Ο ωκύπους

Δημοσίευση: 06 Απρ 2019 19:06
*Ο Β. Ντάμπλης άρχισε να καταγράφει στιγμιότυπα από τα προεκλογικά ‘’battles’’. Η αναμέτρηση είναι άλλωστε για δύο, συνήθως μπροστά σε μικρόφωνα.  Ζ. *Ο Β. Ντάμπλης άρχισε να καταγράφει στιγμιότυπα από τα προεκλογικά ‘’battles’’. Η αναμέτρηση είναι άλλωστε για δύο, συνήθως μπροστά σε μικρόφωνα. Ζ.

*ΤΕΛΙΚΑ προλαβαίνουν λέει από τον ΣΘΕΒ, η περιφορά του Αγίου Αχιλλίου είναι μεν προγραμματισμένη για την παραμονή φέτος, το βραδάκι όμως. Οπότε θα χωρέσει και η εκδήλωση με την ομιλία του Στ. Θεοδωρόπουλου της ‘’Chipita’’.

Άλλωστε έχουν πρόεδρο Αχιλλέα, τον και εορτάζοντα Νταβέλη. Ο ωκύπους Αχιλλεύς, ο γοργοπόδαρος που τα προλαβαίνει όλα. Αν και στο Παράδοξο του Ζήνωνα, με τον Αχιλλέα και τη χελώνα, υπήρξαν κάποιες περιπλοκές.

Ζ.

 

Κονόμα Δημοσίου

*ΟΧΙ τίποτ’ άλλο, για να μπαίνουν και κάποια πράγματα στη θέση τους. Αρκετοί και στη Λάρισα θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Δεν θα θέλουν βέβαια.

- Και τι επαγγέλλεστε;

- Δουλεύω για το Δημόσιο.

- Δημόσιος υπάλληλος;

- Όχι βέβαια… Ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας.

Ζ.

 

Πάλι πλατεία;

*ΞΑΝΑ θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη. «Ενημέρωση- συζήτηση για τη δημιουργία πλατείας στη συνοικία «Ιπποκράτης», το θέμα νούμερο 7. Το ζήτησε λέει η ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’, το δέχτηκαν στη Δημαρχία, ξανά-μανά κουβέντες για δεύτερη σερί συνεδρίαση, τοποθετήσεις, προτάσεις, υποσχέσεις ένθεν κακείθεν. Μια πλατεία που κατασκευάζεται αενάως το τελευταίο ένα τέταρτο του αιώνα. Στα λόγια. Λες και στον Πέρα Μαχαλά θα κατασκευαστεί πλατεία αιωρούμενη, επιπλέουσα, τεχνολογικά προωθημένη.

Ζ.

 

Όσοι παέν’ν

*ΕΚΤΟΣ από το παλιό γνωστό ‘’μη φ'λιέστε ντιπ... είμιστι τίγκα’’, προέκυψε νέα παραλαβή από το ΚΤΕΛ στον κάμπο.

- Παρακαλούνται οι επιβάτες για Καρδίτσα να μεταφέρουν τις αποσκευές τους στο λεωφορείο στο διάδρομο πέντε.

Ακολουθεί πλήρης ακινησία. Μετά από δύο λεπτά ο σταθμάρχης πλησιάζει ξανά το μικρόφωνο.

- Όσοι παέν’ν Καρδίτσα να μάσ'νε τα στράλιατ'ς στου πούλμαν ικεί στου νούμερο πέντε αγλήγορα.

Ζ.

 

Μητέρα γλωσσών

*ΑΓΑΠΗΤΕ Σωτήρη,

Γράμμα και γραφή από τον ευγενέστατο Κ. Ι. Π. , πως λέμε Keep Walking: Σου στέλνω μια φράση, του ποιητή όλων των αιώνων.

Οία ηώ, ώ υιέ, αεί ει.

Δηλ. Όπως η Ηώ, παιδί μου, να είσαι πάντοτε.

Ο απαράμιλλος Όμηρος, έγραψε τη φράση αυτή με μόνον δεκατέσσερα φωνήεντα. Ούτε ένα σύμφωνο. Μοναδικό φαινόμενο της Γλωσσολογίας. Σε καμία γλώσσα άλλης χώρας, δεν μπορεί κανείς να συναντήσει, παρόμοιο φαινόμενο. Φαινόμενο μοναδικό σ’ όλον τον κόσμο, που αποδεικνύει, το εύχαρες, το φωτεινό, το λαμπυρίζον, της μητέρας των γλωσσών. Και θα ήταν αυτή έτι λαμπροτέρα, εάν ήταν διανθισμένη με το πολυτονικό σύστημα. Εάν ο Ράλλης, ο μηδέποτε πράξας τί το σπουδαίον, δεν κατεκρεούργει τη γλώσσα μας. (Επιμένει ο υπερενενηκοντούτης δάσκαλος.)

Ζ.

 

Γιαγιές εις Λεμεσόν

*ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ιστορία από τον Ελληνοκυπραίον Γ. Μ. , που μεταφέρει το τι άκουσε τυχαία η Χ. Π., στους διαδρόμους μεγάλου σουπερμάρκετ εις την Λεμεσόν. "...τζιαι ίσσιαλλα να 'ρτεις στην ηλικία μας τζιαι να περνάς καλά....", της είπαν οι εβδομηντάχρονες όταν την αντελήφθησαν, έχουν κι εκεί τη γλώσσα τη δικιά τους.

- Κόρη μου χάννεις; Εν ηλικία μας εμάς να θέλουμεν;

- Γιατί όη κόρη; Γλυτώνουμεν τζείνες τες ενέσεις που πρήσκουνται τα μούτρα τους για να δείχνουν νέες.

- Ου ου ου, εβδομηνταρίσαμεν τζαι εν βάλλεις νούν... Έχουμεν σχεδόν δισάγγονα ρα ταραμένη, τζαι ο νούς σου τζαμέ. Εβάλαν τα μπέκεπάουτε προσφορά. Εν να πιάσω πέντε τζαι έρκεται Λαμπρά.

- Μα ήντα αλλάσσεις κουβέντα κόρη... Εν με το μπέκεπάουντερ που ενθουσιάζεται του δικού σου;

- Λαμπρόν να σε κάψει ρα ξημαρισμένη... Αχαχαχαχα ζαττίν εν που το γυμνάσιο που σε έτρωεεν... Ούτε πέκεπάουντε θέλει, μήτε βιάκρα... Εν δεκαπέντε χρόνια που του περνώ αν εξήασες...

Ήμουν πίσω τους τζαι εγύρευκα βανίλια τζαμέ στου Σκλαβενίτη. Εν με εχαπαρήσαν πως τες άκουα. Εφώναξα τες, εγυρίσαν πάνω μου, τζαι έκαμά τους λάηκ με το δάκτυλο... Φυρμένες καθώς ήταν που το γέλιο, εφώναξεν μου η μιά... "Τες εφτζιές μου νά'σιες κόρη μου τζαι ίσσιαλλα νάρτεις στην ηλικία μας τζαι να περνάς καλά...’’

Ζ.

 

Απ' τις χυλόπιτες

*ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους στη νεανική συντροφιά των Λαρισαίων. Κι αυτές κι εκείνοι.

- Πρέπει οπωσδήποτε να χάσω τα κιλά που έχω πάρει απ' τις χυλόπιτες.

***

*- ΕΙΣΑΙ μόνος αυτόν τον καιρό;

- Ναι.

- Δηλαδή;

- Μέχρι τις 5 που γυρίζει η κοπέλα μου.

***

*- ΠΑΝΕ κάτι μπάζα και παντρεύονται κούκλους. Γι’ αυτό το λένε μυστήριο.

Ζ.

 

Αναγνωρίζει

*ΚΙ ένας δήμαρχος της Περιφερειακής Λαρίσης στο ακροατήριο να παρακολουθήσει τον απολογισμό του Κ. Αγοραστού. Ο Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος. Ένας μόνο. Οι υπόλοιποι έτρεχαν για τις εκλογές τους. Στον περιφερειάρχη πήγαιναν όταν ήταν να ζητήσουν χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ.

Ζ.

 

Στα όρια

*ΤΟ Κτηματολόγιο οδεύει πάλι σε λήξη της προθεσμίας, όλοι βέβαια καρτερούν νέα παράταση, η κατεξοχήν εμπλεκόμενη Λαρισαία όμως, η Α. Σ. δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της: Κατανοώ απόλυτα το άγχος των περισσότερων να προλάβουν προθεσμίες. Έχω πραγματικά καλή προαίρεση, όταν προκύπτει κάτι τελευταία στιγμή και πρέπει να διεκπεραιωθεί άμεσα. Πιστεύω στην καλή συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.

Αλλά να ξέρετε, λεπτές οι ισορροπίες και πεπερασμένες οι αντοχές του ανθρώπου. Και επειδή, καλώς ή κακώς, αρκετά σχεδιάζονται στο πόδι, μόνο επί χάρτου, από τεχνοκράτες κηφήνες, χαρτογιακάδες των υπουργείων, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ελεύθερη αγορά, ούτε συναλλάχθηκαν με τον μέσο Έλληνα, επί καθημερινής βάσεως.

Θερμή παράκληση, μην μάς πιέζετε άλλο και ειδικά όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος. Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος, να "περάσει απέναντι". (Όσο νορμάλ κι αν συμπεριφέρεται…)

Ζ.

 

Εν καιρώ

*ΔΕΝ εμφανίζονται με ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και υποψηφιότητες οι ‘’ιωνοδραγουμιστές’’, η δημοτική παράταξη ‘’Λαρισαίων Κοινόν’’ των αυτοαποκαλούμενων ‘’κοινοτιστών’’. Ίσως να αντιμετώπισαν προβλήματα όταν έφτασαν στο δια ταύτα, μπορεί απλώς να φυλάγονται καθώς είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις εξ αριστερών. Όχι, όχι από την Αριστερά, από τα αριστερά τους θα τους πιέσουν, από την επίσημη Δεξιά. Φυσικά και δεν θέλει η ΝΔ επιπλέον συνδυασμό στο μαλακό της υπογάστριο.

***

*Σ’ ΑΥΤΕΣ τις περιπτώσεις ανακοινώνεις λέει ψηφοδέλτιο επισήμως, μια κι έξω, όσο πιο κοντά στο όριο της προθεσμίας, ώστε κανείς να μην μπορεί να κάνει πίσω. Διότι δεν είναι όλοι σκληροτράχηλοι.

Ωστόσο δεν έχει οριστεί κι ο επικεφαλής. Εντάξει συλλογική ηγεσία, κι άλλα τέτοια κομμουνιστικά, όμως ο υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ένας. Φαινόταν ότι θα είναι ο τεχνολόγος μηχανικός Δημ. Τσιάρας, τελευταία δείχνει να επικρατεί το όνομα του φροντιστή ξένων γλωσσών Κων. Βαϊούλη. Ο οποίος μοιάζει να είναι και ο θεωρητικός του σχήματος.

Ζ.

 

Σ’ωραίος…

*Ο Αρτέμης ξανά προς τη δόξα τραβά… Φυσικά και θα είχε υποψηφίους στις ευρωεκλογές η «Ελλήνων Συνέλευσις». Κι ένας εξ αυτών Λαρισαίος, ο Αντώνης Μπλιάτσος ο φυσικοθεραπευτής απ’τη Νίκαια. Σ’ωραίος…

Όπως δηλώνει ο ίδιος, «έχω διατελέσει υπεύθυνος στο γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια και υποδιευθυντής ενός εκ των μεγαλύτερων κέντρων υγείας στη Θεσσαλία. Σήμερα αναπτύσσω επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είμαι ιδρυτικό μέλος της Ε. Σ. Λαρισαίων από το 2015 και έχω διατελέσει πρόεδρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018». (Οπότε, πώς και δεν έβαλε για περιφερειάρχης δηλαδή…)

Ζ.

 

Εμπλοκή

*Η κουλτουριάρα Λαρισαία είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

- Γιατρέ, νιώθω ένα εσωτερικό υπαρξιακό κενό που με οδηγεί να ακροβατώ ανάμεσα στην ανυπαρξία και την επιθυμία βιώνοντας ταυτόχρονα έναν φόβο και μια ματαίωση που δυσκολεύουν τον δρόμο μου προς την αυτοπραγμάτωση. Τι να κάνω;

-Σεξ;

- Α, τόσο απλό; Πώς δεν το είχα σκεφτεί…

Ζ.

 

Όχι στον Δήμο

*ΔΕΝ φτάνουν οι δυνάμεις τους ώστε να κατέβουν και στον Δήμο οι ‘’λαφαζανίστας’’, μονάχα στην Περιφέρεια συγκροτούν ψηφοδέλτιο. Αύριο Κυριακή η πανθεσσαλική τους συνάντηση. Υπάρχει κι αυτή η πολυδιάσπαση στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που οδηγεί σε καταγραφή δυνάμεων απλώς, μη ευνοώντας τη δημιουργία ρεύματος. Για τον Δήμο, τους δήμους καλύτερα, θα περιοριστούν σε κάποια ανακοίνωση, σε ‘’απαγορευτικό’’ υποστήριξης μνημονιακών, συστημικών συνδυασμών κλπ.

***

*- ΚΑΙ μη μας κάνουν τον έξυπνο με τον Καλογιάννη… Σ’ εμάς;

Συννεφιασμένος ο Χρ. Κατσιαφλιάκας, στέλεχος της ΛΑΕ, πιο πριν ΣΥΡΙΖΑ, νωρίτερα ΣΥΝ και αρχικά ΚΚΕ, κλασική πολιτική διαδρομή, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Θυμίζοντας ότι εκείνος ήταν υποψήφιος με τον Απ. Καλογιάννη στα πέτρινα χρόνια, το 2006 και το 2010, τότε που έψαχναν να βάλουν κόσμο στο ψηφοδέλτιο και κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα.

Ζ.

 

Αναζητούν

*ΤΟ πρόβλημα το αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ όλοι οι συνδυασμοί, παντού, σε Δήμους και Περιφέρεια. Δυσκολεύονται να βρουν γυναίκες για τα ψηφοδέλτια. Αξιόμαχες υποψηφιότητες, αν είναι ν’ αρχίσουν τα γκεσέμια να βάζουν υποψήφιες απ’ την οικογένεια, δεν λέει. Υποχρεωμένοι να έχουν τουλάχιστον 1/3 απ’ το ‘’άλλο μισό του ουρανού’’. Τουλάχιστον, οπωσδήποτε ένα τρίτο. Τελικά όμως όλοι τα καταφέρνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

***

*ΕΚΕΙΝΟ που δεν έχει διευκρινιστεί, στο πλαίσιο πάντα της ισότητας, είναι αν υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση να είναι και το 1/3 των υποψηφίων άντρες. Ποτέ δεν ξέρεις…

Ζ.

 

Τι μηχανικός;

*ΣΥΖΗΤΟΥΝ τρεις Λαρισαίοι μηχανικοί μπροστά στον πίνακα ενός υπέροχου γυμνού γυναίκειου σώματος. Και έχει φουντώσει η γνωστή κόντρα, ποια από τις ειδικότητες είναι η σπουδαιότερη επιστήμη. Αυτή τη φορά το ερώτημα είναι ‘’Σαν τι μηχανικός λειτούργησε ο θεός, όταν σχεδίαζε τη γυναίκα. ‘’

***

*ΠΡΩΤΟΣ ο αρχιτέκτονας. «Μην το συζητάτε καθόλου… Δείτε εδώ προσωπάκι, καμπύλες, δείτε εδώ στήθος, γλουτούς… Σαν αρχιτέκτονας λειτούργησε».

Πετιέται αμέσως ο μηχανολόγος. «Καλά σοβαρολογείτε; Δείτε εδώ γόνατο, γνάθο, δείτε αρθρώσεις, καρπός… Μην τρελαθούμε τώρα… Σαν μηχανολόγος λειτούργησε».

Σηκώνεται αγανακτισμένος ο ηλεκτρολόγος μηχανικός. «Μωρέ τι μας λέτε; Δεν τα βλέπετε αλλά, ξέρετε τι είναι πίσω από όλα αυτά, ένα τεράστιο καλωδιακό σύστημα χαμηλών σημάτων και ρευμάτων. Νεύρα, νευρώνες, αισθητήρια. Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός… Τι νομίζετε ότι τα συνδέει όλα αυτά και τα κάνει να συνεργάζονται, ε; Σαν ηλεκτρολόγος λειτούργησε ο Θεούλης».

***

*ΣΙΓΗ πέφτει στο τέλος. Όλοι έχουν ισχυρά επιχειρήματα, κανείς δεν υποχωρεί, μέχρι που παίρνει τον λόγο ο πολιτικός μηχανικός κουνώντας το κεφάλι του απογοητευμένος. «Τίποτα κύριοι, χαμπάρι δεν έχετε πάρει. Δείτε εδώ σχεδίαση, εδώ χαμηλά κοιτάξτε. Έχει βάλει δύο αγωγούς αποχέτευσης να εκβάλουν διπλά σε χώρους αθλοπαιδιών και αναψυχής. Μόνο ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο…».

Ζ.

 

Απέραντο Τέξας

*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το κατάλαβαν στις εκδόσεις ‘’Bell’’, οπότε επανακυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, πάντα με τη μορφή των ευκολόχρηστων ‘’βίπερ’’ τα παλιά βιβλία του Λη Τσάιλντ. Μια δεκαπενταετία μετά β’ έκδοση, οπότε μπορεί να βρει κάποιος την ‘’Ηχώ του Μίσους’’ φερειπείν. Και να ζήσει διαβάζοντας μια ακόμα κλασική περιπέτεια του Τζακ Ρίτσερ, του μεγαλόσωμου, σκληρού μα και πανέξυπνου και έντιμου πρώην στρατιωτικού αστυνόμου. Περιδιαβαίνοντας μαζί του αυτή τη φορά το απέραντο Τέξας, αραιοκατοικημένες περιοχές ανάμεσα σε ράντσα, καουμπόικο στυλ και πρώην πετρέλαια, όπου χρειάζεται να μετακινηθείς εκατό χιλιόμετρα στην ερημιά για να πας σχολείο και διακόσια για πιείς ένα ποτό σε μπαρ, με τα μοτέλ διάσπαρτα στους άνετους μεγάλους δρόμους. Μέσα στην αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη, με εξαιρετικές περιγραφές τοπίου από τον Τσάιλντ αλλά και ανθρώπινων χαρακτήρων, με διαρκή δράση φυσικά και σασπένς έντονο και συνεχείς ανατροπές. Με την κλασική συνταγή που έφερε μέσα σε μια εικοσαετία στον Αμερικανό συγγραφέα πάνω εκατό εκατομμύρια αντίτυπα στην παγκόσμια κυκλοφορία των βιβλίων του. Εκατό εκατομμύρια αντίτυπα με τον Ρίτσερ πρωταγωνιστή.

***

*Ο οποίος Ρίτσερ είναι και καλλιεργημένος ταυτόχρονα, ψαγμένο άτομο, ειδικά για Αμερικάνο.

- Ας πιούμε στην υγειά της όμορφης δικηγόρου μας που απέδειξε ότι ο μεγάλος Γάλλος Ονορέ ντε Μπαλζάκ είχε άδικο όταν έγραφε: ‘’Οι νόμοι είναι ιστός αράχνης απ’ όπου οι μεγάλες μύγες περνούν ανενόχλητες, ενώ οι μικρές μύγες παγιδεύονται.’’

Ήρωας με ισχυρό αίσθημα δικαίου. Σε ένα μυθιστόρημα που περιγράφει παράλληλα και το πρόβλημα με το κύμα της παράνομης μετανάστευσης των φτωχών μεξικάνικων οικογενειών στις ΗΠΑ μα και τις αυθαιρεσίες και συνάμα τις δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας στην αμερικάνικη κοινωνία.

Ζ.

 

--------------------------------------------------------------

 

2NEODHMOKRATIKH PARELASH STH LARISA 

*ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ παρέλαση στη Λάρισα με σημαιοφόρο την Ντόρα.

Ζ.

 

3NA KAI MIA SPANIA FVTOGRAFIA

*ΝΑ και μια σπάνια φωτογραφία του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ αποχωρεί…

Ζ.

 

4KI OI DYO TOYS AP TO TEI PALIA SXESH

*ΚΙ οι δυό τους απ’ το ΤΕΙ, παλιά σχέση. Τώρα που ο Παν. Γούλας πάει για δήμαρχος λογικό να ρωτάει τον Κ. Τζανακούλη.

Ζ.

 

5KAI H KOYTSH MARIA YPOCHFIA

*ΚΑΙ η κουτσή Μαρία υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass