Καιρός

Δημοσίευση: 10 Απρ 2019 19:02
• ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΕ από την έκθεση «Επανασύνδεση» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη πριν ξεκινήσει η εκδήλωση του «Ποταμιού» στο αμφιθέατρο του κτιρίου.  Γνώριζε την Πινακοθήκη και από άλλες επισκέψεις του και αυτή τη φορά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τον ευεργέτη γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα, τον οποίο βέβαια είχε ακουστά, αλλά ρώτησε να πληροφορηθεί ειδικά για την ιδιότητά του ως χειρούργου για να πάρει την απάντηση: «τα πάντα έκανε εκείνη την εποχή»!  Λ.Κ. • ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΕ από την έκθεση «Επανασύνδεση» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη πριν ξεκινήσει η εκδήλωση του «Ποταμιού» στο αμφιθέατρο του κτιρίου. Γνώριζε την Πινακοθήκη και από άλλες επισκέψεις του και αυτή τη φορά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τον ευεργέτη γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα, τον οποίο βέβαια είχε ακουστά, αλλά ρώτησε να πληροφορηθεί ειδικά για την ιδιότητά του ως χειρούργου για να πάρει την απάντηση: «τα πάντα έκανε εκείνη την εποχή»! Λ.Κ.

* ΤΥΧΑΙΑ η συνάντηση δύο φίλων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μιλούσαν λίγο για το ένα, λίγο για το άλλο.

Ε, κι αφού έπιασαν και τις εκλογές είπε να φιλοσοφήσει ο πρώτος  «Ο καιρός γαρ εγγύς» είπε.  Σου λέει ο άλλος, άλλαξε θέμα ο φίλος. «Ναι ρε συ ο κ....καιρος δεν ξέρεις τι να βάλεις...». Χαιρετήθηκαν και έφυγαν χαμογελαστοί. Ο καθένας για τους λόγους του.              

Κ.Γ.

 

Θεοδωράκης

* ΤΟ τόνιζε και το ξανατόνιζε χθες, στη Λάρισα, τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και στην εκδήλωση στην Πινακοθήκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, για την ανάγκη να πάνε οι Έλληνες να ψηφίσουν στις κάλπες των ευρωεκλογών. «Θα κριθούν σημαντικά πράγματα για τους Ελληνες μέσα στην επόμενη πενταετία. Πρέπει να έχουμε φωνή και σωστούς ανθρώπους στην ευρωβουλή» προειδοποιεί!

Κάτι πάει στραβά στην Ένωση! Τι έρχεται; Έχουμε υπόλοιπα προαπαιτούμενων μέτρων;

Λ.Κ.

 

Συναντήσεις

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον αντιδήμαρχο Λαρισαίων Γιώργο Σούλτη είχαν χθες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιάννης Κωνσταντινίδης και Θοδωρής Τσίκας, στον Μύλο του Παππά, όπου συζήτησαν για ευρωπαϊκά προγράμματα που εφαρμόζει ο Δήμος Λαρισαίων. Φυσικά, στον ιστορικό χώρο και σήμερα στέγη πολιτισμού, τους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, όπως αρμόζει στους κανόνες φιλοξενίας, όταν επισκέπτονται περιοχές των αρμοδιοτήτων του.                  

Λ.Κ.

 

Άσκηση

* ΕΠΙΤΥΧΙΑ είχε η άσκηση της Πυροσβεστικής χθες στις εγκαταστάσεις της Βιοκαρπέτ. Έτοιμοι για όλα αποδείχθηκαν οι άνδρες της υπηρεσίας με τις εικόνες που προσέφεραν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να είναι -αν μη τι άλλο- εντυπωσιακές. Η ουσία είναι όμως πως αποδεικνύουν ότι και στις πραγματικές συνθήκες οι πυροσβέστες δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό.

* * *

* ΑΚΟΜΑ πιο έτοιμοι όμως ήταν και οι άνθρωποι της Βιοκαρπέτ. Από νωρίς εκεί Γιάννης και Γιώργος Καντώνιας υποδέχθηκαν όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε όλα τα πόστα με σκοπό να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στην άσκηση. Αν υπολογίσει κανείς πως μέχρι και μπουφές αλλά και αναμνηστικά δώρα προσφέρθηκαν στο τέλος, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως η οργάνωση είναι το Α και το Ω στον εν λόγω όμιλο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Κ.Γ.

 

Αναφορά

στον Τσιάνο

* ΣΤΟ ένθετο Τέχνες της Κυριακάτικης «Καθημερινής» υπήρξε τιμητική αναφορά στην εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα, αφιερωμένη στον βετεράνο σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο, τον οποίο η στήλη χαρακτήριζε «ψυχή και στυλοβάτη επί δεκαετίες του ιστορικού Θεσσαλικού Θεάτρου και δημιουργού δεκάδων απολαυστικών παραστάσεων εκεί ή σε πάμπολλες αθηναϊκές σκηνές».

Η εφημερίδα συνεχάρη τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την πρωτοβουλία που πήρε, καθώς «μέσα στο γενικό ξεχαρβάλωμα της χώρας και τη σύγχυση που επικρατεί και στο θέατρο, καταφρονούμε αξίες θεμέλια και κατακτήσεις. Αργά ή γρήγορα θα έρθει μια μέρα που -όπως το έχει πει ο Ελύτης- το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του. Δεν θα έχει αλλάξει εκείνο αλλά το μυαλό μας».

 

Υποψηφιότητα

* ΠΛΩΡΗ για το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας βάζει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σωτήρης Βούλγαρης, ο οποίος από μέρα σε μέρα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με τον συνδυασμό Καλογιάννη. Ο Διευθυντής αφήνει τη θέση του λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, και ρίχνεται στη μάχη του σταυρού. Αναπληρώτρια διευθύντρια αναλαμβάνει η κ. Σοφία Παπαδόπουλου που είναι και προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων. Πάντως πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν να είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας. Υποψήφιος θα είναι αλλά για άλλη θέση.             

Ν.Π.

 

Απολογισμός

* ΤΙΣ τελευταίες ημέρες του ως διοικητής των δύο νοσοκομείων της πόλης, που λειτουργούν πλέον ως αυτόνομα, διάγει ο Παναγιώτης Νάνος, που ταυτόχρονα με τον προεκλογική του αγώνα στον δήμο της λίμνης Πλαστήρα ετοιμάζει και τον απολογισμό του για την τριετή θητεία του στη Λάρισα. Ένας απολογισμός που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητος καθώς εκτός της τριετίας θα έχει και σημεία της 35ετούς δραστηριοποίησής του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το οποίο αποχωρεί. Αυτόν τον απολογισμό αναμένουν και οι πανεπιστημιακοί για να κάνουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις δικές τους παρατηρήσεις για μια τριετία που πέρασε από χίλια κύματα. Άλλωστε οι αντιδράσεις της περυσινής διαδικασίας απολογισμού της διοίκησης έδωσαν δείγματα γραφής για τις σχέσεις των δύο πλευρών...        

Δ.Κ.

 

Πρόληψη

* ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση της 4ης ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων στο κτίριο της κλινικής Κατσίγρα για τα τροχαία ατυχήματα και την πρόληψή τους. Οι ομιλητές δεν περιορίστηκαν στις τυπικές παρουσιάσεις αλλά κέρδισαν τους παρευρισκομένους με τη χρήση οπτικού υλικού, βίντεο και φωτογραφίες, που υπενθύμισαν μερικές από τις δυσσάρεστες στιγμές στους δρόμους της Λάρισας και γύρω από αυτή με θύματα μερικούς από τους συνανθρώπους μας, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον φίλο.

Εικόνες που σοκάρουν τη στιγμή της προβολής αλλά δυστυχώς τις ξεχνάμε λίγη ώρα αργότερα όταν επανερχόμαστε στις «αγαπημένες κακές» συνήθειες της καθημερινότητας.

Δ.Κ.

 

Εξηγήσεις

* ΔΕΝ φαίνεται και τόσο λογικό η ΝΔ να επιτίθεται στην κυβέρνηση επειδή κατά την Εισαγγελία ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος κρίνεται ύποπτος για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση Novartis.

Γιατί στη ΝΔ να απειλούν και να ωρύονται για το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ; Άλλωστε, αφού η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και της έχουν εμπιστοσύνη γιατί δεν την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της; ‘Η μήπως υπονοούν ότι η Δικαιοσύνη είναι καθοδηγούμενη; Ότι δηλαδή παραπέμπουν τώρα τον Λοβέρδο για να ξελασπώσει ο Τσίπρας που βάλτωσε στις δημοσκοπήσεις και με μια – δυο προφυλακίσεις, θα πάρει τα πάνω του; Τι έχουν να φοβηθούν Λοβέρδος και ΝΔ; Εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει ο άνθρωπος, δεν καταδικάσθηκε.

Β.Κ.

 

Τέταρτη;

* ΜΟΝΟ στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένας τέτοιος πρόχειρος σχεδιασμός στη δημιουργία ή συγχώνευση Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Είναι απίστευτο πως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ιδρύσει και τέταρτη Νομική Σχολή. Όταν πληθυσμιακά, όπως οι δικηγόροι τονίζουν, στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες νομικές σχολές απ’ ό,τι η Μεγ. Βρετανία για παράδειγμα με αναρίθμητους αποφοίτους και φυσικά άνεργους με τέτοιο επαγγελματικό (υπερ)κορεσμό.

Ε, λοιπόν, μετά τη Νομική Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, ιδρύεται τέταρτη Νομική Σχολή, στην Πάτρα. Εν τω μεταξύ σε λίγα χρόνια και με την κατάργηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ούτε ένας απόφοιτος πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας δεν θα ξέρει να κρατήσει κατσαβίδι. Απίστευτη απόφαση...

Β.Κ.

 

Έλληνες

στο εξωτερικό

* Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου είναι μία από τους 15 υποψηφίους του κόμματος που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.  «Μ’ έδιωξε το κομματικό κράτος» δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης χθες στη Λάρισα, εκφράζοντας ένα μεγάλο μέρος των νέων που έφυγαν γιατί δεν έβρισκαν εργασία στη χώρα μας. Και προς απάντηση όσων ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό «λιποτακτούν», ενώ αυτοί που μένουν και «πολεμούν» στη χώρα είναι «ήρωες», απαντά: «Πώς νομίζετε ότι πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τα δάνεια οι οικογένειές μας στην Ελλάδα; Με λογαριασμούς που έρχονται από εμάς, απ’ το εξωτερικό».

Λ.Κ.

 

Ευρωεκλογές

* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ παρέλαση ευρω-υποψηφίων καταγράφεται αυτές τις ημέρες στη Λάρισα. Και πώς να γίνει διαφορετικά άλλωστε αφού απέμειναν λιγότερες από 50 ημέρες για την 26η Μαΐου. Στην τελική ευθεία δηλαδή. Γι’ αυτόν τον λόγο το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζει μια ενημερωτική εκδήλωση για δημοσιογράφους αλλά και πολίτες στη Λάρισα το Σάββατο 20 Απριλίου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται να γίνουν γνωστές εντός των επόμενων ημερών. Το θέμα σίγουρα οι ευρωεκλογές...             

Κ.Γ.

 

Μπλόκα

* ΤΗΝ Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων των αγροτών «καρφώνει» το Αγροτικό Τμήμα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτώντας δημόσια «για ποιον λόγο, στις φετινές κινητοποιήσεις, το μπλόκο της Νίκαιας το οποίο ήταν πανθεσσαλικό, συγκέντρωσε μόλις 270 τρακτέρ την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων;». Καλά να καρφώνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους αγρότες και τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, το καταλαβαίνουμε. Εκείνο που δεν είναι αντιληπτό είναι, η κυβερνώσα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ να καρφώνει την αντιπολιτευόμενη αριστερά πως τα μπλόκα δεν υπήρξαν μαζικά. Η εμμονή στη μορφή των πολυήμερων μπλόκων κούρασε, είναι σαφές, αλλά αυτό αφορά στους αγρότες και τους συνδικαλιστές τους. Άλλο όμως αυτό και άλλο να πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αγρότες δεν βγήκαν φέτος στους δρόμους επειδή η κυβέρνηση «έλυσε» τα προβλήματά τους.

Υπήρξαν και άλλες χρονιές που οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν ήταν τόσο δυναμικές όσο θα ήθελαν, αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση και δήλωνε τη συμπαράστασή του στα μπλόκα. Ήταν τότε που στελέχη ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν με τα τρακτέρ τους άλλοτε στα Τέμπη και άλλοτε στη Νίκαια. Φέτος πού ήταν; Απ’πάν’ ή απ’κάτ’ από τη «Βιοκαρπέτ»;

Β.Κ.

 

Κέντρα αποφάσεων

* ΤΗΝ εκτίμηση πως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός μπορούν να βάλουν σε θέση οδηγού τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, ώστε να ξεφύγει από την οικονομική στενωπό, επισήμανε σε ομιλία του, στα Φάρσαλα ο πρ. δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων/νος Τζανακούλης, περιγράφοντας μια σειρά ζητημάτων που αποτελούν χρόνια ανοιχτά προβλήματα και επιζητούν λύση, τεκμηριώνοντας παράλληλα την άποψή του. Τόνισε δε ότι, τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να αλλάξουν χέρια και από τα υπουργεία να πάνε στους Δήμους και τις Περιφέρειες σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα επιτύχουμε την επιθυμητή ανάπτυξη μιας περιοχής. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, αρκετοί ήταν οι πολίτες και οι επίσημοι σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο που παρακολούθησαν την ομιλία του.               Γ.Γ.

 

Βόλεμα;

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ και επίσημα χθες από το Υπουργείο Παιδείας το πολυνομοσχέδιο, για το νέο Λύκειο και τις συγχωνεύσεις, στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση για τους πρώην Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Εκπαίδευσης. Ειδικότερα η ρύθμιση προβλέπει ότι μπορεί να αποσπώνται στο Κ.Ε.Ε. (Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας), για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν διατελέσει Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης ή Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Οργανωτικοί Συντονιστές των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης. Βούιξε ο εκπαιδευτικός κόσμος που θεωρεί προκλητική τη ρύθμιση καθώς λένε ότι ο Γαβρόγλου βολεύει τους δικούς τους με αλχημείες. Από τη μια άλλαξε, επικαλούμενος λόγους διαφάνειας τον τρόπο επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και αντί να τους διορίζει απευθείας αυτοί επιλέγονται με βάση τα μόρια και από την άλλη δεν θέλει να τους αφήσει με το παράπονο. Τι να πει κανείς, συνέβαιναν και συμβαίνουν.             

Ν.Π.

 

 

--------------------------------------------------------

 

 

2 THN EYKAIRIA NA ENHMERVSEI TON PROEDRO

• ΤΗΝ ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που έλαβε για να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με την απόσταξη του τσίπουρου βρήκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατά την ξενάγηση του πρώτου πολίτη της χώρας στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Ο κ. Παυλόπουλος μάλιστα ρώτησε σε κάποια στιγμή της ξενάγησης τους ιθύνοντες του συνεταιρισμού και τους παραγωγούς αν έχουν κάποιο παράπονο από τον περιφερειάρχη και προτού προλάβει κάποιος να απαντήσει, έδωσε ο ίδιος την απάντηση λέγοντας: «με τόσα έργα που έχει κάνει ο Αγοραστός, τι παράπονο να υπάρχει»...

 

 3. BOYTIA STO NAYAGIO THS PERISTERAS 9 4 2019

• ΒΟΥΤΙΑ στο ναυάγιο της Περιστέρας των Βορείων Σποράδων κάνει η χθεσινή «Καθημερινή», αφιερώνοντας την κεντρική φωτογραφία της πρώτης της σελίδας στο ομώνυμο ναυάγιο. Ο χώρος που άνοιξε πιλοτικά από το Υπ. Πολιτισμού για ιδιώτες αυτοδύτες, συγκαταλέγεται στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους –υποβρύχια μουσεία δηλαδή, εντός και εκτός Παγασητικού- που η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα καταστήσει επισκέψιμους.]

 

 

 4. EK LARISHS DIHLUE XUES BRADY LEBENTHS

• ΕΚ Λαρίσης διήλθε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και φυσικά έκανε μια στάση στο εκλογικό του κέντρο. Ο Βασίλης Λεβέντης «κατηοφορίζοντας» από Θεσσαλονίκη για Αθήνα σταμάτησε λίγο στα γραφεία της 28ης Οκτωβρίου για να συναντηθεί με φίλους και υποστηρικτές. «Όλα καλά πρόεδρε» του είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Αποστόλης Σιάτρας και ο πρόεδρος συνέχισε ήσυχος τον δρόμο του...

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass