Σημάδια

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 19:45
*ΘΑΥΜΑ, θαύμα... Τι άλλο. Πάνω στον τρούλο του «Χαμάμ» στη Βενιζέλου φύτρωσε χορτάρι. Και να πεις ότι λειτουργούσε κι είχε υγρασία από κάτω. Από πάνω ήταν που έβρεξε, ξαναέβρεξε, ευνοήθηκε η ανάπτυξη της πρασινάδας.  Ζ. *ΘΑΥΜΑ, θαύμα... Τι άλλο. Πάνω στον τρούλο του «Χαμάμ» στη Βενιζέλου φύτρωσε χορτάρι. Και να πεις ότι λειτουργούσε κι είχε υγρασία από κάτω. Από πάνω ήταν που έβρεξε, ξαναέβρεξε, ευνοήθηκε η ανάπτυξη της πρασινάδας. Ζ.

*ΗΡΘΑΝ τα χελιδόνια, έφτασε η άνοιξη. Βγήκαν οι παπαρούνες, κοντεύει Πάσχα.

Στην ύπαιθρο όμως τα σημάδια, στα χωριά. Στην τσιμεντούπολη ο προσανατολισμός πάντα με το ημερολόγιο.

Ζ.

 

Απ’ τον ύπνο

*Ο μεσόκοπος Λαρισαίος είχε κάνει τις διαπιστώσεις του, εμπειρία ζωής πια.

- Κυριακή, η μέρα που κοιμάσαι 15% παραπάνω και ξυπνάς 75% περισσότερο πιασμένος.

Ζ.

 

Τα απαγορευμένα

*ΚΑΤΙ για βιβλία; Βεβαίως, σήμερα 21η Απριλίου, επέτειος της εθνοσωτηρίου. «Απόφασις του υπουργού προεδρίας κ. Γεωργίου Παπαδοπούλου διά την απαγόρευσιν πωλήσεως των κομμουνιστικών βιβλίων». Δημοσίευμα της «Ε» το 1967, με την κυβερνητική ανακοίνωση των ‘’εκάμαμε επανάστασιν’’. «Τα απαγορευθέντα βιβλία θα αποσυρθούν από την κυκλοφορίαν υπ’ ευθύνην των εκδοτών και των βιβλιοπωλών και θα παραμείνουν εις τας αποθήκας». Τους έφτανε μέχρι εκεί το μυαλό, των χουντικών, να μην τα κάψουν και γράψουν παγκόσμια ιστορία. Ωστόσο, δεν αστειεύονταν. «Οι παραβάται θα παραπέμπωνται εις το Στρατοδικείον».

***

*ΚΙ άντε να πεις ότι απαγορεύτηκαν τα μαρξιστικά και λενινιστικά βιβλία, μεταφράσεις από ρώσικα αλλά και κινέζικα του Μάο. Να όμως που στη λίστα των απαγορευμένων κομμουνιστικών περιλαμβάνονται επίσης, ενδεικτικά, μεταξύ άλλων ανάλογων και τα ακόλουθα. Που και μόνο γι’ αυτή τους την τιμωρία αξίζει να τα πάρει κάποιος που δεν τα έχει διαβάσει:

-Εντίτα Μόρις «Τα λουλούδια της Χιροσίμα»

-Τσικίς Αϊτμάτοφ «Το χωράφι της μάνας»

-Άλμπερτ Μαλτς «Το μυστικό της μακροζωίας» (Προφανώς λόγω του Αμερικανού συγγραφέα που έγραψε το ‘’Υπόγειο ρεύμα’’, το οποίο επίσης είναι στη λίστα)

-Δ. Φωτιάδης «Ναστρεντίν Χότζας»

-Αζίζ Νεσίν «Ο καφές και η δημοκρατία»

- Ηρακλής Τζάθας «Κούβα»

-Γι Τσε «Κινέζικα παραμύθια»

- Άλκη Ζέη «Το Ημερολόγιο της βιτρίνας» (Προφανώς έτσι είχε εκδοθεί αρχικά «Το Καπλάνι της βιτρίνας»)

-Γιάννης Βούλτεψης «Ανατολικός άνεμος»

-Δήμος Ρεντής «Ο δρομάκος με την πιπεριά»

-Ανδρέας Φραγκιάς «Καγκελόπορτα» (Μόνο καγκελόπορτα; Και στα παράθυρα κάγκελα και γύψος κι αλυσίδες κι όλα τα συναφή).

Ζ.

 

Θέατρο και κοινωνία

*ΜΕΤΑ βαΐων και κλάδων θα επιδιώξει να επανεκλεγεί δημοτική σύμβουλος, με τον συνδυασμό του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, η εορτάζουσα σήμερα των Βαΐων Βιβή Τσεκούρα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο με καταγωγή από την Καρδίτσα, η από τριακονταετίας Λαρισαία οδοντίατρος, παντρεμένη με τον καρδιολόγο Νίκο Ζαχαρό. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας δραστηριοποιούμενη κυρίως στον τομέα Υγείας.

***

*ΚατA την τρέχουσα πενταετία πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, η Βιβή Τσεκούρα κράτησε σταθερά το τιμόνι του. Και πέραν των καλλιτεχνικών ζητημάτων έχει να επιδείξει και κοινωνική ευαισθησία με συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως φερειπείν η μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο θέατρο, στην εποχή της οικονομικής δυσπραγίας, ή η μεγαλύτερη έκπτωση για άνεργους και συνταξιούχους καθώς και τα δωρεάν εισιτήρια που δόθηκαν στους υπαλλήλους καθαριότητας, στα ΚΑΠΗ Λάρισας και τα ΑμεΑ. Ακόμη και έσοδα παραστάσεων που προσφέρθηκαν ως τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ζ.

 

Όλες οι τάσεις

*ΣΤΟΝ χώρο δεξιότερα της ΝΔ ο υποψήφιος δήμαρχος Κων. Βαϊούλης, ωστόσο δεν διστάζει να κυκλοφορεί με κόκκινο πουλόβερ. Άλλωστε, όπως λέει, ο συνδυασμός του περιέχει «όλες τις τάσεις. Από την ακροδεξιά μέχρι την ομάδα Καραμπελιά». Κυρίως βέβαια στην πρώτη πλευρά επικεντρώνεται, στις διάφορες τάσεις της ακροδεξιάς, από αναρχοκομμουνιστάς μάλλον κάτι ψιλά. Το ψηφοδέλτιο των ‘’Κοινοτιστών’’ στη Λάρισα θα μετράει περί τους 60 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, δεν είν’ και λίγοι, διαμερισματικούς δεν θα έχει.

Ζ.

 

Με τον αρχηγό

*Ο Νίκος Γαμβρούλας μπορεί να καμαρώνει ότι είναι εκείνος ο υποψήφιος δήμαρχος που την εναρκτήρια προεκλογική του ομιλία την παρακολούθησε αρχηγός κόμματος. Ναι, στο ακροατήριο ήταν ο Θ. Παπαλιάγκας επικεφαλής της ‘’Δημοκρατικής Ευθύνης’’.

Χωρίς σημειώσεις και χαρτιά η ομιλία του νεαρού υποψηφίου δημάρχου, δίχως αναλόγιο. Μόνο βοήθημα το κινητό τηλέφωνό του που είχε μπροστά του κι όπου είχε αποθηκευμένο ό, τι μπορεί να χρειαζόταν. Άλλο στυλ.

Ζ.

 

Λεξικό

*ΝΕΕΣ παραλαβές για το Ελληνολαρισαϊκό.

- Τορώνη είναι περιοχή στη Χαλκιδική και αυτό που απαντάει ένας Λαρισαίος όταν τον ρωτούν ποιο γράμμα είναι μετά το πι.

***

*ΕΠΙΣΗΣ:

- Κάντιλακ είναι μάρκα αυτοκινήτου και ο τρόπος που ένας Λαρισαίος λέει στον φίλο του τον Λάκη ότι ήρθε η ώρα να φύγει.

- Μηχανικός δε, είναι ο απόφοιτος του Πολυτεχνείου και το πώς μονολογεί ένας Λαρισαίος που φεύγει λυπημένος από την Κω.

Ζ.

 

Δεν τη γνώρισε…

*ΤΟ σχολίαζε στους δικούς του κι εκείνοι με τους φίλους τους. Ο Λαρισαίος πρωτοετής είχε να έρθει στην πόλη από τα Χριστούγεννα και τώρα που επέστρεψε για το Πάσχα, ο νεαρός φοιτητής έλεγε ότι δεν τη γνώρισε. Βλέποντας πολλές αλλαγές με τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Ε ναι, του άρεσαν. (Γενικότερο φαινόμενο οι θετικές εντυπώσεις από επισκέπτες που ταξιδεύουν στη Λάρισα αραιά. Η ανακαίνιση στο κέντρο και οι κυκλικοί κόμβοι περιφερειακά εντυπωσιάζουν).

Ζ.

 

Εξωκομματικός

*-Η υποψηφιότητά του δεν είναι υπερκομματική, είναι εξωκομματική.

Ο Λαρισαίος σχολίαζε την υποψηφιότητα Κουρέτα, θυμίζοντας ότι την τελευταία δεκαπενταετία ο καθηγητής Τοξικολογίας έχει διέλθει από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από ΠΑΣΟΚ, από ΣΥΝ, Οικολόγους, «Ποτάμι», ξανά ΠΑΣΟΚ, από ΝΔ επίσης. Είχε κατέβει με την υποστήριξή τους για νομάρχης, για περιφερειάρχης, κοκ.

- Γι’ αυτό σας λέω, έξω από τα κόμματα, σε ποιο να πάει πια…

***

*Ο άλλος στη συντροφιά θύμιζε ότι στις περασμένες εκλογές δεν ήταν υποψήφιος. Μικρό διάλειμμα και ξανά προς τη δόξα τραβά. Πολιτική νηστεία το 2014. Χρησιμοποιώντας την ‘’Ασκητική’’ του Καζαντζάκη, είχε βγει τότε δημοσίως πάντα με στυλ, για να υποστηρίξει Διαμάντο για τον Δήμο και στην Περιφέρεια Αγοραστό, για τον οποίο έλεγε τα καλυτερότερα. Φέτος επανέρχεται στην αγαπημένη του επιλογή, υποστηρίζει ξανά τον εαυτό του, στον Δήμο τίποτε ακόμη.

Ζ.

 

Πολυκοσμία

*ΓΕΛΟΥΣΑΝ και τα μουστάκια, που έχει κιόλας, του Θανάση Μούσιου μετά τη μεγάλη επιτυχία της εναρκτήριας εκδήλωσης του συνδυασμού του. Ο κόσμος κατέκλυσε την αίθουσα και τον προθάλαμο του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νίκαια. Η συγκέντρωση είχε ιδιαίτερο παλμό, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που οι παρευρισκόμενοι τον διέκοπταν με το παρατεταμένο χειροκρότημά τους. Κι ο ίδιος έδειξε να το απολαμβάνει, δίχως τρακ ως πρωτάρης, χρησιμοποιώντας ως όπλο το χιούμορ του, ιδίως στην παρουσίαση των υποψηφίων.

Πολύς κόσμος που δεν χώρεσε παρακολούθησε την ομιλία από τον αύλειο χώρο. Παρά την ψύχρα, έμεινε και στο τέλος και με το που βγήκε ο υποψήφιος δήμαρχος τον αποθέωσε. Και ο Θαν. Μούσιος ευχαριστώντας κατέβηκε και χαιρέτισε έναν-έναν, δεχόμενος ευχές για «νίκη από την πρώτη Κυριακή».

Ζ.

 

Ανελκυόμενος

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές σε πασχαλινές διακοπές και άρα σε κέφια.

- Μπαίνω στο ασανσέρ, κοιτάω στον καθρέφτη και λέω. ‘’Εσύ αγόρι μου θα πας πολύ ψηλά’’. Και πατάω το κουμπί για τον έκτο.

***

*- ΝΑ ζεστάνω τις μπάμιες;

- Όχι ρε μάνα, πέταξέ τες παγωμένες.

***

*-ΜΑΜΑ, σήμερα θα έρθει το αγόρι μου να με ζητήσει. Πες και στον μπαμπά, να είστε αξιοπρεπείς. Μην αρχίσετε τα ‘’σωτήρα μας’’, ούτε τα πόδια να του φιλάτε.

Ζ.

 

Μονοτονία

*ΤΟ επισημαίνει ο Λαρισαίος Α.Α. που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα επί πολλές δεκαετίες: Υποψήφιοι δήμαρχοι, όλα τα χρόνια όσοι διεκδικούν τη Δημαρχία υπόσχονται μονότονα όλοι τους -“Θα καθαρίσω την πόλη, θα λύσω το κυκλοφοριακό, περισσότερο πράσινο”. Έχουν όραμά τους ο καθένας, το ίδιο.

Ζ.

 

Απερίγραπτοι

*ΤO τι ανθρώπους βάζουν στα ψηφοδέλτιά τους σε κάποια χωριά, είναι κυριολεκτικά απίστευτο. Ιδίως εκεί που είναι πολλοί οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Τα περιθώρια στενεύουν, πρέπει να συμπληρώσουν τους συνδυασμούς, οπότε ξύνουν τον πάτο. Οι αριθμοί να προοδεύουν για τη γενική εικόνα κι από πρόσωπα, άστα να πάνε…

Ζ.

 

Παντρεμένοι

*ΦΥΣΙΚΑ και γίνονται Σύμφωνα Συμβίωσης και στη Λάρισα, όπου νέα ζευγάρια αξιοποιούν τη σύγχρονη νομοθεσία και ενώνουν τις ζωές τους με εύκολο τρόπο και χωρίς ταρατατζούμ, διακριτικά. Να, όμως που τέτοια γεγονότα αξίζουν κοινωνικής αναγνώρισης. Οπότε ξεκίνησαν τα πληρωμένα συγχαρητήρια και ευχές από φίλους στην εφημερίδα. Για παντοτινή ευτυχία και αγάπη, μετά τη Συμφωνία. Ώστε να γίνεται γνωστό το συμβάν στον κόσμο.

Ζ.

 

------------------------------------

EXEI JEMPLEJEI KI ALLA PERIPLOKA

*ΕΧΕΙ ξεμπλέξει άλλα κι άλλα περίπλοκα, με τα καλώδια θα δυσκολευόταν;

Ζ.

 

 

------------------------------------

KI ALLOS ARXHGOS KOMMATOS ESTV MIKROY

*ΚΙ άλλος αρχηγός κόμματος, έστω μικρού, με τον Απ. Καλογιάννη. Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, σε εγκάρδιο στιγμιότυπο με τον δήμαρχο.

Ζ.

 

 

------------------------------------

YPOCHFIOS STO PLEYRO THS RENAS O GEVRGAKHS*ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ στο πλευρό της Ρένας Καραλαριώτου, ο Δημ. Γεωργάκης δίνει σκληρό αγώνα με σκοπό τη νίκη. Με στρατηγική, σωστό σχεδιασμό και εντιμότητα διεκδικεί για ακόμη μια φορά την ψήφο των Λαρισαίων.

Ζ.

 

 

------------------------------------

AYTOI OI DHMARXOI EXOYN PANTA TOYS DIKOY TOYS TZANAK

*AYTOI οι δήμαρχοι έχουν πάντα τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Τι κι αν είναι Τυρναβίτες ή Λαρισαίοι, δεξιοί ή αριστεροί, άκρη βρίσκουν μεταξύ τους.

Ζ.

 

 

------------------------------------

ME OLOYS KATAFERE NA SYNERGASTEI STH DIARKEIA THS UHTEIAS TOY NASIAKOP

*ΜΕ όλους κατάφερε να συνεργαστεί στη διάρκεια της θητείας του ο δήμαρχος Θαν. Νασιακόπουλος. Ακόμα και με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass