Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιακάδα

Δημοσίευση: 27 Απρ 2019 19:45
* ΔΕΝ είναι μόνον οι γιορτές που συνέβαλαν στο «αντάμωμα». Καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. και γενικά η κεντροαριστερά έχει αυτό τον καιρό «απλωμένο τραχανά», Στέλιος Τσιάκαλος, Κων. Μπαργιώτας, Λίτσα Λιακούλη και Φιλ. Σαχινίδης είχαν να πουν πολλά... * ΔΕΝ είναι μόνον οι γιορτές που συνέβαλαν στο «αντάμωμα». Καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. και γενικά η κεντροαριστερά έχει αυτό τον καιρό «απλωμένο τραχανά», Στέλιος Τσιάκαλος, Κων. Μπαργιώτας, Λίτσα Λιακούλη και Φιλ. Σαχινίδης είχαν να πουν πολλά...

*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Αναφώνησαν οι Λαρισαίοι με τον καιρό. Αν και ξεκινήσαμε με ομίχλη τελικά θριάμβευσε η λιακάδα. Πλούσια και χορταστική.

Βγήκαν οι νονοί με τα βαφτιστήρια, οι γονείς με τα παιδιά, οι θείοι με τα ανίψια, οι φίλοι με τους φίλους και τις φίλες. Γέμισε το κέντρο της πόλης. Έσφυζε από ζωή.

Κ.Γ.

 

Ρεζερβέ

* ΗΤΑΝ τέτοια η κοσμοσυρροή το μεσημέρι στο κέντρο ώστε υπήρχαν ρεζερβέ τραπέζια ακόμη και σε καφετέριες!

Ειδικά χθες για δύο πράγματα δεν έπαιρνες σειρά: Για καφέ και σε πλυντήριο αυτοκινήτων…

 

Τα απαραίτητα

* ΞΕΧΥΘΗΚΕ ο κόσμος στην αγορά χτες για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Όχι για πολλά-πολλά όμως, τα απαραίτητα. Την τιμητική τους είχαν τα καταστήματα με παιδικά παπούτσια, με λαμπάδες αλλά και όσοι πωλούν ψησταριές και μοτέρ για το σούβλισμα του οβελία. Αυτά γιατί μετά στέναξαν οι καφετέριες του κέντρου. Ήταν και καλοκαιρινός ο καιρός, το εκμεταλλεύτηκε ο κόσμος.

Ν.Π.

 

Ψώνια

*ΜΑΝΩΛΗ, να μην ξεχάσουμε το σύρμα, ααα και τα δίχαλα. Πού ‘σαι αγάπη; Πάρε και λίγα παραπάνω κάρβουνα για σιγουριά. Ωπ να πάμε να πάρουμε και το αρνί μέχρι τις 11 είπε ο κρεοπώλης. Μετά πρέπει να ετοιμάσουμε τη μαγειρίτσα. Λίγα κλήματα για προσάναμμα να μη βάλουμε; Πάρε και έξτρα γιαούρτι για γλυκό εκτός από το τζατζίκι. Ξέχασα να σου πω. Μη σου κλέψει τη μισή συκωταριά ο κρεοπώλης. Να την ελέγξεις.

***

*ΒΡΕ Μανώλη να πάρουμε και την αδερφή μου να έρθει με τα παιδιά; Κρίμα μωρέ. Πού να ψήνουν κι αυτοί φέτος στην πολυκατοικία; Ααα πήρε και η θεία από τους Αγίους Αναργύρους, είπε να πάμε εκεί το βράδυ για Ανάσταση. Εγώ λέω ναι, ωραία θα είναι. Αν έχει χώρο στο αμάξι να πάρουμε και την ξαδέρφη μου.

***

*ΤΑ παιδιά είπαν να συνδέσεις και το wifi στην πιλοτή για να έχουν ίντερνετ την Κυριακή του Πάσχα. Μισό λεπτό μαμά. Να ρωτήσω τον Μανώλη, «Μανώλη η μαμά ρωτάει αν κοίταξες το μηχάνημα για το κοκορέτσι γιατί πέρυσι δεν δούλευε καλά».

Α, αφού θα πας στο υπόγειο φέρε και τον σπάγκο τον χοντρό.

***

*ΛΙΓΟ αργότερα, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

«Αχ μωρέ ωραία θα ήταν να έρθουμε βρε παιδιά κι εμείς για καφέ. Σώνει όμως ο Μανώλης από τις δουλειές…;».

Καλό Πάσχα σε όλους. Μανώλης.

Κ.Γ.

 

Εξαποδώ

*ΚΙ ο διάβολος της «Ζωής Μετά» του Αρκά προσπαθούσε να εξηγήσει στον Αγγελο γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και τα Χριστούγεννα σταθερή…

Πολύ απλό σύμφωνα με τον συμπαθέστατο Εξαποδώ: Το Πάσχα είναι κινητή γιατί ο Ιησούς έτρεχε από τον Αννα στον Καϊάφα, και τα Χριστούγεννα σταθερή γιατί πού να τρέχεις με μικρό παιδί.

ΘΑ.

 

Συνεργασίες

*Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες καινοτομίες στη νέα νομοθεσία για την Αυτοδιοίκηση. Οι οποίες είναι φυσικά σε γνώση των υποψήφιων δημάρχων, που ως εκ τούτων κινούνται αναλόγως. Ορισμένοι κιόλας βάζουν υποψηφιότητα ακριβώς λόγω των νέων ρυθμίσεων.

***

*ΛΟΙΠΟΝ ο «Κλεισθένης» δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο να ορίσει αντιδημάρχους, όχι μόνο από την παράταξή του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα αλλά και όποια άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση να εγκρίνει τον ορισμό του και η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο οριζόμενος αντιδήμαρχος.

Άρα δεν μπορεί να κάνει κάποιος του κεφαλιού του και να αναλάβει αντιδήμαρχος άμα δεν θέλει η αντιπολιτευόμενη παράταξή του. Της οποίας επίσης δεν είναι απόλυτος κουμανταδόρος ο αρχηγός της, αφού υποχρεούται να υποκύπτει στις αποφάσεις της πλειοψηφίας των συμβούλων του.

***

*Ο ορισμός αντιδημάρχων από ‘’απέναντι’’, ευνοεί τις συμπράξεις για τη συγκρότηση πλειοψηφίας στο εκλεγμένο με απλή αναλογική και χωρίς χαρισμένες έδρες Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι που κατέρχονται με μικρούς συνδυασμούς και στόχο να επιβάλουν μετεκλογική συνεργασία ως αναγκαίοι εταίροι, απολαμβάνοντας αξίωμα αντιδημάρχου.

Όπως επί παραδείγματι στη Λάρισα. Ο Π. Κρίκης όχι αλλά Παν.Γούλας και Ν. Γαμβρούλας σίγουρα θα συμμαχήσουν με όποιον βγει δήμαρχος, θα του θέσουν εννοείται τους όρους τους. Όσο για τον Κ. Βαϊούλη, με Καραλαριώτου ίσως να συνεργαστεί, με τους κομμουνιστάς δεν δύναται.

***

*ΑΛΛΑ και να τα στυλώσουν οι αρχηγοί των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, μπορούν και απλοί δημοτικοί σύμβουλοι να υλοποιήσουν συνεργατικά σχήματα με τον εκλεγμένο αλλά μειοψηφούντα δήμαρχο. Καθώς τώρα πια παρέχεται η δυνατότητα σε δημοτικό σύμβουλο που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, να ενταχθεί σε άλλη παράταξη. Αρκεί σχετική δήλωσή του προς το προεδρείο του Δ.Σ., η οποία υπογράφεται από το ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί και η οποία τον υποδέχεται. Επιπλέον, θεσμοθετείται η δυνατότητα στις υπάρχουσες παρατάξεις να συνενώνονται και να δημιουργούν μετεκλογικά νέα ενιαία παράταξη. Η δυνατότητα αυτή ενισχύει τον ρόλο των απλών δημοτικών συμβούλων αποδυναμώνοντας τους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Ζ.

 

Αποπομπή

* ΗΡΘΕ όπως όλοι οι ευρωβουλευτές, είδε φίλους και γνωστούς –ο μοναδικός- σε όλες τις επαρχίες του νομού και απήλθε με γεμάτες τις σημειώσεις του. Το πρόγραμμά του ήταν γεμάτο παρότι ελάχιστοι ήταν ενήμεροι για όλες τις λεπτομέρειές του.

Στη Λάρισα ελάχιστοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιώργο Καμίνη. Μεταξύ αυτών οι Γεννηματικοί Πέτρος Ηλιάδης και Κώστας Σαμαρίνας, που αντάλλαξαν χρήσιμες απόψεις μαζί του για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος. Όλοι στο πατάρι του ξενοδοχείου «Μετροπόλ» όπου είχε εγκατασταθεί για δύο και πλέον ώρες ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής.

* * *

* ΘΕΜΑ της ημέρας η γνωστή επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο και δεν θα μπορούσε να μην το σχολιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων. Χαρακτηρίζοντας λυπηρό το γεγονός ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά του Π. Πολάκη είναι το θέμα της ημέρας όταν η χώρα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα για να καταδικάσει τόσο τον αναπληρωτή υπουργό για τη συμπεριφορά του όσο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κάλυψη που του παρείχε προσβάλλοντας ακόμα και τους Κρητικούς.

Η αποπομπή Πολάκη από την κυβέρνηση θα ήταν η μόνη ενδεικνυόμενη λύση σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων –όπως και για πολλούς άλλους βέβαια έστω και αν ο πρωθυπουργός έχει αντίθετη άποψη.

Δ.Κ.

 

Εγκαίνια

* ΚΑΙ αμέσως μετά το Πάσχα, τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων. Στα Φάρσαλα, αρχή κάνει, τη Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 8:30 μ.μ. επί της οδού 28ης Οκτωβρίου ο υπ. δήμαρχος Φαρσάλων κ. Κώστας Τύμπας, ενώ την Τρίτη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Δημαρχείου εγκαινιάζει το εκλογικό του κέντρο ο Άρης Καραχάλιος.

Στον συνδυασμό του οποίου ανακοινώθηκε η προσθήκη ως υπ. δημοτικού συμβούλου της κ. Σώσης Βακούλα, επαγγελματία –γραφίστα.

Γ.Γ.

 

Παιδική χαρά

* ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΝ οι Λαρισαίοι για τις παιδικές χαρές που ετοιμάζει ο Δήμος Λαρισαίων. Δυστυχώς οι βροχές του Απριλίου δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν στον χρόνο που είχε σχεδιαστεί αρχικά, παρότι πολλές βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Το κακό είναι ότι οι γονείς δείχνουν να ανυπομονούν περισσότερο από τα παιδιά και τα πηγαίνουν σε ημιτελείς παιδικές χαρές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Για παράδειγμα στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου δεκάδες παιδιά συγκεντρώνονται για να παίξουν σε μια παιδική χαρά που ακόμη γίνονται εργασίες. Ο Δήμος και πινακίδες και περίφραξη είχε βάλει αλλά δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν. Ο κίνδυνος όμως να τραυματιστεί κάποιο παιδάκι ελλοχεύει. Η υπομονή ποτέ δεν βλάπτει.

Ν.Π.

 

Αι κομμουνισταί

* ΤΟΝ κώδωνα του… κομμουνιστικού κινδύνου κρούει για πολλοστή φορά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Για το τυπικό της υπόθεσης ο κ. Γεωργιάδης σε προχθεσινή δήλωσή του μίλησε για «μείζων στόχο να πέσουν οι κομμουνιστές που ξεπούλησαν την Ελλάδα».

Διχαστικός λόγος, εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα που η ΝΔ οφείλει να απομονώσει τα στελέχη της εκείνα που επιλέγουν τα ακροδεξιά παραληρήματα για να ψαρέψουν στα θολά νερά που μεταξύ άλλων, κρύβουν την παγίδα της αναβίωσης του εθνικισμού.

Είναι πολιτικά επικίνδυνο, η ηγεσία της νεοφιλελεύθερης κατά τα άλλα ΝΔ, να σφυρίζει αδιάφορα μόνο και μόνο για να κερδίσει τις εκλογές. Τώρα το πόσο ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κομμουνισμό είναι άλλο θέμα.

Β.Κ.

 

Ψυχοθεραπεία

* ΤΟΥ τσουρεκιού, του αυγού και του κουλουριού έγινε αυτές τις μέρες στο facebook. Μικρές μεγάλες επιδόθηκαν σε ζυμώματα και με περηφάνια παρουσίαζαν τα αποτελέσματά τους. Δώστου οι φωτογραφίες με τα τσουρέκια, δώστου οι φωτογραφίες με τα κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε αυγά και από κάτω τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν. Με τούτα και με κείνα είδαμε και πολλά διαμαντάκια αυτές τις μέρες, όπως για παράδειγμα μιας νεαρής που ρωτούσε τις διαδικτυακές της φίλες: «Κορίτσια βράζω αυγά για να τα βάψω. Ξέρω ότι το ένα χρειάζεται 8 λεπτά για να γίνει σφιχτό, έβαλα 24 πόση ώρα να τα βράσω;» και άλλα πολλά. Τελικά αποδεικνύεται ότι το facebook πέραν όλων των άλλων είναι και πολύ καλή μέθοδος ψυχοθεραπείας.

Ν.Π.

 

Δάνεια…

* ΚΕΡΑΥΝΟΣ εν αιθρία ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Πλήρης η απογοήτευση. Οι μέχρι πρότινος δικαστικές αποφάσεις δεν είχαν προϊδεάσει για τέτοια εξέλιξη και η απόφαση ήταν πραγματική "μαχαιριά".

Είχαν μείνει με την προσδοκία μιας διαφορετικής αντιμετώπισης. Περίμεναν πως το δάνειο σε ξένο νόμισμα θα χαρακτηριστεί επενδυτικό προϊόν. Γιατί δεν είναι δυνατό να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις και το κεφάλαιο του δανείου τους αντί να μειωθεί, να αυξάνεται; Μόνο με μια τέτοια απόφαση θα σώζονταν.

Δεν ήρθε όμως και το ζητούμενο είναι το τι γίνεται από δω και πέρα; Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση πλέον; Αποδοχή των ρυθμίσεων που προωθούν οι τράπεζες, κάποια νομοθετική ενδεχομένως ρύθμιση από την Πολιτεία ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Μέχρι να συζητηθεί πάντως στις 20 Μαΐου και η συλλογική αγωγή των δανειοληπτών, θα υπάρχει μια στάση αναμονής. Από κει και μετά πιθανότατα να αναλάβουν δράση τα νομικά επιτελεία…

Γ.Ν.

 

Εκπτώσεις…

* ΣΤΙΣ ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα εναποθέτουν τις όποιες ελπίδες "σωτηρίας" οι έμποροι. Παρότι ο θεσμός έχει ξεπεραστεί, παρότι θεωρείται παρωχημένος, ο εμπορικός κόσμος έχει προετοιμαστεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών. Το αναστάσιμο μήνυμα δεν έφτασε στις επιχειρήσεις τους, τα μαντάτα που πήραν δεν ήταν αισιόδοξα και πλέον δεν έχουν επιλογή.

Θα ακολουθήσουν την πεπατημένη, θα ρίξουν τις τιμές για να δουν κόσμο στα μαγαζιά τους.

Γ.Ν.

 

Φορομπήχτες

* ΜΕΙΩΣΗ φόρων, στην εστίαση και στις επιχειρήσεις , στη μεσαία τάξη δηλαδή υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης εφόσον κερδίσει τις εθνικές εκλογές.

Σαν να αναδείχθηκε από παρθενογένεση, λες και δεν ήταν υπουργός των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και των συγκυβερνήσεων που αφάνισαν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη, χωρίς να υπολογιστούν τα μέτρα από τα μνημόνια.

Και τι υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης; Ελαφρύνσεις από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία κυβέρνηση, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, θέλει να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο αφού νωρίτερα, πριν το καλοκαίρι, ανακοινώσει επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις, τύπου μείωση του ΕΝΦΙΑ κλπ. Πόσο προβλέψιμοι είναι και οι δυο…

Β.Κ.

 

Σημαία

* ΦΥΣΙΚΟ και επόμενο θα είναι με την άνοδο εθνικιστών και φασιστών στην Ευρώπη και με την εκλογή τους μάλιστα σε διάφορα εθνικά κοινοβούλια, να ζήσουμε πρωτόγνωρες για τους νεότερους καταστάσεις, για τους παλιότερους, βγαλμένες από την ιστορία. Οταν οι Ναζί στην Ελλάδα, έκαιγαν ζωντανούς γυναίκες και παιδιά ενώ έστηναν στο απόσπασμα ακόμη και ανήλικα παιδιά.

Σαστισμένοι οι Ισπανοί για την 1η φορά των φασιστών μετά τον Φράνκο, σαστισμένοι και οι Ευρωπαίοι με τον Ιταλό, Ματέο Σαλβίνι. Ο οποίος ως γνωστόν δεν έχει κανένα πρόβλημα να… πνιγούν οι πρόσφυγες στα σαπιοκάραβα ή να φτιάξει «κόμμα» με τα αδελφά εθνικιστικά κόμματα – εννοώντας προφανώς και τα φιλοναζιστικά της Γερμανίας – για να ανακαταλάβουν την εξουσία στην Ευρώπη.

Ο Σαλβίνι προχθές, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, αρνήθηκε να παραστεί σε εθνική γιορτή της Ιταλίας με αφορμή την 74η επέτειο απελευθέρωσης από τον ναζισμό και τον φασισμό. Αλλά κάποιες πολιτικές ευθύνονται για την άνοδο του φασισμού, από ποιούς να απογοητεύτηκαν άραγε οι πολίτες; Κατά τα άλλα ο Σαλβίνι, τι να γιορτάσει ο άνθρωπος, φυσιολογικό…

Β.Κ.

 

Κλειστόν

* ΑΔΕΙΑ από τη σημαία αναμένεται να πάρουν πολλοί εργαζόμενοι αλλά κυρίως όσοι είναι …αφεντικά του εαυτού τους την Τρίτη 30 Απριλίου, καθώς αυτή η μέρα μπορεί να είναι εργάσιμη, αλλά μεσολαβεί δύο αργιών, της δεύτερης μέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Και επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση, αρκετοί δεν θα προσέλθουν εις την εργασία. Ανάλογη χαλαρή εικόνα και στις δημόσιες υπηρεσίες και αλίμονο στον πολίτη που θα θυμηθεί να τακτοποιήσει την τελευταία μέρα του μήνα την εκκρεμότητά του.

Γ.Ρ.

 

Παιχνιδάκια

*ΚΑΙ για πες ρε φιλαράκι, τι καιρό θα κάνει αύριο; Συζητούσαν οι Λαρισαίοι για το απόλυτο θέμα των ημερών: τον καιρό της ημέρας του Πάσχα…

-Ακου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 θα βρέχει. Από τις 10 και μέχρι τις 4-5 το απόγευμα θα είμαστε με τα κοντομάνικα, κι έπειτα υπάρχει η πιθανότητα για χαλάζι, ανεμοθύελλα, χιονοθύελλα, λασποβροχή μπορεί και για καύσωνα…

Απαυδισμένοι οι συμπολίτες με τα παιχνίδια του καιρού, αλλά έτσι είναι η ελληνική άνοιξη.

ΘΑ.

 

----

ME DYO FVTOGRAFIES YMBOLIKOY XARAKTHRA* ΜΕ δύο φωτογραφίες, συμβολικού χαρακτήρα, αντιπροσωπευτικές μιας εποχής που παραπέμπει στις αρχές του 20ού αιώνα «έντυσε» τη διαφημιστική πινακίδα της Ερμού ο Σύλλογος Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας την πασχαλινή περίοδο. Τρεις έμποροι, ποζάρουν το 1902, πριν από 117 χρόνια δηλαδή, με στυλ και χάρη, σινιαρισμένοι, με τα απαραίτητα αξεσουάρ, μοδάτοι, ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί… Τέτοιοι ήταν οι έμποροι, εκείνης της εποχής… Εκεί χτυπούσε η καρδιά της αγοράς της Λάρισας. Εκεί ήταν όλο το χρήμα, εξ ου και ένα από τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, που συμπληρώνει τη φωτογραφία. Στυλ και χρήμα…

Γ.Ν.

 

 

----

AJIES POY PARAMENOYN ANALLOIVTES

* ΑΞΙΕΣ που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Μια χαρούμενη οικογένεια, το ψήσιμο αρνιού την Κυριακή του Πάσχα κι η ανάγνωση της εφημερίδας “Ελευθερία”.

Μόνο που μιλάμε για 60 χρόνια πριν. Στη Νεράιδα της Λάρισας εν έτει 1959…

Κ.Γ.