Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εύγε», τζαρτζαρίσματα και μετάνοιες στο Πρωτοδικείο

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2019 19:45

*«ΦΩΤΙΕΣ» πετούσε το Πρωτοδικείο Λάρισας στο οποίο επιστρατεύτηκαν οι περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι για να εργαστούν σε μια από τις δυσκολότερες ημέρες.

Φωτιές… πετούσαν και τα ντελίβερι με τους καφέδες. Αναλογιστείτε: Μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 8 το πρωί και συνεχιζόταν αρκετά μετά τα μεσάνυχτα…

***

*«ΕΥΓΕ – εύγε» αναφώνησε η προϊσταμένη της διεύθυνσης γραμματείας του Πρωτοδικείου Λάρισας βγαίνοντας από την αίθουσα των δικαστών λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Ο λόγος; Μα το ψηφοδέλτιο του Κώστα Αγοραστού. «Ο μόνος συνδυασμός που δεν μας κούρασε» έλεγε και ξανάλεγε. Πώς να μην ψηλώσει κάνα δύο πόντους ο Αγοραστός; Από περηφάνια ντε…

***

*«ΠΟΙΑ ΑΕΛ και συ; Εδώ έχουμε το ντέρμπι».

Μπορεί χθες το απόγευμα η ΑΕΛ να αγωνιζόταν με τον Ολυμπιακό για την τελευταία αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα όμως το πραγματικό ματς ήταν στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας. Σπρωξίματα, τζαρτζαρίσματα, δηλώσεις, ντρίπλες, διαμαρτυρίες και φυσικά κάποιοι σκόραραν από νωρίς. «Προσοχή όμως, το ματς δεν τελείωσε». Έλεγε ένας έμπειρος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και ολίγον τι ποδοσφαιρικός. Τώρα ξεκίνησε για την ακρίβεια.

***

*ΑΣ μείνουμε όμως λίγο ποδοσφαιρικά. Στο Πρωτοδικείο βρέθηκε και ο φυσιοθεραπευτής της Εθνικής Ελλάδας, υποψήφιος με τον Αγοραστό, Κώστας Καλαμπάκας που σαν χθες πριν δώδεκα χρόνια ως μέλος της ΑΕΛ σήκωνε κούπα στο Πανθεσσαλικό. Χθες, 12 χρόνια μετά σήκωνε άλλα βάρη. Τα προεκλογικά. «Ευχάριστα κι αυτά» τόνιζε.

***

*ΣΥΝΕΒΗ κι αυτό: Μια υποψήφια σε συνδυασμό του Δήμου Κιλελέρ το μετάνιωσε. Ενώ είχε υπογράψει να κατέβει στηρίζοντας έναν υποψήφιο, εν συνεχεία το μετάνιωσε και έφτασε σχεδόν αλαφιασμένη στο Πρωτοδικείο για να κάνει μια δήλωση ανάκλησης.

«Μα ακόμα δεν ήρθε να καταθέσει ο συνδυασμός σας τα ονόματα κυρία μου» την ενημέρωσαν. «Σε περίπτωση όμως που έρθει και με δηλώσει εγώ τώρα δεν θέλω» διευκρίνισε εκείνη.

***

*ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ την ποσόστωση. Κάποιοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με τον αριθμό ανδρών και γυναικών. Υπήρξαν όμως κι εκείνοι που άλλαξαν τα σχέδιά τους καθώς δεν συμπλήρωναν τον απαραίτητο αριθμό γυναικών όπως προβλέπει ο νόμος. Ένας εξ αυτών και ο συνδυασμός του Βαϊούλη για τον Δήμο Λαρισαίων. «Είχαμε 60 στο ψηφοδέλτιο κι αναγκαστήκαμε να πέσουμε στους 51» σχολίαζαν άνθρωποι από το περιβάλλον του.

***

*ΓΥΝΑΙΚΕΣ είπατε; Στον συνδυασμό της Ρένας δεν είχαν τέτοια θέματα. Παντού γυναίκες έβλεπες να συντονίζουν την κατάσταση. Αν ξεκινήσεις από το ψηφοδέλτιο με πρώτη και καλύτερη την ίδια τη Ρένα, στο γραφείο Τύπου η Μαρία η Μίχου, κι απ’ έξω από την αίθουσα των δικαστών στο Πρωτοδικείο να στήνει καραούλι η δικηγόρος Δέσποινα Μίγα. Α, και από υποψήφιες ένα σωρό.

***

*ΣΤΟ φυσικό τους χώρο, τα δικαστήρια βρέθηκαν χθες αρκετοί δικηγόροι αλλά αυτή τη φορά ως υποψήφιοι. Και γενικά δεν είναι λίγοι. Δόκου και Ντιζέ με Αγοραστό, Καραμπάτσας με Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια, Βελησσαρίου και Αρχοντής με Καλογιάννη, Μαμάκος, Ανδριτσόπουλος και Μίγα με τη Ρένα, Τάταρης με τον Βαϊούλη. Από τα Φάρσαλα πρώτος και καλύτερος ο δήμαρχος Καραχάλιος, από την Ελασσόνα πάλι ο Γάτσας αρχηγός συνδυασμού, Βαρδακούλης και Πατρωνίδου με Νασιακόπουλο στο Κιλελέρ. Μερικοί απ’ αυτούς…

***

*ΜΕΝΟΥΜΕ στους δικηγόρους που μπορεί να ξέρουν πολλά περί εκλογών όμως έχουν τη δυνατότητα να μάθουν κι άλλα αφού ο Δικηγορικός Σύλλογος διοργανώνει αύριο Τρίτη στις 7 στα γραφεία του σεμινάριο για τη διενέργεια των εκλογών και τα καθήκοντα των δικαστικών αντιπροσώπων. Όποιοι δεν προλάβουν πάλι αύριο, μπορούν να περιμένουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα όπου θα επαναληφθεί.

***

*ΣΚΛΗΡΗ και η μάχη της φωτογραφίας για τους συνδυασμούς. Ολόκληρη ιεροτελεστία η διεκδίκηση της θέσης. Ποιος θα μπει από πίσω ακριβώς ή κολλητά δίπλα από τον υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Δεν έλειψαν και οι μικροπαρεξηγήσεις έξω από το Πρωτοδικείο Λάρισας. Έμειναν στα βλέμματα…

***

*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ μεγάλος και ο αριθμός των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση του προέδρου στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων. «Η δυνατότητα ύπαρξης μεμονωμένων υποψηφιοτήτων κατά την ανάδειξη των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων επιβεβαιώνει, για ακόμη μια φορά, το προφανές. Όλοι οι Έλληνες κρύβουμε έναν πρόεδρο μέσα μας! Είναι και αυτό, μάλλον, θέμα DNA...» σημείωνε δικαστής στο Μέγαρο και χάριζε το γέλιο.

***

*ΜΕ γλυκά στα χέρια και με νέους για παρέα βρέθηκε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο. Ο λόγος για τον εορτάζοντα Θωμά Παπαλιάγκα που κατεύθυνε την παράταξη του Γαμβρούλα με τη νομική του εμπειρία.

* * *

*ΚΑΡΔΙΑΚΟΥΣ κόντεψε να τους κάνει όλους ο Τσιλιμίγκας. Δώδεκα παρά τέταρτο κατέθεσε την υποψηφιότητα της παράταξης για την Περιφέρεια ο καρδιολόγος. «Είχε περιστατικό» εξηγούσαν οι συνεργάτες του σε όλους όσοι ρωτούσαν με αγωνία. Λέτε;

Κ.Γ.

 

---------------

Εκλογικά

*ΣΤΙΣ 26 Μαΐου ψηφίζουμε για δημαρχοπεριφερειάρχες , άρα απέμειναν 20 μέρες. Οπότε, κάπως θα αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εκλογές που ήταν ως τώρα μειωμένο.

Όρεξη να ’χεις, να τρέχεις σε εγκαίνια εκλογικών κέντρων – τι να κάνεις, σε κάλεσαν κάτι φίλοι υποψήφιοι, ποιον να κάνεις καλά; Και φυσικά, πάλι τον... γνωστό και φίλο θα σταυρώσεις, οπότε, δεν σε νοιάζει και πολύ στον πρώτο γύρο ο επικεφαλής…

 

Εκλογικό τοπίο

*ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ εκλογές – σ’ όλη σχεδόν τη χώρα- εξελίσσονται πια φανερά σε υπόθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού οι ΣΥΡΙΖαίοι δεν πέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξουν ή να προσελκύσουν στελέχη ικανά να διεκδικήσουν Δήμους και Περιφέρειες. Ιδιαίτερες περιπτώσεις σαν του Αποστόλη Καλογιάννη στη Λάρισα δεν θα βρεις πολλές. Στην Αθήνα π.χ. ξεχωρίζουν Μπακογιάννης – Γερουλάνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένα από τα δύο γκισέμια της δεξιάς (Ορφανός και Ταχιάος) θα εκλεγεί δήμαρχος. Οι ΣΥΡΙΖαίοι υποψήφιοι; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα πάρουν μάλλον τα …. παλιά μονοψήφια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καρδιοπάθειες

*«Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ στην καρδιά μας» είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Νίκου Τσιλιμίγκα, παραπέμποντας – πετυχημένα!- στην ιδιότητά του ως καρδιοχειρουργού. Οπότε, στο επόμενο ανακοινωθέν του γιατρού, μπορεί να διαβάσουμε και κάτι τέτοιο :

«Η Θεσσαλία πάσχει σήμερα από στένωση αρτηριών, η οποία σταδιακά, λόγω αύξησης λιπιδίων και χοληστερίνης θα την οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Γι’ αυτό ψηφίστε Νίκο Τσιλιμίγκα. Εγγύηση για το σωστό... μπάι – πας που έχει ανάγκη ο τόπος μας!».

 

Ξεπεσμός

*ΓΝΩΣΤΟΣ Λαρισαίος, γόνος πολιτικής οικογένειας, που όμως δεν ανακατεύεται σ’ αυτές τις εκλογές, απεφάνθη στο τσιπουράδικο που τα έπινε με φίλους του:

- Πάει, ξέπεσαν κι οι εκλογές… Τόσοι και τόσοι υποψήφιοι πέρασαν και αντί για κανένα πενηντάρι, μας κέρασαν μόνο τις... κάρτες τους.

(Πάνε οι παλιοί καλοί καιροί που δένανε τις ψήφους με τις... νταμιτζάνες ).

 

Δικαίωση

*ΠΡΟΣΦΑΤΑ σε Χρονογράφημά μας με τίτλο {Πού πας Θεοχαρόπουλε;) γράφαμε επί λέξει:

«Είναι πολύ πιθανό τον Θεοχαρόπουλο να τον δεις μελλοντικά –από το τίποτα- σε κάποιο πόστο υπουργού. «Παίζοντας» στον χώρο των αουτσάιντερ, των «μικρών» δηλαδή της Βουλής, δεν αποκλείεται να χρειαστεί ως «τσόντα» σε κυβερνήσεις που δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία»…

Ήταν 8 Απριλίου 2019… Ε, λοιπόν δεν πέρασε ούτε... μήνας για τη δικαίωση της πρόβλεψής μας!

 

Πού πάνε τα ταλέντα;

*ΠΑΡΑ τη χτεσινή ήττα έσωσε την παρτίδα για φέτος η ΑΕΛ, αλλά τι να λέει; Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια… Κάποτε Ολυμπιακοί και λοιποί «μεγάλοι» έφευγαν από δω με τριάρες και τεσσάρες.

Η Λάρισα θα έπρεπε να είναι ένα μικρό... Άμστερνταμ. Εκεί όπου φέτος πανηγυρίζουν για μια ακόμη φουρνιά του Άγιαξ που πάει καρφί για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Και πανηγυρίζουν γιατί αυτά τα παιδιά είναι δικά τους παιδιά, αναθρεμμένα ποδοσφαιρικώς στις δικές τους Ακαδημίες. Πιθανός αντίπαλος του ολλανδικού Αίαντα η «Μπάρτσα», που επίσης παράγει παιχταράδες από τις Ακαδημίες της. Εδώ τι γίνεται; Η ποδοσφαιρομάνα Λάρισα πού πήγε; Πού χάθηκε το «καντωνιακό» μοντέλο ανάδειξης των ταλέντων; Με εξαίρεση τον Β. Μόρα, ποιο παιδί βγήκε να παίξει μπάλα στην ΑΕΛ τα (πολλά) τελευταία χρόνια; Και στατιστικά να το πάρεις, δεν μπορεί, από τα χιλιάδες παιδιά που κλωτσούν το τόπι στον κάμπο όλο και θα ξεπηδούσαν δύο – τρία διαμαντάκια; Άρα; Τι φταίει και εδώ και πολλά χρόνια Πηλαδάκης, Πλεξίδας, Κούγιας συλλέγουν, μέσω «μανατζαραίων» μικτές λεγεωναρίων που φορούν βυσσινί φανέλες και παριστάνουν την ΑΕΛ. Κούνια που τους κούναγε!  Η Λάρισα πήρε το πρωτάθλημα πριν 31 χρόνια. Με τα μυαλά που φοράμε όλοι, ούτε σε... 131 χρόνια δεν θα ξανασυμβεί αυτό.

 

ΕΛΤΑ

* ΕΙΝΑΙ άνεργος, πατέρας 3 παιδιών και -όπως κατήγγειλε στην “ΕτΔ”- ταλαιπωρείται απ’ τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων κάθε μήνα λαμβάνει επιταγή - βοήθημα από συγγενικό του πρόσωπο. Μέχρι πριν από λίγο καιρό η επιταγή, που του έστειλε το συγγενικό του πρόσωπο από χωριό της Ελασσόνας, έφτανε κανονικά στο σπίτι του σε συνοικία της Λάρισας. Τελευταία, όμως, αναφέρει, η επιταγή δεν ήρθε αν και το συγγενικό του πρόσωπο τον διαβεβαιώνει ότι έχει στα χέρια του τη σχετική απόδειξη των ΕΛΤΑ Ελασσόνας. Κι ο άνθρωπος απελπισμένος για την καθυστέρηση και τις μη επαρκείς εξηγήσεις που του έδωσαν απ’ τα ΕΛΤΑ Ελασσόνας, κατέφυγε στην “ΕτΔ”. Θα του δώσει κανείς εξηγήσεις;

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός