Καλό μήνα

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2019 19:45
• Ο ένας διαμερισματικός, ο Δημ. Ζαχαρός, η άλλη υποψήφια δημοτική σύμβουλος, η Ελένη Κυριτσάκα, αμφότεροι πρώην «δικοί μας», μια ζωή στο τεχνικό τμήμα της εφημερίδας. Πλαισιώνουν τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Σούλτη, που κι αυτός έχει ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς πολλών δεκαετιών με την «Ε», μέσω πατέρα, αδελφού και νύφης.  Ζ. • Ο ένας διαμερισματικός, ο Δημ. Ζαχαρός, η άλλη υποψήφια δημοτική σύμβουλος, η Ελένη Κυριτσάκα, αμφότεροι πρώην «δικοί μας», μια ζωή στο τεχνικό τμήμα της εφημερίδας. Πλαισιώνουν τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Σούλτη, που κι αυτός έχει ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς πολλών δεκαετιών με την «Ε», μέσω πατέρα, αδελφού και νύφης. Ζ.

* ΚΟΝΤΕΥΕΙ να κλείσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου κι οι Λαρισαίοι που συναντιούνται μετά από μέρες, εκτός από Χρόνια πολλά για το Πάσχα που πέρασε, αλληλοεύχονται και Καλό μήνα.

Μόνο στον Μάιο τέτοια παράταση. Είναι άλλωστε τόσο καλός μήνας...

Ζ.

 

Σκοπιά

* Ο Τσολιάς στη Σκοπιά. Κι όμως, πραγματικό γεγονός, μια υποψηφιότητα που κάνει εικόνα. Ο Σπύρος Τσολιάς υποψήφιος κοινοτάρχης στη Σκοπιά Φαρσάλων.

Ζ.

 

Τουρισμός

* ΜΠΟΡΕΙ ο Θαν. Θεοχαρόπουλος να χαρακτηρίστηκε ως ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση στο Υπουργείο Τουρισμού, ωστόσο μετά την προσχώρηση του Γρηγ. Ψαριανού στη ΝΔ ανησύχησε ιδιαιτέρως ο Βασ. Οικονόμου, που κάποιος πάει να του σπάσει το απόλυτο ρεκόρ μετακίνησης από κόμμα σε κόμμα.

Ζ.

 

Πρωτοδικείο

* ΚΑΤΩ από υψηλές... θερμοκρασίες εργάζονται τούτες τις ημέρες οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Λάρισας που εμπλέκονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σίγουρα δεν φταίει ο καιρός. Μεγάλο το ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περασμένες δημοτικές εκλογές ο αριθμός του πρωτοκόλλου έφτασε κοντά στο 50 ενώ τώρα πλησίασε το 400. Αχ! αυτές οι τοπικές κοινότητες και οι ανεξαρτησίες.

* * *

* ΜΑ ήταν καλά προετοιμασμένοι όλοι τους και τα πήγαν περίφημα. Το ξέρει καλά η προϊσταμένη της διεύθυνσης γραμματείας του Πρωτοδικείου Μαρία Λιντέρη. Παράπονο κανένα και από κανέναν...

Κ.Γ.

 

Με 100 παραπάνω

* ΈΚΔΗΛΗ ήταν η ικανοποίηση στο επιτελείο του δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου, αμέσως μετά την κατάθεση του ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο της Λάρισας. Οι περίπου 100 υποψήφιοι παραπάνω, σε σχέση με το αμέσως επόμενο σε μέγεθος αντίπαλο ψηφοδέλτιο, θεωρήθηκε ως ηχηρό μήνυμα νίκης, καθώς ο αριθμός μετράει μεν επικοινωνιακά, αλλά δημιουργεί και προϋποθέσεις επικράτησης στις κάλπες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάστερ σεφ εκλογών για να το αντιληφθεί αυτό...

Ζ.

 

Ένας στους δέκα

* ΑΠΟ 27 το λιγότερο, όσες και οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι 41 το ανώτερο οι υποψήφιοι στον Δήμο Φαρσάλων. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους του πρώην δήμου όπου υπάγονται και άλλον 1 επιπλέον από άλλον. Οι πρώην δήμοι είναι τέσσερις: Φαρσάλων-Πολυδάμαντα-Eνιπέα- Nαρθακίου.

* * *

* ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ έξι ψηφοδέλτια. Ο δήμαρχος Άρης Καραχάλιος και ο Μάκης Εσκίογλου κατεβάζουν υπερπλήρεις συνδυασμούς με 41 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, εκ των οποίων 21 στην ενότητα Φαρσάλων, 9 στον Πολυδάμαντα, 8 στον Eνιπέα και 3 στο Nαρθάκι.

Η Μαρία Ίφου με 40 υποψηφίους, επειδή έχει 7 υποψηφιότητες στον Ενιπέα. Ο Κώστας Τύμπας έχει 38 υποψηφίους επειδή διαθέτει μόνο 18 στα Φάρσαλα.

Ο Αποστόλης Αναγνώστου της ΛΑ.ΣΥ. κατεβάζει 36 υποψηφίους, 19-8-7-2 αντιστοίχως ανά ενότητα. Και ο Βαγγέλης Δημητρακόπουλος πλαισιώνεται από 34 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, ήτοι 18-9-5-2 ανά περιοχή. (Εν συνόλω 230 υποψήφιοι σύμβουλοι, για 27 θέσεις όπως προαναφέρθηκε. Ούτε για εισαγωγή στην Ιατρική...)

* * *

* ΑΣΧΕΤΩΣ που αυτή τη φορά οι εκλογές για τα τοπικά γίνονται χωριστά, σε άλλη κάλπη, δεν επηρεάζουν την εκλογή του δημάρχου, Καραχάλιος με 8 υποψηφίους, Εσκίογλου με 10 υποψηφίους και Ίφου με 8 κατέβασαν δικά τους ψηφοδέλτια και στη δημοτική κοινότητα Φαρσάλων. Όχι όμως και στα χωριά.

Ζ.

 

Σαν την Κύπρο

* - ΣΕ στυλ «Κύπρος 1974» συμπεριφέρεται ο Βασίλης Μπατζηλιώτης...

Ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης σχολίαζε τη στάση του παλιού προέδρου της ΝΟΔΕ και πρώην αντιδημάρχου Τζανακούλη, που παρά τα αρχικώς ανακοινωθέντα δεν μετέχει τελικά σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές.

- Τι εννοείς;

- «Δεν ξεχνώ», δεν ήταν για χρόνια το σύνθημα;

Ζ.

 

Παρά πέντε

* ΚΙ όμως υπάρχει Λαρισαίος που ανακοινώθηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε μεγάλο συνδυασμό και τελευταία στιγμή αρνήθηκε να κατέβει.

Στο παρά πέντε, κυριολεκτικά. Είχε βγάλει και κάρτες, μοίραζε, είχε ξεκινήσει καμπάνια και μετά... Μετά δεν υπήρχε στο ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε.

Ζ.

 

Τσιλιμίγκας

* ΜΠΟΡΕΙ να του έφυγαν τρεις υποψήφιοι, μα έχει ολοκαίνουρια υπεύθυνη Τύπου. Ο λόγος για τον Τσιλιμίγκα που πλέον βλέπει τη Λαρισαία δικηγόρο Νικολέττα Μπουρνόβα να χειρίζεται θέματα ΜΜΕ (ενώ είναι και υποψήφια). Και με το «καλημέρα» η νέα υπεύθυνη βρήκε τρικυμία στον συνδυασμό. Πολλά τα ανοιχτά θέματα. Να και οι απαντήσεις:

* * *

* ΠΑΜΕ στο «κόψιμο» του Καπέλου από το ψηφοδέλτιο, για το οποίο αντέδρασαν οι Συριζαίοι των Τρικάλων και ακολούθησαν τρεις παραιτήσεις. «Τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Τσιλιμίγκα προτείνουν υποψηφιότητες. Δεν επιλέγουν. Αυτός που διαλέγει είναι ο γιατρός». Η καρδιά του συνδυασμού άλλωστε...

* * *

* Και για τους λόγους που δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο ο Καπέλος «Δεν ήταν κομματικά τα κριτήρια. Αξιολογήθηκε πως το πρόσωπο αυτό δεν ταιριάζει στο ύφος του συνδυασμού». Ψηλά καπέλα...

* * *

* ΠΑΝΤΩΣ εάν ο γιατρός θέλει, μπορεί να τους αντικαταστήσει έως και τις 24 Μαΐου. Δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Βέβαια αν θέλει να το πράξει, σίγουρα θα το κάνει νωρίτερα για να προλάβει τα ψηφοδέλτια πριν εκτυπωθούν. Και λέμε, αν θέλει, διότι μπορεί να κατέβει κι έτσι. Από τη στιγμή που εγκρίθηκε την Κυριακή τα μεσάνυχτα το ψηφοδέλτιο, μπορεί να προχωρήσει όπως είναι. Κι ας έφυγαν οι τρεις.

Κ.Γ.

 

Όλα δικά του;

* ΑΝΤΡΕΣ Λαρισαίοι και γενικά ταλαιπωρημένοι.

- Γυναίκα; Πήρα τα αποτελέσματα DNA, ένα από τα παιδιά μας το έχεις κάνει με άλλον.

- Ε, μην τα θες κι εσύ όλα δικά σου...

* * *

* - Ο απέναντι έκανε φασίνα 8 η ώρα το πρωί ρε σεις. Ό,τι θέλει τον κάνει η γυναίκα του, σκέφτηκα και συνέχισα να απλώνω τα ρούχα.

* * *

* - ΜΠΑΙΝΩ στο σπίτι φωνάζω «γυναίκα, παντόφλες». Αμέσως χαλάρωσα, μου ήρθε μία στο κεφάλι.

Ζ.

 

Μεταδημότευση;

* ΕΝ τω μεταξύ κάποιοι Λαρισαίοι, που δεν φαίνεται να τα πάνε και τόσο καλά στις επικείμενες εκλογές, άρχισαν λέει να σκέφτονται να μεταδημοτεύσουν στην Κωνσταντινούπολη. Αφού εκεί λέει θα ξαναγίνουν εκλογές, επειδή το αποτέλεσμά τους δεν ικανοποίησε τον Ερντογάν.

Ζ.

 

Προαποφασισμένο

* ΤΕΛΙΚΑ τα πράγματα ήταν πολύ απλά, μια κλασική μηχανορραφία για να επιτευχθεί ο σκοπός. Ο Ν. Τσιλιμίγκας πήγε μεσημεράκι στο Δικαστικό όχι για να καταθέσει τον συνδυασμό του, όπως όλοι έλεγαν μετά, αλλά επειδή τότε είχε φως κι άρα μπορούσε να βγάλουν φωτογραφίες με τους δικούς του που τον συνόδευαν. Όπως άλλωστε έκαναν κι όλοι οι άλλοι αρχηγοί. Μπήκε στο γραφείο του Πρωτοδικείου, «έχουμε ένα λαθάκι στα χαρτιά, θα έρθω λίγο αργότερα να τα καταθέσω». Άλλο που διαδόθηκε ότι «είχε περιστατικό ο γιατρός». Κι επέστρεψε μαύρα μεσάνυχτα, στο τσακ πριν λήξει η προθεσμία. Με τις αλλαγές που είχε ο ίδιος αποφασίσει αιφνιδιάζοντας τους συριζαίους συνεταίρους. (Υπήρξε άνθρωπος που έφτασε γραβατωμένος από Καρδίτσα το μεσημέρι, βγήκε φωτογραφίες ως υποψήφιος και το βράδυ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο.)

* * *

* Ο Καρδιτσιώτης πρώην δήμαρχος Δομίνικος Βερίλλης φαγώθηκε, λέει, λόγω εκλογιμότητας. Θα έβγαινε λένε, οπότε δεν τον ήθελαν οι άλλοι. Έτσι φτιάχνονται τα ισχυρά ψηφοδέλτια, πετάς έξω τους δυνατούς.

Αμήχανοι και στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, απογοητευμένοι από τις τσιλιμίγκειες πιρουέτες αλλά και τι μπορούν να κάνουν πια. Δημοσίως σιωπούν, παρασκηνιακά λένε τα μύρια όσα.

* * *

* ΠΡΟΣΩΠΟ της ημέρας, της βραδιάς καλύτερα, η Νικολέττα Μπουρνόβα. Συνόδευε τον αρχηγό στο Πρωτοδικείο ως δικηγόρος του. Κάποια στιγμή, με το ξαναμοίρασμα της τράπουλας, ανακαλύφθηκε ότι έλειπε μία γυναίκα. Άρα για να καλυφθεί η ποσόστωση έπρεπε να αφαιρεθούν δύο άντρες. Απαγορευτικό. Τι να γίνει, πού να βρουν γυναίκα τέτοια ώρα. «Ταυτότητα έχεις μαζί σου, έτσι;» Κι έτσι τη βάφτισε εκείνη υποψήφια.

Ζ.

 

Πάντα μπροστά

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ με την ΑΕΛ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, πρωταθλητής σταυρών παλιότερα με τον συνδυασμό Σάπκα, σύμβουλος του δημάρχου Καλογιάννη σε θέματα Αθλητισμού, ως πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του, ο Γιάννης Αλεξούλης έχει τα φόντα να κατακτήσει έναν ακόμη τίτλο αυτόν τον Μάιο.

Ζ.

 

Του Αετόλοφου...

* ΜΕΓΑΛΟ το ενδιαφέρον στα χωριά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Λίγο η απλή αναλογική, κυρίως όμως η αποσύνδεση των υποψηφίων στις τοπικές κοινότητες και τα συμβούλια από τα κεντρικά ψηφοδέλτια των δήμων, ώθησε πολλούς στον εκλογικό στίβο. Έγιναν συζητήσεις, υπήρξαν «κολεγιές», έκλεισαν συμφωνίες και σχεδόν παντού υπάρχουν μεμονωμένοι υποψήφιοι αλλά και συνδυασμοί, με ή χωρίς «καπέλο» από τους υπ. δημάρχους.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρουσιάστηκαν και προβλήματα, δεν χάλασαν «καρδιές», δεν αθετήθηκαν συμφωνίες....

«Αποσύρω τώρα την υποψηφιότητά του διότι εξαπατήθην...». Πυρ και μανία στο τηλέφωνο ο Αχιλλέας Σμυρλής από τον Αετόλοφο Αγιάς, διαμαρτυρόμενος ότι «δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα». Δεξιός γαρ βρέθηκε συνυποψήφιος «με ΠΑΣΟΚτσήδες, ενώ άλλα είχαμε πει...», έλεγε.

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στις μικρές κοινωνίες, όπου ο λόγος –πρέπει να- παραμένει συμβόλαιο. Όπως και οι κομματικές διαχωριστικές γραμμές...

Δ.Χ.

 

Ράμματα Σάκη

* «Από τις φυλακές στο νοσοκομείο Τρικάλων ο Σάκης Καρατζούνης». Αυτή ήταν η είδηση, όπως γράφτηκε χθες στα τρικαλινά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Αναλυτικότερα, αναφέρουν πως «ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΟ Τρίκαλα Σάκης Καρατζούνης, που τα τελευταία χρόνια είναι στις φυλακές Τρικάλων, βρέθηκε πριν από λίγο στο νοσοκομείο. O Τρικαλινός επιχειρηματίας πριν από λίγες μέρες είχε βρεθεί στο χειρουργείο για επέμβαση σκωληκοειδίτιδας και έτσι μεταφέρθηκε για να κόψουν οι γιατροί τα ράμματα». (Ωστόσο τα κλικ θα ήταν αμέτρητα.)

Ζ.

 

Προχώρα...

* ΔΙΑΒΑΣΗ πεζών στην αρχή της οδού Κύπρου, εκεί στην Ολύμπου. Τη διασχίζει χθες βραδάκι μια μητέρα με μωρό στο καροτσάκι. Σταματάει με σεβασμό και προσοχή ο γιωταχής. Κι από πίσω του μπιπ-μπιπ ο οδηγός της Αστικής. Πού και να μην τους είχαν εκπαιδεύσει κιόλας προσφάτως στην ήπια κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης...

Ζ.

 

Άλλοι καιροί

* Ο Δημήτρης Πλουμπίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος φτάνει αύριο σε Λάρισα και Ελασσόνα, είναι χωρίς αμφιβολία μια σημαντική σύγχρονη προσωπικότητα, κι επομένως τα περί «οικογενειοκρατίας» για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αστειότητες. Πρόκειται για έναν σημαντικό άνθρωπο –ψυχίατρος, με σπουδές, δουλειά και στη Γαλλία, καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής εταιρείας, η παρουσία του προσδίδει τιμή στο ψηφοδέλτιο. Κι ο πατέρας του; Ο άνθρωπος που δεν τον γνώρισε ποτέ κι ο οποίος είχε ξεκινήσει στα 1926 δασκαλάκος στη Μηλέα Ελασσόνας; Σημειωτέον ότι εκεί περιμένει τον γιο αύριο κι ένας μαθητής του Ν. Πλουμπίδη, εκατόχρονος πια.

* * *

* ΛΟΙΠΟΝ, ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, που δρούσε παράνομα στην Αθήνα, προσπαθώντας να σώσει τον και προσωπικό του φίλο Νίκο Μπελογιάννη, στέλνει αυτόβουλα στις Αρχές το περίφημο γράμμα: «1. Εγώ και όχι ο Μπελογιάννης είμαι υπεύθυνος για την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ. Κατά συνέπεια ευθύνομαι για όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες αυτής της οργάνωσης. 2. Δεν έχω σκοπό να παραστήσω τον γενναιόψυχο εκ του ασφαλούς. Δεσμεύομαι να παραδοθώ στις Αρχές για να δικαστώ, ευθύς μόλις η καταδίκη του φίλου μου και συντρόφου Μπελογιάννη ακυρωθεί. Υ.Γ. Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν τον γραφικό μου χαρακτήρα. Εντούτοις για το γνήσιο της επιστολής, προσθέτω τα δακτυλικά μου αποτυπώματα».

* * *

* ΤΟ ΚΚΕ αρχικά θεωρεί το γράμμα πλαστό. Τελικά χαρακτηρίζει τον Πλουμπίδη “χαφιέ της Ασφάλειας” και τον διαγράφει. Τον Νοέμβρη του 1952 συλλαμβάνεται και τον Αύγουστο του 1954 εκτελείται. Το ΚΚΕ λέει ότι η εκτέλεση είναι εικονική και ο «πράκτορας της Ασφάλειας Πλουμπίδης έχει πάρει την αμοιβή του κι έχει φυγαδευτεί στην Αμερική». Ο Πλουμπίδης αποκαταστάθηκε από το ΚΚΕ το 1958, μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη.

Ζ.

 

Την τρέλανε

* Ο Γιωργάκης δίνει στη δασκάλα του ένα άσπρο χαρτί.

- Τι είναι αυτό;

- Ζωγράφισα μια αγελάδα που τρώει χορτάρι στο λιβάδι.

- Ε; Και πού είναι το χορτάρι;

- Το έφαγε η αγελάδα, κυρία...

- Και πού είναι η αγελάδα;

- Μα τι να κάνει... Δεν είχε άλλα χόρτο και έφυγε.

Ζ.

 

------------

KAI PANTA STAURA ME THN EKLHSIA KAI THN PISTH• ΚΑΙ πάντα σταθερά με την Εκκλησία και την Πίστη.

Ζ.

 

 

------------

ME TIS EYXES KAI TOY PROEDROY STH MAXH TVN DHMOTIKVN EKLOGVN O ASTYNOMIKOS KVSTAS ARGYROPYLOS• ΜΕ τις ευχές και του προέδρου, στη μάχη των δημοτικών εκλογών ο αστυνομικός Κώστας Αργυρόπουλος υποψήφιος με τον συνδυασμό Καραλαριώτου. Αναμενόμενο καθώς ο Λαρισαίος τυγχάνει στη φρουρά του Κ. Καραμανλή. (Ο οποίος όταν είναι να μιλήσει, μιλάει.)

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass