Ο Πάνος Σάπκας

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2019 19:45
• ΦΥΣΙΚΑ και θα έβρισκε τον εαυτό του στην έκθεση του Λαογραφικού, με την «Ε» να διηγείται την ιστορία της Λάρισας. Ο Πάνος Σάπκας φωτογραφήθηκε μπροστά στο φύλλο του 1960, όπου κάτω αριστερά φαίνεται η δημοσιευθείσα πρόσκληση για τα εγκαίνια της κλινικής του πατέρα του καθώς και φωτογραφία της εισόδου.  Ζ. • ΦΥΣΙΚΑ και θα έβρισκε τον εαυτό του στην έκθεση του Λαογραφικού, με την «Ε» να διηγείται την ιστορία της Λάρισας. Ο Πάνος Σάπκας φωτογραφήθηκε μπροστά στο φύλλο του 1960, όπου κάτω αριστερά φαίνεται η δημοσιευθείσα πρόσκληση για τα εγκαίνια της κλινικής του πατέρα του καθώς και φωτογραφία της εισόδου. Ζ.

Αστατος

* ΑΝΟΙΞΗ ναι αλλά δεν μαζεύεται ο καιρός. Άστατος, ακριβής ο χαρακτηρισμός. Άντε πάλι κι όλη τούτη τη βδομάδα «...κατά τόπους θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες». Κι άντε να βρει άκρη ο κόσμος.

* * *

* ΑΓΝΩΣΤΟ τι θα γίνει αύριο το απόγευμα με την Περιφορά του Αγίου Αχιλλίου. Μπορεί να βρέξει το πρωί, όπως χθες. Και το βραδάκι να το πάει νεφελώδης.

Ζ.

 

Στις πλατείες

* Η συγκέντρωση με Κυρ. Μητσοτάκη, επίσης αύριο Τετάρτη, θα γίνει πάντως κανονικά. Το πολύ-πολύ να χρειαστούν ομπρέλες, «μαζί, μαζί και στη βροχή». Στην Ταχυδρομείου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σε μια βδομάδα, ο Αλ. Τσίπρας στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κεντρική πλατεία. Πανθεσσαλικές αμφότερες οι συγκεντρώσεις, σε διαφορετικούς χώρους όμως, οπότε δύσκολα θα μπορεί να γίνει σύγκριση. Αν και οι γαλάζιοι σ’ αυτά είχαν πάντοτε προβάδισμα.

Ζ.

 

Ταχεία

* ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ δεν μπορεί να κλείσει κάποιος ηλεκτρονικά, καθώς ο ΟΣΕ δεν εμφανίζει στο ίντερνετ τα δρομολόγιά του από τις 20 Μαΐου και μετά. Προφανώς αλλάζουν. Είναι που από την επόμενη Δευτέρα θα ρολάρει στις γραμμές το πολύ γρήγορο τρένο, αυτό που θα κάνει λιγότερο από 4 ώρες το Θεσσαλονίκη-Αθήνα και άρα κάτω από τρεις το Αθήνα-Λάρισα. Δοκιμαστικά, μόνο ένα δρομολόγιο τη μέρα πηγαινέλα. Αλλά και τα υπόλοιπα θα μειώσουν τον χρόνο τους πάνω από μισή ώρα. Όταν όλα θα έχουν ρονταριστεί, μετά το φθινόπωρο λένε, η Λάρισα θα απέχει μόνο δύο ώρες σχεδόν απ’ την πρωτεύουσα.

Ζ.

 

Φουλ υποψηφίων

* - Ανοίγω την πόρτα του ασανσέρ, ρωτάω τον τύπο που είναι μέσα. Κατεβαίνετε; Ναι, μου απάντησε, θα με ψηφίσετε;

* * *

* ΟΙ Λαρισαίοι συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές. Και ασυστόλως.

- Μπέρδεψα βρε παιδιά τα φυλλάδια και παράγγειλα σουβλάκια από έναν δημοτικό σύμβουλο. Τα έφερε όμως.

* * *

* Η Π.Σ. τον χαβά της, οπότε μπερδεύτηκε αυτές τις πονηρές ημέρες. - Με πλησιάζει όμορφος στο δρόμο και μου λέει: «Γεια σου ωραία μου κυρία...». Όπα λέω, εδώ είμαστε. Μου βάζει χαρτάκι στην τσέπη. Τηλέφωνο λέω είναι. Τελικά ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ζ.

 

Γιατρός και

δικηγόρος

* ΔΥΟ Λαρισαίοι «Στην υγειά μας ρε παιδιά» προχθές, ο επιφανής καρδιοχειρουργός στο Ερρίκος Ντυνάν Σωτήρης Πράπας και ο δικηγόρος Αθηνών Νίκος Λαγαρίας, συντονιστής του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ, στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου, για το αφιέρωμα στο «άγιο ρεμπέτικο». Ο γιατρός έχει ξαναβρεθεί κι άλλες φορές στην εκπομπή, γνωστός για την αγάπη του στο ελληνικό τραγούδι, παίζει και ακορντεόν ο ίδιος, όπως κι ο αδερφός του ο Βασίλης. Ο δε δικηγόρος, έπαιξε τρίχορδο μπουζούκι και μπαγλαμά, ως «φιλική συμμετοχή», μαζί με το ρεμπέτικο σχήμα, τα «ΝΟΜΟ τέλια», το οποίο απαρτίζεται από εν ενεργεία, μάχιμους δικηγόρους και έχει σκοπό τη διάδοση του ρεμπέτικου αναπτύσσοντας και φιλανθρωπικές δράσεις.

Ζ.

 

Με ευαισθησίες

* ΠΑΝΤΟΤΕ παρούσα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις η Βιβή Τσεκούρα-Ζαχαρού κι όχι μονάχα στην προεκλογική περίοδο. Άνθρωπος καλλιεργημένος, με ενδιαφέροντα και φυσικά διάθεση προσφοράς στον χώρο από διάφορες θέσεις, η πρόεδρος του «Θεσσαλικού» εθεάθη στην εκδήλωση «κληρονομιά της γεύσης» στον Μύλο του Παππά, στα εγκαίνια ζωγραφικής της Βάσως Μάγγα, παρούσα φυσικά και στην εκδήλωση του Λαογραφικού «η Ελευθερία θυμάται». Σημειωτέον ότι η οδοντίατρος, ξανά υποψήφια με τον συνδυασμό του συναδέλφου της Απ. Καλογιάννη, είναι και συγγραφέας διηγημάτων και ποιήτρια.

Ζ.

 

Θανάσηδες, άγιοι

και δήμαρχοι

* ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ υπομονετικά να περάσουν οι εναπομείνασες ημέρες ως τις εκλογές ο δήμαρχος Θαν. Νασιακόπουλος, με την ηρεμία του αδιαφιλονίκητου φαβορί. Έχει και όρεξη για πειράγματα.

Χθες που χαιρετούσε, κάπου στη Λάρισα, έναν ακόμη Θανάση ψηφοφόρο του, άκουσε άλλον από δίπλα.

- Καλά, πόσοι Θανάσηδες είσαστε στον κάμπο; (Σημειωτέον ότι οι 3 υποψήφιοι δήμαρχοι είναι συνονόματοι: Νασιακόπουλος - Μούσιος - Αγγελουσόπουλος.)

* * *

* - ΝΑ σου πω, σκέφτηκε λιγάκι ο δήμαρχος.

- Στα χωριά μας κατά μήκος της οδού Βόλου υπάρχουν εφτά Αηθανάσηδες. Και σ’ όλα τα χωριά του δήμου δώδεκα εκκλησίες Αγίου Αθανασίου...

Τι να κάνει ένας δήμαρχος Θανάσης στη γιορτή του, δεν σώνει από πανηγύρια.

- Και σε πολλά χωριά γιορτάζουν και τον Γενάρη και τον Μάιο, εξηγεί ο Θαν. Νασιακόπουλος.

Ζ.

 

Ντιμπέιτ

* ΓΙΑ τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ κυνηγάει να πετύχει τον Μητσοτάκη της ΝΔ για ντιμπέιτ και δεν τον βρίσκει πουθενά. Για προφανείς λόγους η επιδίωξη και η άρνηση αντιστοίχως. Στη Λάρισα τα πράγματα δείχνουν ανεστραμμένα. Καραλαριώτου ψάχνει Καλογιάννη κι ο δήμαρχος φαίνεται να αποφεύγει το ντιμπέιτ. Παρότι εν προκειμένω δεν υφίσταται υπεροχή ή μειονεξία στον λόγο, στη ρητορεία. Το πιθανότερο είναι να διστάζει ο Απ. Καλογιάννης επειδή στη συζήτηση θα έχει απέναντί του πέντε αντιπάλους, μόνος εκείνος να τον αντιπολιτεύονται όλοι όπως είναι φυσικό. Όμως έτσι είναι η Δημοκρατία. Και απ’ τον δημόσιο διάλογο όλοι κερδίζουν. Περισσότερο οι πολίτες.

Ζ.

 

Τρώγοντας

* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σταθερά με κέφια.

- Πιάνουν ρε σεις γριές με χόρτα στις λαϊκές. Και τη μάνα μου που φτιάχνει μπάμιες τίποτε, κανένας να τη μαζέψει.

* * *

* - ΟΧΙ ότι έχω παχύνει, αλλά όταν φρενάρω πατάω κόρνα. Με την κοιλιά μου.

* * *

* - ΠΑΛΙΑ ερχόμουν κι εγώ εκεί που πας γυμναστήριο.

- Πόσο παλιά;

- Ήταν σουβλατζίδικο ακόμα.

Ζ.

 

Ρίξιμο

* Ο Δομήνικος Βερίλλης διηγείται επισήμως το άγριο ρίξιμο που έφαγε, αποκλειόμενος αιφνιδίως και ανεξήγητα από τον συνδυασμό του Ν. Τσιλιμίγκα. Ο γνωστός μηχανικός ήθελε λέει να συνεχίσει «από μία νέα σημαντική θέση, όπως έπραξα από τη θέση του δημάρχου Καρδίτσας , του αντινομάρχη έργων στη Νομαρχία και το Τεχνικό Επιμελητήριο». Τι συνέβη όμως; «Την απόφασή μου -με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου και όλων των εμπλεκομένων - να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές την είχα κάνει γνωστή σε αρκετούς συμπολίτες, λόγω του γεγονότος ότι πλησίαζε η ημερομηνία των εκλογών. Συχνά όμως στην Καρδίτσα προσωπικές επιδιώξεις και γενικότερες σκοπιμότητες, σε αγαστή συνεργασία με παράγοντες των Αθηνών και της Λάρισας τελευταία, ξεπερνούν τα θεμιτά όρια. Έτσι υπήρξαν μεθοδεύσεις και δεν έγινε δυνατή, όχι η εκλογή μου από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, αλλά η συμμετοχή μου σε αυτές τις εκλογές παρόλο ότι υπήρξε θερμή ανταπόκριση σε ολόκληρο τον νομό μας». (Θα έβγαινε λένε ο Δομήνικος αν ήταν υποψήφιος, επομένως τον έφαγαν και μάλιστα τόσο άγαρμπα.)

Ζ.

 

Άλλοι κύκλοι

* ΩΣ ο απροσδιόριστος παράγοντας των εκλογών χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους ο συνδυασμός του Ν. Γαμβρούλα. Δεν μπορούν να τους μετρήσουν τους νεαρούς, κινούνται σε άλλους κύκλους, δεν τους βλέπουν. Κι οι υπόλοιποι έχουν μια ανησυχία για το τι ψάρια θα πιάσει το σχήμα, τι εμβέλεια μπορεί να έχει στη νεολαία. Άγνωστο αν θα επιβεβαιωθεί.

Ζ.

 

Ανταπόκριση

* ΜΠΟΡΕΙ οι τηλεοράσεις να έδειχναν τον τελικό κυπέλλου και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να μιλούσε σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα, ωστόσο στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στον Πλατύκαμπο, οι συνεργάτες του Θανάση Μούσιου έλαμπαν από χαρά. Μια δύσκολη μέρα κι όμως η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση διέψευσε τα προγνωστικά. Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι σε ολόκληρο τον Δήμο Κιλελέρ, σε όλα τα χωριά, οι κάτοικοι σπεύδουν να υποδεχτούν τον υποψήφιο δήμαρχο που ενώνει και οργανώνει «τη μεγάλη αλλαγή».

Ζ.

 

Με άνθη

* ΜΙΑ απλή διαμερισματική σύμβουλος επιδιώκει να εκλεγεί η Χάιδω Ιωάννου, υποψήφια στην 4η δημοτική κοινότητα της Λάρισας με τον συνδυασμό του δημάρχου Καλογιάννη. Το έχει πάρει όμως πολύ στα ζεστά η Λαρισαία βρεφονηπιοκόμος που διδάσκει στην ομώνυμη ειδικότητα των ΕΠΑΛ. Κυριακή, Γιορτή της Μητέρας, κινήθηκε επί ώρες στις γειτονιές της, στις πλατείες, τις παιδικές χαρές και τα καφέ, προσφέροντας λευκά γαρύφαλλα και μοιράζοντας εκλογικό υλικό, προβάλλοντας με ευγένεια και στυλ την υποψηφιότητά της και εισπράττοντας μόνο θετικά σχόλια.

Ζ.

 

Σχέσεις

* ΖΕΥΓΑΡΙΑ Λαρισαίων σε νέες περιπέτειες.

- Μωρό μου, θα μου πάρεις υπολογιστή;

- Κι ο άλλος που έχεις;

- Ο άλλος θα μου πάρει τάμπλετ.

* * *

* - ΠΩΣ να του πω ότι τον κεράτωσα;

- Πες του, μωρό μου έχω πάει με πέντε, είσαι ο τέταρτος.

* * *

* - ΔΕΚΑ χρόνια γάμου κι ακόμα κάνει την καρδιά μου να πεταρίζει...

- Σώπα ρε φίλε, μπράβο.

- Όταν οδηγάει.

Ζ.

 

Παλιός

* «ΣΤΑΥΡΩΝΩ τον Παλιό, στηρίζω τον νέο». Με σλόγκαν ένα ευφυολόγημα, όπου αξιοποιεί το επώνυμό του, πορεύεται προς τις δημοτικές εκλογές ο Βασίλης-Χρυσοβαλάντης Παλιός. Ο νεαρός γιατρός είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ρ. Καραλαριώτου. «Ο παλιός είν’ αλλιώς κι ο νέος είν’ ωραίος». Εν προκειμένω του ταιριάζει ολόκληρο το γνωστό λογοπαίγνιο.

Ζ.

 

Η Μαριάννα

* ΑΝΘΡΩΠΟΣ ανήσυχος, με ευαισθησίες η Μαριάννα Ευαγγέλου - Μπλάνα. Με δυναμισμό και ποικιλία ενδιαφερόντων, επικεντρωμένη πάντα στον άνθρωπο η Λαρισαία βιοχημικός-βοτανολόγος, σύμβουλος Υγείας, ναι η Μαριάννα που είχε το πρωτοποριακό «Φύτρο», κατέρχεται ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, συμπαρατασσόμενη με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη. Πάντα με καλές, χρήσιμες ιδέες.

Ζ.

 

Καταξιωμένη

* ΔΕΝ είναι η αναγνώριση που θα της προσφέρει η εκλογή στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Γνωστή γιατρός η Κωνσταντίνα Κιμπούρη, επιτυχημένη δερματολόγος-αφροδισιολόγος και αγωνίστρια της ζωής, άνθρωπος με επίπεδο και καλλιέργεια και σημαντική κοινωνική προσφορά ήδη. Υποψήφια τώρα με τον συνδυασμό του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, θα βρει στην κάλπη την αγάπη του κόσμου.

Ζ.

 

Αλλοι καιροί

* ΔΕΝ είχε και πολύ κόσμο ο Π. Καμμένος στη Λάρισα, πάνε τα παλιά υπουργικά μεγαλεία, έφυγαν και τα στελέχη του απ’ το κόμμα, εξαιρουμένων και των συνοδών, οι ντόπιοι ελάχιστοι στην αίθουσα.

Ρωτήθηκε ωστόσο αν οι ΑΝΕΛ θα υποστηρίξουν κάποιον στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περιοχής. Θυμήθηκε ο πρόεδρος τη σούπερ δήλωση που είχε κάνει στην «Ε» υπέρ του Γ. Ακριβούλη, τη μνημόνευσε, μόνο που με τον αδερφέεε δεν έχουν πια την αυτοκόλλητη σχέση, άλλοι καιροί τώρα, οπότε είπε «όχι, κανέναν».

Ζ.

 

Στις γραμμές

* ΠΑΝΤΟΥ ενοχλητικά, σε αρκετά σημεία επικίνδυνα τα χόρτα που παραμεγάλωσαν λόγω της βροχερής άνοιξης, ωστόσο το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό στις ισόπεδες διαβάσεις του ΟΣΕ. Εκεί η ελλιπής ορατότητα των οδηγών που πρέπει να περάσουν τις γραμμές, κάνει τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά. Κι επειδή ο Σιδηρόδρομος δεν φημίζεται για την ευαισθησία του, ίσως θα έπρεπε να αναλάβουν δράση οι δήμοι της περιοχής, της Λάρισας και του Κιλελέρ δηλαδή. Τουλάχιστον να πρεσάρουν τον ΟΣΕ.

Ζ.

 

Συγχώνευση

* ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ γνώσεων χθες στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Πόσα είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας;

- Εφτά, το μάθαμε απ’ το σχολείο...

- Λάθος, είναι πια.

- Γιατί;

- Διότι γάμος και μετάνοια συγχωνεύτηκαν. Όσοι παντρεύονται το μετανιώνουν.

Ζ.

 

Στην υγεία τους

* ΤΙΣ πόρτες των οινοποιείων τους ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οινοποιοί του νομού (Αλατάς, Ντούγκος, Λόλας κ.α.) συμμετέχοντας και στηρίζοντας τη γιορτή του κρασιού για τους οινόφιλους επισκέπτες και όχι μόνο, με ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες, αλλά και εκπλήξεις για μοναδικές οινικές εμπειρίες!

Γ.Ρ.

 

-----------

AGAPA TO SKAKI O K. AGORSATOS ALLVSTE PROKEITE GIA PAIXNIDI STRATHGIKHS

• ΑΓΑΠΑ το σκάκι ο Κ. Αγοραστός, άλλωστε πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής. Έτσι πορεύεται και ως περιφερειάρχης, με σχεδιασμό, ατενίζοντας πέρα από τα τρέχοντα. Δέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκληση της νεαρής αθλήτριας του Συλλόγου Σκακιστών Λάρισας για μία παρτίδα. Εκεί δεν ήταν απαραίτητο να κερδίσει κιόλας.

Ζ.

 

-----------

AYTH TH FORA O NASIOKAS ME TON P. GOYLA ANTISTROFH ROLON

• ΑΥΤΗ τη φορά ο Νασιώκας με τον Π. Γούλα, αντιστροφή ρόλων. Ο Άκης Νασιώκας, ο γιος του υπουργού, ο δικηγόρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ζ.

 

-----------

O ANTIPERIFEREIARXHS NIKOS LIOYPAS ENONEI KAI STA FARSALA

• Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας ενώνει και στα Φάρσαλα. Στην παρέα του, τοπικοί αθλητικοί παράγοντες, του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι διαφορετικών παρατάξεων, οι οποίοι του ευχήθηκαν τα καλύτερα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου στην Περιφέρεια, δηλαδή πρωτιά.

 

-----------

STO FROYRIO FILLELHNON KAI BYRONOS KAPIOS KANEI ZHMIA

• ΣΤΟ Φρούριο, Φιλελλήνων και Βύρωνος. Κάποιος έκανε τη ζημιά και το παράτησε. Δημιουργώντας παγίδα ειδικά για ποδηλάτες και μικρά παιδιά. Προφανώς θα επιληφθεί το δημοτικό συνεργείο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass