Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περικυκλωμένος

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2019 19:45
*ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ από τη Λάρισα, ο Απ. Καλογιάννης εξηγεί το πλάνο του για το μέλλον.  Ζ. *ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ από τη Λάρισα, ο Απ. Καλογιάννης εξηγεί το πλάνο του για το μέλλον. Ζ.

Όχι με λάικ

*- ΕΧΕΤΕ το νου σας, συστήνει ο Λαρισαίος μέσα στον προεκλογικό κουρνιαχτό.

- Στα ψηφοδέλτια εξακολουθούμε να βάζουμε σταυρό, δεν κάνουμε like στον υποψήφιο… (Άμα σκιτσάρεις ανυψωμένο αντίχειρα δίπλα στο όνομα, θα βγει άκυρο.)

***

*ΚΑΘΩΣ κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του, βρίσκεται πια στο f/b και αγωνίζεται, θεωρώντας ότι αυξάνει την εμβέλειά του εύκολα, ενισχύοντας την ψευδαίσθησή του, αφού όσο φίλοι του είναι στο «φουμπού» άλλο τόσο και ψηφοφόροι του θεωρούνται, εκεί λοιπόν το παλεύουν επί της οθόνης, πολλοί πληρώνουν κιόλας, γιατί είπαμε ότι «το facebook θα είναι δωρεάν για πάντα», για τους χρήστες του όμως, όχι για τις εταιρείες που διαφημίζονται σ’ αυτό, ούτε για τους υποψηφίους που θέλουν να το εκμεταλλευτούν αναλόγως, χορηγούμενες λοιπόν πολλές αναρτήσεις τους, το βλέπουν όλοι, ξηλώνονται οι άνθρωποι, όλα για τη φιλία.

Ζ.

 

Φιλοδώρημα;

*ΚΑΙ καθώς άρχισε να πιστώνεται από χθες στους λογαριασμούς των δικαιούχων η 13η σύνταξη, προέκυψε το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τους κυβερνητικούς και τον Αλ. Τσίπρα. Αν επιβεβαιωθεί τελικά η εκτίμηση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι πρόκειται για φιλοδώρημα.

Διότι εντάξει, όλοι ήξεραν ότι δεν πρόκειται για μια επιπλέον σύνταξη, τη 13η που είχε κοπεί αλλά για ένα ποσοστό της. Ωστόσο το πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων που θα πληρωνόταν στο ακέραιο αλλά και όλοι οι υπόλοιποι με το 50 ή και 30% υπολογίζουν να ενθυλακώσουν περί τα 500 ευρώ. Κι είναι η πρώτη φορά που αντί να κόβεται κάτι από τη σύνταξη, προστίθεται, διόλου ασήμαντη εξέλιξη.

***

*ΟΜΩΣ οι αντιπολιτευόμενοι αλλά όχι ωρυόμενοι οικονομικοί συντάκτες έχουν επισημάνει ότι η συγκεκριμένη «σύνταξη» υπόκειται σε φορολόγηση αλλά και στην παρακράτηση της εισφοράς για περίθαλψη. Έτσι υπολόγιζαν ότι το ποσό που θα πιστωθεί στον λογαριασμό θα είναι σημαντικά μικρότερο του αναμενομένου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κρατήσεις μπορεί να φτάσουν λένε και πάνω από 30%. Ωχ, ωχ…

***

*ΚΙ αν πάρει ο παππούς αντί για πεντακοσάρικο 2,5-3 κατοστάρικα, θα πάρει και ανάποδες. Η απογοήτευση θα είναι μεγάλη.

Όσοι πάλι παίρνουν δύο συντάξεις και δεν είναι λίγοι, έχοντας πληρώσει επί χρόνια τις ανάλογες εισφορές, θα βρεθούν λέει αδικημένοι. Δεν θα πάρουν 13η για κάθε σύνταξη ξεχωριστά αλλά θα προστεθούν οι δύο, σίγουρα θα περνάει το χιλιάρικο κι άρα θα πάρουν το 30% του αθροίσματος. Κι εφόσον θα έχει και κρατήσεις, θα τους προκύψει φιλοδώρημα. (Η επιβεβαίωση επί της οθόνης.)

Ζ.

 

Απέφυγε

*ΟΥΤΕ Μητσοτάκης, ούτε κατόπιν ο Τσίπρας στον Βόλο. Δεν είναι τυχαίο, με δήμαρχο τον Μπέο τον αποφεύγουν, φάνηκε έντονα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως απέφυγε να πάει και στην Καρδίτσα, το ταξίδι δυτικά, στα Τρίκαλα, το συνδύασε με Καλαμπάκα. Κι όλοι κατάλαβαν. Στην Καρδίτσα έχει απλώσει τραχανά η ΝΔ, με τις επιλογές της στα δημοτικά, κι από τότε βρέχει συνέχεια. Ο πρόεδρος δεν θα ήθελε να πάει και να αντιμετωπίσει υγρασία από τα αντάρτικα ψηφοδέλτια, άγνωστο αν θα τη βρει και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Ζ.

 

4-4-4-2

*ΛΟΓΙΑ της κάλπης χθες στην εφημερίδα. Πολύ χρήσιμος οδηγός με όλες τις πληροφορίες για τη σύνθετη ψηφοφορία της άλλης Κυριακής, αυτή με τις 4 κάλπες και τους 14 σταυρούς. Μέχρι τόσους μπορεί να βάλει συνολικά ο κάθε Λαρισαίος, στα 4 ψηφοδέλτια που θα επιλέξει. Μέχρι τόσους…

***

*ΜΕ σύστημα 4-4-4-2 θα παιχτεί στο σύστημα σταυροδοσίας. Να ξέρει κάποιος σε πόσους να υποσχεθεί, όταν βέβαια θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, δεν είναι πολιτικός για να λέει σε όλα ναι, σωστά; Οι Λαρισαίοι υποψήφιοι συνολικά, όλων των κατηγοριών, από ευρωβουλευτές μέχρι κοινοτικοί σύμβουλοι, είναι 4.000 άνθρωποι. Δημοκρατία αρχαιοελληνικού τύπου;

***

*ΜΕΧΡΙ 4 σταυρούς λοιπόν στην Ευρωβουλή, άλλους 4 το πολύ για Περιφέρεια, επίσης ως και 4 στη Δημαρχία, ακριβέστερα στις δημοτικές 3 σταυρούς εντός κι 1 εκτός σε υποψήφιο χωριού. Και μέχρι 2 σταυρούς στις δημοτικές κοινότητες. Μπέρδεμα; Δεν θα ‘ναι μονάχα γριές τώρα που θα πάρουν διπλωμένα ψηφοδέλτια απ’ το σπίτι. Ευτυχώς ελήφθη μέριμνα και θα υπάρχουν λευκά αλλά και θαλασσί ψηφοδέλτια και αντίστοιχοι φάκελοι. (Όποιος θέλει να κάνει τον γνώστη του συστήματος, ας ξανακοιτάξει τη χθεσινή «Ε».)

Ζ.

 

Αντηλιακό νυκτός

*ΠΗΓΕ ο Λαρισαίος να πειράξει την ξανθιά.

- Βάλε λάδι κι έλα βράδυ…

- Αχ καλέ, θα τρελαθώ… Βγάλανε αντηλιακό νυκτός;

***

*ΕΙΧΑΝ κι άλλοι όμως ρέντα χθες στην παρέα.

- Μην είστε εκδικητικός. Αν κάποιος σου πετάξει πέτρα, πέταξέ του εσύ ένα λουλούδι. Με τη γλάστρα μαζί.

***

*- ΗΡΘΑ κι εγώ...

- Εσύ μας έλειπες.

- Το ξέρω, γι’ αυτό ήρθα.

Ζ.

 

Προγραμματισμένο

*ΜΕ «γερμανικό» προγραμματισμό, απότοκο της πολυετούς εμπειρίας του στα νοσοκομεία της χώρας του Γκαίτε, ο Απόστολος Κομνός. Ο Σύλλογος Φίλων ΜΕΘ είχε προγραμματίσει εκδήλωση στα Φάρσαλα για αύριο Κυριακή το πρωί, με ομιλητή τον ίδιο και θέμα τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενάμιση μήνα πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το Περιφερειακό Συμβούλιο με τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού. Φυσικά και θα πάει ο ακούραστος εντατικολόγος. Οπότε λογικό να το συνδυάσει και με επαφές για τις εκλογές.

Ζ.

 

Όρθιο ΠΑΣΟΚ

*ΣΤΑΘΕΡΗ αξία με την «ΠΡ. ΑΞΙ.» ο Κώστας Σάββας. Ο Σάββας- Γκαντάκας Κωνσταντίνος, όπως είναι ολόκληρο το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στο ψηφοδέλτιο «Πρωτοβουλία Αξιών» του Παν. Γούλα. Δηλώνει απόλυτα συνεπής με τις ιδέες του, ότι δεν λοξοκοιτά, δεν εξαργυρώνει ούτε συμβιβάζεται. Θυμίζει τη γνώση και εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση, παθιάζεται και τολμά και σ’ αυτή την αναμέτρηση. Από κείνους που είχαν κρατήσει όρθια την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα, διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται και τώρα για την αυτονομία της παράταξης και στον Δήμο. «Ας επικρατήσει η λογική και η συνεννόηση», ακούγεται να λέει συχνά. «Η πόλωση και ο διχασμός φτωχαίνουν την πόλη».

Ζ.

 

Πιο έντονα

*ΩΣ υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης ξανά στη Λάρισα, απόψε στο «Χατζηγιάννειο». Στην προσπάθεια επανεκλογής στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο είναι και κάτι πέρα απ’ αυτό, ο επικεφαλής της άλλης τάσης στο ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό ίσως κινούνται δραστήρια για τη συγκέντρωση οι Λαρισαίοι πασοκτζήδες που τον είχαν υποστηρίξει στην εσωκομματική αναμέτρηση με τη Φ. Γεννηματά. Οι φιλίες δεν ξεχνιούνται.

Ζ.

 

Διαύγεια

*ΣΤΟ «Top-10» των φορέων για τις δημοσιεύσεις διαγωνισμών στη «Διαύγεια» κατατάσσεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Με 225 έναντι 221 της Περιφέρειας Ηπείρου που ακολουθεί, 128 της Πελοποννήσου, 104 διαγωνισμούς του Υπουργείου Υποδομών στη «Διαύγεια» κοκ. Έχει την αξία του.

Ζ.

 

Είχε και δεν είχε

*ΕΓΙΝΕ θέμα πανελλήνιο τελικά, είχε ή δεν είχε κόσμο στη Λάρισα ο Κυρ. Μητσοτάκης; Δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες η «Αυγή», που δεν ήταν μεν fake αλλά δεν ήταν κι οι πραγματικότητα, το σήκωσε κι ο Αλ. Τσίπρας την επομένη στη δικιά του ομιλία για στημένα πλάνα συγκεντρώσεων, άρχισε ο καβγάς. Τελικά, μάλλον έφταιξε αυτή η έμπνευση των Αθηναίων συμβούλων να στήσουν την εξέδρα «ανάποδα». Με το που το είδαν τα τοπικά στελέχη δυσαρεστήθηκαν, δεν συμφώνησαν.

***

*ΚΙ έτσι ενώ η συγκέντρωση είχε κόσμο, πανθεσσαλική ήταν άλλωστε, με τη ΝΔ ανεβασμένη αυτή την περίοδο, ενώ τα τηλεοπτικά πλάνα ήταν εντυπωσιακά, εντούτοις η πλατεία ήταν άδεια. Αφού περνούσες χαλαρά εκεί δίπλα από το σιντριβάνι, το χαμηλό στο κέντρο της, στο ψηλό δεν υπήρχε ψυχή, στους διαδρόμους της πλατείας περπατούσαν κάποιοι περαστικοί ίσως και αργόσχολοι, στα παγκάκια κάθονταν ηλικιωμένοι και κουβέντιαζαν κι ο πρόεδρος μιλούσε. Άρα οι φωτογραφίες ήταν αληθινές.

***

*ΚΟΣΜΟ όμως είχε. Τον στρίμωξαν στη Γούβα όπου δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα και τριγύρω απ’ αυτή, στο πεζοδρόμιο μπροστά στο κτίριο Κατσίγρα, ξεχείλιζε στο πλάι της εξέδρας κι ας μην είχαν από κει ορατότητα, κάποιοι βρέθηκαν και πίσω της. Η πλατεία όμως ήταν άδεια.

Ζ.

 

Εν τη παλάμη

*ΕΚΤΟΣ από την περιλάλητη 13η που άρχισε να πιστώνεται χθες, την επόμενη Παρασκευή θα μπει λέει στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η κανονική σύνταξη του Ιουνίου, από τις 24 του μήνα, μια βδομάδα νωρίτερα. Ε, αφού τη μεθεπομένη στις 26 θα έχει εκλογές… (Κατά μια εκδοχή υπήρξε εισήγηση να δώσει η κυβέρνηση μαζεμένες όλες τις συντάξεις του καλοκαιριού, μαζί και του Ιουλίου και του Αυγούστου.)

***

*ΤΙ θα έκαναν όμως μετά, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου… Συγκρατήθηκαν. Επίσης ως αστείο ακούστηκε ότι θα έπρεπε να πληρώνουν οι εφορευτικές επίδομα ψηφοφορίας, 2 κατοστάρικα σε όποιον πηγαίνει στην κάλπη. Θα το περνούσαν ως μέτρο ενίσχυσης της δημοκρατίας, για αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές.

Ζ.

 

Καραγκιόζης

*ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι μαθητές ενόψει Σ/Κ.

- Από μικρός ήθελα να μείνω στην Ιστορία. Τελικά τα κατάφερα, στη Β’ Λυκείου.

***

*-ΠΑΝΤΩΣ, γκαντεμιά είναι να προσελκύεις όλα τα νούμερα, εκτός απ’ αυτά του Τζόκερ.

***

*- ΜΠΑΜΠΑΚΟ, μπαμπάκο; Γιατί είσαι άνεργος;

- Ο ανταγωνισμός φταίει βρε Κολλητήρι, κυκλοφορούν τόσοι Καραγκιόζηδες εκεί έξω...

Ζ.

 

Αλλαγή στάσης

*ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών, ο αδερφέεε-Γ. Ακριβούλης ξεσταύρωσε τα χέρια, από τη φωτογραφία του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, πρακτικά βέβαια, στον προεκλογικό αγώνα είχε σηκωμένα τα μανίκια εδώ και πάρα πολύ καιρό. Με τη συμβολική αυτή κίνηση πάντως έδωσε το σύνθημα στους δικούς του ότι μπήκαν στην τελική ευθεία χτυπώντας τη θύρα του Δημαρχείου Κιλελέρ.

Ζ.

 

Διά χειραψίας

*ΛΙΓΟΙ έπλευσαν στην αρχή μέσα στη Γούβα της Ταχυδρομείου για ν’ ακούσουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα μιλούσε στις 8 μ.μ. Ήταν κι ο καιρός απειλητικός. Μέχρι να φτάσει η πρόεδρος κατά τις 9 μ.μ., πλήθυναν, έγιναν καμιά εκατοστή. Εκείνη πέρασε από το ακροατήριο, έκανε πρώτα χειραψία με όλους κι ύστερα ανέβηκε στο βήμα και τους έβγαλε λόγο.

Ζ.

 

Όχι με το Παλιό

*Ο Λαρισαίος πασοκτζής έκρουε τον κώδωνα στην παρέα και χθες.

-Οι περιφερειακές εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 26 του μήνα ετούτου, δεν πιστεύω να μπερδεύτηκε κανείς και να σχεδιάζει την καμπάνια με το Παλιό Ημερολόγιο;

Ζ.

 

Δεν είμαι...

*- ΘΕΛΩ και εγώ με τη σειρά μου, να σας ανακοινώσω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος...Θέλω να μην φοβάστε να μου δώσετε το χέρι στο δρόμο, γιατί θέλω μόνο να σας χαιρετήσω και όχι να σας ζητήσω ψήφο, σχολιάζει ο Φαρσαλινός Γ.Β. Βλέποντας την ανησυχία στα μάτια του περαστικού.

Γ. Γ.

 

Έχει διαφορά

*- ΒΡΕ μπαμπά, τι διαφέρει το τζάμπα από το δωρεάν;

Ο νεαρός Λαρισαίος είχε απορίες.

- Μμμ… Το βλέπεις αυτό το λύκειο απέναντι;

- Ναι, το σχολείο μου είναι.

- Ε, η φοίτηση είναι δωρεάν. Εσύ όμως τζάμπα πηγαίνεις.

Ζ.

 

Το 13ο

* ΓΕΜΑΤΟ μικρά διαμαντάκια, περί πάντων, και το τελευταίο βιβλίο του Φίλιπ Κερ, το «Φοβού τους Δαναούς», το 13ο μυθιστόρημά του με ήρωα τον επιθεωρητή Γερμανό Μπέρνι Γκούντερ, ο οποίος μεγαλώνει παράλληλα με τον Σκοτσέζο δημιουργό του. Ο οποίος πέθανε ξαφνικά πέρυσι. Με την ιστορία να διαδραματίζεται στη μεταπολεμική Ελλάδα, το 1957.

* * *

* Ο εξηντάρης συγγραφέας περιγράφει κάποια στιγμή το έμφραγμα που παθαίνει ο ήρωάς του. Μ’ ένα τρόπο που θα ζήλευε και έμπειρος καρδιολόγος. Τα συμπτώματα, όχι την αντιμετώπιση:

Στα μισά όμως της ομαλής αυτής κατηφόρας αναγκάστηκα να σταματήσω για μια στιγμή. Η καρδιά μου χτύπησε μια δυο περίσσιες φορές, σαν βιρτουόζος ντράμερ της τζαζ, επειδή έτσι της άρεσε ίσως, και μετά σταμάτησε για ένα ανησυχητικό δευτερόλεπτο, ή έτσι μου φάνηκε, και χρειάστηκε να απλώσω το χέρι για να ακουμπήσω στον ασβεστωμένο τοίχο της καφετέριας - σαν να είχε κουνηθεί το κατάστρωμα κάτω από τα πόδια μου - πριν ξεκινήσει να χτυπάει πάλι, τόσο δυνατά παραλίγο να πέσω στα γόνατα, κάτι που σκέφτηκα να κάνω έτσι κι αλλιώς, επειδή πάντα αυτή μοιάζει να είναι η καλύτερη στάση όταν προσεύχεσαι. Ωστόσο παρέμεινα σιωπηλός, ακόμη και μέσα στο ίδιο μου το κεφάλι, από φόβο μήπως ο Θεός γελούσε δειλία ενός θνητού. Ένιωσα έναν πόνο στην πλάτη, λες και κάποιος έστριβε εκεί μια κολασμένη βίδα, και μετά ο πόνος άρχισε να επεκτείνεται στο τρεμάμενο σώμα μου. Σταγόνες ιδρώτα γέμισαν το πρόσωπο και το στήθος μου σαν φολίδες κροκόδειλου κι η ανάσα μου έγινε πιο γρήγορη. Κατάλαβα όμως αμέσως τι έπρεπε να κάνω: μπήκα βιαστικά στην καφετέρια, παράγγειλα ένα μεγάλο μπράντι και άναψα ένα τσιγάρο, όχι όμως πριν κόψω το φίλτρο για να το καπνίσω σκέτο και να βρω την ανάσα μου. Τα παλιά γιατρικά είναι συνήθως τα καλύτερα.

Ζ.

 

-----------------------------------------------

EPIKEFALHS GYNAIKEIAS STRATIAS RENA*ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ γυναικείας στρατιάς η Ρ. Καραλαριώτου, που τη θεωρεί ως το μεγάλο της όπλο στις εκλογές.

Ζ.

 

 

-----------------------------------------------

XEIROKROTOYN KI OI DYO TOYS KELLAS*ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ κι οι δυο τους, Μητσοτάκης-Κέλλας. Τον Αγοραστό μάλλον, ποιον άλλο…

Ζ.

 

 

-----------------------------------------------

PANELLHNIO ANTAMVMA PAIXTVN STOIXHMATOS*ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Αντάμωμα παιχτών Στοιχήματος.

Ζ.