Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελευθεριότητες

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 19:45
Επ γιατρέ μου.... Επ γιατρέ μου....

Σαν... Λαρισαίοι

*ΛΕΣ και η πόλη την είχε... φυλαγμένη στον καιρό. Πριν προλάβει να... τριανταρίσει ο Κέλσιος, όλη η Λάρισα κυκλοφόρησε με κοντομάνικα, βερμούδες, ξώπλατα, ξώφτερνα και... «ξώ» γενικώς.

Όπως θα έγραφε και ο Καβάφης: «Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν Λαρισαίοι, αποχαιρέτα την, την Άνοιξη που φεύγει...».

 

Στον Ναό

*ΠΟΛΛΟΙ ήταν οι συμπολίτες που ανηφόρισαν χτες το απόγευμα στον Άγιο Αχίλλιο, όπου η Μητρόπολη παρουσίασε το νέο περιοδικό της, που φέρει τον τίτλο «Αχιλλίου Πόλις». Όλοι αρχικά ένιωσαν μια... έκπληξη βλέποντας να έχει στηθεί πάνελ με ομιλητές σε ιερό ναό, αλλά το γεγονός σχολιάστηκε –γενικά- ευμενώς. Μάλιστα, πιο προχωρημένος ο πρώην δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, επικαλούμενος τα πολλά ταξίδια του στο εξωτερικό, πήρε τον λόγο για να πει ότι σε πολλές χώρες αυτό είναι μια συνήθης πρακτική και τόνισε ότι είναι ένα βήμα μπροστά η αξιοποίηση των εκκλησιών για ποιοτικές και πνευματικές εκδηλώσεις.

Και πράγματι ... Η χτεσινή εκδήλωση ήταν τόσο ποιοτική, απέπνεε τόση πνευματικότητα και το πολυπληθές κοινό τόσο διακριτικό (ούτε χειροκροτήματα ούτε τίποτε για τους ομιλητές) που δικαίωσε τους εμπνευστές της.

 

Δυναμικός

*ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, μόλις βρήκε μπροστά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κεντρική πλατεία, του έθεσε δημοσίως «χοντρά» τα ζητήματα της Λάρισας με πρώτο και κύριο το Ογκολογικό Νοσοκομείο. Ούτε θεολογίες, ούτε γλυκερά κηρύγματα. Κατευθείαν στο... ψαχνό.

(Καλό είναι αυτό για την πόλη και τα ζητήματά της).

 

Μελαγχολία

*ΠΟΛΙΤΙΚΗ... μελαγχολία μας προξενεί και η φετινή προεκλογική περίοδος.

Η ίδια ρητορική και τα ίδια επιχειρήματα. Η κακιά Δεξιά που θα κάνει περικοπές και απολύσεις και η... καλή Αριστερά που σου δίνει συντάξεις στο παρά 1’ (ούτε καν στο... παρά 5’) των εκλογών.

Οι ίδιες κοκορομαχίες μεταξύ των αρχηγών. (Ντιμπέι ρε, έλα να τα πούμε…)

Τα ίδια συνθήματα. (Στη συγκέντρωση Κυριάκου στη Λάρισα ακούσαμε μέχρι και το περιβόητο… «και ααα και ουουου και ΔΑΠ –ΝΔΦΚ!)

Οι ίδιες... διαδόσεις («κλείνει η ψαλίδα», διοχετεύουν δήθεν εμπιστευτικά στον κόσμο τους οι του ΣΥΡΙΖΑ).

Και φυσικά, οι απαραίτητοι αυτοδιοικητικοί (δήμαρχοι και περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα) που ρίχνουν - ακόμη και σήμερα που μιλάμε- καντάρια άσφαλτο σε... κεντρικούς δρόμους, για να φαίνονται. Και υπό βροχήν μάλιστα, διότι το συνηθίζει ο Μάιος να είναι άστατος. Αλλά δεν χαμπαρίζουν όλοι αυτοί.

 

Με βαριά καρδιά

*ΚΑΠΩΣ έτσι οδηγείσαι στην κάλπη κι ανάθεμα αν έχεις αποφασίσει τι θα ψηφίσεις. Κι ό,τι επιλέξεις, με... βαριά καρδιά θα το ρίξεις στην κάλπη.

Κανένας δεν σου είπε αλήθειες. Ο Τσίπρας σου δίνει συντάξεις κι επιδόματα που ίσως αργότερα σου τις πάρει πίσω ως φόρους. Ο Μητσοτάκης που σαν γνήσιος... Μητσοτάκης πήγε να ψελλίσει κάποιες αλήθειες, τις πήρε γρήγορα πίσω όταν τα καλόπαιδα που έχει δίπλα του τού είπαν ότι αυτές... «κοστίζουν» πρόεδρε.

Και επειδή δεν είναι ηγέτες ώστε να καθοδηγούν τον λαό αψηφώντας το κόστος, παρασύρονται κι αυτοί στο ψέμα. Γιατί ξέρουν ότι... εσύ, ναι εσύ συμπολίτη μου περιμένεις να το ακούσεις… Η ευθύνη είναι αμοιβαία.

 

Λευτεριά!

*ΑΝΤΕ, να γίνουν οι εκλογές, να επιστρέψει το Facebook στην κανονικότητά του, που το έχουν καταλάβει υποψήφιες/οι και δεν λένε να φύγουν οι... τζαμπατζήδες.

Λευτεριά στο F/B, λευτεριά και στη Βόρεια Μύκονο – που θα ’λεγε και μια ψυχή!

 

Το πραγματικό πρόβλημα

*ΑΝΑΔΕΥΟΝΤΑΙ πάλι τα ελληνοτουρκικά, οι γνωστές απειλές των Τούρκων στο Αιγαίο, τι είχες Γιάννη μ’…

Αλλά το πρόβλημά σου με τους Τούρκους δεν είναι ότι έβγαλαν ένα καράβι για γεωτρήσεις. Το πρόβλημα είναι στην είδηση που λέει ότι προ ημερών οι Τούρκοι παρέδωσαν στο Βελιγράδι πενήντα υπερσύχρονα αστικά λεωφορεία δικής τους κατασκευής και ήδη τα πουλάνε παντού στην Ευρώπη.

Το πρόβλημά σου είναι ότι εσύ δεν κατασκευάζεις, δεν πουλάς ούτε... πατίνι Ρωμιέ μου. Και οι αρχηγοί σου επαίρονται ότι η οικονομία σου... σκίζει.

Αλλά στο ομαδικό... παραμύθιασμα δεν μας πιάνει κανείς.

 

Εθνικό θέμα

*ΕΞΑΛΛΟΥ το εθνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα ο ελληνισμός δεν είναι οι εξαγωγές. Εδώ υπάρχει μείζον θέμα και χρήζει αμέσου αντιμετωπίσεως.

Να βγάλουμε έξω τον Κουφοντίνα ή όχι;

(Άντε, βγάλτε τον να προλάβει και να σας... ψηφίσει!).

 

Δεσμεύεται

*ΕΙΝΑΙ μόλις 25 ετών, ξέρει να "οργώνει" τα προβλήματα του τόπου του ως νέος αγρότης, και είναι από τους λίγους που κατεβαίνει στην κάλπη με πρόγραμμα στοχευμένο για την περιοχή του. Ο Ιορδάνης Ιωαννίδης είναι υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο της Γλαύκης του Δήμου Κιλελέρ με τον Θανάση Νασιακόπουλο και δεσμεύεται γραπτώς, μέσα από το φυλλάδιο που μοιράζει, για το τι θα πράξει μετά την εκλογή του.

 

Με ευαισθησίες

* ΧΡΟΝΙΑ στους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές η Λένα Μακρή που δοκιμάζεται (και) στον δημοτικό στίβο με το ψηφοδέλτιο του Π. Κρίκη. Στο οποίο, επιπλέον, προσθέτει την καλλιτεχνική ευαισθησία και την πολύχρονη προσφορά της στο ερασιτεχνικό θέατρο. Αισιοδοξεί ότι η αναγνώρισή της θα είναι ανάλογη.

 

Ψηλά

* ΑΝΘΡΩΠΟΣ εργατικός, δημιουργικός, δίκαιος και πολέμιος κάθε αδικίας ο γεωπόνος Θανάσης Τριανταφύλλου από τη Σωτηρίτσα, που θεωρείται από τους στυλοβάτες του συνδυασμού του Ι. Αγγελάκα στην Αγιά. Η διαχρονική ενασχόλησή του με τα κοινά, ο ήπιος χαρακτήρας, οι γνώσεις και η αγάπη για τον τόπο του, αποτελούν τα καλύτερα εφόδια για την επανεκλογή του. Και οι φίλοι του σ’ ολόκληρο τον Δήμο, τρέχουν να τον ανεβάσουν όσο μπορούν ψηλότερα.

 

Υποχρεώσεις

*ΜΑΧΙΜΟΣ δικηγόρος ο Άκης Νασιώκας αλλά και νεαρός πατέρας ταυτόχρονα, καθημερινά τον βλέπουν να πηγαινοφέρνει τα μικρά παιδιά του σχολείο, τώρα επιδιώκει να εκλεγεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον συνδυασμό του Παν. Γούλα. Ευελπιστώντας ότι θα τα καταφέρει να τα συνδυάσει και τα τρία…

Ζ.

 

Κούφιο

*ΜΠΟΡΕΙ να δηλώνουν οι υποψήφιοι, περιφερειάρχες για παράδειγμα, ότι επιθυμούν να διεξαχθεί τηλεοπτική αναμέτρηση, debate επί το ελληνικότερο, ενόψει των εκλογών. Να δηλώνουν την επιθυμία τους κάποιοι υποψήφιοι, ουδεμία αντίρρηση, δικαίωμά τους. Το θέμα είναι, τα κανάλια τα ρώτησαν αν συμφωνούν και με ποιους όρους θα συμφωνήσουν να γίνει η συζήτηση; Οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνουν κιόλας προσκλήσεις σε συνυποψηφίους να μονομαχήσουν στα μαρμαρένια,… τηλεοπτικά πλατό αλλά αν τα κανάλια δεν έχουν πρόθεση να διοργανώσουν τέτοια εκπομπή, τότε η πρόσκληση απευθύνεται για τα μάτια του κόσμου…

Β.Κ.

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

 

------------

UA KERDISOYME UA BGOYME KAI UA NIKHSOYME PROEDRE*- ΘΑ κερδίσουμε, θα βγούμε και θα νικήσουμε πρόεδρε… (Τριπλές δεν είναι οι εκλογές; Άρα δεν είναι πλεονασμός Λαδόπουλου.)

Ζ.

 

------------

STHN FALANH METAKOMISE XUES GIA LIGO H TOPIKH EPIKAIROTHTA ME AFORMH*ΣΤΗ Φαλάνη… μετακόμισε χτες για λίγο η τοπική επικαιρότητα, με αφορμή τον 1ο Αγώνα Δρόμου Φαλαναίων. Ξεπέρασαν τις 1000 οι συμμετοχές. Όλη η Κοινότητα, άνθρωποι όλων των ηλικιών, φόρεσαν παπούτσια πάνινα και... στον δρόμο. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η κορυφαία αθλητική προσωπικότητα που ανέδειξε η Φαλάνη. Ο μεγάλος αρχηγός της μεγάλης ΑΕΛ Τάκης Παραφέστας έτρεξε κανονικά αποδεικνύοντας τη φόρμα του.

(Λεπτομέρεια: Ο «Τάκαρος» δεν είναι πουθενά υποψήφιος και δεν χρειάζεται κανέναν σταυρό! Το διευκρινίζω επειδή οι καιροί είναι γενικώς... πονηροί).

 

------------

PARALIGO STO DHMOTIKO SYMBOYLIO O BAGGELHS MATOS*ΠΑΡΑΛΙΓΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βαγγέλης Μάτος, επιλαχών στις προηγούμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιο Ε. Νασιώκα, δεν θα μπορούσε να λείπει τώρα από την προσπάθεια του Παν. Γούλα. Στην πρώτη γραμμή, πάει τρένο για εκλογή ο γνωστός σιδηροδρομικός.

 

------------

TA EFERAN ETSI OI EYROEKLOGES POY OI ALLOTE SYNTROFOI THS ARISTERAS

*ΤΑ έφεραν έτσι οι ευρωεκλογές που οι άλλοτε σύντροφοι της αριστεράς (σ.σ. όχι όλων των κομμάτων) αντάμωσαν με τα εκλογικά τους περίπτερα στην Κεντρική πλατεία, από την πλευρά της Μεγ. Αλεξάνδρου. Η Πλεύση Ελευθερίας (της Ζωής Κωνσταντοπούλου), δίπλα ο ΣΥΡΙΖΑ, πιο δίπλα η Λαϊκή Ενότητα και στη γωνία στο Δικαστικό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χωροταξικά και μόνο για μια εβδομάδα αντάμωσαν οι άλλοτε σύντροφοι, που σε αυτές τις ευρωεκλογές θα μπορούσε ενδεχομένως να τους ενώσει η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς. Αλλά οι ιδεολογικές τους διαφορές από… αιώνες, δεν επιτρέπουν τέτοια «λάθη».

Β.Κ.

 

------------

KAI LARISINH SYMMETOXH STO EYROCHFODELTIO TOY GNVSTOY ART. SVRRA*ΚΑΙ Λαρισινή συμμετοχή στο Ευρωψηφοδέλτιο του γνωστού Αρτ. Σώρρα «Ελλήνων Συνέλευσις». Πρόκειται για τον ποινικολόγο Φώτη Μπαμπάνη απ’ το Αργυροπούλι, που δικηγορεί στην Αθήνα και τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε χωριά της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και τη γενέτειρα, όπου συνάντησε φίλους και συγχωριανούς. Οι οποίοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν.