Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2019 19:45
*ΟΙ Λαρισαίοι σηκώνουν τα χέρια μπροστά στον πολιτικό αρχηγό, όχι για να χαιρετίσουν ή να τον χειροκροτήσουν αλλά για να τραβήξουν βίντεο με τα κινητά. Δεν ζουν τη στιγμή, την καταγράφουν για να τη δουν μετά.  Ζ. *ΟΙ Λαρισαίοι σηκώνουν τα χέρια μπροστά στον πολιτικό αρχηγό, όχι για να χαιρετίσουν ή να τον χειροκροτήσουν αλλά για να τραβήξουν βίντεο με τα κινητά. Δεν ζουν τη στιγμή, την καταγράφουν για να τη δουν μετά. Ζ.

Από νωρίς

*ΚΙ έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, το Πανηγύρι της Δημοκρατίας σήμερα, όχι απλώς Γιορτή, οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν πάντα κάτι παραπάνω.

Στις 4.000 φτάνουν οι υποψήφιοι στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Πρόεδροι και σύμβουλοι, σύμβουλοι και δήμαρχοι και περιφερειάρχες, συν οι ευρωβουλευτές. Ακροβολισμένοι όλοι αυτοί, από νωρίς το πρωί έξω από τα σχολεία, τα 500 σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι κάλπες σε τετράδες, με τις σχισμές τους να περιμένουν να ρουφήξουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Ώστε να αναδειχθούν οι άρχοντες του τόπου.

Κι όλοι τους καλοί, όλοι χρήσιμοι, οι πάντες θέλουν να βοηθήσουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και με τον δικό του τρόπο, αλλά δεν επιβάλλουν την εξουσία τους, διεκδικούν να τους δοθεί. Αν θελήσει ο σοφός λαός και σε όποιον επιλέξει.

Ζ.

 

Ταξιδιώτες

*ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ τις περιοδείες τους στην ελληνική επαρχία οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Εξ Αθηνών φυσικά οι περισσότεροι, υποχρεώθηκαν όμως να αναζητήσουν και τον υπόλοιπο μισό πληθυσμό της χώρας. Δύσκολο άθλημα το κυνήγι του σταυρού πανελληνίως. Θα έχουν να διηγούνται πώς πέρασαν αυτόν τον μήνα, πόσα χιλιόμετρα έγραψαν, πόσα παράταιρα τους έτυχαν ανά την επικράτεια.

Η Λάρισα είναι μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια, υπολογίσιμη στον σχεδιασμό όσων επιδιώκουν να περάσουν την επόμενη πενταετία στο Στρασβούργο.

***

*ΠΟΛΛΕΣ δεκάδες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που ταξίδεψαν στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, απ’ όπου θα εκλεγούν και οι περισσότεροι εκ των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών. Είχαν ισχυρότερο κίνητρο.

Έτσι στη Λάρισα βρέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο 19 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 29 της ΝΔ, από τους 42 που έχει κάθε ψηφοδέλτιο. Σε εκδήλωση με κόσμο μίλησαν λίγοι εξ αυτών. Οι περισσότεροι, έχοντας ίσως κάποιον Λαρισαίο φίλο ή γνωστό ως σύνδεσμο, επισκέφθηκαν τα γραφεία του κόμματός τους, όπου τους κέρασαν έναν καφέ και τους οργάνωσαν και μια συνέντευξη Τύπου, να φανούν στην κοινωνία.

Ζ.

 

Τζάμπα γίνεται;

*ΠΡΟΒΛΗΜΑ αναμένεται να προκύψει ξανά με τις εφορευτικές επιτροπές, όπως σ’ όλες τις εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότεροι αποφεύγουν. Και τελικά τη διαδικασία διεκπεραιώνουν μόνοι του οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με τον γραμματέα τους που πληρώνεται επίσης και ατύπως από κάποιους εθελοντές αντιπροσώπους κομμάτων, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται εκεί για να ελέγχουν.

***

*Η ιδέα έχει πέσει παρά πολλές φορές. Γιατί να μην υπάρχει χρηματική αποζημίωση και για τα μέλη των εφορευτικών; Τότε πολύς κόσμος, ιδίως νέα παιδιά, θα πήγαιναν να περάσουν τη μέρα και τη νύχτα τους δίπλα στην κάλπη, κάποιοι θα επιζητούσαν κιόλας να κληρωθούν στις εφορευτικές. Τζάμπα ελάχιστοι, έως κανείς. Άλλοι ψάχνουν χαρτί από γιατρό, κάποιοι αδιαφορούν εντελώς…

Ζ.

 

Την ενισχύουν

*ΚΑΙ να που αυτή τη φορά διπλασιάζονται τα εκλογικά τμήματα, στην περιοχή της Λάρισας ξεπερνούν τα 1.000. Τριμελείς οι εφορευτικές, συν οι αναπληρωματικοί, που επίσης είναι υποχρεωμένοι να πάνε απ’ τις 6.30 το πρωί στα σχολεία. Πεντέξι χιλιάδες κόσμος, σημειωτέον ότι κοντά 4.000 είναι οι υποψήφιοι για όλες τις θέσεις αιρετών σ’ ολόκληρο τον νομό.

Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι των εφορευτικών δεν εμφανίζονται, δεν ψηφίζουν κιόλας. Αφού άμα πάνε να ψηφίσουν, ο δικαστικός θα τους κρατήσει. Κι έτσι αυξάνεται σημαντικά η αποχή από τις κάλπες. Η Δημοκρατία διώχνει ανθρώπους που θέλουν να πάνε να ψηφίσουν, κατά κανόνα νέα παιδιά, τους υποχρεώνει να κρύβονται επειδή δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν. Και εν τέλει ας βάζουν εφορευτικές τους κομματικούς αντιπροσώπους, εθελοντές. Οι οποίοι βέβαια δεν είναι συνήθως και ανιδιοτελείς, όμως τη δουλειά θα την κάνουν. Όπως άλλωστε την κάνουν ατύπως και τώρα.

Ζ.

 

Κρεμμύδι στα τέσσερα

*ΛΟΓΟΠΑΙΖΑΝ ασυστόλως οι Λαρισαίοι φοιτητές.

- Δεν μπορώ να κοιμηθώ…

- Γιατί, τι έχεις;

- Τούρτα στο ψυγείο.

***

*- ΚΑΙ τώρα κόψε το κρεμμύδι στα τέσσερα…

Ο σεφ καθοδηγούσε τη μαθητευόμενη ξανθιά.

- Δεν γίνεται να το κόψω όρθια; Πού να γονατίζω τώρα…

***

*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ μπορώ να ενοχλήσω λίγο;

- Ναι βεβαίως, τι θα θέλατε;

- Τίποτα. Απλώς να ενοχλήσω ήθελα.

Ζ.

 

Ένας εναντίον ενός

*ΣΤΟΝ δεύτερο γύρο λοιπόν, στους δήμους όπου δεν θα επιτευχθεί θρίαμβος πρώτης Κυριακής για κάποιον, στους περισσότερους δηλαδή, θα παιχτεί άγριο «μαν του μαν». Πρώτη φορά τέτοια μοναξιά για τους υποψήφιους δημάρχους, η απλή αναλογική απογυμνώνει πλήρως του δύο μονομάχους από τους συνδυασμούς τους.

***

*ΑΥΤΗ τη φορά δεν θα ισχύσει πως όποιος εκλεγεί δήμαρχος θα οδηγήσει σε εκλογή και το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου του. Δεν θα βρίσκονται στην αναμονή αποτελεσμάτων του β’ γύρου ένα σωρό επιλαχόντες υποψήφιοι σύμβουλοι, που θα θέλουν να γίνουν και αντιδήμαρχοι μετά και παράγοντες της εξουσίας. Το δημοτικό συμβούλιο τώρα θα έχει προκύψει από την πρώτη Κυριακή. Κανείς δεν θα ανησυχεί στη δεύτερη. Παρά μονάχα οι δυό τους.

***

*ΟΥΤΕ κουστωδία συμβούλων να προστατεύει, μήτε κομματική περικεφαλαία να σώζει, οι τοπικές κοινωνίες θα κρίνουν αδιαμεσολάβητα ποιος από τους δύο μονομάχους θα επιβιώσει. Σε ποιον θα κάνουν like, όπως ο Καίσαρας, ο οποίος σημειωτέον ήταν ο εφευρέτης του ανασηκωμένου αντίχειρα επιβεβαίωσης κι ας μην είχε facebook. (Επιπλέον διέθετε και τη δυνατότητα επιλογής dislike, με τον αντίχειρα στραμμένο στο χώμα.)

Ζ.

 

Ώριμα πιτσιρίκια

*ΕΞΙ γενιές νέων ψηφοφόρων προσεγγίζουν σήμερα τις κάλπες. Για πρώτη φορά, είναι μια τιμή το δίχως άλλο, η κοινωνία τους φωνάζει για να τους ρωτήσει, ισότιμα. Και οι 17ρηδες πια, θεωρούνται ώριμοι να επιλέξουν, ψηφίζουν κι οι γεννηθέντες το 2002.

Πρώτη φορά όμως ψηφίζουν κι όσοι γεννήθηκαν μετά το 1997, καθώς από το ‘15 και μετά δεν έχουν ξαναστηθεί κάλπες. Πολύς κόσμος, νέα κορίτσια κι αγόρια, κοτζάμ γυναίκες και άντρες δηλαδή, που θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Ζ.

 

Σκεπτόμενος

*-ΝΑ έρθεις κι εσύ, να συζητήσουμε για το τι θα ψηφίσουμε…

Ο Λαρισαίος μιλούσε μεσοβδόμαδα με τον γιο του τον φοιτητή που θα κατέφτανε Σάββατο.

-Τι να πω εγώ βρε πατέρα; Να συζητήσουμε αλλά δεν θεωρώ ότι έχω την εμπειρία να πω σ’ εσάς τους μεγάλους, δεν ξέρω αρκετά πράγματα…

-Ε; Βρε στην ηλικία σου εγώ, εικοσιδυό χρονώ, τα ήξερα όλα. Κι ήμουν τόσο σίγουρος για τα πιστεύω μου…

-Κοίτα… Το έχω περάσει κι εγώ αυτό, στα δεκαοχτώ μου.

Ζ.

 

Μόνο τις δύο

*ΑΡΓΑ το βράδυ ο Λαρισαίος με τον γιο του μαζί έτυχε να περνούν με το αυτοκίνητο από έναν απόμερο δρόμο όπου στέκονταν καναδυό εκδιδόμενες γυναίκες. Ο μικρός όλο περιέργεια.

- Τι κάνουν μπαμπά αυτές οι κυρίες στην άκρη του δρόμου; Και με τέτοιο ντύσιμο…

Ο μπαμπάς, κάπως αιφνιδιασμένος, βρήκε να πει κάτι ουδέτερο.

- Πουλούν λίγη ευτυχία, παιδί μου...

Την άλλη μέρα, ο μικρός σπάει τον κουμπαρά του, μετράει 20 ευρώ και επιστρέφει στο ίδιο μέρος. Πλησιάζει μια που κάνει πεζοδρόμιο, της δίνει τα λεφτά και την παρακαλάει.

- Θέλω να αγοράσω λίγη ευτυχία.

Έκπληκτη η γυναίκα παίρνει τον μπόμπιρα μαζί της, τον ανεβάζει στο δωμάτιο και του ετοιμάζει τρεις φέτες ψωμί με μερέντα. Μετά εκείνος γύρισε στο σπίτι ενθουσιασμένος.

- Μπαμπά, πήγα κι αγόρασα λίγη ευτυχία…

Ταραγμένος ο πατέρας, τον ρωτάει τι έγινε ακριβώς. Κι ο μικρός ήταν σαφής και απολύτως ειλικρινής.

 -Τις πρώτες δύο τις κατάφερα μια χαρά, μπαμπά. Αλλά στην τρίτη ήμουν τόσο χορτασμένος, που μόνο την έγλειψα.

Ζ.

 

Δημοσκόπος

* ΑΥΤΕΣ τις ημέρες είναι προτιμότερο να είσαι πολιτικός, υποψήφιος παρά δημοσκόπος. Τουλάχιστον οι υποψήφιοι είναι υποψιασμένοι από τις διαβεβαιώσεις ψηφοφόρων πως θα τους… σταυρώσουν. Εκείνοι οι δημοσκόποι πώς θα το ξεπεράσουν; Εκείνοι που προέβλεψαν διαφορές της τάξης του 10 και του 15% για παράδειγμα, πώς θα εμφανιστούν το βράδυ; Όπως εμφανίστηκαν και μετά το δημοψήφισμα θα πείτε…

Β.Κ.

 

Τα παιδία

* ΓΙΑ τις σημερινές ευρωεκλογές τα κόμματά μας, σχεδόν στο σύνολό τους, απέφυγαν τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δημοκρατίας. Σε αυτές τις ευρωεκλογές τα κόμματα στη χώρα μας απέφυγαν επίσης τη συζήτηση για την επικίνδυνη άνοδο του εθνικισμού και του συγκαλυπτόμενου φασισμού. Αντιθέτως τα κυρίαρχα κόμματα στη χώρα μας επέλεξαν να βαφτίσουν τη δική τους επιβίωση ως το διακύβευμα των σημερινών ευρωεκλογών. Ποιος θα αναδειχθεί πρώτος, ποιος δεύτερος, με ποια διαφορά, πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, τα σενάρια της επόμενης ημέρας κλπ. Όταν τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής (και υποτιθέμενης) Ένωσης, οι δικοί μας παίζουν…

Β.Κ.

 

----------

H LAISAIA PITSIRIKA POY ETOIMAZETAI NA*Η Λαρισαία πιτσιρίκα, που ετοιμάζεται για βάφτιση την απάνω Κυριακή, διαβάζει την εφημερίδα του παππού, ελπίζοντας να δει και τον εαυτό της στα κοσμικά.

Ζ.

 

----------

SE SOLIKH AIOUOYSA HTAN YPAKOYT TA PAIDIA*ΣΕ σχολική αίθουσα ήταν, υπάκουα τα παιδιά…

Ζ.

 

 

----------

O ER ANASKPATON TO ARXEIO THS E TREJETE NA PROLABETE

*O E. Ρ. ανασκάπτων το αρχείο της «Ε». Τρέξτε, να προλάβετε την προσφορά, το 1951 ήταν. Πληροφοριακά, ο Χαλήμαγας που μετά έγινε τσιπουράδικο, βρισκόταν κάτω από το πρώην ξενοδοχείο «Ολύμπιον» της Κεντρικής πλατείας. Επίσης, ο Χαλήμ Αγάς είχε αρχοντόσπιτο καταμεσής στο δρόμο, στο τέρμα Κύπρου, πολύ πριν τον Πόλεμο, περίπου στο σημείο που είναι σήμερα η στάση για ΤΕΙ.

Ζ.

 

 

----------

KOMMENOS FETS O KORMOS TOY TERASTIOY

*ΚΟΜΜΕΝΟΣ φέτες ο κορμός του τεράστιου δέντρου στο πεζοδρόμιο της Παπαναστασίου. Ένα φορτηγό ξύλα, κυριολεκτικά. Ήταν λέει ένα άχρηστο βρωμόδεντρο που μεγάλωνε δεκαετίες στον ακάλυπτο των πολυκατοικιών, κανένας άλλος δεν το ήξερε, δημιουργώντας προβλήματα στους ενοίκους.

Ζ.