Μαζί του

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2019 19:45
• ΜΑΖΙ του και σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, η Αλεξάνδρα Αγοραστού βρέθηκε και σε συγκεντρώσεις του γιου της. Φυσικά και στα επινίκια του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη.  Ζ. • ΜΑΖΙ του και σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, η Αλεξάνδρα Αγοραστού βρέθηκε και σε συγκεντρώσεις του γιου της. Φυσικά και στα επινίκια του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη. Ζ.

Εναλλαγές

* ΕΞΙ μήνες μέρα και έξι μήνες νύχτα λέει στη Φινλανδία. Τι να μας πουν τα γατάκια... Εδώ έχουμε 6 ώρες Μάιο και 6 ώρες Νοέμβριο.

Αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες. Διότι απ’ την Κυριακή ο ουρανός είναι πιο γαλανός, όπως λένε οι νεοδημοκράτες. Κι ο ήλιος πιο καυτός, όπως το νιώθουν οι συριζαίοι.

Ζ.

 

Δεύτερος γύρος

* ΚΑΤΑ τα άλλα, στη Λάρισα υπάρχει αποφασιστικότητα.

- Είμαστε έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο. Τύλιξέ τον, με απ’ όλα.

Ζ.

 

Ατύχησε

* Ο Λαρισαίος ανταπέδωσε αξιοποιώντας τα καπρίτσια της κάλπης.

- Κι έτσι, σήμερα ο Γιάνης μ’ ένα νι, κατάλαβε πώς είναι να φτάνεις στο ΑΤΜ αλλά να μη βγαίνουν λεφτά...

Ζ.

 

Όλοι μαζί

* ΠΡΩΙΝΟ στο σπίτι των Μητσοτάκηδων.

- Καλημέρα πρόεδρε...

- Καλημέρα περιφερειάρχα μου; Ξύπνησε η δήμαρχος;

- Είναι πάνω με την υπουργό...

- Θα κατέβει ο ευρωβουλευτής να ξεκινήσουμε;

Ζ.

 

Ωιμέ

* ΤΟ πρόβλημα δεν είναι πως παραιτείται από την ηγεσία του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την... ξεραΐλα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Το πρόβλημα δεν είναι που το κόμμα του Γιαν. Βαρουφάκη δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει ευρωβουλευτή και την έδρα την καταλαμβάνει η ΝΔ τελικά και ο ξακουστός ποδοσφαιριστής μας, από το Euro και όχι από την Ευρωβουλή, Θοδ. Ζαγοράκης. Φαντασθείτε ότι παραλίγο να εκλεγόταν στη θέση του, άλλος περιφερόμενος πολιτικός, προερχόμενος από το Ποτάμι.

Το μείζον πολιτικό πρόβλημα δεν είναι η συντριπτική ήττα του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Δεν είναι ότι βάλτωσαν, ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος Παν. Καμμένος των ΑΝ. ΕΛ., ο πρόεδρος Βασ. Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων. Δεν είναι πρόβλημα που Μακρόν και Μέρκελ, «ψάχνονται» για τη νέα ηγεσία στα όργανα της Ε.Ε. Δεν είναι καν το πρόβλημα ο Βέμπερ.

Αυτό που – εκτιμούμε – πως δεν θα αντέξει ο ψηφοφόρος είναι πως παραιτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Η οποία είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων αλλά εσχάτως έγραφε στίχους για τον κ. Τσίπρα. Διπλή απώλεια στην περίπτωση που η κ. Μεγαλοοικονόμου αποφασίσει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή και να ιδιωτεύσει. Τι διπλή, πολλαπλή (πολιτική) απώλεια...

Β.Κ.

 

Τι έφταιξε;

* ΟΙ Γερμανοί τι βλέπουν με το δικό τους μάτι; Τι συμπεράσματα βγάζουν από τις ελληνικές εκλογές; «Πρώτον, οι εποχές στις οποίες κόμματα διασφάλιζαν εκλογικές νίκες με χρηματικά δωράκια, μέτρα και μη ρεαλιστικές υποσχέσεις έχουν περάσει.

Δεύτερον, ο Τσίπρας υποτίμησε τους αντιπάλους του και κυρίως τον Μητσοτάκη.

 Τρίτον, ο πρωθυπουργός υπολόγισε λάθος το πολιτικό τίμημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών», γράφει το περιοδικό «Σπήγκελ». «Και τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Πτυχιούχοι, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες επωμίστηκαν τα βάρη της υψηλής φορολογίας, με την οποία επιτεύχθηκαν τα πλεονάσματα και χρηματοδοτήθηκαν οι προεκλογικές παροχές.

Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα θαύμα, αν θέλει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές,σε ένα περίπου μήνα».

* * *

* «ΕΝΑ Βατερλώ για τον Τσίπρα» καταγράφει η αυστριακή «Wiener Zeitung» επισημαίνοντας ότι «οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στη σκληρή λιτότητα, που έπληξε κυρίως τη μεσαία τάξη... Επιπλέον ο νεποτισμός στην κυβέρνηση, οι ενδείξεις για διαφθορά και οι προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης ζημίωσαν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα που αρεσκόταν να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μιας νέας, άφθαρτης γενιάς πολιτικών».

Ζ.

 

Τι του έδωσαν;

* «ΕΓΩ δεν υποτιμώ κανέναν εκλογικό μου αντίπαλο και σίγουρα όχι τον κ. Τσίπρα, ο οποίος για να είμαι δίκαιος έχει αποδειχθεί και μεγάλο ταλέντο στις κάλπες. Δεν τον υποτιμώ, ούτε αυτούς που τον ψήφισαν, ούτε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι και χρήζουν σεβασμού». Και πολύ καλά κάνει και πολύ σωστά τα λέει. Ποιος το είπε; Χθες ο Άδ. Γεωργιάδης, ναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «εμένα η αλαζονεία στην πολιτική δεν μου αρέσει», συμπλήρωσε.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τον Αλ. Παπαχελά, που την προηγουμένη είχε πει ότι «στη ΝΔ θα επιλέξουν την οδό της ψυχραιμίας. Και μην απορήσετε αν δείτε τον Αδωνι Γεωργιάδη να συμπεριφέρεται σαν να έχει πάρει βάλιουμ». (Ο Π. Πολάκης πού να βρίσκεται; Κάπου θα τον έχουν δεμένο και φυσικά φιμωμένο).

Ζ.

 

Είναι πολλά

*ΔΕΝ ήταν 50% +21, όπως γράφτηκε χθες το ποσοστό του Γ. Μανώλη, που εκλέχθηκε δήμαρχος Τεμπών από την πρώτη Κυριακή. Ήταν 50% + 56 ψηφοδέλτια που μέτρησαν οι συνδυασμοί, 50% + 63 ψήφους που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα αρκετά για να μην κινδυνεύει από τυχόν ένσταση των αντιπάλων του που θα ερευνήσει ακυρότητα ψηφοδελτίων.

Ζ.

 

Οι κόρες

* ΣΤΟΝ Δήμο της Αθήνας πρώτη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Κ. Μπακογιάννη εκλέγεται η Αλεξία Έβερτ του Μιλτιάδη, η κόρη του αείμνηστου δημάρχου και προέδρου της ΝΔ. Και με το ψηφοδέλτιο του Π. Γερουλάνου πρώτη η Ρωξάνη Μπέη του Δημητρίου, κόρη κι αυτή ενός ακόμη αείμνηστου δημάρχου, του ΠΑΣΟΚ εκείνος.

Με τον Κ. Μπακογιάννη, γιο της δημάρχου Ντόρας, εκλέγεται επίσης δημοτική σύμβουλος και η Πόπη Δομάζου του Δημητρίου, ναι του Μίμη.

Ζ.

 

Πρωτιά

* ΟΣΑΚΙΣ πήρε το όπλο του ο Σάκης, έγινε πάταγος. Και τώρα στις περιφερειακές ο Θαν. Παιδής θριάμβευσε. Πρώτος μακράν σε σταυρούς, στο ψηφοδέλτιο Αγοραστού στη Λάρισα ο νεαρός πρώην αντιπεριφερειάρχης. Έβαλε σοβαρή υποθήκη για το μέλλον, το άμεσο μα και το απώτερο. Με φόρα από την Ελασσόνα αλλά και με αντίκρισμα σε όλο τον νομό.

Ζ.

 

Ισοφαρίζουν

*Β’ ΓΥΡΟΣ και στον Δήμο Αγιάς. Με αναμενόμενη αλλά καίρια την παρέμβαση του αποκλεισθέντος Γρ. Καλαγιά, ο οποίος ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον προκριθέντα Γιάννη Αγγελάκα. Με τα ποσοστά των δύο να ισοφαρίζουν εκείνο του Αντ. Γκουντάρα. Έτσι κι αλλιώς θα ήταν ντέρμπι η αναμέτρηση...

Ζ.

 

Έτοιμοι

*ΤΟ πιο έτοιμο κόμμα για τις προαναγγελθείσες εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου είναι αναμφιβόλως το ΚΙΝΑΛ. Από πολύ καιρό έχει ανακοινώσει το βουλευτικό του ψηφοδέλτιο, ήδη τρέχουν οι 11 υποψήφιοι σ’ ολόκληρο τον νομό Λάρισας.

Και από χθες λέει, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν κιόλας να κλείσουν ισόγειο κατάστημα επί της Τρίγωνης πλατείας για εκλογικό κέντρο του κόμματος.

* * *

* ΣΤΗ ΝΔ πιο έτοιμοι κι απ’ τους έτοιμους, έχουν ήδη στημένο εκλογικό κέντρο, το είχαν κλείσει στην Κούμα, κοντά στη Ρούσβελτ, για τις ευρωεκλογές. Πιο κέντρο δεν γίνεται. Λειτούργησαν ως «των φρονίμων τα παιδιά»... (Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, δεν μπορεί να μείνει με το κιόσκι στην Κεντρική πλατεία).

Ζ.

 

Κακό αλλά...

* ΚΑΙ μιας ο λόγος για τα κόμματα. Κακό πράγμα η εξάρτηση, να σε τραβάει το κόμμα απ’ το μανίκι. Κακό να εμπλέκονται τα κόμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το λένε όλοι. Όχι όμως όταν πρόκειται για το δικό τους κόμμα, τότε όλα καλά, το θέλουν και να ‘ναι και δυνατό.

Ζ.

 

Χαμηλότερα

* ΠΡΩΤΗ φορά στα χρονικά το ΚΚΕ πήρε για τον Δήμο Λάρισας ποσοστό χαμηλότερο απ’ ό,τι σε άλλες εκλογές. Στις ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό 6.39% με 4.500 ψήφους ενώ στις δημοτικές ο συνδυασμός του Πέτρου Κρίκη έφτασε μόνο ως το 6.25% με 4.349 ψηφοδέλτια. Σημειωτέον ότι στις προηγούμενες δημοτικές, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γ. Λαμπρούλη είχαν πάρει 7.200 ψηφοδέλτια με διψήφιο ποσοστό 10,2%. (Τελικά, το όνομα μετράει και στο ΚΚΕ.)

Ζ.

 

Απίστευτο

ποσοστό

* ΜΕΤΡΑΕΙ όμως και το πρόσωπο. Ανατροπή στη Σκόπελο, με την πλήρη καταμέτρηση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ο μοναδικός δήμος από τους 25 στη Θεσσαλία με τον Κ. Αγοραστό κάτω από το 50%. Τελικά ο συνδυασμός του περιφερειάρχη ήταν δεύτερος στο συγκεκριμένο νησί των Σποράδων με 36,3%, ενώ στα άλλα δύο ξεπέρασε το 60%. Πρώτη η «Λα.Συ.» με υποψήφιο σύμβουλο τον Λαρισαίο Γ. Γούλα και ποσοστό 36,8%, τρίτος ο υποψήφιος του Ν. Τσιλιμίγκα με το θρυλικό 17%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στη Σκόπελο πήρε στις ευρωεκλογές 13%, τριπλασίασε δηλαδή το ποσοστό του στην κάλπη των περιφερειακών, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος που υποστήριζε στο νησί έλαβε 21%. Άρα, μετράει και παραμετράει το πρόσωπο.

Ζ.

 

Πάνω/Κάτω

* ΣΤΗ Θεσσαλία ολόκληρη ο Κ. Αγοραστός εκλέχθηκε με συνολικό ποσοστό κοντά στο 55%, όταν στη διπλανή κάλπη των ευρωεκλογών η ΝΔ έλαβε σχεδόν 35%. Κοντά στο 15% έλαβαν τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα», εκείνα με τα πολύ μικρά ποσοστά. Και όλα αυτά τα ψηφοδέλτια να τα μάζεψε δεν φτάνουν, που δεν τα μάζεψε κιόλας καθώς ανάμεσά τους είναι και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που είχαν και τα δικά τους περιφερειακά ψηφοδέλτια.

* * *

* ΠΗΡΕ λοιπόν ψήφους κι από άλλους πολιτικούς χώρους ο Κ. Αγοραστός, πράγμα που φαινόταν στη Λάρισα και προεκλογικά. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ άθροισαν στη Θεσσαλία στις ευρωεκλογές ποσοστό 32%. Κι ο Ν. Τσιλιμίγκας τον οποίο υποστήριξαν μόλις που ξεπέρασε το 27%. Αυτό το 5%, ένας στους 6 περίπου κάπου αλλού πήγε.

* * *

* ΜΕ τον καρδιοχειρουργό καθόλου ορεξάτο στις εκλογές, τσίμπησε μάλλον και το ΚΚΕ το κατιτίς του. Πανελλαδικά στις ευρωεκλογές 5,39, αυτό το πεντάρι μπροστά είναι που τους ταλαιπωρεί χρόνια. Ευρωεκλογές στη Θεσσαλία ΚΚΕ στο 6.36 και στις περιφερειακές ακόμα παραπάνω στο 7.45. Κατά 30% όμως χαμηλότερα από το 10,5% που είχε πάρει ως υποψήφιος περιφερειάρχης το ‘14 ο Βαγγ. Μπούτας.

* * *

* ΠΟΛΛΟΙ ανακουφίστηκαν που η Χ. Α. υποδιπλασίασε τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Πανελλαδικά 4.85%, στη Θεσσαλία ακόμη χαμηλότερα με 4,5%. Και στις περιφερειακές εκλογές με επικεφαλής τη Μαρία Μπίλλη, εκεί που εμφανίστηκαν ντόπιοι χρυσαυγίτες υποψήφιοι, πολύ χειρότερα, μόλις 2,5%.

Ζ.

 

Συνεργασίες

* ΜΕ δύο δημοτικούς συμβούλους ο καθένας, οι ίδιοι κι από άλλος ένας του συνδυασμού τους, ο Παν. Γούλας κι ο Ν. Γαμβρούλας θα είναι πολύτιμοι για τη συγκρότηση πλειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Όποιος και να εκλεγεί δήμαρχος, καθώς στο Δ. Σ. των 49 ο Απ. Καλογιάννης θα διαθέτει 21 και η Ρ. Καραλαριώτου 20 έδρες. Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες ο Καλογιάννης δημιουργεί πλειοψηφία των 25 συμβούλων ενώ η Καραλαριώτου χρειάζεται να έχει μαζί και τον Κ. Βαϊούλη, της πέραν της ΝΔ δεξιάς παράταξης. (Ο Π. Κρίκης του ΚΚΕ λέει αποφασιστικά όχι και στους δύο.)

* * *

* ΕΤΣΙ λοιπόν Γούλας-Γαμβρούλας λογικό είναι να δεχτούν αμφιπλεύρως προτάσεις συνεργασίας που θα συμπεριλαμβάνουν εννοείται και αντιδημαρχίες. Προτάσεις και από τους δύο μονομάχους για υποστήριξη ενόψει β’ γύρου αλλά και μετεκλογικά από εκείνον που θα επικρατήσει τελικά. Η απλή αναλογική τους έφεξε κι ας πήραν χαμηλά ποσοστά. Γι’ αυτό ίσως και δεν μιλούν τώρα δημόσια, προτιμώντας το «κατά συνείδηση». Ορθή αυτή η τοποθέτηση, κανείς δεν είναι πρόβατο να τον έχουν στη στρούγκα. Συνείδηση όμως έχουν και οι υποψήφιοι σύμβουλοι κι οι αρχηγοί των συνδυασμών, οι οποίοι δεν μπορεί να κρύβουν την επιλογή τους.

* * *

* ΕΚΕΙΝΟ που δεν υπολογίζουν ίσως οι δύο εκ του χώρου του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι επικεφαλής είναι ότι μόλις περάσει ο β’ γύρος και κατακάτσει ο κουρνιαχτός της αντιπαράθεσης, οι δύο μεγάλοι συνδυασμοί μπορούν να συμπέσουν σε πολλά θέματα και να συνεργαστούν σε έναν «μεγάλο συνασπισμό». Ενώ και στους δύο μεγάλους συνδυασμούς υπάρχουν σύμβουλοι που σχετικά εύκολα θα συνεργάζονταν με τον προεκλογικά αντίπαλο που θα έχει επικρατήσει.

Ζ.

 

Στρέβλωση

* EIXE παρατηρηθεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές της Λάρισας. Ότι είναι ευνοημένοι οι υποψήφιοι των συνδυασμών για τις ενότητες των πρώην Δήμων ΓιαννουλοΦαλάνης και Κοιλάδας. Από κει ήταν οι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι.

Γιατί; Λόγω της μέριμνας της νομοθεσίας για τη διασφάλιση εκλογής συμβούλων και από τις περιοχές των συνενωθέντων δήμων. Μέχρι 8 λοιπόν οι υποψήφιοι, που βρίσκονται χαμηλά στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους υπόλοιπους, μέχρι 66 από την πόλη της Λάρισας. Οι οποίοι 66 διεκδικούν έναν από τους μέχρι 3 σταυρούς που δικαιούνται οι ψηφοφόροι της πόλης. Οι οποίοι όμως δικαιούνται και έναν σταυρό «εκτός», αυτόν που διεκδικούν οι προαναφερθέντες μόλις 8 υποψήφιοι απ’ τα χωριά. Εκ των οποίων δύο-τρεις είναι οι ευρύτερα γνωστοί, οι αναγνωρίσιμοι στην πόλη, εκείνοι είναι που ψαρεύουν βασικά στη μεγάλη δεξαμενή. Κι έχουν έτσι σαφές πλεονέκτημα. Εκμεταλλευόμενοι την προφανή στρέβλωση του συστήματος. (Οι 66 για 3 σταυρούς κι οι 8 για 1).

Ζ.

 

Αδιόρθωτος

*- ΑΝ με ξαναπείς ζώον θα σκοτωθούμε.

Η νεαρή Λαρισαία είχε γίνει έξαλλη με τον δικό της. Εκείνος μαζεύτηκε.

- Εντάξει μωρό μου.

- Ας κάτσω λίγο, πόνεσαν τα πόδια μου.

- Τα μπροστινά ή τα πίσω;

Ζ.

 

--------

CYHFODELTIA SAN KI AYTO BREUHKAN LEEI STHN KATAMETRHSH STOYS GONNOYS

• ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ σαν κι αυτό βρέθηκαν λέει στην καταμέτρηση των ευρωεκλογών στους Γόννους. «Του σπανού τα γένια ευκολότερα φυτρώνουν», είπε κάποιος που το είδε.

Ζ.

 

 

--------

O NEOS DHMARXOS TEMPON G MANOLHS

• Ο νέος δήμαρχος Τεμπών, ο Γ. Μανώλης ήταν ο πρώτος από τους εκλεγέντες που πέρασε από τα γραφεία της εφημερίδας. Χαρούμενος φυσικά για τον θρίαμβό του, ευχαρίστησε διεύθυνση και δημοσιογράφους για τη δίκαιη αντιμετώπιση που είχε προεκλογικά.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass