Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιγότεροι

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2019 19:06
ΩΣ ευσυνείδητοι πολίτες, οι νιόπαντροι της φωτογραφίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα νωρίς χθες το πρωί απευθείας μετά το γαμήλιο γλέντι τους. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία των Αμπελοκήπων, οι νιόπαντροι εισέπραξαν χθες το πρωί και τις ευχές των μελών της εφορευτικής επιτροπής που εξεπλάγησαν ευχάριστα από την παρουσία του χαμογελαστού ζευγαριού. Κύριος ο γαμπρός, συνόδευσε την όμορφη σύζυγό του στην κάλπη για να ψηφίσει. Βίον ανθόσπαρτον… ΩΣ ευσυνείδητοι πολίτες, οι νιόπαντροι της φωτογραφίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα νωρίς χθες το πρωί απευθείας μετά το γαμήλιο γλέντι τους. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία των Αμπελοκήπων, οι νιόπαντροι εισέπραξαν χθες το πρωί και τις ευχές των μελών της εφορευτικής επιτροπής που εξεπλάγησαν ευχάριστα από την παρουσία του χαμογελαστού ζευγαριού. Κύριος ο γαμπρός, συνόδευσε την όμορφη σύζυγό του στην κάλπη για να ψηφίσει. Βίον ανθόσπαρτον…

ΞΗΜΕΡΩΣΕ χθες ο Θεός τη μέρα, μέρα λαμπερή Κυριακή, οι Λαρισαίοι χαλαροί.

Δεν έλεγε κανείς κι ότι ήταν ξετρελαμένοι με τις κάλπες που τους περίμεναν ξανά στα σχολεία. Κίνηση ελάχιστη το πρωί στους δρόμους, τα σχολικά προαύλια ψιλοέρημα συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογή. Ώρα 10 κι ενώ στον α’ γύρο είχαν ψηφίσει καμιά εκατοστή από τους 350 περίπου που είχαν προσέλθει τελικά, χθες την ίδια ώρα τα ψηφοδέλτια στις ίδιες κάλπες ήταν καμιά πενηνταριά. Δεν το λες και ζήλο για συμμετοχή.

Οι ακροβολισμένοι στις εισόδους των σχολείων δημοτικοί σύμβουλοι των δύο αναμετρώμενων παρατάξεων, δεν ήξεραν να πουν ποιον θα ευνοούσε η αυξημένη αποχή. Καθότι δεν προβλεπόταν ότι θα προέκυπτε αργότερα κοσμοσυρροή.

Ζ.

 

Κυριάρχησαν

Η ΝΔ έκανε εκλογές χθες, δεν αστειευόταν. Κανονικά οι παραταξιακοί εκπρόσωποι στις θέσεις τους, οργανωμένα, οι υποψήφιοι της περασμένης Κυριακής σε επιφυλακή, κυριάρχησαν έξω από τα σχολεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, στον κλασικό ρυθμό της αμεριμνησίας. Και πόσο να βοηθήσει και το ΠΑΣΟΚ… Κι ας φοβόντουσαν την καταμέτρηση το βράδυ, ελλείψει των εφορευτικών επιτροπών. Άγνωστο αν ενεργοποιήθηκαν τότε οι εκπρόσωποι της παράταξής τους.

Ζ.

 

Δύο ίδια

ΜΕ μια καχυποψία τη συγκεκριμένη μέρα και τα νεύρα τεντωμένα, συνέβησαν διάφορα. Όπως σε γνωστό Λαρισαίο, ο οποίος πήρε τα ψηφοδέλτια που του είχαν δώσει, μπήκε στο παραβάν, πέταξε το λευκό και το πάνω-πάνω κι άρχισε μηχανικά να διπλώνει το δεύτερο για να το βάλει στον φάκελο. Πώς κοιτάει κι αντιλαμβάνεται ότι και το κάτω ψηφοδέλτιο ήταν ίδιο με το πάνω, του είχαν δώσει δύο του ιδίου συνδυασμού. Βγήκε έξω έξαλλος, ζήτησε τον λόγο από την εφορευτική που δεν υπήρχε, έκανε φασαρία, ‘’χίλια συγγνώμη’’ του ζήτησαν, ‘’λάθος ανθρώπινο’’ είπαν, του έδωσαν το ψηφοδέλτιο που ήθελε και ψήφισε.

Ωστόσο η μυστικότητα της ψηφοφορίας εν προκειμένω παραβιάστηκε. (Εντάξει να κολλούσαν τα χαρτιά και να του έδιναν δύο του ενός συνδυασμού κι ένα του άλλου, αλλά δύο του ενός μονάχα και λευκό, δεν έδειχνε και τόσο αθώο.)

Ζ.

 

Ξέπλυνε

ΕΡΧΕΤΑΙ βροχή, έρχεται μπόρα… Αργά το μεσημέρι ξέσπασε η καλοκαιρινή καταιγίδα, να ξεπλύνει την πόλη. Έτσι κι αλλιώς προεκλογικά είχαν σκορπιστεί διάφορες βρωμίτσες.

Ζ.

 

Από το πρώτο

ΑΠΟ το πρώτο κιόλας εκλογικό τμήμα που εμφανίστηκε στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαφορά υπέρ του Απ. Καλογιάννη, ήταν τέτοια που προδιέθετε για το τελικό αποτέλεσμα. Ήταν από το 291ο εκλογικό τμήμα, του κέντρου της Λάρισας, όπου την πρώτη Κυριακή ο Απ. Καλογιάννης είχε λάβει 172 ψήφους έναντι 111 της Ρένας Καραλαριώτου. Χθες στο τμήμα αυτό ψήφισαν 67 λιγότεροι Λαρισαίοι, με τον Απ. Καλογιάννη να παίρνει 10 επιπλέον ψήφους, ενώ η Ρένα απώλεσε 17. Σε ποσοστό 66% έναντι 34%.

Δ.Χ.

 

Από τα Δένδρα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ εκλογικό τμήμα που έδωσε επισήμως αποτέλεσμα χθες ήταν το Δένδρων Φαρσάλων, με Εσκίογλου-Καραχάλιο 36-10 ψηφοδέλτια με ποσοστά 78-22%.

Ζ.

 

Αποχή

«ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ήταν το μεγάλο ποσοστό της αποχής στη χθεσινή εκλογική διαδικασία», σύμφωνα με πολλά κομματικά στελέχη, μην μπορώντας να αποδώσουν κάπου συγκεκριμένα τη μη προσέλευση του κόσμου στις κάλπες. Μάλιστα η εικόνα στα παράλια σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό σίγουρα κράτησε τους Λαρισαίους στην πόλη, αλλά άγνωστος παραμένει ο λόγος που απέφυγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Χαριτολογώντας κάποιοι ανέφεραν ότι οι περισσότεροι ξεχάστηκαν στις τηλεοράσεις τους, βλέποντας τον αγώνα τένις του Στ. Τσιτσιπά με αντίπαλο τον Βαβρίνκα στο περίφημο τουρνουά Ρολάν Γκαρός, το οποίο διήρκησε 5 ώρες, αφού ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 8 μ.μ. «Ας δούμε λίγο Στέφανο πριν πάμε στις κάλπες» είπαν οι περισσότεροι, αλλά μετά τον καφέ, έφτασαν και οι πίτσες και το ραντεβού με την κάλπη αναβλήθηκε.

Αρκετοί υποψήφιοι και στελέχη των δύο παρατάξεων που διεκδικούσαν τον Δήμο Λαρισαίων, βλέποντας τη μεγάλη αποχή από το μεσημέρι και μετά έδιναν τον δικό τους αγώνα μέσω του facebook για να καλέσουν τους φίλους τους να πάνε να ψηφίσουν. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποίησαν και υψηλούς τόνους, λέγοντας πως «όλοι αυτοί που δεν πήγαν στις κάλπες, ας μην γκρινιάξουν αύριο για τις λακκούβες ή για θέματα καθημερινότητας που δεν επιλύονται…».

Γ.Ρ.

 

Σταθερά πρώτος

ΑΝΕΤΗ χαρακτηρίστηκε η επικράτηση του Απ. Καλογιάννη έναντι της Ρένας, όπως αποδείχτηκε και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η μεγάλη μάλιστα αποχή συνέβαλε, ώστε να ξεκαθαρίσει από νωρίς το απόγευμα η νίκη της «Συμπαράταξης». Στις 7:45 μ.μ. ανακοινώθηκε το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα στο 20% των τμημάτων (46 τμήματα από τα 227) και έδινε ποσοστό 65,28% στον κ. Καλογιάννη και 43,72% στη Ρένα. Στις 8:10 μ.μ. στο 30% των τμημάτων η διαφορά ήταν 57% με 43%, ενώ στο 95% των τμημάτων η διαφορά μεγάλωσε ακόμη περισσότερο (57,71% με 42,29%).

Γ.Ρ.

 

Πήρε σβάρνα

ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΗΚΕ ο ψηλέας Λαρισαίος.

- Καθώς έφευγα από το εκλογικό κέντρο φορώντας μια διακριτική μπλε μπέρτα, άρχισαν να μου φωνάζουν ‘’φέρε πίσω το παραβάν’’ και τέτοια χαζά...

Ζ.

 

Ξανακέρδισε

ΦΟΒΑΤΑΙ ο Γιάννης το θεριό… Αυτή παροιμία αποτύπωνε την κατάσταση στη Λάρισα χθες αλλά και όλες τις προηγούμενες μέρες, ανησυχία και στα δύο στρατόπεδα. Η αναμέτρηση Καλογιάννη-Καραλαριώτου έδειχνε ντέρμπι. Άλλο που ο σοφός λαός είχε άλλα κατά νου. Ο δήμαρχος κέρδισε την αντίπαλό του, με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.

***

*ΚΙ έτσι δημιουργείται παράδοση στη Λάρισα. Ο Κ. Τζανακούλης είχε κερδίσει τον Χρ. Καφφέ σε δύο απανωτές εκλογές. Κι εν συνεχεία πάλι δυο φορές τον Γ. Σάπκα. Τώρα ο Απ. Καλογιάννης κερδίζει δεύτερη φορά τη Ρ. Καραλαριώτου. (Δεν ήταν της Ρένας χθες. Ούτε στην Αττική μήτε στη Λάρισα. Ασχέτως κομματικής προέλευσης.)

***

Ο Απ. Καλογιάννης επιβεβαίωσε και στην κάλπη το προβάδισμα που έδειχνε να έχει στην κοινωνία της Λάρισας. Η αντίπαλός του στήριξε τις ελπίδες της, ιδίως κατά την εβδομάδα του β’ γύρου, στη ΝΔ, στην επέλαση του Κυρ. Μητσοτάκη προς την εξουσία, στη συσπείρωση και τη φόρα των γαλάζιων. Απέναντί της, ελαφρώς σκορποχώρι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατσιασμένοι κιόλας και με το ΠΑΣΟΚ να τρώγονται μεταξύ τους.

***

ΑΚΟΜΗ και έμπειρος στενός συνεργάτης της Ρ. Καραλαριώτου έλεγε τις προηγούμενες μέρες ότι «είναι δίκοπο μαχαίρι να σφίγγεσαι τόσο πολύ πάνω στο κόμμα. Κερδίζεις μεν τους νεοδημοκράτες, χάνεις όμως τους άλλους. Ένα μόνο κόμμα δεν φτάνει στη Λάρισα, δεν έχει 50%...».

Ως ο ορισμός του μπούμερανγκ αποδείχθηκε η κίνηση της τελευταίας στιγμής από τον Εκτ. Νασιώκα. Έξω από τα τείχη της Τροίας τον περίμενε ο Αχιλλέας μαινόμενος. Ερεθίστηκαν, θύμωσαν οι παλιοί του σύντροφοι, ελάχιστοι έως κανένας έδειξαν κατανόηση στη συμπεριφορά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι που διαφωνούσαν έντονα με τη συνεργασία ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν και πήγαν τρέχοντας στον Απ. Καλογιάννη. Δηλώνοντάς το δημοσίως.

Ζ.

 

Κυριακή

ΤΗΝ Κυριακή του α’ γύρου, από πολύ νωρίς το πρωί υπήρχε κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα. Αγουροξυπνημένοι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι να αναλαμβάνουν καθήκοντα, οι δικαστικοί να αγωνιούν για την απουσία μελών της εφορευτικής, πολίτες να ρωτούν τους δημοτικούς υπαλλήλους πού θα ψηφίσουν και εντός του εκλογικού τμήματος, πώς θα ψηφίσουν καθότι διπλά τμήματα, τέσσερις κάλπες, σταυροί κ.λπ. Η Κυριακή του πρώτου γύρου, ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή των εκλογών.

Σε αντίθεση δηλαδή με τη χθεσινή Κυριακή, η οποία ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή και όχι από αυτές των εκλογών. Νωρίς το πρωί δεν κυκλοφορούσε ψυχή και οι εφορευτικές έψαχναν με το κιάλι τους ψηφοφόρους…

Β.Κ.

 

Ψηφοδέλτια

ΜΟΙΡΑΖΑΝ ακόμη και το απόγευμα του Σαββάτου ψηφοδέλτια των υποψηφίων στη Λάρισα. Και καλά ως εδώ… Αλλά να αφήνουν οι διανομείς του ενός και να πετάνε στα σκουπίδια του άλλου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν προϊόν υπερβάλλοντα ζήλου των διανομέων και όχι «κεντρική» εντολή…

Δ.Χ.

 

Χαρακτηρισμοί

Η εταιρεία Singular που έδινε τα επίσημα αποτελέσματα για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, στο τετραγωνάκι χαρακτηρισμού των υποψηφίων έδινε και την περασμένη Κυριακή και χθες, τον Απ. Καλογιάννη ως «Ανεξάρτητη υποψηφιότητα με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ» και τη Ρ. Καραλαριώτου ως «ΝΔ χωρίς κομματική στήριξη». Χαρακτηρισμοί προφανώς των ίδιων των συνδυασμών. Παράξενα πράγματα.

Ζ.

 

Παντοτινός

ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ forever, κυριολεκτικά. Δήμαρχος παραλίων και νήσων. Τι θα πει δεν έχει, αυτός μέχρι και νησιά μπορεί να φτιάξει. Πιθανότατα χτυπά πανελλήνιο ρεκόρ με την έβδομη θητεία. Τώρα πια, το μεγαλύτερο μέρος της πενηντάχρονης ζωής του το περνάει ως δήμαρχος. Και το ερώτημα είναι αν θα έχουν το κουράγιο να ορίσουν κι άλλη φορά αντίπαλό του οι νεοδημοκράτες της περιοχής, τι άλλο θα μπορέσουν να σκεφτούν.

Ζ.

 

Οι νικητές

ΘΡΙΑΜΒΟΣ με την πρώτη εμφάνιση για τον Μάκη Εσκίογλου στα Φάρσαλα. Μετά από χρόνια, οι νεοδημοκράτες κατάφεραν να ομονοήσουν, σε μια δική τους κατά βάση περιοχή και το αποτέλεσμα έφτασε στο πιάτο. Η διχόνοια είχε μετακομίσει απέναντι, στο ΠΑΣΟΚ, όπου και τα έκανε λαμπόγυαλο.

***

ΣΤΟΝ Τύρναβο συνέβη το απολύτως αναμενόμενο. Το ντέρμπι ανάμεσα σε πέντε στον α’ γύρο, είχε μετατραπεί σε περίπατο στη β’ Κυριακή, ουδείς αμφέβαλλε γι’ αυτό, την άνετη επικράτηση του Γ. Κόκουρα.

***

ΔΗΜΑΡΧΟΣ μιας θητείας πολύ δύσκολο να χάσει. Μονάχα στον Τύρναβο συμβαίνουν αυτά. Να μην του δώσει ο κόσμος και μια δεύτερη. Δεν εντοπίζεται φθορά, κούραση. Να, όπως ο Θαν. Νασιακόπουλος και ο Απ. Καλογιάννης υπερασπίστηκαν με επιτυχία το έργο τους. Και να που η τυρναβίτικη μόδα, μια τετραετία δήμαρχος κι έξω, ακολουθήθηκε και στην Ελασσόνα. Όπου θα εξακολουθήσουν να γιορτάζουν του Αγίου Νικολάου στο Δημαρχείο, όμως ο Ν. Γάτσας έκανε την έκπληξη εξοβελίζοντας τον Ν. Ευαγγέλου απ’ τον θώκο.

Ζ.

 

Τρίτος γύρος

ΟΙ εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι εκλογές. Δηλαδή τελείωσε ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και από σήμερα εισερχόμαστε στην ευθεία για τον β’ γύρο των εθνικών εκλογών αν ως πρώτο γύρο θεωρήσουμε, τις ευρωεκλογές που καθόριζαν κιόλας τις πολιτικές εξελίξεις.

Στη ΝΔ ράβουνε κουστούμια, στον ΣΥΡΙΖΑ μαζεύουν τα συντρίμμια της ήττας, στο ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε η καταμέτρηση… παρόντων, στους άλλοτε «ρυθμιστές» και συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ μάλλον δεν θα κάνουν καν προσκλητήριο, στο ΚΚΕ θα δώσουν (ξανά) τη μάχη τους, στο Ποτάμι έχουν ήδη στεγνώσει, στην Ένωση Κεντρώων όλα τα καλά έχουν ένα τέλος και, στη Λαϊκή Ενότητα, ψάχνουν τα αίτια (γενικώς).

Οι του Βελόπουλου νοικιάζουνε εκλογικά κέντρα και οι παλικαράδες της ΧΑ πλέον κάνουν μόνο νυχτερινές. Παρεμπιπτόντως αν και οι δύο προαναφερόμενοι εισέλθουν στη Βουλή, τότε δεν έχουμε μόνο ένα αλλά δύο ακροδεξιά κόμματα.

Όλα είναι ρευστά στο πολιτικό σκηνικό και πολλά θα εξαρτηθούν αν η ΝΔ λάβει ή όχι αυτοδυναμία…

Β.Κ.

 

Πάλι γκάλοπ

*ΕΚΛΟΓΕΣ στη Λάρισα δίχως γκάλοπ από Ν. Καρδούλα δεν γίνεται από δω και πέρα. Εκτός κι αν δεν συμφέρει το αποτέλεσμα τη ΝΔ. Λογικό να μην το δημοσιοποιεί τότε. Εύκολο πράγμα οι δημοσκοπήσεις πια για τον απόστρατο, που εφαρμόζει φθηνή μέθοδο ιδίας εμπνεύσεως με ίντερνετ και sms στα κινητά. Το Σάββατο, παραμονή β’ γύρου λοιπόν, διένειμε ενημερωτικό σημείωμα με πρόβλεψη 52%-48%, υπέρ Καραλαριώτου εννοείται.

Ζ.

 

Δίπορτο

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ υπάλληλος, κατά κάποιον τρόπο στέλεχος της υπηρεσίας μετά από τόσα χρόνια, εθεάθη και στις δύο συγκεντρώσεις των υποψήφιων δημάρχων Λάρισας. Μπορεί και να ήθελε να ενημερωθεί ως πολίτης ακούγοντας τις ομιλίες, μπορεί και να μην περίμενε ότι κάποιος θα τον έβλεπε στη διπλή του εμφάνιση καθώς το κοινό θα ήταν διαφορετικό. Τον είδε όμως διερχόμενος και τα δύο βράδια, περίεργος που ήθελε να συγκρίνει το μέγεθος των συγκεντρώσεων.

- Τι γίνεται με σένα, πάλι εδώ;

- Ε βέβαια, δεν δίστασε εκείνος. Σάμπως ξέρεις ποιος θα βγει;

- Σωστά. Σάμπως ξέρεις ποιος θα γίνει προϊστάμενος του χρόνου;

Ζ.

 

Αφιέρωμα

ΣΤΟΥΣ μαθουσάλες της Αυτοδιοίκησης συμπεριέλαβε το «Κυριακάτικο Βήμα» τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, σε εκτενές ρεπορτάζ με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που έχουν ξεχωρίσει, αναλύοντας τα μυστικά των επιτυχιών τους. Με τον τίτλο «παραγωγική επανάσταση» η εφημερίδα εξήγησε πώς κυριαρχεί από το 2011 στη Θεσσαλία ο Κ. Αγοραστός, σχολιάζοντας ιδιαιτέρως το υψηλό ποσοστό που έλαβε την περασμένη Κυριακή.

Γ.Ρ.

 

Με γραφεία

ΕΚΛΟΓΙΚΟ κέντρο όχι ακόμα, γραφεία όμως έχει στη Λάρισα το κόμμα Βελόπουλου. Εδώ και κάμποσο καιρό σε όροφο οικοδομής στον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος, λειτουργούν σίγουρα τα πρωινά, μάλλον και κάποια απογεύματα. Μεταφέρθηκαν εκεί από το ισόγειο πρώην κατάστημα έναντι Αγ. Νικολάου.

Ζ.

 

Ποτέ

*- ΠΑΠΠΟΥ, ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας;

Κι ο Λαρισαίος υπερήλικος το αποκάλυψε.

- Στις εκλογές λες πάντα, ‘’αμάν, να βγει κάποιος που να λύσει τα προβλήματά μας κι ας πεθάνω…’’

Ζ.

 

-------------------------------

 2EPAIJAN KI OI DYO TOYS KALH MPALA

*ΕΠΑΙΞΑΝ κι οι δυο τους καλή μπάλα και με προπονητή τον Απ. Καλογιάννη. Ζωήρεψε και το ΠΑΣΟΚ την κερκίδα…

Ζ.