Αλλάζουν δρόμο

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2019 19:01
*ΑΜΟΙΒΑΙΟ πια, Άλκηστις και Αγοραστός, ο καθένας τους στο φαν κλαμπ του αλλουνού.  Ζ. *ΑΜΟΙΒΑΙΟ πια, Άλκηστις και Αγοραστός, ο καθένας τους στο φαν κλαμπ του αλλουνού. Ζ.

*ΕΦΤΑΣΕ ο καιρός και αλλάζουν δρομολόγιο οι Λαρισαίοι που πηγαινοέρχονται με τα πόδια από τις γειτονιές στο κέντρο. Οι καταρρακτώδεις λιακάδες τούς υποχρεώνουν να αναζητούν σκιερές διαδρομές, δεν αντέχεται πια ο ήλιος.

Πόσο μάλλον τις μεσημεριανές ώρες. Κι επειδή ο Φαέθωνας αλλάζει διαρκώς και λίγο-λίγο την ουράνια ρότα του άρματός του, ε κι οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να τροποποιούν τις συνήθειές τους για να μην τους βλέπει κατακούτελα.

Ζ.

 

Στις Πανελλήνιες

*ΣΤΗΝ παρέα των Λαρισαίων γονιών, προσπαθούσαν να εκτονώσουν την πίεση.

- Εγώ είχα βγει πρώτος στις Πανελλήνιες. Ο δεύτερος βγήκε σε κάνα μισάωρο.

- Νομίζω ότι πρέπει να πούμε στα παιδιά να μην αγχώνονται για τις εξετάσεις. Εμείς κοβόμαστε και στις αίματος.

Ζ.

 

Πρόεδρος δημάρχων

*ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ 4 δήμους στη Λάρισα, από τους 7 και με πολύ περισσότερους σ΄ ολόκληρη τη Θεσσαλία, λογικά η ΝΔ θα αναδείξει ξανά από τις τάξεις της και τον νέο πρόεδρο της ΠΕΔ, της Πανθεσσαλικής Ένωσης Δήμων. Τον διάδοχο του απερχομένου δημάρχου Μουζακίου Γ. Κωτσού, ο οποίος δεν διεκδίκησε επανεκλογή αφού πάει για βουλευτής της ΝΔ. Θα είναι λοιπόν ο θριαμβευτικά εκλεγείς δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος ή ο Τρικαλινός σταρ Δημ. Παπαστεργίου που είναι και παλιός;

***

*ΒΕΒΑΙΑ, προηγουμένως θα πρέπει να μετρήσουν και τα κουκιά, αν τους φτάνουν τελικά τα γαλάζια. Διότι εντάξει, κέρδισαν τους πιο πολλούς δήμους, από τους 25 στη Θεσσαλία. Οι αντιπρόσωποι στην ΠΕΔ όμως θα αναδειχθούν από τα δημοτικά συμβούλια, τα οποία έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, με απλή αναλογική. Άρα χλωμό να υπάρξει αυτοδυναμία.

Ζ.

 

Κι η απλή;

*ΚΑΙ τώρα οι δήμαρχοι καλούνται να λειτουργήσουν με απλή αναλογική, ακροβατώντας στα νέα δημοτικά συμβούλια, όπου πλέον δεν θα έχουν την άνετη πλειοψηφία του παρελθόντος. Διαρκείς ασκήσεις διαλόγου και δημοκρατικής συμπεριφοράς.

- Όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε την απλή αναλογική στις βουλευτικές, να μη ζορίζονται οι πρωθυπουργοί, έστειλε τους δημάρχους να παιδεύονται…

Ο Λαρισαίος δεν ήταν ενημερωμένος. Οπότε ανέλαβε ο άλλος να του θυμίσει: ότι οι μεθεπόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική καθώς ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα ισχύσει από τις επόμενες, αυτές της 7ης Ιουλίου, επειδή δεν είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή καθώς αρνήθηκε ψήφο υπέρ η Φ. Γεννηματά. Εκτός από τη ΝΔ φυσικά. Αν υπερψήφιζε τότε το ΚΙΝΑΛ, η απλή θα ίσχυε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

***

*ΑΝ μη τι άλλο, παραδοξότητες. Το μεγάλο κόμμα, που χάνει από την εφαρμογή της απλής, ο ΣΥΡΙΖΑ που πήγαινε καβάλα, επέμενε από θέση αρχής να συνεχίζει να υποστηρίζει το δίκαιο και απολύτως δημοκρατικό εκλογικό σύστημα. Η ΝΔ πάλι συνεχίζει να αντιτίθεται, για τους δικούς της λόγους αρχής, επικαλούμενη την κυβερνησιμότητα. Το ΚΙΝΑΛ όμως, που συντάχτηκε μαζί της, βρίσκεται να χάνει από την ενισχυμένη και κυρίως να συμπιέζεται τώρα από τα προεκλογικά διλήμματα, ανάμεσα στις συμπληγάδες των δύο ισχυρών. Ηθελέστα και παθέστα; Δεν το σκέφτηκαν; Μπα, κάτι άλλο θα είχαν στο νου τους, που δεν τους βγήκε. Όμως, έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους.

Ζ.

 

Στρέβλωση σταυρών

*ΘΡΙΑΜΒΟΣ για τον Θαν. Μαμάκο, πρώτος μακράν του δευτέρου στην παράταξη Καραλαριώτου. Η νίκη του όμως δεν επιτεύχθηκε επί ίσοις όροις με του συνυποψηφίους του, είναι αυτή η στρέβλωση με τον επιπλέον σταυρό «έξω», τη δυνατότητα να σταυρώσει κάποιος Λαρισαίος κι έναν υποψήφιο από Γιάννουλη-Κοιλάδα. Να και ο οδοντίατρος Κ. Ρεβήσιος κατατάχθηκε 6ος σε σταυρούς στην παράταξη Καλογιάννη, δίχως να επιδοθεί σε καμιά ζωηρή προεκλογική καμπάνια.

***

*ΟΙ 8 υποψήφιοι Γιάννουλης-Κοιλάδας των συνδυασμών, διεκδικούν τον ένα σταυρό των ψηφοφόρων της πόλης. Συν ό, τι ψαρέψουν από μικρή λίμνη ψήφων της περιοχής τους. Την ίδια στιγμή οι 66 υποψήφιοι της πόλης διεκδικούν έναν από τους τρεις σταυρούς μέσα στη Λάρισα, ήτοι αναλογικά για έναν σταυρό αυτοί τρέχουν 22, έναντι 8 που προαναφέρθηκε. Δεν δείχνει δίκαιο. Για τον αντίστοιχο έναν σταυρό «έξω» των χωριών, δεν γίνεται λόγος, πλήθος οι 66 κυνηγοί του.

***

*ΦΑΙΝΕΤΑΙ άλλωστε κι από τα αποτελέσματα. Στον συνδυασμό Καλογιάννη, οι 6 από τους 8 υποψηφίους των χωριών έλαβαν πάνω από 1.200 σταυρούς και στον συνδυασμό Καραλαριώτου όλοι, και οι 8 στους 8. Θα εκλέγονταν απαξάπαντες και με καλή σειρά, αν δεν ήταν περιορισμένες οι θέσεις.

Στον συνδυασμό Γαμβρούλα υποψήφιοι από Γιάννουλη κατέλαβαν την 3η και 4η θέση σε σταυρούς στη γενική κατάταξη και στον συνδυασμό Βαϊούλη την 3η θέση. Άλλο που δεν εξελέγησαν. Ακόμα και στη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Ανδρομάχη Ζούκα βγήκε πρώτη και με διαφορά σε σταυρούς από ολόκληρο τον συνδυασμό, ξεπέρασε κατά πολύ τους υποψηφίους της πόλης. (Κάθε υποψήφιος με φιλοδοξίες, θα πρέπει να σκεφτεί στο μέλλον μήπως βάλει μέσω ΓιαννουλοΦαλάνης, με μεγάλο συνδυασμό εννοείται.)

Ζ.

 

Προεκλογικά

*Ο Λαρισαίος φίλος του θυμήθηκε, λόγω προεκλογικής περιόδου, το αμίμητο που είχε πει ο τότε νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος, όταν υπουργός της εποχής ανέλυε στη γειτονική Καρδίτσα τα όσα φιλολαϊκά και θεάρεστα είχε κάνει η κυβέρνησή του και κάθε τόσο έστριβε δίπλα του για να κάνει το ρητορικό ερώτημα: «Έτσι κύριε νομάρχα;».

Δεν άντεξε ο Μουστάκιας και το ξεστόμισε δημοσίως, πάντα με κομψότητα. «Μπορεί κύριε υπουργέ, η αυτοϊκανοποίηση να προσφέρει πρόσκαιρη ευχαρίστηση, δεν συμβάλλει ωστόσο στην παραγωγικότητα».

Ζ.

 

Πάντα απόγευμα

*- ΤΟ ΚΚΕ σταθερά σε απογευματινή ώρα και στις ευρωεκλογές…

Δεν τον κατάλαβαν τον Λαρισαίο οι φίλοι του στην παρέα.

- Μα συνεχώς 5 και 10, πέντε και τέταρτο, άντε το πολύ έξι παρά είκοσι…

Πάλι δεν έγινε κατανοητός.

- Βρε παιδιά. Δεν πήρε 5,35 στις ευρωεκλογές; Πάντα πεντάρι δεν έχει μπροστά το ποσοστό του την τελευταία δεκαετία;

***

*ΔΕΝ είναι κι άσχημες οι επιδόσεις του ΚΚΕ πάντως, έως και αξιοθαύμαστη η σταθερότητά του. Εκ δεξιών ο Κ. Α. που αναρωτιόταν.

- Καλά αυτοί στο ΚΚΕ δεν πεθαίνουν; Πώς δεν λιγοστεύουν; Βρε μήπως μεταβιβάζουν την ψήφο τους πριν;

Ζ.

 

Καταηλιού

*ΔΙΚΑΙΩΣ καμαρώνουν στον Δήμο για την ανακατασκευή της μεγάλης παιδικής χαράς στο Αλκαζάρ, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Αξιοσημείωτο ότι δεν την παρέδωσαν πριν τις εκλογές.

Ωστόσο Λαρισαίες μικρομάνες σχολίαζαν χθες ότι πρόκειται για παιδική χαρά χειμερινή, άρα για λίγες μέρες, όταν το επιτρέπει ο καιρός, για ωραία εγκατάσταση που όμως όταν καλοκαιριάζει μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν βραδιάζει. Ντάλα ήλιο δεν γίνεται να παίζουν τα μικρά το καλοκαίρι. Κι ενώ η παιδική χαρά περιβάλλεται από μεγάλα δέντρα, το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται ακάλυπτο στον ήλιο. Δεν ελήφθη μέριμνα σκιάς, δεν φυτεύτηκαν δέντρα ούτε κατά την αναμόρφωση. Να μην το επιτρέπουν οι κανονισμοί της πιστοποίησης ασφαλείας, μπα…

Ζ.

 

Για δοκιμές;

*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ απεξάρτησης στη Λάρισα, κατά του τζόγου. Σε αίθουσα οικοδομής όπου στο ισόγειο στεγάζεται λέει κατάστημα «ΟΠΑΠ Play», απ΄ αυτά με τους νόμιμους κουλοχέρηδες. Λογικά, στο διάλειμμα θα κατεβαίνουν να δοκιμάζουν τις αντοχές τους οι υπό θεραπεία τζογαδόροι.

Ζ.

 

Από μάρμαρο

*ΠΡΩΤΗ φορά σε εκλογές ο Φώτης Τζατζάκης και με τη μία στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκλέχθηκε μάλιστα στην πρώτη δεκάδα του συνδυασμού Καραλαριώτου. Με επίδοση από μάρμαρο. Και διάθεση ανάλογη, λόγω και οικογενειακής παράδοσης. Όντας κιόλας στην αντιπολίτευση, ο εκπαιδευτικός στον τομέα της Οικονομίας, θα έχει τη δυνατότητα να μάθει πολλά και να εξελιχθεί στην παράταξη.

Ζ.

 

Πασοκική ποικιλία

*- ΑΧ και να μπορούσα να τους τραβήξω μ΄ ένα drone…

Ο Λαρισαίος περιέγραφε την προεκλογική εικόνα, προ ημερών στο καφέ μπαρ πίσω απ΄ το Δικαστικό. Πράσινο πασοκικό λιβάδι, ποικιλία κιναλίτικων αποχρώσεων. Σ΄ ένα τραπέζι ο βουλευτής Μπαργιώτας, σ΄ άλλο ο πρώην υπουργός Σαχινίδης, πιο πέρα ο παλιός υπουργός Νασιώκας με Παν. Γούλα, αλλού υποψήφιοι με τον συνδυασμό Τσιλιμίγκα, πιο δω αντιδήμαρχοι του Απ. Καλογιάννη. Να ισορροπούν σ΄ ένα μαγαζί. Κι ας κοιτιούνταν μεταξύ τους πλαγίως, ε ναι, προεκλογικώς συντροφικά.

Ζ.

 

Επική ομιλία

*Η πιο εντυπωσιακή προεκλογική εκδήλωση σ΄ αυτές τις εκλογές θα πρέπει να ήταν εκείνη του Αντ. Γκουντάρα, πριν τον πρώτο γύρο, στο χωριό του τη Μελιβοία. Πιασμένος ο καιρός εκείνο το βράδυ στο Κίσσαβο. Κι έριξε μια βροχή την ώρα της συγκέντρωσης, μα τι βροχή…

Επικό το βίντεο που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ. Ο δήμαρχος στην εξέδρα να συνεχίζει να μιλάει με πάθος, μούσκεμα ολόκληρος να στάζουν τα ρούχα του. Κι από κάτω, χωρίς ομπρέλες επίσης, οι μουτζαχεντίν της υποψηφιότητάς του να ζητωκραυγάζουν χοροπηδώντας στη βροχή. Κι όχι μόνο οι πιτσιρικάδες. Δεν ξανάγινε… (Άνθρωπος που εμπνέει για τόση τρέλα, δεν χάνει.)

Ζ.

 

-----------------------------------------------

 

2FHMES UELOYN TON ANT GKOYNTARA

*ΦΗΜΕΣ θέλουν τον Αντ. Γκουντάρα να έδωσε στον φίλο του Κ. Μπαργιώτα λίγο από το ελιξίριο της κάλπης.

Ζ.

 

 

3H PIO TRYFERH STIGMH

*Η πιο τρυφερή νικητήρια στιγμή. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος αγκαλιά με τον οδοντίατρο Στρατή Καλογιάννη, τον γιο του.

Ζ.

 

 

4H AYTOKRITIKH KAI H ANAZHTHSH

*Η αυτοκριτική και η αναζήτηση των αιτιών του ναυαγίου της ΛΑΕ συνεχίζονται. Ο λοστρόμος Τάκης Γιαλαμάς κι ο Καρδιτσιώτης κωπηλάτης Στ. Αναστασόπουλος, κάνα δίμηνο θα βρίσκονται ακόμη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού ο καπετάν Λαφαζάνης οδήγησε το σκάφος στα βράχια.

Ζ.

 

5YPARXEI BIOMHXANIA SIELOY

*ΥΠΑΡΧΕΙ βιομηχανία σιέλου στην περιοχή; Για να πωλούνται σάλια στη Λάρισα, μάλλον…

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass