Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2019 19:45
*ΟΜΟΡΦΕΣ εικόνες στην πόλη που δεν τις πιάνει το μάτι του περαστικού. Λιβάδι στην πλατεία Λαού, ανάμεσα στο αρχαίο τείχος, να κυλιούνται τα πιτσιρίκια.  Ζ. *ΟΜΟΡΦΕΣ εικόνες στην πόλη που δεν τις πιάνει το μάτι του περαστικού. Λιβάδι στην πλατεία Λαού, ανάμεσα στο αρχαίο τείχος, να κυλιούνται τα πιτσιρίκια. Ζ.

Στο μικροκλίμα

*ΚΛΕΙΣΤΗ κατά παράδοση πια η αγορά της Λάρισας τα οκτώ Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μονάχα τα καταστήματα των αλυσίδων και των πολυεθνικών μένουν ανοιχτά. Εκεί δεν έχει αφεντικά κι οι υπάλληλοι φυσικά δεν χρειάζονται ξεκούραση, ή μάλλον τ’ αφεντικά δεν βρίσκονται στην καυτή Λάρισα ούτως ή άλλως, μπορούν να ξεκουράζονται όπου και όποτε θέλουν.

Ωστόσο τα συγκεκριμένα μαγαζιά βοηθούν στο μικροκλίμα της πόλης, στο εντελώς μικροκλίμα των πεζοδρόμων. Με τον κλιματισμό τους να δουλεύει μονίμως στο φουλ, άγνωστο πόσο μπορεί να τους κοστίζει, και με τις πόρτες τους συνεχώς ανοιχτές, δημιουργούν κύμα κρύου αέρα για τους διερχόμενους, μετατρέπονται σε οάσεις δροσιάς. Γι’ αυτό και κάποιοι καθυστερούν περνώντας μπροστά από τις εισόδους, όχι τις βιτρίνες τους.

Ζ.

 

Για το καναρίνι

*ΜΠΟΡΕΙ να φταίει κι η ζέστη, ποιος ξέρει…

Σε συνοικία της Λάρισας πάντως κάποιος απείλησε με μήνυση τη γειτόνισσά του, πολύ σοβαρά προειδοποίησε, μπορεί και να την έχει υποβάλει. Επειδή λέει τον ενοχλεί το καναρίνι της. Ναι, για διατάραξη κοινής ησυχίας επειδή τιτιβίζει το πουλί στο κλουβί του απ’ το διπλανό μπαλκόνι.

Εκτός και αν τον ενοχλεί κάτι άλλο…

Ζ.

 

Δανία του Νότου

*- ΝΑΤΗΝ η Δανία του Νότου, εδώ στη Λάρισα…

Εντυπωσιασμένος ο αναγνώστης διάβαζε στην εφημερίδα για το εγκριθέν από το Υπουργείο πρόγραμμα του Δήμου υπέρ των αστέγων της πόλης.

-Ούτε στη Σουηδία του Όλαφ Πάλμε τέτοια κοινωνική πρόνοια…

Εν ολίγοις θα διατεθούν 300.000 ευρώ υπέρ 40 ατόμων, που δεν έχουν πού να μείνουν. Και για τα οποία θα νοικιαστούν σπίτια, θα πληρώνεται το νερό και το ρεύμα επί 18 μήνες, με δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου, θα τους δοθεί κι από ένα χιλιάρικο για τα βασικά είδη του νοικοκυριού. Ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ο Δήμος θα επιδιώξει να τους βρει και δουλειά. Οι δικαιούχοι έχουν εντοπιστεί λέει από τις δημοτικές υπηρεσίες. (Απίστευτη εξέλιξη;)

Ζ.

 

Συμμαχία

*ΝΑ που έπρεπε να επανεκλεγεί ο Μπέος Αχ, αχ, αχ, ώστε να ενωθούν Λάρισα και Βόλος. Πρώτη φορά στα χρονικά, με συγκολλητική ουσία τη ΝΔ. Ανασυγκρότηση στη διοίκηση της Ένωσης των Δήμων Θεσσαλίας, μετά την αποχώρηση Κωτσού και μέχρι την εκλογή νέας διοίκησης τον Σεπτέμβριο που θα αναλάβουν οι νέοι δήμαρχοι. Νέος πρόεδρος της ΠΕΔ ο Γ. Μουλάς, δεξί χέρι Μπέου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Με αντιπρόεδρο και γ. γ. δύο Λαρισαίους, τη Ρ. Καραλαριώτου και τον Κ. Καλαμπαλίκη. Όμορφααα…

Ζ.

 

Βυσσινί ζόρια

*ΔΥΣΚΟΛΟ λέει το πρόγραμμα της ΑΕΛ στην αρχή του νέου πρωταθλήματος. Χμ… Δύσκολο στην αρχή αλλά και στο μέσον μα και στο τέλος του προγράμματος. Με 14 μόνο ομάδες στην κατηγορία φέτος, ή Ευρώπη θα χτυπάει ή θα κινδυνεύει με υποβιβασμό. Και με το συγκεκριμένο ρόστερ οι βυσσινί…

***

*ΑΝ και ποιος ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ανταγωνίστριες ομάδες τύπου Λαμίας, Βόλου, Αγρινίου, Ξάνθης ή ΟΦΗ… Εκεί που θα έχουν να διαχειριστούν τη δικιά τους μιζέρια.

Μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόγραμμα δείχνει ότι η ΑΕΛ οφείλει να επωφεληθεί από τον α’ γύρο του πρωταθλήματος. Τότε που έχει τις περισσότερες από τις λεγόμενες μικρές ομάδες στην έδρα της, υποχρεωμένη να τις κερδίσει, να βρεθεί τον Γενα’ρη με αξιόλογη συγκομιδή βαθμών ώστε ν’ αντέξει τα εκτός έδρας ντέρμπι, ζωής ή θανάτου, στον β’ γύρο.

Ζ.

 

Και εκφράσεις

*ΣΤΟ γνωστό Αγγλολαρισαϊκό Λεξικό υπάρχει και κατάλογος εκφράσεων.

- Into the spot : είν’ του Δισπότ'

- To you too funny : του γιου του Φάνη.

- Sleep for us : σλιπ φουράς;

- She has many : σιέχ’ χισμένη.

- The necklaces : δεν έκλασις.

- Its up to you : η τσάπ’ του γιου.

- A nice party : ε, να η Σπάρτη.

Ζ.

 

Και προμήθεια

*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Λαρισαίου και μάλιστα παλιού τραπεζικού, οπότε αποκτά ιδιαίτερη αξία. Πήγε λοιπόν ο Α. Σ. να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος στην τράπεζα και έκπληκτος διαπίστωσε ότι του κράτησαν και προμήθεια. Το θεωρεί απαράδεκτο. Να πληρώνεις Εφορία και να έχει και καπέλο χαράτσι, είναι βαρύ.

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δεν χρεώνουν τη συναλλαγή όταν η πληρωμή της Εφορίας γίνεται ηλεκτρονικά. Δεν είναι όμως όλοι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές.

Ζ.

 

Αλληλοεξουδετέρωση

*ΚΑΙ όμως, σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση τοπικού φορέα, από τους λεγόμενους παραγωγικούς, διαπιστώθηκε «έλλειψη εξειδικευμένου ανειδίκευτου προσωπικού». Πώς λέμε μακρυμάλλης φαλακρός. Ή και ζεστά παγάκια. Έτσι και εξειδικευμένος ανειδίκευτος. Να τα βλέπει η ανάπτυξη και να στρίβει, ‘’θα περάσω από βδομάδα’’…

Ζ.

 

Κυτίο Παραπόνων;

*Η στήλη ‘’Κακώς Κείμενα’’ στην εφημερίδα, νιώθει τον ανταγωνισμό του Ν. Γαμβρούλα. Θα μπορούσε να απευθυνθεί και στο ‘’Γραφείο του Πολίτη’’ που λειτουργεί στη Δημαρχία, όμως ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης προτιμά τις δημόσιες επισημάνσεις. Σειρά έχει τώρα η οδός Διονύσου, «κεντρικότατη οδός στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Λάμπες καμένες εδώ και καιρό, τα δέντρα δεν αποψιλώθηκαν όπως θα έπρεπε και καλύπτουν όσες από τις λάμπες δεν είναι καμένες. Το αποτέλεσμα; Ένας δρόμος απόλυτα σκοτεινός τη νύχτα», σημειώνει ο από τον Σεπτέμβριο δημοτικός σύμβουλος. «Η ‘’Ορμή Ανανέωσης’’ καλεί τη Δημοτική Αρχή να δράσει άμεσα και να προχωρήσει τόσο στην αποψίλωση των δέντρων όσο και στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων ώστε να φωτιστεί και πάλι ο δρόμος. Είναι ζήτημα ασφάλειας». (Ποιος έχει αντίρρηση; Τον Δημ. Γεωργάκη πάντως δεν θα καταφέρει να τον ανταγωνιστεί στο συγκεκριμένο γήπεδο.)

Ζ.

 

Θυσία γινόταν

*ΗΤΑΝ πολύ σκληρή, ιδιαιτέρως αυταρχική η σύζυγος του Λαρισαίου, διηγείται ο Κ. Ι. Π. Απαιτούσε να ξέρει οτιδήποτε έκανε ο άντρας της, να τον ακούει σε ό, τι έλεγε. Ακόμη και στη βραδινή του προσευχή ήθελε να ξέρει τι ζητούσε, να τελούν κι αυτά υπό την έγκρισή της.

Γονατιστός πριν κοιμηθεί εκείνος, με τις παλάμες ενωμένες μπροστά από το στήθος του, προσευχόταν ψιθυριστά αλλά τόσο που να μπορεί να τον ακούει εκείνη.

-Χριστούλη μου, αν είναι ν’ αρρωστήσει η αγαπημένη μου γυναίκα κάνε ν’ αρρωστήσω εγώ…

Κουνούσε εκείνη καταφατικά το κεφάλι της.

-Κάνε αν είναι να στενοχωρηθεί η γυναικούλα μου, να στενοχωρηθώ εγώ…

-Χαμογελούσε αυτή αδιόρατα. Εκείνος συνέχιζε, σήκωσε μπαϊράκι, χαμηλώνοντας κι άλλο τη φωνή του.

-Κάνε Χριστούλη μου αν είναι να μείνει χήρα η γυναίκα μου, ας μείνω εγώ χήρος στη θέση της…

Ζ.

 

Δύο Πύργοι

*ΤΟ έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και πολλές συζητήσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του Δημ. Κατσανάκη στην εφημερίδα για τον υπό κατάρρευση Πύργο του Χαροκόπου, το εγκαταλελειμμένο εμβληματικό κτίσμα στον δρόμο για τη Γιάννουλη. Η αδιαφορία των ιδιοκτητών και η αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών να παρέμβουν ουσιαστικά, έχει φέρει σε μαύρο χάλι το ιστορικό κτίσμα που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, όλοι γνωρίζουν ότι εκείνη είχε ζήσει σ’ αυτό το σπίτι όταν ήταν παντρεμένη με τον Χαροκόπο.

***

*ΠΑΡΑ την αξία του, ο Πύργος είναι ένα απλό αντίγραφο κατά πολύ μεταγενέστερο κάποιου άλλου κτίσματος που φιγουράρει αγέρωχο καταμεσής στον κάμπο των Φαρσάλων. Πλήρως ανακαινισμένο από τον ιδιοκτήτη του, τον διπλωμάτη Τάκη Κυζερίδη που το απέκτησε προ τριακονταετίας, αφιερώνοντας σ’ αυτό χρήμα και χρόνο για να διατηρήσει την ιστορία του τόπου του. Είναι το Κονάκι στο Πολυνέρι Φαρσάλων. Ένας Πύργος που χτίστηκε από Βενετσιάνους το 1485, ναι, με ιστορία πάνω από πεντακόσια χρόνια, ο οποίος πέρασε εν συνεχεία σε Τούρκους μπέηδες και μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από τον Χαροκόπο μαζί με το τσιφλίκι που το περιέβαλλε. Εκείνος ήταν που έκτισε ένα πανομοιότυπο Πύργο, το 1902, στο άλλο του τσιφλίκι στη Γιάννουλη. Αυτόν που τελεί υπό κατάρρευση. Το πρωτότυπο, το Κονάκι Κυζερίδη, παραμένει λειτουργικό, σε αρίστη κατάσταση. Επειδή κάποιος άνθρωπος φρόντισε γι’ αυτό.

Ζ.

 

Μόνο για μεγάλα

*ΟΠΩΣ είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Κ. Ζέβλας, παραδόθηκε σε χρήση η ανακατασκευασθείσα παιδική χαρά στην οδό Ζάννου, στη Ν. Σμύρνη, όχι όμως με τη μορφή που εκείνος είχε προϊδεάσει απαντώντας σε γονείς. Η δημοτική υπηρεσία εφάρμοσε τις προδιαγραφές της για την πιστοποίηση των οργάνων που τοποθέτησαν κι έφτιαξαν κάτι που δεν είναι παιδική χαρά, τουλάχιστον δεν είναι για τα πιο μικρά παιδιά, μόνο για τα μεγαλύτερα. Αυτό επισημαίνει ο Λαρισαίος παππούς Π. Σ. «Νοείται παιδική χαρά χωρίς ούτε μία κούνια; Δίχως τσουλήθρα; Να μην έχει ένα κανονικό γύρω-γύρω…» Λέει και για το λοφάκι που δημιούργησαν και στο οποίο κάνουν φιγούρες με τα ποδήλατα τα μεγάλα παιδιά, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για τα μικρότερα.

Ζ.

 

Αθεράπευτος

*ΔΥΟ – τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο υπουργός Παιδείας Κων. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τη συγκρότηση εννεαμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα… καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νεοσύστατου Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δεν έχει σημασία ότι το ανακοίνωσε παραμονές των εκλογών. Αλλά το γεγονός ότι επιμένει να ιδρύσει και 5η Νομική Σχολή στην Ελλάδα. Ναι, καλά διαβάσατε, έχει τέτοια πρόθεση όταν η χώρα μας έχει περισσότερους δικηγόρους από… όλο τον κόσμο μαζί. Ρωτήστε και τους νομικούς να σας πούνε την άποψή τους.

Πέμπτη Νομική Σχολή στην Ελλαδίτσα; Αθεράπευτος ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας. Βέβαια και οι προηγούμενοι, επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ της ίδιας λογικής ήταν με κυρίαρχο σύνθημα, κάθε πόλη και ΑΕΙ κάθε χωριό και ΤΕΙ.

Τώρα που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ, το σύνθημα μπορεί να επικαιροποιηθεί ως προς το βέλτιστο φυσικά: Κάθε πόλη και Νομική…

Β.Κ.

 

Ορφανά

*Η προχειρότητα στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας με τις συγχωνεύσεις είναι γνωστή και προχθές που εκδόθηκαν οι αντιστοιχίες, αποκαλύπτεται ως ακόμη χειρότερη.

Τμήματα λοιπόν της πρώην ΣΤΕΦ του ΤΕΙ τα συνενώνει και τα λειτουργεί ως Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα. Τίτλος ελκυστικός και το πρόγραμμα σπουδών ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Αλλά χωρίς αντιστοιχία δηλαδή το νέο Τμήμα δεν είναι ενταγμένο στις Πολυτεχνικές Σχολές, οι απόφοιτοι (4ετείς παρακαλώ) δεν θα ανήκουν στους Μηχανικούς.

Είναι αμφίβολο αν θα ενταχθούν ποτέ με δεδομένο ότι «πάτησαν πόδι» και οι του Πολυτεχνείου στον Βόλο. Θυμηθείτε πως «ορφανό» - επίσης με τη λογική των αντιστοιχιών – παραμένει εδώ και τόσα χρόνια το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας…

Β.Κ.

 

Γουέλ καμ

*Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει δεδομένα με αφορμή τη φιλοξενία των υπερσύγχρονων κατασκοπευτικών Global Hawk.

Όπως είναι γνωστό, στελέχη του στρατού των ΗΠΑ – εδώ και καιρό - επισκέπτονται διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας μας, εξετάζοντας υποδομές προκειμένου να φιλοξενηθούν τα τεράστια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ένα από τα υπό εξέταση αεροδρόμια είναι και αυτό της 110 ΠΜ αλλά οι Βορειοελλαδίτες συνδικαλιστές του στρατού, έγραψαν επιστολή και ζητάνε από τους φορείς της Καβάλας να παρέμβουν ζητώντας τα Global Hawk να μετασταθμεύσουν στο Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης.

Κύριοι που είστε και του Στρατού και γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, τα κριτήρια που θα αποφασίσουν οι Αμερικανοί που θα μεταφέρουν από την Ιταλία στην Ελλάδα, τα μη επανδρωμένα είναι εντελώς διαφορετικά από τη λογική του να επέλθει «ανάπτυξη» στην περιοχή. Χελόοου…

Β.Κ.

 

Απόκρυψη

*ΤΗΝ οικονομική ενίσχυση του υποτιθέμενου συλλόγου ανηλίκων που τραυματίσθηκαν από τροχαία ατυχήματα, εμπνεύσθηκαν απατεώνες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Οι απατεώνες επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους συμπολίτες και αφού τους εξηγούν τους… σκοπούς του σωματείου, ζητάνε να περάσουν για να εισπράξουν την ενίσχυση, τη συνδρομή δηλαδή, ύψους 10 ευρώ.

Γύρω από τα ατυχήματα, πάλι με παιδιά η καινούργια απάτη. Την προσοχή σας…

Β.Κ.

 

Καταγγελία

*ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ο κάτοικος του Πλαταμώνα Κ.Μ., καταγγέλλει τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δίου Ολύμπου (ΔΕΥΑΔΟΛ), καθώς ισχυρίζεται ότι του έστειλαν να εξοφλήσει λογαριασμό του 2018 που είχε πληρώσει. Μάλιστα έφθασε στην «Ε» με τον λογαριασμό στο χέρι, όπου πράγματι αναγράφεται ότι αφορά Β’ εκκαθάριση του 2018 από 1/5 έως 31/8 με συνολική οφειλή ύψους 18 ευρώ. Παράλληλα, είχε στα χέρια του όλους τους εξοφλημένους λογαριασμούς του 2018. Ο καταγγέλλων επικοινώνησε με την υπηρεσία όπου και εκεί δεν βρήκε το δίκιο του αφού του είπαν να μη δίνει σημασία σε αυτό που βλέπει, αλλά ο λογαριασμός αφορά στο 2019. «Ποιο δίμηνο αφορά; Αφού ακόμη δεν ήρθε ο καιρός για νέο λογαριασμό. Μόλις έληξε ο προηγούμενος, που ήρθε. Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια λάθη;» αναρωτιέται. Προφανώς και πρόκειται για λάθος και η υπηρεσία θα πρέπει να το ξαναδεί.

Ν.Π.

 

-------

SYNERGASIA KAI THN EPOMENH TETRAETIA*ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και την επόμενη τετραετία…

Ζ.

 

-------

O NEOS TYPOS PLATSIANIERAS POLHS*Ο νέος τύπος πλατσιανιέρας πόλης.

Ζ.

 

-------

OTAN EIXE SXEDIASTEI H PLATEIA TAXYDROMEIOY EIXE LHFUEI MERIMNA GIA TO POY

*ΟΤΑΝ είχε σχεδιαστεί η πλατεία Ταχυδρομείου, είχε ληφθεί μέριμνα για το πού θα τοποθετούνται τα περισσευούμενα καθίσματα. Γι’ αυτό ακριβώς φτιάχτηκε κι ο εικονιζόμενος διάδρομος.

Ζ.

 

-------

MERIKES FORES EXOYME THN LANUASMENH OPOS APODEIKNYEITA

*ΜΕΡΙΚΕΣ φορές έχουμε τη λανθασμένη, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, εντύπωση ότι ορισμένα πράγματα δεν γίνονται. Αλλά όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, συμβαίνουν και αυτά. Το πώς και το γιατί, δεν είναι της παρούσης…

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass