ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2019 19:45
• ΤΙ Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα ήταν αν δεν κρατούσε... γεωγραφικές ισορροπίες ο Κώστας Αγοραστός. Έτσι στη χθεσινοβραδινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 45ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, φωτογραφήθηκε με τις βουλευτίνες Στέλλα Μπίζιου (Λάρισα) Ζωή Μακρή (Μαγνησία), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσα) και Κατερίνα Παπακώστα (Τρίκαλα).  Γ.Ρ. • ΤΙ Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα ήταν αν δεν κρατούσε... γεωγραφικές ισορροπίες ο Κώστας Αγοραστός. Έτσι στη χθεσινοβραδινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 45ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, φωτογραφήθηκε με τις βουλευτίνες Στέλλα Μπίζιου (Λάρισα) Ζωή Μακρή (Μαγνησία), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσα) και Κατερίνα Παπακώστα (Τρίκαλα). Γ.Ρ.

Φευγιό

* ΑΔΕΙΑ πλέον δείχνει η Λάρισα. Και πολύ άργησε. Έφυγε το πρώτο μεγάλο κύμα αδειούχων. Συν οι μονίμως αδειούχοι, λίγος κόσμος απέμεινε στην πόλη.

Μονάχα εκείνοι που αδημονούν να φύγουν τον Αύγουστο, σιμά - κοντά.

Ζ.

 

Αλήθεια

* ΌΠΩΣ ανακοινώθηκε στην Καρδίτσα «Ο θερινός κινηματογράφος θα παραμείνει κλειστός έως τις 22 Αυγούστου». Και επιπλέον «Οι υπεύθυνοι εύχονται σε όλους καλές διακοπές».

Απίστευτο; Κλείνει ο θερινός κινηματογράφος το καλοκαίρι.

Ζ.

 

Των πρώην

* ΟΛΑ σούπερ, κομπλέ. Τα κουπόνια για τους παιδικούς σταθμούς έφτασαν τις 155.000 φέτος, έναντι 127.000 πέρυσι. Κανένας δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Με το που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Αφωνία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που τα τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή, συναγωνίζονταν σε οιμωγές για την πολιτική της κυβέρνησης. Προφανώς και η διαδικασία με τα κουπόνια έτρεξε και ολοκληρώθηκε από τους προηγούμενους, οι τωρινοί δεν πρόλαβαν παρά απλώς να πάρουν τη δόξα.

Ζ.

 

Βάσει σχεδίου

* ΩΣΤΟΣΟ η νέα κυβέρνηση φυλάγεται πολύ, φροντίζει ιδιαιτέρως το κοινωνικό της πρόσωπο. Και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Όλοι το θέλουν.

Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε νομοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της διαφάνειας και βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους. Κινήσεις πανταχόθεν αποδεκτές. Επιπλέον, η άμεση κατάθεση νομοσχεδίων αποδεικνύει ότι η ΝΔ είχε προετοιμαστεί, είχε σχέδιο, ήξερε από πριν τι ήθελε να κάνει. Δεν ήταν και τόσο σύνηθες αυτό στο παρελθόν.

 (Και για το ίδιο κόμμα και για τα υπόλοιπα.)

Ζ.

 

Εποχή υποκρισίας

* Ε ΝΑΙ, με την είσοδο του καλοκαιριού, την καλύτερη εποχή για ανάγνωση, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη.

Κλασικά με αστυνόμο Χαρίτο, ο οποίος συνεχίζει να εξελίσσεται, μεγαλώνει κι αυτός, αποκτά και εγγόνι και ερευνά υπόθεση φόνων στην «Εποχή της Υποκρισίας».

Σταθερά πολιτικοκοινωνικό κι αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα του αειθαλούς συγγραφέα. Στην Ελλάδα της κρίσης, δολοφονικά χτυπήματα κατά ιδιοκτητών οφ σορ εταιρειών, υπηρεσιακών παραγόντων που πειράζουν τα στοιχεία της ανεργία στη χώρα και εμπειρογνωμόνων της τρόικας που κάνουν τους αριθμούς να ευημερούν.

Κι εκεί πάνω που ο μέσος Έλληνας ετοιμάζεται να πει «ν’ αγιάσει το χέρι τους» στους υποτιθέμενους τρομοκράτες, επεμβαίνει ο αστυνόμος Χαρίτος, ανάμεσα σε γεμιστά και φασολάδα.

Ζ.

 

Ταχύτητα φωτός

* ΤΟ έφερναν το ένα από δω, πήγαιναν το άλλο από κει, κάπου τα μπέρδευαν οι μεσήλικες Λαρισαίοι στην κουβέντα τους.

- Δεν ξέρω, λέει, να χειρίζομαι το κλιματιστικό. Μα εμείς στα Γρεβενά όταν θέλουμε δροσιά απλώς ρίχνουμε λιγότερα ξύλα στο τζάκι.

* * *

* - ΒΡΕ σεις; Αφού το φως ταξιδεύει γρηγορότερα από τον ήχο, τότε γιατί εγώ πρώτα ακούω τις βλακείες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;

* * *

* - ΑΥΤΟΙ που πέθαναν χθες, να το ξέρετε, είχαν σχέδια για σήμερα το πρωί. Αυτοί που πέθαναν το πρωί είχαν σχέδια γι’ απόψε.

Μην παίρνετε τη ζωή ως δεδομένη. Μπορεί ν’ αλλάξει μ’ ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Άρα... (Άρα ο καθένας το συμπέρασμά του.)

Ζ.

 

Ο «Μπότζο»

* ΜΕ ανθελληνική στάση στα κρίσιμα ζητήματα ο Μπόρις Τζόνσον αλλά δικός μας ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας. Ο Εγγλέζος με τα καλαμποκί αλά Τραμπ μαλλιά, με τον οποίο ταιριάζουν και στα μυαλά, επισκέπτεται συχνά-πυκνά την Ελλάδα για διακοπές. Άλλωστε, έχει δικό του σπίτι στο Νότιο Πήλιο, στο Χόρτο, απ’ όπου αναχωρεί με σκάφος για τις Β. Σποράδες κι άλλα ελληνικά νησιά.

* * *

* Κι όπως γράφουν τα εξειδικευμένα έντυπα, και χειμώνα και καλοκαίρι, ο «Μπότζο», καταφτάνει οικογενειακώς για διακοπές στο Χόρτο, όπου μένει στο σπίτι ιδιοκτησίας του 80χρονου πατέρα του Στάνλεϊ. Εξοπλισμένη με όλες τις σύγχρονες ανέσεις η «Villa Irene», όπως ονομάζεται, εξοχικό χτισμένο με πηλιορείτικη πέτρα και ξύλο, με πισίνα και ανεμπόδιστη θέα στον Παγασητικό και τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα αποτελεί καταφύγιο ηρεμίας τόσο για τον ίδιο όσο και για τα τρία αδέλφια του, τον Τζο, τον Λίο και τη Ρέιτσελ.

* * *

* ΠΑΡΟΤΙ θα μπορούσε να περνάει τις ώρες του μακριά από αδιάκριτα μάτια, πλάι στην προστατευμένη από πυκνά ελαιόδεντρα πισίνα ή κοντά στο παραδοσιακό τζάκι, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου βρίσκει πάντα χρόνο για μικρές αποδράσεις.

Όλο και σε κάποιο κοντινό χωριό θα βρεθεί για τοπικό γλέντι με μουσική και μεζέδες ή σε παρακείμενη ταβέρνα για να δοκιμάσει τις ντόπιες σπεσιαλιτέ στη γάστρα ή στη σούβλα που συνοδεύονται από βαρελίσιο κρασί. Το ενδιαφέρον είναι ότι πότε στην Αργαλαστή, πότε στον Λαύκο ή τη Μηλίνα δεν αρνείται να βγάλει φωτογραφίες ή σέλφι και να ανταποκρίνεται στους χαιρετισμούς όσων τον αναγνωρίζουν. Έτσι κι αλλιώς η δημόσια εικόνα του είναι αναγνωρίσιμη. Χώρια που ξεχωρίζει φυσιογνωμικά σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Ζ.

 

Πρόεδρος

* ΠΡΑΚΤΙΚΑ ομόφωνα, με 44 υπέρ και 4 λευκά, λογικά του ΚΚΕ κ.λπ., εκλέχθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος πρόεδρος σε μία από τις έξι Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, αυτή της Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η οποία έχει την ευθύνη επεξεργασίας του νομοθετικού έργου σε πέντε καίρια υπουργεία. Μετέχει σ’ αυτή κι ακόμη μια Λαρισαία, η Λ. Λιακούλη απ’ το ΚΙΝΑΛ. (Η εν λόγω Επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της αμέσως, καθώς το πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται αφορά στο επιτελικό κράτος.)

* * *

* ΣΤΟΝ Λαρισαίο πολιτικό είχε προταθεί αρχικά να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, όπως έγραψε και το «Έθνος». Εκείνος όμως απέφυγε ευγενικά «έχω και μια εκλογική περιφέρεια να τρέχω», επέλεξε. Άλλωστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κυβερνώντος κόμματος είναι και ρόλος λιγάκι άχαρος.

Ζ.

 

Όλα στο τσουβάλι

* - ΠΩΣ τσουβαλιάστηκαν έτσι όλα...

Κανένας δεν μπορούσε να το εξηγήσει στη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Το «κρύψατε τους νεκρούς» ήταν το μεγάλο, μεγαλύτερο ίσως και από την «προδοτική συμφωνία των Πρεσπών» προεκλογικό χτύπημα της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ...

* * *

* Ο διορισμός του Κων. Τσουβάλα ήταν το ανεξήγητο φαινόμενο.

- Γνώριζε ο Τσίπρας και δε μίλησε; Γιατί αν γνώριζε, τότε το γνώριζε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., οπότε μετείχε κι αυτός συνειδητά στον εμπαιγμό του κόσμου, τον οποίο καλείται να ξαναπροστατεύσει. Αν δεν γνώριζε ο Τσίπρας, δεν θα πρέπει να γνώριζε κι ο τότε αρχηγός, δεν θα τον άφηνε να εκτεθεί. Οπότε ακυρώνεται η νεοδημοκρατική επίθεση.

- Ε, ο Μητσοτάκης κάτι παραπάνω θα ξέρει...

Ζ.

 

Προαχθέντες

*ΔΥΟ Λαρισαίοι μεταξύ των κερδισμένων από τις κρίσεις στην αστυνομία.

Ο στρατηγός Κων. Ντζιοβάρας ως τώρα αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης και ο εκ Τσαριτσάνης ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, στερεοελλαδάρχης που ορίστηκε τώρα Θεσσαλάρχης.

* * *

* ΣΤΟΝ Ελληνόπυργο όμως, στο καρδιτσοχώρι του στρατού και των σωμάτων, Σωτ. Μουντζούρης και λοιποί πανηγυρίζουν για τον νέο διοικητή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τον Θωμά Γερμανό, που προήχθη σε ταξίαρχο και στον οποίο εύχονται «και αρχηγός». Υπήρχε περίπτωση να μην περιλαμβάνεται Ελληνοπύργιος σε προαγωγές της ΕΛΑΣ; Ή και του στρατεύματος...

(Τι, να μην έχει να δώσει νέα ο Καπαΐνας;)

Ζ.

 

Για τα νεφρά

* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές είχαν όρεξη. Κυριολεκτικά.

- Μου τελείωσε η ζάχαρη. Θα χτυπήσω δίπλα στη γειτόνισσα να μου δώσει λίγο κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο.

* * *

* - ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να είναι βλαβερή η πίτσα. Αφού είναι -λέει- για όλη την οικογένεια.

* * *

* - Η μπίρα λέει κάνει καλό στα νεφρά. Ορίστε, δεν τα πίνω, τα νεφρά μου φροντίζω.

Ζ.

 

Ελλείψεις

* ΣΤΗ Μαιευτική του ΓΝΛ δεν λειτουργεί ο κεντρικός κλιματισμός, οπότε νοσηλευόμενοι και προσωπικό προσπαθούν να δροσιστούν με ανεμιστήρες. Όπως τα παλιά, καλά χρόνια. Το μεσημέρι-απόγευμα πάντως η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Επίσης, εδώ και πολύ καιρό έχουν ζητήσει αλλαγή για την κεφαλή του υπέρηχου, που τον έχουν δεμένο με γάζες, πάλι καλά που έχουν και γάζες. (Γεννιούνται προβλήματα στη Μαιευτική.)

Ζ.

 

Αλλαγή σχεδίου;

* ΗΠΙΑΣ κυκλοφορίας η ανακατασκευαζόμενη Ασκληπιού και παρόδιοι θυμούνται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε «πλάγιες» θέσεις στάθμευσης σε κάποια τμήματά της. Τώρα λένε το σχέδιο άλλαξε και οι γραμμές για θέσεις πάρκινγκ απλώθηκαν παντού στον δρόμο. Λένε για πιέσεις κάποιων, οι οποίες τελεσφόρησαν. Και το περίφημο ΣΒΑΚ; Η επιστημονική μελέτη; Πάει;.. (Και δεν είναι και προεκλογική περίοδος...)

Ζ.

 

Ευτυχισμένη

* ΈΝΑ από τα πιο σπαρταριστά περιστατικά στη Βουλή διηγείται η Λαρισαία Ε. Τ. ως αυτόπτης μάρτυρας. Στον διάδρομο βρίσκεται γνωστός δημοσιογράφος, όχι διάσημος, αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία όμως. Τον πλησιάζει, κυριολεκτικά μέσα στην τρελή χαρά νεοκλεγείσα βουλευτής και αρχίζει. «Πόσο χάρηκα που εκλεγήκατε... Ειλικρινώς».

Άλαλος εκείνος, προσπαθεί να ψελλίσει κάτι αλλά εκείνη συνεχίζει ακάθεκτη. «Πιστέψτε με, χάρηκα πάρα πολύ. Το αξίζατε».

Κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος αντιδρά. «Ξέρετε, εγώ δεν εξελέγην...». Αλλαγή πλεύσης. «Δεν εκλεγήκατε εσείς; Μην στενοχωριέστε σίγουρα την άλλη φορά. Εγώ να φανταστείτε δεν βγήκα δήμαρχος και βγήκα βουλευτής».

Κάπου εκεί κι αυτός παρέδωσε... (Και μετά σου λέει ποιοι μας κυβερνούν.)

Ζ.

 

Αργότερα...

* ΜΑΛΛΟΝ μεταχρονολογημένη προκύπτει η πολιτική επιταγή Μητσοτάκη για κοσμογονική μείωση των φόρων με την κυβέρνησή του. Ωστόσο, αυτό που απέμεινε από την ομοβροντία των δημοσιευμάτων ήταν ότι εξελίσσεται φορολογική επανάσταση υπέρ της μεσαίας τάξης. Τελικά επρόκειτο απλώς για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία όμως είχε ήδη θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ την ακύρωσε για να εφαρμόσει τη δικιά της μείωση, ακόμη ευρύτερη καθώς συμπεριέλαβε και τις ακίνητες περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ αλλά και τις πολύ μεγάλες άνω του 1 εκατομμυρίου. Αν έτσι ορίζεται η μεσαία τάξη, εις υγείαν των υπολοίπων τότε.

* * *

* ΤΟ νέο μοντέλο μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, έχει κόστος κοντά στα 550 εκατ. ευρώ, σχεδόν 300 εκατομμύρια παραπάνω από το σχέδιο μείωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα εκατομμύρια ελάφρυνσης των κατεχόντων κάποιος θα τα πληρώσει, σωστά; Από κάπου αλλού θα κοπούν. Ο καθένας το καταλαβαίνει.

* * *

* ΠΑΝΤΩΣ αυτή η μείωση, που τόσο κρότο έκανε, θα είναι και το μοναδικό άμεσο συγκεκριμένο μέτρο των δεσμεύσεων Μητσοτάκη κατά της υπερφορολόγησης. Όλα τα υπόλοιπα, κι έγινε απολύτως σαφές αυτό, παραπέμπονται στο 2020 και στο 2021. Τελώντας επιπλέον υπό την αίρεση της ανάπτυξης που θα έχει έρθει έως τότε.

* * *

* ΚΑΙ μια «σατανική δημοσιονομική σύμπτωση», που διαπίστωσε ο ειδικός στα οικονομικά: η επικρεμάμενη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ, από τα 8.636 που είναι σήμερα στα 5.836, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο περίπου 2 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι και το κόστος των εξαγγελιών Μητσοτάκη για την επόμενη χρονιά. (Οι συζητήσεις περί τα οικονομικά πάντα χαλάνε τη διάθεση.)

Ζ.

 

Παράκουσε

* ΚΑΤΩ από την ομπρέλα στην παραλία, η Λαρισαία έκλεισε το βιβλίο του αγαπημένου της Κουέλιο κι αναστέναξε.

- Αγαπητό μου σύμπαν που συνωμοτείς, κουφάθηκες; Να τρώω και να μην χοντραίνω ζήτησα, όχι να μην χορταίνω...

Ζ.

 

--------

STO BAUOS EKKLHSAKI KI O PAPAS KAUARISE• ΣΤΟ βάθος εκκλησάκι κι ο παπάς καθάρισε με τη στάθμευση. Οι δέκα εντολές ήταν τελικά έντεκα. Ου σταθμεύσεις.

Ζ.

 

--------

CEYDAISUHSH PISINAS MEXRI NA FTASEI H ADEIA• ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ πισίνας, μέχρι να φτάσει η άδεια.

Ζ.

 

--------

TORA AYTOS TI PLHRONEI ENFIA H TELH KYKLOFORIAS• ΤΩΡΑ αυτός τι πληρώνει, ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας; Μάλλον κι από τα δύο.

Ζ.

 

--------

OTAN ZHTAS MEGALO POYLI APO TO TZINI• ΟΤΑΝ ζητάς μεγάλο πουλί, από το τζίνι που είναι αφηρημένο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass