ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2019 19:45
• ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ κι οι δυό Κωστάδες, στην Αγιαπαρασκευή Κοκκινοπλού. Παρασημοφορημένοι από τον δεσπότη Χαρίτωνα, Αγοραστός και Μέγας, για τις καλές τους υπηρεσίες στην τοπική εκκλησία.  Ζ. • ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ κι οι δυό Κωστάδες, στην Αγιαπαρασκευή Κοκκινοπλού. Παρασημοφορημένοι από τον δεσπότη Χαρίτωνα, Αγοραστός και Μέγας, για τις καλές τους υπηρεσίες στην τοπική εκκλησία. Ζ.

Ζέστα

* ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ Λάρισας σε Παρίσι και Λονδίνο, το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Ελ. Τύπου». Ζέστα δηλαδή και στην Ευρώπη. Κι εκεί που μπορεί να έλεγε κάποιος να γίνει η Λάρισα φερειπείν Παρίσι, τελικά έγινε αυτό Λάρισα. Μια πόλη πρότυπο, κορυφαία. Στις θερμοκρασίες καύσωνα.

Ζ.

 

Το Δώρο

* ΚΙ έλεγε χθες ο στριμωγμένος Λαρισαίος.

- Σήμερα πήραμε το δώρο θερινής άδειας στη δουλειά. Εμένα μου έτυχαν ροζ μπρατσάκια.

Ζ.

 

Ο στρατηγός

* ΜΕ παραίνεση αρχαίου φιλοσόφου αποχώρησε από το αξίωμά του ο Βασίλης Καραπιπέρης. «Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι», είχε πει ο Βίας ο Πριηνεύς. Και το επανέλαβε ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. «Ο τίμιος άντρας πρέπει να φεύγει από την αρχή, όχι πλουσιότερος, αλλά ενδοξότερος». Ο καταγόμενος απ’ το Σούπμασ’ι, από τη Χαρά της Λάρισας απόστρατος, διελθών ολόκληρη την επετηρίδα της ΕΛΑΣ, ως στρατηγός πια, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άνετα και μια άλλη ρήση του ίδιου φιλόσοφου. «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Διαβεβαιώνουν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του.

Ζ.

 

Άυλο άγιο

τσίπουρο

* ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ το στιλ του Αλέξη Γεωργούλη. Ο Λαρισαίος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε σε μια διαφορετική διάσταση καταθέτοντας ερώτηση στην Κομισιόν για την εκτόξευση της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Ζητώντας «να στηριχθούν οι μικροί αποσταγματοποιοί που ασκούν ένα επάγγελμα/τέχνη μοναδικό στην Ευρώπη και στηρίζουν την τοπική οικονομία μεγάλων περιοχών της χώρας». Και να «προστατευθούν επαγγέλματα και τεχνικές, οι οποίες απέχουν από τη σύγχρονη βιομηχανική διαδικασία και που χάνονται ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης». (Ποτέ δεν είχε τεθεί έτσι το ζήτημα. Και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί και να συγκινήσει τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών).

Ζ.

 

Δύο τα βασικά

* ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο γνωστός Λαρισαίος καθηγητής Δ.Α. Στην ίδια θεωρία που υπερασπίζεται, και με τη δουλειά του, εδώ και πολλές δεκαετίες: Δύο πράγματα πρέπει να μαθαίνει ο άνθρωπος, εννοείται ως μαθητής. Μαθηματικά για να μπορεί να σκέφτεται και Ελληνικά για να μπορεί να επικοινωνεί.

Ζ.

 

Σπαστές διακοπές

* ΛΙΓΟΣΤΕΣ θα είναι φέτος και οι διακοπές των κοινοβουλευτικών ανδρών τε και γυναικών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προϊδέασε τους δικούς του ότι η Βουλή θα κλείσει μόνο την περίοδο από 9 Αυγούστου, Παρασκευή, μέχρι 19 του ίδιου μήνα που είναι Δευτέρα. Αυστηρά δεκαήμερο. Και για τους Λαρισαίους κουτσό κιόλας, καθώς τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου έχουν να τρέχουν στα όρη στ’ άγρια βουνά, στα Βλαχοχώρια. (Με τριήμερα και μικρές αποδράσεις, που πρακτικά θα είναι πενθήμερες, να τη βγάλουν φέτος. Δεν είναι και για λύπηση.)

* * *

* ΟΙ συριζαίοι πάλι, εκεί που έλεγαν θα ξεκουραστούν φέτος εγκαταλείποντας τα κυβερνητικά καθήκοντα, τους προέκυψε συνέδριο, αναδιοργάνωση του κόμματος, επιβάρυνση σε τομείς καθηκόντων καθώς λιγόστεψαν οι βουλευτές. Βέβαια, λόγω ιδιοσυγκρασίας και ρυθμών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υποφέρουν κιόλας. Οι ζυμώσεις μπορούν να διεξάγονται άνετα στον ίσκιο με μοχίτο.

Ζ.

 

Ολόκληρο βαρέλι

* ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές.

- Μια μπίρα θα ήθελα...

-Βαρέλι;

- Ε; Ας είναι. Φέρτο.

* * *

* - ΕΥΤΥΧΩΣ που βγαίνουμε καμιά φορά και εκτός εαυτού και λέμε, ρε παιδιά, ότι κάπου πήγαμε κι εμείς.

* * *

* - Πήρα έναν με ωτοστόπ και μου λέει «δεν φοβάσαι μην είμαι δολοφόνος;». Τον κοίταξα, γέλασα και είπα: ‘’Πόσες οι πιθανότητες να είμαστε δύο δολοφόνοι σε ένα αμάξι;».

Ζ.

 

Ένα γάλα κι

ένα γιαουρτάκι

* ΣΤΑ 5.50 ευρώ το εισιτήριο Λάρισα-Πλαταμώνας, πέφτει στα 7.70 άμα το βγάζει κάποιος μετ’ επιστροφής. Εισιτήριο με έκπτωση μπορείς να βγάλεις όμως μόνο άμα ταξιδεύεις από Λάρισα, στο γκισέ του ΚΤΕΛ, όχι όταν ξεκινάς από Πλαταμώνα, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα να βγάλεις μετ’ επιστροφής. Το επισημαίνει η Κ.Ν. ζητώντας δίκαιη αντιμετώπιση. Η ευαίσθητη Λαρισαία άκουγε ηλικιωμένους επιβάτες που ταξίδευαν από Πλαταμώνα να λένε ότι το επιπλέον 2.80 ευρώ είναι γι’ αυτούς «ένα γάλα κι ένα γιαουρτάκι μαζί», δεν είναι ποσό να το υποτιμά κάποιος.

Ζ.

 

Φανερά μυστική

* ΕΙΧΕ τριχοτομηθεί εξαρχής η τριετής θητεία του προέδρου στο τοπικό Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως είχε γίνει ξανά στο παρελθόν και είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους οι παρατάξεις. Και οι μεν δύο πρώην πρόεδροι αποδείχθηκαν κύριοι, τήρησαν τον λόγο τους, Αιμίλιος Νταγιάννης της ΠΑΣΚ και Χρόνης Ισαακίδης των Ανεξάρτητων, οι οποίοι ψήφισαν τώρα για πρόεδρο τον νεοδημοκράτη Γ. Χρηστάκη. Το πρόβλημα ανέκυψε για άλλη μια φορά στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης οικονομολόγων, όπως και στο παρελθόν προέκυψε εμφύλιος.

Ανακατεύτηκαν και τα τοπικιστικά και τα εσωκομματικά. Βολιώτης ο Χρηστάκης και μητσοτακικός, πασπαλίστηκε υπόθεση και με προσωπικές φιλοδοξίες και να ’σου τον πρόεδρος ο Λαρισαίος Ηλ. Κουτσιμπογεώργος. (Ως τον Νοέμβριο, διότι τον Δεκέμβρη έχει εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο).

* * *

* ΤΟΝ οποίο υποστήριξε κι ο άλλος Λαρισαίος της γαλάζιας παράταξης Βαγγ. Αναγνωστόπουλος, στη μυστική ψηφοφορία, η οποία όμως ήταν φως φανάρι, πρακτικά ανοιχτή. Οι άλλοι δύο, που οδήγησαν στο τελικό Κουτσιμπογεώργος - Χρηστάκης 4-3, ήταν εκ της Δυτικής Θεσσαλίας. Ο πασοκτζής Θαν. Παπακωνσταντίνου, που πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Λαρισαίου Βασ. Πιτσίλκα και που συμπλέει με τον συντοπίτη του Στ. Τραγάνη. Αυτός είχε γίνει γνωστός και πέραν των Τρικάλων για τα παρατράγουδα με τους αποκλεισμούς υποψηφίων από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Ν. Τσιλιμίγκα. Αυτό που θριάμβευσε στις εκλογές. (Εμφύλιος και στην πασοκική παράταξη. )

* * *

* Ο Καρδιτσιώτης Αλεξ. Αποστολόπουλος της παράταξης των λογιστών ΠΟΘΕ, ήταν εκείνος που έδωσε την προεδρία. Εισήλθε στη διοίκηση ως «ο κύριος 17 σταυροί», ήταν όγδοος στις εκλογές, ωστόσο μετά τον Ν. Κίσσα παραιτήθηκαν κι άλλοι έξι της παράταξης για να έρθει η σειρά του. Για να δηλώσει άμα τη εμφανίσει του πως δεν αναγνωρίζει καμιά συμφωνία και θα κάνει ό,τι θέλει. (Όλο αυτό το σκηνικό προφανώς και θα αποτυπωθεί και στις επικείμενες εκλογές, όταν θα μιλήσουν οι οικονομολόγοι).

Ζ.

 

Ταβλαδόροι

* ΣΕ βαθιές σκέψεις είχαν περιπέσει επιφανειακά οι Λαρισαίοι μεσήλικες.

- Στο τάβλι ποτέ δεν χάνουμε επειδή ο άλλος είναι καλύτερος, αλλά διότι είναι κωλόφαρδος. Όλοι το ξέρουν αυτό.

* * *

* - ΤΡΙΑ πράγματα είναι ιδιαιτέρως εκνευριστικά όταν μόνο ακούς και δεν συμμετέχεις. Οι ρακέτες, το τάβλι και το σεξ.

* * *

* - ΣΕ κάθε άντρα αντιστοιχούν τρεις γυναίκες, λέει. Μετά από τόσα χρόνια, έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι κάποιος αλήτης τα έχει με έξι.

Ζ.

 

Μποναμάς

Δημοκρατίας

* ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ λέει από το Υπουργείο το κονδύλιο για την αποζημίωση των υπαλλήλων των περιφερειών που εργάστηκαν για τη διεξαγωγή των εκλογών. Συνολικά 4 εκατομμύρια για ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων 420.000 ευρώ για τη Θεσσαλία. Πλησιάζοντας πιο κοντά γίνεται πιο κατανοητό. Για τη Λάρισα 150.000 ευρώ. Πόσοι Λαρισαίοι υπάλληλοι της Περιφέρειας εργάστηκαν άραγε υπερωριακά και πόσο για τις εκλογές; Πενήντα, εκατό; Εξαιρετικός ο μποναμάς απ’ τη Δημοκρατία. Δεν είναι μονάχα οι δικηγόροι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ανταμείβονται πλουσιοπάροχα. (Πάντα έτσι γινόταν στις εκλογές, δεν είναι κάτι καινούριο. Παρά τις πάσης φύσεως περικοπές, αυτό διατηρείται).

Ζ.

 

Ελπίδα αλλά...

* ΔΕΞΙΟΣ δεν ήταν ποτέ ο Λαρισαίος Κ.Κ. –είναι και τα αρχικά του ονόματός του που προϊδεάζουν. Ωστόσο εξέφραζε κι αυτός στην παρέα μια ελπίδα να πετύχει ο Μητσοτάκης.

- Έστω έναν μικρό αστικό εκσυγχρονισμό να καταφέρει, να βελτιώσει κάποια πράγματα στο κράτος, όλοι θα κερδίσουμε απ’ αυτό...

* * *

* ΤΟ ευχόταν ειλικρινά ο άνθρωπος, ωστόσο βαστούσε πολύ μικρό καλάθι. Όχι τόσο επειδή «ξέρουμε καλά ότι θα εξυπηρετήσει κάποια μεγάλα συμφέροντα, αυτούς που τον έβγαλαν». Εκείνο που φρέναρε την όποια ελπίδα του ήταν «όλοι αυτοί οι δεξιοί που θα ορμήσουν πάλι στο λουφέ της εξουσίας, να κερδίσει ο καθένας για τον εαυτό του. Δεν θα τον αφήσουν να κάνει και πολλά πράγματα...». (Έδειχνε να το εννοεί που έλεγε «και μακάρι να βγω ψεύτης»).

Ζ.

 

Εφορμούν

* ΕΝΤΑΞΕΙ οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές και όποιοι άλλοι στο Δημόσιο, ακόμη κι οι οδοκαθαριστές, προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, με κριτήρια και διαφάνεια. Οι αστυνομικοί πάλι διορίζονται αφού τελειώσουν τη σχολή τους στην οποία περνούν με Πανελλήνιες.

Τώρα όμως πώς η νέα κυβέρνηση θα προσλάβει επειγόντως 1.500 αστυνομικούς; Τίνι τρόπω; Α, θα είναι ειδικοί φρουροί, λένε. Μάλιστα.

* * *

*ΤΗΣ κακομοίρας θα γίνει, χαμός προβλέπεται. Σύμπασα η ΝΔ προετοιμάζεται για την εφόρμηση. Σφαγή θα προκύψει μεταξύ τους. Θα πλέει το μοσχάρι στο γαλάζιο αίμα. Οι προφητείες θα επαληθευτούν. Χειρότερα κι από τότε, προ εικοσιπενταετίας, που ο πατήρ Μητσοτάκης είχε προσλάβει τα δικά τους παιδιά ως αγροφύλακες.

Ζ.

 

Ταλαιπωρία

* ΜΕΤΑ πολλών εμποδίων το χθεσινό δρομολόγιο του ΟΣΕ από Θεσσαλονίκη για Λάρισα. Επρόκειτο -λέει ο διαμαρτυρόμενος συμπολίτης- να αναχωρήσει από τη συμπρωτεύουσα στις 4 και 10 και λόγω του ότι «μπλοκάρισαν οι πόρτες του» (όπως είπαν στους επιβάτες του οι αρμόδιοι) έφυγε στις 4 και 17. Δεν είχε όμως ούτε αιρ κοντίσιον, ούτε παράθυρα μπορούσαν να ανοίξουν, οπότε δεινοπάθησαν, άλλοι λιποθυμώντας κι άλλοι διαμαρτυρόμενοι απλώς στο προσωπικό του. Και εκεί κοντά στο Πλατύ, ο συρμός «τα ‘φτυσε».

Σταμάτησε - βλάβη είπαν - και περίμενε άλλο τρένο να ‘ρθει. Μετά από 30 λεπτά έφτασε μια ντιζελομηχανή με δύο βαγόνια, πήρε κάμποσους που... χώρεσαν και έφυγε για Λάρισα, αφήνοντας τους υπόλοιπους να περιμένουν. Τελικά οι «τυχεροί» της ντιζελάμαξας έφτασαν στη Λάρισα στις 7 και 30 (από τις 5 και 40 που έπρεπε να φτάσουν), ενώ οι άλλοι είναι άγνωστο πώς πορεύτηκαν.

Όχι, ο ΟΣΕ - δεν «πλήρωσε» για την ταλαιπωρία, στην οποία υπέβαλε τους πελάτες του, αλλά τουλάχιστον μια εξήγηση τη χρωστάει.

 

----------

STO GRAFEIO TOY NEOY PROEDROY THS BOYLHS KOSTA TASOYLA• ΣΤΟ γραφείο του νέου προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, να του ευχηθεί καλή θητεία ο Μ. Χαρακόπουλος. Οι δύο έμπειροι κοινοβουλευτικοί συνδέονται με φιλία χρόνων. Στη Λάρισα θυμούνται τον Γιαννιώτη πολιτικό να κάνει ιδιαίτερη εντύπωση με την ευρυμάθειά του στην παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας», όταν και είχε πλέξει το εγκώμιο του Λαρισαίου συγγραφέα βουλευτή.

Ζ.

 

----------

NIKOLAKH XASAME O G KOSTAROPOYLOS THS DHMARXIAS OMOIOPAUEIS• - ΝΙΚΟΛΑΚΗ χάσαμε... (Ο Γ. Κωσταρόπουλος της δημαρχίας ομοιοπαθής με τον σύντροφό του Ν. Παπαδόπουλο της Βουλής.)

Ζ.

 

----------

OPOS KI OTAN DEN UES NA ARPAJEI TO ARNI• ΟΠΩΣ κι όταν δεν θες ν’ αρπάξει τ’ αρνί, φωτιά στα πόδια και το κεφάλι μόνο.

Ζ.

 

----------

JEXEILIZEI APO PARKARISMENA KAI H LEOFOROS KARAMANLH• ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ από παρκαρισμένα και η λεωφόρος Καραμανλή. Και μάλιστα όπως λάχει κι εκεί, όπως παντού στη Λάρισα.

Ζ.

 

----------

DOYLITSA NA YPARXEI KI OLA SYNDYAZNTAI• ΔΟΥΛΙΤΣΑ να υπάρχει κι όλα συνδυάζονται. Εκτός κι αν το συστεγαζόμενο γραφείο είναι για να μεταφέρει τους θαμώνες του μπαρ όταν αδυνατούν να αποχωρήσουν μόνοι τους.

Ζ.

 

----------

O PROPONHTIKOS FERNEI KAREKLA APO TO SPITI• Ο προνοητικός φέρνει καρέκλα απ’ το σπίτι.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass