Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2019 19:45
*ΤΕΣΣΕΡΙΣ δημαρχαίοι κινούν και παν για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν… Ελύτη απαγγέλουν για Κολλάτο-Καραχάλιο μετά τις εκλογές, Χατζηδάκι σιγοτραγουδούν για Σαρχώση-Ευαγγέλου, που επίσης τις έχασαν. Ο πρώτος από πόλεμο δεν κάτεχε, ο δεύτερος και λοιπά και λοιπά…  Ζ. *ΤΕΣΣΕΡΙΣ δημαρχαίοι κινούν και παν για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν… Ελύτη απαγγέλουν για Κολλάτο-Καραχάλιο μετά τις εκλογές, Χατζηδάκι σιγοτραγουδούν για Σαρχώση-Ευαγγέλου, που επίσης τις έχασαν. Ο πρώτος από πόλεμο δεν κάτεχε, ο δεύτερος και λοιπά και λοιπά… Ζ.

Διακοπές

*ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ζόρικη, καθόλου ανθηρή η κατάσταση για πολλούς και στη Λάρισα.

- Θέλω διακοπές, μονολογούσε ο άλλος. Αλλά από αυτές τις παλιές, με τα λεφτά.

Κι ο διπλανός του ανακοίνωνε την κλασική ιδέα του.

- Έχω κάνει λίστα με τα εξοχικά των φίλων μου. Αρχές Αυγούστου θα κάνω την κλήρωση.

***

*ΣΥΝΕΧΙΣΕ εκείνος με τα μεγάλα σχέδια.

-Πέρυσι το καλοκαίρι δεν πήγα διακοπές στην Ισπανία. Φέτος λέω ν’ αλλάξω προορισμό. Να μην πάω διακοπές στη Γαλλία.

Ζ.

 

Οι ‘’αυστριακοί’’

*ΠΑΛΙΟ στέλεχος της Περιφέρειας θυμόταν το συμβάν σε διεθνές συνέδριο στο Γκρατς της Αυστρίας, τότε στη δεκαετία του ‘90 στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος. Γνώριζε λοιπόν από άλλες συναντήσεις τον Αυστριακό οικοδεσπότη που συντόνιζε τη συνεδρίαση, τον πλησίασε πριν ξεκινήσουν, ‘’το και το κύριε συνάδελφε’’, κι εκείνος άρχισε καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. A special welcome to Volos, με ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα για τους Βολιώτες, στην πραγματική ιδιαίτερη πατρίδα τους, in to your original country Austria. Κάγκελο οι ‘’αυστριακοί’’, ακόμα γελούν οι υπόλοιποι.

Ζ.

 

13

*ΔΕΚΑΤΡΙΑ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεκατριάρι έπιασε ο Κ. Μητσοτάκης. Στην καταμέτρηση ο Γ.Σ. που καταγράφει αναλυτικά και την πολιτική πορεία του καθενός. Προέρχονται, λέει, από όλες τις εσωκομματικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Γενικοί γραμματείς σε κρίσιμα υπουργεία που διετέλεσαν συνεργάτες του ΓΑΠ, του Βενιζέλου, της Διαμαντοπούλου, του Πάγκαλου, ακόμη και της Γεννηματά, πρώην κομματικά στελέχη αλλά και κυβερνητικά, υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές. Οι πέντε εξ αυτών υπουργοί. Στους πενήντα της κυβέρνησης, πολύ καλή αναλογία. (Κι έπεται συνέχεια; Λογικά…)

Ζ.

 

Επιθυμίες

*ΤΗΝ ιστορία διηγιόταν ο Λαρισαίος Χ.Π., εκεί στην παραλία της Αλεξανδρινής. Ήταν λοιπόν κάποιος Φραγκοδεκανέας που πήγαινε κάθε βράδυ πάνω από το πιθάρι που είχε στο σπίτι του και το οποίο φρόντιζε να το τροφοδοτεί με λίρες. «Αχ Θεέ μου, κάνε με να καταφέρω να το γεμίσω κι ας πεθάνω μετά…». Δούλευε σκληρά, έκανε αιματηρές οικονομίες, κάποια στιγμή τα κατάφερε. Και πολύ σύντομα έγινε και το θέλημά του, πήγε να συναντήσει τον Κύριό του.

Η χήρα τον έκλαψε, όχι και πολύ, υπέφερε απ’ την τσιγκουνιά του, αργότερα βρήκε κάποιον άλλο, ένα γλεντζέ τύπο, Χαμενοσκλή τον έλεγαν, ήταν και προικισμένη με το πιθάρι, καλά περνούσαν. Κι ένα πρωί βρήκε τον άντρα της πάνω απ’ το πιθάρι να προσεύχεται κι αυτός. «Κάνε με Θεέ μου να καταφέρω να τ’ αδειάσω κι ας πεθάνω...». (Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…)

Ζ.

 

Προειδοποίηση

*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι στο κλασικά δύσκολο θέμα τους. Περί γυναικών.

- Άντρας που σου λέει ότι δεν γυρίζει να κοιτάξει άλλη εκτός από σένα, μάλλον έχει πάθει ψύξη.

***

*- ΕΙΠΑ στην κοπέλα μου να αισθάνεται άνετα και να συζητάει μαζί μου όπως συζητάει με τις κολλητές της. Τι το ‘θελα; Εδώ και μια ώρα αναλύουμε το πόσο χάλια τύπος είμαι.

***

*- Η κόρνα είναι προειδοποίηση γι’ αποφυγή ατυχημάτων. Γι’ αυτό μάλλον και τη χρησιμοποιούμε στους γάμους.

Ζ.

 

Αγενές σύστημα

*ΤΟ ανέφερε δημοτικός υπάλληλος από την ημέρα των εκλογών, που δούλευε στον προθάλαμο σχολείου, στο τραπεζάκι ‘’Μάθε πού ψηφίζεις’’ εξυπηρετώντας τους προσερχόμενους ψηφοφόρους. Πληκτρολογούσε στον υπολογιστή τα στοιχεία του καθενός και τον κατηύθυνε στην αίθουσα όπου βρισκόταν το εκλογικό του τμήμα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου χρειαζόταν εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη χρονολογία γέννησης. Εκεί εντοπιζόταν και το πρόβλημα. Με τις γυναίκες, βασικά τις μεσήλικες και άνω. Όχι επειδή δεν θυμόντουσαν, αλλά οι περισσότερες απέφευγαν να πουν την ηλικία τους. Είχε και ουρά, κόσμο τριγύρω, κυρίως γνωστούς απ’ τη γειτονιά, ζόρι. «Καλά είναι απαραίτητο;» και «μα δεν ρωτάνε σε μια κυρία την ηλικία της» και «τι το θέλετε αυτό» και «εεε…», ψιλομπλέξιμο. Κάποιες πιο έξυπνες, που το είχαν υποστεί ξανά στο παρελθόν, έδιναν σιωπηλές στον υπάλληλο την ταυτότητά τους, να δει μονάχα εκείνος τη χρονολογία. (Ελπίζοντας ότι θα δεσμεύεται από το υπηρεσιακό απόρρητο.)

Ζ.

 

Σάμπως ρούχα;

*ΕΙΧΑΝ πάει οι Λαρισαίες νομικοί ως δικαστικές αντιπρόσωποι σε αγαιοπελαγίτικο νησί, πιστές στο καθήκον τους στη Δημοκρατία καλέ. Φυσικά είπαν να το συνδυάσουν με μίνι διακοπές. Ήταν και παλιές, έμπειρες σε εκλογές, δεν είχαν κάποιο άγχος. Έφτασαν και πάνε στο σχολείο να ζητήσουν τα κλειδιά του εκλογικού τμήματος Σάββατο βραδάκι, κατευθείαν απ’ τη θάλασσα εννοείται. Με σορτσάκι και τοπάκι η μία, ακόμη πιο ελαφριά ενδυμασία για την άλλη, καλοβαλμένες κιόλας, άντε να τις πιστέψει ο φρουρός.

-Τι θέλετε εσείς;

-Εμείς; Δικαστικοί αντιπρόσωποι…

-Εσείς; Τόσο μικρές…

-Ευχαριστούμε αλλά εμείς είμαστε. Οι δικαστικοί ναι, τόσο μικρές όχι…

-Ταυτότητες.

-Είσαι καλά, που να τις έχουμε με τα θαλασσινά. Δώσε μας τα κλειδιά να κάνουμε τη δουλειά μας.

-Μισό λεπτό να τηλεφωνήσω στον ανώτερο. Κύριε διοικητά είναι εδώ δύο που ισχυρίζονται ότι είναι οι δικαστικοί αλλά δεν έχουν ταυτότητες.

-Σάμπως ρούχα έχουν; Πες του, επίσης… (Κι έτσι κεφάτα πέρασαν κι οι εκλογές στο νησί.)

Ζ.

 

Σαν περιστέρια

*ΑΛΛΟΕΘΝΗΣ η Λαρισαία C.S. ωστόσο έχει παρόμοια άποψη με τους περισσότερους ντόπιους: Τα περιστέρια είναι σαν τους πολιτικούς. Όταν είναι κάτω τρώνε απ’ το χέρι μας. Άμα ανέβουν ψηλά μας λερώνουν. (Τις κουτσουλιές εννοεί.)

Ζ.

 

Φοβούνται

τις προλήψεις

*- ΜHπως, τα στελέχη των κομμάτων και ειδικά της ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κινδυνεύουν από το θυμικό και τις υπόγειες προλήψεις του λαού, περισσότερο από τη λογική του;

Ο Λαρισαίος το είχε προχωρήσει πολύ στην πολιτικοψυχολογική του ανάλυση.

- Μήπως γνωρίζουν καλά ποιοι μηχανισμοί προπαγάνδας ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εκλογών; Μήπως γνωρίζουν καλά ότι στα γραφεία τους προσευχόντουσαν να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στις πλατείες τα στελέχη τους συγχρωτίζονταν με «Μακεδονομάχους», οι οποίοι μάχονταν τη συμφωνία, όχι με τη λογική αλλά με το θυμικό, όχι με τα επιχειρήματα αλλά με ένα παράλογο αίσθημα ξεπουλήματος ενός άλλοτε ένδοξου παρελθόντος.

***

*ΚΑΙ κάπου εδώ εξήγαγε το συμπέρασμά του.

- Φοβούνται λοιπόν τις προλήψεις και το παράλογο, γιατί έτσι πήραν τις εκλογές. Γι’ αυτό τους ενοχλούν τα αστεία για την κακοτυχία που φέρνει υποτίθεται ο Μητσοτάκης.

Ζ.

 

Μόνο την Κυριακή

*- ΛΟΙΠΟΝ, Δευτέρα και Πέμπτη θα τρώμε όσπρια, Τρίτη και Παρασκευή λαδερά και Τετάρτη-Σάββατο ζυμαρικά. Μόνο την Κυριακή κρέας. Τι λες;

-Λέω ότι είναι σκληρό για τα παιδιά, ρε γυναίκα, να βλέπουν τον πατέρα τους μία φορά την εβδομάδα. (Θεωρητικά σε θερινή δίαιτα στη συντροφιά των Λαρισαίων, θεωρητικά, έλεγαν τον πόνο τους.)

***

*- ΔΕΝ αισθάνομαι καλά.

-Τι θες να κάνω για σένα;

- Μπριζόλα με πατάτες τηγανιτές.

***

*- ΔΕ ΜΟΥ λες; Γυμνάζεσαι;

- Αμέ… Κάνω σύσφιξη.

- Δηλαδή;

- Σφίγγω τα δόντια και λέω ‘’ας το φάω κι αυτό.’’

Ζ.

 

Η γενιά των 30+

*ΣΤΑ ρεπορτάζ του αθηναϊκού Τύπου, όπου ακτινογραφείται η νέα ΚΟ της ΝΔ, δόθηκε έμφαση στη γενιά των ‘’thirty something’’ βουλευτών, των τριαντάρηδων, για τους οποίους, λέει, ήδη ο Κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σ’ αυτή την ομάδα των γαλάζιων βουλευτών φιγουράρει κι η Λαρισαία Στέλλα Μπίζιου, η οποία άλλωστε ανέλαβε καθήκοντα ψηφοσυλλέκτη στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής. Είναι κόπος βέβαια αυτό, φασαρία, όμως εν προκειμένω, όταν χαρακτηρίζεσαι ως εκ των νεότερων βουλευτών, είναι και καμάρι.

Ζ.

 

Μεγάλο όφελος

*ΚΑΘΩΣ ολοκληρώνεται το έργο της Περιφέρειας, με τη Διαγώνιο από Γεωργική Σχολή ως τη ΔΕΥΑΛ, διευκολύνονται τα μάλα οι κινούμενοι από Τρίκαλα. Καθώς ουσιαστικά παρακάμπτουν τη Λάρισα ταξιδεύοντας προς Βορράν, προς Θεσσαλονίκη αλλά και προς τα παράλια τώρα το καλοκαίρι. Και η πόλη ξαλαφρώνει σημαντικά από κυκλοφοριακό φόρτο αλλά και οι ταξιδιώτες επωφελούνται πολύ.

***

*ΘΑ κερδίζουν κάνα τεταρτάκι πηγαίνοντας για θάλασσα οι Τρικαλινοί αλλά και όσοι φτάνουν από τα χωριά δυτικά της πόλης, ακόμα και Λαρισαίοι των ακραίων συνοικιών. Καθώς από Γεωργική Σχολή φτάνεις, όσο να πεις κύμινο, στη ΔΕΥΑΛ, όπου μπαίνεις στη Σανδράκη, επίσης λεωφόρος, που φτάνει εκεί στο γήπεδο Αλκαζάρ στην Α. Παπανδρέου κι εν συνεχεία στην Καράγιωργα κι άρα εθνική οδός, λεωφόρος Καραμανλή στο πιτς φυτίλι.

***

*ΑΝΩΝΥΜΗ προς το παρόν η νέα οδός, η προαναφερθείσα Διαγώνιος. Κι αφού σχετίζεται με Παπανδρέου και Καράγιωργα και Καραμανλή, έπεσε η ιδέα να ονομαστεί Χαρίλαου Φλωράκη. Έρχεται κι από τα δυτικά στη Λάρισα, μπορεί όχι από Καρδίτσα αλλά από δυτική Θεσσαλία, οπότε ταιριάζει.

Ζ.

 

ΠΑΣΟΚ παντού

*ΑΠΙΘΑΝΟΣ ο Α.Α. μ’ ένα ιδιαίτερο στυλ: Παλιά εμείς ψηφίζαμε ΠΑΣΟΚ και ετρώγαμεν και ψωμί λιγάκι. Αλλά μετά μας απογοήτευσεν το ΠΑΣΟΚ και το ψηφίσαμε τελευταίαν φοράν με το ζόριν το 2012, αλλά αυτό συνεργάστηκε με τη ΝΔ και είπαμεν "ποτέν πιάν" και πήγαμεν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήδη εκεί είχαν πάει πολλοί πασόκοι και κόντεψεν να γίνειν και ο ΣΥΡΙΖΑΝ ΠΑΣΟΚ και δεν ξέραμεν πού να σταθούμεν και μετά μας είπαν πως άλλαξε το ΠΑΣΟΚ και έγινεν ΚΙΝΑΛ και λέμε δεν επιστρέφουμε μπας και κάτι είναι καλύτερον; Αλλά πήγαμεν και βρήκαμεν τους ίδιους που τα είχαν κάνει ρόιδον και πολλοί είχαν αφήκει στο πόστον τους τούς γιούς και τις θυγατέρες και σιχτιρίσαμεν και ξαναπήγαμεν ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑς τα είχαν κάνει μούσκιον και λέμε στην αγωνίαν μας επάνω να πάμε έστω μία φορά Νέα Δημοκρατίαν μπας και φτιάξει ο τόπος αλλά και εκείν μπερδευτήκαμεν και βρήκαμεν και παλιούς πασόκους και παλιούς συριζαίους και τα αναμεταξήν, δηλαδή πασόκους που έγιναν συριζαίοι και μετά Νουδού και παλιούς του Εσωτερικού που έγιναν ΠΑΣΟΚ και μετά Νουδού και είπαμεν "Παναΐαμ σώσε μας" και είπαμεν να ξαναπάμε ΣΥΡΙΖΑΝ και εκεί πάλι αλαλιάσαμε καθώς ολοένα και ήταν πιότεροι οι πασόκοι και τώρα έχωμεν χαθεί και δεν ξεύρουμεν τι θα κάνουμε, όποια πόρτα και να κρούσουμε, όποια πέτραν και να σκώσουμε ΠΑΣΟΚ έχει από κάτων. Τι πλερώνουμε Παναΐαμ…

Ζ.

 

Παραλιακή Λάρισα

*ΔΕΝ έχει μονάχα 1.600 καφετέριες η πρωτεύουσα του καφέ, η Λάρισα διαθέτει και 50.000 μέτρα παραλίας κι ας μην το ξέρουν οι περισσότεροι στη χώρα. Εδώ έχει παραλία η Βέροια, ο νομός Ημαθίας ακουμπάει στον Θερμαϊκό, εκεί ανάμεσα στα Δέλτα του Αλιάκμονα και του Λουδία.

- Η Λάρισα λοιπόν μπορούμε να πούμε άνετα ότι είναι πόλη παραλιακή, συμπέρανε ο άλλος.

-Μήπως τα παραλές; Στις ηπειρωτικές πόλεις κατατάσσεται. Κι ας έχει παραλίες, όπως π.χ. την Ταχυδρομείου…

-Σοβαρά; Δεν είναι παραλιακή μια πόλη που απέχει απ’ τη θάλασσα είκοσι λεπτά με τη συγκοινωνία;

-Ε;

- Μα πόση ώρα είναι ως τους Νέους Πόρους με το τρένο… Άμα είσαι στον Βόλο φερειπείν, θες πολύ λιγότερη ώρα με το λεωφορείο, να βρεις μια καλή θάλασσα να κολυμπήσεις;

Ζ.

 

Μάθαινε, κάρφωνε

*ΚΑΠΟΤΕ ο ταχυδακτυλουργός αγόρασε έναν παπαγάλο. Αποδείχθηκε μεγάλο λάθος. Ο παπαγάλος με τον καιρό μάθαινε τα κόλπα του αφεντικού του, αλλά δυσκολευόταν να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Κι αφού ήταν ομιλών, το απολάμβανε. Έκανε ζημιά όμως.

Έστηνε ο άλλος τα μαγικά του στην παράσταση, πεταγόταν ο παπαγάλος.

-Στο μανίκι, στο μανίκι…

Την επόμενη μέρα, σε άλλη παράσταση.

- Στο καπέλο, στο καπέλο…

Ο παπαγάλος πρόδιδε διαρκώς τα κόλπα, ήταν το παιχνίδι του. Ο μάγος όμως τον αγαπούσε και του το επέτρεπε, τον ανεχόταν, είχε γίνει η ατραξιόν του.

Μια μέρα, καθώς ταξίδευαν παρέα, το πλοίο βούλιαξε, αλλά κατάφεραν να σωθούν σε μια ξύλινη σανίδα. Περνάει μια μέρα, ναυαγοί, περνούν δύο, την τρίτη μέρα γυρίζει ο παπαγάλος.

- Εντάξει, παραιτούμαι. Πού το έχεις κρύψει το καράβι;

Ζ.

 

Καφέδες…

* ΓΕΜΙΣΕ η πόλη καφετέριες και οι εμπορικοί της δρόμοι… καφέδες. Όλοι οι κάδοι σκουπιδιών στο εμπορικό κέντρο είναι γεμάτοι από πλαστικά κουτάκια με υπολείμματα καφέ. Αδειάζουν οι υπάλληλοι του Δήμου τις σακούλες, τις σέρνουν στο έδαφος και αφήνουν… το άρωμα και τη γεύση του να αναδύεται στους πεζοδρόμους. Ρίχνουν νερό οι έμποροι, καθαρίζουν τους δρόμους, αλλά το πρόβλημα ξεπερνά τις προσπάθειές τους…

 

------

TSIMENO RIXNEI AFUONO TSIMENTO NA GINEI DEN LEEI POTE O PERIFEREIARXHS*ΤΣΙΜΕΝΤΟ ρίχνει άφθονο, ‘’τσιμέντο να γίνει’’ δεν λέει ποτέ ο περιφερειάρχης.

Ζ.

 

------

O SYNDESMOS BIOMHXANON EEI PIASEI THN KYBERNHSH APO TON LAIMO*Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων έχει πιάσει την κυβέρνηση απ’ τον λαιμό. Κατά τον εικονιζόμενο τρόπο, Χαρακόπουλος-Νταβέλης, καθόλου και κανέναν δεν πειράζει.

Ζ.

 

------

DEJI XERI THS FOFHS H LITSA LIAKOYLH KAUOTI TOMEARXHS ESOTERIKON*ΔΕΞΙ χέρι της Φώφης η Λίτσα Λιακούλη, καθότι τομεάρχης Εσωτερικών στο κόμμα. Αλλά και στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, εκ δεξιών της πάντα ήταν...

 

------

STIS URHSKEYTIKES EKDHLOSEIS SETHN AGIA PARASKEYH AMPELAKION PAREYREUHKE KAITIΣ θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Αγία Παρασκευή Αμπελακίων παρευρέθηκε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος είχε θερμή συνομιλία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για θέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος που αφορούν στον Δήμο Τεμπών και την περαιτέρω ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής. Ήταν μια ακόμη συνομιλία σε εγκάρδιο κλίμα σταθερής συνεργασίας.

Κ.Τσ.

 

------

BRHKE XORO KAI PARKARE TO AYTOKINHTO TOY EPI THS PAPANASTASIOY*ΒΡΗΚΕ χώρο και πάρκαρε το αυτοκίνητό του επί της Παπαναστασίου. Εκεί όπου απαγορεύεται… Ο οδηγός του εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες, ίσως… για διακοπές και άφησε τους επαγγελματίες, που ξεφορτώνουν εμπορεύματα, να διαμαρτύρονται στην αστυνομία και τη δημοτική αρχή για την "ασυλία" του. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass