ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2019 19:07
• ΚΑΛΑ τα έχει ο δήμαρχος με τους αγίους και τα επουράνια, καλά επιδιώκει να τα έχει και με τους κυβερνητικούς βουλευτές, τους τωρινούς. Για να προχωρούν θέματα της πόλης.  Ζ. • ΚΑΛΑ τα έχει ο δήμαρχος με τους αγίους και τα επουράνια, καλά επιδιώκει να τα έχει και με τους κυβερνητικούς βουλευτές, τους τωρινούς. Για να προχωρούν θέματα της πόλης. Ζ.

Ζέστη

* ΜΗΝ το πείτε πουθενά, αλλά την ώρα που οι Ευρωπαίοι στην εσπερία καίγονταν, εδώ τη βγάζαμε καθαρή. Ακόμη και τα 40άρια καθώς «στρίβει» ο Ιούλης, μοιάζουν με ξέπνοες ανάσες καλοκαιρινού καύσωνα.

Διότι τέτοιες ζέστες, ειδικά για τους Λαρισαίους, είναι συνηθισμένες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στις αρχές του μήνα και οι δροσερές νύχτες έκαναν τον φετινό Ιούλιο από τους πιο ανεκτικούς των τελευταίων ετών. Κι αυτό σε αντίθεση με τις προβλέψεις των κλιματολόγων, ότι οι καύσωνες θα είναι προσεχώς πιο μεγάλης διάρκειας αλλά και εύρους, με θερμοκρασίες που θα θυμίζουν Αφρική.

Ας το εκτιμήσουμε διπλά λοιπόν.

Δ.Χ.

 

«Καυτή» είσοδος

* «ΚΑΥΤΗ» είσοδο όμως αναμένεται να κάνει ο Αύγουστος στα μέσα της εβδομάδας. Στη Λάρισα, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, επί τρεις συνεχόμενες μέρες.

Τυχεροί οι αδειούχοι αυτής της περιόδου!

Για τους απομένοντες στην αποπνικτική πόλη, καλό κουράγιο!

Λ.Κ.

 

Στα λόγια...

* ΜΕ παγερή αδιαφορία άκουσαν οι πολίτες την είδηση για την εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου και την εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου. Και με το δίκιο τους βέβαια, εφόσον παραμένει σε μορφή εξαγγελιών, εδώ και χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Τρίκαλα). Μια εγκύκλιος, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το αν θα φτάσει το "μαχαίρι στο κόκκαλο", θα φανεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό τον χειμώνα, τότε που το πρόβλημα είναι έντονο.

Γ.Γ.

 

Ανακαίνιση

* «ΚΛΕΙΣΤΟΝ… λόγω ανακαίνισης» αναγράφουν τούτες τις ημέρες, αρκετές ταμπέλες σε εμπορικά καταστήματα, αλλά κυρίως σε καταστήματα εστίασης και δη καφετέριες. Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία για τον επαγγελματία, τώρα που απουσιάζει ο κόσμος σε άδειες, μακριά από την πόλη, να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης, ώστε μετά τον 15Αύγουστο να παρουσιάσει στο κοινό μια πιο βελτιωμένη εικόνα της επιχείρησής του.

Γ.Ρ.

 

Διακοπή ρεύματος

* ΝΕΑ διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε χθες το απόγευμα πέριξ της Ηρώου Πολυτεχνείου (από το ύψος της 1ης Στρατιάς μέχρι την οδό Υψηλάντου), βυθίζοντας στο σκοτάδι ένας μεγάλο μέρος του κέντρου, ενώ τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες, προκαλώντας κυκλοφοριακή αναστάτωση. Πριν βραδιάσει οι τεχνικοί της ΔΕΗ μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη που σημειώθηκε στον υποσταθμό της Φιλιππούπολης.

Γ.Ρ.

 

Ασήμαντοι λόγοι…

* SUNRISE Festival: ένα φεστιβάλ θεσμός που γινόταν στα Μεσάγγαλα επί έξι συναπτά έτη. Δυστυχώς όμως φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, με τους διοργανωτές να ρίχνουν τα βέλη τους για τη μη πραγματοποίησή του στην Αστυνομία. Λένε χαρακτηριστικά ότι «φέτος δυστυχώς δεν έχουμε μαζί μας την Αστυνομία. Η Αστυνομία αποφάσισε να μην συνηγορήσει να γίνει η φετινή εκδήλωση κι αυτό γιατί υπήρχαν κάποιοι λόγοι που για μας δεν είναι σημαντικοί λόγοι». Εν συνεχεία αναφέρουν τους λόγους της αρνητικής απάντησης εκ μέρους της Αστυνομίας επιχειρηματολογώντας παράλληλα για το άδικο των ισχυρισμών: «Δεν είναι σημαντικός λόγος ότι το φυσικό περιβάλλον εμπνέει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το να καταναλώσεις υπερβολικά αλκοόλ μπορείς να το κάνεις ένα οποιοδήποτε βράδυ χωρίς να είναι αφορμή η εκδήλωση. Η διατάραξη κοινής ησυχίας για ένα βράδυ μέσα στο καλοκαίρι επίσης δεν είναι σημαντικός λόγος… Ο τρίτος λόγος ήταν για τις συνθήκες υγιεινής. Οι συνθήκες υγιεινής είναι αρμοδιότητα του Υγειονομικού κι όχι της Αστυνομίας. Έτσι, αν και αντικρίσαμε κάποιους ασήμαντους λόγους στο έγγραφο της Αστυνομίας, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την εκδήλωση». Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ συγκέντρωνε χιλιάδες κόσμου τονώνοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία, με τη ματαίωσή του να προκαλεί -επιπρόσθετο- πονοκέφαλο στους επαγγελματίες της περιοχής… Ενδιαφέρον θα έχει η απάντηση της Αστυνομίας στις αιτιάσεις των διοργανωτών…

ΘΑ.

 

Μια ψυχή

* ΠΑΡΑΤΑΣΗ έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να λήγει σήμερα Τρίτη. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει.

Αλλά να μην γκρινιάζουμε, μην γινόμαστε αχάριστοι γιατί αύριο – μεθαύριο μπορεί να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο, οπότε θα δοξάζουμε το χθες…

Β.Κ.

 

Υπερβολές

* ΕΙΝΑΙ αφελές να σημειώνεται στα πρώτα κιόλας δημοσιεύματα πως «σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη ΔΕΘ με “δώρα”, όχι όμως λαϊκιστικού χαρακτήρα».

Είναι βλακώδες και δεν ωφελεί σε τίποτα να γράφεται από τώρα ότι ο πρωθυπουργός «με φόντο την προετοιμασία και κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020, του πρώτου “δικού του” προϋπολογισμού, σχεδιάζει εκπλήξεις στην κατεύθυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Όπως δηλαδή έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία εφαρμόζεται άμεσα και όχι από το 2020». Νομίζουν πως κάνουν καλό στην κυβέρνηση να στήνουν τέτοια δημοσιεύματα;

‘Η πιστεύει κάποιος ότι οι πολίτες πείθονται γράφοντας περί μάγων και δώρων; Πάει – δεν πάει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, τάξει – δεν τάξει, όλα θα κριθούν από τα οικονομικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν…

Β.Κ.

 

Γαλάζιες ανησυχίες

* ΠΟΛΛΟΙ Λαρισαίοι ΝΔκράτες κατηφόρισαν πρόσφατα για την πρωτεύουσα προς αλίευση θέσεων, αν και το κλίμα δεν είναι και πολύ θετικό προς παλαιοκομματικού τύπου τοποθετήσεις. Κάποιοι μάλιστα συνδυάζουν τις κομματικές επαφές στην Αθήνα και με διακοπές, για να μην πάει χαμένος ο κόπος.

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί σε αρκετούς Λαρισαίους από την εκλογή στη θέση του γραμματέα της Π.Ε. του κόμματος του Γ. Στεργίου, καθότι ο διάδοχος του Λ. Αυγενάκη δεν είναι της επιρροής του τελευταίου κι όπως και να το κάνουμε, ο Κρητικός είχε πολλές επιρροές στην περιοχή μας. Με λίγα λόγια «φτου κι απ’ την αρχή» για κάποιους Λαρισαίους κομματικούς.

Γ.Ρ.

 

Θέση

* ΣΤΑ ζεστά πήραν οι ντόπιοι ΣΥΡΙΖΑίοι την υπόθεση της διευθύνουσας του ΓΝΛ, Καίτης Παληογιάννη. Η οποία είχε παραιτηθεί –ως όφειλε– για να κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ως διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου θα αναλάβει ξανά καθήκοντα. Όπως ορίζει ο νόμος δηλαδή.

Η αποκατάσταση καθυστερεί, όπως καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑίοι που ζώστηκαν χθες τα φισεκλίκια τους και πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο ΓΝΛ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη ΔΑΚΕ για ρεβανσισμό κάνοντας επίσης λόγο για πολιτική δίωξη, κ.λπ.

Η οποία συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ απαιτεί να μην επιστρέψει η κ. Παληογιάννη στη θέση της, καθότι ΣΥΡΙΖΑία. Δεν έχει σημασία τι προβλέπει ο νόμος αλλά τι θέλουν οι κομματικοί. Την ώρα που ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αποδείξει τα περί ακομμάτιστου κράτους…

Β.Κ.

 

Ενημερώνεται

* ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ εργασίας το φετινό αλλά και τα επόμενα τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια για τον νέο δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, ο οποίος καθημερινά ενημερώνεται για τα του Δήμου από τις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα έχει επαφές με στελέχη και συνεργάτες του για τη σύνθεση της νέας δημοτικής αρχής, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Κόκουρας, από τη φύση του άνθρωπος που μιλάει όταν πρέπει και ούτε υπόσχεται πολλά, αλλά είναι αντίθετα άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για την επιλογή των νέων συνεργατών, κυρίως στις θέσεις για τις νέες αντιδημαρχίες και την πρότασή του για το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κ.Τσ.

 

Προμήθεια (Ι)

* ΣΟΚ έπαθε Λαρισαίος, όταν κατά την κατάθεση δόσης στην Εφορεία, από ταμείο Τράπεζας, του ζητήθηκε να καταβάλλει προμήθεια 1,50 ευρώ για τη συναλλαγή.

Εξοργισμένος απευθύνθηκε στον ταμία: «Για να καταθέσω χρήματα σε κρατικό ταμείο μού ζητάτε προμήθεια;».

-«Έχουμε εντολή», απάντησε λακωνικά εκείνος, χωρίς να αφήσει περιθώρια διαλόγου.

Ο πολίτης δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ότι ναι μεν καταθέτει σε κρατικό ταμείο τα χρήματά που χρωστά, αλλά μέσω ιδιωτικού φορέα, ο οποίος ζητά με τη σειρά του το κόστος της εξυπηρέτησης. Θα μπορούσε να πάει να πληρώσει, χωρίς προμήθεια, στην Εφορία.

Μάλιστα θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένος, γιατί το παραπάνω χρηματικό ποσό προμήθειας είναι το μικρότερο που εμφανίζεται να ζητούν οι Τράπεζες γενικότερα, με το ανώτερο αυτών να φτάνει τα 3 ευρώ!

Η εν λόγω προμήθεια των Τραπεζών ισχύει εδώ και δύο χρόνια, και εξαιρούνται αυτής τα φυσικά πρόσωπα που είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς τον λογαριασμό του Δημοσίου.

Για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι την προμήθεια των Τραπεζών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φόρων, Internet Banking, PhoneBanking και ATM.

Λ.Κ.

 

Προμήθεια (ΙΙ)

* ΟΠΩΣ είναι γνωστό, οι τράπεζες για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, ώθησαν τους περισσότερους καταναλωτές για την εξυπηρέτησή τους στα μηχανήματα των ΑΤΜ ή στην ηλεκτρονική χρήση του e-banking, προκειμένου να αποφύγουν χρεώσεις και προμήθειες στα γκισέ. Στην πορεία άρχισαν να επιβάλλουν ανάλογες χρεώσεις και στο e-banking. Πρόσφατα οι τράπεζες ενημέρωσαν το κοινό ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αυξηθεί η χρέωση για όσες πληρωμές υπόκεινται σε προμήθεια από 10 λεπτά ως και 2 ευρώ, ανάλογα την προσφερόμενη υπηρεσία. Με λίγα λόγια από παντού… χρεωμένοι.

Γ.Ρ.

 

Κυβερνησιμότητα!

* ΠΟΣΟ απέχει η κυβερνησιμότητα από την αυθαιρεσία;

Κάθε άλλο παρά ρητορικό το ερώτημα: Η νεόκοπη κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις ιδεολογικές της αρχές, όπου «ο πρώτος τα παίρνει όλα», ετοιμάζεται να νομοθετήσει με στόχο, όπως διατείνεται, να διευκολύνει την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών αίροντας τα εμπόδια που έθεσε ο εκλογικός νόμος. Η απλή αναλογική εν προκειμένω, η οποία δημιούργησε φαινόμενα του τύπου: εκλεγμένοι δήμαρχοι αποτελούν μειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια με συνέπεια να δυσκολεύονται στη λήψη αποφάσεων.

Ποιος είπε όμως ότι οι δήμαρχοι πρέπει να «αποφασίζουν και να διατάσσουν;». Γιατί πρέπει να αποφύγουν τη βάσανο της συνεννόησης και της συνεργασίας; Στο κάτω-κάτω δεν είναι η έκφραση της λαϊκής βούλησης ισχυρότερη από τα «θέλω» ενός δημάρχου ή περιφερειάρχη και των πειθήνιων ομάδων τους, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια;

Πώς λοιπόν θα παρακαμφθεί η λαϊκή ετυμηγορία, αυτή που ανέδειξε δημάρχους χωρίς ταυτόχρονα να τους δίδει απεριόριστη εξουσία;

Προφανώς με διάφορα νομικά –αμφιβόλου συνταγματικότητας- τεχνάσματα, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε δημάρχους και περιφερειάρχες να κυβερνούν χωρίς λόγο και αντίλογο.

Αν αυτό επιθυμούν…

Δ.Χ.

 

Σκανδαλολογία

* ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις ξεκινούν τη θητεία τους, είτε ανακαλύπτοντας την καμένη γη που άφησαν οι προηγούμενοι, είτε ανακαλύπτοντας σκάνδαλα, εσχάτως και κατσαρίδες.

Κάπως έτσι γυροφέρνει στην επικαιρότητα το θέμα με τις συντάξεις-μαμούθ έως 24.000 ευρώ που θα λάμβαναν κάποιοι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο νόμος – κόφτης των συντάξεων.

Αλλά η σκανδαλολογία, πέραν του αποπροσανατολισμού της συζήτησης, τίποτα άλλο δεν προσφέρει. Ας καταργήσουν τον νόμο Κατρούγκαλου και ας τον αντικαταστήσουν. Με ένα δικαιότερο για τους συνταξιούχους…

Β.Κ.

 

Στέγαστρα

* ΩΣ φαντάσματα του παρελθόντος στέκουν ενάντια στον χρόνο στέγαστρα κατεστραμμένα, μάρτυρες των καλών εποχών, όταν στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, στη συνοικία της Νεάπολης, λειτουργούσαν πολλά καταστήματα εστίασης και καφέ μπαρ.

Κάτοικος της συνοικίας, απορεί: «Κάποια καταστήματα έχουν κλείσει εδώ και πέντε χρόνια, ενώ οι πρόχειρες κατασκευές τους πάνω στην πλατεία παραμένουν ακόμη καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο αναψυχής πολιτών και παιχνιδιού των παιδιών της γειτονιάς.

Πληρώνει κανείς το ενοίκιο χρήσης αυτών των κοινόχρηστων χώρων και δεν τα έχει ξηλώσει ο δήμος;».

Απ’ την άλλη βέβαια, τα στέγαστρα που κάνουν σκιά δίνουν την ευκαιρία στους γείτονες να τα εκμεταλλευτούν, βγάζοντας καρεκλάκια και τραπέζια!

Όπως τις παλιές καλές εποχές, με τα πηγαδάκια που σχημάτιζαν τις βραδινές ώρες οι γιαγιάδες μας στους δρόμους και στις πλατείες των γειτονιών, κουβαλώντας μαζί τους και τα καρεκλάκια τους.

Λ.Κ.

 

Τρωκτικά…

*«ΘΑ μας φάνε τα φίδια και τα τρωκτικά! Μια σπίθα αρκεί για να πάρουμε φωτιά» ήταν τα λόγια της Ο.Κ., κατοίκου στον οικισμό των Αεροπόρων στη Σωτηρίτσα. «Τα οικόπεδα έχουν κάτι χόρτα μέχρι πάνω, κ. δημοσιογράφε μου. Γράψτε κάτι... Πήραμε τους οικοπεδούχους τηλέφωνο κι αυτοί μας απάντησαν ότι τα καθάρισαν πέρσι, λες και έχουν τσιμέντο!». Έντονα και δικαιολογημένα τα παράπονα των ανθρώπων που διαμένουν στον συγκεκριμένο οικισμό αφού γνωρίζουν ότι το κακό δεν αργεί να γίνει… Στο στόχαστρο των παραπόνων τους δε, είναι κι Δήμος Αγιάς αφού -όπως λένε- δεν μπορεί να κάθεται και να αντικρίζει τη συγκεκριμένη εικόνα χωρίς να κάνει κάτι. «Ας τα καθαρίσει ο Δήμος κι ας επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων έπειτα, ας ακολουθηθούν σε κάθε περίπτωση όλες οι σύννομες γι’ αυτές τις περιπτώσεις διαδικασίες». (Κι επειδή όντως είναι σοβαρό το θέμα, ο Δήμος θα σπεύσει…)

ΘΑ.

 

----------------------------------

 STHN OYRA KAI PALI O LAOS

* ΣΤΗΝ ουρά και πάλι ο λαός. Όχι, δεν πρόκειται για τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο φετινό καλοκαίρι, δεν έχουν στηθεί και πάλι κάλπες. Φτάνει για φέτος.

Το στιγμιότυπο από την ουρά των πολιτών είναι από τη μεγάλη γιορτή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Αλεξανδρινή, στα παράλια της Λάρισας, όπου κάτοικοι και επισκέπτες τίμησαν δεόντως τα σουβλάκια και τα λουκάνικα που προσέφερε ο σύλλογος. Και φυσικά, μετά το φαγητό και συντροφιά με κρασί του Οινοποιείου Τυρνάβου, ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι.

Κ.Τσ.

 

 ----------------------------------

 

ANTIDVRO NAI PHRE AP TO DESPOTH

*ΑΝΤΙΔΩΡΟ ναι, πήρε απ’ τον δεσπότη ο ευσεβέστατος πρώην δήμαρχος. Βουλευτική έδρα απ’ τον λαό όμως, όχι. Κι ο Δαμιανός, από πίσω, τζάμπα περίμενε κι αυτός.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass