Αγάντα

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2019 19:08
• Η ανατομία του ανθρώπινου σώματος στα Καρδιτσιώτκα. Με άφθονο αυτοσαρκασμό στο τοπικό blogspot. Ξεμπλέτσουτους Καρδιτσιότιους.  Ζ. • Η ανατομία του ανθρώπινου σώματος στα Καρδιτσιώτκα. Με άφθονο αυτοσαρκασμό στο τοπικό blogspot. Ξεμπλέτσουτους Καρδιτσιότιους. Ζ.

* - ΓΙΑΤΙ είσαι συ ακόμα εδώ;

Έφτασε ο καιρός για να γίνει αυτή η πιο συνηθισμένη ερώτηση μεταξύ Λαρισαίων που συναντιούνται στους δρόμους της πόλης. Και μάλλον ο καθένας την απευθύνει στον εαυτό του παρά στον γνωστό του. (Κι όλοι περιμένουν την επόμενη εβδομάδα. Ή τη μεθεπόμενη.)

Ζ.

 

Σαραντακαί...

* ΑΠΟ προχθές ακόμα όλοι συζητούν στη Λάρισα για την ερχόμενη Παρασκευή. Καλά, το Σάββατο σχεδιάζουν να την κοπανήσουν όλοι απ’ την πόλη. Οι προγνώσεις για «σαραντάρια» και μετά για 43 βαθμούς, κάνουν τον κόσμο να ιδρώνει από τώρα.

* * *

* - ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ ο καύσωνας αν θα φορέσει medium ή large ρούχα, στις 2 και 3 του μήνα, αναφέρει ο Β.Π.

Οι αδειούχοι του Αυγούστου πάντως θα αναχωρήσουν με τους καλύτερους οιωνούς. Αν και την Κυριακή προβλέπεται πτώση των υψηλών θερμοκρασιών.

* * *

* ΥΠΑΡΧΟΥΝ βέβαια και οι ψύχραιμοι. Οι μπαγμένοι Λαρισαίοι, οι έμπειροι.

- Τις ελάχιστες να κοιτάτε βρε παιδιά. Άμα δροσίζει τα βράδια, μη σας νοιάζει καθόλου...

- Σαν Αύγουστος βρε παιδιά, υπομονή και φέτος. Α, και τέρμα οι καύσωνες μετά, περνάει ο καιρός τους.

Ζ.

 

Υπάρχει

αντίφαση

* Ο γνωστός νομικός επισημαίνει την αντίφαση στην απόφαση των δικαστών της Λαμίας: επιλέγουν να δώσουν ελαφρυντικό σε κάποιον που, λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν αποφασίσει πως είχε δολοφονήσει ένα 15χρονο παιδί με πρόθεση και άμεσο δόλο, που ήθελε δηλαδή να το κάνει. Είναι δηλαδή σα να ήθελαν να πουν πως ενδεχομένως δεν είχε άμεσο δόλο, δεν το ήθελε δηλαδή ακριβώς, αλλά για δικούς τους λόγους δεν το είπαν με την απόφαση. Και ήρθαν να το δείξουν εμμέσως δίνοντας ένα ελαφρυντικό που «εξαφανίζει» την ισόβια κάθειρξη. Εκδίδοντας τελικά μια -κοινωνικά- αντιφατική απόφαση (με την οποία θίγουν το αίσθημα δικαίου και προσβάλλουν την αρχή της αναλογικότητας, όπως όλοι λένε εκ των υστέρων.)

* * *

* Ο ψύχραιμος παρατηρητής θυμίζει πως μεσολάβησε η ψήφιση ενός νέου Ποινικού Κώδικα. Και δεν ισχυρίζεται πως αυτός ήταν ο καταλύτης αποφυλάκισης του καταδικασθέντος, καθώς και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα θα αποφυλακιζόταν εφόσον «έσπαγε» η ισόβια κάθειρξη. Όμως...

Όμως, η διατύπωση στον νέο Π. Κ. μπορεί να μην είναι εξαιρετικά διαφορετική, αλλά είναι προφανές πως εισάγει κριτήρια πιο «ανοιχτά» για τη χορήγηση ελαφρυντικών, δηλαδή ανοίγει τις δυνατότητες των δικαστών να τα παραχωρούν με μεγαλύτερη ευκολία. (Που εν προκειμένω το έπραξαν.)

Ζ.

 

Στο Μαξίμου

η Αθηνά

* ΣΤΟ επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εργάζεται ήδη η Τυρναβίτισσα δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούσε ανέκαθεν με το περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση γαλάζιου υποψηφίου της Λάρισας από τη νέα κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ δεν πρόλαβε να περιοδεύσει, μετά τις εκλογές στην περιφέρειά της για να ευχαριστήσει τον κόσμο για την εμπιστοσύνη που της έδειξε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Γ.Ρ.

 

Χωρίς

τροχονόμο

* ΕΜΠΛΟΚΗ στη γέφυρα Γυρτώνης για όσους κινούνταν στον Παράδρομο της ΠΑΘΕ, την Κυριακή, επιστρέφοντας από τη θάλασσα. Δεν ελήφθη μέριμνα για τροχονόμο που θα ρύθμιζε την προτεραιότητα στην κυκλοφορία κι έτσι δημιουργήθηκε απίστευτη ουρά. Πολλοί χρειάστηκε να περιμένουν και μισή ώρα για να φτάσει η σειρά τους και να περάσουν. Δεν χρειαζόταν να συμβεί...

* * *

* ΚΑΙ πλήρωσαν περισσότερα σε καύσιμα στη διάρκεια της αναμονής απ’ όσα γλίτωσαν αποφεύγοντας τα διόδια.

(Ορισμένοι έπλεξαν αμέσως τη θεωρία συνομωσίας. Την προφανή).

Ζ.

 

Λεξικό

* ΝΕΑ λήμματα προστίθενται στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Θέλτα είναι ομάδα του Ισπανικού πρωταθλήματος και αυτό που λέει Λαρισαίος στη γυναίκα του, έξω από βιτρίνα, όταν αυτή του λέει «τα θέλω αυτά τα παπούτσια».

* * *

* - ΝΤΙΝΟ Ράτζα είναι παλιός Γιουγκοσλάβος μπασκετμπολίστας, αλλά κι αυτό που απαντάει Λαρισαίος στον φίλο του τον Ντίνο, που τον ρωτάει τι έκανε όλη μέρα στο χωράφι.

* * *

* - ΗΛΙΑΣ είναι αντρικό όνομα, αλλά κι αυτό που παθαίνει Λαρισαίος όταν κάθεται πολλές ώρες στον ήλιο.

Ζ.

 

Επασφάλιστρο

* ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ κοστίζουν οι εξετάσεις οδήγησης από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργείο Μεταφορών απαγορεύει την παρουσία του εκπαιδευτή μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και καθιστά τον εξεταζόμενο υπεύθυνο για την ασφάλεια του οχήματος και για πιθανό ατύχημα που μπορεί να προκληθεί, που σημαίνει ότι για όσο διαρκεί η εξέταση θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος.

Το κόστος του επασφάλιστρου, εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνει ο εκπαιδευτής με την ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του και σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται από 80 έως και 180 ευρώ!

Ουσιαστικά ο νέος νόμος αυξάνει το κόστος των εξετάσεων οδήγησης για τους πολίτες και προσφέρει κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες.

* * *

* ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ θέλουν τη νέα κυβέρνηση να προγραμματίζει την κατάργηση του εν λόγω νόμου, την επαναφορά του εκπαιδευτή στο όχημα κατά την εξέταση και ως εκ τούτου την κατάργηση του επασφάλιστρου.

Λ.Κ.

 

Διεθνούς ισχύος

* ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι ξένοι που βρέθηκαν χθες στο γκισέ του ΚΤΕΛ Λάρισας για να βγάλουν εισιτήρια. Οι τραπεζικές τους κάρτες δεν έγιναν δεκτές, ήταν λέει κάρτες εξωτερικού. Μετρητά δεν είχαν, δεν ταξίδεψαν. Μα οι τραπεζικές κάρτες είναι διεθνείς. Και οι ελληνικές και άλλων χωρών, όπου και να έχουν εκδοθεί, ισχύουν παντού.

Ζ.

 

Όλα εκτός

* ΤΡΙΑ τα ως τώρα φιλικά της ΑΕΛ κι έπονται άλλα τέσσερα, ίσως και πέντε. Τα πρώτα στο Καρπενήσι στον τόπο προετοιμασίας και τα υπόλοιπα στις έδρες των αντιπάλων ανά την επικράτεια. Όλα εκτός. Κάποιο θέμα θα υπάρχει με το Γήπεδο Πηλαδάκη στη Νεάπολη, δεν μπορεί... Δεν θέλει ο προπονητής να δει την ομάδα στην έδρα της; Το όποιο θέμα της διοίκησης με τους φιλάθλους δεν δείχνει αρκετό για να ερμηνευτεί το παράδοξο πρόγραμμα των φιλικών. (Άμα όμως εκτός έδρας υπάρχει προσδοκία μεγαλύτερων εισπράξεων;)

Ζ.

 

Σύλλογος

μεγάλος

* ΑΛΛΗ μία σπουδαία δράση προγραμματίζει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε Ελλάδος τον προσεχή Οκτώβρη. Στη ρωμαϊκή δεξαμενή που βρίσκεται επί της οδού Μανωλάκη, σε έναν άκρως ατμοσφαιρικό χώρο, θα ακουστούν μουσικές -φυσικά του Εννιο Μορρικόνε- από την ταινία «Η έκσταση του χρυσού», με το φωνητικό κομμάτι να το αποδίδει σοπράνο. Ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας της πόλης, με τον Σύλλογο να πλασάρεται στους κορυφαίους του είδους του όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε πανελλήνιο επίπεδο. Προσκεκλημένη στην εκδήλωση μάλιστα είναι και η κόρη του εμβληματικού σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε όπως και η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Σπουδαίες δράσεις από έναν σπουδαίο Σύλλογο.

ΘΑ.

 

Στερεύει από

χρήμα ο ΕΛΓΑ

* ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ στις 25 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν πρόσφατα στις αγροτικές καλλιέργειες κι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Λάρισας υπολογίζεται να καταστράφηκαν 4.500 στρέμματα με καλαμπόκι και φρούτα, ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας περίπου 6.000 στρ. (τα περισσότερα στην Καρδίτσα). Αν σκεφτεί κανείς ότι τα χωράφια είναι γεμάτα προϊόν και ακολουθούν δύο δύσκολοι μήνες, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, με τη συγκομιδή σε ελιά και βαμβάκι, δύο σημαντικά προϊόντα να είναι σε εξέλιξη, τότε κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα συμβεί με τη βιωσιμότητα του Οργανισμού αν υπάρξει επανάληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το συμπέρασμα είναι ότι κυβέρνηση και ΕΛΓΑ καλούνται να διαχειριστούν μία κρίσιμη κατάσταση, που ενδεχομένως οδηγήσει στην αναζήτηση χρημάτων, αφού δεν αποκλείεται υπέρβαση του προϋπολογισμού του Οργανισμού (150 εκατ. ευρώ).

Γ.Ρ.

 

Το φαινόμενο

* ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ με τις λέξεις μεταξύ Λαρισαίων.

- Μωρό μου θα με βοηθήσεις με το δίπλωμα;

- Ναι, πού έχεις το αμάξι;

- Ποιο αμάξι; Εγώ θα σιδερώνω κι εσύ θα διπλώνεις.

* * *

* - ΜΕ απάτησες; Γιατί;

- Γιατί είμαι φαινόμενο...

- Ε;

- Και τα φαινόμενα απατούν.

* * *

* - Τα ψυχοφάρμακα με έκαναν φυτό κι άρχισα τα φυτοφάρμακα. Αυτά με χάλασαν...

Ζ.

 

Απίστευτο

* ΠΟΛΥ μεγάλη επιτυχία του Απόλλωνα Φιλιππουπόλεως. Ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ η Μπεσίκτας, από την οποία απέσπασε ισοπαλία, με αστέρες δεκάδων εκατομμυρίων. Τι θα πει ότι ήταν φιλικό το ματς.

- Βρε να μην είναι στο Στοίχημα, να ρισκάρει ο Λαρισαίος και να γουστάρει μετά...

- Βρε μήπως ήταν;

Ζ.

 

Τρί-καλα για ΝΔ

* ΕΚΑΤΣΕ τα έβαλε κάτω κι έκανε εύκολα μια στατιστική o Ν. Καρδούλας. Συγκρίνοντας αποτελέσματα των εκλογών Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019, αποτύπωσε τη μεταστροφή του εκλογικού σώματος ανά νομό. Πανελλαδικά αυτή ήταν 15,8%, καθώς η ΝΔ από -7,4% βρέθηκε να ξεπερνά τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,4%. Βρήκε λοιπόν ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης ότι στη μεν Λάρισα η μεταστροφή μόλις και άγγιξε το 15%, κατατάσσοντάς την στη θέση 35 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες. Ενώ τα Τρίκαλα κατέλαβαν την 6η καλύτερη θέση, με 19,8% μεταστροφή των ψηφοφόρων. Μόνο κάποιοι νομοί σε Μακεδονία-Θράκη πέτυχαν καλύτερη επίδοση. Ο Ν. Καρδούλας υπογράφει την έρευνά του ως τομεάρχης Τρικάλων της ΝΔ.                      

Ζ.

 

Γλαφυρά

* ΜΕ μαρξιστική γλαφυρότητα, ο Λαρισαίος δάσκαλος Α.Κ. συνοδεύει ωραία καλοκαιρινή φωτογραφία του από τις διακοπές στο χωριό: μετά τον πρωινό έλεγχο της ταξικής συνείδησης με γκασμά και φτυάρι, ένα πικρό φραπόγαλο σαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό, με έναν ξιπασμένο βασιλικό δίπλα να λεηλατεί την υπεραξία του υδροφόρου ορίζοντα, υποσχόμενος απώθηση των κουνουπιών, κοντά του ο φακός του Κέυνς επαναφορτιζόμενος με πράσινους ήλιους και ροζ μαρξιστές κάνει τηλεπωλήσεις κοινωνικού κράτους και δίκαιας ανάπτυξης, και μια παιδική πλαστική βάρκα δεμένη στην κουπαστή κοιτάζει κατάματα τις αδυναμίες της και χωρίς να χαμπαριάζει από συσχετισμούς με το τραγουδάκι άντε να λύσουμε να ξεκινήσουμε... (Κι μιτά... Κι μιτά, ιέπεσι στου γκριμό, που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν.)

Ζ.

 

Οδηγάρα

* Οι δύο Λαρισαίες γιαγιάδες πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο.

Φτάνουν σε μια διασταύρωση με κόκκινο φανάρι, η οδηγός δεν το είδε, πέρασαν βολίδα. Η συνοδηγός ανησύχησε.

- Αμάν, νομίζω πως περάσαμε με κόκκινο...

 Μετά από λίγο φτάνουν σε άλλη διασταύρωση, πάλι κόκκινο το φανάρι, ούτε τώρα σταματάει η οδηγός. Η άλλη γιαγιά, πάλι δεν ήταν εντελώς σίγουρη πως πέρασαν με κόκκινο.

-Βρε μήπως δεν είδα καλά; Πρέπει να έχω τον νου μου...

Στην επόμενη διασταύρωση το φανάρι ήταν ξανά κόκκινο, όμως και πάλι το πέρασαν αεράτα.

Γυρνάει τότε στην οδηγό.

- Καλέ, το κατάλαβες πως περάσαμε τρία κόκκινα φανάρια χωρίς να σταματήσουμε;

Έτσι όπως οδηγείς θα σκοτωθούμε.

- Τι; Εγώ οδηγώ;

Ζ.

 

Κράτος

* ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ίσως.

Επιτέλους κράτος, πότε;

Δ.Χ.

 

------------------------


 EINAI LEEI POLY EYKOLO

• ΕΙΝΑΙ λέει πολύ εύκολο να δείχνεις τέλειος. Όταν δεν κάνεις τίποτα.

Ζ.

 

------------------------

 

DIAKRITIKA KAI EGKAIRVS LIAKOYLH

• ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ και εγκαίρως άναψε φλας και τους προσπέρασε. Βρέθηκε εκείνη στη Βουλή, αφήνοντάς τους σε άχαρο ρόλο στην Περιφέρεια.

Ζ.

 

------------------------

 

AN EXEIS MILHSEI

• ΑΝ έχεις μιλήσει με τέτοιο τηλέφωνο. Λογικά είσαι συνταξιούχος. Αν ζεις... (Πάρε το μηδέν.)

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass