ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2019 19:11
• ΕΣΤΡΩΣΕ καινούριο δρόμο προς το δημαρχείο ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης για τον νεοεκλεγέντα Γιάννη Κόκουρα, ο οποίος πιάνει δουλειά ακριβώς σ’ ένα μήνα. Μια αλλαγή σκυτάλης που όλα δείχνουν ότι θα είναι ομαλή και σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, για το καλό φυσικά των πολιτών του Δήμου Τυρνάβου.  Κ.Τσ. • ΕΣΤΡΩΣΕ καινούριο δρόμο προς το δημαρχείο ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης για τον νεοεκλεγέντα Γιάννη Κόκουρα, ο οποίος πιάνει δουλειά ακριβώς σ’ ένα μήνα. Μια αλλαγή σκυτάλης που όλα δείχνουν ότι θα είναι ομαλή και σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, για το καλό φυσικά των πολιτών του Δήμου Τυρνάβου. Κ.Τσ.

Αυγούστου

* ΚΑΙ καλό μήνα, Πέμπτη σήμερα. Ο πιο καλός.

- Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυό φορές τον χρόνο.

* * *

* ΚΙ ο άλλος κάνει ρελάνς.

-Αύγουστε τραπεζοφόρε, να ‘σουν τρεις φορές τον χρόνο.

* * *

* ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ οι γνωστές παροιμίες για τον συγκεκριμένο μήνα, πολυσυζητημένος.

- Τον Αύγουστο, που ‘ναι παχιές οι μύγες.

- Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

- Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.

* * *

*- ΑΠΟ Αύγουστο, λέει, χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, στην Ελλάδα ζούμε.

-Ούτε ο Αύγουστος χειμώνας, μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι.

Ζ.

 

Διακοπή

φωτοτυπία

* ΕΥΤΥΧΩΣ χθες η βλάβη αποκαταστάθηκε νωρίς, το ρεύμα ήρθε ξανά, δούλεψε η αγορά της Λάρισας. Πάλι τα ίδια όμως. Μπλακ άουτ στο κέντρο, ξανά γύρω στις 7 το απόγευμα, με τα μαγαζιά ανοιχτά και με υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη. Είναι προφανές ότι το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ δεν αντέχει σε τέτοιο φόρτο. Κι οι άσχετοι καταλαβαίνουν πως άμα δουλεύουν τα κλιματιστικά στα μαγαζιά του κέντρου, ο υποσταθμός τα τινάζει τα πέταλα. Άρα;

Ζ.

 

Προκαλεί

* ΕΙΝΑΙ σαφές ότι η απόφαση του Εφετείου Λαμίας προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Με την αναγνώριση του ελαφρυντικού, «έσπασαν» τα ισόβια και -άσχετα από τα προβλεπόμενα στον παλιό ή στον νέο Κώδικα- ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αφέθηκε ελεύθερος.

Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ισόβια και προχθές το Εφετείο τού αναγνώρισε ελαφρυντικά και επέβαλε κάθειρξη 13 ετών. Από χθες λοιπόν κυκλοφορεί ελεύθερος ο άνθρωπος που όντας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ., αδυνατώντας να διαχειριστεί με ψυχραιμία μια κατάσταση, πυροβόλησε εν ψυχρώ έναν ανήλικο, τον δολοφόνησε. Στη συνέχεια επέμενε πως δεν έφταιγε κιόλας, ενώ ακούσθηκαν προσβλητικές -για τη νοημοσύνη όλων- εκδοχές περί εξοστρακισμού της σφαίρας κ.λπ.

Ποιος λοιπόν ήταν ο πρότερος έντιμος (σύννομος σήμερα) βίος; Στο μεταξύ είναι τρισάθλια η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η μεν ΝΔ χρεώνει την αποφυλάκιση στον νέο ΠΚ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δε ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ επί της οποίας όλοι αποφυλακίζονται...

Β.Κ.

 

Φέτος αλλιώς;

* - Φέτος στις διακοπές το αποφάσισα, θα διαβάσω βιβλίο, ανήγγειλε με στόμφο ο Λαρισαίος Α.Α. Θα αποδράσω με ένα βιβλίο.

Κι οι φίλοι άρχισαν το λαναρείο.

- Ένα βιβλίο και 100 κιλά μπριζολίδια....

- Τον τσελεμεντέ να πάρεις να διαβάσεις.

- Πάρε ένα βιβλίο και σταμάτα να ξεκληρίζεις τα κοπάδια...

Ζ.

 

Δεν κινείται

* ΚΙ ένας «παρατηρητής» από την περιοχή Τεμπών: «Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Τεμπών και την επικράτηση του Γ. Μανώλη, δεν κινείται απολύτως τίποτα και από πουθενά. Και καλά οι απερχόμενοι να έχουν τη στεναχώρια τους και τα προβλήματά τους... Οι επερχόμενοι όμως; Πέρασαν τρεις μήνες και ούτε μία καταγγελία, αν και τα προβλήματα υπάρχουν από τα χόρτα στους δρόμους που φέτος δεν καθαρίστηκαν, τα σκουπίδια στα παράλια κι όχι μόνο εκεί και άλλα πολλά. Να τα βρήκαν δύσκολα πριν ακόμη αναλάβουν;». Σχολιάζει επίσης την απουσία των νέων δημοτικών αρχόντων από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή. (Είναι πολύ νωρίς πάντως για κριτική. Πριν καν αναλάβουν;)

Ζ.

 

Στη Δομή

Αστέγων

* ΣΕ ολόκληρη την Παναγούλη θα πρέπει να λειτουργούν εκατοντάδες κλιματιστικά, σε σπίτια για γραφεία. Ένα εξ αυτών όμως στάζει επί των κεφαλών των διερχομένων, επί δικαίων τε και αδίκων. Βρίσκεται μάλιστα σε κτίριο που διαχειρίζεται ο Δήμος, στη Δομή Υποστήριξης Αστέγων. Κανένας δεν μερίμνησε, όχι φιλοξενούμενος άστεγος αλλά αρμόδιος εννοείται, ουδείς φρόντισε να πάει ο μάστορας για παροχέτευση κι έτσι τα νερά στάζουν από ψηλά στο πεζοδρόμιο.

* * *

* ΜΕ την ευκαιρία, μήπως χρειάζεται και κάποια ρύθμιση το συγκριμένο κλιματιστικό; Οι περίοικοι διαμαρτύρονται για πολύ θόρυβο. Είναι και τα παράθυρα ανοιχτά αυτή την εποχή, τα βράδια λένε ενοχλεί. Λένε και για τον φύλακα νυκτός της Δομής. Που για να περνάει την ώρα του, πιάνει το τηλέφωνο κι επειδή είναι και βροντόφωνος, όλη η γειτονιά μαθαίνει τα νέα μέσα στης νύχτας τη σιγαλιά. Καλά, λένε, είναι να το χαμηλώσει λιγάκι.  

Ζ.

 

Βρες άκρη...

* ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι είχαν μπερδευτεί πάρα πολύ τούτη τη φορά.

- Μωρό μου να σε ρωτήσω, αν σου έδιναν ένα εκατομμύριο θα...

- Ναι.

- Μα δεν...

- Ναι, λέ-μέεε...

* * *

* - ΑΠΑΙΤΩ να μου μιλάς γλυκά.

- Προχώρα μωρή πάστα φλώρα.

* * *

* - ΜΕ πόσους έχεις πάει;

- Μμμ... Με τέσσερις.

- Μόνο;

-Ναι. Ήταν λίγο παράξενη νύχτα.

Ζ.

 

Πεζοδρόμιο

Κουτσουπιάς

* Η επισήμανση του Π.Σ. για την Κουτσουπιά. Όπου ένα τμήμα του παραλιακού δρόμου, από τον ‘’Γιαλό’’ μέχρι την πλατεία, θα ΄ναι και 400 μέτρα, δεν έχει πεζοδρόμιο. Υπήρχε κάποιο δήθεν πεζοδρόμιο, ένα ίχνος στην άκρη του οδοστρώματος, τώρα όμως που έπεσε άσφαλτος, εξαφανίστηκε ο υποτιθέμενος χώρος για τους πεζούς.

 Είναι κι η στροφή εκεί που μειώνει δραματικά την ορατότητα των οδηγών, κάτι πρέπει να γίνει. Ζητείται να τοποθετηθούν μπάρες ασφαλείας για να προφυλάσσουν το πεζοδρόμιο.

Ζ.

 

Αποξηραμένα

* ΤΑ κλαδιά από την αποψίλωση παρακείμενου οικοπέδου έχουν κλείσει, λέει, δίμηνο επί του πεζοδρομίου της Νικηφ. Φωκά στη Νεράιδα. Έχουν ξεραθεί πια κι ακόμη να περάσει το αυτοκίνητο του Δήμου. Κι ας έχουν ειδοποιηθεί αρμοδίως. Λιγάκι υπομονή χρειάζεται. Θα έρθει το φθινόπωρο και μετά στη διάρκεια του χειμώνα θα τα λιώσουν και θα τα πάρουν τα νερά, υπομονή. Εν τω μεταξύ, ως αποξηραμένα, αποτελούν μια όμορφη αισθητική παρέμβαση στη γειτονιά.

Ζ.

 

Τις πταίει;

* ΕΛΑΒΑΝ στο σπίτι τους δύο λογαριασμούς της ΔΕΗ και εκείνον του εξοχικού, πήγε η Σ.Φ. να τους εξοφλήσει και διαπίστωσε ότι συμπεριελάμβαναν και ανεξόφλητο ποσό, του προηγούμενου λογαριασμού ο καθένας. Οι οποίοι προηγούμενοι ποτέ δεν είχαν φτάσει στα χέρια τους. Διαμαρτυρήθηκαν στη ΔΕΗ κι από κει τα έριξαν στα ΕΛΤΑ. «Εμείς τους στείλαμε, ο ταχυδρόμος φταίει...». Βολική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ο πελάτης.

Ζ.

 

Τρώγε-τρώγε...

* ΝΕΕΣ περιπέτειες για τα φαγανά παιδιά της Λάρισας, στη σκιά της ομπρέλας.

-Πάει το αποφάσισα... Θα πάω να παίξω τα κιλά μου στο καζίνο. Μόνο έτσι μπορεί να τα χάσω.

* * *

*- ΜΕΤΑ από δύο γύρους, ρε συ, με πέταξαν έξω από το γυμναστήριο. Σκασίλα μου, τον τρίτο τον έφαγα καθισμένος στο παγκάκι απ’ έξω.

* * *

* - ΜΟΥ λέει η δικιά μου να σταματήσω να τρώω γιατί θα γίνω 100 κιλά.

Για να γίνω όμως 100 κιλά, θα πρέπει να χάσω καμιά δεκαριά.

Ζ.

 

Γδάρσιμο

* Η ηλικιωμένη Λαρισαία πήγε στην Εθνική τράπεζα να ενημερώσει το βιβλιάριο, κατά τα ειωθότα. Κι εκεί την πληροφόρησαν ότι για να της το αντικαταστήσουν, αφού είχαν τελειώσει οι σελίδες του, θα τη χρεώσουν 1 ευρώ. Ένα ευρώ κάθε μήνα από δω και μπρος. Κι απ΄ τον Σεπτέμβριο, της είπαν, 2 ευρώ. Κάθε μήνα πάλι. Φυσικά και τρελάθηκε και διαμαρτύρεται. «Μα από παντού μας τα παίρνουν... Τι πράγματα είναι αυτά... Δεν ντρέπονται...» κι άλλα τέτοια.

* * *

* ΓΝΩΣΤΟ ότι οι τράπεζες δεν θέλουν βιβλιάρια ούτε χαρτούρα, ότι επιδιώκουν να απομακρύνουν τους πελάτες από τα γκισέ, να δουλεύουν άμα γίνεται χωρίς καθόλου υπαλλήλους, προτιμούν τις συναλλαγές μέσω ίντερνετ. Γνωστό επίσης ότι οι τράπεζες είναι κράτος. Και κάτι παραπάνω. Αποφασίζουν, κυβερνούν κι ας μην κατεβαίνουν στις εκλογές. Δεν θα έπρεπε όμως να σεβαστούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν θα αποκτήσουν ποτέ ευχέρεια με τους υπολογιστές; Όλους αυτούς που τις στήριξαν τόσες δεκαετίες, που πάνω τους έχτισαν τραπεζικά ανώγεια και κατώγια...

Ζ.

 

Δούλεμα;

* ΚΑΤΟΠΙΝ τούτου ένιωθε δικαιωμένος ο αντισυστημικός Λαρισαίος.

- Όταν το ΑΤΜ σε χρεώνει τόσο πολύ για να πάρεις τα δικά σου λεφτά, σε προειδοποιεί κιόλας να κρύψεις το PIN για να μη σε ληστέψουν.

Ζ.

 

Όλοι στο γκαζόν

* «ΣΤΗΝ πλατεία της Νεάπολης γίνεται Ο χαμός...», επισημαίνει ο Φ.Π. Κάποια μαγαζιά λέει απλώνουν τα τραπεζάκια τους έξω από τη χωροθετημένη περιοχή τους, αυτή που τους έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο και για την οποία πληρώνουν. Προτιμούν λέει να βάζουν τους πελάτες τους να κάθονται εκεί που υπάρχει γκαζόν, είναι πιο ωραία αναμφιβόλως. Μόνο που το γκαζόν το προτιμούν και τα παιδάκια για τα παιχνίδια τους, καθότι στα τσιμέντα ματώνουν τα γόνατα. Μήπως να τσεκάρει κάποια στιγμή η δημοτική αστυνομία;         

Ζ.

 

Εμπλουτισμός

* Ο Λαρισαίος διαφωνούσε με την κλασική γυναικεία ρήση «όλοι οι άντρες είναι γουρούνια».

- Υπάρχουν και κάποιοι μαυριδεροί και τριχωτοί, αυτοί πρέπει να είναι αγριογούρουνα.

Ζ.

 

Πάλι καλά;

* - Εντάξει, θα μπορούσε να βάλει και την Ντενίση, είπε βαρυγκωμώντας ο νεοδημοκράτης Θ.Ρ.

Γιατί; Αφού γνωρίζει καλύτερα το 1821, έγραψε άλλωστε κι έχει παίξει και μια Λασκαρίνα. Επιπλέον τη Γιάννα την έχουν και για συριζαία.

Ζ.

 

Αναλογικά

* ΕΚΤΟΣ από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με την απόφαση του δικαστηρίου της Λαμίας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, οι νομικοί λένε ότι προσβάλλεται και η αρχή της αναλογικότητας. Ο απλός κόσμος το απέδωσε αυτό με ενάργεια αμέσως: «Η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριο Δημοτικού έφαγε 10 χρόνια φυλακή κι εκείνος που δολοφόνησε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, 13 χρόνια».

Ζ.

 

Ανταπέδωσε

* ΗΤΑΝ λιγάκι ντροπαλός ο Λαρισαίος που μπήκε μπαρ, ξεβγαλμένο δεν τον έλεγες. Ωστόσο η κοπέλα που είδε να κάθεται λίγο πιο πέρα ήταν πανέμορφη, τον ενέπνευσε. Έκανε τις ασκήσεις θάρρους και την πλησίασε.

- Μμμ... Θα σε πείραζε αν μιλούσαμε για λίγο;

Τον είχε σταμπάρει εκείνη, είχε όρεξη για πλάκα, χθεσινή δεν ήταν, οπότε του απαντάει με δυνατή φωνή.

- Όχι. Δεν θα κοιμηθούμε μαζί απόψε. Όχι σου είπα...

Τα μάτια όλων στο μαγαζί στράφηκαν πάνω τους. Όλες οι συζητήσεις σταμάτησαν, απλώθηκε ησυχία. Εκείνος χαντακώθηκε, ν΄ ανοίξει η γη να τον καταπιεί, δεν την άντεχε τόση ντροπή.

Ίσα που κατάφερε να συρθεί στη θέση του, κατέβασε το κεφάλι, ο ρυθμός επανήλθε σιγά-σιγά στο μπαρ, αν και οι περισσότεροι χαζογελούσαν με το πάθημά του.

* * *

* ΜΕΤΑ από λίγη ώρα, η κοπέλα που το ξανασκέφτηκε και τον λυπήθηκε, τον πλησιάζει εκεί που καθόταν.

- Συγγνώμη εάν σε πρόσβαλα πριν. Ένα αστείο ήθελα να κάνω, μην το παίρνεις έτσι...

Εκείνος αρχίζει να χαμογελά. Κι αυτή συνεχίζει να απολογείται.

- Ξέρεις, είμαι φοιτήτρια της ψυχολογίας, στο πτυχίο, και κάνω μια έρευνα για το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν έρχονται σε δύσκολη θέση, όταν εκτίθενται... Ξέρεις, όταν βρεθούν σε καταστάσεις που τους ντροπιάζουν...

Την κοιτάει εκείνος προσεκτικά. Και αρχίζει να ωρύεται.

- Τι εννοείς όταν λες, με 200 ευρώ; Όχι κοπέλα μου, δεν γίνεται...

Ζ.

 

--------------------------

 

KAINOYRIO KOSKINAKI MOY KAI POY

• ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω... Τον νέο γραμματέα της ΝΔ Γιώργο Στεργίου, διάδοχο του Λευτ. Αυγενάκη, έσπευσαν να συγχαρούν πριν ακόμη τον ψηφίσουν και εκλεγεί - καθότι μόνος υποψήφιος τον είχε ορίσει ο πρόεδρος. Ο Μ. Χαρακόπουλος κι ο κεντροεπίτροπος Ηρ. Γερογιώκας. Ο Λαρισαίος βουλευτής είχε συνεργαστεί μαζί του όταν ήταν γραμματέας προγράμματος του κόμματος, γνωστοί.

Ζ.

 

--------------------------

 

 

ANTE NA TELEIVSEI TO KALOKAIRI

• - ΑΝΤΕ να τελειώσει το καλοκαίρι, τέσσερα αυτοκίνητα έχω στείλει στον λαμαρινά.

Ζ.

 

--------------------------

 

KI OMVS PROEKLOGIKA KAPOIOI UEVRHSAN

• Κι όμως, προεκλογικά κάποιοι θεώρησαν ότι η καφετέρια στην Τρίγωνη ήταν στέκι υποστηρικτών του Χρ. Κέλλα. (Κοιτάζοντας πάνω αριστερά).

Ζ.

 

--------------------------

 

AYTH H MIKRH TSEPOYLA

• ΑΥΤΗ η μικρή τσεπούλα στα τζιν είναι για να βάζεις τον μισθουλάκο. Χωράει.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass