ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2019 19:06
* ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ την πόρτα των γραφείων της ΝΔ στο Μοσχάτο, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαριτολογώντας είπε ότι θα εισέλθει με το δεξί πόδι. Αμέσως μετά χαιρέτησε εγκάρδια τον Λαρισαίο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χρήστο Καπετάνο, πριν χαθεί στις αγκαλιές των άλλων κομματικών στελεχών. Είναι γνωστή άλλωστε η σχέση αλληλοεκτίμησης. * ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ την πόρτα των γραφείων της ΝΔ στο Μοσχάτο, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαριτολογώντας είπε ότι θα εισέλθει με το δεξί πόδι. Αμέσως μετά χαιρέτησε εγκάρδια τον Λαρισαίο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χρήστο Καπετάνο, πριν χαθεί στις αγκαλιές των άλλων κομματικών στελεχών. Είναι γνωστή άλλωστε η σχέση αλληλοεκτίμησης.

Δροσερά

*ΜΕ κάτι τέτοια προσπαθούν να δροσιστούν οι Λαρισαίοι.

- Πότε φεύγεις με άδεια;

- Σε 2 μέρες, 9 ώρες και 15 λεπτά. Αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας…

***

*- ΔΡΟΣΕΡΑ γεύματα, λέει, τώρα με τον καύσωνα. Ε, ας βάλω το παστίτσιο στο ψυγείο.

***

*-ΑΜΑΝ, ζιματίσκαμι.

-Ούι ζέστα μάναμ’…

Ζ.

 

Άνεμος κακός

*- ΦΥΣΑ αεράκι φύσα με, μη χαμηλώνεις ίσαμε…

Ακόμα και με Ξυλούρη στο ραδιόφωνο, να δημιουργείται η αίσθηση ενός κάποιου ρεύματος.

-Καλύτερα άπνοια παιδιά, γνωμάτευσε ο Λαρισαίος. Καλύτερα. Λίβας είναι, όχι αεράκι.

Ζ.

 

Πού φύγαν όλοι

*Η μαζική αποχώρηση των αδειούχων του Αυγούστου εντάθηκε από τον προαναγγελθέντα καύσωνα. Και επισπεύθηκε. Μια μέρα πριν, έστω και λίγες ώρες νωρίτερα το φευγιό των Λαρισαίων. Σήμερα λογικά μονάχα τα τζιτζίκια θα μείνουν στην πόλη.

Ζ.

 

Καλοκαίρια

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ καλοκαίρια που οδηγούν ανάποδα,

τα συναντάς στις τάβλες του απογεύματος που φεύγει. (Στίχοι εποχής από τον Ν.Β.)

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ καλοκαίρια που παίζουν την ανατολή στα δάχτυλα,

κάθονται στα ανθισμένα κύματα και τραγουδάνε. (Εκεί στον αφρό των ανθισμένων…)

Ζ.

 

Παλιός και νέος

*ΤΟΝ Αύγουστο, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν ειδήσεις, οπότε ο δημοσιογραφικός κόσμος εκφράζει την ευαρέσκειά του προς τον απερχόμενο Άρη Καραχάλιο αλλά και επερχόμενο δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου, για τη διαμάχη που άνοιξαν μεταξύ τους πριν ακόμη την παράδοση-παραλαβή. Είθε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοί τους.

***

*ΣΑΜΠΩΣ δεν υπάρχουν θέματα; Και εκκρεμότητες σωρό… Όμως άλλοι, αλλού, πορεύονται εν ειρήνη. Όπως ο καλός καγαθός κύριος Μανώλης των Τεμπών. Ο οποίος προτίμησε να αναχωρήσει για το Άγιο Όρος. Όχι για να μονάσει, για περισυλλογή και προσευχή ταξίδεψε ο νέος δήμαρχος, να κάνει ίσως και κάνα τάμα, με τόσα ζόρια που τον καρτερούν.

***

*ΟΣΟ για τη διαμάχη των Φαρσάλων, ο Λαρισαίος που παρακολουθεί από απόσταση έκρινε πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις δίκιο έχει ο νέος, πάντοτε. Ακόμη κι αν κάνει λάθος.

Ζ.

 

Αναζητήσεις

*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές είχαν βρεθεί σε φάση αναζητήσεων.

-Το σεξ, που λες, είναι όπως το ποδήλατο…

-Δεν ξέρω ποδήλατο.

***

*- ΕΓΩ πάντως, για ένα πράγμα μπορώ να μιλήσω με σιγουριά. Δεν γεννήθηκαν ακόμη τα μακαρόνια που θα περισσέψουν στην κατσαρόλα μου.

***

*- Η χειρότερη στάση στο σεξ είναι να είσαι από κάτω κι από πάνω να μην είναι κανένας.

Ζ.

 

Ποιος διοικεί;

*«ΤΑ συνδικάτα όταν βλέπουν φαινόμενα πολιτικών διώξεων πρέπει να επεμβαίνουν άμεσα». Υπερθεματίζει ο Δημ. Παπαποστόλου. Επανερχόμενος στο θέμα της Καίτης Παλιογιάννη, ο πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ αναρωτιέται: «Τελικά υπάρχει στο ΓΝΛ πολιτική δίωξη; Από ποιους; Η ΔΑΚΕ ως συνδικαλιστική παράταξη έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την κάθε διοίκηση αλλά δεν διοικεί. Το ΓΝΛ έχει ακόμη διορισμένη διοίκηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί ν’ αποφασίσει. Ένα ενδοπαραταξιακό πρόβλημα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί ν’ αναχθεί σε πολιτική δίωξη, ήδη η συνάδελφος έχει επανέλθει στη θέση ευθύνης. Λογικά ο διοικητής έχει στα χέρια του γνωμοδότηση και μπορεί να δώσει εντολή στο οικονομικό τμήμα να πράξει ανάλογα». (Ωπ… Να κι άλλη διάσταση στην υπόθεση. Επιπλέον όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζε ο διοικητής Δημ. Λιόλιος, που εκείνοι είχαν διορίσει. Τυχαίο;)

***

*ΚΑΙ καταλήγει ο δάσκαλος: «Ως Παπαποστόλου Δημήτρης, πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, έχω το δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσω την άποψή μου για κάθε θέμα. Τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τον νόμο»ν (Δεν μπορεί να σοβαρολογεί ο πρόεδρος… Τέσσερα χρόνια για τους ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.)

Ζ.

 

Πολύ συχνά

*Ο Λαρισαίος εξέφραζε την απορία του βλέποντας, ενώ ταξίδευαν στην παραλιακή ζώνη, ένα ακόμη εξοχικό με ιστό και υψωμένη την ελληνική σημαία. Αναρωτήθηκε αν απευθύνεται στους απέναντι, στο Αιγαίο.

Ο φίλος του, έμπειρος μηχανικός, ήταν κατηγορηματικός.

- Στις περισσότερες των περιπτώσεων άμα βλέπεις υψωμένη τη γαλανόλευκη σε εξοχικό, να ξέρεις ότι πρόκειται για αυθαίρετο. Πολύ συχνά αυτό συμβολίζει. Αν δε συνοδεύεται και από κιτρινόμαυρη σημαία με τον δικέφαλο, όχι της ΑΕΚ, του Βυζαντίου, τότε το πιθανότερο να έχουμε καραμπινάτη υπόθεση αυθαιρεσίας, υπό κατεδάφιση. (Αυθαίρετο η Ελλάς.)

Ζ.

 

Του έπεσε βαρύ

*- ΠΟΥ χάθηκες χθες το βράδυ;

Ο Τυρναβίτης ρωτούσε το φιλαράκι του.

- Άσε, βαρυστομάχιασα, έφαγα πολύ κεμπάπ. Κι έκανα μετά βόλτες να χωνέψω;

- Εσύ; Πες μου ότι περπατούσες…

- Όχι ρε χαζέ. Βόλτες με τ’ αυτοκίνητο.

Ζ.

 

Εκπλήξεις

*ΣΥΝΤΗΡΕΙ τον τίτλο της, ως ομάδα των εκπλήξεων, ο Απόλλων Φιλιππουπόλεως. Να πάλι, στο φιλικό με τους πλούσιους Σαουδάραβες, 0-2 ημίχρονο, 4-2 τελικό. Άπιαστοι; Και τώρα με τον Ολυμπιακό Βόλου, χε-χε-χε…

Ζ.

 

Επί της αμάξης

*«ΈΠΑΙΖΑΝ ακορντεόν εις απαγορευμένην ώραν», τιτλοφορείται το δημοσίευμα απ’ το καλοκαίρι του 1953, που ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε.Ρ.

Παρ’ οργάνων του Β’ αστυνομικού τμήματος συνελήφθη και απεστάλη αρμοδίως ο Έκτωρ Μπάμπαλης εκ Περιβολίου Δομοκού κάτοικος Λαρίσης, σωφέρ, ετών 33, διότι εις παρατήρησιν του σκοπού όπως παύση να παίζει ακορντεόν εις απαγορευμένην ώραν δεν υπήκουσεν. Συγχρόνως εδημιούργησεν επεισόδιον μεθ’ αμαξηλάτου, διότι ο τελευταίος δεν επέτρεψεν εις την συνοδευομένην υπό τούτου νεάνιδα να παίζη ακορντεόν επί της αμάξης, εις επέμβασιν δε αστυνομικών οργάνων προς διευθέτησιν της υποθέσεως, τους απεκάλεσε «χαμένους και ελεεινούς». (Άααστα τα μαλλάαα-κια σου, άαανακάαατωμέεενα...)

Ζ.

 

Γυναικεία

*ΓΙΑ γυναίκες συζητούσαν, τι άλλο να κάνουν πια μαζί τους, οι Λαρισαίοι μεσήλικες.

- Μια ψαγμένη μου έλεγε πως ‘’το καλύτερο κομπλιμέντο που μπορεί να σου κάνει ένας άντρας είναι να χάσει τα λόγια του όταν σε δει.’’ Σωστό;

***

*- ΝΑ το ξέρετε. Πίσω από κάθε ήρεμο άντρα, δεν υπάρχει καμία γυναίκα.

***

*- Η άλλη 16 χρονών κοπελίτσα γράφει ‘’σε κοίταξα και είδα στο βλέμμα σου όλα μου τα λάθη.’’ Του διαγωνίσματος θα εννοεί, ε;

Ζ.

 

Εις αγρόν

κεραμέως

*Η αύξηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ έδειξε, λένε, ότι πλέον η φοίτηση ήταν μάλλον συνειδητή επιλογή για πολύ κόσμο. Υπήρξε, λέγεται, και μεγάλος αριθμός μαθητών που επέλεξαν να μη συμπληρώσουν Μηχανογραφικό με σκοπό να φοιτήσουν στα νεοσύστατα Διετή πανεπιστημιακά τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δέκα τμήματα θα λειτουργούσαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δωρεάν η φοίτηση, οι εγγραφές θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο. Όλοι μιλούσαν για αναβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

***

*ΑΜ ΔΕ… Πρόλαβε η νέα υπουργός Ν. Κεραμέως, με ταχύτητα έστειλε τα Διετή «εις τον αγρόν του κεραμέως», αποφάσισε αναστολή έναρξης, πριν τα θάψει οριστικά. Τι καλύτερο δώρο για τα ιδιωτικά ΙΕΚ; Μάτι βγάζει. Που θα πάνε τα παιδιά, τουλάχιστον όσοι έχουν λεφτά. (Οι υπόλοιποι; «Αποβράσματα», τι άλλο;)

Ζ.

 

Και χαβιάρι

*Ο γνωστός Λαρισαίος φιλοξενούσε φίλο του απ’ την Αθήνα, ναι διακοπές στην καυτή Λάρισα. Κι είπε να τον πάει σε κεντρικό ουζερί για τσίπουρα.

-Ναι, έχετε καλά τσιπουράδικα στη Λάρισα, έχω ακούσει για φοβερούς μεζέδες.

-Μόνο;

***

*ΛΙΓΟ πριν, ο πονηρός Λαρισαίος είχε μπει στο σούπερ μάρκετ κι αγόρασε ένα μικρό βαζάκι με χαβιάρι, μαύρο εννοείται. Μπήκε μια στιγμή στα ενδότερα του τσιπουράδικου, δήθεν να παραγγείλει, συνεννοήθηκε αρμοδίως. Φέρνει το γκαρσόν τα τσίπουρα με τα παρελκόμενα, απλωμένα σ’ ένα πιατάκι και τα μαύρα αυγά του οξύρυγχου.

-Τι είναι αυτό;

-Εεε, χαβιάρι.

-Μεζές μαύρο χαβιάρι;

-Ναι γιατί;

-Και πόσο τα χρεώνουν ρε φιλαράκι τα τσίπουρα εδώ;

-Τριάμισι ευρώ…

-Α ρε Λάρισα αρχόντισσα… (Ακόμα γελάει ο άλλος.)

Ζ.

 

Νέα λήμματα

*Η Αναγέννηση είναι η ιστορική περίοδος που ακολούθησε τον μεσαίωνα αλλά κι αυτό που λέει στους φίλους του ο Λαρισαίος σύζυγος της Άννας βγαίνοντας από το μαιευτήριο.

***

*Η Ελένη Φιλίνη είναι ηθοποιός κι αυτό που φωνάζει ο Λαρισαίος στον σκύλο του που γαβγίζει απειλητικά στη φίλη του την Ελένη.

***

*ΚΑΤΣΙΚΙ είναι το ζώο, μα κι αυτό που απαντάει ο Λαρισαίος όταν τον ρωτάς που να κάτσεις.

Ζ.

 

Μεσάγγαλα

* ΣΚΗΝΕΣ καλοκαιρινής τρέλας στα Μεσάγγαλα. Όπου, μπορεί για τους ντόπιους και τους τακτικούς παραθεριστές να έχουν συνηθίσει κάποια πράγματα, για τους ξένους και τους φιλοξενούμενους όμως είναι απλά …ακαταλαβίστικα.

Ελάτε λοιπόν στη θέση του αλαφιασμένου ξένου τουρίστα (μάλλον Πολωνού), οδηγού αυτοκινήτου, ο οποίος προχθές το βράδυ προσπαθούσε να βγει στην εθνική οδό για να μεταφέρει το παιδάκι του σε κάποιο νοσοκομείο. Αναστατώθηκε όλος ο κόσμος, γιατί ο καημένος δεν μπορούσε να βγει από τον δαιδαλώδη οικισμό. Υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η σήμανση σ’ ένα παραθεριστικό κέντρο πραγματικό λαβύρινθο.

Με τα μάτια ενός τρίτου και περαστικού οφείλουμε να βλέπουμε τα προβλήματα και όχι με εκείνα των μόνιμων κατοίκων.

Χαοτική η κατάσταση και στο Κέντρο Υγείας, όπου μια γενναία γιατρός προσπαθεί από τη μια να αντιμετωπίσει τα περιστατικά των χιλιάδων παραθεριστών των Μεσαγγάλων και του Καστρί Λουτρού και από την άλλη να γράψει τα φάρμακα των ασφαλισμένων.

Ζητήματα που πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν.

Δ.Χ.

 

Κόλπα τηλεφώνου

*Ο Λαρισαίος διηγιόταν την προσωπική του μικροπεριπέτεια με μια από τις μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Και ίντερνετ φυσικά, που είναι μάλλον και το πλέον ζητούμενο.

Έληγε το συμβόλαιό του για το σταθερό τηλέφωνο και τη σύνδεση ίντερνετ, τον ειδοποίησαν από την εταιρεία ενημερώνοντάς τον ότι για την ανανέωση θα του χρέωναν 5 ευρώ τον μήνα παραπάνω, καθότι θα του πρόσφεραν στο ελάχιστο πακέτο ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, πιο πολλά λεπτά ομιλίας, προς σταθερά-κινητά-εξωτερικό, τα γνωστά. Τι κι αν έφερε αντίρρηση, αφού δεν εξαντλούσε ούτε τις λιγότερες παροχές του υφιστάμενου συμβολαίου, δεν γίνεται του είπαν, το φτηνότερο που μπορούσαν αν του προσφέρουν ήταν αυτό, αντί 22 στα 27 ευρώ. Έμεινε να το σκέφτεται ο άνθρωπος.

***

*ΗΤΑΝ και τα επιπλέον λεφτά αλλά ακόμη περισσότερο τον ενοχλούσε το ‘’νταβατζιλίκι’’. Ρώτησε κάποιον έμπειρο της αγοράς, ο οποίος τον συμβούλεψε να υποβάλει αίτημα αποχώρησης από την εταιρεία, ότι θα πήγαινε δήθεν σε άλλη. Αμέσως άρχισαν τα τηλεφωνήματα των εκπροσώπων της και οι δελεαστικές αντιπροτάσεις. Τάκα-τάκα βρήκαν τρόπο και επανέφεραν την τιμή στο παλιό συμβόλαιο. Μετάνιωσε που δεν τους παζάρεψε σκληρότερα και για ακόμη φτηνότερα, τους λυπήθηκε. Όχι την εταιρεία, τα παιδιά που προσπαθούσαν αγωνιωδώς να τον πείσουν να μη φύγει, τους υπαλλήλους της.

***

*- ΓΡΑΨΤΕ να κάνουν κι άλλοι πελάτες το ίδιο, μην τους λυπάστε, παρότρυνε. Διότι πολύ τσιμπάνε, πού να μπλέκουν, δέχονται τις άδικες αυξήσεις. Και δεν είναι και μικρές, πάνω από 20% στην περίπτωσή του. Κι όταν η εταιρεία το κάνει αυτό σε όλους, τα λεφτά είναι πάρα πολλά.

Ζ.

 

Του κλέψαντος…

*ΧΑΖΕΥΑΝ καουμπόικη ταινία στο βίντεο, οι δύο Λαρισαίοι Πόντιοι. Καλογυρισμένο έργο, σενάριο με νοήματα, αργά πλάνα μακρινά. Κάποια στιγμή ο καταδιωκόμενος καβαλάρης καλπάζει φρενιασμένα με το άλογό του κι η κάμερα δείχνει αρκετά μακριά, μπροστά του όμως να του φράζει τον δρόμο ένα βαθύ χαντάκι. Τοκ τοκ τοκ, τοκ τοκ τοκ, πλησίαζε ο φυγάς.

-Βάζεις στοίχημα ότι δεν θα το πηδήξει;

Τον κοιτάει ο άλλος τον φίλο του, τζογαδόρος εξ ιδιοσυγκρασίας, δέχεται.

-Πάει, είκοσι ευρώ. Θα το πηδήξει λέω εγώ.

***

*ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ο καλπασμός, πλησιάζει το άλογο και φρενάρει, σηκώνεται στα πίσω πόδια, δυστροπεί, δεν πηδάει πάνω απ’ τον γκρεμό. Πέφτει το εικοσάρικο του στοιχήματος. Σε λίγο όμως, ξανανοίγει ο κερδισμένος την κουβέντα.

-Ρε συ φιλαράκι, συγγνώμη αλλά σ’ έκλεψα και μετανιώνω. Το είχα ξαναδεί το έργο, ήξερα ότι το άλογο θα σταματούσε…

-Μμμ… Εγώ το έχω ξαναδεί δύο φορές. Κι είπα από μέσα μου, μία δεν τα κατάφερε, δύο ούτε, ε, με την τρίτη προσπάθεια έλεγα θα το πηδήξει ο άχρηστος…

Ζ.

 

-------------------

OTAN EINAI FILOTIMOS O ODHGOS

• OTAN είναι φιλότιμος ο οδηγός σε λεωφορείο, όπου δεν λειτουργεί το αιρκοντίσιον.

Ζ.

-------------------

AKOYRASTH H XRISTINA KONTOGIANNH

*ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ η Χριστίνα Κοντογιάννη, η οποία συνεχίζει αδιαλείπτως την εθελοντική της προσφορά και μετά τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές. Μισή μέρα στη δουλειά η Λαρισαία γεωπόνος και την υπόλοιπη στις δράσεις της ΕΟΔΥΑ. Τι γυρεύει εν προκειμένω στο δάσος; Μα πρόκειται για το ‘’Los Almiros Festival’’, στο Κουρί του Αλμυρού, όπου συνέρρευσαν χιλιάδες νέα παιδιά από όλη τη χώρα. Κατασκήνωση και ξέφρενο ροκ επί τετραήμερο. Με την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών –ΕΟΔΥΑ παρούσα να παρέχει δωρεάν υγειονομική κάλυψη επί 24ώρου.

Ζ.

-------------------

ME MEGALH MASTORIA ISVS KAI ME STYL

*ΜΕ μεγάλη μαστοριά, ίσως και με στυλ, έγινε η διαγράμμιση επί της Παπαναστασίου, στη διασταύρωση με Ηρώων Πολυτεχνείου. Έγινε στραβή, όπως παρατήρησε αμέσως η Α.Γ. Πιθανότατα από άποψη, για να σπάει η μονοτονία. Το ότι η μισή διάβαση πεζών οδηγεί πάνω στο δέντρο, μάλλον αντιστοιχεί σε οικολογική πινελιά. Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass