Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2019 19:04
*ΛΙΓΑ μόλις χιλιόμετρα από την τσιμεντούπολη αλλάζει η ατμόσφαιρα, άλλη αίσθηση στο Συκούριο.  Ζ. *ΛΙΓΑ μόλις χιλιόμετρα από την τσιμεντούπολη αλλάζει η ατμόσφαιρα, άλλη αίσθηση στο Συκούριο. Ζ.

Καλύτερα

*ΦΤΑΝΕΙΣ να πεις, τι καλά που είναι στη Λάρισα όταν έχει άπνοια. Άμα φυσάει, είναι λίβας.

Ζ.

 

Κάθε φορά

*- ΚΑΝΕΙ ζέστη;

- Κάνει πολύ ζέστη.

- Ήρθατε για μπάνιο;

- Ναι, ήρθαμε για μπανάκι…

Ανακουφισμένος ο Λαρισαίος. «Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση και ξεστραβωνόμαστε, ενημερώνεται ο κόσμος».

Ζ.

 

Του Αυγούστου

*- ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ στον διάδρομο…

Μαζεύτηκαν πλήθος οι αδειούχοι του Αυγούστου στην ουρά.

-Τελικά όλοι θα χωρέσουμε.

***

*ΕΙΝΑΙ να μη μακαρίζεις την τύχη σου; Αχάριστος όποιος δεν το καταλαβαίνει. Μα είναι πολύ σπουδαίο για κάποιον να κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, άρα και στη Λάρισα κοντά. Σε ποιον θα το πεις παγκοσμίως και δεν θα σε ζηλέψει. Που ταξιδεύουν, όσοι μπορούν, από την άλλη γωνιά του πλανήτη. Θεωρείται ταξίδι ζωής. Ου παντός πλειν εις Αιγαίον. Και δηλαδή Αιγαίο δεν είναι κι ο Αγιόκαμπος, ο Πλαταμώνας…

Ζ.

 

«Κουνηθήκαμε»

* ΡΑΝΤΕΒΟΥ στην Κάρπαθο έδωσαν χθες Κυριάκος Μητσοτάκης και… Εγκέλαδος, ο οποίος φαίνεται παρακολουθεί στενά τη νέα κυβέρνηση.

«Κουνηθήκαμε λίγο στην Κάρπαθο αλλά ενημερώθηκα πως ευτυχώς δεν υπήρξαν ζημιές και τραυματισμοί», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μίλησα με κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι με υποδέχτηκαν με χαμόγελα και αισιοδοξία για τις προοπτικές του νησιού και της χώρας. Τους ευχαριστώ για τη φιλοξενία τους!».

Δ.Χ.

 

Λαμαρίνα

*- Η αντανάκλαση του ήλιου στους τσίγκους των παρκαρισμένων αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι ορατή απ΄ το διάστημα…

Φουλ της λαμαρίνας και σήμερα στην παραλία Αγιοκάμπου και συναφών, η αμμουδιά γεμάτη ΙΧ. Σύμπασα η θεσσαλική ενδοχώρα παρατεταγμένη παρά θιν΄ αλός, αστράφτει στον ήλιο.

Ζ.

 

Το κατάπιαν

*Ο καθηγητής του ΤΕΙ, του πρώην ΤΕΙ δηλαδή, καθηγητής Πανεπιστημίου κι αυτός πια, όπως όλοι τους, επισημαίνει θαρρετά ότι η ΝΔ και μάλιστα ιδιαιτέρως η ΝΔ Λάρισας που είχε αντιδράσει με πάθος και ποικιλοτρόπως, τελικά έκανε «κατά το κοινώς λεγόμενο γαργάρα» τη συγχώνευση ή αλλιώς απορρόφηση ή και κατάργηση, όπως διατεινόταν, του ΤΕΙ. Είναι που δεν μπήκε κι ο τότε αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Κέλλας στο Υπουργείο Παιδείας, άρα δεν περνάει ο λόγος του κι ούτε μπορεί να του χρεωθεί μεγάλη ευθύνη τώρα. Κι οι πρώην ΤΕΙ κατέβηκαν απ΄ τα κεραμίδια φορώντας την τήβεννο του καθηγητή Πανεπιστημίου, αποφασισμένοι να στέλνουν γλυκά κάθε χρόνο στη γιορτή του στον Κ. Γαβρόγλου.

Ζ.

 

Επήδηξεν

*«ΕΠΗΔΗΞΕΝ αντικανονικώς», τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδας Ιούνιο μήνα πριν 65 χρόνια. Ανασυρθέν υπό του σεμνοτάτου αρχειοφύλακος Ε.Ρ. οπότε μην πάει ο νους στο πονηρό. Την 10ην πρωινήν, λοιπόν, εις την Φιλιππούπολιν και επί της οδού Ιωαννίνων, ο Ιωαν. Αρ. Καραγιαννίδης επιβαίνων αλωνιστικού συγκροτήματος ως τροφοδότης, επήδηξεν από αυτό προς το αριστερόν μέρος της οδού, με αποτέλεσμα να παρασυρθή υπό διερχομένου αυτοκινήτου ταξί και να τραυματισθή ελαφρώς. (Ενώ εάν πηδούσε δεξιά…)

Ζ.

 

Ενδείκνυται

*«ΜΙΑ καινούρια κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 6 με 9 μήνες για να επιβάλει μείζονες αλλαγές. Αν δεν αδράξει την ευκαιρία για να δράσει αποφασιστικά στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα της προσφερθεί ξανά αυτή η ευκαιρία», είχε πει ο Μίλτον Φρίντμαν. Και μπορεί ο πατέρας του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού να είχε κατά νου σκληρές «μείζονες αλλαγές» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει υπόψη της φυσικά τη συγκεκριμένη θεωρία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η προαναφερθείσα ρήση δεν έχει αντίκρισμα και σε άλλου είδους παρεμβάσεις και διαφορετικά επίπεδα εξουσίας.

***

*ΦΕΡΕΙΠΕΙΝ, αυτό το πρώτο εξάμηνο είναι μοναδικό για δημάρχους που αναλαμβάνοντας καθήκοντα, από την 1η Σεπτεμβρίου, μπορούν να δρομολογήσουν μέτρα και αλλαγές που δείχνουν χρήσιμες έως απαραίτητες αλλά δεν είναι και τόσο δημοφιλείς. Φερειπείν να εισπράξουν λιμνάζουσες οφειλές, να προχωρήσουν σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, να περιορίσουν τον ιμπεριαλισμό των τραπεζοκαθισμάτων ή να κόψουν το κάπνισμα σε μαγαζιά που αυθαιρετούν, μα και άλλα πολλά που εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα απ΄ τον καθένα. Οι δε δήμαρχοι που επανεκλέχθηκαν, Καλογιάννης - Νασιακόπουλος - Γκουντάρας, διαθέτουν προς αξιοποίηση και το ‘’νεκρό’’, αθόρυβο διάστημα από τις εκλογές μέχρι την έναρξη της νέας τετραετίας. Αυτό κι αν προσφέρεται για αξιοποίηση…

Ζ.

 

Για πιο εύκολα

*- ΣΕΛΗΝΗ είναι το φεγγάρι κι όταν ο Λαρισαίος ρωτάει ποιας εταιρείας είναι το κοντινότερο βενζινάδικο.

Επιπλέον λήμματα στο γνωστό Λεξικό και χρήσιμες εκφράσεις επίσης για ευκολότερη συνεννόηση.

***

*- ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ;

- Μάλιστα.

- Αγγλικά ξέρετε;

- Yes.

-Τι είναι calories;

-Καλό ρυζ΄ είναι του μπασμάτ΄ι.

***

-ΤI μωρό ίσι συ…

-Ποια είναι η Σίσυ;

Ζ.

 

0,58 αιώνες

*ΕΙΧΕ γενέθλια χθες ο Χ.Π. Έκατσε και μέτρησε, κάνοντας τη ζωή του φραγκοδίφραγκα.

Σήμερα συμπληρώνω 21.184 μέρες, δηλαδή 58 χρόνια ή 0,58 αιώνες ζωής. Τα κεράκια που έσβησα μέχρι τώρα στις τούρτες γενεθλίων μου ήταν 1.711.

Η καρδιά μου έχει χτυπήσει μέχρι τώρα περίπου 2.118.462. 600 φορές. Μέχρι σήμερα πήρα περίπου 461.666.500 αναπνοές.

Από τότε που γεννήθηκα, η Σελήνη συμπλήρωσε 775 τροχιές γύρω από τη Γη. Μέχρι σήμερα έχω καλύψει, κατά την κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της, περίπου 645.288.900 km, ενώ κατά την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο έχω καλύψει περίπου 54.909.757.000 km.

Όταν γεννήθηκα υπήρχαν περίπου 3.128.560.600 άνθρωποι στον πλανήτη Γη, ενώ σήμερα ζουν στη Γη περίπου 7.624.484.000 άνθρωποι. Από τους 100.000 ανθρώπους που γεννηθήκαμε την ίδια μέρα σε όλο τον πλανήτη, οι 87.419 περίπου είναι σήμερα ζωντανοί.

Ζ.

 

Τον κουρδίζουν

*ΜΑΓΟΣ της μπάλας ο Οκόνσκι, που μεταξύ άλλων μεγαλούργησε και στην ΑΕΚ προ τριακονταετίας. Μεγάλος φαν του Πολωνού ο γνωστός διαιτητής Κώστας Κουρδής, ο οποίος ονόμασε ‘’Όκο’’ το μαγαζί του επί της Ρούσβελτ, εδώ και πολλά χρόνια στέκι για κάμποσες παρέες γνωστών Λαρισαίων. Τώρα ο Ελασσονίτης ενεπλάκη και με τα δημοτικά πράγματα στην Ελασσόνα, μετείχε στον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Ν. Ευαγγέλου. Έχασαν. Ήδη όμως αρκετοί τον παροτρύνουν ‘’να τα ζώσει’’ από τώρα. Τον κουρδίζουν να είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος της παρατάξεως στην Ελασσόνα το 2023. Δεν είναι και μακριά…

Ζ.

 

Συνεχίζει

*ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ για λίγο το αγαπημένο του θέμα, τη μελέτη του έργου της συγγραφέως των παιδιών της Άλκης Ζέη, αλλά διατηρώντας τη στενή σχέση του με την Κύπρο, καθώς εκεί εκδόθηκε το τελευταίο του πόνημα, ο Μιχάλης Αργυρίδης ασχολείται με τα επιτεύγματα της παιδικής λογοτεχνίας στην πρώην ΕΣΣΔ. «Όψεις της σοβιετικής παιδικής λογοτεχνίας 1917-1991», ο τίτλος του 14ου βιβλίου μέσα σε μια τεσσαρακονταετία συγγραφικής δράσης.

Συνεχίζοντας ακαταπόνητος, ο φαρσαλινής καταγωγής Λαρισαίος δάσκαλος ενδιατρίβει στη μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η παιδική λογοτεχνία μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων, εμπλουτίζοντας με την τεκμηριωμένη κατά τους ειδικούς μελέτη του, τη συγκριτική λογοτεχνική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ζ.

 

Μεγάλο μπέρδεμα

*Ο νεαρός Λαρισαίος Γ.Γ. βρήκε μια ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια αλλά με τις γενιές να ανανεώνονται επανέρχεται στο προσκήνιο.

Είμαι εικοσιδυό χρονών. Παντρεύομαι με πανέμορφη σαραντάρα που μόλις πέθανε ο άντρας της. Έχει μια κουκλάρα κόρη στην ηλικία μου, η οποία αρέσει πολύ στον χωρισμένο πατέρα μου. Τα φτιάχνουν και μετά από λίγο καιρό παντρεύονται. Τώρα η θετή κόρη μου γίνεται και θετή μάνα μου. Ο πατέρας μου γίνεται γαμπρός μου. Κάνω παιδί με τη γυναίκα μου. Και ο πατέρας μου κάνει ένα κοριτσάκι με την κόρη της. Ο πατέρας μου και το παιδί μου πλέον είναι αδέλφια. Άρα το παιδί μου είναι και θείος μου. Το παιδί του πατέρα μου είναι αδελφή μου, αλλά ταυτόχρονα είμαι και παππούς της. Η γυναίκα μου είναι η μάνα της θετής μου μάνας και άρα γιαγιά της ανιψιάς μου. Είμαι παντρεμένος με τη γιαγιά μου. Είμαι ο παππούς μου.

Ζ.

 

Ιδεοληψίες

*ΠΩΣ αντιστράφηκαν οι ρόλοι, δεν χρειάστηκε ούτε μήνας να περάσει… Ήδη οι νεοδημοκράτες μιλούν για τις ιδεολογικές τους αρχές, τις οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν στη διακυβέρνηση. Ενώ οι συριζαίοι τούς επικρίνουν για ιδεοληψίες, παίρνοντας τον προσβλητικό όρο από το στόμα των γαλάζιων, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν κατά κόρον για την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν εκείνη μιλούσε για αριστερή ιδεολογία.

Ζ.

 

Πανταχόθεν

*ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ πυρκαγιές στη Σιβηρία κι όλοι στηρίζουν τις ελπίδες για κατάσβεση στην εξ ύψους βοήθεια, να βρέξει δηλαδή. Πέραν όλων των άλλων η ειδησεογραφία αναφέρει ότι ειδωλολάτρες ιθαγενείς κάνουν τελετές επιζητώντας βροχή, όπως κι οι ορθόδοξοι της περιοχής που ψάλλουν λιτανείες. Την ίδια στιγμή στρατιωτικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τα σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο. Δεμένο απ΄ όλες τις πλευρές. Ισχύει κι εκεί το ‘’καλός ο αγιασμός αλλά πάρτε και μια γάτα’’.

Ζ.

 

Γραμμή αλκοολικών

*ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ να το φιλοσοφούν χθες οι Λαρισαίοι φοιτητές.

- Οι Δευτέρες προσφέρουν 52 φορές τον χρόνο την ευκαιρία για μια καινούρια αρχή. Οπότε κανένας δεν πιέζεται. Ξέρει ότι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, ακόμη και μια πεντηκοστή δεύτερη…

***

*ΣΥΝΤΟΜΑ όμως το γύρισαν στα δικά τους, τα χαλαρά.

- Όταν με παίρνουν στο σπίτι στο σταθερό και ρωτάνε ‘’πού είσαι βρε…’’, τότε απαντάω ‘’κλείσε, οδηγάω, θα σε πάρω σε λίγο.’’

***

*- ΝΑΙ; Γραμμή αλκοολικών;

- Μάλιστα.

- Α, ωραία… Πείτε μου σας παρακαλώ, εσείς θα ξέρετε σίγουρα. Πόσο δυόσμο να βάλω στο μοχίτο;

Ζ.

 

Εκλήθη

*ΚΑΤΑ την παρελθούσαν εβδομάδαν, εκλήθη -λέγεται- εις Αθήνας ο Νικόλαος Ντόλας. Γέννημα θρέμμα της παρατάξεως ο Λαρισαίος καθηγητής. Παλαιόθεν η στενή προσωπική του σχέση με τον Κ. Μητσοτάκη. Για το πώς, πού, πότε, δεν πρόκειται να πληροφορήσει το περί ου ο λόγος πολιτικό στέλεχος. Εν ευθέτω χρόνω θα δημοσιοποιηθεί.

Ζ.

 

Αλκοτέστ

*ΤΟ ζευγάρι, οι Τυρναβίτες, επιστρέφουν από ένα γάμο. Στο πίσω κάθισμα έχουν και το μωρό παιδί τους. Τους σταματά μπλόκο της τροχαίας για αλκοτέστ…

Το οποίο δείχνει φυσικά ότι ο Μήτσος που οδηγεί βρίσκεται πολύ πάνω από το όριο. Πώς αλλιώς, μετά από γλέντι…

Ο τροχονόμος είναι έτοιμος να του κόψει το βαρύ πρόστιμο αλλά ο Τυρναβίτης έχει αντίρρηση.

– Δεν είμαι εγώ μεθυσμένος, το μηχάνημα το δικό σας είναι χαλασμένο. Αν δε με πιστεύεις κάνε και αλκοτέστ στη γυναίκα μου.

Η σύζυγος βρίσκεται και αυτή με τη σειρά της πολύ πάνω από το όριο.

– Δεν είναι το μηχάνημά μας χαλασμένο κύριε, απλά και η γυναίκα σας έχει πιει.

– Όχι, όχι αυτό είναι χαλασμένα και αν δε με πιστεύετε να κάνετε αλκοτέστ και στο μωρό.

Ο τροχονόμος υποχωρεί με τα πολλά, κάνει αλκοτέστ και στο μωρό το οποίο ναι, βρίσκεται κι αυτό πάνω από το όριο. Ο τροχονόμος έκπληκτος ζητά συγγνώμη. Παραδέχεται φυσικά ότι το μηχάνημα είναι όντως χαλασμένο. Και τους αφήνει να φύγουν.

– Κατάλαβες τώρα Μαρία γιατί σου έλεγα να βάζεις λίγο τσίπουρο στο γάλα του μωρού;

Ζ.

 

------------------------------

2EINAI ASXETOS ASTOIXEIVTOS

*ΕΙΝΑΙ άσχετος, αστοιχείωτος ο ταβερνιάρης κι έκανε λάθος με το Wi Fi ή πολύ πονηρός νεοέλληνας που προκαλεί τον τουρίστα να τσιμπήσει προσφέροντας ελεύθερη σύζυγο αντί για Free ίντερνετ;

Ζ.

 

------------------------------

 

3ALLHLOEKTIMHSH KAI POLYXRONH

* ΑΛΛΗΛΟΕΚΤΙΜΗΣΗ και πολύχρονη φιλία συνδέει το μέλος της ΠΕ της ΝΔ Χάρη Τσιλιάκο με τον νέο γραμματέα του κόμματος Γιώργο Στεργίου, καθώς και οι δύο γνωρίζονται και συνεργάζονται συχνά από τον καιρό διοργάνωσης των προσυνεδρίων της ΝΔ.

 

 

------------------------------

 

4KAPOTE YPHRXE PERIPTERO

*ΚΑΠΟΤΕ υπήρχε περίπτερο εκεί, Ζωοδόχου Πηγής και Διονύσου στα Ταμπάκικα κι ενοχλούσε λένε. Ενώ τώρα; Μια χαρά πάρκινγκ, υπό σκιάν μάλιστα.

Ζ.

 

 

------------------------------

 

5PROFANVS XALIKOSTRVSH KAI OXI ASFALTOSTRVSH

* ΠΡΟΦΑΝΩΣ χαλικόστρωση και όχι ασφαλτόστρωση σημειώθηκε στον δρόμο για την Αγία Παρασκευή Μεσαγγάλων από τα συνεργεία της Περιφέρειας, όπως αναφέρει σε σημείωμα του αναγνώστη της περιοχής.