Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2019 19:45
* ΜΙΑ φωτογραφία που μόνο καλοκαίρι δεν μυρίζει! Το σκουπιδομάνι εις παράταξη, στις 9.30 χθες το πρωί στη Λεπτοκαρυά (απέναντι από το πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη). Η κυβερνησιμότητα στους Δήμους μας μάρανε… * ΜΙΑ φωτογραφία που μόνο καλοκαίρι δεν μυρίζει! Το σκουπιδομάνι εις παράταξη, στις 9.30 χθες το πρωί στη Λεπτοκαρυά (απέναντι από το πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη). Η κυβερνησιμότητα στους Δήμους μας μάρανε…

Επίσκεψη

*ΣΤΗ Λάρισα θα γιορτάσει -λένε οι πληροφορίες- τα 45 χρόνια από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η πρόεδρος Φώφη εκτίμησε τα υψηλά ποσοστά που της έδωσε ο νομός και ο αγροτικός κόσμος και θέλει να ανταποδώσει… Φώφη μου, έλεγε ο Λαρισαίος αγρότης, δεν θέλουμε επισκέψεις, θέλουμε το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ… Αυτό που τέτοια εποχή κανονίζαμε να πάμε στους Μαυρίκιους και στις Μαγιόρκες. Αυτό που κουβαλούσαμε τα μπετόνια με το πετρέλαιο για τη μηχανή ποτίσματος με τα τεράστια αγροτικά μας, κι αυτό που φεύγαμε από τη Βελίκα τα ξημερώματα για να κάνουμε αλλαγή το καρούλι και μετά επιστρέφαμε Βελίκα για να συνεχίσουμε το ποτό. Κι εγώ, Φώφη μου, θα ξανανέβω στα υδραγωγεία για να βάλω αφίσες σου, θα γράψω στις αποθήκες του συνεταιρισμού ΠΑΣΟΚ με μεγάλα πράσινα γράμματα, θα κατεβάσω αφίσες του Μητσοτάκη και θα ξαναπλακωθώ στο καφενείο με Νεοδημοκράτες. Τότε Φώφη μου, θα κάνεις συγκέντρωση που ο κόσμος θα ξεκινά στο Αρχαίο Θέατρο και θα φτάνει Αλκαζάρ…

ΘΑ.

 

Εκλογές ΕΝΠΕ

* ΣΤΗ Σκιάθο ξεκουράζεται τούτες τις μέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, «γεμίζοντας τις μπαταρίες» ώστε να ριχτεί με άλλον αέρα στις εκλογές του …Οκτωβρίου! Κι άλλες εκλογές; Ναι, αυτές για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την οποία κατείχε στην απερχόμενη θητεία. Το 2015 είχε κερδίσει τη Ρένα Δούρου της Αττικής, καθώς οι γαλάζιοι σύνεδροι ήταν πολύ περισσότεροι από τους υπόλοιπους. Ουσιαστικά όμως στην εσωκομματική μάχη είχε κερδίσει τον Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ως «αντάρτης» που είχε κατέβει στην Κεντρική Μακεδονία, δεν στηρίχθηκε από το κόμμα. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον Θεσσαλό πρόεδρο των περιφερειαρχών. Και αυτό γιατί φέρονται να ενδιαφέρονται για την προεδρία της ΕΝΠΕ, τόσο ο Απ. Τζιτζικώστας, όσο και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Κανονικά ο Λαρισαίος θα έπρεπε να είναι το αουτσάιντερ, κόντρα στους περιφερειάρχες Αττικής και Μακεδονίας, αλλά τα προγνωστικά τον δίνουν φαβορί. Κι αυτό γιατί η θητεία του Κώστα Αγοραστού στην Ένωση Περιφερειών κρίνεται απ’ όλους άκρως πετυχημένη. Αφήστε που η υποψηφιότητά του βολεύει και τη ΝΔ, διότι στηρίζοντάς τον, δεν μπαίνει στο δίλημμα Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Μέχρι τον Οκτώβριο όμως είναι πολύς χρόνος, οι φιλοδοξίες των κ.κ. Πατούλη, Τζιτζικώστα είναι μεγάλες (ιδίως του πρώτου) και ο Θεσσαλάρχης έχει κάθε λόγο να είναι σε επιφυλακή.

Γ.Ρ.

 

Ζει;

* ΣΤΟ επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την αιφνιδιαστική κατάθεση των γνωστών (ν)τροπολογιών. Δικαιολογημένη αντιπαράθεση καθώς δύο σοβαρές τροπολογίες (βάσιμος λόγος απόλυσης και ευθύνη υπεργολάβου) κατατέθηκαν στο παραπέντε της ψηφοφορίας.

Αν τολμούσε κάτι αντίστοιχο ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. που επίσης έφερνε τροπολογίες χωρίς προετοιμασία) το μιντιακό σύστημα θα είχε κηρύξει «ανένδοτο». Τέλος πάντων, η αναφορά γίνεται με αφορμή και την καταγγελία της στάσης του υπουργού Εργασίας από ποιον λέτε;

Από τη ΓΣΕΕ, ναι σωστά διαβάσατε τη ΓΣΕΕ. Η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «εν μέσω θέρους και με τη μορφή τροπολογίας καταργούνται προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις». Ναι η φιλεργατική ΓΣΕΕ, όρθωσε ταξικό ανάστημα…

Β.Κ.

 

Βάσιμη

* Ο υφυπουργός Εργασίας και αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης έδωσε μια… καλή εξήγησε για την περίφημη τροπολογία. Λέγοντας προχθές σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως… «οι εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Ο βάσιμος λόγος απόλυσης ήταν ένα εργαλείο το οποίο οδηγούσε στη μείωση της απασχόλησης».

Απίστευτη η εξήγηση του υφυπουργού. Άρα εφεξής θα αυξηθεί η απασχόληση και παράλληλα θα μειωθεί η ανεργία. Εχει… βάση η επινόηση Μηταράκη, μεγάλη βάση.

Β.Κ.

 

Ελληνική πατέντα

* ΜΕ ιδεολογικό πρόσημο η τοποθέτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή για το άσυλο: «Η συζήτηση περί ασύλου και η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διατήρηση ενός ξεπερασμένου θεσμού είναι μια ευκαιρία είπε να ξαναπροβληματιστούμε για το τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό σ’ αυτό τον τόπο».

Προεκλογικά σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία», είχε χαρακτηρίσει οπισθοδρομικούς συντηρητικούς και όχι προοδευτικούς όσους εμμένουν σε έναν ξεπερασμένο από τη ζωή θεσμό. Και προχθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εξήγησε ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια ελληνική πατέντα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο». Το επόμενο βήμα για τη «νέα κανονικότητα», σύμφωνα με τον Μάξιμο, είναι η κάρτα εισόδου στο πανεπιστήμιο «για να αποτραπεί η είσοδος κάθε μπαχαλάκη άσχετου με την ακαδημαϊκή κοινότητα».

 

Μεσαία τάξη

* ΠΟΙΑ είναι τελικά η περίφημη «μεσαία τάξη» …στην ποδιά της οποίας σφάζονται παλικάρια. Αυτή –θεωρητικά- έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και προς αυτή «οδεύουν» τα πρώτα «ανταποδοτικά» μέτρα της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας από τους τρόπους προσδιορισμού της μεσαίας τάξης είναι παίρνοντας ως βάση το ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα.

Ωστόσο, για τους πολιτικούς το εισοδηματικό αυτό εύρος ποικίλλει. Έχουν ακουστεί ποσά από 10.000 ευρώ έως 18.000 και 20.000 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν χαμηλόμισθοι μισθωτοί, νέοι εργαζόμενοι, αλλά και μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, είτε πραγματικά φτωχών, είτε συστηματικώς φοροδιαφευγόντων.

Πάντως ένα οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, δεν αντιπροσωπεύει παρά μισθωτό των 1.400-1.450 ευρώ, ενώ αν εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, υπολογίστε ανάλογα…

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, στα μεσαία εισοδήματα εντάσσονται όσοι λαμβάνουν από το 60% έως το 200% του μέσου μηνιαίου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα είναι φτωχή, αφού πρόκειται για μισθούς μεταξύ 520 και 1.750 ευρώ.

Ε, δεν τη λες και ευκατάστατη οικογένεια, για να τη φορολογήσεις άγρια.

* * *

* ΑΠΟ την άλλη, όταν απαλλάσσεις από τον ΕΝΦΙΑ, έστω και κλιμακωτά, ιδιοκτήτες ακινήτων, η έννοια της μεσαίας τάξης αποκτά …διασταλτική ερμηνεία. Για να μην πω ότι γίνεται λάστιχο: Το όφελος για ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία έως και τις 200.000 ευρώ, δεν ξεπερνά τα 50-120 ευρώ, σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν το 2018. Παρότι η μείωση του φόρου είναι της τάξης του 20% - 30%. Αντίθετα η «μικρή» μείωση φόρου του 10% για ακίνητα αξίας των 400.000 ευρώ ξεπερνά τα 350 ευρώ, ενώ για εκείνα άνω του 1 εκατομμυρίου, ξεπερνά τα 1.700 ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται: Ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, ανήκει στη μεσαία τάξη;

Δ.Χ.

 

Μηνύματα

* ΞΕΚΙΝΗΣΕ χθες η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων της υπηρεσίας "112" σε κατοίκους της πρωτεύουσας, εκεί όπου το επίπεδο επιφυλακής που είχε θέσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού). Το συγκεκριμένο μήνυμα έγραφε "Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 10-8-2019 (ώρα αποστολής). Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς". Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS. Αχρείαστο να είναι...

Γ.Γ.

 

Ελεύθεροι

* ΕΝΤΟΣ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών. Η κυβέρνηση έχει λέει έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, απλά αναμένει να δώσουν το «πράσινο φως» οι θεσμοί.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ πέρασαν κοντά 4,5 χρόνια από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, όταν εκείνες τις ημέρες οι αφελείς (πολιτικά) πίστεψαν πως ένα Σαββατοκύριακο θα κρατούσε, μερικές ημέρες.

Από τα νταούλια της νιότης του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε στην ώριμη κυβερνώσα «αριστερά». Αλλά αυτά αφορούν στο παρελθόν, μην ξυπνάμε μνήμες, εδώ έχουμε το μέλλον μπροστά μας, ελεύθεροι. Να πάει ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού να κάνει ανάληψη, δεκάδων χιλιάδων ευρώ από το ΑΤΜ.

Οι υπόλοιποι θα ζήσουμε το όνειρο, ελεύθεροι. Άφραγκοι θα πείτε αλλά τι να τα κάνεις τα λεφτά όταν δεν έχεις φράγκο, κατά το άσμα…

Β.Κ.

 

Κουβέρ

* ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ αδιάφορα καταστηματάρχες κέντρων εστίασης για το κουβέρ, που καταργήθηκε εδώ και χρόνια.

Το πρώτο πράγμα που εξακολουθούν να προσφέρουν πριν την παραγγελία, στο τραπέζι, είναι το κουβέρ, χωρίς να ρωτήσουν τον πελάτη. Και φυσικά το χρεώνουν!

Αν μάλιστα ο πελάτης αντιδράσει και κάνει παρατήρηση, τότε τον αγριοκοιτάζουν σαν να τους έβρισε!

***

* -«ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑ ψωμί;» ρωτά πελάτης τον σερβιτόρο.

-«Οχι κύριε. Αλλά χωρίς ψωμί θα φάτε το φαγητό σας;» του απαντά.

-«Ναι…», του λέει «κάνω διατροφή!».

Λ.Κ.

 

Παράπονα

* ΞΕΡΕΤΕ ότι τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο "Φύλλο Διαμαρτυρίας";

Το έντυπο θα πρέπει να βρίσκεται σε ειδική θήκη, τοποθετημένη σε εμφανές μέρος, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Το είδατε πουθενά; Αν ναι, είναι η εξαίρεση. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν το χρειαζόμαστε. Όλα τα καταστήματα λειτουργούν τέλεια.

Λ.Κ.

 

Ψιλά γράμματα

* ΤΟ «συμβούλιο δεοντολογίας» του ποδοσφαιρικού σωματείου Σάλκε, έπαψε για τρεις μήνες από τα καθήκοντά του, τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ομάδας, Κλέμενς Τόνις.

Επειδή, μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματιών, με αφορμή την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είχε προτείνει την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρισμού στην Αφρική. Λέγοντας «τότε οι Αφρικανοί θα σταματήσουν να κόβουν δέντρα και θα σταματήσουν να παράγουν διαρκώς παιδιά όταν πέφτει το σκοτάδι».

Μετά και τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης το συμβούλιο της ομάδας τον έπαψε.

Δεν πάει το μυαλό μας ποιος μεγαλομέτοχος ελληνικής ΠΑΕ είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τα οποία – αν εξαιρέσουμε την αντίδραση του δημοσιογράφου – δεν απασχόλησαν καν την κοινή γνώμη. Ψιλά γράμματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πείτε και δεν θα έχετε άδικο…

Β.Κ.

 

Κανόνες

* ΟΣΟΙ έχουν δεσποζόμενα ζώα, είναι γνωστό πως όταν τα βγάζουν βόλτα πρέπει να τηρούν και βασικούς κανόνες. Της ασφάλειας και της υγιεινής μεταξύ άλλων. Το πάρκο Αλκαζάρ για παράδειγμα, το Κηποθέατρο είναι χώρος για όλους - όπως σημειώνουν συμπολίτες που διαμαρτύρονται για τις ακαθαρσίες - και οι ιδιοκτήτες ζώων δεν μπορεί να παριστάνουν τους ανίδεους…

Β.Κ.

 

Επισημάνσεις

* ΜΕ την ευκαιρία των εργασιών στον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ –ήδη δόθηκε στην κυκλοφορία στους οδηγούς, ενώ εκκρεμεί η διαμόρφωση του κόμβου εσωτερικά- Λαρισαίος ζητά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στην παρακείμενη γέφυρα, όπου σιδερένιο πλέγμα εξέχει και αποτελεί κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς, κυρίως τους δικυκλιστές. Με την ευκαιρία αν κάποιοι περιμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση του κόμβου (πιθανότατα τον Σεπτέμβριο) στη ΔΕΥΑΛ, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Τρικαλινούς, οι οποίοι θα κερδίσουν σημαντικό χρόνο, πηγαίνοντας για Τέμπη-Θεσ/νίκη. Θα εισέρχονται στον περιφερειακό από το Lidl και θα αποφεύγουν τελείως την Ιωαννίνων.

 

Τοίχος

* ΤΟΝ κίνδυνο κατάρρευσης τοίχου στην περίφραξη εγκαταλελειμμένου κτιρίου, επισημαίνει οικοδόμος συμπολίτης. Πρόκειται για το κτίριο «Σαρακάκη» επί της Φαρσάλων, όπου όπως σημειώνει η περίφραξη γέρνει επικίνδυνα. Μάλιστα, επειδή κοντά είναι το γήπεδο της Ανθούπολης πολλά παιδιά περνούν από κει…

 

Βήχας

* ΕΙΧΑΝ όρεξη οι Λαρισαίοι φοιτητές που επαναπατρίστηκαν, πετούσε ο καθένας την εξυπνάδα του...

Εδώ, ρε παιδιά, δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο όρος συμπρωτεύουσα κι εμάς μας πείραξε το Γραφείο Πρωθυπουργού;

* * *

* Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη παγκοσμίως που γράφεται με δύο «σ» και προφέρεται με δύο «λ»...

* * *

* ΕΝΩ ο ευτραφούλης έλεγε ότι με τα λεφτά και τον βήχα καταφέρνει και τα κρύβει, με την κοιλιά του δυσκολεύεται.

ΘΑ.

 

---------

PANO APO TREIS ORES PAREMEINE ST AGRAFEIA THS NODE ND LARISAS O YPOYRGOS* ΠΑΝΩ από τρεις ώρες παρέμεινε στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενθουσιάζοντας τον γαλάζιο πρόεδρο Χρ. Καπετάνο και τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη και παράλληλα… ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τους επόμενους υπουργούς που θα επισκεφθούν τη Λάρισα.

 

---------

OYZAKI H MPOYRA MEZES KAI ELEYUERIA• ΟΥΖΑΚΙ ή μπύρα, μεζές και «Ελευθερία». Οι μικρές απολαύσεις του καλοκαιριού.

 

---------

SKEPASE TO BRE TO KORISI MHN KAEI• ΣΚΕΠΑΣΕ το βρε το κορίτσι μην καεί...

 

---------

PARKARISMA STENO PRSEINGK EOS PARENOXLHSH* ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ στενό πρέσινγκ έως …παρενόχληση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass