ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2019 19:45
* ΚΑΛΩΣ εχόντων των πραγμάτων, οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που τοποθετούνται στις συνοικίες της Λάρισας, θα λειτουργήσουν τέλη Σεπτεμβρίου.  Η χωρητικότητά τους είναι διπλάσια των αντίστοιχων που βρίσκονται στους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες του πληθυσμού που καλύπτουν.  Αναμφίβολα θα λύσουν πολλά προβλήματα, αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη συνεργασία των πολιτών στη σωστή χρήση τους.  Λ.Κ. * ΚΑΛΩΣ εχόντων των πραγμάτων, οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που τοποθετούνται στις συνοικίες της Λάρισας, θα λειτουργήσουν τέλη Σεπτεμβρίου. Η χωρητικότητά τους είναι διπλάσια των αντίστοιχων που βρίσκονται στους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες του πληθυσμού που καλύπτουν. Αναμφίβολα θα λύσουν πολλά προβλήματα, αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη συνεργασία των πολιτών στη σωστή χρήση τους. Λ.Κ.

Φωτιές

* ΚΑΘΕ χρόνο καίνε τα δάση μας, εννοείται εκείνα που μπορούν να οικοδομηθούν. Αφού ως χώρα δεν έχουμε παντού εθνικό κτηματολόγιο-δασολόγιο με αποτέλεσμα εκεί που καίγεται μια περιοχή εκεί να φυτρώνει ένας οικισμός.

Ο πολιτικός κόσμος σημειώνει τη θλίψη του, τα γνωστά, όλοι κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις και επιτόπιες επισκέψεις, μέχρι την επόμενη φορά που η φωτιά θα κάψει δάση και ανθρώπους. Χώρα κόσκινο…

Β.Κ.

 

Βάσεις

* ΛΙΓΕΣ μέρες απομένουν μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων και ήδη η εικόνα έχει διαμορφωθεί. Σταθερά Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές Σχολές βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των αριστούχων υποψηφίων, όμως στην κορυφή βρίσκονται επίσης στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Η σιγουριά της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης είναι το δέλεαρ για τους υποψηφίους και όχι άδικα, αφού η κρίση «γονάτισε» τα επαγγέλματα κύρους.

Ν.Π.

 

Κινείται

* ΜΕ αφορμή σχόλιο της στήλης, για το εγκαταλελειμμένο μηχανάκι στην οδό Δήμητρας, επανέρχεται συμπολίτης. Σημειώνοντας καταρχήν ότι το μηχανάκι δεν είναι ξεχασμένο σε θέση στάθμευσης αλλά σε πεζοδρόμιο.

Το παράδοξο είναι πως για το ίδιο θέμα μέσω της εφαρμογής novoville, ενημερώθηκε ο Δήμος Λαρισαίων δύο φορές. Στις 28 Μαρτίου και στις 20 Μαΐου, μεσοδιάστημα κατά το οποίο η μοτοσικλέτα μετακινήθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε και αφέθηκε ξανά στην ίδια θέση…

Β.Κ.

 

Μπλακ αουτ

* ΕΝΑ …κουνάβι προκάλεσε το μπλακ άουτ στα παράλια Αγιάς και Πιερίας την Κυριακή. Πάντως πολλοί σχολιάζουν και παρατηρούν ότι οι επιπτώσεις στην παραγωγή της ΔΕΗ και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας του ομίλου, σκάνε στην επιφάνεια με τον καύσωνα. Μπορεί βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις να φταίνε κουνάβια ή γάτες, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι οι διακοπές ρεύματος είναι πολύ συχνές.

Ν.Π.

 

Σκυλιά

*ΞΑΓΡΥΠΝΟΥΝ στα παράλια του Αγιοκάμπου οι παραθεριστές τούτες τις ημέρες. Ο λόγος είναι μια αγέλη αδέσποτων σκύλων που ξεσηκώνει την περιοχή με τους «τσακωμούς» της. Ολημερίς ξεκουράζεται σε σκιές η τετράποδη αλητοπαρέα, μα σαν πέσει η νύχτα και η θερμοκρασία βρίσκει τους ρυθμούς της και ρίχνεται σε ανελέητους καβγάδες με τα γαβγίσματα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τόσο που ακόμα και οι πιο θαρραλέοι αποφεύγουν να τα διώξουν. Μήπως ο Δήμος Αγιάς γνωρίζει κάτι σχετικά;

Κ.Γ.

 

Αξιολόγηση (1)

* ΣΤΟ πλαίσιο έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου, φοιτητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον του Πανεπιστήμιου.

Στο ΑΠΘ λοιπόν οι φοιτητές ως σημαντικότερα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούν θεωρούν την έλλειψη ασφάλειας και αστυνόμευσης (49%), την έλλειψη χρηματοδότησης (46%), την έλλειψη καθαριότητας (41%). Ακολουθούν με 33% οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων.

Τα περισσότερα ΜΜΕ επέλεξαν τη διάσταση που αφορά στην έλλειψη ασφάλειας (σ.σ. ζήτημα ουσιαστικό για το ΑΠΘ) για να δικαιολογήσουν τι λέτε; Την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ασύλου.

Για την έλλειψη πόρων, κουβέντα όπως και για την επαγγελματική αποκατάσταση, με αφορμή την ανεργία των νέων στη χώρα μας και την εξαγωγή επιστημόνων…

Β.Κ.

 

Αξιολόγηση (2)

* ΟΙ φοιτητές του ΠΑΜΑΚ τώρα, ως σημαντικότερα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούν θεωρούν, τον μεγάλο αριθμό εισακτέων (41%), την έλλειψη επικοινωνίας διδασκόντων - διδασκομένων (38%), τις συγκοινωνίες (31%). Με 31% ακολουθούν η χρηματοδότηση και με 28% η πληροφόρηση.

 Είδατε πόσο ευγενικά είναι διατυπωμένη η απουσία των καθηγητών και η ανάθεση των μαθημάτων στους λέκτορες; Το γεγονός ότι οι φοιτητές – γενικά λέμε και όχι στο ΠΑΜΑΚ – δεν βλέπουν τον καθηγητή τους στο αμφιθέατρο, το ονομάζουν «έλλειψη επικοινωνίας διδασκόντων – διδασκομένων»…

Με την ευκαιρία, οι απαντήσεις των φοιτητών είναι εντελώς διαφορετικές για δύο πανεπιστήμια που τα χωρίζει ένας δρόμος…

Β.Κ.

 

Διακοπές

*ΔΥΟ ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στη χθεσινή «ΕτΔ» και σχετίζονται με το θέμα των διακοπών. Η πρώτη λέει πως «Ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να κάνει διακοπές» καθώς το 51% των Ελλήνων το 2018 σύμφωνα με έρευνα της Eurostat δεν μπόρεσε να φύγει μια εβδομάδα μακριά από το σπίτι του. Η δεύτερη λέει πως μέσα στο ίδιο έτος το φράγμα των Αλβανών τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα ξεπέρασε το 1 εκατ.

Φέρτε τώρα στο νου σας μια εικόνα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε που αρκετοί «έξυπνοι» αγρότες της χώρας (ναι, ναι και στα μέρη μας), ήταν στο καφενείο ξένοιαστοι καθώς είχαν «τους Αλβανούς στο χωράφι». Ανασφάλιστους και με λιγοστά δικαιώματα. Εκείνοι δούλευαν αδιαμαρτύρητα. Έγιναν περισσότεροι και άρχισαν να διεκδικούν. Μόλις τους είδαν να πληθαίνουν οι ντόπιοι θυμήθηκαν ζητήματα ασφαλείας στα χωριά τους και άρχισαν να γκρινιάζουν. Μα εκείνοι συνέχισαν να δουλεύουν ακατάπαυστα, όπως δούλευαν και οι Έλληνες σκληρά στο εξωτερικό.

Όχι, δεν αλλάξαμε εμείς. Όσοι είναι σε δύσκολη κατάσταση πάντα βρίσκουν ευκαιρίες βελτίωσης στη ζωή τους και τις εκμεταλλεύονται. Εμάς απλά εδώ πρέπει να μας τελείωσαν τα… διακοποδάνεια μάλλον.

Κ.Γ.

 

Παράπονα

* ΠΑΡΑΠΟΝΑ από παραθεριστές-ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στα παράλια Σωτηρίτσας –Αγιοκάμπου:

-«Ο δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπής και μάλιστα σε κεντρικά σταυροδρόμια του παραλιακού δρόμου. Καμένες λάμπες κ.ά.

Πληρώνουμε δημοτικά τέλη για δώδεκα μήνες (καθαριότητας, φωτισμού κ.ά.), αλλά δεν έχουμε τις ανάλογες παροχές, ούτε για τις 15 μέρες που θα κάνουμε διακοπές στα παράλια…».

-«Τι θα κάνει ο Δήμος Αγιάς με τα αδέσποτα σκυλιά; Γιατί δεν δημιουργεί ένα κυνοκομείο;».

-«Κάθε μέρα οι κάδοι σκουπιδιών είναι γεμάτοι! Λόγω του αυξημένου πληθυσμού, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα πιο συχνών δρομολογίων των απορριμματοφόρων;»

Λ.Κ.

 

Βλάβες

* ΑΝ τύχετε σε διακοπή ρεύματος, Κυριακή αργά το βράδυ για παράδειγμα, τότε μην επιχειρήσετε να επικοινωνήσετε με τις βλάβες στη ΔΕΗ.

Είναι καιρός που γίναμε μοντέρνοι και καλώντας στο πενταψήφιο αριθμό 11500 ο πολίτης πληροφορείται ότι ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής είναι τουλάχιστον 15’ ενώ για τις βλάβες στην Αθήνα, το κέντρο δίνει προτεραιότητα. Για τις άλλες περιοχές… «ευχαριστούμε που καλέσατε, είστε σε γραμμή προτεραιότητας».

Πάνε εκείνες οι καλές εποχές των διαπροσωπικών επαφών όπου, τηλεφωνούσαμε στις βλάβες στη ΔΕΗ Λάρισας και πιάναμε κουβέντα με τον τεχνικό της ΕΤΕ ΔΕΗ. Πώς σε λένε, από πού είσαι, σε πόση ώρα θα έρθει το ρεύμα, πήγε καμιά βόλτα στο χωριό κλπ.. Δεκάδες τα τηλεφωνήματα για κάθε βλάβη, φυσιολογικό θα πείτε αλλά όταν αργούσαν να απαντήσουν, γκρινιάζαμε.

Ορίστε τώρα, τηλεφωνείς στην Αθήνα, σε ενημερώνουν πως θα αργήσουν να απαντήσουν, λες τα δικά σου ευρισκόμενος για ώρα στην αναμονή και απογοητευμένος κλείνεις το τηλέφωνο. Με 15 τουλάχιστον λεπτά στην αναμονή και χρέωση στην τηλεφωνική κλήση, καλύτερα να περιμένεις την αποκατάσταση της βλάβης, κάνοντας υπομονή…

Β.Κ.

 

ΔΕΥΑΛ

*ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ παραπονέθηκε στην «Ε» για την καθαρότητα του νερού στην περιοχή του Στρατιωτικού Νοσοκομείου. «Σαν σκουριά» ανέφερε πως βγαίνει. Πιθανότατα να πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αφού δεν αναφέρθηκε άλλο τέτοιο στη ΔΕΥΑΛ τούτες τις μέρες, όπως ενημερώθηκε η στήλη. Ωστόσο ο διευθυντής της Επιχείρησης Δημήτρης Σαββοργινάκης έδωσε μια χρήσιμη συμβουλή. Επειδή οι παραθεριστές απουσιάζουν μερικές ημέρες από τα σπίτια τους και ενδεχομένως οι σωληνώσεις τους να εμπεριέχουν στοιχεία σκουριάς, καλό θα είναι να αφήνουν τις βρύσες να «τρέξουν» για λίγη ώρα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να βλέπουν σκουριά κάποιες φορές. Παλιά η συνταγή. Δοκιμασμένη και σίγουρη.

Κ.Γ.

 

Κόκκινο Νερό

*ΠΛΗΘΟΣ τουριστών ανεβαίνει στο Κόκκινο Νερό τούτες τις ημέρες για να κάνει τις απαραίτητες βουτιές στο «θαυματουργό» νερό της περιοχής. Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν να βρεθούν στη φυσική «λεκάνη» που σχηματίστηκε πάνω στον βράχο και συγκεκριμένα στο σημείο πάνω από τον καινούριο δρόμο. Εκεί όμως δημιουργείται ένα ζήτημα που καμιά φορά φέρνει και παρεξηγήσεις. Υπάρχει μόνο μια θέση και δεν υπάρχει χρονικό όριο παραμονής για τον καθένα. Βέβαια τόσο κρύο που είναι το νερό, ο καθένας όσο αντέχει. Υπάρχουν και άτομα που βαστάνε 10 συνεχόμενα λεπτά. Αν μάλιστα η παρέα τους είναι μεγάλη τότε για κάποιον που φτάνει μετά από εκείνους θα πρέπει να δείξει ιώβεια υπομονή ή απλά να φύγει. Θα μπορούσε ωστόσο να τοποθετηθεί μια πινακίδα που θα καλούσε τους επισκέπτες σε περίοδο αιχμής να τηρούν ένα ανώτατο χρονικό όριο παραμονής. Για να το απολαμβάνουν όλοι ευχάριστα.

Κ.Γ.

 

Αναγκαίο

* ΤΡΟΠΟΥΣ πληρέστερης ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των μαθητών, σχετικά με ζητήματα πρόληψης και προστασίας από φυσικές καταστροφές, προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Πέρα από παρεμβάσεις στο σημερινό πρόγραμμα σπουδών, στόχος είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα να ενισχυθεί και με νέες θεματικές, όπως ενδεικτικά, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές. Αναγκαίο σίγουρα και εάν γίνει μόνο θετικό θα είναι, εξάλλου τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Ν.Π.

 

112

* ΔΙΑΛΟΓΟΣ δύο Λαρισαίων:

«Φίλε, με παρακολουθούν! Παρακολουθούν τις κινήσεις μου, τι λέω, πού πάω, τι κάνω… όλα!»

«Σιγά ρε, Μπάμπη, ποιος είσαι;»

-«Ναι! Αλήθεια σου λέω! Μιλούσα στο κινητό τηλέφωνο με τη Μαρία και της έλεγα για τον καβγά μου με το αφεντικό. Έλεγα, έλεγα, έλεγα… και τι δεν έλεγα, για το αφεντικό, μέχρι και που να του καεί το σπίτι.

Την ίδια μέρα μου ήρθε ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο για τον αριθμό κλήσης 112, για την προστασία του περιβάλλοντος από πυρκαγιές και τα συναφή! Με παρακολουθούν σου λέω…».

Λ.Κ.

 

Νερό

*ΕΧΟΥΜΕ νερό για φέτος και μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα στα χωράφια μας. Αυτό λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δημήτρης Τσιουρής σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί στις σελίδες της, η σημερινή «Ε». Δύο είναι τα στοιχεία που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτό. Το ένα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αγοραστός και Λαδόπουλος έκαναν τα πάντα για να έρθει άμεσα το νερό από τη Λίμνη Πλαστήρα. Το άλλο όμως είναι ο προγραμματισμός του ΤΟΕΒ που όμως δεν είναι απρόσωπος. Έχει πρόσωπο και αυτό είναι του διευθυντή του ΤΟΕΒ, Βασίλη Αραμπατζή που «δεν του ξεφεύγει τίποτα» σύμφωνα με τον πρόεδρο Δ. Τσιουρή. Το νερό και τα μάτια του λοιπόν.

Κ.Γ.

 

-----------

NA EXEI O ALLOS YPOCH TOY TI GINETAI SYNHUOS EKEI*ΝΑ έχει ο άλλος υπόψη του τι γίνεται συνήθως εκεί.

Ζ.

 

 

-----------

TO KONTARI THS FOTOGRAFIAS EINAI STHN KORYFH TOY BIOKLIMATIKOY KTIRIOY STH SYMBOLH TON ODON* ΤΟ κοντάρι της φωτογραφίας είναι στην κορυφή του βιοκλιματικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Παναγούλη. Εκεί που κάποτε στεγαζόταν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και σήμερα στεγάζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μακάρι να κάνουν λάθος όσοι το πρόσεξαν, αλλά η κλίση του κονταριού δεν δείχνει και τόσο φυσιολογική. Δεν το εξετάζουν με μια αυτοψία προτού πέσει στην κεφαλή ανθρώπου; Εκτός εάν πρόκειται για στιλιστική παρέμβαση, να κυματίζει η γαλανόλευκη υπό γωνία 90 μοιρών…

Β.Κ.

 

 

-----------

PROSOXH STON EUNIKH ODO LARISAS ELASSONA SBREXEI BLAXOYS PARTE OMPRELA* ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας… βρέχει Βλάχους. Πάρτε ομπρέλα!

Μας το θυμίζει ο εκπαιδευτικός Νίκος Σαρίμβεης…

Ι.Μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass