Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2019 19:45
* ΤΙΣ ευχές και τις ευλογίες του ηγουμένου και των πατέρων της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος για δημιουργική πορεία δέχθηκε ο νέος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.  Τιμητική η πρόσκληση του μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνος για μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος και ο νέος δήμαρχος ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στο Δημαρχείο. Το δείχνει ανάγλυφα και η ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης... * ΤΙΣ ευχές και τις ευλογίες του ηγουμένου και των πατέρων της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος για δημιουργική πορεία δέχθηκε ο νέος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας. Τιμητική η πρόσκληση του μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνος για μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος και ο νέος δήμαρχος ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στο Δημαρχείο. Το δείχνει ανάγλυφα και η ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης...

Δεκαπενταύγουστος

*ΠΡΟΒΕΙΟ για κεμπάπ, πρόβειο για τη γάστρα, παϊδάκια, λουκάνικα, μπριζόλες, μπριζολάκια, μπιφτέκια για τη σχάρα, αρνί για σούβλα, αρνί για τον φούρνο, κάρβουνα, μπίρες, κρασί, «πάρε και λίγο ροζέ που πίνει ο κουμπάρος», συναρμολόγησε την καλή την ψησταριά, λίγα ξύλα για τα κάρβουνα, «ε μωρέ πάμε και μια βουτιά το απόγευμα», γλυκό στο ψυγείο, παγωτά για τα παιδιά στην κατάψυξη. Εκκλησία το πρωί «πού είναι τα καλά μου τα παπούτσια;», επίσκεψη το απόγευμα στους θείους, κουβέντα, καφές και ευχές. Να σου και μια σόδα.

Καλή Παναγία σε όλους…

Κ.Γ.

 

Ευλογία

* ΤΗΣ Παναγίας αύριο 15 Αυγούστου και σήμερα παραμονή της γιορτής στον Αμπελώνα γιορτάζει η πόλη και μια από τις πλέον εντυπωσιακές από πλευράς μεγέθους και αρχιτεκτονικής εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θεμελιωμένη το 1885. ‘Ένας ναός ο οποίος χρειάστηκε συντήρηση. Σίγουρα όχι άγαλμα αλλά εικόνισμα ετοιμάζουν οι Αμπελωνίτες στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ενέκρινε πίστωση περίπου 75.000 ευρώ για τον ιστορικό ναό σημειώνοντας: «Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Κ.Τσ.

 

Τουρίστες

* ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ εμπόρων της Λάρισας: «Καταφθάνουν στη Λάρισα εκδρομικά γκρουπ ξένων τουριστών, Τρίτες και Πέμπτες απογεύματα και ρωτούν πότε ανοίγει η εμπορική αγορά.

Μήπως θα πρέπει να ενημερώνουν καλύτερα τους τουρίστες οι τουριστικοί πράκτορες ή οι όποιοι υπεύθυνοι συντονίζουν τις εξορμήσεις των ξένων τουριστών στη Λάρισα;».

Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο, που αρχίζουν να αμφιβάλλουν αν γίνεται τυχαία.

Αντίθετα, οι τουρίστες εκείνες τις ημέρες ενισχύουν έναν άλλο κλάδο της τοπικής οικονομίας, τις επιχειρήσεις εστίασης και τις καφετέριες.

***

* ΕΚΤΟΣ από Πολωνούς, Τσέχους, Ρουμάνους, Ρώσους…, που μας έρχονται από τα παράλια του νομού Λάρισας και της Πιερίας, όπου κάνουν διακοπές, εθεάθησαν και Κινέζοι τουρίστες στη Λάρισα φέτος το καλοκαίρι, καθώς και μεμονωμένοι Γάλλοι, που διασχίζουν οδικώς τη χώρα μας.

Θετικά μηνύματα τουρισμού δέχεται η πόλη και ίσως να ήρθε η στιγμή να οργανωθεί καλύτερα. Ένα τουριστικό περίπτερο σε κεντρικό σημείο της, τους καλοκαιρινούς μήνες, ένας τουριστικός χάρτης που θα προσφέρεται στους επισκέπτες, συμπράξεις επιχειρηματιών με τουριστικά γραφεία κ.ά.

Για να γίνει η Λάρισα προορισμός και όχι μόνο πέρασμα…

Λ.Κ.

 

Μισογεμάτη

*ΛΙΓΟ ότι ήταν η πρώτη μέρα της εβδομάδας και πολλοί βγήκαν για τις δουλειές τους, λίγο ότι στα παράλια κυριαρχούσαν τα κύματα, η πόλη προχθές δεν διέφερε και πολύ από άλλες Δευτέρες του έτους, περισσότερο μισογεμάτη παρά μισοάδεια. Πάντως την επερχόμενη… ερημοποίηση της πόλης μαρτυρούν τα όλο και πιο πολλά εμπορικά καταστήματα που αναρτούν στις πόρτες τους «Το μαγαζί θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 19 Αυγούστου».

***

*ΠΑΝΤΩΣ από ζέστη καλά πάμε… Μιλούσε η μάνα με την κόρη της που είναι διακοπές και το πρώτο πράγμα που είπε η νεαρά Λαρισαία είναι «Κλείσε ρε μαμά το τηλέφωνο! Μπαίνει ζέστη…».

Θ.Α.

 

Κορυφαίος

*ΤΟ βλέπαμε, το καμαρώναμε, το επισκεπτόμασταν, αλλά δεν μπορούσαμε να το απολαύσουμε γι’ αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Ιστορική η χθεσινή μέρα, με την έναρξη των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, εργασίες που εισάγουν το έργο στην προτελευταία φάση του, και το φέρνουν πιο κοντά στην πλήρη αποκατάστασή του. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να «ξαναπαγώσουν», με τη χρηματοδότηση του έργου να είναι εξασφαλισμένη, αφού τον περασμένο Μάρτη ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός «κλείδωσε» 3,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

***

*ΚΙ αυτό τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκο Λιούπα: την τεράστια βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο να ολοκληρωθεί το έργο και να αποδοθεί στην Τέχνη και την κοινωνία. (Στην Αρχαία Ελλάδα οι χορηγοί, οι χρηματοδότες των παραστάσεων δηλαδή, ήταν και οι κορυφαίοι του χορού. Οπότε ας ετοιμάζεται ο Αγοραστός για… χορό.)

Θ.Α.

 

Εξαιρέσεις

* ΤΟ προσπάθησαν αλλά τελικά εξαιρέσεις στο θέμα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής θα έχουμε. Όχι βέβαια για τη Λάρισα που τα προβλήματά της είναι προφανώς διαχειρίσιμα και στο τελικό στάδιο επίλυσης, αλλά για 13 Δήμους της χώρας που δεν έχουν τις δομές για να στεγάσουν τα νήπια. Πάντως η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους 52 Δήμους που αντιμετώπιζαν προβλήματα δομών, μόνο για τους 13 δεν βρέθηκαν οι απαιτούμενες λύσεις και θα εξαιρεθούν για φέτος από την υποχρεωτική εφαρμογή. Οι 8 από τους 13 Δήμους είναι στον Νομό Αττικής και οι υπόλοιποι σε Κομοτηνή, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρόδο και Κω. Κοντά είναι ο Σεπτέμβριος και θα φανεί κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Δήμοι για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Ν.Π.

 

Λαιμητόμος

* ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ για την άγρια πανίδα είναι ο επαρχιακός δρόμος Αγιάς - Αγιοκάμπου.

Με την αύξηση της κίνησης οχημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνονται και τα θύματα των άγριων ζώων (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες…) που κείτονται νεκρά στην άσφαλτο από τις ρόδες των αυτοκινήτων.

Ο δρόμος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, για την ασφάλειά τους και την προστασία των συγκατοίκων μας σε αυτόν τον πλανήτη.

Λ.Κ.

 

Μπίζνες

* ΕΙΝΑΙ σε όλους γνωστό πως οι… πρόσφυγες αποφέρουν έσοδα, πολλά περισσότερα στους σύγχρονους δουλεμπόρους. Άνθρωποι σε απόγνωση πληρώνουν όσο - όσο για να σωθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, οπότε στην απόγνωσή τους γίνονται εύκολα θύματα.

Επίσης πολλά χρόνια διαρκεί η αντιπαράθεση μεταξύ Δήμων και ΜΚΟ για το ποιος θα έχει την κύρια ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις γνωρίζουν καλύτερα τις ΜΚΟ από τα πεδία των μαχών και με αληθή φαινόμενα διαφθοράς δεν εμπιστεύονται τους Δήμους.

Έτσι το χρήμα ρέει άφθονο στις ΜΚΟ, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια δίπλα στους κατατρεγμένους. Τελευταίο κρούσμα εκμετάλλευσης των προσφύγων, διάφορες γερμανικές πόλεις όπου με αφορμή το οξύ πρόβλημα ανεύρεσης στέγης, πρόσφυγες πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για ένα κρεβάτι σε… υποδομές προσφύγων. Είναι πολλά τα λεφτά…

Β.Κ.

 

Τσούχτρες

* ΤΕΛΙΚΑ η τεχνολογία έχει και τα καλά της και οι δυνατότητές της απεριόριστες. Να σκεφτεί κανείς ότι πλέον όσοι θέλουν να πάνε για μπάνιο σε κάποια παραλία ή διακοπές σε κάποιο νησί μπορούν να ενημερωθούν μέσω εφαρμογής για το πού έχουν εμφανιστεί μέδουσες. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα καταγραφής των μεδουσών στις θάλασσες όλης της Ελλάδας που δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Οι πολίτες μέσω των Google Maps έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ελλάδας. Μπαίνοντας κανείς βλέπει αυτή την περίοδο ότι μέδουσες υπάρχουν στους Νέους Πόρους Πιερίας και σε κάποιες παραλίες του Βόλου. Οπότε όσοι γνωρίζουν, καλό είναι να έχουν μαζί τους και τα απαραίτητα σε περίπτωση τσιμπήματος.

Ν.Π.

 

Ψυχολογία

* ΕΙΝΑΙ ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά των Βρετανών ενόψει και του Brexit και δη της άτακτης εξόδου. Ένας στους πέντε Βρετανούς έχει ήδη ξοδέψει κατά κεφαλήν επιπλέον 380 λίρες - σύμφωνα με έρευνα του φορέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - ενώ περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ξοδέψει περισσότερες από 1.000 λίρες για τη δημιουργία αποθεμάτων πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αποθηκεύσει τρόφιμα, το 50% φάρμακα, το 46% ποτά και αναψυκτικά. Συνολικά εκτιμάται πως οι Βρετανοί έχουν αποθηκεύσει αγαθά αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Συμπεριφορές υπό τον φόβο της άτακτης εξόδου…

Β.Κ.

 

ΔΕΗ

* ΑΥΞΗΣΗ των λογαριασμών της ΔΕΗ και έκδοση ομολογιακού δανείου εξετάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συμπεριληφθεί και ρήτρα δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων (CO2).

Πάλι ο καταναλωτής θα πληρώσει «τα σπασμένα άλλων»!

Και πού να βρει το δίκαιό του;

Σε αυτή τη χώρα, το κόστος μιας κακής οικονομικής διαχείρισης και τα λάθη μετακυλίονται και χρεώνονται στο τέλος στους πολίτες της.

Λ.Κ.

 

Ποδήλατα

* ΠΑΡΑΓΙΝΕ το κακό με τους ποδηλάτες που νομίζουν ότι όλοι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια τους ανήκουν. Είπαμε αμάν να λιγοστέψει η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και κινδυνεύουμε από τα ποδήλατα που περνάνε ανάμεσα από τους πεζούς με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Άλλοι πάλι οδηγούν το ποδήλατό τους μιλώντας στο κινητό, ανάποδα στον δρόμο, παραβιάζοντας τους σηματοδότες ενώ ακόμη και στη Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπάρχει ποδηλατόδρομος, πολλοί κινούνται στον πεζόδρομο-λεωφορειόδρομο. Προφανώς αδιαφορούν για το γεγονός ότι όλα αυτά συνιστούν παραβάσεις του ΚΟΚ και συνοδεύονται από πρόστιμα. Ίσως αν αρχίσουν οι κλήσεις και στους ποδηλάτες να γίνει κατανοητό.

Ν.Π.

 

Παραλίες

* ΜΕΣΩ facebook ενημερώνονται όσοι θέλουν να εκδράμουν στα παράλια για τον καιρό και τη θάλασσα. Καθημερινά σε διάφορες ομάδες της Λάρισας όλο και κάποιος θα ρωτήσει αν έχει κύμα ή τάδε παραλία, αν είναι καθαρή, αν φυσάει προκειμένου να μην ξεκινήσουν άδικα. Και φυσικά οι απαντήσεις έρχονται συνοδεία φωτογραφιών. «Το ένα χέρι νίβει το άλλο» λέει η παροιμία. Και έγκυρη ενημέρωση αλλά και αποφυγή εξόδων στην περίπτωση που δεν ενδείκνυται η παραλία για μπάνιο. Καλό.

Ν.Π.

 

Γραφεία

*ΣΤΑ καλά νέα της χθεσινής ημέρας μάθαμε πως διαλύεται η Χρυσή Αυγή μετά την εκλογική πανωλεθρία. Κλείνουν γραφεία, ενώ έπεσε και η ιστοσελίδα για να ανοίξουν στη συνέχεια μια άλλη. Ποτέ ξανά ναζιστές στη Βουλή. Μα τι λέμε; Όσο υπάρχει ανωριμότητα και βλακεία, θα υπάρχει και πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμούν τέτοια φρούτα.

Κ.Γ.

 

Πόλη

*ΚΙ αν κάποτε οι στίχοι «άδεια η πόλη, πού πήγαν όλοι» που έβγαιναν από τα χείλη του Παπακωνσταντίνου ταίριαζαν γάντι στη Λάρισα τούτων των ημερών, αφού όλοι δεν έχαναν λεπτό για διακοπές, πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί αρκετά καταστήματα να είναι κλειστά, όμως ο κόσμος είναι εδώ. Με τα ψέματα προσπαθεί να ξεγελαστεί για να περάσει και τούτο το καλοκαίρι. Λίγα τα λεφτά, πολλές οι υποχρεώσεις, απουσιάζει η διάθεση. Τώρα πλέον από το μυαλό μας περνάνε οι στίχοι του Νταλάρα «Πού ‘ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια».

Κ.Γ.

 

---------

OXI POY DEN UA EBRISKE O LARISAIOS THN PATENTA*ΟΧΙ που δεν θα έβρισκε ο Λαρισαίος την πατέντα. Άμα του αλλουνού πιάνει το χέρι του...

Ζ.

 

---------

OXI DEN HTAN ASXETOS O MASTORAS EPITHDES MPHKE H PORTA• ΟΧΙ δεν ήταν άσχετος ο μάστορας, επίτηδες μπήκε έτσι η πόρτα. Για να βλέπει, λέει, η νοικοκυρά αν έχουν βγάλει τα παπούτσια τους πριν ανοίξει να μπουν.

Ζ.

 

---------

LIGO PRIN SHKOUEI NA KANEI TH DIPLH ENAERIA FIGOYRA* ΛΙΓΟ πριν σηκωθεί να κάνει τη διπλή εναέρια φιγούρα του στη Σκιάθο ο Αγοραστός, αλλά δίχως να καταφέρει ο φωτογραφικός φακός να τον πιάσει. Ο περιφερειάρχης πετάει και στο νερό...

Κ.Γ.