Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2019 19:45
* Η μεγάλη φυγή… Όπως έφθασαν έτσι αποχωρούν οι εκδρομείς του Αυγούστου από τη Σκόπελο. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από την προχθεσινή καταιγίδα που έπληξε το νησί και η συνεχιζόμενη κακοκαιρία αιφνιδίασε τους επισκέπτες, που προτίμησαν τη μαζική αποχώρηση…  Γ.Ν. * Η μεγάλη φυγή… Όπως έφθασαν έτσι αποχωρούν οι εκδρομείς του Αυγούστου από τη Σκόπελο. Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από την προχθεσινή καταιγίδα που έπληξε το νησί και η συνεχιζόμενη κακοκαιρία αιφνιδίασε τους επισκέπτες, που προτίμησαν τη μαζική αποχώρηση… Γ.Ν.

Διακοπές

* ΑΝ είστε Βλαχοχώρια πατήστε ένα, αν είστε Λάρισα πατήστε δύο, αν είστε ακόμη διακοπές σε νησιά πατήστε… αχινό. Γιατί κάποιοι από διακοπές φέτος μόνο γραβιέρα Νάξου και φάβα Σαντορίνης…

Γ.Ν.

 

Επιστροφές

*ΜΕΧΡΙ και τα τζιτζίκια εγκατέλειψαν χθες την πόλη. Από το μεσημέρι και μετά, μετρημένοι όσοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους της… Λογικό κι επόμενο αφού διάγουμε το τελευταίο ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο. Απ’ αύριο τα κεφάλια μέσα… Ξεκινούν τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των αδειούχων του Αυγούστου, ανοίγουν και τα μαγαζιά που είχαν κλείσει για Δεκαπενταύγουστο.

***

*ΚΑΙ ο Λαρισαίος συνταξιούχος διαπίστωνε για άλλη μια φορά «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα». Και ρουφούσε άλλη μια γενναία τζούρα από το μεσημεριάτικο τσιπουράκι του παρά θιν’ αλός…

ΘΑ.

 

Χάος

*ΤΙ Σάος, τι χάος… Στη Σαμοθράκη εδώ και λίγες μέρες εξευτελίζεται η εικόνα της χώρας μας ως προηγμένης στον τουρισμό. Αποκλεισμένοι(!) τουρίστες αναζητούν λύση για να γυρίσουν σπίτια τους!

Κι όμως, έλεγε το πειραχτήρι της παρέας, είναι σχέδιο του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Στις προγραμματικές δηλώσεις του ως υπουργός είχε πει πως «Στόχος μας είναι κάθε τουρίστας να μένει περισσότερες ημέρες και να αφήνει περισσότερα χρήματα». Τα κατάφερε; Εμειναν οι τουρίστες παραπάνω μέρες απ’ όσες είχαν προγραμματίσει; Αρα, όπερ έδει δείξαι…

ΘΑ.

 

Ανεξάρτητη

* Η δημόσια τηλεόραση δεκαετίες τώρα προπαγανδίζει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Άλλοτε ωμά – άλλοτε συγκαλυμμένα, όλοι γνωρίζουν πως αντί για δημόσια τηλεόραση, η ΕΡΤ λειτουργούσε και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως όργανο της κάθε κυβέρνησης.

Με την πολιτική της ΝΔ βεβαίως προκύπτει μια αντίφαση καθώς εκεί που έριξαν μαύρο – εκεί την κρατούν ανοικτή με δικούς της ανθρώπους, άσχετα με τις ικανότητες του νέου διευθυντή. Η κάθε σοβαρή κυβέρνηση βεβαίως και θέλει να έχει δική της την ΕΡΤ γιατί τα ιδιωτικά Μέσα, εκεί που εξυμνούν τις κυβερνήσεις – εκεί τις χαντακώνουν, αν «στραβώσουν» έργα και εξυπηρετήσεις.

Η εκάστοτε κυβέρνηση διόριζε επίσης δικούς της δημοσιογράφους οι οποίοι εναλλάσσονταν στα ηνία της διεύθυνσης σύνταξης, ανάλογα με την κυβέρνηση. Πολιτικοί και (αυτοί) οι δημοσιογράφοι έγιναν ένα και μαζί τους έχασε και η αξιοπιστία στην ενημέρωση. Όσοι εκπλήσσονται με την τοποθέτηση του κ. Ζούλα, κακώς εκπλήσσονται, όσοι ελπίζουν σε αλλαγές, δεν είναι σωστό να εμποδίζεις τον άνθρωπο να ελπίζει.

Πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ο μέχρι χθες υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και «ορκισμένος» εχθρός της αντιπολίτευσης…

Β.Κ.

 

Πρώτη κατοικία

* ΧΩΛΑΙΝΕΙ επικίνδυνα το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας… Ο νόμος αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να γλιτώσουν οι κόκκινοι δανειολήπτες τον πλειστηριασμό αλλά προς τον παρόν δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για 180.000 ρυθμίσεις αποδεικνύονται ουτοπικές καθώς μέσα σε 6 εβδομάδες αφότου ενεργοποιήθηκε η διαδικασία μόλις 17 αιτήσεις έχουν φτάσει στις τράπεζες. Και ας έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα πάνω από 64.000 χρήστες.

Και δεν φταίει μόνο το καλοκαίρι. Η ρύθμιση έχει "γκρίζες ζώνες", πετάει πολλούς έξω, έχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία και πολύμηνη απασχόληση. Οι τραπεζίτες το έχουν αντιληφθεί και όπως μαθαίνουμε ετοιμάζουν από τον ερχόμενο μήνα εκστρατεία" προσέγγισης δανειοληπτών, καθώς πέραν του "κουρέματος" που θα απολαμβάνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δείχνουν έτοιμες να προσφέρουν και "κούρεμα" 80% για τις οφειλές τους μέχρι 50.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια. Μπας και δελεάσουν κάποιους. Ποιους δηλαδή; Αυτούς κυρίως που οι αιτήσεις τους εκκρεμούν στον ν. Κατσέλη…

Γ.Ν.

 

Πάροχοι…

* ΠαρΑγινε το κακό με κάποιους παρόχους ενέργειας. Ο ανταγωνισμός στον χώρο έχει γίνει έντονος και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ αδυσώπητος. Αλλά γίνονται μερικές φορές ενοχλητικοί και επικίνδυνοι… Κάποια εταιρεία συγκεκριμένα, απλά καλεί. Απαντάς, δεν μιλούν, κλείνουν και δείχνει ότι τους καλείς. Κάθε μέρα, τις ίδιες ώρες. Και συνεχίζει, λες και είναι στο απυρόβλητο…

Γ.Ν.

 

Αγωνιούν…

* Στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους είναι τα ΕΛΤΑ. Και μιλάμε για την αρχαιότερη ίσως ελληνική εταιρεία με ιστορία 191 χρόνων…

Η οικονομική θέση του Οργανισμού είναι δεινή, τα ταμειακά διαθέσιμα αρνητικά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατομμυρίων. Συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι στη Λάρισα κάθονται σε "αναμμένα κάρβουνα" καθώς ο φόβος του "λουκέτου" έχει φωλιάσει από καιρό μέσα τους. Βέβαια η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει η εταιρεία, αλλά οι συνεχείς αναφορές για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης προβληματίζουν. "Είναι προτιμότερο να ανασκουμπωθούν, να σηκώσουν τα μανίκια στα συναρμόδια υπουργεία και να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης για τον Οργανισμό" λένε περιμένοντας με αγωνία… την επιστολή σωτηρίας.

Γ.Ν.

 

«Γκιων - Γκιων»

* ΕΠΕΙΤΑ από την παρατεταμένη καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, δροσερή βραδινή ανάπαυλα μετά τη βροχή. Κλείσαμε τα κλιματιστικά και ανοίξαμε τα παράθυρα, όπως παλιά. Μοναδική συντροφιά, η χαρακτηριστική καλοκαιρινή φωνή του Γκιώνη, του νυχτόβιου πουλιού, που ο μύθος θέλει να ψάχνει και να κλαίει για τον αδικοχαμένο αδερφό του "Γκιων -Γκιων".

Γ.Γ.

 

Νεάπολη

*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ παράπονα από κατοίκους της Νεάπολης που αφορούν στην πλατεία. Το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα καταστήματα βγάζουν τραπεζοκαθίσματα πάνω στο γκαζόν και δεν περιορίζονται απλά στον χώρο που προβλέπεται για εκείνους, τονίζουν στην «Ε». Είναι απολύτως κατανοητό πως η ζέστη κάτω από τις τέντες είναι αφόρητη και σαφώς πιο ευχάριστο να κάθονται οι πελάτες κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό ψάχνοντας λίγη δροσιά. Είναι φυσιολογικό όμως να διαμαρτύρονται και οι κάτοικοι από την πλευρά τους για την απουσία των ελέγχων και δεν μιλάνε απαραίτητα για πρόστιμα. Για παρατήρηση κάνουν λόγο.

***

*ΓΙΑ αρκετές ημέρες της περασμένης εβδομάδας κάποια μπεκ της πλατείας πότιζαν ασταμάτητα το πράσινο. Γέμισε το πάρκο νερό που έφτασε ως και τις άκρες των πεζοδρομίων. «Τόσο που ακρίβυνε ο καφές σε μερικές καφετέριες» σημειώνει κάτοικος με χιούμορ «αφού οι θαμώνες τον έπιναν παραθαλάσσια». Υπερβολές αλλά χρειάζεται οικονομία στο νερό…

Κ.Γ.

 

Μεζεδάκια

*ΣΕ ορεινό θέρετρο του νομού κάτω από μια ιτιά, η λαρισινή παρέα λέει ιστορίες από τη ζωή στα χωριά πριν από αρκετές δεκαετίες. Μετά το ελληνικό καφεδάκι, να σου και τα τσιπουράκια. Τότε αρχίζουν και τα «μεζεδάκια» τα πικάντικα.

Θυμούνται τότε που στα χωριά της περιοχής ζούσε όλη μαζί η οικογένεια σε ένα σπίτι. Μάνα, πατέρας, πεθερός, πεθερά, αδέρφια. Και από παιδιά; Ένα κάρο.

«Αλήθεια» ρωτάει ο νεότερος της παρέας «πώς γινόταν η δουλειά του ζευγαριού τότε;» για να πάρει τον λόγο ένας μεγαλύτερος «Όταν ήθελε να κάνει σεξ το ζευγάρι, σφύριζε η Θανάις και καταλάβαινε η Σουφία. Όταν ήθελε η Σουφία, καθώς τίναζε τις κουβέρτες στη βεράντα ρωτούσε «Μήπως σφύριξες Θανάση μ’ και δεν άκουσα;».

***

* ΠΑΝΕ τα πρώτα τσιπουράκια και έρχονται τα επόμενα, συνεχίζει η παρέα τις ιστορίες. Συζητάνε για το πώς εκμεταλλεύονταν τον χοίρο μετά τη σφαγή.

«Μέχρι και την ουροδόχο κύστη χρησιμοποιούσαν τα ζευγάρια της εποχής για προφυλακτικό» εξηγεί ένας έμπειρος.

«Οι γυναίκες μάλιστα για να το συντηρούν σε καλή κατάσταση του έβαζαν και πούδρα». Όλα του χοίρου χρήσιμα…

***

* ΚΑΙ φυσικά δεν μπορούσε να λείψει και το ανέκδοτο που το έλεγαν εκείνα τα χρόνια στα χωριά της περιοχής.

«Ρωτάει ο θεός τον άντρα μέχρι πότε θέλει να κάνει σεξ και απάντα εκείνος «Μέχρι που να μπορώ να σηκώνω μια μπάλα άχυρο». Ρωτάει και τη γυναίκα «Μέχρι που να βγει η ψυχή». Ήξεραν από τότε ποιο από τα δύο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια…

Κ.Γ.

 

Γράφουν…

*ΟΤΑΝ υπάρχει κέφι στην παρέα των κοριτσιών, δεν σταματούσαν να "γράφουν". Κόπηκα στο μάθημα οδήγησης, ενημέρωνε την ομήγυρη η μία. Γιατί; Με ρώτησαν τι βάζω όταν μπαίνω στο αμάξι, Και συ τι τους είπες; Τέρμα τον Οικονομόπουλο... Εγώ είχα σοβαρό δίλημμα τις προάλλες, πετάχτηκε η άλλη. Να πλύνω τα πιάτα ή να βάλω ένα Βέρτη, να τα σπάσω όλα και να τελειώνει η υπόθεση;

 

Σύννεφα…

* ΕΠΕΤΕΙΟΣ ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου) και η ανθρωπότητα μπορεί να κάνει ένα μικρό απολογισμό: 74 χρόνια μετά, είναι ενθαρρυντικό ότι ο κόσμος δεν ξαναγνώρισε ένα μεγάλο πόλεμο, όπως συνέβη στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Έφτασε βέβαια κοντά σε έναν, στην κρίση του Κόλπου των Χοίρων, ο οποίος όμως αποφεύχθηκε. Επικράτησε η σύνεση, υπό το βάρος της μεγάλης και τρομακτικής πρόβλεψης του Αινστάιν: «Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο 4ος θα γίνει με ξύλα και πέτρες», είχε πει.

Αμέτρητοι ήταν όμως οι περιφερειακοί, μικρής κλίμακας πόλεμοι, όπως και ο «Ψυχρός».

Με την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης και την επικράτηση των ΗΠΑ ως μόνης υπερδύναμης, επικράτησε η άποψη ότι ο πλανήτης απομακρύνθηκε από μια καταστροφή ως συνέπεια ενός πυρηνικού –και επομένως ολοκληρωτικού- πολέμου. Κάθε άλλο παρά έλειψαν όμως οι περιφερειακές συγκρούσεις.

Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που-δυστυχώς- μας γυρίζει πίσω, στα χρόνια του «Ψυχρού» πολέμου και στην εποχή της ισορροπίας του τρόμου.

* * *

* ΜΟΝΟ πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκαν ενέργειες και δηλώσεις προθέσεων οι οποίες, κάθε άλλο, παρά ειρηνικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σταχυολογώ:

- Η κατάρρευση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που είχαν υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Ρώσος ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1987 με στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η απόφαση να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF αφορά τόσο την Κίνα, όσο και τη Ρωσία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντά ότι η Ουάσινγκτον είναι εκείνη που φέρει την πλήρη ευθύνη και πως η Μόσχα θα αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους, αν το ίδιο πράξουν και οι ΗΠΑ…

Πώς δικαιολογεί ο Αμερικανός Πρόεδρος την ενέργειά του; Μα ασφαλώς κατηγορώντας την απέναντι πλευρά.

Με την κατάργηση της INF και μόνο επανέρχεται η πυρηνική απειλή στην Ευρώπη, που τις τελευταίες δεκαετίες βρισκόταν μόνο στα βιβλία της Ιστορίας.

- Στο πεδίο των ενεργειών τώρα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας ναυτικής αποστολής που σκοπό θα έχει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ και να αντιμετωπίσει την «ιρανική επιθετικότητα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως συνήθως, έσπευσε να δηλώσει τη συμμετοχή του στη «νέα διεθνή ναυτική αποστολή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» μαζί με τις ΗΠΑ, για την προστασία των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή που βρίσκεται στον πυρήνα των εντάσεων με το Ιράν.

Από την πλευρά του το Ιράν, δια του υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις δυνάμεις, αν κριθεί απαραίτητο».

Και φυσικά δεν λείπει και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυτή τη φορά.

Σαν πολλά σύννεφα δεν έχουν μαζευτεί στον ορίζοντα;

Δ.Χ.

 

Τρίτη επαφή

* ΔΕΝ εκπλήσσει απλά, αλλά τρομάζει η πρόθεση των λειτουργών του Facebook να «διαβάζει το μυαλό μας» και κατ’ επέκταση να αντλεί νέα δεδομένα αφού θα γνωρίζει τη «σκέψη» μας.

Εχετε διαβάσει ήδη ότι το Facebook στο μπλογκ του υποστηρίζει πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μία νέα και μη επεμβατική διεπαφή (interface), η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να γράφουν άμεσα χρησιμοποιώντας τη σκέψη τους, «φανταζόμενοι πως μιλούν οι ίδιοι».

Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι θα αναπτυχθούν επαφές που θα μιλάνε πριν από εμάς, ενώ θα σκέφτονται κιόλας για λογαριασμό μας. Ούτε που μπορούμε να τα φανταστούμε εμείς οι κοινοί θνητοί, όπως έχουμε εντυπωσιαστεί από τα όσα ήδη έχουν εφεύρει.

Το παράδοξο είναι πως ο ίδιος ο χρήστης θα συναινέσει παραχωρώντας στο Facebook όλα του τα προσωπικά δεδομένα. Όπως κάνει ήδη δημοσιοποιώντας κάθε προσωπική στιγμή, λες και έχει υποχρέωση…

Β.Κ.

 

------

DHMARXE AFOY EKANES THN ARXH TORA PPRPEEI NA ERXESAI KAUE XRONO* «ΔΗΜΑΡΧΕ αφού έκανες την αρχή, τώρα πρέπει να έρχεσαι κάθε χρόνο, αλλιώς θα σου βάλει απουσία ο πρόεδρος». Τα παραπάνω θα μπορούσε να λέει ο Μάξιμος -που σταθερά ανεβαίνει κάθε χρόνο για τον «Τσιάτσιο» στη Σαμαρίνα- στον Απόστολο Καλογιάννη, με τον πρόεδρο του χωριού Γιάννη Λυγούρα να ακούει με προσοχή. Στα αξιοσημείωτα των φετινών εκδηλώσεων η απουσία των τοπικών αρχών. Απόντες ο βουλευτής Γρεβενών και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Ίσως τελικά να κατάλαβαν ότι τα βλαχοχώρια είναι... λαρισινή υπόθεση.

 

------

STH SAMARINA ANAMESA SE POLLOYS KAI KALOYS LARISAIOYS* ΣΤΗ Σαμαρίνα, ανάμεσα σε πολλούς και καλούς Λαρισαίους φίλους, βρέθηκε καλεσμένος ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας ο οποίος είχε πολλά να πει συνομιλώντας με τους πολίτες όχι μόνο για τα γιορτινά της Παναγίας, αλλά και για τη δυναμική και μεγάλη προοπτική της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό.

Κ.Τσ.

 

------

MIA NEA ISXYRH TRIANDRIA GIA TH LARISA FAINETAI OTI PROEKYCEC STH SAMARINA* ΜΙΑ νέα ισχυρή «τριανδρία» για τη Λάρισα φαίνεται ότι προέκυψε στη Σαμαρίνα. Δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχάλης Σακελλαρίου και περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής. Έσυραν μαζί τον χορό χέρι -χέρι. Αυτό το «δέσιμο» λέτε να μεταφερθεί και στη Λάρισα;

Κ.Τσ.

 

------

O DHMOS LARISAION NA MERIMNHSEIS GIA NA PROLABEI ENDEXOMENO* Ο Δήμος Λαρισαίων να μεριμνήσει για να προλάβει ενδεχόμενο δυστύχημα παιδιών από διεύλευση μέσω του κενού που (ολίγοι ασυνείδητοι εδώ και καιρό) κάτοικοι άνοιξαν στο συρματόπλεγμα της οδού Λατταμύα, στο ύψος του μεγάλου Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στη Νεράιδα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass