Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2019 19:45
• ΟΙ δύο Λαρισαίοι ισχυροί της Περιφέρειας, ο πρόεδρος Β. Πινακάς κι ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, σε αρμονική συνύπαρξη, πάνω τους στηρίζεται ο Κ. Αγοραστός.  Ζ. • ΟΙ δύο Λαρισαίοι ισχυροί της Περιφέρειας, ο πρόεδρος Β. Πινακάς κι ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, σε αρμονική συνύπαρξη, πάνω τους στηρίζεται ο Κ. Αγοραστός. Ζ.

Απ΄ την αρχή

*ΚΑΙ να ξανά τα κοντομάνικα και οι βερμούδες και τα τιραντέ, άντε πάλι απ΄ την αρχή. Επανέκαμψαν οι λιακάδες και θα κατασκηνώσουν λέει ως και τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, τουλάχιστον. Τριαντάρια στο θερμόμετρο, μέχρι και μπάνια του μεσημεριού. Πάει και φέτος για γαϊδουροκαλόκαιρο…

Ζ.

 

Οι πάντες

*ΚΙ όλος ο κόσμος στο Παζάρι. Από χωριά και πόλη, απ΄ τη Θεσσαλία ολόκληρη. Χαλβάς, ψητά, λουναπάρκ. Είδη ρουχισμού, παιχνίδια, αξεσουάρ ποικίλα. Όπως κάθε χρόνο, τόσες δεκαετίες, κοσμοπλημμύρα.

***

*ΑΠ’ ΟΛΑ έχει, που λέει κι ο Γ. Σ. Εξοπλισμό για το σπίτι, σωβρακοφανέλες, καλαμπόκια, μαλλί της γριάς, χαλβά Φαρσάλων, όλα τα καλούδια και προπαντός τσίκνα με σουβλάκι και λουκάνικο αλλά και πανηγυρτζίδικα τραγούδια. "Πάρε πάρε πάρε κυρία" ακούγεται από παντού.

Ζ.

 

Νέα όπλα

*ΣΥΝΗΘΗΣ πρακτική οι παραβιάσεις στο Αιγαίο κάθε φορά που συναντά ο Τούρκος τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αυτή τη φορά όμως η Ελλάδα απάντησε δυναμικά. Χειραψία Ερντογάν με Μητσοτάκη, σεισμός στην Τουρκία, γερό ταρακούνημα. Καταφέρθηκε ισχυρό πλήγμα στην τουρκική προκλητικότητα.

Ζ.

 

Φιλοσοφούντες

* ΣΤΗΝ τριγωνοπλατειακή παρέα, το φιλοσοφούσαν χθες οι Λαρισαίοι μεσήλικες.

-Αν θέλεις ν΄ ακούς πουλιά να κελαηδούν, μην αγοράζεις κλουβιά. Φύτευε δέντρα.

***

*- ΚΑΛΥΤΕΡΑ να σε χαστουκίσει η αλήθεια, παρά να σε φιλήσει το ψέμα.

***

*- ΟΙ ρυτίδες δείχνουν ότι γέλασες, τα άσπρα μαλλιά ότι νοιάστηκες και οι πληγές ότι έζησες.

Ζ.

 

Μαϊμούδες

*ΜΕΓΑΛΟ επίτευγμα. Οι αρχές κατέσχεσαν δεκάδες προϊόντα μαϊμού στο Παζάρι. Ναιαιαι; Κι είναι αυτό καίριο χτύπημα στο παρεμπόριο; Μα όλοι ξέρουν ότι τα συγκεκριμένα είδη τρέφονται με μπανάνες. Γι’ αυτό άλλωστε και παρότι φιρμάτα πουλιούνται με πέντε και με δέκα ευρώ. Ταρζανιές οι μικροπωλητές αλλά κι οι Λαρισαίες ως Τζέην συμπεριφέρονται στην παζαρίσια ζούγκλα.

Ζ.

 

Μη πεζοδρόμια

*ΔΥΟ αλλεπάλληλες πτώσεις γυναικών χθες το πρωί στα μη πεζοδρόμια στην Καλλιθέας και Ταγματάρχου, κοντά στο Ποτάμι. Συνήθη περιστατικά. Δεν προλαβαίνουν να τείνουν χείρα βοηθείας οι παρόδιοι οδηγοί της πιάτσας των φορτοταξί. Εκ των οποίων ο Β. Θ. δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει στον δήμαρχο ότι Λάρισα δεν είναι μόνο η πλατεία και οι κεντρικοί δρόμοι. (Υπάρχει θέμα με τα πεζοδρόμια εκεί. Κι αλλού περιφερειακά του κέντρου.)

Ζ.

 

Ορεξάτοι

*ΔΥΟ πράγματα δεν λείπουν στα φαγανά παιδιά της Λάρισας. Η όρεξη κι η έμπνευση.

- Πάντως δύο μέρες τώρα δεν πεινάω καθόλου.

- Συνήθισες τη δίαιτα;

- Όχι, την έκοψα.

***

*- ΠΟΥ πήγε όλο το γαλακτομπούρεκο απ΄ το ψυγείο;

- Στον καναπέ είναι.

- Μόνο εσένα βλέπω στον καναπέ.

- Το ίδιο λέμε.

***

*- ΑΥΤΗ τη μεγάλη τούρτα να μου βάλετε παρακαλώ...

- Για πάρτι είναι;

- Βεβαίως... Για την πάρτη μου.

Ζ.

 

Ακακίες

*ΕΝΑ δρομάκι είναι η Ιερού Λόχου στις Παλιές Εργατικές Κατοικίες της οδού Φαρσάλων. Κάποτε φυτεύτηκαν εκεί καμιά δεκαριά ακακίες. Ωραίος ίσκιος το καλοκαίρι, δράμα όμως όταν αρχίζουν να πέφτουν τα φύλλα. Τα δέντρα έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ καθώς έμειναν ακλάδευτα πάνω από μια δεκαετία. Θεόρατες ακακίες, που είναι και επικίνδυνες καθώς τα κλαδιά σπάζουν απ΄ τον αέρα. Φροντίζει η φύση για το κλάδεμα, όμως αυτό δεν είναι αστείο. (Από τη δημοτική υπηρεσία όλο τους υπόσχονται, λένε οι γείτονες, αλλά ποτέ δεν έρχονται.)

Ζ.

 

Παράπονα

*ΠΑΛΙ η σύγκριση της Λάρισας με τα Τρίκαλα. Από κυκλοφοριακής απόψεως και συμπεριφοράς. Με σημείωμά του Λαρισαίος διαμαρτύρεται, από την άλλη πλευρά αυτός, ενοχλείται που οι πεζοί δεν σέβονται τους ποδηλάτες. Που περπατούν αμέριμνοι σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ποδηλατόδρομοι και κανένας δεν τους προτρέπει να αποσυρθούν από τον ζωτικό χώρο των ποδηλατών. Από τον δήμαρχο το περιμένει, ποιον άλλο.

Ζ.

 

Πόθεν δημάρχων

*ΠΕΡΑΝ των βουλευτών, στη δημοσιότητα δίνονται από τη Βουλή και τα πόθεν έσχες των αυτοδιοικητικών. Έχει ένα ενδιαφέρον να κοιτάξει κάποιος και τις δηλώσεις των υπολοίπων έξι δημάρχων του νομού, δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι για την οικονομική χρήση του 2017. Του δημάρχου Απ. Καλογιάννη και του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα μαζί με των οκτώ βουλευτών. Σημειωτέον ότι οι φρεσκοεκλεγμένοι δήμαρχοι δεν είχαν υποβάλει φυσικά δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

***

*ΕΧΟΥΜΕ και λέμε λοιπόν, αλφαβητικά, ο Αντ. Γκουντάρας, δήμαρχος Αγιάς δήλωσε καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές 25.000 ευρώ, από άλλες πηγές 7.000 και η σύζυγός του Μάχη Τσιάτσιου 13.000 ευρώ. Δηλώνουν καταθέσεις 13.000, οφειλόμενα ποσά δανείων 125.000 ευρώ. Ιδιοκτήτες 17 ακινήτων, κυρίως χωράφια συνολικής έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων, ένα σπίτι και δύο αποθήκες στη Μελιβοία καθώς και τριών αυτοκινήτων του 2004, του ΄5 και του ΄14.

***

*Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου δήλωσε καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές 38.000 ευρώ, από ακίνητα και άλλες πηγές 6.000, καταθέσεις 4.000 και μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαρνά ιδιοκτήτες 12 ακινήτων, οικόπεδα, κατάστημα και διαμέρισμα όλα στην Ελασσόνα και ένα σπίτι στην περιοχή Δήμου Ανατολ. Ολύμπου. Δηλώνει επίσης πέντε αυτοκίνητα του 1970 ως και του 2003, όλα τους όμως σε ακινησία. Και μέτοχος σε τέσσερις επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων με συνολικό κεφάλαιο εισφοράς 740.000 ευρώ.

***

*Ο Άρης Καραχάλιος των Φαρσάλων, που δεν είναι ούτε αυτός πια δήμαρχος, δήλωσε καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές 26.000 ευρώ και μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Κουμπάκη 10.000 από ακίνητα και 30.000 ευρώ τραπεζικές καταθέσεις. Επίσης κάτοχος μετοχών της τράπεζας Πειραιώς με αρχική αξία κτήσης 58.000 ευρώ και τωρινή αποτίμηση μόλις 150 ευρώ. Ιδιοκτήτες έξι ακινήτων ήτοι 2 διαμερίσματα στα Φάρσαλα, τρία στην Κομοτηνή και βοσκοτόπος 40 στρεμμάτων στην περιοχή Ν. Αγχιάλου καθώς και δύο αυτοκινήτων του 2006 και του 2013. Οφειλές 2.500 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες.

***

*Ο Κώστας Κολλάτος, που επίσης δεν επανεκλέχθηκε δήμαρχος Τεμπών, δήλωσε καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές 26.000 ευρώ και η σύζυγός του Μαρία Δαφνοπούλου 11.000. Καταθέσεις λιγότερες από 200 ευρώ, δύο τραπεζικά δάνεια με υπόλοιπο οφειλής περίπου 60.000 ευρώ. Ιδιοκτήτες πέντε ακινήτων ήτοι διαμέρισμα στη Λάρισα και στην περιοχή Δήμου Ανατολ. Ολύμπου με πάρκινγκ και αποθήκες. Και τριών αυτοκινήτων από το 1996 ως το 2005 εκ των οποίων τα δύο σε ακινησία. Μέτοχος σε δύο εταιρίες με κεφάλαιο εισφοράς 1.600 ευρώ.

***

*Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος δήλωσε καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές 53.000 ευρώ, από ακίνητα και άλλες πηγές 8.000 και η σύζυγός του Μαρία Νασιακοπούλου 20.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης τραπεζικές καταθέσεις 195.000 ευρώ και δύο θυρίδες στην Alpha Bank. Ιδιοκτήτες 23 ακινήτων, εκ των οποίων χωράφια συνολικής έκτασης 200 περίπου στρεμμάτων, αποθήκες, τρία σπίτια στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ και δύο του Δήμου Αγιάς. Ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου από το 1990 το οποίο έχει οδηγηθεί σε απόσυρση. Μέτοχος σε τρεις εταιρίες, οι δύο εμπορίας αυτοκινήτων, με συνολικά κεφάλαια εισφοράς 1.050.000 ευρώ.

***

*Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης δήλωσε καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και αμοιβές 40.000 ευρώ και η σύζυγός του Ευδοκία Βογιατζή 11.000 και από ακίνητα και άλλες πηγές 6.000 ευρώ. Επίσης τραπεζικές καταθέσεις 145.000 ευρώ και μια θυρίδα τραπέζης στην πρώην Αγροτική. Δηλώνουν 20 ακίνητα, όλα τους στην περιοχή Τυρνάβου και απαξάπαντα στην ιδιοκτησία της συζύγου, κυρίως χωράφια συνολικής έκτασης 110 στρεμμάτων. Τέσσερα διαμερίσματα και ένας επαγγελματικός χώρος. Δύο αυτοκίνητα του 2003 και του ΄14. Και μέτοχος σε εταιρεία, για το φαρμακείο του, με κεφάλαιο εισφοράς 18.000 ευρώ.

Ζ.

 

Όλο το γκρι

*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες τραβούσαν πάλι τα ζόρια τους.

- Όταν έχω πονοκέφαλο, παίρνω δύο ντεπόν και μένω μακριά από παιδιά όπως λέει κι η συσκευασία.

***

*- ΜΟΝΟ όποιος έχει φτερνιστεί πάνω από γεμάτο σταχτοδοχείο ξέρει ακριβώς τι σημαίνει Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι.

***

*- ΒΟΥΝΟ έχουν γίνει τα ασιδέρωτα. Κι ως γνωστόν, δεν ασχολούμαι με την ορειβασία.

Ζ.

 

Σε προνομιακή

*ΠΟΙΟΣ αυτοδιοικητικός, από τους φρεσκοεκλεγμένους, μπαίνει λέει συστηματικά τελευταίος στην αίθουσα συσκέψεων; Όχι γιατί σνομπάρει τους υπόλοιπους ή δεν σέβεται τον αρχηγό του, έχει λόγο σοβαρό ο άνθρωπος, κινείται βάσει σχεδίου. Φτάνοντας τελευταίος, κάθεται υποχρεωτικά στην άκρη του τραπεζιού κι άρα πρώτο πλάνο στις κάμερες και τους φωτογράφους. Σε προνομιακή θέση. Κι επιπλέον συστηματικά καρφώνεται στον φακό, εκεί κοιτάζει κι ας δείχνει έτσι ότι δεν συμμετέχει στη διαδικασία.

Ζ.

 

Μεταδημοκρατία

*- ΣΕ μια χώρα, μια οικογένεια μονοπωλεί τις πιο σημαντικές θέσεις εξουσίας, κληρονομικά, στηρίζεται από το μιντιακό κατεστημένο και έχει τον απόλυτο έλεγχο στην Υπηρεσία Πληροφοριών, στα δημόσια Μου Μου Ε αλλά και στα υπουργεία της κυβέρνησης, μέσω ενός συγκεντρωτικού μοντέλου εξουσίας…

Αγόρευε χθες στην παρέα ο Λαρισαίος συριζαίος.

- Σε μια χώρα όπου ο πρωθυπουργός της αναιρεί όλες τις βασικές προεκλογικές του θέσεις και τα μέσα ενημέρωσης περί άλλων τυρβάζουν. Άλλα για το εσωτερικό, άλλα για το εξωτερικό. Οι δηλώσεις και οι ειδήσεις «κόβονται» και «ράβονται» για να καλυφθούν αδυναμίες και γκάφες…

Πήρε μια ανάσα και το εκτόξευσε.

*Μια χώρα με καθεστώς Μεταδημοκρατίας. Ή μήπως είναι η Βόρεια Κορέα;

Ζ.

 

Αχρησιμοποίητο

*ΣΤΟΝ έλεγχο αποσκευών από Νέα Υόρκη προς Αθήνα, μια κυρία περιμένει στην ουρά πίσω από έναν καθολικό παπά, διηγιόταν χθες ο πολυταξιδεμένος Λαρισαίος Κ. Ζ.

-Πάτερ, μπορώ να σας πω;

-Τι είναι τέκνο μου;

-Ξέρετε, έχω αγοράσει ένα επαγγελματικό σεσουάρ για τα μαλλιά μου και φοβάμαι ότι θα με αναγκάσουν να πληρώσω τελωνειακό φόρο γιατί η αξία του είναι κάπως μεγάλη.

-Κι εγώ τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

-Μήπως μπορείτε να το κρύψετε κάπου στα ράσα σας; Εσείς είστε ιερωμένος, δεν πρόκειται να σας κάνουν έλεγχο.

***

*ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ο ιερωμένος, χαλαρώνει λίγο το λευκό κολάρο του.

- Μα τι λες, τέκνον μου; Μπορώ εγώ να παρανομήσω;

-Μα δε θα παρανομήσετε. Απλά εκμεταλλευόμαστε λίγο το γεγονός ότι δε θα σας ψάξουν.

-Κι αν με ψάξουν;

-Ε, πείτε ένα ψεματάκι.

-Συγγνώμη τέκνον μου, ψέματα εγώ δε λέω.

-Καλά, τέλος πάντων, είμαι σίγουρη ότι κάτι θα σκεφτείτε. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, πληρώνω τον φόρο στην τελική .

***

*ΤΟ σκέφτεται ο παπάς, καλόβολος άνθρωπος, τελικά δέχεται. Όταν έρχεται λοιπόν η σειρά του να περάσει από τον έλεγχο, τον ρωτάει ο τελωνειακός.

- Έχετε να δηλώσετε τίποτα, πάτερ;

- Από τη μέση και πάνω όχι, τέκνο μου.

- Ε; Γιατί, από τη μέση και κάτω δηλαδή;

- Ομολογώ ότι κουβαλάω ένα υπέροχο εργαλείο που σχεδιάστηκε για τις γυναίκες. Δυστυχώς είναι ακόμα αχρησιμοποίητο.

Ο υπάλληλος χαμογελάει πονηρά και τον αφήνει να περάσει.

Ζ.

 

Μόχλευση

τραπεζών

*ΜΙΑ πραγματεία για τη ζωή, την οικογένεια, τη δουλειά, μια ρεαλιστική εικόνα της σημερινής Αγγλίας με τραγικές αλλά και ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες. «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σλιμ» του Τζόναθαν Κόου βεβαίως.

Του είπα ότι ένας πραγματικός τραπεζίτης δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με λεφτά. Του είπα ότι έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο σήμερα δεν υφίστανται σε απτή μορφή, ούτε καν ως κομμάτια χαρτί με υποσχέσεις γραμμένες επάνω τους. Κι εκείνος μου είπε: «Ναι, αλλά τι κάνει ο τραπεζίτης, μπαμπά;» Του εξήγησα λοιπόν ότι μεγάλο μέρος της δράσης των τραπεζών βασίζονται στη φυσική. Από εκεί προέρχεται η έννοια της μόχλευσης. Μοχλοί, ανάσχεση και τα σχετικά - συνέχεια τέτοιους όρους βλέπεις να αναφέρονται στις σύγχρονες χρηματοοικονομικές θεωρίες. «Τέλος πάντων, πρέπει να τα ξέρει κανείς αυτά τα πράγματα».

***

*ΤΟΥ είπα ότι αυτό που γίνεται στο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό είναι να δανείζεσαι χρήματα -χρήματα που δεν είναι δικά σου- και να βρίσκεις κάπου να τα επενδύεις ξανά, με υψηλότερο δείκτη απόδοσης από αυτόν που δίνεις στο άτομο από το οποίο τα δανείστηκες. Και όταν του το είπα αυτό, ο Τζο το σκέφτηκε για λίγο και είπε το εξής πολύ ενδιαφέρον: «Δηλαδή οι τραπεζίτες μπαμπά, είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι που βγάζουν πολλά λεφτά κάνοντας ζαβολιές».

***

 *ΜΕΤΑ είναι οι μεγάλοι που συζητούν το ίδιο θέμα.

«Χονδρικά, ναι».

«Άρα εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα καταλαβαίναμε τίποτε αν μας τα εξηγούσες;»

«Μάλλον όχι».

«Ε, κάνε μια προσπάθεια».

«Δεν έχει νόημα. Είναι πολύ εξειδικευμένο πεδίο. Θέλω να πω, δεν θα κερδίζατε τίποτα αν σας έλεγα ότι το Λογικό Ομόλογο είναι ένα υβριδικό ομόλογο που αποδίδει τοκομερίδιο που είναι το χαμηλότερο από τους ετήσιους μοχλευμένους συντελεστές πληθωρισμού και από το μοχλευμένο σπρεντ μεταξύ δύο συντελεστών δομημένων ομολόγων;»

Μια αποσβολωμένη σιγή απλώθηκε στο τραπέζι. «Ή ότι η ανταλλαγή διπλών υποτιμημένων παραγώγων από Αγορά σε Αγορά με ανώτατο όριο συνδυάζει μια ανταλλαγή επαυξητικού παραγώγου συνδεδεμένου αντιστρόφως με τα επιτόκια και το χαρακτηριστικό της μονόπλευρης ευλυγισίας. Ορίστε, αυτά τα πράγματα καλύτερα να τα αφήνει κανείς σε όσους τα καταλαβαίνουν.» (Πού και αν τους εξηγούσε κιόλας...)

Ζ.

 

------------

EPIKINDYNA TOTE AYTA ALLA MONO GIA EIDIKOYS APOFASISMENOYS• ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ τότε αυτά αλλά μόνο για ειδικούς και αποφασισμένους κασκαντέρ. Διαφήμιση στην εφημερίδα, για το Παζάρι πριν 60 χρόνια. Τώρα ο «Γύρος του Θανάτου» έχει καταργηθεί, προέκυψαν όμως άλλα ρίσκα.

Ζ.

 
 

------------

NA TOYS BALEI ARAGE THN ANTIPOLITEYSH KILELER STHN GRAMMH• ΝΑ τους έχει βάλει άραγε, την αντιπολίτευση Κιλελέρ, στη γραμμή και ιεραρχικά, ο δήμαρχος Νασιακόπουλος;

Ζ.

 

------------

HMERA GEMATH SYMBOLISMOYS H PROXUESINH XARAKTHRISMENH• ΗΜΕΡΑ γεμάτη συμβολισμούς η προχθεσινή χαρακτηρισμένη και ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Θανατηφόρο Τροχαίο. Συμβολική και η αναμνηστική φωτογραφία μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, στην οποία προεδρεύει ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας. Παρευρισκόμενοι βουλευτές και μέλη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σχημάτισαν με τα χέρια τους το 0 (και όχι την καρδιά, όπως συμβαίνει συνήθως) ως σύμβολο της μείωσης και εξάλειψης των θανάτων στην άσφαλτο. Και ως ιδιαιτέρως φιλόδοξο στόχο φυσικά…