ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2019 19:45
• ΜΕ τον Γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ. Ο «σκληρός» της ευρωπαϊκής επιτροπής, στην εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας, ενδεικτικό του κλίματος αλλαγής, που έχει επέλθει με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε εκτενή συζήτηση στα γερμανικά με τον Χρήστο Κέλλα. • ΜΕ τον Γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ. Ο «σκληρός» της ευρωπαϊκής επιτροπής, στην εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας, ενδεικτικό του κλίματος αλλαγής, που έχει επέλθει με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε εκτενή συζήτηση στα γερμανικά με τον Χρήστο Κέλλα.

Με τακτ

* ΒΡΟΧΕΣ πριν το Παζάρι Λαρίσης, βροχές μετά το Παζάρι. Και το έθιμο τήρησε ο καιρός και την Εμποροπανήγυρη δεν χάλασε.

* * *

* ΒΡΟΧΗ ξεβροχή, το θερμόμετρο δείχνει ακόμη και τριαντάρια ώρες-ώρες. Οπότε, συμπαράσταση στους χειμερινούς κολυμβητές. Θέλουν αλλά δεν μπορούν με τέτοιον παλιόκαιρο.

Ζ.

 

Πόσο ν’ αντέξουν

* Η Λαρισαία είχε πάει στο φαρμακείο, δεν άντεχε άλλο.

- Δύο κουτιά Λεξοτανίλ θα ήθελα...

- Έχετε συνταγή γιατρού;

- Είμαι δασκάλα.

- Α... Να και δύο επιπλέον κουτιά, προσφορά του καταστήματος.

Ζ.

 

Απαντήσεις

* ΛΥΣΗ βρέθηκε, όπως εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ για τα ογκολογικά φάρμακα, αλλά χρήματα δεν μπήκαν ακόμα στα ταμεία αφού απομένουν ακόμα κάποιες υπογραφές. Και οι υποσχέσεις που δίνονται στους κυβερνητικούς συνήθως βουλευτές από τους υπουργούς και υφυπουργούς στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις και επικοινωνίες τους για να μεταφερθούν στις εκλογικές περιφέρειες να είναι δεσμεύσεις και να παραμένουν δεσμεύσεις, όμως ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα μιλήσει σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής για το θέμα. Και θα μιλήσει απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή Λίτσας Λιακούλη, που δείχνει σαφείς προθέσεις να ακολουθήσει στενό πρέσιγκ στον υπουργό Υγείας. Ο οποίος δεν θα προλάβει να απαντήσει για τα ογκολογικά φάρμακα, θα ξανανέβει στο βήμα της Βουλής λίαν συντόμως για να απαντήσει και για τις κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ, καθώς η Λαρισαία βουλευτής επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά μετά τα σχετικά δημοσιεύματα της «Ε»...

Δ.Κ.

 

Πολί ορέα

* ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ θέμα «Το παζάρι της Λάρισας» και γράφει ο μαθητής Α΄ Γυμνασίου. Επί λέξει. «Το μπαζάρι είναι ένα ωρέο μέρος για ψόνια, φαγιτό και διασκέδαση. Εκεί πουλάνε ζώα, λίγα ηλεκρονικά, ρούχα και πολλά σώβρακα για ένα παραπάνω λόγο. Το Λούνα παρκ είναι ενδαφέρον και μου θιμίζει για το πάρκο των ευχών».

(Και μετά όταν φτάνουν τα παιδιά να πάνε Πανεπιστήμιο λένε ότι έφταιξε το σύστημα των Πανελλαδικών.)

Ζ.

 

Κι όμως εκεί...

* ΉΔΗ το εργοτάξιο έχει οριοθετηθεί και έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παράκαμψη του δικτύου. Το 2020 ξεκινούν τα έργα για τη σήραγγα...

Μπορεί ο υπουργός Κ. Καραμανλής να αποκλείει την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα επειδή θεωρεί πολύ ακριβό το έργο και κάποιοι ντόπιοι να συντονίζονται εύκολα μαζί του, όμως η ειδησεογραφία έχει τον δικό της ρυθμό.

Λοιπόν: Την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υπογειοποίηση της γραμμής του ΟΣΕ στα Σεπόλια.

Αν και η σύμβαση είχε υπογραφεί από τον Νοέμβριο, το έργο πήρε οχτάμηνη παράταση εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του, καθώς το δίκτυο θα πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών.

Το έργο αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της περιοχής, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και δυνατότητα υψηλότερων ταχυτήτων κ.λπ., κ.λπ. (Τα ίδια ακριβώς τρένα είναι που διασχίζουν και τη Λάρισα, 2-3 ώρες βορειότερα. Κι οι γραμμές τους τη σχίζουν στα δύο.)

Ζ.

 

Εθνική

* ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας στην πανελλήνια 24ωρη απεργία, κατά του νέου συνδικαλιστικού νόμου.

Τα καταστήματά της, στη Λάρισα, εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής απ΄ ό,τι σε άλλες τράπεζες.

Δραστήριος ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), που στόχευσε στην καθολική συμμετοχή των μελών του, για την πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ, η οποία όπως υποστήριξε, «είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων στις τράπεζες και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που επιθυμούν να περάσουν με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο».

Λ.Κ.

 

Και με Λαρισαίο

* ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ οι απολογίες των 18 πρώην βουλευτών της Χ. Α. ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι απολογίες θα συνεχιστούν όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, με τους Χρυσαβαλάντη Αλεξόπουλο και Γεώργιο Γερμενή. Τον Λαρισαίο πρώην βουλευτή, ο οποίος την είχε κοπανήσει προς ΛΑΟΣ μεριά...

Ζ.

 

Τι να πεις...

* ΟΙ νεαρές Λαρισαίες επέμεναν ότι υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης.

- Με γουστάρει σου λέω. Μου είπε να τον συνοδεύω σε γιορτές και παραδοσιακές εκδηλώσεις.

- Τι σου είπε δηλαδή;

- Με ρώτησε αν είμαι για τα πανηγύρια.

* * *

* - Ο έρωτας θέλει χημεία, κορίτσια...

- Α, όλα κι όλα... Εγώ να διαβάσω δεν κάθομαι.

* * *

* - ΆΝΤΕ Γιάννη, έρχεσαι; Έγινα μούσκεμα.

- Γιατί, βρέχει εκεί;

- Είπα εγώ ότι βρέχει βρε;

- Δεν θα συνεννοηθούμε μου φαίνεται...

Ζ.

 

Υπερβολές

* ΜΕ τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Πουγουδουμίας συναντήθηκε ο Μητσοτάκης. Μέχρι πγδμακεδονικό χαλβά ανεχόμαστε. Τίποτα περισσότερο. Ο Ζάεφ ρώτησε τον Κυριάκο τι κάνει η Σπυράκη και αν επιμένει ακόμα στην αταλάντευτη αρχή της ειλικρίνειας μεταξύ κατεργαρέων που του είχε διατυπώσει παλαιότερα σε κάτι καφέδες. (Είχε όρεξη ο Β. Τ. κι έγραφε τρίποντα).

* * *

* ΥΣΤΕΡΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε ομογενείς στην Αστόρια και τους υποσχέθηκε ότι θα μπορούν να τον ψηφίζουν μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι αν διαλυθεί η Ελλάδα, θα μείνουν μία περικεφαλαία, ένα κοντοσούβλι και η ψήφος 3 εκατομμυρίων ομογενών για να την ξαναφτιάξεις από την αρχή.

* * *

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε ο Τσίπρας. Μάλλον ανοίγει πολύ η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζ.

 

Τον παλιό καιρό

* «ΤΑ μυθιστορήματά του είναι όλα ανεξαιρέτως κοινότοπα, σοβαρά, νόστιμα όσο οι υγιεινές τροφές. Οι ήρωές τους είναι τόσο ξύλινοι που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για προσάναμμα. «Με χιούμορ στα όρια του σαρκασμού αλλά και με απέραντη τρυφερότητα ο Μοντερχάι Ρίχλερ στο βιβλίο του «Ο κόσμος του Μπάρνεϋ».

Ο παλιός αριστερός βιβλιοπώλης σιγοτραγουδά εκεί στα 1951.

Παρίσι και Μόσχα

βαθιά τιμημένα Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα

Μας φέρνουν κουράγιο, μας φέρνουν κραυγές

«Εμπρός αντιφασίστες, εμπρός κομμουνιστές». (Όπα η Αθήνα διεθνής...).

* * *

* ΌΠΟΥ ο μεγάλος Καναδός συγγραφέας, στο κάποτε πολυπολιτισμικό Μόντρεαλ, καταφέρεται με καυστικότητα κατά των αποσχιστικών τάσεων των Γαλλόφωνων του Κεμπέκ, στρέφεται εναντίον του ρατσισμού, του εθνικισμού, Εβραίος αλλά μέγα πειραχτήρι των εβραϊκών λόμπι, με πάθος κατά των υπερβολών και της αλόγιστης επικράτησης της πολιτικής ορθότητας, το politically correct τον τρελαίνει. Όπως κι οι γιατροί:

Δεν πρόκειται να πάρω ηρεμιστικά ή αντικαταθλιπτικά. Θυμάμαι τον παλιό καλό καιρό, τότε που οι γιατροί ήταν γιατροί κι όχι πράκτορες των φαρμακοβιομηχανιών. Παίζετε με το μυαλό των ανθρώπων, έχετε εγκαταλείψει το ντιβάνι και μοιράζετε χημικά. Να καταπίνεις ετούτα εδώ δύο φορές την ημέρα, να πιπιλάς αυτά εδώ πριν το φαγητό. Ο Σαίξπηρ, ο Τολστόι ακόμα και ο Ντίκενς κατάλαβαν περισσότερα για την κατάσταση του ανθρώπου απ΄ ό,τι διανοήθηκαν όλοι μαζί οι ψυχίατροι. Αυτοί καταπιάνονται με τη γραμματική των προβλημάτων του ανθρώπου, ενώ οι συγγραφείς με την ουσία.

* * *

* ΕΚΕΙΝΟ τον παλιό καλό καιρό δεν χρειαζόταν να είσαι διαστημικός επιστήμονας για να χειριστείς το μηχάνημα που ανάβει και σβήνει την τηλεόραση, αυτό το γελοίο μαραφέτι που έχει τώρα καμιά εικοσαριά κουμπιά, ποιος ξέρει γιατί. Τότε τα παιδιά τα μεγάλωναν οι μαμάδες τους και δεν ήταν μπαγλαρωμένα σε μάντρες όπως τα γουρουνάκια. Δεν είχες άλλον οδοντίατρο για τα ούλα, άλλον για τους τραπεζίτες, άλλον για τα σφραγίσματα κι άλλον για τις εξαγωγές. Στο ιταλικό εστιατόριο σου σέρβιραν σπαγγέτι, συχνά με κεφτέδες. Δεν υπήρχαν ακόμη ζυμαρικά με καπνιστό σολομό ή ταλιατέλες σε όλα τα χρώματα της ίριδας ή πέννες με γαρνιτούρα λαχανικά στον ατμό...

Ζ.

 

Μη VARάτε

* ΟΛΟ και περισσότεροι φίλαθλοι δυσφορούν με το VAR. Και καθυστερήσεις διαρκώς, με τα ματς να λήγουν στο 98΄ και σπάσιμο συνεχώς, στον ρυθμό και στην κερκίδα και λάθη επιπλέον, πολλοί το θεωρούν προσχηματικό, πάλι μιλάνε για στήσιμο. Και εν τέλει αν είναι να μείνει το VAR, ας λείψουν οι διαιτητές. Που τρέχουν πάνω κάτω και στις κρίσιμες στιγμές κάνουν τον τροχονόμο. Σφυρίχτρα και χειρονομίες, να φτιάχνουν τετράγωνα στον αέρα πάνω από το κεφάλι τους.

Ζ.

 

Επικοινωνίες

* ΝΕΑΣ εσοδείας από κεφάτους Λαρισαίους μαθητές.

- Θέλω το καινούριο iphone παρακαλώ.

- Ορίστε, 1.500 ευρώ.

- Μμμ... Δώστε μου καλύτερα το προηγούμενο μοντέλο.

- Αυτό με τα 800 ευρώ;

- Ε, το λίγο πιο παλιό;

- Να, με 400 ευρώ;

- Κάτι πιο οικονομικό;

- Πάρτε αυτό τον σπάγκο και δέστε στις άκρες δύο κουτιά από σπίρτα. Μόλις με 1 ευρώ.

* * *

* Ο Λαρισαίος έτρεχε στο πεζοδρόμιο μ΄ ένα ηλεκτρικό πατίνι και τελικά έπεσε σ΄ ένα παρτέρι. Οπότε πετάχτηκε ο άλλος από δίπλα.

- Είσαι καλά ρε;

- Ναι, ναι...

- Τι ναι, ναι ρε μπαγλαμά; Μα 30 χρονών με πατίνι;

* * *

* - ΠΑΡΕ ΜΕ τηλέφωνο όποτε θες.

- Να μιλήσουμε τώρα;

- Όχι τώρα, οδηγώ.

- Να σε πάρω σε λίγο;

- Όχι σε λίγο, πάω στη δουλειά.

 - Να σε πάρω το απόγευμα;

 - Όχι το απόγευμα, θα είμαι γυμναστήριο.

- Ε, πότε επιτέλους να σε πάρω;

 - Πάρε όποτε θες.

Ζ.

 

Καθ΄ εκάστην

* ΣΕΡΙ το πάνε κάποιοι Λαρισαίοι, ορισμένοι θα μετρήσουν τρία στα τρία. Απεργία και διαδήλωση την Τετάρτη. Χθες Πέμπτη πανθεσσαλική συγκέντρωση-διαμαρτυρία συνταξιούχων. Και σήμερα Παρασκευή αντιπολεμική συγκέντρωση και πομπή καθ’ ότι εναντίον του Πομπέο. Τουλάχιστον υπάρχει ένας προγραμματισμός. Καθ΄ εκάστην συγκέντρωση και πορεία, μία ημερησίως. (Κάνει και καλό το περπάτημα...).

Ζ.

 

Ξεχωρίζει

* ΆΛΛΗ κλάση ο Ουάρντα. Όχι που είναι λιγάκι σκουρόχρωμος αλλά στο γήπεδο ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ΄ το γάλα. Δεν είναι που παίζουν μαζί στην Εθνική Αιγύπτου, είναι και φιλαράκι του Σαλάχ της Λίβερπουλ, ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών παγκοσμίως. Ο «Λαρισαίος» λογικά δεν θα μείνει πολύ, είναι παραπάνω τα κυβικά του. Ωστόσο, όσο βρίσκεται στον κάμπο θα ξετρελαίνει τους βυσσινί.

Ζ.

 

Διαρροή

Πρασίνου

* ΕΝΑ όρθιο μεταλλικό κιβώτιο χάσκει ελαφρώς μισάνοιχτο στο πεζοδρόμιο της Διογένους, διασταύρωση με Αθ. Διάκου. Κι από μέσα του τρέχουν νερά που δημιουργούν ένα μόνιμο ρυάκι στο ρείθρο. Έχει μέσα του, λέει, τις ηλεκτροβάνες για την αυτόματη άρδευση των δέντρων τριγύρω. Η υπηρεσία Πρασίνου έχει ενημερωθεί για τη διαρροή εδώ κι εβδομάδες, όμως το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί.

Ζ.

 

Άλλος ήταν

* ΠΑΕΙ ο μπαμπάς στο κρεβάτι του μικρού, για να τον καληνυχτίσει και τον ακούει να λέει.

- Θεούλη μου, θέλω να έχεις καλά τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τη γιαγιά μου και δώσε χαιρετίσματα στον παππού μου.

Το ακούει ο μπαμπάς αλλά δεν δίνει σημασία. Την επόμενη μέρα χτυπάει το τηλέφωνο. Πέθανε ο παππούς. Κάποιο άλλο βράδυ πάει πάλι ο μπαμπάς να καληνυχτίσει τον μικρό και ακούει.

- Θεούλη μου, θέλω να έχεις καλά τη μαμά μου, το μπαμπά μου και δώσε χαιρετίσματα στη γιαγιά μου.

Το ακούει ο πατέρας αλλά και πάλι δεν δίνει σημασία. Την επόμενη μέρα όμως πέθανε η γιαγιά. Ο πατέρας τα είδε όλα.

* * *

* ΑΠΟ τότε πήγαινε κάθε βράδυ επίτηδες και κρυφάκουγε.

- Θεούλη μου, θέλω να έχεις καλά τη μαμά μου και δώσε χαιρετίσματα στον μπαμπά μου, είπε κάποιο βράδυ το πιτσιρίκι.

Με το που το ακούει αυτό ο μπαμπάς, τρελαίνεται. Την επόμενη μέρα φεύγει απ’ το σπίτι νωρίς για τη δουλειά μέσα στο άγχος και γυρίζει αργά το βράδυ κουρέλι αλλά ευτυχισμένος που μέχρι στιγμής ήταν ζωντανός. Μπαίνει στο σπίτι και καλησπερίζει τη γυναίκα του.

- Συγγνώμη αγάπη μου που άργησα, αλλά είχα μια πολύ άσχημη μέρα...

- Μιλάς εσύ; Εγώ τι να πω που πέθανε ο γείτονας μπροστά στην πόρτα μας...

Ζ.

 

--------

PISTOLERO O MIXALHSANASTASIOY OXI• ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ

ο Μιχάλης Αναστασίου; Ό-χι.

Απλώς «Sex Pistol», που είναι και της

γενιάς του δημοτικού συμβούλου.

Ζ.

 

--------

IDIAITEROS UERMH YPODOXH EPIFYLAJE O NEOS ANTIPROEDROS THS KOMISION• ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στον επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Μάξιμο Χαρακόπουλο στις Βρυξέλλες, καθώς συνδέονται με φιλία χρόνων. Ο Λαρισαίος βρέθηκε στην «καρδιά της Ευρώπης» για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προάσπιση της θρησκείας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για την προώθηση της συνεργασίας Ορθοδόξων και Καθολικών ευρωβουλευτών. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν σφάζουν Χριστιανούς οι Ταλιμπάν δεν ρωτούν τι δόγματος είναι».

 

--------

TO ELEGA EGO SEBASMIOTATE OTI O DHMARXOS TOY KAMPOY EINAI POLY SEBASTIKOS• - ΤΟ έλεγα εγώ Σεβασμιότατε, ότι ο δήμαρχος του κάμπου είναι πολύ σεβαστικός...

Ζ.

 

--------

ARGA TO BRADY TA PAOYTSIA KATEBAINOYN APO RAFIA KAI BITRINES• ΑΡΓΑ το βράδυ, τα παπούτσια κατεβαίνουν από ράφια και βιτρίνες, δεν είναι που αλλάζει η σεζόν, μαζεύονται όλα μαζί και κάνουν πάρτι. Κάπου στη Λάρισα. Άλλος είπε ότι συγκεντρώθηκαν για να δοκιμαστούν στο πόδι της Σταχτοπούτας. Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass