ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2019 19:06
• ΕΤΟΙΜΟΣ για μελετημένες κινήσεις ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου. Και με δυνατούς αντιπάλους, όπως η Έρη Σιώμου, πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων, όπου εκτός από την ισχυρή ομάδα μπάσκετ υπάρχει και η τοπική ομάδα σκάκι.        Ζ. • ΕΤΟΙΜΟΣ για μελετημένες κινήσεις ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου. Και με δυνατούς αντιπάλους, όπως η Έρη Σιώμου, πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων, όπου εκτός από την ισχυρή ομάδα μπάσκετ υπάρχει και η τοπική ομάδα σκάκι. Ζ.

Φακές

* ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ χθες και βροχή και κίνηση στους δρόμους και φακές στο τραπέζι... Πολλαπλά τα χτυπήματα που έπρεπε να αντέξει ο Λαρισαίος χθες.

Τουλάχιστον από αύριο φτιάχνει ο καιρός, με τον ήλιο να κυριαρχεί και πάλι. Και τι ήλιος! Αυτός ο υπέροχος φθινοπωρινός, που χαίρεσαι να τον απολαμβάνεις σε καφέ και σε πλατείες...

ΘΑ.

 

Προσφυγικό

και ΕΝΠΕ

* ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ συνεντεύξεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας έχει δώσει τις τελευταίες μέρες σε αθηναϊκά και περιφερειακά ΜΜΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο οποίος αναμένεται να αναδείξει το θέμα και στις ευρωπαϊκές του επαφές στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κλείδωσε η ημερομηνία των αρχαιρεσιών, που θα γίνουν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, με τον περιφερειάρχη Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα να διαδέχεται τον Κ. Αγοραστό στην προεδρία.

Γ.Ρ.

 

Στεγνά

* ΜΕΛΗ, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ ενώνουν αύριο τις φωνές τους συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία που διοργανώνεται έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ζητώντας από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Δεν είναι ανεξήγητη – ούτε ακατανόητη η παρέμβαση της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας ένα άμισθο Δ.Σ. με τον διορισμό ενδεχομένως ημετέρων και προφανώς σε αμειβόμενες θέσεις. Δεν είναι αυτό το κυρίαρχο. Το ουσιαστικό αφορά στην εναρμόνιση με την πολιτική της ΕΕ που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Τόσα χρόνια προσφοράς του ΚΕΘΕΑ, τόσες οικογένειες, τόσα παιδιά που εντάχθηκαν ξανά αντί να αντιμετωπιστούν όπως απαιτεί ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αντιμετωπίζονται... στεγνά από φιλελεύθερες πολιτικές.

Τέτοια σπουδή από την κυβέρνηση προτού καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα, μία από τις πρώτες της αποφάσεις αποτέλεσε η κατάργηση της αυτοδιοίκησης. Γιατί άραγε;

Β.Κ.

 

Ιχνηλατώντας

* ΤΟΝ έχουν χαρακτηρίσει «μαιευτήρα» της τοπικής ιστορίας, αλλά και ψηφιδογράφο που κάθε Κυριακή και Τετάρτη μέσα από τις σελίδες της «Ε» τοποθετεί μικρές ψηφίδες ιστορίας στο μεγάλο μωσαϊκό της πόλης. Ο λόγος για τον σπουδαίο Νίκο Παπαθεοδώρου που αύριο στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης θα παρουσιάσει τον τρίτο τόμο του βιβλίο του «Ιχνηλατώντας την Παλιά Λάρισα», με τα 52 κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην «Ε» το 2016. Πέρσι στην παρουσίαση του δεύτερου τόμου, ο κόσμος είχε κατακλύσει από νωρίς το Ωδείο της Λάρισας, αφού ο κ. Νίκος υπέγραφε από νωρίς αντίτυπα του βιβλίου.

Το ίδιο θα συμβεί κι εφέτος με τον συγγραφέα να βρίσκεται μία ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα παρουσίασης στο ΔΩΛ, δηλαδή στις 7.30, για να συνομιλήσει με τους αναγνώστες και να υπογράψει τα βιβλία τους.

(Μεγάλη τιμή και για τους δύο: Και για τον Νίκο Παπαθεοδώρου να δέχεται το μεγάλο κύμα αγάπης και εκτίμησης του κόσμου και για τον ίδιο τον κόσμο που θα έχει υπογεγραμμένο το «Ιχνηλατώντας την Παλιά Λάρισα).

ΘΑ.

 

Ημερολόγιο 2020

* ΠΡΩΤΗ και φέτος η ΓΕΧΑ κυκλοφόρησε και μοίρασε στα γραφεία της «Ε» το νέο ημερολόγιο του έτους 2020, το οποίο έχει στο εξώφυλλο και είναι αφιερωμένο στον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη τον ομολογητή. Στο ημερολόγιο της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη. Όσον αφορά στις αργίες της νέας χρονιάς, υπάρχουν αρκετές. Εν ολίγοις, όρεξη και χρήμα να υπάρχει...

Γ.Ρ.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος

* ΛΑΚΩΝΙΚΗ και ουσιώδης παρέμβαση επί της επικαιρότητας από τον Νίκο Κατσαρό, τον Λαρισαίο πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής: «Δεν με εξέπληξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο άνθρωπος καυχήθηκε ότι είναι κομμουνιστής. Την ιδεολογία που αποτύπωσε στον νόμο του. Τους ιδεολογικούς αντιπάλους κυρίως τιμώρησε. Το Σύνταγμά μας όμως δεν κάνει διακρίσεις. Καθιερώνει την ισότητα όλων και αυτή φαίνεται ότι είναι ‘’κάρφος εις τα όμματα’’ και τον νου του κ. Κατρούγκαλου».

 

Ραν Ταν Πλαν

* ΑΓΡΙΑ Δύση θυμίζει τον τελευταίο καιρό το Αχίλλειο του Δήμου Κιλελέρ. Αφού εκτός από τις... συνήθεις κλοπές -που με τόσα κρούσματα αποτελούν πια «κανονικότητα» για τους κατοίκους-, προχθές το βράδυ είχαμε και ζωοκλοπή! Όπως αποκάλυψε η «Ε», επιτήδειοι έκλεψαν εκατόν εξήντα δύο(!) πρόβατα από στάνη που βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του χωριού.

Η κλοπή έγινε μάλιστα άγρια χαράματα γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες του κοπαδιού και οι χωριανοί δεν άκουσαν ούτε τα βελάσματα ούτε τα φορτηγά. Το επόμενο βήμα είναι το καφενείο του χωριού να γίνει σαλούν κι αντί δηλωτή να παίζουν πόκερ, ενώ χορεύτριες θα χορεύουν Καν-Καν. (Εχει βγει και στη σύνταξη ο Λούκυ Λουκ και δεν μπορεί μαζί με τον Ραν Ταν Πλαν να περιπολεί στο χωριό.)

* * *

* ΤΟ ακριβώς προηγούμενο βράδυ κλέφτες και σχετικά νωρίς, γύρω στις 10, είχαν ανοίξει σπίτι νεαρού ζευγαριού, αφού πρώτα τσέκαραν την απουσία του με τη μέθοδο της πέτρας. Οι επιτήδειοι πετάνε πέτρες στην πόρτα και στα κεραμίδια του σπιτιού κι όταν βεβαιώνονται πως οι κάτοικοί του λείπουν το «ανοίγουν» και με το πάσο τους το κατακλέβουν. Ευτυχώς όμως σ’ αυτή την περίπτωση, το ζευγάρι γύρισε σπίτι κι έτσι οι κλέφτες άφησαν ημιτελές το «έργο» τους, προκαλώντας όμως γερή τρομάρα στο ζευγάρι.

ΘΑ.

 

Εγγύηση

* ΜΟΝΟ από πολιτική αφέλεια μπορεί να υιοθετηθεί η άποψη που δημιουργείται ή ενισχύεται διά του Τύπου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εγγυώνται τα σύνορά μας και πως θα δράσουν για να προστατεύσουν τα σύνορά μας κλπ.

Οι μπίζνες στα Αιγαίο για τα ενεργειακά είναι μπίζνες και εκεί δεν χωρούν «συναισθήματα», ούτε πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες. Όπως θα διαβάσατε, οι ΗΠΑ ενέκριναν... διαφωνώντας την απόφαση των Τούρκων να επέμβουν στη Συρία, με τους Κούρδους να αιφνιδιάζονται από την προδοσία. Στρατιωτική επέμβαση με τις ευλογίες των Ρώσων ενώ Ε.Ε. και ΟΗΕ σιωπούν...

Β.Κ.

 

Προκαταρκτική

* Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, ήταν αυτός που είχε δηλώσει τα περί «χασισοκαπνού στο Μέγαρο Μαξίμου», δήλωση που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα. όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος από τους νέους ενοίκους θα κληθεί να καταθέσει και να πει τι δηλαδή; Πως όταν ήρθαμε εμείς, ήταν ανοιχτά τα παράθυρα και δεν μύριζε μπάφος; Είχε σκουπίσει η καθαρίστρια και δεν βρέθηκαν στάχτες και τσιγαρλίκια. Τι είπε ο βουλευτής και τι διέταξε ο λειτουργός; Στο αρχείο...

Β.Κ.

 

«Γκρι» βαμβάκι

* ΜΟΝΟ γιορτινή δεν ήταν η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος (7/10), καθώς το κλίμα στον κάμπο, λόγω των χαμηλών τιμών δεν είναι ευχάριστο.

Όπως έγραψε και ένας νέος βαμβακοπαραγωγός «τελικά θα μας μείνει ως μία πολύ ωραία ανάμνηση και θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες που θα αποδίδουν περισσότερο , ή θα συνεχίσουμε να παράγουμε ένα προϊόν που κοστίζει ακριβά και ανταμείβει ελάχιστα; Θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στην πολιτεία για την επιβολή τιμών ή θα οργανωθούμε - συνεταιριστούμε - ομαδοποιηθούμε και θα προσπαθήσουμε να διοχετεύσουμε το προϊόν στην παγκόσμια αγορά;». Φυσικά οι απαντήσεις που έλαβε ήταν διφορούμενες...

Γ.Ρ.

 

Για αριστούχους

* ΤΟ είπε από την πρώτη στιγμή η υπουργός Παιδείας, οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις κατόπιν κλήρωσης τέλος. Τώρα και επίσημα απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία να μην προβούν σε επιλογή σημαιοφόρων με την ισχύουσα νομοθεσία, αφού το κριτήριο για την επιλογή σημαιοφόρων προβλέπεται να είναι η σχολική επίδοση των μαθητών. Μόνο οι αριστούχοι λοιπόν. Σύντομα η ψήφισή του στη Βουλή, αλλά είπε να προλάβει γιατί πλησιάζει και η 28η Οκτωβρίου.

Ν.Π.

 

Αιφνιδιασμός

* ΣΕ κατάσταση κρίσης βρίσκονται τα ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα. Οι χρόνιες δομές στήριξης, βοήθειας και απεξάρτησης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, για πρώτη φορά στην ιστορία τους κλονίζονται.

Ο λόγος; Αιφνιδιαστικά εκδόθηκε από την κυβέρνηση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ανατρέπονται οι ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί και δοκιμάστηκαν με επιτυχία τόσα χρόνια.

Όλα τα σχέδιά τους για το μέλλον, με την υλοποίηση νέων προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί, ανατρέπονται. Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης; Θα το δείξει η πράξη. Μέχρι τότε; Αναβρασμός έχει προκληθεί, που δεν θα σιγάσει σύντομα...

Λ.Κ.

 

Βάσανα

* ΕΠΕΚΤΑΣΗ της άδειας των Φροντιστηρίων για μαθήματα Δημοτικού, ζήτησε το Δ.Σ. της ΟΕΦΕ σε συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) Γεωργία Παπαευθυμίου. Εξάλλου, οι γονείς πια μπαίνουν από νωρίς στα βάσανα των εξόδων.

Ν.Π.

 

Φροντιστήριο

* ΠΑΡΩΝ δηλώνει και φέτος το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στη φροντιστηριακή στήριξη των μαθητών, οικονομικά αδύναμων οικογενειών, που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ιδιωτικά φροντιστήρια.

Προσφέρει δωρεάν μαθήματα, από εθελοντές καθηγητές, με σκοπό -όπως ανακοίνωσε- να υψώσει τον δικό του τοίχο λαϊκής αλληλεγγύης, ώστε κανένα παιδί να μη βρεθεί χωρίς βοήθεια, χωρίς στήριξη στη μόρφωσή του, να μην απογοητευτεί.

Αναμφίβολα είναι μια σημαντική βοήθεια.

* * *

* ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα σε μαθητές προσφέρουν και οι «Ενεργοί Πολίτες» Λάρισας, αλλά και ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με φροντιστήρια της πόλης προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

* * *

* ΤΕΛΙΚΑ, και μόνο η τοπική κοινωνία είναι αυτή που νοιάζεται για τα παιδιά της. Δεν περιμένει από το κράτος να καταλάβει τις ανάγκες τους και τις δυσκολίες τους. Αν τις καταλάβαινε θα ήταν αλλιώς...

Λ.Κ.

 

Νταλάκας

* ΤΗΝ τιμητική της έχει η Λάρισα στη νέα τηλεοπτική σεζόν. Σε κάθε ριάλιτι και τηλεπαιχνίδι όλο και κάποιος Λαρισαίος θα κάνει την εμφάνισή του. Έτσι και την περασμένη Κυριακή σε μουσικό παιχνίδι εμφανίστηκε ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης των ομώνυμων ψητοπωλείων, Νίκος Νταλάκας που κέρδισε κριτές και ακροατήριο με τις ερμηνευτικές του ικανότητες αλλά και τον χαρακτήρα του. Στον επόμενο γύρο μπορεί να μην πέρασε, σίγουρα όμως εντύπωση έκανε.

Ν.Π.

 

 

------------------

PROEDROI DABLERHS LYGOYRAS2 

• ΠΡΟΕΔΡΟΙ Δαβλέρης - Λυγούρας κι η ΓιαννουλοΦαλάνη ενωμένη.

Ζ.

 

------------------

 

EPESTRECE O ALLOS JHMERVMATA3

• ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ο άλλος ξημερώματα στο χωριό φέροντας λέει εργάτριες, να μαζέψει τις ελιές.

Ζ.

 

 

------------------

 

EINAI H ODOS PAJINOY4

• ΕΙΝΑΙ η οδός Παξινού, ο δρόμος που μετά το νέο Κολυμβητήριο ενώνει την Ανθούπολη και τη Νέα Πολιτεία. Όταν βρέχει, όπως χθες για παράδειγμα, οι πεζοί πρέπει να βραχούν για να τη διαβούν. Είναι και αυτός ο ΟΣΕ στη μέση, με τις γραμμές του όπου δεν έχει αρμοδιότητα ο Δήμος κ.λπ. γραφειοκρατικά. Αλλά ας παρέμβουν οι Υπηρεσίες του Δήμου, ας τραβήξουν τα χώματα τουλάχιστον να φεύγουν τα νερά...

Β.Κ.

 

 

------------------

ME SEBASMOS STOY HRVIKOYS PESONTES5

• ΜΕ σεβασμό στους ηρωικούς πεσόντες του 1912, ο νέος δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας κατέθεσε το πρώτο στεφάνι ως δήμαρχος στο Δαμάσι. Σεμνός και διακριτικός απέσπασε τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων.

Κ.Τσ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass