ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2019 19:00
• ΟΠΟΥ ο Σάπκας τους εξηγεί πώς θα παίξουν το «πικ εν ρολ», για να διευκολυνθούν στο σκοράρισμα.  Ζ. • ΟΠΟΥ ο Σάπκας τους εξηγεί πώς θα παίξουν το «πικ εν ρολ», για να διευκολυνθούν στο σκοράρισμα. Ζ.

Ισαπέχει

* - ΩΡΑΙΑ μέρα η Τετάρτη, απέχει μόνο δύο μέρες από την όμορφη Παρασκευή, έλεγε χθες η Λαρισαία. Η φίλη της όμως έβλεπε το ποτήρι μισοάδειο.

- Ναι αλλά είναι μόνο δύο μέρες μακριά από τη σκληρή Δευτέρα, όμως.

Ζ.

 

Στη γειτονιά

* ΑΛΛΟΣ ένας πόλεμος, με στόχο τι άλλο, την ειρήνη. Την οποία τη βάζουν στον στόχο λέγοντας ότι την επιδιώκουν. Κατά τρομοκρατών φυσικά, άλλη μια εισβολή σε ξένη χώρα εναντίον ενός ταλαίπωρου λαού. Ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία που κηρύχθηκε μέσω «Twitter», από κει ανακοίνωσε ο Ερντογάν την επίθεση.

Ζ.

 

Κράτος εν κράτει

* ΑΠΟ τη μία το κράτος επιβάλλει τη χρήση «πλαστικού χρήματος» για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, και καλά κάνει. Οι πάντες με μια κάρτα στο χέρι και οι τράπεζες ξεκίνησαν καινούριο πάρτι. Κράτος εν κράτει. Αντί να δοθούν κίνητρα προέκυψαν επιβαρύνσεις. Εκμεταλλεύτηκαν και αυτή την ευκαιρία. Ντροπή, ντροπή και πάλι ντροπή.

* * *

* Επιβάλλουν πλέον προμήθεια 5 ή 6 ευρώ για την ανανέωση της χρεωστικής κάρτας ή και την αντικατάστασή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή. Ενώ η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει γίνει πια πολύ πιο αλμυρή φτάνοντας για τις απλές πιστωτικές έως και 30 ευρώ τον χρόνο. Είναι προφανές ότι τις τράπεζες δεν τις ελέγχει κανείς, όλοι γι’ αυτές δουλεύουν. Καταναλωτές με τους τόκους και τα πανωτόκια, επαγγελματίες με το ποσοστό παρακράτησης στις συναλλαγές. Και το κράτος. (Κι ούτε κανένας βουλευτής θα αντιδράσει, μήτε κόμμα).

Ζ.

 

Τυπικός

* ΘΙΑΣΩΤΗΣ του τύπου αποδεικνύεται ο Χρήστος Καλομπάτσιος. Απόδειξη η προχθεσινή δήλωσή του ότι θα υπηρετήσει όλους τους πολίτες με σεβασμό, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς και κυρίως συνθέτοντας και ενώνοντας με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως αντιπεριφερειάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Μα καλά, έκανε δήλωση με καθυστέρηση σχεδόν ένα μήνα αναρωτήθηκε Λαρισαίος μόλις πληροφορήθηκε τη δήλωση, με τον συνομιλητή του που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Περιφέρεια να δίνει αφοπλιστική απάντηση: Τώρα δημοσιεύτηκε η τοποθέτηση του Χρήστου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τώρα συνεπώς ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντά του. Μέχρι τώρα τα ασκούσε βέβαια αλλά χωρίς να έχει δικαίωμα υπογραφής!

Δ.Κ.

 

Ο πρόεδρος και

η ...επίτιμη

* ΕΚΤΟΣ των καθηκόντων του χορικού αντιπεριφερειάρχη όμως ο Χρήστος Καλομπάτσιος αναλαμβάνει σύντομα και άλλα σημαντικά καθήκοντα με πανελλήνια εμβέλεια. Τις προσεχείς ημέρες αναλαμβάνει την προεδρία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Λάρισας – ΟΚΑΝΑ παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία πάντως θα προσθέσει στο βιογραφικό της και τον τίτλο της επίτιμης προέδρου, που της απονεμήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κέντρου ως ένδειξη τιμής για την πολύχρονη προσφορά της. Μια προσφορά που αναγνωρίστηκε με την τεράστια επιτυχία της εξαφάλιστης του Βραβείου Πρόληψης Pompidou 2018 πέρυσι τον Νοέμβρη στη Νορβηγία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο επιχειρώντας να επεκτείνει το Εργαστήρι Ζωής στους υπόλοιπους δήμους του νομού μέχρι το τέλος του χρόνου, που λήγει η θητεία της παρούσας διοίκησης. Για την προεδρία της επόμενης διοίκησης άρχισαν να ακούγονται ήδη τα πρώτα ονόματα...

Δ.Κ.

 

Για δέσιμο

* ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές.

- Μου πήρε ρε σεις τις πινακίδες η τροχαία επειδή κέρδισα τα περιπολικά στην κόντρα. Σαν δεν ντρέπονται...

* * *

* - Τι διαφορά έχω εγώ απ΄ το σταυρόλεξο; Το σταυρόλεξο είναι για λύσιμο, εγώ πάλι για δέσιμο.

* * *

* - ΒΡΕ παιδιά... Άμα βάλω καμιά γυναίκα στο σπίτι, τη βλέπει όλη η γειτονιά. Αν μπει κάνας κλέφτης, όλοι κοιμούνται.

Ζ.

 

Δεξιοί αλλά...

* ΑΥΞΗΜΕΝΟ επίδομα θέρμανσης κατά 20-25% και μάλιστα και με προκαταβολή, να ζεστάνει τον φτωχομεσαίο κόσμο. Όχι τόσο στην πόλη της Λάρισας που έχει προσχωρήσει σύμπασα σχεδόν στο στρατόπεδο του φυσικού αερίου, όμως είναι σημαντική απόφαση. Ενδεχομένως νέο κοινωνικό μέρισμα φέτος τα Χριστούγεννα, όπως και κάθε Χριστούγεννα από δω και πέρα, δεύτερο όμως για φέτος αφού έχει δώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση προεκλογικά τον Μάιο. Επιπλέον, πρόβλεψη για δαπάνες σε παροχές προς ανασφάλιστους υπερήλικες. Και 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου.

Κι όλα αυτά στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος υπουργός Χρ. Σταϊκούρας. Πού να ήταν και αριστερός ο Φθιωτός...

* * *

* ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ επιστράφηκαν στους λογαριασμούς των ελευθεροεπαγγελματιών αχρεωστήτως καταβληθείσες περσινές ασφαλιστικές εισφορές, το έλεγαν κι οι προηγούμενοι, δεν το έκαναν όμως. Έπρεπε. Όπως έπρεπε να εξισωθούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες, να μπει μια τάξη στην αγορά ακινήτων, να εξορθολογιστούν τα φορολογικά βάρη. (Κινήσεις επιβαλλόμενες, μέτρα λογικά, τι θα πει δεξιά...).

Ζ.

 

Κι οι διαρροές;

* ΚΙ αφού ξεκαθάρισε το σκάνδαλο Νοβάρτις, αφού πλήρωσαν όσοι έκλεψαν, τώρα σειρά έχει να μπει μια τάξη και στη διαδικασία. Ανέλαβε καινούργια κυβέρνηση, στο τσιγκέλι ο υπουργός της παλιάς. Προανακριτική για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, οι βουλευτές θα ανακρίνουν τον παλιό εισαγγελέα. Ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο απασφάλισε κι άρχισε να πετάει βόμβες, σιγά και ποιος ασχολήθηκε. «Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο με μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής», τα προσχεδιασμένα δημοσιεύματα. Κι ύστερα προέκυψαν οι 6 γαλάζιες διαρροές, έξι βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν. Σιγά, ποιος ασχολείται;

Ζ.

 

Δεν το επέστρεψαν

* Ο Δήμος είχε εφοδιάσει πέρυσι όλους τους δημοτικούς συμβούλους με τάμπλετ. Τους το πρόσφεραν όχι για τα ωραία τους τα μάτια αλλά για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Να λαμβάνουν τις ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις, να μελετούν τις εισηγήσεις πριν τις συνεδριάσεις. Να μην υπάρχει η δικαιολογία «εγώ δεν έχω κομπιούτερ». Κι όλα καλά.

* * *

* ΠΕΡΑΣΕ ο καιρός, ήρθαν κι οι εκλογές. Είκοσι από τους δημοτικούς συμβούλους, από διάφορες παρατάξεις, δεν εκλέχθηκαν. Και παρότι όλοι τους ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν τα τάμπλετ ώστε αυτά να δοθούν στους καινούργιους, εντούτοις μόλις μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού το έπραξαν. Αμέλεια, μάλλον, σιγά τα λεφτά. Τώρα όμως που το διάβασαν και στην εφημερίδα, δεν μπορεί. Αλλιώς ας δημοσιοποιήσουν από βδομάδα τα ονόματα όσων εξέλαβαν το τάμπλετ ως δώρο.

Ζ.

 

Μαθητικό

δασάκι

* Η πολύ καλή ιδέα ήταν της καθηγήτριας Γερμανικών του 4ου Λυκείου, Ρούλας Ζησοπούλου, η οποία επί χρόνια δραστηριοποιείται στο πρόγραμμα Erasmus , αυτό που πηγαινοφέρνει μαθητές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μαθαίνοντάς τους ένα σωρό πράγματα, τα ταξίδια άλλωστε πάντα ανοίγουν το μυαλό. Κι έγινε αναλόγως δεκτή από τον εκπαιδευτικό αντιδήμαρχο, Σωτ. Βούλγαρη κι εν συνεχεία και από εκείνον του Πρασίνου, Γ. Ζαούτσο. Και υλοποιήθηκε τάχιστα και οργανωμένα, η πρεμιέρα παρουσία του δημάρχου. Και οι φυτεύσεις θα συνεχιστούν. Ένα διεθνιστικό δασάκι θα δημιουργηθεί σιγά-σιγά στο Πάρκο των Χρωμάτων. Κάθε σχολείο του εξωτερικού που επισκέπτεται τη Λάρισα θα φυτεύει συμβολικά κι ένα δέντρο. Αφήνοντας το ίχνος του στην πόλη, όπου πολλά απ΄ αυτά τα παιδιά είναι βέβαιο ότι θα ξανάρθουν στο διάβα της ζωής τους.

Ζ.

 

Ποιος προικοθήρας

* ΠΕΡΙ γάμου συζήτηση στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Αν με ρωτάτε ποιο θα ήταν αυτό αν έπρεπε να κρατήσω μόνο ένα πράγμα από τον γάμο μας, να σας πω. Η κουμπάρα.

* * *

* - ΑΝ θέλετε να παντρευτείτε όμορφο, έξυπνο και πλούσιο, πρέπει να παντρευτείτε τρεις φορές.

* * *

* - ΤΗΝ αγαπώ την κόρη σας κύριε, δεν τη θέλω για τα λεφτά της.

- Και ποια από τις τέσσερις θέλεις, δεν μου είπες.

- Ε... Όποια να ΄ναι, δεν με πειράζει.

Ζ.

 

Σούσουρο

εγκύων

* ΕΜΠΛΟΚΗ στη Γυναικολογική Κλινική του «Κουτλιμπάνειου». Έφυγε λένε ένας επικουρικός γιατρός και δεν βγαίνουν πια οι εφημερίες. Να ανασταλεί η λειτουργία της κλινικής απίθανο, να εφημερεύει όμως λιγότερες μέρες πολύ πιθανό. Αν δεν ενισχυθεί. Κι άρχισε το σούσουρο και η ανησυχία των εγκύων, η ανησυχία για το πού θα γεννήσουν αν βρεθούν εκτός εφημερίας. Δεν επιτρέπεται, αυτές πρέπει να είναι απολύτως ήρεμες, να νιώθουν ασφαλείς σε μια οργανωμένη κοινωνία. Κι επειδή διοίκηση το ΓΝΛ μάλλον δεν έχει, πέραν του τυπικού, ουσιωδώς καλείται να καθαρίσει ο νέος διοικητής ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. Ας τον φωτίσει.                                 Ζ.

 

Θεραπεία

* ΘΕΜΙΣ εν χορώ... Έτσι ονομάζεται η ομάδα ελληνικών παραδοσιακών και λαϊκών χορών του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Ναι, ναι έχει και τέτοια ο ΔΣΛ. Ξεκινά τις πρόβες για την περίοδο από σήμερα και κάθε Πέμπτη στις 20:30 στο 2ο όροφο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 153-155 στα γραφεία Συλλόγου Αργιθεατών Λάρισας. Στην ομάδα μπορεί ελεύθερα να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Να που έχουν απ’ όλες τις ομάδες οι δικηγόροι. Μπάσκετ, ποδοσφαίρου, θεάτρου, χορών. Ψυχοθεραπεία στην κρίση λέγεται...    Κ.Γ.

 

Σπανούλης

* ΠΟΙΑ πεντάδα; Πάει για το έκτο ο Σπανούλης. Ο Λαρισαίος έχει σπάσει όλα τα κοντέρ και ετοιμάζει και την πρώτη αλλαγή της βασικής ομάδας. Είναι έγκυος λέει η Ολυμπία Χοψονίδου. Έχουμε και λέμε μέχρι στιγμής: Τρεις γιους και δύο κόρες. Θα γίνει το 3-3 ή θα έχουμε το 4-2;

Κ.Γ.

 

Τεχνική

παρέμβαση

* ΑΛΛΟ ένα τροχαίο χθες στον δρόμο για το «Ιασώ», εκεί στον κόμβο όπου εκείνοι που κινούνται από Λάρισα καθημερινά και ξέρουν, τολμούν και κάνουν τη μικροπαράβαση, περνούν απέναντι καβαλώντας τη διπλή γραμμή για να περάσουν γρηγορότερα στο νοσοκομείο. Μερικοί βρίσκονται τελικά να νοσηλεύονται σ΄ αυτό.

Γερό τράκο το χθεσινό, ευτυχώς μόνο με σοβαρές υλικές ζημιές. Κι άλλες συγκρούσεις στο παρελθόν, ενώ τα παρά τρίχα τροχαία ένα σωρό. Κάποια λύση πρέπει να βρεθεί, μια τεχνική παρέμβαση επιβάλλεται, ένας κυκλικός κόμβος ίσως. Που θα εξυπηρετεί την κίνηση προς το «Ιασώ» αλλά και γειτονικά πολυκαταστήματα. Ο Δήμος Κιλελέρ, η Περιφέρεια κάποτε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν.

Ζ.

 

Παρομοίως;

* ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ και στη Λάρισα φυσικά, η οικτρή κατάληξη με την πενηντάχρονη πανεπιστημιακό που πέθανε μεταφερόμενη από την Ολυμπία στην Καρδιοχειρουργική των Ιωαννίνων.

Όχι από τη Δωδώνη, από την Ολυμπία της Ηλείας, από την Πελοπόννησο. Αφού η Καρδιοχειρουργική του κατά τα άλλα μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών δεν λειτουργεί πια.

Κι ο Λαρισαίος που έλεγε ότι ήξερε κουνούσε το κεφάλι. «Άντε και στα δικά μας...». Κι εξηγούσε ότι σε καναδυό χρόνια συνταξιοδοτείται λόγω ηλικίας ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Ν. Τσιλιμίγκας. Και πως διάδοχη κατάσταση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα. (Πόσα χρόνια είχε κάνει να ξεκινήσει αυτή η κλινική...).

Ζ.

 

Παραξενιές

* Η πεθερά λέει στη νύφη της, που είχε φτάσει στο χωριό απ΄ τη Λάρισα.

- Τώρα που θα μένουμε μαζί κοπέλα μου, πρέπει να πούμε μεταξύ μας τις παραξενιές μας. Εγώ φερειπείν, το πρωί αν έχω δέσει αριστερά το μαντήλι να μου μη μου μιλάς γιατί έχω νεύρα, αν το έχω δέσει δεξιά, είμαι στα κέφια μου. Πες μου τώρα τα δικά σου, νυφούλα μου...

- Ναι... Το πρωί πριν σηκωθώ από το κρεβάτι, φέρε μου ένα διπλό τσίπουρο. Μετά από το πρώτο, θέλω άλλο ένα διπλό. Και μετά... Μετά καθόλου δεν θα με νοιάζει από πού έχεις δέσει το μαντήλι σου.

Ζ.

----------------------

 AMESVS H APANTHSH TVN ELLHNVN2

 

• ΑΜΕΣΩΣ η απάντηση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων στα διεθνή σχέδια για το καζίνο στο Ελληνικό. Μάρκες οι Καρυάτιδες...

Ζ.

 

 

----------------------

 CYXROYS XEIMVNIATIKOYS XAIRETISMOYS3

• ΨΥΧΡΟΥΣ χειμωνιάτικους χαιρετισμούς στέλνει ο χιονάνθρωπος από το Καταφύγιο Αποστολίδης του Ολύμπου, μέσω του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Π.Α.

Ε ναι, στα 2.700το έχει στρώσειαπό προχθές.

Ζ.

 

 

----------------------

 ARXAIOTHTES GENIKVS VRAIES4

• ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, γενικώς. Ωραίες όμως.

Ζ.

 

 

----------------------

 AYTA TA PAIDIA POLY SYNTOMA5

• ΑΥΤΑ τα παιδιά, πολύ σύντομα, θα μάθουν λέει πολλές καινούργιες λέξεις. Μέχρι και υπόσχεση για αδερφάκια θα πάρουν.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass