ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2019 19:00
* ΤΑ γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επισκέφθηκε χθες ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης και συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας στον χώρο της υγείας. * ΤΑ γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επισκέφθηκε χθες ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης και συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας στον χώρο της υγείας.

Λιγάκι πρώιμο

*ΑΝΟΙΞΑΝ πάλι τα παράθυρα των σπιτιών, απλώθηκαν ξανά τα τραπεζάκια των μαγαζιών, επανεμφανίστηκαν τα κοντομάνικα των κοριτσιών.

Νάτο το ελληνικό αηδημητριάτικο καλοκαιράκι, κάνα δεκαήμερο νωρίτερα εφέτο. Και κανέναν δεν πειράζει.

***

*ΩΣΤΟΣΟ ο Λαρισαίος μεσήλικος δεν υποχωρεί, δεν είναι παλάντζας αυτός, δεν τα γυρνάει μια έτσι μια αλλιώς συνέβη; Άπαξ και την πήρε θα την κρατήσει. Πάει και τελείωσε.

- Ήρθε ο καιρός να ξανασμίξουν το σώβρακο με τη φανέλα. (Από μέσα, ε;)

Ζ.

 

Βιετνάμ;

*ΕΙΣΒΟΛΗ στη Συρία, το Βιετνάμ του Ερντογάν; Πολλοί πολύ θα το ήθελαν, κυρίως στην Ελλάδα. Ευσεβείς πόθοι αλλά έχουν μια κάποια βάση, με τον Δ. Μ. να αναλύει: Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έπεισε τους Αμερικανούς να του δώσουν το ελεύθερο να μπει στη βόρεια Συρία και να «καθαρίσει». Με μια άλλη ματιά, ωστόσο, μπορεί κάποιος να δει την παγίδα στην οποία σύρεται ο τουρκικός στρατός. Η οποία γίνεται ακόμη πιο ορατή αν ληφθούν υπόψη ότι η δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ έχει επιτευχθεί και πως το «ελευθέρας» που πήρε ο Ερντογάν από τον Τραμπ για να εισβάλει στη βόρεια Συρία δεν σημαίνει ταυτόχρονα και ότι οι Κούρδοι θα μείνουν χωρίς υποστήριξη σε όπλα, επιμελητεία και πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και από το Τελ Αβίβ, καθώς για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ η δημιουργία ενός βιώσιμου κουρδικού κράτους στη σφαίρα επιρροής τους είναι στρατηγική τους επιλογή.

***

*ΑΝ ο τουρκικός στρατός προχωρήσει στην παγίδα χωρίς εξασφαλισμένη αεροπορική κάλυψη, την οποία οι Αμερικανοί δεν επιτρέπουν και οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσσαντ την απαγορεύουν έχοντας αναλάβει οι ίδιοι την προστασία του συριακού εναέριου χώρου, θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο φθοράς χωρίς εφικτό και γρήγορα επιτεύξιμο στόχο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προφανώς γνωρίζει ότι η εισβολή στη Συρία είναι κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Όπως είχαν έρθει τα πράγματα, θα κατέβαλε υψηλότατο πολιτικό κόστος αν δεν προχωρούσε στην εισβολή. Το κόστος θα είναι εξ ίσου υψηλό αν η εισβολή δεν φέρει γρήγορες επιτυχίες και νίκες. (Θα βρουν όμως κι οι Κούρδοι τον δικό τους Χο Τσι Μινχ;)

Ζ.

 

Κι απ’ έξω

*- ΜΑ είναι δυνατόν;

Έντονα δυσαρεστημένη η Λαρισαία με την τακτική των τραπεζών και τις χρεώσεις τους επί παντός.

-Μα θα πληρώνουμε ακόμη και για να μπούμε στην τράπεζα;

-Χα… Να μπούμε; Ακόμα και για να περάσουμε απέξω. Απ’ έξω δεν τα έχουν τα ΑΤΜ. Για πληκτρολόγησε να δεις αν έχει υπόλοιπο ή ν΄ αλλάξει το pin.

Ζ.

 

Χαράτσι ΔΕΗ

*- ΣΙΓΑ που θα καταργούσε η ΔΕΗ το χαράτσι με το 1 ευρώ για τον έντυπο λογαριασμό. Πολύ εύπιστους σας βρίσκω…

Αντέδρασε κόσμος στη Λάρισα μετά το χθεσινό σχόλιο. Εντάξει η επιβολή του τέλους είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οργανώσεων καταναλωτών, παρενέβη ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το χαρακτήρισε παράνομο. Λογικά θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί. Λογικά. Η ΔΕΗ όμως αδιαφόρησε.

***

*- Ο κόσμος δεν ξέρει πού να πρωτοπληρώσει, αν κι εφόσον εργάζεται, λέει η κυρία Ανθή. Δεν χρειάζεται να παραπληροφορείτε κι από πάνω.

Και προσκομίζει τον πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ. Όπου φαίνεται φυσικά η χρέωση 1 ευρώ για την αποστολή έντυπου λογαριασμού, συν ναι 0.24 ευρώ επιπλέον, είναι κι ο ΦΠΑ ντε, φόρος και στο χαράτσι.

***

*ΚΙ αφού το κάνει η ΔΕΗ, δεν θα το απέφευγαν φυσικά οι ιδιώτες πάροχοι. Ποιο θα ήταν το νορμάλ; Να δώσει η ΔΕΗ κίνητρο. Όποιος δεν θέλει έντυπο λογαριασμό και την απαλλάσσει απ΄ αυτό το έξοδο, να πληρώνει 1 ευρώ λιγότερο. Όσοι επιμένουν στον χάρτινο να μην επωφελούνται απ΄ αυτό. (Πού όμως…)

Ζ.

 

Χρηματοδότηση

*ΠΡΟΣΘΕΤΗ χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια της χώρας ύψους 12.417.034,41 ευρώ υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, υλοποιώντας τη δέσμευσή της στη Σύνοδο Πρυτάνεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών οικονομικού έτους 2019. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξασφάλισε μια ικανοποιητική χρηματοδότηση της τάξεως του 1.175.000 ευρώ, την τρίτη μεγαλύτερη μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Χρειαζόταν μιας και το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αυξημένες ανάγκες αφού περιλαμβάνει campus σε 5 πόλεις. Ευχάριστο αν μη τι άλλο...

Ν.Π.

 

Πεθερές

*ΓΑΜΗΛΙΕΣ κουβέντες στη λαρισαϊκή νεανική συντροφιά.

- Ο καλύτερος γάμος είναι όταν η γυναίκα είναι τυφλή, ο άνδρας κουφός και η πεθερά μουγκή.

***

*- Η πεθερά είναι λέει σαν τη βροχή. Έρχεται, τα κάνει μαντάρα και φεύγει σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

***

*- ΜΟΥ λέει η μάνα μου θα φέρει μοσχάρι απ΄ το χωριό. Να δεις, κάνα προξενιό θα είναι πάλι.

Ζ.

 

Ομοθυμαδόν

*ΠΡΑΚΤΙΚΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας τάχθηκε ομοθυμαδόν υπέρ του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και εναντίον της αιφνίδιας κυβερνητικής απόφασης που βάζει σε περιπέτειες τον αγώνα κατά της απεξάρτησης. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλες οι παρατάξεις διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό, όλες μηδεμιάς εξαιρουμένης. Κάτι σημαντικό λέει αυτό.

***

*ΤΟ ψήφισμα της δημοτικής αρχής, το οποίο και επικράτησε, το υπερψήφισαν και οι παρατάξεις Γούλα, Γαμβρούλα και Βαϊούλη. Η πλευρά του ΚΚΕ πρότεινε ένα ακόμη πιο σκληρό ψήφισμα, όπως αναμενόταν.

Ενδιαφέρουσα όμως ήταν η νεοδημοκρατική στάση. Μπορεί, όταν συζητήθηκε το θέμα, πεντέξι δημοτικοί σύμβουλοι να βρήκαν τον εύκολο τρόπο του ‘’πέρασε η ώρα φεύγω’’, ανάμεσά τους και οι έχοντες ηγετικές φιλοδοξίες, όμως 12 έμειναν στο πλευρό της επικεφαλής υποστηρίζοντας το ψήφισμα της παράταξής τους.

***

*ΟΙ νεοδημοκράτες, μπορεί να μην απαίτησαν την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την επέκριναν ευθέως όμως. Υποστήριξαν ανοιχτά το ΚΕΘΕΑ, το παίνεψαν. Είπαν για αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση, χωρίς διαβούλευση και αιτιολόγηση, η οποία αφήνει το πεδίο ανοιχτό σε κάθε είδους ερμηνείες. Δεν είναι εύκολες διατυπώσεις αυτές για φιλοκυβερνητικούς παράγοντες.

Πόσο μάλλον που αυτή την εποχή η Ρ. Καραλαριώτου ευελπιστεί ότι θα οριστεί σε θέση διοικητή νοσοκομείου. Από τον υπουργό Β. Κικίλια, αυτόν που έκανε και τη δουλειά κατά του ΚΕΘΕΑ.

Ζ.

 

Κι η αλληλεγγύη;

*ΜΕ το βαμβάκι έσφαξε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος την τσέχικη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για τις θέσεις της χώρας τους στο μεταναστευτικό. Όπως είπε χωρίς υπεκφυγές ο Λαρισαίος «μας στεναχωρεί η στάση των χωρών του Βίζενγκραντ, που δείχνουν να μην ιεραρχούν ψηλά τη βασική ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης». Ωστόσο, η Τσέχα βουλευτής Ελένα Βάλκοβα, πρόεδρος της επιτροπής, τον ευχαρίστησε που «μίλησε ανοιχτά και όχι όπως οι διπλωμάτες». Η συνάντηση, πάντως, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή τυπικών δώρων, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο.

Ζ.

Μόνο;

*- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, γίνεται έργο στην Παιδεία. Κωμωδία.

Περιπαικτικός ο Λαρισαίος και δεν ήταν και συριζαίος. Απ΄ αυτούς τους κουλτουριάρηδες, τους λεγόμενους ψαγμένους ναι…

- Η ατάκτως ερριμμένη Κεραμέως έχει όραμα. Να κάνει τα θρησκευτικά πιο ελκυστικά. Τα μαθηματικά δεν την ενδιαφέρουν; Η φυσική καθόλου;

Ζ.

 

Ξανακοιμήσου

*ΝΕΑΡΑ ζευγάρια Λαρίσης με έλλειμμα συνεννόησης.

- Μωρό μου απόψε θα το κάψω.

- Πάλι θα μαγειρέψεις;

***

*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ που άργησα ρε Τζέιν, ζούγκλα το κέντρο.

- Και πώς ήρθες Ταρζάν;

- Από κολόνα σε κολόνα.

***

*- ΜΩΡΟ μου είδα όνειρο ότι μου πήρες δώρο καινούργιες μπότες.

- Ναι; Πόσο έκαναν;

- Διακόσια ευρώ.

- Α… Πέσε και κοιμήσου να δεις κάτι πιο φθηνό.

Ζ.

 

Ρέκορντμαν

- ΚΑΙ δεν μου λες ρε Γιάννη πόσα κιλά σιτάρι πήρες φέτος παραγωγή;

- Φιλαράκι, χαμός τι να σου λέω… Κόντεψα 1.000 κιλά το στρέμμα.

- Άντε… Στο καλαμπόκι;

- Καλά εκεί ήμασταν άπαιχτοι, δώσαμε ρέστα, 2,5 τόνους το στρέμμα.

- Μπράβο ρε συ… Και στο βαμβάκι;

- Εκεί να δεις θρίαμβος… Πρέπει να είμαστε, αν όχι παγκοσμίως, στην Ελλάδα σίγουρα πρώτοι με διαφορά, 900 κιλά το στρέμμα σου λέω.

- Γιάννη κολλητέ μου, στο κυνήγι δεν σε ρωτάω καθόλου, πρέπει να χτύπησες δεινόσαυρο.

-Εεεε τώρα, μην είσαι υπερβολικός…

Γ.Γ.

 

Γιοκ

*ΣΤΗΝ Αθήνα το έργο της υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου προχωρά, όχι όμως και στην Πάτρα, πόσο μάλλον στη Λάρισα. Άδικο έχουν να είναι έξαλλοι οι Πατρινοί; Μετά την ακύρωση της δημιουργίας Νομικής Σχολής από τη νέα κυβέρνηση, τώρα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε πανηγυρικά τη ματαίωση της δρομολογημένης υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής. Θα κόστιζε είπε 1 δισεκατομμύριο. Τόσο πολύ; Παραπάνω κι από τη γέφυρα Ρίο-Αντίρριο;

Όπως και να ΄χει, η υπουργική ανακοίνωση δικαιώνει τον Χρ. Κέλλα, που είχε φέρει το μαντάτο, μετά από συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, ότι υπογειοποίηση γραμμών και Λάρισα δεν πρόκειται να συναντηθούν. Κρίμα, μόνο κρίμα; Διότι αν στην Πάτρα ακυρώνεται δρομολογημένο έργο, τότε στη Λάρισα απλώς θα διακοπεί η σχετική συζήτηση. Κι η πόλη θα παραμένει εσαεί χωρισμένη στα δύο.

Ζ.

 

Προσεκτικοί

* ΔΙΠΛΑ προσεκτικοί στις εκφράσεις τους κατά τον χαιρετισμό τους ήταν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, αφού στο ακροατήριο στη διάρκεια της εκδήλωσης του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας καθόταν ο καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, που υπήρξε καθηγητής τους. Πάντως το τεστ το πέρασαν με άριστα, αφού τους συνεχάρη και από το βήμα. Είναι ένα άγχος και αυτό πάντως. Όσα χρόνια και αν περάσουν ο μαθητής πάντα μαθητής μένει μπροστά στον δάσκαλό του.

Ν.Π.

 

Μπακουροειδή

*ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ κιόλας άρχισαν τα μελαγχολικά στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Έχεις πάει με πολλές;

- Εγώ; Ναι αμέ, πήγα. Αυτές δεν ήρθαν.

***

- ΕΧΕΙΣ υπάρξει ποτέ το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση;

- Εγώ; Με το ζόρι υπήρξα το δεύτερο.

***

*- ΚΟΡΙΤΣΙΑ, συγγνώμη που δεν απαντάω στα μηνύματα αλλά δεν μου στέλνετε κιόλας.

Ζ.

 

Όλα τα στοιχεία

* ΚΑΠΟΤΕ ένας Αμερικανός Πρόεδρος ανέθεσε σ’ έναν πράκτορα της CIA να κάνει μια επιτόπια μελέτη της Κουβανέζικης επανάστασης, έλεγε ο σπουδαίος Καταλανός συγγραφέας Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν. Ύστερα από καιρό ο πράκτορας στέλνει σαστισμένος την εξής αναφορά: «Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει ανεργία, αλλά κανείς δεν δουλεύει. Κανείς δεν δουλεύει, αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι. Εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι, αλλά δεν βρίσκεις τίποτα στα καταστήματα. Δεν βρίσκεις τίποτα στα καταστήματα, αλλά όλοι τρώνε. Όλοι τρώνε, αλλά επίσης όλοι παραπονιούνται διαρκώς ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα. Ο κόσμος παραπονιέται διαρκώς, αλλά όλοι πάνε στην πλατεία της Επανάστασης και ζητωκραυγάζουν υπέρ του Φιντέλ. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε όλα τα στοιχεία αλλά κανένα συμπέρασμα...». (Κάπως έτσι προσπάθησαν οι εταίροι να ερμηνεύσουν και την Ελλάδα. Κι ύστερα τα πράγματα μπλέχτηκαν τόσο πολύ...)

Ζ.

 

Ο πανεπιστημιακός

* ΈΝΑΣ καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχε βρεθεί στην ύπαιθρο στο πλαίσιο κάποιας έρευνας. Ξάφνου πιάνει μια τρομακτική καταιγίδα και μουσκεμένος όπως είναι χτυπάει την πρώτη πόρτα που βλέπει.

Του ανοίγει μια ευειδής κυρία που ο άντρας της έλειπε μετανάστης χρόνια. Τον βάζει μέσα, τον περιποιείται, του δίνει στεγνά ρούχα και του δίνει να φάει. Στο τέλος τον οδήγησε στο δωμάτιό του, η κακοκαιρία συνεχιζόταν, θα έμενε εκεί το βράδυ. Και κλείνοντας την πόρτα τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι άλλο.

- Όχι, εμείς οι πανεπιστημιακοί είμαστε ολιγαρκείς, έχουμε τα βιβλία μας, τις σημειώσεις μας κ.λπ., κ.λπ...

-Καλώς, απάντησε αυτή και έφυγε.

* * *

* ΜΕΤΑ από κάμποση ώρα και αφού σκεφτόταν ότι ύστερα από τόσα χρόνια ένας καλοβαλμένος άνδρας ήταν και πάλι στο σπίτι της, φορώντας ένα σέξι νυχτικό πάει να ρωτήσει μήπως χρειάζεται κάτι.

- Όχι, εμείς οι πανεπιστημιακοί είμαστε ολιγαρκείς, έχουμε τα βιβλία μας, τις σημειώσεις μας...

- Καλώς, απάντησε και έφυγε.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και τρίτη φορά, αλλά μάταια.

* * *

*ΤΟ άλλο πρωί, καθώς έτρωγαν πρωινό στην αυλή με τα αρνάκια, τα κατσικάκια παραδίπλα και τα υπόλοιπα ζώα του σπιτιού, ο καθηγητής παρατηρεί ότι πιο πέρα τσιμπολογούν καμιά 10 κοκόρια και μόνο 3 κότες.

Περίεργος ρωτάει γιατί οι κόκορες είναι περισσότεροι από τις κότες και όχι το αντίθετο. Κι εκείνη του απάντησε.

- Α, μην τους βλέπετε έτσι. Ο ένας μόνο κάνει τη δουλειά του, οι άλλοι είναι πανεπιστημιακοί.

Ζ.

----------------------------------------------------------------------

DIAXRONIKA H ELLHNIKH OMADA
 

* ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ η ελληνική… ομάδα των Βρυξελλών στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού. Άλλωστε, τόσες φορές που έχει πάει στη βελγική πρωτεύουσα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τον νιώθουν κομμάτι της ελληνικής παροικίας. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συνεχάρησαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το έργο της Κάρλας και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να προωθούν με συνέπεια τα θεσσαλικά συμφέροντα στα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων.

----------------------------------

O EYRVDHMARXOS PIA G MANVLHS

*Ο ευρωδήμαρχος πια Γ. Μανώλης στις Βρυξέλλες, με την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, τη συνδημότισσά του την Πυργετινή.

Ζ.

 -------------------------------------------------
O EN LOGV MALLON EIXE

*Ο εν λόγω μάλλον είχε ξεμπλέξει με τα χρέη, πήγε κι αγόρασε το σπρέι. Τον εντόπισε όμως ο Λαρισαίος Γ. Γ. περνώντας με το τρένο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass