ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2019 19:02
Ο ένας τα νέα της Βηρυτού και ο άλλος της Λάρισας. Τι κι αν ο Αγιώτης δικηγόρος Γρηγόρης Καλαγιάς βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου;  Αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεχάσει και την αγαπημένη του συνήθεια...  Κ.Γ. Ο ένας τα νέα της Βηρυτού και ο άλλος της Λάρισας. Τι κι αν ο Αγιώτης δικηγόρος Γρηγόρης Καλαγιάς βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου; Αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεχάσει και την αγαπημένη του συνήθεια... Κ.Γ.

Ο ... απαράμιλλος

ΚΑΛΗ σας βδομάδα.

«Με την απαράμιλλη και μοναδική σοφία που με διακρίνει», σας λέω ότι θα είναι μια ωραία εβδομάδα, με πολύ ήλιο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Γελά όλος ο πλανήτης με τις «παλαβομάρες» του πρέζιντεντ Τραμπ, αναρωτιέται αν είναι παρανοϊκός, αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι για γέλια, ο άνθρωπος αυτός καθορίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Κι όταν πέφτουν βόμβες στο κεφάλι αθώων, μόνο να γελάσεις δεν έχεις όρεξη...

 

Αποκάλυψη

ΠΑΝΩ που στον πλανήτη είχαν σταματήσει οι πόλεμοι, ξαναβλέπουμε στις οθόνες μας πολεμικές σκηνές – πού αλλού;- στη Μέση Ανατολή και με πρωταγωνιστές – ποιους άλλους;- τους Τούρκους.

Δεν είναι απλά ένας ακόμη πόλεμος. Τούτη δω η υπόθεση «ξεσκέπασε» αυτό που όλοι στη Δύση υποψιάζονται αλλά δεν ομολογούν.

Ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα, έχουν αλλάξει.

Πρώτον, ότι η Αμερική του αλλοπρόσαλλου Τραμπ είναι – για τους δικούς της λόγους- απρόθυμη να παίζει πλέον τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.

Δεύτερον, μεσαίες δυνάμεις όπως η Τουρκία, βασιζόμενες στον υπερπληθυσμό και στους διαρκείς εξοπλισμούς, εκμεταλλεύονται το αμερικανικό αλαλούμ και έχουν ήδη περάσει στη φάση της ανυπακοής.

Έτσι δρουν, στην ουσία, ανεξέλεγκτες και κανείς δεν δείχνει πρόθυμος ή ικανός να τις σταματήσει. (Ο Ερντογάν κυριολεκτικά τους έσυρε στην πολιτική του και στη Δύση για να σώσουν τα προσχήματα, κάνουν όλοι το κορόιδο μιλώντας για ...«νόμιμες απαιτήσεις» της Τουρκίας, με πρώτο το ΝΑΤΟ!

Ποιος αποκλείει ότι σε λίγο, οι «νόμιμες απαιτήσεις» θα φτάσουν και στο ... Αιγαίο; )

 

Συνειδητοποίηση

ΣΕ μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη. Κανένας Ευρωπαίος δεν θα εμπλακεί ενεργά (από... ανακοινώσεις και δηλώσεις συμπαράστασης βέβαια άλλο τίποτε), το ΝΑΤΟ θα σου λέει ...«βρείτε τα» κι η Αμερική θα βρίσκει ότι ξόδεψε ήδη πάρα πολλά για να διευθετεί διαφορές στη ΝΑ Ευρώπη.

Δεν έχουμε καμιά πρόθεση κινδυνολογίας. Όμως τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες θα αντιληφθούν ότι δυστυχώς – με τους γείτονες που έχουμε- η χώρα θα πρέπει να σοβαρευτεί, να γίνει ένα μικρό Ισραήλ αν θέλει να επιβιώσει και πως δεν έχει πια άλλα περιθώρια για ερασιτεχνισμούς.

 

Ημείς άδομεν

ΓΙΑ την ώρα οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες ασχολούνται με άλλα ...σοβαρά θέματα, όπως το πώς και πού θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και πώς θα γίνει να βάλουμε να ψηφίζουν αυτούς που μας συμφέρει! Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν. Έχουν καταλάβει τι παίζεται στη γειτονιά μας;

 

Για Πρόεδρος

ΕΠΙΣΗΣ ... σοβαρό θέμα, ποιον θα βάλουμε σε λίγους μήνες να καθίσει στη ... διακοσμητική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος άρχισε τα «πίτσι – πίτσι» με κάτι «κεντροαριστερούληδες».

Αλλά τον πήραν χαμπάρι οι «πούροι» δεξιοί (Σαμαράδες και λοιπές ...μη προοδευτικές δυνάμεις) κι έβαλαν τις εφημερίδες της παράταξης να τον βαράνε. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει: Πρόεδρος μάλλον κεντροαριστερός! Με τις ψήφους και του ΚΙΝΑΛ.

 

Αναστάτωση

ΜΠΟΡΕΙ επίσημα οι άνθρωποι να μην μπόρεσαν να εκφραστούν, - πώς άλλωστε;- αλλά στα παράλια του Νομού επικρατεί μεγάλη αναστάτωση για το γεγονός ότι ανοίγει η πόρτα για τη μετατροπή τους σε μια ανεξέλεγκτη ζώνη εγκατάστασης προσφύγων.

Η αρχή έγινε με την Καρίτσα, αλλά ετοιμάζονται κι άλλοι να μπουν «στο κόλπο». Κάτοικοι, τουριστικοί επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες Λαρισαίοι που έχουν εκεί τα εξοχικά τους φοβούνται για υποβάθμιση, για εγκληματικότητα, και για μια ανεπανόρθωτη τουριστική ζημιά σε μια περιοχή που χρόνια πασχίζαμε να αναπτύξουμε με υποδομές πολλών εκατομμυρίων.

Απλά πράγματα: αν τα παράλια γεμίσουν μετανάστες, ο τουρισμός το καλοκαίρι θα πέσει κατακόρυφα. Αυτό δεν το σκέφτεται κανείς; Όλα για την «αρπαχτή» στην οποία προσβλέπουν ορισμένοι κοντόφθαλμοι;

 

Με ποιο σχέδιο;

ΣΤΑ παράλια λοιπόν οι μετανάστες. Για πόσο; Τι θα τους κάνουν εκεί; Πού θα τους πάνε μετά, δεδομένου ότι δεν μπορεί να τους έχουν εκεί για πάντα; Προωθείται μ’ αυτόν τον τρόπο η ένταξη;

Τι σχεδιασμό έχουν τέλος πάντων στο κεφάλι τους αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις; Απλώς την ... αποθήκευση ανθρώπων; Με απώτερο σκοπό ποιον; Θα μας εξηγήσει κανείς; Πού οδηγεί αυτό το «βλέποντας και κάνοντας» που εφαρμόζουν;

 

Άθληση

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ακόμη τρέχουν... Πάνω από 4.000 δρομείς υπολογίζονται οι συμμετέχοντες στον νυχτερινό αγώνα δρόμου το περασμένο Σαββατόβραδο. Ένα αθλητικό «δρώμενο» που τείνει να γίνει ... μόδα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Γενικά η Λάρισα δεν αθλείται και πολύ. Μπορεί να θάλλουν τα Γυμναστήρια και πολύς κόσμος να συχνάζει εκεί, ωστόσο το ποσοστό των αθλουμένων δεν είναι ικανοποιητικό. Στο «Αλκαζάρ» π.χ. ελάχιστοι περπατούν τον χειμώνα.

Επιπλέον υπάρχει γενικά έλλειμμα χώρων άθλησης με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να περπατά στους δρόμους της πόλης, μέσα στον θόρυβο και το καυσαέριο.

Και τότε πώς προέκυψαν οι 4.000 δρομείς προχτές;

Ε, καλά τώρα, να γίνει «τζέρτζελο» και να λείπει ο Λαρισαίος γίνεται; Δεν γίνεται!

(Αμέσως επόμενη ενέργεια; Το ανέβασμα των σχετικών φωτογραφιών στο F/B.... Αλίμονο...).

 

Διάλεκτος

ΚΑΙ λίγο χιούμορ ... λαρισαϊκό:

«Παένς σπιτ μεσμέρ και τι α δεις ααα; Φασλάααααδα... Κι μενς σέκους».

- Κι τι έκανις;

- Τι α κανς α; Ακατς α μαλώης μι ντζαβή;

(Μεταφράσεις δεν έχει, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

 

Σταθμός

ΚΑΙ τι δεν είχε η χθεσινή μέρα εκδηλώσεων στο πάρκο του Σιδηροδρομικού Σταθμού με ενέργειες του Mikel. Ξυλοπόδαρους, φωτιές, φούσκες. Χόρτασαν τα παιδιά παιχνίδι.

Μα και οι μεγάλοι... ταλαιπωρία. Πού; Μα έξω στον δρόμο. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα της Παλαιολόγου. Διπλοπαρκάρουν οι οδηγοί και δεν χωράει παρά μόνο ένα αυτοκίνητο. Όμως ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης.

Κ.Γ.

 

Ζέστη

Τι κι αν διανύουμε τα μέσα του Οκτώβρη. Τι και αν κάποιοι σκέφτονται πως σε λίγο θα αρχίσουμε να καίμε το αέριο. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν λένε να βγάλουν το καλοκαίρι από μέσα τους. Και δικαιολογημένα δηλαδή. Με τέτοιες θερμοκρασίες φτάνουν στα παράλια, κάνουν τα μπάνια τους και ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα. Πώς το λένε, 75 Αυγούστου; Σωστά το λένε.

Κ.Γ.

 

Καλάθι

ΙΣΤΟΡΙΚΗ η χθεσινή νίκη του Ερμή... συγγνώμη της Λάρισας ΚΑΕ. Η πρώτη στη μεγάλη κατηγορία και μάλιστα παλικαρίσια. Κέρδισε τον Άρη και βλέπει παραμονή με τέτοια εμφάνιση. Εμπρός λοιπόν στα χνάρια του ΓΣΛ και της Ολύμπια. Ας κρατήσει γερά.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass