ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2019 19:00
*ΠΑΛΙΟΙ δεξιά και νέοι της Περιφέρειας αριστερά, οι κεντρικοί που διέκοψαν, μαζί τους κι ο μέγας διαχρονικός.  Ζ. *ΠΑΛΙΟΙ δεξιά και νέοι της Περιφέρειας αριστερά, οι κεντρικοί που διέκοψαν, μαζί τους κι ο μέγας διαχρονικός. Ζ.

Κι άλλη βδομάδα

*ΤΟ Αηδημητριάτικο καλοκαιράκι καλά κρατεί, παραμακραίνει.

Και θα συνεχίσει λένε, καμιά βδομαδούλα ακόμα έτσι θα το πάει. Μετά του Αγίου Δημητρίου αναμένονται βροχές. Με το καλό να έρθουν και δεν είναι μονάχα αγρότες που τις καρτερούν.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ο Λαρισαίος είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

- Προσπαθώ ρε παιδιά να εξηγήσω σε ένα κουνούπι τι είναι Οκτώβριος.

Ζ.

 

Αναδασμός

*- ΕΧΕΤΕ καταλάβει τι κάνουν στη Συρία; Αναδασμό κάνουν…

-Ε;

Κι ο Λαρισαίος αγρότης εξηγούσε στο καφενείο. Ξαναμοιράζουν τα κομμάτια όπως τους βολεύει καλύτερα.

-Και το χωράφι των Κούρδων το παίρνει ο δασικός χάρτης, έτσι;

Ζ.

 

Παραμονή Αη Δημητριού

*ΚΑΤΑ τα άλλα μαθεύτηκε στα αγροτικά στέκια ότι το χρήμα θα ρεύσει την ερχόμενη Παρασκευή, την τελευταία του Οκτωβρίου κλασικά θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις, στις 25 του μήνα θα μπουν τα Δικαιώματα, παραμονή Αη Δημητριού θα πάρουν το τσεκ.

Ιστορική μέρα, αφού τότε θα πληρώσει λένε το κράτος γενικώς. Ένεκα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, θα καταβληθούν λιγάκι νωρίτερα μισθοί, συντάξεις, επιδόματα. Συν τα προαναφερθέντα αγροτικά, θα προκύψει ρευστότητα στην αγορά.

Ζ.

 

Ορέγονται

*ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ και άλλοι αποτυχόντες στις εκλογές συνωστίζονται στον προθάλαμο του περιφερειάρχη, γρατζουνούν την πόρτα του Κ. Αγοραστού. Γυρεύοντας πόστο εξουσίας και μεροκάματο συνάμα.

Είναι που προέκυψε η θέση γενικού γραμματέα και στην Περιφέρεια, όπως είχε γίνει πριν λίγα χρόνια και με τον Δήμο. Κι ο περιφερειάρχης πρεσάρεται ποικιλοτρόπως. Ο ίδιος πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να χαλαλίσει ένα ατού που του παρέχεται για να βελτιώσει την απόδοση της διοίκησης. Να σπαταλήσει το πόστο για χάρη παλιών, ξεθυμασμένων πολιτευομένων και να μην προτιμήσει κάποιον από τους νέους τεχνοκράτες, με φρεσκάδα στις ιδέες και το στυλ.

Ζ.

 

Αναμνήσεις

*ΝΑΙ, Λαρισαίοι παλιοί πασοκτζήδες πήγαν Παρασκευή βράδυ στα μπουζούκια. Γιορτάζοντας πασοκτζήδικα την επέτειο της νίκης στις 18 Οκτώβρη του ‘81.

Ζ.

 

Αρχαιόπληκτοι

*ΤΟΥΣ είχε προλάβει ο Π. Καμμένος που ως υπουργός περπατούσε σε κόκκινο χαλί στην αμμουδιά για να ρίξει στεφάνι στη θάλασσα, όμως και οι τωρινοί στην κυβέρνηση κάνουν ρελάνς στον εορτασμό της Ναυμαχίας Σαλαμίνας. Εκείνο που δεν έχουν ξεκαθαρίσει είναι με ποιο Ημερολόγιο θα γιορτάζουν την επέτειο; Με το παλιό, το νέο ή με το αρχαίο; Στις πόσες του μηνός Βοηδρομιώνος;

***

*ΚΙ ο άλλος θυμήθηκε τον πολύ προχωρημένο Δημ. Αβραμόπουλο. Που ως δήμαρχος της Αθήνας, προ εικοσαετίας, συνυπέγραψε τη λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου με τον συνάδελφό του της Σπάρτης. Στο κείμενο της Συνθήκης Ειρήνης οι δύο δήμαρχοι εξέφραζαν «τη βαθύτατη θλίψη τους για την πολυαίμακτη σύρραξη των δύο κορυφαίων πόλεων». (Τα παιδία παίζει;)

Ζ.

 

Το κράτος πληρώνει

*ΤΑ καλύτερα έλεγε ο Μ. Χαρακόπουλος για τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη. Όχι μόνο γιατί συνδέονται με φιλία χρόνων, αλλά για τα γρήγορα αντανακλαστικά του στο ζήτημα της διέλευσης των κατοίκων των Τεμπών χωρίς να πληρώνουν διόδια όσο διαρκεί η συντήρηση της γέφυρας του Πηνειού. Ο Λαρισαίος βουλευτής που είχε συνάντηση μαζί του την προηγούμενη μέρα, βρισκόταν στο καφενείο του χωριού του, στα Βούναινα, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα του υπουργού Κώστα Καραμανλή, τον του Αχιλλέα, με την ευχάριστη είδηση. Ευχάριστη και για τον ίδιο καθώς ένιωσε χρήσιμος και αποτελεσματικός.

***

*ΕΥΚΟΛΟ ήταν, απλό. Αφού είναι το κράτος που θα ξηλωθεί πληρώνοντας. Ποιος άλλος, η εταιρεία; Δεν γίνονται αυτά. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν θα είχε φυσικά αντίρρηση να επεκταθεί η ελεύθερη διέλευση για όλους κι όχι μονάχα για τους δημότες Τεμπών.

Αφού δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή, δίχως διόδια, το κράτος είναι υποχρεωμένο να απελευθερώσει την εθνική οδό. Πάντως αποδείχθηκε πως αν μη τι άλλο η παρούσα κυβέρνηση συνεννοείται με τις εταιρείες ακόμη καλύτερα απ’ ό,τι οι προηγούμενοι.

***

*Ο Λαρισαίος θυμήθηκε την παλιότερη υπόθεση με την Αττική Οδό. Είχε γίνει η σύμβαση με τους εργολάβους, έγινε το μεγάλο έργο, είχε συμφωνηθεί το ύψος των διοδίων με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας για απόσβεση του κόστους σε συγκεκριμένο χρόνο. Να όμως που η Αττική Οδός ξεπέρασε τις προσδοκίες των εμπνευστών της, ο δρόμος γέμισε αυτοκίνητα αφού ο κόσμος διευκολυνόταν στις μετακινήσεις του. Κι έτσι η απόσβεση έγινε στον μισό χρόνο. Η σύμβαση όμως δεν άλλαξε. Σου λέει το επιχειρηματικό ρίσκο απέδωσε, κερδίζει η εταιρεία περισσότερα. Μετά όμως προέκυψε η κρίση, έπεσε δραματικά η κυκλοφορία οχημάτων παντού και στην Αττική Οδό. Τότε η εταιρεία άρχισε να ζητά αύξηση των διοδίων γιατί είχαν μειωθεί τα έσοδά της. (Μονά ζυγά δικά τους.)

Ζ.

 

Σιωπηλά

*ΕΠΑΙΞΑΝ οι Ελβετοί για τη Νοβάρτις, τους δικούς τους δηλαδή, Πέμπτη βράδυ και την επομένη στην Ελλάδα ήταν απλώς Παρασκευή. Το μόνο αντικυβερνητικό δημοσίευμα που περπάτησε, η σημαντικότερη αντιπολιτευτική αναφορά ήταν το δώρο που έκανε ο Τζανακόπουλος στην αγαπημένη του Έφη Αχτσιόγλου.

Και το πολιτικό πειραχτήρι είχε να λέει στον καφέ του Σαββάτου, χθες.

- Μετά το FBI, έπεσε κι η ελβετική τι βι στα χέρια των συριζαίων;

Ζ.

 

Δεν έχω…

*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι αντάλλασσαν εμπειρίες και συμβουλές.

- Λόγοι που θα βάλει η γυναίκα μου ένα ρούχο της για πλύσιμο. Το φόρεσε μια φορά. Το έβγαλε απ' την ντουλάπα και απλά το ακούμπησε στο κρεβάτι. Σκέφτηκε ότι ίσως το φορέσει αύριο αλλά τελικά άλλαξε γνώμη κι έβαλε κάτι άλλο.

- Και κατόπιν μοιράζεται μαζί σου το δράμα του "Δεν έχω τι να φορέσω"…

***

*- ΥΠΟΘΕΤΩ ότι και η δική σου γυναίκα έχει δύο ντουλάπες ρούχα του διάσημου σχεδιαστή Denexo Tinavalo.

***

*- ΜΗΝ αφήνεις τη γυναίκα σου να πηγαίνει συχνά στη μάνα της γιατί επιστρέφει με εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Ζ.

 

 

Πατριδωνύμια

*ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ στη συντροφιά των Λαρισαίων για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Σπανού προχθές στην εφημερίδα, σχετικά με τα παρατράγουδα στις μετονομασίες χωριών της Θεσσαλίας, τις αστοχίες δηλαδή που είχαν προκύψει σε κάποιες περιπτώσεις όταν άλλαξαν τα τούρκικα ονόματα και φυσικά υφίστανται ακόμη.

Η συζήτηση έμεινε στα πατριδωνύμια, μια σπάνια λέξη που χρησιμοποίησε ο Λαρισαίος ιστοριοδίφης, τα επώνυμα που παράγονται από την καταγωγή κάποιου. Πλούσια η συγκομιδή για τα χωριά του κάμπου της Λάρισας, πολλοί απέκτησαν το όνομά τους επειδή κάποιος πρόγονός τους είχε μετακομίσει από κάποιο χωριό σε άλλο, συνήθως διπλανό, κατά κανόνα επειδή είχε παντρευτεί κι είχε πάει εκεί γαμπρός.

***

*ΚΙ αράδιαζαν γνωστά στην περιοχή επώνυμα, πατριδωνύμια ένα σωρό. Δοξαριώτης απ’ το Δοξαρά, Τικελιώτης απ’ το Μικρό Βουνό, Νεμπεγλεριώτης απ’ τη Νίκαια, Νεχαλιώτης απ’ το Ομορφοχώρι, Τζουρμακλιώτης απ’ τους Αγίους Αναργύρους, Καραλαριώτης απ’ το Ελευθέριο, Μπουχλαριώτης απ’ τον Άγιο Γεώργιο, Σουλτσιώτης απ’ την Κυπάρισσο αλλά και Κουκουράβας απ’ την Αμυγδαλή, Ρετσιάνης απ’ το Μεταξοχώρι, Χαλίτσιος απ’ το Δίλοφο. (Ο δάσκαλος γονιμοποίησε τη συνδυαστική σκέψη.)

Ζ.

 

Χαρτογράφηση

*Ο φυσικός πλούτος των συνταξιούχων, χαρτογραφημένος λεπτομερώς κατόπιν έρευνας σε ΚΑΠΗ της Λάρισας.

Ασήμι στα μαλλιά... Χρυσός στα δόντια... Πέτρες στα νεφρά... Ζάχαρη στο αίμα... Μολύβι στα πόδια... Βαρέα μέταλλα στον εγκέφαλο... Άλατα στις αρθρώσεις... Συν η ανεξάντλητη πηγή φυσικού αερίου...

Ζ.

 

Στους πρώτους μήνες

*ΊΣΩΣ πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που αναλαμβάνοντας δεν μίλησε για «καμένη γη», σχολιάζει ο Γ. Λ. Μπορεί να μην αναγνώρισαν ότι παρέλαβαν Οικονομία τουλάχιστον διαχειρίσιμη, αλλιώς πώς θα προχωρούσαν ήδη σε παροχές, μια χαρά όμως εκτελούν τον Προϋπολογισμό των προηγούμενων σαν να ήταν δικός τους, συχνά δείχνουν να το απολαμβάνουν. Πολλά ήταν προγραμματισμένα από τους πρώην, ωστόσο οι νυν τα υλοποιούν κερδίζοντας τη δόξα.

***

*ΟΣΟ για τα σκάνδαλα, συνεχίζει, η υπόθεση Νοβάρτις δείχνει να ακολουθεί τον δρόμο της Ζήμενς που είχε πάρει τον δρόμο του Χρηματιστηρίου κ.ο.κ. Εν τω μεταξύ προχωρούν και διάφορες εξυπηρετήσεις, που ξεκίνησαν με το ξήλωμα της ενοχλητικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνεχίστηκαν με την κατάργηση του πόθεν έσχες για τους μιντιάρχες, ενώ ακολούθησαν φημολογούμενες χαριστικές πράξεις για δάνεια, οφειλές.

Ζ.

 

Τριαντάφυλλο

*ΣΚΕΤΟ ποίημα από τον Λαρισαίο Χ. Χ.

Κάθε Σάββατο μεσημέρι που σχολούσε κι έπαιρνε το βδομαδιάτικο, αυτή τον περίμενε με το ουζάκι του σερβιρισμένο και μαζί τον ξεχωριστό μεζέ που έφτιαχνε μόνο γι’ αυτόν. Αυτός πάντα της έφερνε ένα μικρό κουτί ,τυλιγμένο περίτεχνα, με τη γεύση που της άρεσε. Τριαντάφυλλο. Ήταν πωλητής λουκουμιών εξάλλου.

Ζ.

 

Εφηβικά

*ΚΕΦΑΤΗ εφηβική συντροφιά στη Λάρισα.

- Εμείς στο μισό μαγαζί ρε σεις και το άλλο μισό κάτι παππούδια τριαντάρηδες, σαραντάρηδες...

***

*- ΤΟ μυστικό για να ξυπνάς ευδιάθετος νωρίς το πρωί είναι να μην ξυπνάς νωρίς το πρωί.

***

*- ΡΩΤΑΩ τον παππού ‘’καλά είσαι’’, μου λέει καλά, τον ρωτάω μετά ‘’ποιον έχουμε πρωθυπουργό;’’ Μου δείχνει τη γιαγιά. Άρα μια χαρά είναι.

Ζ.

 

Ψήφος ομογενών

*ΝΑ διευκολυνθούν οι Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό ώστε να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση σ’ αυτό; Τριακόσιοι βουλευτές πρέπει να το εγκρίνουν.

Δεν μπορεί όμως και να αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα. Όχι τόσο με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και κυρίως που δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών. Κυρίως αυτό το τελευταίο. Άρα… (Δεν μπορεί να μη δεν βρεθεί φόρμουλα.)

Ζ.

 

Όλοι μαζί

*ΣΥΜΠΤΥΞΗ σε έναν συνδυασμό για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου τον προσεχή Δεκέμβριο. Συνεργασία της ανεξάρτητης παράταξης του Χρόνη Ισαακίδη, των πασοκτζήδων με επικεφαλής τον Αιμίλιο Νταγιάννη και των συριζαίων των οποίων θα ηγηθεί ο Δημ. Γελαλής. Σημειωτέον ότι στον συγκεκριμένο χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μεν πληθώρα στελεχών και γνωστών παραγόντων λίγες όμως ψήφους, ήταν αδύναμος ακόμη και στις περασμένες εκλογές. Όλοι μαζί δημιουργούν ιδιαιτέρως ισχυρό σχήμα. Οι τρεις προαναφερθέντες και μόνο σηματοδοτούν την ευρύτητα του σχήματος. Τρεις που έχουν διατελέσει πρόεδροι στο Οικονομικό Επιμελητήριο, με τρεις διαφορετικές παρατάξεις.

***

 *ΟΤΑΝ μάλιστα απέναντί τους, η δεξιά παράταξη εμφανίζεται τριχοτομημένη. Από τη μια οι Βολιώτες, που έτσι κι αλλιώς είναι μια κατηγορία μόνοι τους, γνωστή η υπόθεση με την πρόσφατη άγρια εσωπαραταξιακή κόντρα. Κι από την άλλη οι Λαρισαίοι, χωρισμένοι σε‘’μητσοτακικούς’’ και ‘’καραμανλικούς’’ ή πιο σωστά ‘’μεϊμαρακικούς’’. Που αυτός ο διαχωρισμός είναι για τα μάτια δηλαδή, άλλα κίνητρα τον προκαλούν, τα γνωστά.

Βέβαια στις εκλογές θα κατεβούν όλοι μαζί και θα κυνηγιούνται μεταξύ τους στο παρασκήνιο για τη σταυροδοσία. Αυτή η ζωηράδα πάντως μπορεί και να τους βγει και σε καλό. Εκλογικά.

Ζ.

 

Κυριαρχούν

*ΤΕΤΟΙΑ θέματα δεν έχουν οι νεοδημοκράτες στο Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου οι εκλογές διεξάγονται σε δύο βδομάδες. Μόλις έξι παρατάξεις σ’ αυτές τις εκλογές, δύο λιγότερες απ’ τις προηγούμενες, ενώ σε παλιότερες ήταν κι ακόμη πιο πολλές. Πέντε κανονικές παρατάξεις στην πραγματικότητα, καθώς η μία περιορίζεται σε υποψηφίους μονάχα στα Τρίκαλα, κάποιοι πρώην της ΠΑΣΚ που αυτονομήθηκαν.

***

*ΜΕ ευρύ αριθμητικά ψηφοδέλτιο, η γαλάζια ΔΚΜ θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της. Υπό τον Ν. Παπαγεωργίου είχε κατακτήσει προ τριετίας 5 στις 9 έδρες στη Διοικούσα, απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά στα χρονικά του ΤΕΕ. Θα διευρύνει την πλειοψηφία της; Δεν αποκλείεται, αν και τεχνικά είναι δύσκολο.

Ζ.

----------------

 KAI EISAI SIGOYROS DHMARXE GKOYNTARA OTI

* - KAI είσαι σίγουρος δήμαρχε Γκουντάρα ότι έχει εντάξει η Περιφέρεια μελέτη και κατασκευή Νήσων στα παράλιά σου;

Ζ.

 

 

----------------

 EIDIKOS STON PONODONTO VS ODONTIATROS

 

* ΕΙΔΙΚΟΣ στον πονόδοντο, ως οδοντίατρος, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ρεβήσιος, εξηγεί στη συνάδελφό του της αντιπολίτευσης, τη Λένα Ξυνοπούλου, ότι πρέπει να κάνουν υπομονή, να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια πριν δοκιμάσουν ξανά να πάρουν την εξουσία.

Ζ.

 

 

----------------

 AMFOTEROI YPOSTHRIKTES THS R KARALARIVTOY

 

*ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ υποστηρικτές της Ρ. Καραλαριώτου, Πράπας και Νασιώκας, σε διαφορετικές παρατάξεις όμως οι δυό τους.

Ζ.

 

 

----------------

 

AMA EXEI LIGAKI YPOMONH EKTOS

*ΑΜΑ έχει λιγάκι υπομονή εκτός από έμπνευση ο φωτογράφος, μέχρι και τρίποντο βάζει. Αρκεί να είναι καθαρός ο ουρανός, τώρα που το φεγγαράκι πλησίασε κοντά.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass