Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 19:00
• Αυτοί κι αν ξέρουν για την επιστροφή του «δολοφόνου» στον τόπο του εγκλήματος. Ακμαιότατοι  και -προφανώς πάντα- πρόθυμοι να δώσουν τα φώτα τους στους τωρινούς ΕΛΑΣίτες της Νεάπολης. • Αυτοί κι αν ξέρουν για την επιστροφή του «δολοφόνου» στον τόπο του εγκλήματος. Ακμαιότατοι και -προφανώς πάντα- πρόθυμοι να δώσουν τα φώτα τους στους τωρινούς ΕΛΑΣίτες της Νεάπολης.

 

Το ζήτημα

* ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ το ανάγνωσμα. Πλήρεις θαμώνων οι πλατείες, οι καφετέριες και τα συναφή μαγαζιά. Η βαριά... βιομηχανία της Λάρισας ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες. Σ’ όλο τον μεσογειακό Νότο λουόμενοι κάνουν μπάνιο, ας μην μιλήσουμε για περιοχές όπως η Ινδία που εμφανίστηκαν αφύσικοι καύσωνες 50 βαθμών.

Η πρόβλεψη μάλιστα δείχνει παρέλαση με ζέστη και πλήρη καλοκαιρία. Έτσι όπως το πάει, σε λίγο ζητήματα τύπου Συρίας, Μπρέξιτ και εμπορικών πολέμων μεταξύ υπερδυνάμεων θα φαίνονται αστεία μπροστά στην κλιματική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ας χαιρόμαστε κάθε μέρα από αυτό το... καλοκαιρινό φθινόπωρο.

 

Γιορτές

* ΑΠΟ γιορτές και πανηγύρια στον Ν. Λάρισας, άλλο τίποτε... Πάρε κόσμε Γιορτή Καστάνου στην Καρίτσα, τα Αμπελάκια και τη Σκήτη, πάρε και Γιορτή Μανιταριού στη Σελίτσανη- Ανατολή.

- Μα, καλά, όλες μαζί τις έβαλαν δεν συνεννοούνται; Πού να πρωτοπάει ο κόσμος;

- Ασε, υπάρχουν και χειρότερα. Έχει τύχει να έχει Γιορτή Πίτας ο Πυργετός τις μέρες που είχε Γιορτή Κρασιού η γειτονική Ραψάνη!

 

Απόντες

* ΣΤΗ Γιορτή Καστάνου στην Καρίτσα, σχολιάστηκε από τον κόσμο η... εκκωφαντική απουσία των βουλευτών που πάντοτε έδιναν το παρών.

- Εμ, τώρα βλέπεις πέρασαν οι εκλογές... έλεγαν κάποιοι.

Όλοι όμως υποψιάζονταν πως άλλη ήταν η αιτία. Αν πήγαιναν, θα έπρεπε να απολογηθούν για την απόφαση της μεταφοράς προσφύγων στο χωριό. Και δεν είναι πάντα ευχάριστο να ακούς τα... εξ αμάξης από έναν κόσμο που έχει πάρει ανάποδες μ’ αυτήν την υπόθεση και θυμίζει καζάνι που βράζει.

 

Μόνο εξάμηνο;

* ΗΛΘΕ στη Λάρισα, συσκέφτηκε και έδωσε - υποτίθεται- διαβεβαιώσεις ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

- Θα έρθουν και θα μείνουν στη Λάρισα μόνο για έξι μήνες είπε.

Σοβαρά; Και μετά τι θα τους κάνει; Πού θα τους πάει; Ή μήπως θα πάψουν να έρχονται κι άλλοι από αυτούς που είναι ήδη συγκεντρωμένοι στην Τουρκία του Ερντογάν;

Προφανώς ο Χρυσοχοΐδης και η Κυβέρνηση προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Βάλτους εδώ για έξι μήνες και βλέπουμε. Αλλά δεν είναι έτσι. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται.

 

«Δίκαιη κατανομή»

* ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ επομένως είναι πρώτον η τάχιστη απέλαση των παράνομων μεταναστών και δεύτερον η δίκαιη κατανομή τους σ’ όλη τη χώρα και όχι μονάχα εκεί που βρίσκονται οι βολικοί.

Προφανώς δεν θα δούμε ποτέ κανένα Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην... Εκάλη ή την Κηφισιά.

Πάλι οι λαϊκές γειτονιές θα την πληρώσουν και πάντα τα ανά την Ελλάδα «Κουτσόχερα» και «Καρίτσες». Οπότε, για ποια δίκαιη κατανομή μιλάμε;

 

Η Λάρισα πρώτη...

* ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ εκπομπή προχτές Σάββατο, κάνει ρεπορτάζ για μια ανθούσα επιχείρηση, η οποία κατασκευάζει γύψινα πιάτα, από αυτά που σπάζουν κατά δεκάδες στα μπουζούκια.

- Και από ποια πόλη δέχεστε τις περισσότερες παραγγελίες, για να καταλάβουμε ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες; ρωτά ο ρεπόρτερ.

Και η απάντηση του βιοτέχνη, άμεση και καταλυτική:

- «Από τη Λάρισα, δεν το συζητάμε... Η Λάρισα είναι πολύ μπροστά σ’ αυτόν τον τομέα».

(Κάπως έτσι η Λάρισα έχει βγάλει όνομα στην Ελλάδα ως η κατεξοχήν πόλη της διασκέδασης και του κεφιού –όχι πως δεν είναι βέβαια- και μάλλον θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά αυτή την υπόθεση. Διότι, καλά τα μουσεία και η κουλτούρα, αλλά το μεγάλο ρεύμα επισκεπτών τα μαγαζιά το φέρνουν. Λάρισα: «Δε σίτι νεβερ σλιπς» που έλεγε και ο τρισμέγιστος σε κάτι τέτοια Τζανακούλης).

 

Οδός Ασκληπιού

* ΤΩΡΑ που τα έργα στην οδό Ασκληπιού ολοκληρώνονται, μπορεί να μας πει κάποιος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα; Διότι εμάς – των κοινών ανθρώπων δεν μας άρεσε καθόλου η τελική εικόνα. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα τοποθετημένα κάθετα εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών, ακόμη και την είσοδο σε καταστήματα και πολυκατοικίες. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε κανένα ατύχημα.

Τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, το αποτέλεσμα το βρίσκουμε απογοητευτικό. Μπορεί να είχαν καλές προθέσεις , αλλά μάλλον δεν τους βγήκε. Κι επειδή αυτό τώρα δυστυχώς δεν αλλάζει, ελπίζουμε οι υπεύθυνοι μηχανικοί του Δήμου να μην επαναλάβουν την ατυχή τους έμπνευση και σε άλλους δρόμους της πόλης.

 

Λαρισογνωσία

* ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ και... λαρισογνωσία περιλάμβανε η χθεσινή μέρα για πλήθος Λαρισαίων. Με τον λαμπρό ήλιο σύμμαχό τους, κομμουνιστές νεολαίοι -και όχι μόνο- και με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή περπάτησαν σε μέρη-τοπόσημα έντονα συνδεδεμένα με το Κόμμα και τους ανθρώπους του.

Περπάτημα και για τον Σύλλογο Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα που περιηγήθηκε σε χώρους - κτίρια που φέρουν ισχυρό το αποτύπωμα του συλλέκτη γιατρού Γεώργιου Κατσίγρα. Μάλιστα επισκέφτηκαν και ένα «μνημείο» άγνωστο εν πολλοίς στον Λαρισαίο, τον Ιερό Ναό Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στο υπόγειο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου. Εκκλησάκι που ο Κατσίγρας είχε αφιερώσει στον πατέρα του, Ιωάννη και που έχει αγιογραφήσει ο σπουδαίος Λαρισαίος ζωγράφος και γλύπτης Ζήσης Τσαπράζης.

* * *

* ΜΕΛΑΝΟ σημείο οι χώροι στο υπόγειο της Ιατρικής Σχολής... Παμβρόμικες τουαλέτες, σκουπίδια, μαυρισμένα ταβάνια. Εγκατάλειψη σε κάθε βήμα σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Κοιτούσαν και δεν πίστευαν στα μάτια τους οι επισκέπτες και «κληρονόμοι» Κατσίγρα από την εικόνα που κυριαρχούσε στους χώρους πλάι στο εκκλησάκι.

ΘΑ.

 

Μουσείο

* ΓΙΑ άλλη μια φορά το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας απέδειξε ότι τα μουσεία δεν είναι αποστειρωμένοι και βαρετοί χώροι...

Ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες μουσειακές και μουσειολογικές πρακτικές το Μουσείο διοργάνωσε ένα sleepover και φιλοξένησε για ένα διήμερο εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «καλώντας» τους να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λάρισας πριν και μετά την ανάπτυξη της Βιομηχανίας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη στις τεχνικές εγκαταστάσεις της «Ε» όπου «ξεναγήθηκαν» σ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής της εφημερίδας, ενώ επιστρέφοντας στο Μουσείο τούς εκπαιδευτικούς περίμενε μία έκπληξη: Ο Δημήτρης Μιχαλές με την ορχήστρα του. Εκεί ο βιρτουόζος κλαριτζής ταξίδεψε τους συμμετέχοντες στο sleepover σε μουσικά μονοπάτια της παράδοσης, με τους εκπαιδευτικούς να παίρνουν και μια γεύση από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου... και φυσικά να συμμετέχουν στον διαχρονικό εμπλουτισμό της...

ΘΑ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass