ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2019 19:04
*ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ με ταχύτητα, με ρυθμό και κατά πώς φαίνεται και με αέριο, οικονομικά.  Ζ. *ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ με ταχύτητα, με ρυθμό και κατά πώς φαίνεται και με αέριο, οικονομικά. Ζ.

 Μια χαρά

*ΤΟ πιο γλυκό φθινόπωρο των τελευταίων χρόνων. Είθε να προοιωνίζεται κι έναν ήπιο χειμώνα. Σε ποιον δεν αρέσει ο μαλακός καιρός;

Ζ.

 

Με φόρα

*ΑΝΕΒΑΙΝΕ η νεαρή Λαρισαία το πεζοδρόμιο της Παναγούλη, καβάλα στο ποδήλατό της. Βγήκε ο μεσήλικος με τη βέσπα από τον πεζόδρομο της Πατρόκλου. Με φόρα κι οι δυό τους, αίφνης αντίκρισε ο ένας μπροστά του το άλλο δίτροχο. Ευτυχώς η κοπέλα έκανε τον ελιγμό τελευταία στιγμή και δεν γκρεμοτσακίστηκαν, μπορεί να χτυπούσαν άσχημα. Και να ψάχνουν μετά ποιος έφταιγε περισσότερο. Το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο ή το μηχανάκι στον πεζόδρομο;

Ζ.

 

Αλλάξτε μας τα φώτα…

*ΤΟ πιο απροσδόκητο και περίεργο διάβημα που μπορούσε να γίνη και μάλιστα από εκπροσώπους του γυναικείου φύλου, είναι και θα μείνη ασφαλώς, μία ομαδική εκδήλωσις νεαρών και αιθερίων υπάρξεων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στα γραφεία της «Ελευθερίας» με ένα αίτημα, επίσης εντυπωσιακό και ασυνήθιστο.

Βράδυ εννιά παρά τέταρτο, στο φόρτε της η δουλειά στην εφημερίδα. Μπαίνει μέσα μια ομάδα από πέντε-έξη κοπέλλες. Όλες τους η μία καλύτερη από την άλλη, όλες να τις πιής στο ποτήρι. Ξεμπράτσωτες, ξεκάλτσωτες, παρφουμαρισμένες, οντουλαρισμένες, μανικιουρισμένες. Του κουτιού. Γέμισε το γραφείο από φουρρώ, από τακουνάκια δώδεκα πόντους κι απάνω, από τη χάρη και τα θέλγητρα που έφερναν μαζί τους τα κορίτσια.

-Τι θέλουν οι δεσποινίδες; πετάχτηκε και ρώτησε κάποιος.

-Να καλέ, είμαστε επιτροπή. Θέλουμε να γράψετε να μας αλλάξει ο ΟΥΗΛ τα φώτα. (Τη γλαφυρή περιγραφή υπογράφει ο δ.ξ., ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ξενάκης.)

***

*ΝΑ λοιπόν το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που αλίευσε ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. Εντυπωσιακοί τίτλοι και υπότιτλοι, το 1959. Σημειωτέον ότι τότε τον ηλεκτρισμό στη Λάρισα διαχειριζόταν ο ΟΥΗΛ, προκάτοχος της ΔΕΥΑΛ.

Να μας αλλάξει τα φώτα ο ΟΥΗΛ…

Ένα απροσδόκητο αίτημα γυναικών. Τα υποκίτρινα και υποκύανα φώτα της Κεντρικής πλατείας δημιουργούν οπτικές απάτες εις βάρος της γυναικείας κοκκεταρίας. Ζημιώνουν πολύ την εμφάνισιν.

Αλλάζουν τα χρώματα και παραμορφώνουν τα πρόσωπα. Μόλις μπουν στην πλατεία μεταβάλλονται από αγγέλους σε τέρατα. Επέρχεται μια γενική μεταβολή που αδικεί καταφώρως το γυναικείο φύλο. Αι γυναίκες ζητούν την αλλαγήν.

***

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Το φαινόμενο όμως το έχουν επισημάνει και οι καταστηματάρχες και τα γκαρσόνια. Ένας εκ των οποίων μας έλεγε.

-Κοντεύω να μην αναγνωρίζω τους πελάτες μου. Πάω σ’ ένα τραπέζι, παίρνω μια παραγγελία. Γυρνάω φορτωμένος. Κάποιος μετακινήθηκε ή καρέκλες άλλαξαν θέση. Ο φωτισμός πέφτει αλλιώτικα στα πρόσωπα. Άντε τώρα να εξακριβώσεις ποιος σου παράγγειλε λεμονάδα, ποιος βανίλια ή παγωτό κασάτο; Μ’ αυτά τα καινούρια συστήματα…

Ζ.

 

Δέκα και δύο

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.

- Δέκα τροφές που σε κάνουν να νιώθεις ευεξία; Δέκα σουβλάκια.

***

*- ΚΑΝΟΝΙΚΑ οι ντελιβεράδες θα έπρεπε να έχουν δική τους λωρίδα στον δρόμο και δικαίωμα για σειρήνα.

***

*- ΕΙΧΕΣ πει ότι θα έτρωγες μόνο δύο κομμάτια πίτσα. Γιατί την έφαγες όλη;

- Στα δύο την έχω κόψει.

Ζ.

 

Κι όμως, οι νυν…

*ΔΕΝ τολμούν ακόμη να το πιστέψουν, οι πρώην εργαζόμενοι στην πρώην ΕΑΣ Λάρισας, τόσος κόσμος που έμεινε με το δάχτυλο στο στόμα και που παιδεύεται χρόνια τώρα περιμένοντας να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις από εκεί που κάποτε θεωρούνταν «κράτος». Η υπόθεσή τους εξελίσσεται λέει ευνοϊκά τώρα τελευταία, ναι τώρα επί ΝΔ.

Ενώ είχε κολλήσει επί της φιλεργατικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που επιπλέον είχαν -λένε- και συνάδελφό τους γενικό γραμματέα υπουργείου και άλλη συνάδελφό τους συνεταιριστική υπάλληλο από γειτονική Ένωση, σε πόστο υπουργικό. Κι όμως, τίποτε δεν είχε γίνει, μηδέν. (Τώρα βλέπουν τους νυν αποφασισμένους να κόψουν τον γόρδιο δεσμό. Ώστε και αυτοί να εισπράξουν τα οφειλόμενα και οι πρώην να εκτεθούν, που αυτό είναι και το λιγότερο που τους νοιάζει.)

Ζ.

 

Ανορεξίες

*ΣΕ άψογα γκαραγκούν ’κα πάλι η ARTista. Από Λαρισαίους επιβάλλεται να διαβάζονται με ροή, όχι συλλαβιστά.

Μι φερν τα κούτσικα δω κι δε μ' ακούν ντιπ. Φατι τα λιέου, σα πέρα αυτά. Νησκά ούλ’ι μέρα. Αντίς να χαίρουμι που έρχουντι τ' αγγόνια μ', αγανακτάου να τα ταΐσου. Να κιφτέδις, να πίτις, να μπατζίνις, να λουκάνκα, να αυγά... Τι θέλν... Ματσιαλάν μνιά μπουκουσιά, δγιό, και χααα... όξου. Είδα κι ξανάιδα, τέτοια ξινισκουμένα δεν είδα. Χάιντιιιι... Κείνα τσ' συνυφάδαζμ τσ' Φούλας, τ' αστράφν τα πχιάτα. Όπ' βλεπν φαΐ, στρώνουντι κι τρων. Όχ’ι χαζά, σαν τα θκαμ...

***

*ΑΜ ΔΕΝ τα μάσι πείνα, να ιδείς. Μέχρι κι κουτσιλιές θα φαν... Άιντι μαρή, είνι παγκύρ'ι απόψι, στ' Καλλ'ιφών'ι κι τσ' Κουμάδις, ζγκαρδίτσα, Συρείτι να φάτι στα σόια..

Ζ.

 

Λαθάκια σωρός

*ΣΕ χωριό έξω από τη Λάρισα υποτίθεται πως διαδραματίζεται η σειρά «Άγριες Μέλισσες», η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία του φετινού χειμώνα. Αυτό προκύπτει από τις ακριτομυθίες των πρωταγωνιστών.

Κι ενώ πρόκειται για αρκούντως ακριβή και προσεγμένη παραγωγή, πλήθος οι ενστάσεις από καμπίσιους τηλεθεατές άνω των 50. Για εμφανή λάθη της σκηνοθεσίας, λάθη στα σκηνικά, σε πολλές λεπτομέρειες στα σπίτια της δεκαετίας του ‘50 υποτίθεται, στα χωράφια, στη ζωή, στους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους. Λάθη που δεν καθορίζουν την πορεία του σήριαλ αλλά ενοχλούν όσους ξέρουν και τα οποία θα ήταν πολύ εύκολο να εξαλειφθούν. «Χρειάζεται σύμβουλο Λαρισαίο η παραγωγή», έλεγε τηλεθεάτρια.

Ζ.

 

Καθόλου τυχαίος

*ΔΕΝ είναι μονάχα καμάρι της ομάδας μέσα στο γήπεδο ο Βαγγέλης Μόρας, χάρμα ιδέσθαι όταν παίζει με την ΑΕΛ. Χαίρεται ο άλλος και να τον ακούει όταν μιλάει στα κανάλια για την ομάδα του, το ματς, το ποδόσφαιρο γενικότερα. Άνθρωπος με συγκρότηση, με επίπεδο και με άποψη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Και καθόλου άσχημο για την πόλη του, ίσα-ίσα.

Ζ.

 

Μπερδέματα

*ΤHN πάτησε άγρια ο Λαρισαίος, που περνιόταν για προοδευτικός.

- Μπαμπά, τι είναι το "τρίο";

- Ε… Να μωρέ, είναι όταν κάνουν σεξ ένας άντρας με δύο γυναίκες.

- Μάλιστα. Και τις κιθάρες τι τις θέλουν;

***

*ΚΑΠΩΣ έτσι μπλέκονται τα πράγματα κι ο άλλος δεν βρίσκει άκρη.

-Πήγαινε να αλλάξεις το μωρό.

-Και τι να πάρω;

Ζ.

 

Κατηγορίες

*ΕΛΕΓΕ τον πόνο του με στυλ ο γνωστός Λαρισαίος εργολάβος. Για την παρακολούθηση των έργων του Δημοσίου από τις υπηρεσίες.

-Υπάρχουν οι επιβλέποντες φυσικά, ναι βέβαια υπάρχουν και οι παραβλέποντες, όμως υπάρχουν και οι αποβλέποντες. (Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος του χώρου για να πιάσει το υπονοούμενο.)

Ζ.

 

Και παγίδες

*-ΠΟΛΛΟΥΣ έχουν κλείσει μέσα τα κινητά, έχουν κλείσει και σπίτια όμως…

Ο Λαρισαίος αναφερόταν στις σούπερ δυνατότητες των έξυπνων σύγχρονων συσκευών, που όμως λειτουργούν και ως παγίδες ενίοτε. Να, αυτό με την καταγραφή των μετακινήσεων επί παραδείγματι, που κρατούν στη μνήμη τις διαδρομές που κάνει ο ιδιοκτήτης όταν έχει πάνω του το τηλέφωνο, πάντοτε δηλαδή. Αξιοποιώντας τους ιντερνετικούς χάρτες και τους δορυφόρους.

***

*ΚΑΙ εξηγούσε ότι η αστυνομία όταν συλλαμβάνει υπόπτους για συμμετοχή σε σπείρες κακοποιών, το πρώτο που κάνει είναι να τους κατάσχει τα κινητά τηλέφωνα. Και να τσεκάρει τη θέση τους συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

-Και δεν μας λες, τι γύρευες εσύ πριν ένα μήνα το βραδάκι στην Εγνατίας 406; Εκεί είχε γίνει διάρρηξη τότε ακριβώς. Για πες… (Εύκολοι συνδυασμοί είναι αυτοί και καταλυτικοί για ομολογίες.)

***

*ΜΕ τον ίδιο τρόπο όμως μπορεί να κινηθεί και κάποιος ή κάποια που γνωρίζει στοιχειωδώς την τεχνολογία και που συνηθίζει να ψάχνει το κινητό από το έτερον ήμισυ.

-Τι είναι εκεί αγάπη μου, που βλέπω ότι πήγες χθες αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα; Έχουμε γνωστούς στην τάδε οδό; (Τα σπίτια που έλεγε ότι κλείνουν…)

Ζ.

 

Το σάντουιτς

*ENAΣ Ιταλός, ένας Γερμανός κι ένας Λαρισαίος, Πόντιος όμως, δουλεύουν μαζί σε μία οικοδομή. Διάλειμμα για κολατσιό, βγάζουν ο καθένας το τάπερ του για να φάνε.

Ο Γερμανός κοιτάει το φαγητό που του έχει φτιάξει η γυναίκα του. «Όχι ρε σεις, πάλι λουκάνικο Φρανκφούρτης θα φάω; Κάθε μέρα το ίδιο; Αν κι αύριο έχω το ίδιο φαγητό θα πέσω από την οικοδομή να σκοτωθώ».

Ανοίγει και ο Ιταλός το τάπερ του, βλέπει τη μακαρονάδα που του έφτιαξε η γυναίκα του. «Όχι ρε… Αμάν πάλι σπαγγέτι θα φάω σήμερα; Aν και αύριο έχω το ίδιο κολατσιό θα πέσω κι εγώ από την οικοδομή».

Ανοίγει κι ο Πόντιος, βλέπει κι αυτός το κολατσιό του. «Όχι ρε, όχι… Πάλι σάντουιτς θα φάω σήμερα; Αν αύριο είναι πάλι το ίδιο κολατσιό θα πέσω κι εγώ από την οικοδομή να σκοτωθώ».

***

*ΤΗΝ άλλη μέρα δυστυχώς το κολατσιό όλων ήταν το ίδιο, οπότε οι τρεις ορκισμένοι φίλοι, ένας-ένας με τη σειρά του, έπεσαν από την οικοδομή και σκοτώθηκαν, αφήνοντας τα σχετικά σύντομα σημειώματα όπου έλεγαν το παράπονό τους.

Στην κηδεία, η χήρα του Γερμανού οδυρόμενη φώναζε: «Aχ αντρούλη μου, γιατί δεν μου το έλεγες ότι ήθελες άλλο φαγητό να σου φτιάξω;».

Η γυναίκα του Ιταλού κι αυτή κλαίγοντας φώναζε: «Aχ αντρούλη μου, γιατί δεν μου είπες πως είχες βαρεθεί το σπαγγέτι, να σου φτιάξω κάτι άλλο;»

Και η γυναίκα του Πόντιου: «Aχ Γιωρίκα μου γιατί; Αχ αντρούλη μου γιατί, γιατί, γιατί; Αφού μόνος σου το έφτιαχνες».

Ζ.

 

Επισήμανση

*ΝΑ αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι της Τροχαίας αναφορικά με τη διέλευση των βαρέων φορτηγών από το κέντρο της πόλης (Πολυτεχνείου, Σαρίμβεη, Λαγού) τώρα που ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός δακτύλιος της πόλης ζητά ο αναγνώστης Ευθ. Μπ. και δεν έχουν δικαιολογία περί εναλλακτικών διαδρομών οι οδηγοί. Και επειδή κάποιοι εξ αυτών είναι και αλλοδαποί ζητά επιπλέον καλύτερη σήμανση για τη σωστή ενημέρωσή τους.

Γ.Ρ.

 

Λόγος

*ΣΤΟ Facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη έγραψε τα εξής: «Γεωργιάδη! Έλα να μας βγάλεις από την αίθουσα Εσύ, αν έχεις άντερα! Άντε, ορφανό του Παττακού και υποτακτικέ του Φρουζή, που θα τολμήσεις Εσύ ΣΚΟΥΠΙΔΙ της ανθρώπινης ιστορίας να μας χαρακτηρίσεις... ΟΥΣΤ!». Η γλώσσα που χρησιμοποιεί στον πολιτικό του λόγο ο κ. Γεωργιάδης είναι από χρόνια γνωστή και τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή – στο ευρύ κοινό – και η γλώσσα του κ. Πολάκη. Αδιαφορώντας για τον λεγόμενο πολιτικό ευπρεπισμό, πολύ περισσότερο για τους τηλεπολιτικούς, έχουμε την εντύπωση ότι ο πολιτικός λόγος της Αριστεράς πρέπει να διακρίνεται από την επιχειρηματολογία και όχι από τις βρισιές και το έντονο ύφος. Τέτοιον «πολιτικό ανδρισμό» δεν επέδειξε ποτέ η Αριστερά. Κοινοβουλευτικά τουλάχιστον…

Β.Κ.

 

Υπουργέ μου…

*ΕΧΕΙ ενδιαφέρον η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σύμφωνα με την οποία, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς παρενέβη τηλεφωνικά σε δικαστή για να επισπευτεί δικαστική υπόθεση που τον αφορά. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης, ο κ. Σαλμάς τηλεφώνησε προχθές το πρωί στον πρόεδρο του ΣΤ' Τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Χαρ. Σεβαστίδη και του ζήτησε να επισπευστεί εκκρεμής δικαστική υπόθεση που τον αφορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν ο κ. Σεβαστίδης τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τότε ο κ. Σαλμάς του απάντησε σε έντονο ύφος. Για ποια υπόθεση να παρενέβη άραγε ο κ. Σαλμάς και τηλεφώνησε στον δικαστικό λειτουργικό, όπως τηλεφωνεί στο γραφείο του;

Β.Κ.

 

ΕΚΑΒ

*ΣΟΒΑΡΕΣ οι ελλείψεις σε προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας επαναφέρει εκ νέου το θέμα, εξηγώντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στον νομό, η κατάσταση είναι απελπιστική, ειδικά στα Φάρσαλα, στους Γόννους και στην Αγιά. Ελπίζει ωστόσο ότι θα δοθεί σύντομα λύση, δεδομένης όπως σημείωσε της καλής επικοινωνίας που ξεκίνησε με τη νέα διοίκηση της ΥΠΕ. Το πρόσφατο περιστατικό στο Ναρθάκι Φαρσάλων είναι ενδεικτικό της εικόνας που αποτυπώνεται, όταν τραυματισμένη νεαρή κοπέλα περίμενε το ασθενοφόρο στην άσφαλτο για μία ώρα. Το μοναδικό ασθενοφόρο που εξυπηρετούσε την επαρχία ήταν σε άλλο περιστατικό και χρειάστηκε να έρθει ασθενοφόρο από τον γειτονικό νομό, και συγκεκριμένα από τους Σοφάδες Καρδίτσας.

Γ.Γ.

------------------

H E PANTA SE STENH SXESH2

*Η «Ε» πάντα σε στενή σχέση με την Εθνική Άμυνα. Και με τον τωρινό υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο.

Ζ.

 

------------------

 
 OI ANTIDHAMRXOI ADAMOPOYLOS ALEJOYLHS3

*ΟΙ αντιδήμαρχοι Αδαμόπουλος-Αλεξούλης δείχνουν στον αρχηγό Μόρα το σύστημα για το αυριανό ματς.

Ζ.

 ------------------

 

 KI OMVS YPARXOYN AKOMH4

*ΚΙ όμως υπάρχουν ακόμη εναερίτες στη ΔΕΗ. Κάποιοι λίγοι, μιας κάποιας ηλικίας πια, αλλά πολύτιμοι όταν κάποιος πρέπει να σκαρφαλώσει στην κολόνα. Με τα ειδικά δρεπανηφόρα πέδιλα με τα καρφιά, ψηλά στα 8 μέτρα. Κι από κάτω να μαζεύεται τριγύρω όλη η γειτονιά να δει. Το πιο εντυπωσιακό συνεργείο.

Ζ.

 

------------------

 

 H ISXYS THS LARISAS STHN5

*Η ισχύς της Λάρισας στην αθλητική ιατρική. Ο γιατρός Μπασδέκης κι οι φυσικοθεραπευτές Καλαμπάκας, πατήρ και υιός.

Ζ.

 

------------------

 

 O AGIOS XARALAMPOS BAZEI TO6

*Ο Άγιος Χαράλαμπος βάζει το χέρι του και δεν προκύπτουν ατυχήματα με τόσους πιστούς που παρκάρουν παράνομα πάνω σε δρόμο ταχύτητας, τα πρωινά της Κυριακής. Αμαρτία δεν είναι να παραβιάζει κάποιος τον ΚΟΚ; Κάποιοι προχωρούν ακόμη περισσότερο, πιάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass