ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2019 19:00
*ΠΑΝΤΟΤΕ στον δήμαρχο οι συριζαίοι που επισκέπτονται την πόλη. Οι συνεργασίες που πέτυχε ο Απ. Καλογιάννης είναι εμβληματικές για ’κείνους. Αν και, κατά τα φαινόμενα, τον έχουν ξεπεράσει.  Ζ. *ΠΑΝΤΟΤΕ στον δήμαρχο οι συριζαίοι που επισκέπτονται την πόλη. Οι συνεργασίες που πέτυχε ο Απ. Καλογιάννης είναι εμβληματικές για ’κείνους. Αν και, κατά τα φαινόμενα, τον έχουν ξεπεράσει. Ζ.

Εκτός εποχής

*ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ μονό στον αέρα, πάει το κουνούπι του Νοεμβρίου, δεν είναι και τόσο ευκίνητα πια, το πέτυχε εύκολα ο Λαρισαίος.

-Αμάν πια… Τέτοια εποχή κι ακόμα κουνούπια;

Ο δεξιός πολιτικοποίησε αμέσως την υπόθεση.

-Εεε… Τα απομεινάρια του ΣΥΡΙΖΑ είναι βρε, αντιστέκονται ακόμα.

-Ναιαιαι; Δεν λες που ο Τσίπρας άφησε αποθέματα καλού κλίματος και δεν έχουμε κάψει ακόμα καλοριφέρ…

Ζ.

 

Στόλισμα

*ΦΕΤΟΣ λέμε να στολίσουμε οικονομικά στο σπίτι. Θα ντύσουμε τον παππού στην πολυθρόνα του στα πράσινα κι ύστερα θα του πούμε πόσα του έκοψαν στη σύνταξη κι έτσι θα του ανάψουν τα λαμπάκια.

Ζ.

 

Των θείων

*ΔΕΝ λένε να κοπάσουν τα πειράγματα των νέων Λαρισαίων.

-Το έμαθες ότι για την εξύβριση των θείων μπαίνεις φυλακή;

-Ποιων θείων;

-Απ’ την πλευρά του πατέρα σου.

Ζ.

 

Πρώτη φορά

*ΕΚΠΛΗΞΗ η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Π. Σκουρλέτη. Τόσο κόσμο ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν τον περίμεναν. Σκόρπιοι στην τοπική οργάνωση, χαλαροί, δεν είχαν δώσει στο παρελθόν τέτοια δικαιώματα. Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού, κι είναι και μεγάλη, μέχρι και όρθιους είχε. Παράξενο, τόσους δεν μάζευε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε παραμονή εκλογών. Ούτε όταν είχαν την κυβέρνηση και ομιλητές ήταν υπουργοί. (Πρώτη Φορά Μαζικά.)

***

*ΚΑΙ δεν ήταν το πρόσωπο που προσείλκυσε, δεν θεωρείται δα και κανένας δημοφιλής ο Π. Σκουρλέτης, ούτε για τη ρητορική του δεινότητα φημίζεται. Κάποιος είπε ότι «τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ τον μαζεύει ο Μητσοτάκης», όλοι δέχονται ότι ο αντιπολιτευτικός ρυθμός ταιριάζει καλύτερα στους αριστερούς, όταν κυβερνούν στρέφουν τη διαμαρτυρία στον εαυτό τους. Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να άλλαξε κάτι στην τοπική οργάνωση, τώρα που αναδιοργανώνεται.

Ζ.

 

Να του τη βγάλει

*ΠΕΡΙ γυναικών πάλι οι νεαροί Λαρισαίοι χθες στον καφέ.

- Όλοι οι άντρες ίδιοι είστε.

- Ποιος σου είπε να τους δοκιμάσεις όλους…

***

*- Η άλλη ψάχνει λέει άντρα με ψυχή. Προφανώς για να του τη βγάλει.

***

*- ΚΟΙΤΟΥΣΕ ο άντρας της μια πιτσιρίκα στον δρόμο κι από το άγχος του που τον είχε δει άρχισε να φτερνίζεται. «Πες έναν αριθμό», της λέει να αλλάξει θέμα. «Το 166», του απάντησε.

Ζ.

 

Φιλοξενούνται;

*ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ προσφύγων, μεταναστών ή όπως αλλιώς, κάποιοι υπέρ άλλοι κατά, οι περισσότεροι μάλλον αδιάφοροι. Να, στην πόλη της Λάρισας κινούνται εδώ και πολύ καιρό 2.000 εξ αυτών, το περίφημο 1% της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί από πέρσι. Οι 1.500 μένουν στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο και πάνω από 500 σε διαμερίσματα στην πόλη. Ουδέν πρόβλημα έχει αναφερθεί επισήμως κι ούτε κάποιος έχει εκδηλώσει αντίδραση στην ύπαρξή τους.

***

*ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ όμως δεν είναι. Τα φιλόξενα αισθήματά τους τα είχαν δείξει οι Λαρισαίοι πριν μερικά χρόνια όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι πρόσφυγες στην πόλη, τότε μετά την Ειδομένη.

Όταν είχε κινητοποιηθεί η πόλη κουβαλώντας ρουχισμό και τρόφιμα και σόμπες στην πρώην «ROCA» κι εν συνεχεία στην άγρια πλαγιά του Κουτσοχέρου, τότε φάνηκε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη. Τότε που έπρεπε να προστατευτούν τα μικρά παιδιά, να πάνε σχολείο κάμπτοντας τις αντιδράσεις κάποιων σκληρών.

***

*ΥΣΤΕΡΑ, και τώρα δηλαδή, που οι «ικέτες του ασύλου» φτάνουν σε ξενοδοχεία ή άλλα συγκροτήματα και τους έχουν αναλάβει «μου κου- μου κου- μου κου ο» οι περίφημες ΜΚΟ, καλολαδωμένοι οργανισμοί με όλα καλοπληρωμένα, τόσα το κεφάλι την ημέρα για διαμονή, διατροφή και όλα τα υπόλοιπα, να ρέει το χρήμα του ΟΗΕ, σημαντικό μερίδιο από το οποίο απολαμβάνουν ποικιλοτρόπως οι τοπικές κοινωνίες, κυρίως οι θέσεις εργασίας που προέκυψαν με μισθούς ευρωπαϊκούς, ε, αυτό δεν θεωρείται πια και τόσο φιλοξενία. Μάλλον με προσφυγικό τουρισμό μοιάζει.

Ζ.

 

Λεξικό

*ΝΕΑ λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Deep the Funky είναι μουσικό γκρουπ, ενώ στη Λάρισα σημαίνει ότι κάποιον δεν τον έχουν δει για καιρό.

***

*- ΜΥΚΗΝΕΣ ο γνωστός αρχαιολογικός χώρος κι αυτό που λέει η Λαρισαία δείχνοντας με ποιες ήταν χθες για καφέ.

Ζ.

 

Για τον φίλο

*Ο φίλος τον φίλο κλπ κλπ. Οι πρόεδροι των τεσσάρων ΝΟΔΕ της Θεσσαλίας βγήκαν λέει με κοινή ανακοίνωση υποστηρίζοντας το αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στηρίζοντας το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Παράξενα πράγματα. Διότι ούτε σε άλλα και μάλιστα πολύ σοβαρότερα νομοσχέδια υπήρξε ανάλογη κίνηση, αλλά ούτε και οι υπόλοιπες γαλάζιες Νομαρχιακές ανά την επικράτεια έπραξαν αναλόγως.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι ο στενός φίλος Αυγενάκη, πρόεδρος της Ν.Ε. Λάρισας Χρ. Καπετάνος φώναξε και τους γείτονες κι έδωσε ένα χέρι βοηθείας στον υφυπουργό του. Ασχέτως αν το χρειαζόταν.

Ζ.

 

Και τρίτος

*ΣΥΡΙΖΑ κατά ριπάς στη Λάρισα. Η αντιπολίτευση τους κάνει να τρέχουν. Μέσα σε μια βδομάδα τρεις ομιλίες κεντρικών στελεχών. Παροξυσμός δραστηριότητας. Μετά τον πρώην υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, γ. γ. Π. Σκουρλέτης και μεθαύριο Δευτέρα ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. Άμαθοι σε τέτοιους ρυθμούς στη Νομαρχιακή, μην κινδυνέψουν με υπερκόπωση.

Ζ.

 

Στα ίδια

*ΚΑΤΕΘΕΣΕ λέει μήνυση. Και πού είναι η είδηση. Ναι και αγωγή επιπροσθέτως, άρα εντάξει. Τα πράγματα έχουν έρθει πάλι στα ίσα τους.

Ζ.

 

Όλοι πιέζουν

*Ο γαλάζιος εμφύλιος μαίνεται στο παρασκήνιο, τα μαχαίρια ίπτανται στοχεύοντας πλάτες συναγωνιστών, της κακομοίρας γίνεται. Πώς εξηγείται που καθυστερεί η επιλογή νέων διοικητών στα νοσοκομεία; Μα αποτελεί ένδειξη της σκληρής παρασκηνιακής σύγκρουσης και πιέσεων που ασκούνται πανταχόθεν. Ιδίως από τους κατά τόπους βουλευτές. (Φυσικά για να προτιμηθούν οι άριστοι. Στις διασυνδέσεις.)

Ζ.

 

Σε ρυθμό

*ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς οι Λαρισαίοι φοιτητές.

-Αυτό τον καιρό κάνω την πτυχιακή μου…

-Τι θέμα έχεις;

-Η θετική επίδραση του πιτόγυρου στην πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική δόμηση της οικογένειας.

***

*- ΒΡΕ παιδιά; Ξέρει κανείς πού πουλάνε αυτά τα ταμπελάκια «Εκτός Λειτουργίας» που βάζουν έξω από τα ασανσέρ; Θέλω να κρεμάσω ένα στον λαιμό.

***

*-ΤΗΝ ξέρεις την προπαίδεια;

- Ε ναι…

- Πόσο κάνει τότε το 4Χ4;

- Μεταχειρισμένο ή καινούργιο;

***

*- ΠΟΤΕ μην κρατάς κακία σε κανένα. Πλάκωσέ τον εκείνη τη στιγμή, αμέσως.

Ζ.

 

Σε κοπάδια

*ΚΑΤΙ θα συνέβη μάλλον και τα κοπάδια των αδέσποτων σκυλιών στην περιοχή Καλοχωρίου - Χειμαδίου, κυκλοφορούν πλέον πεινασμένα. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει λένε, «δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις». Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, ο δήμαρχος Γ. Μανώλης δεν ενημερώνει για το αν σχεδιάζει κάτι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά κι ο πρόεδρος Γιώργος Σαΐτης δεν αντέδρασε ως τώρα στη δημοσιοποιημένη ανησυχία των χωριανών του.

Ζ.

 

Χωρίς δημοπρασία

*ΤΡΙΤΗ χρονιά φέτος που ο Δήμος αναθέτει απευθείας το παγοδρόμιο στο Αλκαζάρ, τον πυρήνα της δραστηριότητας στο Πάρκο των Ευχών. Χωρίς δημοπρασία, νταηλίδικα.

Κι αυτή τη φορά δεν αντέδρασε κι η αντιπολίτευση, απουσίαζε η Ρ. Καραλαριώτου, ενώ Κ. Τζανακούλης και Ε. Νασιώκας δεν είναι πια εκεί. Μάλλον δικαιωμένοι που είχαν αντιδράσει έντονα, ο δήμαρχος δικαιολογούνταν ότι δεν πρόλαβαν οι συνεργάτες του. Δεν πρόλαβαν την πρώτη χρονιά, κατανοητό. Πέρσι μάλλον ακατανόητο. Φέτος τουλάχιστον παράξενο. Και δεν είναι «να ο τάδε κάνει τσαπατσουλιά» ή «ο δείνα αμελεί». Ο δήμαρχος προσωπικά «το λούζεται». (Μήπως θα έπρεπε να ζητήσει από τους συνεργάτες του να ξεκινήσουν από τώρα τη διαδικασία της δημοπρασίας για το παγοδρόμιο που θα στηθεί του χρόνου;)

Ζ.

 

Καφενειακού

*ΕΙΝΑΙ και κάποιοι καινούργιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που το έχουν πάρει πολύ στα ζεστά, νιώθουν ότι περίπου κυβερνούν τον Δήμο, με τον τρόπο τους. Επηρεάζονται κι οι παλιότεροι συνάδελφοί τους, που ανησυχούν μη μείνουν πίσω, μπλέξιμο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι κι αυτή η τάση της προβολής, η ροπή προς την πολυλογία, ανθρώπινα ναι, όμως η διαδικασία πλατειάζει, χάνεται, η συζήτηση συχνά μετατρέπεται σε καφενειακού τύπου, πιάνουν κουβέντα, «εγώ λέω να γίνει αυτό» ή «δεν ξέρεις εσύ απ’ αυτά», σύντομα μέχρι και την κολοκυθιά θα παίζουν.

***

*ΟΙ μεν της αντιπολίτευσης καλύπτουν τη ματαιοδοξία τους πρωτίστως απευθύνοντας δημοσίως ερωτήσεις επί παντός του επιστητού, για θέματα μικρά και καθημερινά, η δε δημοτική αρχή μάλλον ευνοείται αφού τους αφήνει να εκτονώνονται στα ασήμαντα, τους κουράζει κι όλα πορεύονται γλυκά. Κι ο πρόεδρος αφήνει τη διαδικασία να σέρνεται.

***

*ΜΕ δέκα ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων προς αντιδημάρχους ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση. Προφορικές, σήκωσαν χέρι, είχαν μια απορία. Κι έφτασαν να συζητούν εμβριθώς για το αν θα μαζευτούν τα κομμένα κλαδιά, αν θα δοθεί γραφείο σε έναν ακόμη σύλλογο, για το αμμοχάλικο που πρέπει να πέσει κάπου και για κάποιο σκουριασμένο γραμματοκιβώτιο των ΕΛΤΑ. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, ναι. Λες και δεν υπάρχουν υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν αιτήματα. Και το Γραφείο του Πολίτη θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει μια χαρά. Δεν θα φαινόταν όμως έτσι ο ερωτών, ότι ενδιαφέρθηκε.

Ζ.

 

Και αυτοκίνητα

*ΔΕΙΧΝΕΙ αυτοβιογραφικό το σπουδαίο δημιούργημα «4 3 2 1» του Πολ Όστερ, τοποθετημένο μετά τον πόλεμο, στη δεκαετία του ‘60. Διαφορετικές εκδοχές της ζωής του ίδιου ανθρώπου. Εντυπωσιακό πολλαπλό μυθιστόρημα, μια αναγνωστική απόλαυση πάνω από 1.200 σελίδες.

Από τη γέννηση του Φέργκουσον το 1947 ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής, τέσσερις Φέργκιουσαν που θα ζήσουν τέσσερις διαφορετικές ζωές.

***

* Ο καθείς φαντάζεται πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα. Το ίδιο αγόρι σε διαφορετικό σπίτι με διαφορετικό δέντρο. Αν πέφτοντας απ’ το δέντρο είχε σπάσει το πόδι αντί για το χέρι. Αν είχε σπάσει και το πόδι και το χέρι. Το ίδιο αγόρι με διαφορετικούς γονείς. Το ίδιο αγόρι με τους ίδιους γονείς που έκαναν διαφορετικά πράγματα.

Αν είχε αδελφό ή αδελφή. Αν ο θείος του είχε πεθάνει ή αν είχε πεθάνει ο πατέρας του, αν είχε πάει φυλακή και ποιος εκ των δύο θα είχε πάει.

***

* Ο πατέρας του δούλευε. Αυτό έκαναν οι μεγάλοι άντρες. Έφευγαν από το σπίτι κάθε μέρα και δούλευαν, και επειδή δούλευαν έβγαζαν λεφτά, και επειδή έβγαζαν λεφτά μπορούσαν ν’ αγοράζουν πράγματα για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Φαινόταν καλή ρύθμιση, σκέφτηκε ο Φέργκιουσον, όμως αυτό με τα λεφτά τον μπέρδευε λίγο. Τα λεφτά ήταν τόσο μικρά και βρόμικα, και πώς γινόταν με αυτά τα μικρά, βρόμικα χαρτάκια να παίρνεις κάτι τόσο μεγάλο όσο ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι;

Οι γονείς του είχαν δύο αμάξια, την μπλε ΝτεΣότο του πατέρα του και την πράσινη Σεβρολέ της μητέρας του, αλλά ο Φέργκιουσον είχε τριάντα έξι αμάξια, και τις συννεφιασμένες μέρες που έβρεχε και δεν έβγαινε έξω, τα έβγαζε από το κουτί τους και παρέτασσε τον μικροσκοπικό του στόλο στο πάτωμα του καθιστικού. Είχε δίπορτα αμάξια και τετράπορτα αμάξια, καμπριολέ και ανατρεπόμενα φορτηγά, περιπολικά και ασθενοφόρα, ταξί και λεωφορεία, πυροσβεστικά οχήματα και μπετονιέρες, φορτηγάκια και στέισον βάγκον, Φορντ και Κράισλερ, Πόντιακ και Στουντεμπέικερ, Μπιούικ και Νας Ράμπλερ, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, δεν υπήρχαν έστω δύο που να μοιάζουν στο παραμικρό, και όποτε άρχιζε ο Φέργκιουσον να σπρώχνει κάποιο στο πάτωμα, έσκυβε και κοιτούσε το άδειο κάθισμα του οδηγού, και επειδή όλα τα αμάξια ήθελαν οδηγό για να κινηθούν, φανταζόταν ότι στο τιμόνι καθόταν αυτός, ένας μικροσκοπικός άνθρωπος, ένας άντρας τόσο μικροσκοπικός που δεν ήταν μεγαλύτερος από την ακριανή άρθρωση του αντίχειρά του.

Ζ.

 

Κλασικός

*ΑΠΟ ιστορικές και κοινωνικές μελέτες, ανέλυε χθες ο Λαρισαίος, έχει προκύψει κύριοι το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν Έλληνας, πράγμα που αποδεικνύεται από τα ακόλουθα γεγονότα:

Πρώτον: Μέχρι και μετά τα 30 του χρόνια ήταν ανύπαντρος. Δεύτερο: Ακολούθησε τη δουλειά του μπαμπά του. Τρίτο: Πίστευε ότι η μητέρα του ήταν άσπιλη. Και τέταρτον: Η μάνα του πίστευε ότι ήταν θεός.

Ζ.

 

-------------

E NAI O RIZOS KOMHTSAS YPODEXUKE*Ε ναι, ο Ρ. Κομήτσας υποδέχθηκε από τους πρώτους την πρόεδρο Φώφη. Δεν ξεχωρίζει;

Ζ.

 

-------------

TA KOMANTA THS POLITIKHS SYNNENOOYNTAI

*ΤΑ κομάντα της πολιτικής συνεννοούνται εύκολα, με ταχύτητα.

Ζ.

 

 

-------------

AN JEROYN APO RIGK TA PALIOKARIA

Aν ξέρουν από ρινγκ τα παλικάρια...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass