ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 19:06
*Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον δήμαρχο της Λάρισας και τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα στο στιγμιότυπο.  Ζ. *Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον δήμαρχο της Λάρισας και τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα στο στιγμιότυπο. Ζ.

Μικρές Κυριακές

*ΗΤΑΝ κατηγορηματικός ο νεαρός Λαρισαίος.

- Οι Κυριακές θα έπρεπε να διαρκούν 48 ώρες. Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο να προετοιμαστώ για τη Δευτέρα.

Ζ.

 

Ο κ. καθηγητής

*ΕΝΑΣ νεαρός συνάντησε στον δρόμο έναν ηλικιωμένο.

-Με θυμάστε;

-Όχι.

-Υπήρξα μαθητής σας.

-Τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι;

-Έγινα κι εγώ καθηγητής. Εσείς με εμπνεύσατε και ήθελα να σας μοιάσω.

***

*ΛΟΓΙΚΟ να ρωτήσει ο ηλικιωμένος κύριος τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε. Και ο νεαρός του διηγείται.

- Κάποια μέρα ένας συμμαθητής μου ήρθε στην τάξη και μου έδειξε ένα πανέμορφο καινούριο ρολόι που είχε στην τσέπη του. Δεν άντεξα στον πειρασμό και κάποια στιγμή του το έκλεψα. Σε λίγο, αντιλήφθηκε ότι του έλειπε το ρολόι και αμέσως ενημέρωσε τον καθηγητή που μας δίδασκε εκείνη την ώρα, που ήσασταν εσείς. Εσείς, λοιπόν, απευθυνθήκατε στην τάξη. «Το ρολόι κάποιου συμμαθητή σας κλάπηκε κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Όποιος το έκλεψε, παρακαλώ να το επιστρέψει αμέσως».

Ντράπηκα τόσο πολύ, που δεν τόλμησα να αποκαλυφθώ, να ταπεινωθώ μπροστά στους συμμαθητές μου. Έπειτα εσείς κλείσατε την πόρτα, μας είπατε όλους να σταθούμε όρθιοι στη σειρά και ότι θα ψάχνατε τις τσέπες όλων μας μέχρι να το βρείτε. Με μία προϋπόθεση όμως. Ότι έπρεπε να έχουμε όλοι μας τα μάτια μας κλειστά για να μην δούμε τον ένοχο.

***

*-ΕΤΣΙ και συνέβη. Όταν φτάσατε σε μένα, το βρήκατε στην τσέπη μου και το πήρατε. Όμως συνεχίσατε το ψάξιμο στις τσέπες όλων και όταν τελειώσατε, μας είπατε «Και τώρα, μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας όλοι. Το ρολόι βρέθηκε». Δεν αναφέρατε ποτέ το όνομά μου στην τάξη και ούτε μου σχολιάσατε ποτέ το περιστατικό σε προσωπικό επίπεδο. Περίμενα να με επιπλήξετε και να μου κάνετε κατήχηση, αλλά τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Εκείνη την ημέρα σώσατε την αξιοπρέπειά μου για πάντα. Εκείνη ήταν η πιο ντροπιαστική μέρα της ζωής μου όλης και μου δώσατε με τον τρόπο σας ένα ηχηρό μάθημα. Θυμηθήκατε τώρα το περιστατικό κ. καθηγητά;

- Ναι, ακούγοντάς σε, τα θυμήθηκα όλα. Εσένα όμως δεν σε θυμάμαι. Γιατί κι εγώ είχα τα μάτια μου κλειστά όταν σας έψαχνα. (Αυτός κι αν ήταν δάσκαλος…)

Ζ.

 

Ιιιιιι…

*ΣΚΩΘΚΙ νουρίς μπάρμπα Γιάντς, άναψι τ' σόμπα. Αργότιρα σκώθχ’ι Γιάννινα, ζίγουσι τ' σόμπα... Ε, ρε κι αρχνάει. Ζωγραφάει πάλι η ARTista στα γκαραγκούν’ικα:

- Μνια μέρα σ' άφσα ν' ανάψς τ' σόμπα, χάλια τν έκανις. Ούτνι τ' σόμπα άναψις, γιόμσις κι τουν τόπου, ατσιαλιά, απχούδγια, ξλάκια, φλόμουσις κι τ' σάλα καπνό κι τά 'κανις ούλα άπου κούπις, τά 'χισις τουν μπατέρα. Φέρι δω ρε, φέρι. Πού έχ’ι άλλ’ι φημιρίδα;

-ΔEN έχ’ι άλλην, είπι μπάρμπας σκιαζούμινους.

-Ιιιιιι… Πνα μη σώις, έκαψις ούλ’ι τ' φημιρίδα; Δικάξ’ι φύλλα, άσπρα, μαύρα, παρδαλά γράμματα, ν’ έκαψις ούλ’ι; Δε σι κόβ’ι αρ του κιφάλ’ι ν' ανάψς νια σόμπα; Αν δεν είχις μένα, θα ψοφούσις απ' του κρύου αρέ, απ' να σι βαρέσ'ι ανάγκ'ι. Τιλείουσις κι τ' οινόπλιμα αρεεεεε; Μι ρήμαξις του σπίτ'ι, δε μ' άφκις τίπουτα να έχου. Άλλ’ι βουλά να σι ξαναφήσου γω; Άρρουστούτσ’ικια θα σκόνουμι, ζβαρνώντα ντιπ θα παένου, αρκεί πθα γλιτώνου τέτχοια αλαμανιά κι θα έχου κι τα σέια μ' κι του σπίτ'ι μ' καθαρό. Αμ τώρα... Τώρα θα κρύψου κι τσ' χαρτουπιτσέτις, τσ' βλιέπου ούλου κι τιλειών ου πάκους.

***

*- ΤΙ τσ' καντς, αρέ; Τί τσ' κάντς τσ' χαρτουπιτσέτις; Κρίνι...

-Ε μαααα, βγάνου τσ'μύξιιιιις…

- Να τσ' ρουφάς, βλουιάρ'ι…

Ζ.

 

Ξε-αδελφοποιήθηκαν;

*ΜΕΤΑ το εξαιρετικό δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής για το πώς πληροφορήθηκε η επίσημη Λάρισα την πτώση του Τείχους το 1989, ο Κ. Μ. έχει ένα ερώτημα για τον Δήμο: μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Γερμανίας στη Δυτική και την αλλαγή του ονόματος της Karl Marx Stadt, που είχε ένα συμβολικό χαρακτήρα για την τότε δημοτική αρχή της Λάρισας, όταν επανήλθε η πόλη στο καθαρά γερμανικό Chemnitz, συνεχίζει να υφίσταται η αδελφοποίηση των δύο πόλεων; Κάποια εκδήλωση μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων μετά τη μετονομασία της γερμανικής δεν πρέπει να υπήρξε. Υπ’ αυτούς τους όρους, τι νόημα έχουν τέτοιες αδελφοποιήσεις; Παρά να εξυπηρετούν μονάχα σκοπιμότητες…

Ζ.

 

Κινέζικα τρένα

*ΤΟ μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο των Κινέζων που θα κάνει τον Πειραιά πρώτο στην Ευρώπη, ως λιμάνι, επηρεάζει και τη Λάρισα. Την οποία θα διασχίζουν τα τρένα, με όλο και πιο πυκνά τα δρομολόγιά τους. Λιμάνι καράβια, τι δουλειά έχουν τα τρένα;

***

*ΚΙ όμως… Πώς μεταφέρονται τα αναρίθμητα κοντέινερ της COSCO απ’ τον Πειραιά στη Δυτική Ευρώπη; Σιδηροδρομικώς. Κάθε βράδυ διασχίζουν τη χώρα και την πόλη της Λάρισας τα μεγάλα εμπορικά τρένα, αυτά με τα δεκάδες βαγόνια, φορτωμένα εμπορευματοκιβώτια, τρένα με μήκος κάνα χιλιόμετρο, τα οποία περνούν πάντα νύχτα. Σιδερένια φίδια ατελείωτα που αργοσέρνονται στον κάμπο, «κα-φε, κα-φε, κα-φε» ακούγονται να τροχιοδρομούν. Τρένα που θα πληθύνουν κι η όχληση θα ενταθεί για τη μεγαλούπολη που διασχίζουν. Κι ο σιδηρόδρομος δεν θέλει να ρισκάρει διερχόμενος από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Κι οι κινέζικες μπίζνες θα ζητήσουν ασφάλεια.

***

*ΑΡΑ; Μπορεί εξαιτίας των Κινέζων να υπογειοποιηθεί η γραμμή μέσα στη Λάρισα; Προοπτική που είχε βγει να αποκλείσει αμέσως μόλις ανέλαβε ο υπουργός ο Κ. Καραμανλής, ο του Αχιλλέως. Πότε άραγε είχε προλάβει να ενημερωθεί; Μάλλον του έφτανε ότι το είχαν κατά νου οι προηγούμενοι. Μήπως να του το επαναφέρει με τρόπο ο Χρ. Κέλλας, στον οποίο είχε κάνει την αναγγελία του ο υπουργός; Τι πειράζει να ανακαλέσει για να το ξανασκεφτεί…

Ζ.

 

Φαγανοί

*ΟΡΕΞΑΤΟΙ και για αστεία οι ευτραφείς Λαρισαίοι.

- Πήρα κι εγώ 2-3 κιλάκια από τώρα λόγω Χριστουγέννων, μην τρέχω τελευταία στιγμή.

***

*-Σ’ ΑΡΕΣΟΥΝ τα γλυκά του κουταλιού;

-Ναι αμέ, τρελαίνομαι.

-Και ποιο σ’ αρέσει πιο πολύ;

-Η μερέντα.

***

*- Eβαλα λοιπόν τη ζυγαριά στο βάθος της αποθήκης. Κι εκεί θα μείνει μέχρι να ζητήσει συγγνώμη.

Ζ.

 

Εν ανεπαρκεία

*ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1956, δύσκολη μάλλον χρονιά. Όπως προκύπτει τουλάχιστον από το δημοσίευμα της εφημερίδας που ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ       Ε. Ρ. εξήντα τόσα έτη μετά.

Η ΡΕΤΣΙΝΑ ΕΙΣ ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ EN ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΗ

Εις την Εποπτείαν Εμπορίου εκοινοποιήθη η υπ' αριθ. 87 Αγορανομική Διάταξις του Υπουργείου Εμπορίου, δια της οποίας ο ρητινίτης οίνος (ρετσίνα) εσωτερικής προελεύσεως, ο πωλούμενος χύμα ή εμφιαλωμένος, κατατάσσεται εις την κατηγoρίαν των ουσιωδών εν ανεπαρκεία ειδών. (Ουσιωδών κυριολεκτικά και μεταφορικά, οινοπνευματωδών.)

Ζ.

 

Επιρροή

*ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ στην παρέα των Λαρισαίων την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βασ. Γερογιάννη, στην εφημερίδα την Κυριακή. Κι ο παλιός δημοσιογράφος ένιωθε δικαιωμένος.

Έλεγε λοιπόν ο καθηγητής Πληροφορικής για τον επιστημονικά αποδεδειγμένο κανόνα «των τριών βαθμών επιρροής». Πως ότι λέει κάποιος στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τους φίλους των φίλων των φίλων του. Πέραν τούτων η όποια επιρροή εξασθενεί μέχρις εξαφανίσεως.

- Ενώ αν γράψεις κάτι στην εφημερίδα, εξηγούσε, επηρεάζονται οι πάντες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και οι φίλοι κι οι γνωστοί αλλά και οι παντελώς άγνωστοι κι αυτό που έγραψε κάποιος αποκτά άλλο κύρος και επιρροή. (Γι’ αυτό και σε κανένα δεν φτάνει το διαδίκτυο και το f/b. «Το έγραψε η εφημερίδα», εξακολουθεί να είναι άλλης διάστασης.)

Ζ.

 

Περνούν τα ρημάδια

*Ο Λαρισαίος, μεσήλικος ούτως ειπείν, θυμήθηκε στην παρέα το πολύ όμορφο τραγουδάκι της δεκαετίας του ‘80. «Ρίτα, Ριτάκι» το τραγούδι λέει που το αγάπησε αμέσως το ραδιόφωνο και το τραγουδούσαν οι μαθητές στις σχολικές εκδρομές. Χαρακτηρίστηκε «ο ύμνος της χυλόπιτας» κι έκανε γνωστούς τους αδερφούς Κατσιμίχα.

Καθότι στα 1985, όπου βρισκόσουν και όπου στεκόσουν «έψαχνα να βρω τον μπελά μου και τελικά τον βρήκα και πήγα και αγάπησα ένα μωρό τη Ρίτα...»

***

*-ΑΚΟΜΑ ακούγεται σας λέω, αθάνατο…

Ρίτα Ριτάκι,

Ρίτα 18 χρονών κι εγώ 45,

Ρίτα εσύ 'σαι στην αρχή κι εγώ στο παρά πέντε.

-Τι να λέει βρε παιδιά τώρα πια. Εκείνος ογδοντάρισε κι αυτή μια 55άρα πλέον…

Ζ.

 

Παράδοξα αγοράς

*ΤΙ σου είναι αυτή η ελεύθερη οικονομία…

Στη συντροφιά των Λαρισαίων αναρωτιούνταν πώς μπορεί να συμβαίνουν αυτά.

-Εντάξει, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά πώς γίνεται αυτό;

Ποιο; Μα να πουλάει η ΔΕΗ και φυσικό αέριο διαβεβαιώνοντας ότι είναι φθηνότερη από την Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου, η οποία πουλάει και ρεύμα διαφημίζοντας ότι το προσφέρει σε καλύτερη τιμή από τη ΔΕΗ.

Ζ.

 

Με σαμπρέλα

*ΜΕ κάποιον τρόπο είχε εμπλακεί κι ο σωματότυπος στη συζήτηση των νεαρών Λαρισαίων.

-Είμαι από μεγάλο τζάκι εγώ…

-Ε, βέβαια… Τέτοιο κούτσουρο που είσαι, πού να χωρέσεις σε μικρό.

***

*-ΤΙ τύπο σώματος θα έλεγες πως έχεις;

-Εντάξει, ξεκάθαρα κολυμβητή νομίζω.

-Μεγάλες πλάτες δηλαδή;

-Ενσωματωμένο σωσίβιο.

Ζ.

 

Τι το ήθελε;

*- ΘΕΛΩ να γράψεις κάποια μέρα και κάτι εγκωμιαστικό για τον ιδιοκτήτη της ομάδας…

Ο Λαρισαίος παρότρυνε δημοσιογράφο φίλο του.

-Έγινε… Θα γράψω αύριο, «Είναι τρελός, τρελός ο πρόεδρόοος…». Φοβάμαι όμως ότι θα μου κάνει μήνυση.

Ζ.

 

Ποια ανακύκλωση…

*ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η λεηλασία των μπλε κάδων της ανακύκλωσης στη Λάρισα. Καθημερινώς και αδιαλείπτως συνεργεία περνούν με τα καρότσια τους και ψειρίζουν κυρίως τα μέταλλα. Ο Δήμος οργανώνεται, επενδύει, οι Λαρισαίοι ανταποκρίνονται φροντίζοντας να ανακυκλώνουν. Για να επωφελούνται εν τέλει επιχειρηματίες, οι οποίοι ξαμολούν τις ομάδες των φτωχοκακομοίρηδων που βουτάνε. Τα κεφάλια τους μέσα στους κάδους και τα μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκουν και τα οποία θεωρητικά είναι ιδιοκτησία του Δήμου.

Επί αντιδημάρχου Απ. Σουρλαντζή, στην προηγούμενη θητεία Καλογιάννη, είχαν σφίξει τα πράγματα, ο Δήμος αποφάσισε να προστατεύσει το οικονομικό όφελος που του προκύπτει από την ανακύκλωση. Μετά, τίποτε πάλι…

Ζ.

 

Σούπερ πωλητής

*ΚΑΙ να το κλασικό, που το διηγιόταν με στυλ ο Δ.Γ. στη συντροφιά των Λαρισαίων. Σε ένα τεράστιο πολυκατάστημα προσέλαβαν έναν, που είχε τη φήμη πολύ ικανού πωλητή. Πράγματι, ήδη από την πρώτη μέρα, έκανε πολύ μεγάλες πωλήσεις. Κάποια στιγμή τον βλέπει ο διευθυντής να έχει έναν πελάτη πάνω από δύο ώρες. Παραξενεύτηκε και πλησίασε διακριτικά ν’ ακούσει.

- Αφού λοιπόν πήρατε όλα τα σύνεργα για ψάρεμα, πήρατε βάρκα, πήρατε μηχανή εξωλέμβια, πήρατε και τροχόσπιτο, δε νομίζετε ότι θα πρέπει να πάρετε κι ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο;

-Έχετε δίκιο. Θα το πάρω.

-Νομίζω ότι η εξωτερική σας εμφάνιση θα πρέπει να ταιριάζει και με την κοινωνική σας θέση. Με τόσα λεφτά που διαθέτετε, με ακριβό αυτοκίνητο, με σκάφος, με τροχόσπιτο… Ε, νομίζω, με όλο το θάρρος δηλαδή, δεν είναι ντύσιμο αυτό. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να έχετε τρία - τέσσερα κοστούμια και μερικά καλά πουκάμισα. Πάμε στο τμήμα ενδυμάτων…

***

*Ο διευθυντής έχει μείνει με το στόμα ανοικτό. Του το ‘χαν πει, αλλά τέτοιο πράγμα δεν μπορούσε να το φανταστεί. Όταν έφυγε ο πελάτης, καλεί τον πωλητή.

-Παιδί μου, εσύ είσαι φαινόμενο. Να έρθει ο πελάτης για βάρκα κι εσύ να του πουλήσεις τόσα πράγματα; Μένω κατάπληκτος.

-Κύριε διευθυντά, δεν ήρθε ν’ αγοράσει βάρκα. Σερβιέτες ήθελε να αγοράσει για τη γυναίκα του που είχε περίοδο…

-Ε;

- Ναι. Κι εγώ του είπα, δεν θα κάνεις που δεν θα κάνεις τίποτε με τη γυναίκα σου το Σαββατοκύριακο, δεν πας τουλάχιστον για ψάρεμα;

Ζ.

 

Κουτόχορτο

Η κοροϊδία των τραπεζών με την πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν έχει τελειωμό. Θα είναι 5 μήνες τώρα που ψηφίσθηκε ο νόμος και ακόμη ψηφίζουν ρυθμίσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας.

Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. Με βάση επίσημα στοιχεία από την 1η Ιουλίου, στην πλατφόρμα εισήλθαν και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 46.471 χρήστες. Αυτός που συναινεί στην άρση του απορρήτου, σημαίνει ότι όχι απλά δεν έχει να κρύψει κάτι, να φοβηθεί τίποτα αλλά αναζητεί λύση για να σώσει το σπίτι του.

Από αυτές, υποβλήθηκαν και διαβιβάσθηκαν στις τράπεζες 321 αιτήσεις. Οι οποίες τράπεζες έδωσαν 66 προτάσεις ρύθμισης, αποδεκτές από τους δανειολήπτες έγιναν –προς το παρόν- 14 προτάσεις ρύθμισης και, κρατηθείτε, εγκρίθηκε η κρατική επιδότηση σε... επτά πολίτες!

Αν αυτό, τράπεζες και κυβέρνηση το θεωρούν επιτυχία, τότε μόλις γίνουν 10 οι αιτήσεις να διοργανώνουν εκδήλωση στο Ζάππειο, να φωταγωγήσουν την Ακρόπολη, να φωνάξουν τα διεθνή Μέσα...

Β.Κ.

------------------

AFOY THN JENAGHSE STA KYPELLA 17 11 2019

*ΑΦΟΥ την ξενάγησε στα κύπελλα και τις μπάλες, μετά ο περιφερειάρχης έδειξε στην υπουργό Πολιτισμού και τη συλλογή του με τις δεσποτικές ράβδους.

Ζ.

 ------------------

 EPI PROEDRIAS FVFHS EGINE 17 11 2019

*ΕΠΙ προεδρίας Φώφης έγινε ο Κ. Μπαργιώτας ΠΑΣΟΚ, βουλευτής εκ μεταγραφής. Κι ο Στ. Τσιάκαλος γραμματέας του τοπικού ΚΙΝΑΛ.

Ζ.

 

------------------

 ANTE PALI SHKVNOYN 17 11 2019

*ANTE πάλι… Σηκώνουν ξανά τα μανίκια στη Δημαρχία.

Ζ.

 

------------------

DEN HTAN KI ASXHMA STA XANIA

*ΔΕΝ ήταν κι άσχημα στα Χανιά, στη συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων. Η Λάρισα με δυνατή και πολυμελή ομάδα.

Ζ.

 ------------------

UANASHSS ENANTION UANASH 17 11 2019

*ΘΑΝΑΣΗΣ εναντίον Θανάση. Φιλικό τετ α τετ Δρυστέλλα-Μαμάκου, δημοτικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης, εκ Γιάννουλης ορμώμενοι.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass