ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2019 19:00
*ΔΙΠΛΑ στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Βούλγαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Γιαννακόπουλος και Μιχάλης Αναστασίου, στη διανομή τροφίμων και ειδών υγιεινής στους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ.  Η ηθική τους στήριξη έδειξε την ανθρώπινη πλευρά προσέγγισης του προβλήματος, πέραν της προσφοράς των υλικών αγαθών.  Λ.Κ. *ΔΙΠΛΑ στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Βούλγαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Γιαννακόπουλος και Μιχάλης Αναστασίου, στη διανομή τροφίμων και ειδών υγιεινής στους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ. Η ηθική τους στήριξη έδειξε την ανθρώπινη πλευρά προσέγγισης του προβλήματος, πέραν της προσφοράς των υλικών αγαθών. Λ.Κ.

Φθινοπωριάζει

*ΤΑ μουσκεύει σιγά-σιγά ο καιρός. Και δεν είναι μόνο αυτό, θα κρυώσει κιόλας.

Σκεφτείτε ότι η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα μπορεί να κατρακυλήσει από τους 21... στους 19 βαθμούς.

Κανονικό Φθινόπωρο δηλαδή!

 

1142

*ΣΤΟ 1142 θα πρέπει να απευθύνονται όλοι όσοι θέλουν να καταγγείλουν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και όσοι θέλουν να ζητήσουν βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος. Χθες -πρώτη μέρα λειτουργίας- η τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, συνολικά 235 κλήσεις.

Από αυτές, μόνο οι 58 αφορούσαν καταγγελίες, ενώ άλλοι απευθύνθηκαν για πληροφορίες και συνολικά 72 άτομα δεν ολοκλήρωσαν την κλήση τους.

Μετάνιωσαν μάλλον. Προφανώς και υπάρχει δισταγμός. Δεν το έχει ο Έλληνας με τις καταγγελίες, με το χιουμοράκι όμως το έχει και με το παραπάνω. Λέει λοιπόν χτες ο Λαρισαίος στον φίλο του «Θα πάρω στο 1142 να καταγγείλω τη γυναίκα μου. Πάλι καπνιστή γαλοπούλα πήρε».

«Α, εγώ θα πάρω να πω ότι στη δουλειά μου ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει» του απαντά ο άλλος... και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Ν.Π.

 

Διοικητές

*ΘΕΜΑ χρόνου είναι πλέον η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας των νέων διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας, διαδικασία που έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίνιες για προβλήματα στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της υγείας.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ανακοινώσεις αύριο Παρασκευή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν στις διοικήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα -οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν να ανακοινώνονται ανά ΥΠΕ αρχής γενομένης της 1ης που έχει τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Όσο περνά ο καιρός τόσο φουντώνει η ονοματολογία για τα νοσοκομεία της Λάρισας και κυρίως για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που θεωρείται η «ναυαρχίδα» της 5ης ΥΠΕ.

Το όνομα του νέου διοικητή φαίνεται να έχει κλείσει εδώ και καιρό από το Μέγαρο Μαξίμου και να είναι ιδιαίτερα γνωστός με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, καθώς προέρχεται από τη Λαμία και έχει διατελέσει στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Φθιώτιδα.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Κατσικονούρη, παλιό γνώριμο της ΥΠΕ, αφού διετέλεσε υποδιοικητής αλλά και αντιπρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Δ.Υ.Πε Στερεάς Ελλάδας.

* * *

*ΌΣΟ για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας φαίνεται ότι τη μάχη κερδίζει ο Χαράλαμπος Μπαλής από την Κρανιά Ελασσόνας, που χρημάτισε υποδιοικητής στο Νοσοκομείο του Βόλου την εποχή της διοίκησης Κώστα Καραμπάτσα.

Όνομα - έκπληξη ετοιμάζεται και για τη θέση του υποδιοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που πάντως θα είναι Λαρισαίος.

Και όλα αυτά, φυσικά, αν δεν υπάρξουν άλλες καραμπόλες της τελευταίας στιγμής...

Δ.Κ.

 

Τρένο

*ΤΕΛΙΚΑ έχει υπογειοποίηση για τον σιδηρόδρομο στην Πάτρα, αλλά για 2 μόνο χιλιόμετρα. Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος επί των Υποδομών και Μεταφορών υπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνάντηση που είχε χθες με τον δήμαρχο και φορείς της πόλης.

Λύση που δεν ικανοποιεί τους Πατρινούς, οι οποίοι θέλουν ολοκληρωμένο έργο.

Ακόμη κι έτσι όμως «ανοίγει» ξανά το θέμα, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «κλειστό». Άγνωστο βέβαια, αν τα 2 χιλιόμετρα τανυθούν στο μέλλον, όπως και αν... «σφυρίξει» τελικά και για τη Λάρισα.

 

Ο θεσσαλικός

κάμπος και

η αναθεώρηση

*ΜΠΟΡΕΙ το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης να είναι πολύπλευρο και σύνθετο, ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας προτίμησε να μιλήσει στη Βουλή στοχευμένα, αναδεικνύοντας δύο καίρια ζητήματα, ένα εθνικό κι ένα τοπικό.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 24, «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας υδάτινους πόρους», αναρωτώμενος «πώς γίνεται να υποστηρίζουμε την αγροτική ανάπτυξη της χώρας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη λειψυδρία και την ερημοποίηση, με την οποία απειλούνται περιοχές της πατρίδας μας; Ο θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει να γίνει Σαχάρα!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ο Λαρισαίος πολιτικός διερωτήθη «αν είναι δυνατόν, να σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις και να μην δίνουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να σπουδάσουν εντός Ελλάδας, στο επιστημονικό πεδίο της επιλογής τους».

Ζητήματα που δεν προχώρησαν λόγω της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έστρεψε τα βέλη του ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ.

Γ.Ρ.

 

Χαλαρά

στο συνέδριο

*ΤΟ μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο έχει προγραμματισθεί το συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, για το οποίο όμως δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους Λαρισαίους «γαλάζιους».

Χωρίς εκλογές για Πολιτική Επιτροπή, χωρίς παρασκήνιο για τη διαμόρφωση συμμαχιών ή αλλαγών στο κόμμα, το συνέδριο προσφέρεται για επαφές... υψηλού τύπου (προώθηση ρουσφετιών σε υπουργούς), άφθονες σέλφι, δημόσιες σχέσεις και... γεύση από τη νυχτερινή Αθήνα.

Γ.Ρ.

 

Πετρέλαιο...

*ΆΝΟΙΞΕ η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης... Από 144 έως 252 ευρώ το ποσό που δικαιούνται οι Λαρισαίοι. Μεγαλύτερο το ποσό και περισσότεροι θα είναι φέτος οι δικαιούχοι. Θα δείξει όμως αν φανεί αρκετό το κονδύλι των 68 εκατ. ευρώ. Το Υπ. Οικονομικών ανέλαβε ρίσκο.

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν αίτηση για το επίδομα, να το εισπράξουν μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα. Απλά να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος. Δικαιούται δηλαδή επίδομα 150 ευρώ; Θα πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον 300 λίτρα πετρελαίου. Πάντως το γεγονός ότι δεν απαιτείται να προηγηθεί η αγορά του πετρελαίου, μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων.

Και κάτι άλλο σημαντικό. Φέτος όσοι κάνουν την αίτηση, θα δουν αμέσως και το ποσό που δικαιούνται... Και για να μην αδημονείτε, όσοι δεν έχετε παιδιά θα πάρετε 144 ευρώ, με ένα παιδί 158 ευρώ, με δύο παιδιά 173, με τρία 187 και με τέσσερα και πάνω παιδιά 202 ευρώ. Γι’ αυτούς που κατοικούν σε ορεινούς δήμους τα ποσά αντίστοιχα είναι 180,198, 216, 234 και 252.

Γ.Ν.

 

Παράπονο...

*ΠΟΛΛΑ τα παράπονα που εκφράζονται για τις τράπεζες τελευταίως. Ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε, ο αριθμός των υπαλλήλων συρρικνώθηκε και οι συναλλαγές στα γκισέ κάποιες φορές γίνονται με προβλήματα.

Όπως αυτό που αντιμετώπισε συμπολίτης μας σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας, που «εξεδιώχθη» από τις 1.15 το μεσημέρι επειδή οι υπάλληλοι δεν θα προλάβαιναν να τον εξυπηρετήσουν, μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών, λόγω αυξημένης προσέλευσης κοινού.

Έτυχε να μην έχει μαζί του την κάρτα συναλλαγών και ταλαιπωρήθηκε.

Δεν κατάφερε να κάνει ανάληψη χρημάτων και έφυγε θυμωμένος για να καταγγείλει το γεγονός στην εφημερίδα... με θυμό και οργή «Φορτωθήκαμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις κρατήσαμε «ζωντανές» και τώρα εισπράττουμε χείριστη αντιμετώπιση. Αντί να μας διευκολύνουν, μας ταλαιπωρούν»... Έχει άδικο;

Γ.Ν.

 

Ταλαιπωρία

*ΑΝΤΕ να βρει το δίκιο του ο συμπολίτης μας που άλλαξε πάροχο ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για το υπόλοιπο του λογαριασμού του, όταν έγινε η εκκαθάριση από την αρχική εταιρεία που ανήκε. Έγινε η διακοπή στην παροχή του φυσικού αερίου, χωρίς να ενημερωθεί, ενώ το θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί –όπως καταγγέλλει στην «Ε»- με την άμεση τακτοποίηση της οφειλής του (μόλις 20 ευρώ!) μέσω e-banking. Τώρα πρέπει να πληρώσει και τα τέλη επανασύνδεσης, ποσό που είναι πολύ περισσότερο από την οφειλή. «Προς τι αυτή η συμπεριφορά» αναρωτιέται, ενώ δεν θέλει να σκεφτεί ότι μ’ αυτόν τον τρόπο τιμωρήθηκε για την αλλαγή του παρόχου στην οποία προέβη.

Γ.Ρ.

 

Κόλπο...

* ΕΝ αρχή ην ο νεοφιλελευθερισμός. Ο λόγος για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, για «την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Στη ΔΕΗ λοιπόν καταργείται η μονιμότητα και εγκαινιάζονται... ευέλικτες προσλήψεις, ενώ με προκήρυξη θα επιλέγονται γενικοί διευθυντές (με τριετή συμβόλαια) και από τον ιδιωτικό τομέα, τα λεγόμενα και στελέχη της αγοράς. Επειδή είμαστε καχύποπτοι, το παίζουμε στοίχημα πως θα βολευτούν στελέχη με φορτωμένα βιογραφικά με μπλε... ούγια.

Για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με τέτοιο κλίμα που δεκαετίες καλλιέργησαν κυβερνήσεις και «παπαγαλάκια» ΜΜΕ, είναι αμφίβολο αν θα διαμαρτυρηθεί πολίτης και δη εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα...

Β.Κ.

 

Γκρόσο!

ΤΟ κόλπο γκρόσο όμως της ΝΔ έχει και συνέχεια για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Δηλαδή ποιος πολίτης θα διαμαρτυρηθεί επειδή στον εργαζόμενο και στον συνταξιούχο της ΔΕΗ η έκπτωση του 75% που έχει σήμερα στο ρεύμα, θα μειωθεί στο 30% όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργού Ενέργειας;

Τέλος πάντων, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, επειδή οι νεοφιλελεύθεροι είναι «μανούλες» σ’ αυτά, «εξορθολογίζουν» την τιμολόγηση των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh.

Που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά. Και η πίτα του νεοφιλελευθερισμού ολόκληρη και οι καταναλωτές «ικανοποιημένηοι.

Β.Κ.

 

Ημερίδα

* ΤΟ απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου αρχίζουν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, η έναρξη θα γίνει το Σάββατο στις 17.00 με ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά και το πέρας των εργασιών την Κυριακή 24.11 στις 18.00. Ημερίδα δηλαδή...

Β.Κ.

 

Κίνητρο;

* ΟΠΟΥ καπνός και φωτιά... Aκούγεται πως υπάρχουν σχεδιασμοί να μειωθεί στο 30% το «πέναλτι» για όσους συνταξιούχους εργάζονται. Όσοι συνταξιούχοι επιλέξουν να εργαστούν από το 2020 να μη χάσουν το 60% της σύνταξής τους αλλά το μισό. Οι ειδήμονες θεωρούν ότι αυτό το μέτρο θα αποτελέσει κίνητρο για να δηλώνουν την εργασία τους, ενώ με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στη συνέχεια θα προσαυξάνεται και το ποσό της τελικής σύνταξης. Άντε όμως μετά, να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων. Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους και σκαρφιζόμαστε από την άλλη αντικίνητρα για την αντιμετώπισή της;

Γ.Ν.

 

-------------

MPOREI OI POLITIKOI XOROI STOYS OPOIOYS ANAFERONTAI NA APEXOYN* ΜΠΟΡΕΙ οι πολιτικοί χώροι, στους οποίους αναφέρονται να απέχουν παρασάγγας. Αυτό όμως ουδόλως εμποδίζει έναν παλιό κοινοβουλευτικό να συμβουλεύει έναν νεότερο. Άλλωστε, τον Νίκο Κατσαρό και τον Γιώργο Λαμπρούλη, που έχουν καθίσει στο ψηλότερο έδρανο της Βουλής, διακρίνει ένα πράγμα: στην πολιτική τους σταδιοδρομία έμαθαν να ακούν. Έτσι γίνεται κανείς πιο σοφός...

 

 

-------------

ME TH SYNUETRA EYANUIA REMPOYTSIKA POY H MONADIKSH THS MOYSIKH

*ΜΕ τη συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα, που η μοναδική της μουσική στην «Πολίτικη Κουζίνα» αγγίζει κάθε Έλληνα, βρέθηκε ο Μάξιμος σε εκδήλωση για το αύριο των Ρωμιών της Πόλης. Ο Λαρισαίος βουλευτής ευχήθηκε «να μην σβήσει ποτέ το καντήλι του ελληνισμού στη Βασιλεύουσα...».

 

 

-------------

PETAEI H OMADA AGORASTOY PINAKAS TANIA TAZXYDROMOYN GIA APOGEIOSH

*ΠΕΤΑΕΙ η ομάδα Αγοραστού, Πινακάς - Τάνια τροχοδρομούν για απογείωση.

Ζ.

 

 

-------------

STHN EJEGERSH TON FOITHTON THS NOMIKHS TON FEBROYARIO

* ΣΤΗΝ εξέγερση των φοιτητών της Νομικής, τον Φεβρουάριο του ‘73, ο νυν Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, τότε (τιτουλάριος) Επίσκοπος Ανδρούσης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής κ. Αναστάσιος Γιαννουλάτος, μαζί με δύο φοιτητές του –νέους, τότε, κληρικούς- ήταν εκείνοι που έχοντας κρύψει κάτω τα ράσα τους τρόφιμα και φάρμακα μπήκαν στη Νομική για να τα μοιράσουν στους έγκλειστους φοιτητές. Ένας απ’ αυτούς ήταν Λαρισαίος! Πρόκειται για τον παπα – Χρήστο Χριστοδούλου, ο οποίος εκείνη την εποχή (υπό τη φοιτητική του ιδιότητα) ήταν στέλεχος της παράταξης του κινήματος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» (που είχε ιδρύσει ο αείμνηστος αγωνιστής Νίκος Ψαρουδάκης με σύνθημα «Με τον Χριστό, για τον λαό» και είχε έντονη αντιδικτατορική δράση). Ο παπα – Χρήστος κατοικοεδρεύει στον Πειραιά και υπηρετεί στην οικεία Μητρόπολη, αλλά δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αιγάνη του Δήμου Τεμπών Ν. Λάρισας, στην οποία έρχεται συχνά και ανταμώνει με συγγενείς και φίλους.

* Την περασμένη Κυριακή έδωσε το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση (με θέμα «Εκκλησία και Αντίσταση») της «Χριστιανικής Δημοκρατίας», στην Αθήνα, όπου και το αντάμωμα (φωτ.) με τον Λαρισαίο ομιλητή στην εκδήλωση, θεολόγο καθηγητή Χάρη Ανδρεόπουλο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass