Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2019 19:00
* ΟΙ δυο στρατηγοί, Δημ. Γεωργάκης και Κων. Βλάχος με τον... στρατηγό του ποδοσφαίρου Γιάννη Βαλαώρα. * ΟΙ δυο στρατηγοί, Δημ. Γεωργάκης και Κων. Βλάχος με τον... στρατηγό του ποδοσφαίρου Γιάννη Βαλαώρα.

Παλιόκαιρος

* ΑΣΤΑ, παλιόκαιρος. Με 19 βαθμούς θερμοκρασία και βροχούλα... τσιρ-τσιρ. Παλιόκαιρος...

 

Εισφορές

αγροτών (Ι)

* ΤΗΝ αντίδραση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, προκάλεσαν ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσίευμα της «Αυγής» που έκανε λόγο για διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι αγρότες θα αντιμετωπιστούν «με ιδιαίτερη ευαισθησία με ένα ευνοϊκό, καινοτόμο, δίκαιο, απλό και ελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα». Τα σχετικά δημοσιεύματα μιλούσαν για αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά ΕΦΚΑ από τα 114,67 ευρώ ανά μήνα που είναι σήμερα στα 220 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης και αγροτικούς φορείς και ανησυχία στους κυβερνώντες βουλευτές που έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. «Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν τα καθιερωμένα μπλόκα των αγροτών. Δεν είναι καιρός για τέτοια, ας μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» τόνιζαν με νόημα οι βουλευτές της ΝΔ.

Γ.Ρ.

 

Εισφορές

αγροτών (ΙΙ)

* ΤΙΣ ανησυχίες των αγροτών για τη φημολογία περί αυξήσεων στις ασφαλιστικές τους εισφορές μετέφερε ο Μάξιμος στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, μόλις προέκυψε το ζήτημα με τις δηλώσεις του για αλλαγή στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου ανήκουν πια και οι αγρότες. Ο Βρούτσης τον καθησύχασε, λέγοντάς του ότι δεν αφορούν στους αγρότες, για τους οποίους θα υπάρξει ειδική πρόνοια. Ο Λαρισαίος, ωστόσο, τον προέτρεψε να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση «για να πάψει και η σπέκουλα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Όποτε, όταν ο Χαρακόπουλος πληροφορήθηκε την επίσημη δήλωση του υπουργού Εργασίας, έσπευσε να τη χαιρετήσει από την έδρα της Επιτροπής της Βουλής που προήδρευε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί μεσολάβησης. Αφορμή ήταν η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη για το ασφαλιστικό των δικηγόρων προς τον Τσιάρα. Ο Μάξιμος πήρε την πάσα και είπε κατά λέξη: «για το ασφαλιστικό των αγροτών, μετά τις διαδόσεις των τελευταίων ημερών και την αναστάτωση που υπήρχε και τον θόρυβο που έγινε και από πλευράς κομμάτων της Αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι ήταν πολύ ουσιαστική η σημερινή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια». Μήπως βάζει ψηλά τον πήχη ο Μάξιμος...

Γ.Ρ.

 

Ανοίγει γραφείο

ο Βελόπουλος

* ΘΕΜΑ χρόνου είναι η έναρξη λειτουργίας των γραφείων του κόμματος του Κυρ. Βελόπουλου στη Λάρισα, στον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος. Ήδη χθες τοποθετήθηκε η σχετική ταμπέλα και, σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για να αρχίσει να δέχεται κόσμο. Λέτε η λειτουργία των γραφείων της «Ελληνικής Λύσης» στην πόλη μας να αποτελέσει την αφορμή για να βλέπουμε πιο συχνά στην... εκλογική του περιφέρεια τον Κυριάκο Βελόπουλο;

Γ.Ρ.

 

Γαλάζιο συνέδριο

* ΜΠΟΡΕΙ το συνέδριο της ΝΔ να προσφέρεται μόνο για δημόσιες σχέσεις, τα γαλάζια στελέχη έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν ραντεβού και μυστικές συναντήσεις με φόντο τις επερχόμενες εκλογές της ΝΟΔΕ τον επόμενο Μάιο. Δεδομένου ότι η επόμενη θητεία θα είναι σε χρόνο «νεκρό» πολιτικά, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν σοβαροί παίχτες, οι οποίοι θα θελήσουν να παίξουν και κάποιο ρόλο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που λένε μην βιάζεστε... αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογές μπορεί να μετατεθούν για αργότερα (βλέπε Οκτώβριο).

Γ.Ρ.

 

Γλέντια...

* Ε, ΡΕ γλέντια! Με το... δεξί θα ξεκινήσει ο Δεκέμβρης για τους φίλους και τους συντρόφους του ΚΚΕ. Και αυτό γιατί η επίσκεψη του Δημ. Κουτσούμπα στη Λάρισα θα συνοδευτεί με λαϊκό γλέντι, ζωντανή μουσική, φαγητό και καλό κρασί. Επί ποδός οι κλαδικές οργανώσεις και οι τομεακές επιτροπές για την οργάνωση της εκδήλωσης. Κυριακή κοντή γιορτή...

 Γ.Ν.

 

Ποτάμι

* ΤΕΣΣΕΡΙΣ είναι οι Λαρισαίοι αντιπρόσωποι, που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του ανώτερου οργάνου του «Ποταμιού», στη Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων (Με. Συ.Α.), μεθαύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του, για την αναστολή της λειτουργίας του πολιτικού κινήματος.

Ο Δημήτρης Σακατζής, η Νίκη Κατσιούρα, ο Θανάσης Γαλάνης και ο Σταύρος Τσέπας, καλούνται να καταθέσουν την άποψή τους και να ψηφίσουν.

* * *

ΤΑ μέλη της Με.Συ.Α. είναι 105 σε όλη τη χώρα. Ακούγεται ότι για όσους δεν επιθυμούν να είναι παρόντες, δίνεται και η λύση της επιστολικής ψήφου.

Αν λείπουν πολλοί, τότε μάλλον ήρθε η ώρα της διάλυσης.

* * *

ΠΡΙΝ ένα χρόνο στελέχη του Ποταμιού έλεγαν: «Μετά την αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ χρειαζόταν να επανακαθορίσουμε την πορεία μας...». Μάλλον ήταν δύσκολη η εκκίνηση και η πορεία του επανακαθορισμού.

* * *

ΟΙ τριγμοί βέβαια είχαν φανεί. Σταδιακά αποχωρούσαν μέλη του και συμπορεύονταν με τις απόψεις άλλων κομμάτων. Αλλά, πάντα υπήρχε μία βάση μελών, που διατηρούσαν σταθερά το πολιτικό κίνημα, ακόμα και αν άλλαζε όνομα, ακόμη κι αν ο επικεφαλής του έφευγε. Ίσως, κάποιοι θελήσουν να κάνουν νέα εκκίνηση... Θα φανεί την Κυριακή.

Λ.Κ.

 

Μπραζιώτης

*ΑΛΛΑΓΗ σκυτάλης είχαμε στη διοίκηση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας. Από χθες ανέλαβε ο νέος πρόεδρος, που είναι ο δικηγόρος, Χρήστος Μπραζιώτης και έρχεται στη θέση που ήταν μέχρι πρότινος ο συνάδελφός του Δημήτρης Κατσαρός.

Η ανάληψη της προεδρίας από τον Μπραζιώτη έρχεται σε μια πολύ σημαντική ημέρα για τη διαμεσολάβηση, καθώς η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε ομόφωνα ότι είναι συνταγματικό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μεγάλο μέρος των αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Εν τω μεταξύ, πέρυσι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

Κ.Γ.

 

Μέρισμα...

* ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ ο πήχης των προσδοκιών για το κοινωνικό μέρισμα. Ο προϋπολογισμός του 2020, προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο προφανώς δεν αρκεί για τη διεύρυνση κοινωνικών παροχών μιας και ένα μέρος αναμένεται να διατεθεί για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ. Οπότε, το φετινό μέρισμα δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών. Άλλωστε και ο ίδιος ο Σταϊκούρας είχε τονίσει προσφάτως ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόζονται δεν θα είναι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος θα αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης... Συνεπώς αν δεν υπάρξουν κάποιες θετικές εκπλήξεις, οι ωφελούμενοι θα είναι μόνο οι αδύναμοι. Πάντως, το ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει πως δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό του χρόνου, είναι σημαντικό. Το σκεπτικό ότι μειώνοντας τους φόρους αυξάνεται η φορολογική συμμόρφωση, άρα τα έσοδα είναι περισσότερα στα ταμεία του κράτους, αντί να πάνε στα «αζήτητα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι σωστό, λογικό, ορθό... Αρκεί βεβαίως η ελάφρυνση να είναι για όλους, μηδενός εξαιρουμένου...

Γ.Ν.

 

Έναν γιατρό!

* ΟΜΗΡΟΙ της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, νυν και προηγούμενης, βρίσκονται εκατοντάδες γιατροί - ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακολουθώντας τις προσκλήσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, μπας και αποκτήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κι όπως εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, μπήκαν κι αυτοί σε μια επίπονη διαδικασία συγκέντρωσης των αιτήσεών τους και ενημέρωσης της σχετικής εφαρμογής στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου όμως βρίσκονται μετέωροι. Στην Ελλάδα, όπου ως γνωστόν υπάρχει συνέχεια του κράτους (...), η πολιτική αδιαφορία φαίνεται ότι συναγωνίζεται την κουτοπονηριά. Εδώ και τέσσερις μήνες λοιπόν, εκείνοι συνεχίζουν να δέχονται τους ασφαλισμένους, ενώ οι συμβάσεις τους δεν έχουν ανανεωθεί και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν αν θα πληρωθούν. Σε αντίθεση με όσους δεν ανέλαβαν ποτέ καθήκοντα οικογενειακού γιατρού, οι οποίοι αμείβονται κανονικά.

Το ζήτημα είναι ότι δε τους λέει κανείς τι μέλει γενέσθαι. Και γιατί να τους το πει τώρα; Ας περάσουν πρώτα οι χειμερινοί μήνες με τις ιώσεις και μετά βλέπουμε... δικαιούνται να σκέφτονται και ποιος θα τους διαβεβαιώσει για το αντίθετο.

Έναν γιατρό παρακαλώ!

Δ. Χατζ.

 

Στέγη

* ΤΟ πράσινο φως έδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση του οράματος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down Θεσσαλίας, να αποκτήσουν τα άτομα με σύνδρομο Down τη δική τους στέγη στη Λάρισα.

Και όχι οποιαδήποτε στέγη. Ένα όμορφο κτίσμα στο κέντρο της Λάρισας, όπου στεγαζόταν το Λαρισαϊκό Ωδείο, στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 6, κτίριο ιδιοκτησίας του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας. Με αυτή την απόφαση, παράλληλα διασώζεται και ένα κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας, ένα κτίσμα που αντιστάθηκε στην ισοπέδωση για την ανέγερση μίας ακόμη πολυκατοικίας και θα μείνει φρουρός της μνήμης.

Λ.Κ.

 

Μαμούθ

*ΑΣ δούμε λίγο τους αριθμούς: Μια υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού από το 2012, με 77 κατηγορούμενους, εδώ και χρόνια ερχόταν στα πινάκια αλλά μετά από πολλές αναβολές ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν από 7 περίπου μήνες. Μετά από 16 συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε. Οι 67 κρίθηκαν αθώοι, ενώ κανένας δεν θα μπει στη φυλακή. Τόσο μεγάλη δικογραφία, χωράει στον «κουβά»; Κι όμως...

Κ.Γ.

 

Παράβολο

* ΓΙΑ μόλις 3 ευρώ παράβολο που δεν πλήρωσαν, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον νέο πίνακα 1.200 αναπληρωτές ειδικής αγωγής.  «O κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, όχι μόνο να μη διοριστούν ως μόνιμοι αλλά και να μην προσληφθούν ως αναπληρωτές αφού ο πίνακας είναι ενιαίος. Έπειτα από την ανάρτηση των πινάκων ειδικής αγωγής την Τετάρτη 20/11/ 2019, ήταν πολλές οι διαμαρτυρίες συναδέλφων αναπληρωτών που έχουν υποβάλει την αίτησή τους για υπαγωγή στους πίνακες ειδικής αγωγής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού από τον ενιαίο πίνακα γιατί φέρονται ότι δεν πλήρωσαν έγκαιρα το απαιτούμενο παράβολο εξ’ αιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος και όχι από δική τους υπαιτιότητα» αναφέρει ο πρόεδρος των Δασκάλων Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου. Στη Λάρισα αρκετοί εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και ο Σύλλογος ζητά την άμεση παρέμβαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος αλλά και του Υπουργείου Παιδείας ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Είναι μεγάλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν να μείνουν απ’ έξω.

Ν.Π.

 

Στο Πεντάγωνο

* ΣΤΟ Πεντάγωνο βρέθηκε η Λαρισαία βουλευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου. Τη δέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παπαγιωτόπουλος στο γραφείο του, όπου την ενημέρωσε για «ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, ενώ έθεσε με τη σειρά της θέματα που αφορούν στον νομό Λάρισας», όπως ανέφερε η βουλευτής. Η οποία, μετά τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι «ο υπουργός είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή». Να κοιμόμαστε ήσυχοι δηλαδή...

Δ.Χ.

 

Αμίαντος

*ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή κατέθεσε χθες η Λαρισαία βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Λιακούλη σχετικά με τον αμίαντο, με τον οποίο έρχονται καθημερινά σε επαφή οι δικαστικοί υπάλληλοι. Τα ξέρει η Λίτσα από πρώτο χέρι, καθώς μέχρι πρότινος ήταν από αυτές που έγδερνε τα πατώματα καθώς ήταν συνεχώς πάνω – κάτω στο Μέγαρο. Δικαίως και εύστοχα το επισημάνει. Έτσι όμως όπως πάει η κατάσταση στο Δικαστικό Μέγαρο, οι υπάλληλοι πιο πολύ κινδυνεύουν από τις δικογραφίες παρά από τον αμίαντο. Έχουν γίνει βουνό και στοιβάζονται επικίνδυνα δίπλα από τα κεφάλια τους.

Κ.Γ.

 

Συμβασιούχοι

* ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ στον Δήμο Κιλελέρ, του οποίου η σύμβαση έχει λήξει, καταγγέλλει στην «Ε» ότι «λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαιώσεων των ενσήμων, των δύο τελευταίων μηνών εργασίας (Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου) από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, δεν μπορεί να εγγραφεί στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ».

Μάλλον έφτασε στο αμήν...

Λ.Κ.

 

Κάπνισμα

ΔΙΑΚΩΜΩΔΟΥΝ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών για το κάπνισμα:

-1142 εκεί;

-Πείτε μου.

-Ο μισθός μου έγινε καπνός.

* * *

-1142 εκεί;

-Παρακαλώ πείτε μου.

-Κάνει ό,τι της καπνίσει!

* * *

-Του είπατε να σταματήσει το κάπνισμα και δεν σας άκουσε;

-Πάρτε το 1142.

----------

ATYPH PARDOSH PARALABH THS PROEDRIAS THS EPITROPHS ELLHNOGERMANIKHS

 

 

* ΑΤΥΠΗ παράδοση - παραλαβή της Προεδρίας της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας της Βουλής. Ο Χρήστος Κέλλας παρέδωσε τη σκυτάλη στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, με τον Λαρισαίο να αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου. Ο Χρήστος Κέλλας διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής στα «δύσκολα» χρόνια, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τότε που η λέξη «ελληνογερμανική φιλία» ήταν απαγορευμένη...

Ο Λαρισαίος, όλα αυτά τα χρόνια, προώθησε σημαντικά ελληνικά θέματα, ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς και δημιούργησε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, τα γνωρίζει όλα αυτά και βασίζει πολλά στη στενή συνεργασία τους.

----------

ENUOUYSIASMENOI APO TH FILOJENIA KAI IKANOPOIHMENOI APO THN YPODOXH TOYS

 

 

* ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ από τη φιλοξενία και ικανοποιημένοι από την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι τοπικοί φορείς, δήλωσαν στην «Ε» οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας της Κορέας, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους σε χωράφια με ακτινίδια στον Πυργετό. Το επίσημο πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ανάλογες περιοδείες και σε άλλες περιοχές με ακτινίδια στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξέτασαν θετικά την πρόταση των ανθρώπων που ανέλαβαν τη φιλοξενία τους, να παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα και να επισκεφθούν τα Μετέωρα. Σε γεύμα που ακολούθησε, σε ξενοδοχείο στον Παλαιό Παντελεήμονα, οι Κορεάτες δεν ήξεραν τι να πρωτοκοιτάξουν. Την εκπληκτική θέα που πρόσφερε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα ή τα νόστιμα εδέσματα (ποικιλία κρεατικών) που παρέλασαν από μπροστά τους. Χαριτολογώντας ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γ. Λαδόπουλος πείραξε τον οικοδεσπότη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Βλάχο, λέγοντας: «Θανάση, φέρε τα συμβόλαια, νομίζω οι Κορεάτες είναι έτοιμοι να υπογράψουν…».