Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2019 19:00
*ΙΔΙΑ κοψιά ο γιατρός κι ο οδοντίατρος, ψιλόλιγνοι κι οι δυό τους. Και παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας, συναινετικών προσεγγίσεων. Ο δήμαρχος κι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεννοούνται πολύ εύκολα όταν χρειάζεται.  Ζ. *ΙΔΙΑ κοψιά ο γιατρός κι ο οδοντίατρος, ψιλόλιγνοι κι οι δυό τους. Και παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας, συναινετικών προσεγγίσεων. Ο δήμαρχος κι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεννοούνται πολύ εύκολα όταν χρειάζεται. Ζ.

Δυστυχώς

* ΦΥΣΙΚΑ και θα γκρίνιαζαν στελέχη της τοπικής ΝΔ για τη μη αξιοποίησή τους στη διοίκηση των νοσοκομείων. Γιατί διαχρονικά έχει αποδειχθεί –από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις– ότι προτεραιότητα στις δημόσιες θέσεις, στα δημόσια αξιώματα, έχουν τα κομματικά στελέχη.

Απλά κάθε φορά αλλάζουν οι γκρινιάρηδες. Αν για παράδειγμα βάλει παραπάνω καθηγητές, γκρινιάζουν οι δάσκαλοι, αν βάλει Λαμιώτες γκρινιάζουν οι Λαρισαίοι κ.λπ.

Όμως η διοίκηση των νοσοκομείων, η διοίκηση των μονάδων υγείας απαιτεί ξεχωριστές γνώσεις. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για παράδειγμα, αν εξετασθεί με οικονομικούς όρους, είναι η μεγαλύτερη οικονομική μονάδα της Θεσσαλίας, με 1.000 τόσους εργαζόμενους και προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς να υπολογισθεί η πολιτική του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, για πληρωμή στα εξωτερικά ιατρεία, περίθαλψη ανασφάλιστων κ.λπ. Είναι νοσοκομεία που παράσχουν υπηρεσίες υγείας, αφορά σε ανθρώπινες ζωές. Ε, τα κόμματα στη χώρα μας επιμένουν να τακτοποιούν, συνήθως, ημετέρους…

Β.Κ.

 

Σεβαστός

* ΑΝ δεν το διαβάσατε στη χθεσινή «Ελευθερία», αναζητήστε το άρθρο του ακούραστου εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», Κώστα Σπανού. Για τα λησμονημένα βαφτιστικά των Θεσσαλών, όπως ο Δούκας, η Δούκω, ο Σεβαστός και η Σεβαστή.

Στην εποχή της εύπεπτης αναφοράς, της μιας και μάλιστα γρήγορης ματιάς στον τίτλο μιας είδησης - χωρίς εμβάθυνση δηλαδή – για πολλοστή αναφορά γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα του έργου και των παρεμβάσεων σαν αυτές του κ. Σπανού μέσω της εφημερίδας.

Να παρακολουθείς δηλαδή τις «Αγριες Μέλισσες» αλλά να είσαι διαβασμένος…

Β.Κ.

 

Κολύμβηση

* ΑΚΟΜΗ δεν ξεκίνησαν τα μαθήματα κολύμβησης στα σχολεία και το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώνεται. Πάντως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να το τρέξει το θέμα και έτσι έστειλε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης όλης της χώρας, έγγραφο που τους ζητά να διαθέσουν τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής για να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Αυτά θα έπρεπε να είναι λυμένα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ν.Π.

 

Πληρωμές

* ΘΑ… βρέξει χρήματα από αύριο, μιας και στην τρέχουσα εβδομάδα θα πληρωθούν σε χιλιάδες δικαιούχους συντάξεις, επιδόματα και προνοιακά προγράμματα... Η αρχή θα γίνει με την καταβολή του επιδόματος παιδιού, τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα. Επίσης, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα καταβληθούν: το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου), της Στεγαστικής Συνδρομής, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και η σύνταξη υπερηλίκων και το επίδομα Ομογενών. Από την Τρίτη θα ξεκινήσει και η πληρωμή συντάξεων του Δεκεμβρίου και πολύ νωρίτερα φέτος λόγω των εορτών των Χριστουγέννων οι συντάξεις του Ιανουαρίου. Χαρμόσυνα νέα...

Γ.Ν.

 

Επενδύσεις...

* ΔΕΝ έκανε το χατίρι των οικονομολόγων της Θεσσαλίας που επέμειναν να ζητούν και νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, για τη δράση "Επενδύω στη Θεσσαλία" η περιφέρεια.

Το ενδιαφέρον που προκλήθηκε για το πρόγραμμα που προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων εντός της Θεσσαλίας, από 50.000 έως 400.000 ευρώ, έχει προκαλέσει, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μεγάλο ενδιαφέρον. Θα προλάβαιναν έτσι να βοηθήσουν στη σύνταξη και άλλων φακέλων. Τώρα θα πρέπει να βιαστούν όλοι. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής λήγει στις 29 Νοεμβρίου. Συμβολική ημέρα, στην Black Friday…

Γ.Ν.

 

Αδικημένοι

* Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επαίρεται για τις γρήγορες επιδόσεις της στις φοροελαφρύνσεις. Δικαίως κατ’ αυτήν, αδίκως για άλλους. Στον κατάλογο όμως των ευεργετηθέντων του φορολογικού υπάρχουν παραλείψεις. Προφανώς γι’ αυτό σπεύδει να προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες ως απάντηση στη γόνιμη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Το αν ληφθεί πρόσθετη μέριμνα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και ιδίως για τους μισθωτούς, μένει να το δούμε. Μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή. Πάντως οι μισθωτοί για την ώρα είναι αδικημένοι. Θα μπορούσε να δοθεί και σ’ αυτούς ένα μέρος του υπερπλεονάσματος. Να τους επιστραφεί ενδεικτικά ένα τμήμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Θα δινόταν έτσι και συμβολικά ένα μήνυμα ανταπόδοσης προς εκείνο το κομμάτι της μεσαίας τάξης που έχει σηκώσει τα βάρη της κρίσης. Και μάλιστα σ’ αυτούς που δεν έχουν κανένα περιθώριο διαφυγής...

 Γ.Ν.

 

Προβληματισμός...

* ΠΟΛΛΗ συζήτηση και προβληματισμός προέκυψε τελευταίως για το δέρμα γαϊδάρου και για την παρασκευή κινέζικων παραδοσιακών φαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό των ζώων αυτών μέσα στην επόμενη πενταετία...

"Στην Ελλάδα δεν ανησυχούμε", τα κακεντρεχή και δηλητηριώδη σχόλια που εκτοξεύονται... ένθεν κακείθεν.

 Γ.Ν.

 

Χρωστούμενα

* «ΔΕΝ υπάρχει κίνδυνος παραγραφής (όπως ακούγεται) των χρημάτων που οφείλονται από την επιχείρηση, στους πρώην εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», διευκρινίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ν. Λάρισας, καθησυχάζοντας όσους αναστατώθηκαν από φήμες που κυκλοφόρησαν. Ετσι, για να μην περάσουν μαύρα Χριστούγεννα, χάνοντας και την ελπίδα τους ότι δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα, ενώ καταγγέλλει «παραπληροφόρηση που γίνεται από διάφορους και με διάφορους τρόπους, πατώντας πάνω στη δικαιολογημένη ανησυχία των συναδέλφων – πρώην εργαζόμενων της επιχείρησης».

Τέλος, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι αυτό επιβεβαιώθηκε μετά από επικοινωνία με τον δικηγόρο - σύνδικο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της εκκαθάρισης της εν λόγω εταιρείας, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου θα παρευρίσκεται και ο σύνδικος, για να ενημερώσει έγκυρα για τη διαδικασία, τις εξελίξεις, καθώς να απαντήσει σε ερωτήματα που υπάρχουν.

Λ.Κ.

 

Χαρτούρα

* ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η προσκόμιση στις Δ.Ο.Υ. ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης από την 1 Δεκεμβρίου 2019, καθώς ξεκινά η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του αναβαθμισμένου Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Που σημαίνει, μείον δύο πιστοποιητικά στη χαρτούρα που έχουν να μαζέψουν οι πολίτες και παράλληλα λιγότερη δουλειά για τους υπαλλήλους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Κάλλιο αργά, παρά αργότερα… Άντε, με το καλό και σε άλλα δικαιολογητικά.

Λ.Κ.

 

Ζωή

* ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ το 1969, στην Αυστραλία, ένας μετεωρίτης, ο οποίος χρονολογείται δισεκατομμύρια χρόνια. Πενήντα χρόνια μετά, διεθνής επιστημονική ομάδα που τον μελετούσε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στο εσωτερικό των αστεροειδών - από τους οποίους προέρχονται οι μετεωρίτες - λαμβάνουν χώρα χημικές αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία απαραίτητων, για τη συντήρηση ζωής, στοιχείων». Αν θέλουμε τόσα χρόνια να αποκαλύψουμε πως κάπου εκεί έξω υπάρχει ζωή, δεν μας φτάνουν δέκα ζωές για να τη βρούμε. Βέβαια, αν αυτή η έρευνα γινόταν στην Ελλάδα, θα λέγαμε ότι η μεγάλη καθυστέρηση των αποτελεσμάτων είναι απολύτως αναμενόμενη, και όχι λόγω της αδυναμίας των επιστημόνων μας, αλλά λόγω του ότι θα χρηματοδοτούνταν με το σταγονόμετρο.

 Λ.Κ.

 

Εισφορές

* TΟΝ Ιανουάριο θα κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί. Δηλαδή για νέο μας το λέει; Με το ΤΕΒΕ αυτό δεν γινόταν; Το παλιό με το νέο συναντιούνται!

Λ.Κ.

 

Κλάδεμα γιορτινό

* ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟ από το κλίμα των ημερών, κλάδευε χθες τα δέντρα στα πεζοδρόμια της οδού Μανωλάκη, συνεργείο της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Τους έδινε σχήμα χριστουγεννιάτικης μπάλας!

Θα βάλουν και φωτάκια;

Πάντως, το αποτέλεσμα της δουλειάς τους ήταν εντυπωσιακό και άλλαξε την εικόνα της οδού.

Λ.Κ.

 

Τελεσίγραφο

* ΤΟ τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη σε αντεξουσιαστές και συλλογικότητες να εγκαταλείψουν τις καταλήψεις είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν η κυβέρνηση υποστηρίζει το έργο της με δημοσκοπήσεις και οι πολίτες δείχνουν να συμφωνούν με το… αντικαπνιστικό νομοσχέδιο αλλά και την άρση του ασύλου κ.λπ.

Όταν οι επεμβάσεις της αστυνομίας εξωραΐζονται, όταν η αστυνομοκρατία βαφτίζεται αποκατάσταση της «ελευθερίας» του λόγου στα πανεπιστήμια για παράδειγμα. Όταν η Πολιτεία αναθέτει στην αστυνομία την «επίλυση» θεμάτων που θα έπρεπε να συζητηθούν και επιλυθούν από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της.

Την ώρα λοιπόν που η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε ετοιμότητα για να εισβάλει σε καταλήψεις, η «Ελληνική Λύση» του Κυρ. Βελόπουλου επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί λέτε; Γιατί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της «όταν η κυβέρνηση ανοίγει διάλογο με παράνομους, δίνοντας προθεσμία να σταματήσουν να παρανομούν, τότε γίνεται αστεία η κατάσταση».

Έχουμε να ζήσουμε… ωραίες ατμόσφαιρες.

Β.Κ.

 

Βασιλόπιτα

* ΜΠΟΡΕΙ να είναι λιγάκι νωρίς, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι Σύλλογοι της Λάρισας ήδη ετοιμάζουν τις εκδηλώσεις τους για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Έτσι έφτασε και στην «Ε» η πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση από τον σύλλογο «Φίλες της Αγάπης» που θα κόψει βασιλόπιτα στις 26 Ιανουαρίου. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Είναι πολλοί οι σύλλογοι και πρέπει να προλάβουν να κατοχυρώσουν την ημερομηνία, ακόμη και αν πρόκειται για εκδήλωση που θα γίνει του χρόνου.

Ν.Π.

 

Ατμισμα

* ΑΠΟ τους καπνιστές της εποχής, που ο κάουμποϊ διαφήμιζε στον κινηματογράφο γνωστή εταιρεία τσιγάρων, μέχρι το σημερινό ηλεκτρικό τσιγάρο και τους ατμιστές, στον τομέα της επικοινωνίας έχουν συντελεσθεί κοσμογονικές αλλαγές.

Αυτό που επίσης βελτιώθηκε είναι και το μεσοδιάστημα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος με τις βιομηχανίες – μέσω διαφημίσεων και χρηματοδοτήσεων – να εμποδίζουν τη δημοσίευση της αλήθειας.

Σήμερα, δειλά - δειλά, βλέπουν το φως οι πρώτες ιατρικές αναφορές όπου θάνατοι νέων, από πνευμονοπάθειες («πνεύμονας ποπ κορν») αποδίδονται στο άτμισμα. Σκαλίζοντας τα δημοσιεύματα όλο και κάπου θα συναντήσετε αναφορές επιστημόνων που μετά από «έρευνες» (σ.σ. με το αζημίωτο) βεβαίωναν ότι το άτμισμα είναι αθώο. Η πρόθεση της εξαπάτησης των πολιτών είναι το μόνο που δεν άλλαξε στις δύο εποχές…

Β.Κ.

 

Σύνταγμα

* ΑΣΤΡΑΨΕ και βρόντηξε στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Μάξιμος «γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ασχολήθηκε επισταμένως με τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, τα θρησκευτικά σύμβολα και τον ρόλο της Ορθοδοξίας. Θέματα τα οποία είναι λυμένα από την ημερομηνία γέννησης του ελληνικού κράτους.

Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση, υπερίσχυσαν οι ιδεοληψίες, η αποστροφή στις παραδόσεις μας, η αμφισβήτηση της ταυτότητας και της ιστορίας μας. Το Σύνταγμά μας, όμως, ο νομικός μας πολιτισμός, έχουν εξασφαλίσει τη μέγιστη ισορροπία μεταξύ της επικρατούσας θρησκείας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία όμνυαν και οι αγωνιστές του ‘21 -που σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε τη συμπλήρωση δύο αιώνων από τότε- και της ελευθερίας της θρησκευτικής έκφρασης κάθε επίσημα αναγνωρισμένης θρησκείας, ομολογίας ή δόγματος. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, καμία αλλαγή και καμία τροποποίηση».

 ***

* «ΚΑΜΙΑ επίσης τροποποίηση δεν απαιτείται για την ορκωμοσία των βουλευτών, συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Χαρακόπουλος. Ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα να ορκίζεται κάποιος εάν είναι πιστός Χριστιανός, στο Ευαγγέλιο, ή στο Κοράνι για τους μουσουλμάνους συναδέλφους μας, ή με πολιτικό όρκο αν έχει οποιοδήποτε κώλυμα. Για ποιον λόγο να επιβληθεί σε όλους ο πολιτικός όρκος; Γιατί οι λίγοι να επιβάλλουν στους πολλούς τα πιστεύω τους; Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση οι ιδεοληπτικές εμμονές κάποιων, από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, να επιβληθούν έναντι της πλειοψηφίας και των παραδόσεών μας».

 

--------

STON EFKA PRON OEAD EPI THS ERYUROY STAYROY

*ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ, πρώην ΟΑΕΕ επί της Ερυθρού Σταυρού, δεν φοβούνται καθόλου για τις καρέκλες τους.

Ζ.

 

--------

STHN POLH TOY KAFE ME TO KALAMAKI STHN KLASIKH KINHSH ANADEYSHS

*ΣΤΗΝ πόλη του καφέ, με το καλαμάκι στην κλασική κίνηση ανάδευσης, ο αντιπολιτευόμενος Παν. Γούλας. Με τον φρέντο δεν γίνεται όμως να του πουν και το φλιτζάνι, να δει πώς θα πορευτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζ.

 

--------

MONO NA KERDISEI EXEI O AKHS NASIOKAS AKOYGONTAS TON PALIO

*MONO να κερδίσει έχει ο Ακης Νασιώκας ακούγοντας τον παλιό Αντ. Πράπα. Είναι βέβαια σε διαφορετικές παρατάξεις, αλλά όχι και τόσο μακριά πολιτικά...

Ζ.

 

--------

O DHMAROS TEMPON G MANOLHS TO SKEFTETAI NA ARXISEI

*Ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης το σκέφτεται ν’ αρχίσει να βγάζει κι ο ίδιος τα κάστανα απ’ τη φωτιά.

Ζ

 

--------

MEXRI ANASTASIOY GIANNAKOPOYLOS FTANEI O P KRIKKHS TOY KKE

*ΜΕΧΡΙ Αναστασίου-Γιαννακόπουλο φτάνει ο Π. Κρίκης του ΚΚΕ, δεν πάει παραπέρα από τους συνοριοφύλακες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass