ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2019 19:00
* Ο Κ. Αγοραστός έκανε σαπόρτ στη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, λέγοντας τα δικά του «τραγούδια».  Ζ. * Ο Κ. Αγοραστός έκανε σαπόρτ στη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, λέγοντας τα δικά του «τραγούδια». Ζ.

Ασκόπως

*-ΚΑΛΑ, τι ήρθες στο γραφείο σήμερα; Δεν είπε η κυβέρνηση όχι στις άσκοπες μετακινήσεις;

Ο Λαρισαίος επέπληξε χθες τον συνάδελφό του.

- Μα τι λες... Στη δουλειά ήρθα...

-Ναι, αλλά... Αφού φύρα είσαι...

Ζ.

 

Προειδοποιήσεις

*- ΚΙ εντάξει ο Γηρυόνης, έφερε αλλαγή καιρού αλλά όχι και το τέλος του κόσμου. Μα είναι έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα η παρατεταμένη βροχή;

Ο Λαρισαίος δυσφορούσε με τις προηγηθείσες προειδοποιήσεις που ανησύχησαν τον κόσμο. Που τον έστελναν να φτιάξει Κιβωτό για να γλιτώσει.

- Εντάξει ο Γηρυόνης, τα βόδια του ποιοι θεωρούν ότι είναι;

Ζ.

 

Τα έστρωσε

*ΕΚΤΟΣ από βροχή είχε και αέρα, όμως. Κι έτσι το πρωί η Λάρισα βρέθηκε να έχει στρώσει τα χαλιά της. Σε καταπληκτικές μπορντοπορτοκαλοκαφεκίτρινες αποχρώσεις, ούτε απ΄ τη Μοιραράκη να είχε ψωνίσει. Τα φυλλοβόλα ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, κατέθεσαν τις φυλλωσιές τους σε πάρκα, πλατείες αλλά και πεζόδρομους. Φύλλα που όμως αν δεν σκουπιστούν μετατρέπονται εύκολα σε γλιστερό στρώμα, παγίδες ιδίως για τακουνοφόρες κυρίες.

Ζ.

 

Ταιριάζει

*ΚΙ όμως πολιούχος της Κατερίνης είναι η Αγία Αικατερίνη, γιόρταζαν χθες οι γείτονες.

Καθόλου τυχαίο που έλεγαν και λένε κάποιοι «θα πάμε αύριο στην Εκατερίνη», εντάξει γελάκια αλλά υπάρχει βάθος. Η Κατερίνα ήταν Κατερίνη στα χωριά, άρα ο άλλος μιλούσε πολιτισμένα αθηναίικα.

Ζ.

 

Κάπνισμα

*- ΝΑΙ, 1142 εκεί;

- Μάλιστα.

- Εδώ στη δουλειά κάνουν ό,τι τους καπνίσει.

Όχι που θα έμενε στο απυρόβλητο το τετραψήφιο του αντικαπνιστικού, το λεγόμενο και ‘’ρουφιανοτηλέφωνο’’. Ο άλλος έλεγε ότι τον κατήγγειλαν που το βραδάκι κάπνιζε το τζάκι του.

* * *

*- ΑΝ πάρεις το 1142, εγώ θα πάρω την εφορία και θα πω ότι δεν κόβεις αποδείξεις.

- Και εγώ θα πάρω την πολεοδομία να σε καταγγείλω για το αυθαίρετο που έχεις.

- Κι εγώ θα πω στη γυναίκα σου ότι έχεις φιλενάδα.

- Καλά, άντε κάπνισε.

* * *

*ΚΙ ο Μ. Γ. αποκάλυψε.

-Με κοιτούσε τόσο περίεργα ένας τύπος στα αλλαντικά του σουπερμάρκετ, που όταν ήρθε η σειρά μου παρήγγειλα βραστή γαλοπούλα αντί για καπνιστή, δεν ξέρεις πού μπορεί να μπλέξεις...

Ζ.

 

Εκλογές ΚΕΔΕ

* ΚΑΙ θεσσαλικό χρώμα έχουν οι μεθαυριανές εκλογές για την ανάδειξη του πανελλαδικού οργάνου στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, επικεφαλής κίνησης με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, διεκδικεί την εκπροσώπηση στο 31μελές Δ.Σ., στο οποίο οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι δεδομένοι. Με τους δημάρχους Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου και Μενεμένης- Αμπελοκήπων Λαζ. Κυρίζογλου, καίτοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο να μάχονται για την «πρωτιά» και την ανάληψη της προεδρίας στην ΚΕΔΕ.

Παρότι οι προερχόμενοι από το κυβερνών κόμμα δήμαρχοι, έχουν τον πρώτο -και πλειοψηφικό- λόγο στο όργανο που θα εκλεγεί την Πέμπτη, κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι οι εκλογές. Γιατί πέρα από τα πρόσωπα, αναμετρώνται διαφορετικές πολιτικές λογικές που διαπερνούν ακόμη και αυτό το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

* * *

* ΛΟΓΙΚΕΣ που τελικά αφορούν και τον τελευταίο δημότη της χώρας. Κι αυτό γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα και από τη συλλογική της έκφραση θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα: αν και σε ποιο βαθμό θα επιτρέψει την εκχώρηση ανταποδοτικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους το κέρδος συχνά είναι πάνω από το όφελος. Δίλημμα το οποίο μπορεί να τίθεται με όρους στενά οικονομικούς, αφορά όμως στην ποιότητα των υπηρεσιών, την οικονομική ανεξαρτησία των δήμων, φυσικά το φθηνό ή ακριβό νερό, εντέλει δε τον ίδιο τον ρόλο αλλά και την ύπαρξη της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό ακόμη και στα στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ, υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν αυτοδιοικητικά, απέναντι σε όσους ελαφρά τη καρδία θα καλοέβλεπαν την άλωση τομέων και υπηρεσιών από αμιγώς επιχειρηματικά συμφέροντα.

* * *

* ΠΕΡΑΝ τούτων η υποψηφιότητα Καλογιάννη, σχεδόν επιβάλλεται και από την ανάγκη μια μεγάλη πόλη όπως η Λάρισα, να βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων και των εξελίξεων (όπως συνέβη και στο παρελθόν), αφού μόνο οφέλη μπορεί να έχει.

Δ.Χ.

 

Προετοιμασία

*ΟΠΟΤΕ «Το ΕΣΥ στο χακί». Μόνο να πανηγυρίζει μπορεί η ‘’Ελεύθερη Ώρα’’ με την τοποθέτηση αποστράτων σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων. Να όμως που ανησυχεί κιόλας. Αφού συμπληρώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει «προετοιμασία για κάτι άσχημο». Άραγε «περιμένουν τουρκική επίθεση, εξέγερση λαθρομεταναστών ή και τα δύο;» (Όταν έχεις την παρανόηση στο τσεπάκι).

Ζ.

 

Οι μπαγλαμάδες

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι στο αγαπημένο τους θέμα.

- Γιατί οι ξανθές τρώνε κάστανα; Για να γίνουν καστανόξανθες.

* * *

*- ΠΩΣ με κόβεις κοπελιά;

- Για άντρα έγχορδο;

- Δηλαδή;

- Μπαγλαμά.

* * *

*- ΑΣΕ με στα ‘’Ζάρα’’ μου λέει η γυναίκα μου, κάνε ένα κύκλο με το αμάξι δύο λεπτά θα κάνω, τελικά έχω κάνει 62 γύρους και λογικά στον επόμενο θα πέσει η καρό σημαία του τερματισμού.

Ζ.

 

Ισχύς υπουργών

*ΜΕΤΑ τον διοικητή ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Φώτη Σερέτη, ακολούθησε κι ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Δημ. Κατσικονούρης, επίσης εκ Λαμίας προερχόμενος. Κι όλοι κατάλαβαν ότι ο ισχυρός παίκτης στον διορισμό των διοικητών ήταν αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας.

* * *

*ΑΛΛΑ κι ο Καρδιτσιώτης υπουργός Δικαιοσύνης δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Εκτός από τους υποδιοικητές ΥΠΕ τώρα έπαιξε το σύστημα ‘’Κων-Κων-Κων’’. Λέγεται λοιπόν ότι υποστηριζόμενοι από τον Κων. Τσιάρα είναι ο Καρδιτσιώτης Κων. Γρηγορίου διοικητής στο νοσοκομείο Τρικάλων κι ο Τρικαλινός Κων. Πατέρας, που τους βγήκε και λιγάκι σιτεμένος, διοικητής στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

* * *

*ΕΚΕΙΝΟΙ που υπέστησαν νέα ήττα, άλλη μία επί διακυβέρνησης ΝΔ, ήταν οι Λαρισαίοι γαλάζιοι βουλευτές. Και η Στ. Μπίζιου μπορεί ως καινούργια να μην είχε απαιτήσεις, Μ. Χαρακόπουλος όμως και Χρ. Κέλλας αγνοήθηκαν παντελώς. Κι εδώ ταιριάζει το ‘’ενός κακού μύρια έπονται’’ καθώς άμα δεν γίνεις υπουργός...

Ζ.

 

Στολισμός

* ΑΠ’ τον Νοέμβριο στολίζει τη Νίκαια ο Δήμος Κιλελέρ για τα Χριστούγεννα.

Βιάζονται να φέρουν το γιορτινό κλίμα. Ειδικά συνεργεία τοποθετούν τους ιστούς με τα λαμπιόνια σε κεντρικό δρόμο, επί της οδού Φαρσάλων, για τη μεγάλη γιορτή.

Στολισμό περιμένουν και οι άλλες κοινότητες του δήμου...

Λ.Κ.

 

Στην απέξω

*ΟΥΤΕ πρόθυμοι πασοκτζήδες αξιοποιήθηκαν, βενιζελικοί και άλλοι που προσφέρθηκαν, έμειναν στο ράφι. Δεν περίσσευαν θέσεις για γενναιοδωρίες και ανοίγματα.

* * *

*ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ, προαγόμενοι κατά κανόνα, παλιοί υποδιοικητές των κυβερνήσεων Σαμαρά ή και Καραμανλή. Να, σαν τον Γρ. Δασταυρίδη, ο οποίος όμως αποκλείστηκε. Όπως προαναφέρθηκε οι Λαρισαίοι στην απέξω. Ειπώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν δοκιμασμένοι, έμπειροι. Άλλοι είπαν ότι πρόκειται για παλιά υλικά, ενώ ο Μητσοτάκης άλλα υποσχόταν.

* * *

* Ο λόγος για το Μητρώο Στελεχών, από το οποίο θα αντλούνταν εκείνοι με τους οποίους θα κυβερνούσε και το οποίο έμεινε αχρησιμοποίητο.

Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης τήρησε τον λόγο του. Προεκλογικά έλεγε: «Τι προτιμάει ο κόσμος, να έχουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες που θα αξιολογούνται;» Και κάπως έτσι αποκλείστηκαν οι ενδιαφερθέντες για διοικητές Γ. Καραβάνας, Γ. Αδαμούλης και Ρ. Καραλαριώτου.

* * *

*ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ θριάμβευσε ξανά το δίκτυο το σχετιζόμενο με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Όπως είχε συμβεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, όσοι διέθεταν αυτό το λαμπρό μεταπτυχιακό στο σπουδαίο ως γνωστόν ΕΑΠ, το ανυπέρβλητο σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, αυτοί κρατούσαν το κλειδί που άνοιγε την πόρτα του διοικητή. Το ‘’χαρτί’’ ήταν ακαταμάχητο ή οι κτηθείσες διασυνδέσεις;

Ζ.

 

Απερίγραπτος

*ΜΕ τον βαρύγδουπο τίτλο ‘’Καθηγητής Διαιτησίας’’, να φιγουράρει από κάτω, ο Παν. Βαρούχας αγόρευε πάλι στην ‘’Αθλητική Κυριακή’’ της κρατικής τηλεόρασης. Πανεπιστημιακός και βάλε, αυτός που ζητάει «να παίζεται το παιχνίδι επί ίσους όρους», είπαμε καθηγητής αλλά όχι και φιλόλογος. Και εκτέθηκε ξανά, όχι τόσο στο ματς της ΑΕΛ αλλά σ΄ εκείνο της ΑΕΚ με τον Άρη. Όπου τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι του καναλιού στις αμφιλεγόμενες φάσεις, που μόνο τέτοιες δεν ήταν μάλλον εξόφθαλμες έδειχναν, κι εκείνος απαντούσε με ασυναρτησίες. Όταν δεν τους αγνοούσε. Διαιτητές στο γήπεδο, διαιτητές στο VAR, χρειάζονται όμως διαιτητές και στο γυαλί.

Ζ.

 

Ο αφελής

*ΟΙΚΤΙΡΕΙ τον τρόπο επιλογής των διοικητών και από προηγούμενες κυβερνήσεις ο Κώστας Μπαργιώτας, πρώην βουλευτής αλλά και νοσοκομειακός γιατρός. «Με την κυβέρνηση της ΝΔ τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία», επισημαίνει. «Ξαναγυρίσαμε στους απόστρατους. Η πλάκα είναι πως η δυσαρέσκεια όσων έμειναν στην απέξω είναι έκδηλη. Ακούω ανθρώπους παντελώς άσχετους να δηλώνουν δυσαρεστημένοι που δεν εκλήθησαν να σώσουν τα νοσοκομεία. Κι ας μην ξέρουν τίποτα απολύτως. Πάντα είχα την απορία στο μεταξύ γιατί άνθρωποι με μεγαλύτερο μισθό από αυτόν του διοικητή νοσοκομείου θέλουν τόσο πολύ να αναλάβουν καθήκοντα. Αφελής ων...». (Αυτό το τελευταίο ίσχυε στο παρελθόν, καθότι τώρα αρκετοί ενδιαφερόμενοι αναζητούσαν και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, έναν μισθό να πορευτούν).

Ζ.

 

Χρυσά

* ΡΥΘΜΟ ανάπτυξης 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% προβλέπει για το 2020 ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το 3,6% υπερκαλύπτει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα άρα η ελληνική οικονομία τίθεται σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης. Κοινώς, μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να προμηθευτούν χρυσά κουτάλια λόγω της επερχόμενης ανάπτυξης οπότε το χρήμα θα ρέει από τα μπατζάκια. Από τη ΔΟΥ της γειτονιάς σας όσοι έχετε χρυσά κουτάλια από την ανάπτυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν χρειάζεται να προβείτε στην αγορά νέων. Αφενός γιατί κάνουν την ίδια δουλειά αφετέρου με δύο αναπτύξεις σε ένα χρόνο, τα δύο χρυσά κουτάλια αποτελούν τεκμήριο και ενδεχομένως να ελεγχθείτε...

Β.Κ.

 

Ή θα βρέξει

* ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ το... έγκυρο πολιτικό ρεπορτάζ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις αποκλειστικές πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενδέχεται να βάλει νερό στο κρασί του και να προτείνει την επανεκλογή του Προκ. Παυλόπουλου για να μην δυσαρεστήσει την πλευρά των Καραμανλικών και να εξασφαλίσει τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εξετάζει και το ενδεχόμενο να μην δυσαρεστήσει την πλευρά των Σαμαρικών και να προτείνει την υποψηφιότητα, Αντ. Σαμαρά. Εξετάζει το ενδεχόμενο να τους δυσαρεστήσει όλους και να κάνει το δικό του, πρωτοτυπώντας να προτείνει γυναίκα. Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος.  Για να αιφνιδιάσει (θετικά εννοείται) τον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τη Μαρία Δαμανάκη. Αλλά γιατί να κάνει το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προτείνει την καταγόμενη από τη Λάρισα, την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου; ‘Η μια πρώην δικαστικό, ανώτατη; Μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να πάει σε διπλές εκλογές το 2020. Αν δεν βρέξει, θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει, τι λέτε;

Β.Κ.

 

Θέση λαμπρή

*ΚΑΙ να που ο Γ. Καραβάνας, ο πολλά υποσχόμενος πολιτευτής της ΝΔ, κατέλαβε επιτέλους θέση επιτελική. Και πανηγυρίζει, που ορίστηκε από τη Γραμματεία Οργανωτικού, ναι με κοτζάμ υπογραφή του Στ. Κονταδάκη, Γενικός Συντονιστής του Μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ, για την περιοχή της Θεσσαλίας. «Αποτελεί συνάμα τιμή και ευθύνη για μένα», ανακοίνωσε ο ίδιος. Σιγά τα ωά... Για το Μητρώο που αποδείχθηκε ότι δεν διορίζεται καν κανείς. Αφού προτιμήθηκε να κυβερνήσουν με την κλαδική των αποστράτων.

Ζ.

 

Διεύρυνση

*ΕΧΟΥΝ οι Αμερικανοί και άλλοι την ‘’Black Friday’’, μια ημέρα με σκοτωμένες τιμές σε κάποιους κλάδους του εμπορίου. Μία ημέρα φανταιζί. Στην Ελλάδα μετατράπηκε σε ‘’Εβδομάδα Black Friday’’, με προσφορές που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις κι από πολύ νωρίτερα, στη λογική «έχω έναν γνωστό στο μαγαζί που μου κράτησε μια συσκευή από καιρό».

Ζ.

 

Τριήμερη

*ΟΙ Λαρισαίες ξανθιές μαθήτριες άκουσαν ότι θα πάνε τριήμερη εκδρομή.

- Για πόσες μέρες καλέ;

- Πού να ξέρω, δεν είπαν.

Ζ.

 

-----------

OS GIANNHDES AMFOTEROI TAIRIAJAN O KALO KAI O XATZH

*ΩΣ «-γιάννηδες» αμφότεροι, ταίριαξαν ο Καλο- κι ο Χατζη-, όταν ο τραγουδιστής ήρθε στη Λάρισα.

Ζ.

 

-----------

O DHMARXOS G

*Ο δήμαρχος Γ. Μανώλης καθησύχασε τον υπουργό Άδωνη. Στα Τέμπη δεν είχαν σπείρει ζαχαρότευτλα.

Ζ.

 

-----------

MPALA PAIZOYME BRE PAIDIA TO XAIROMASTE

*ΜΠΑΛΑ παίζουμε βρε παιδιά, το χαιρόμαστε. Ντέρμπι κορυφής στο Τοπικό, όμως οι προπονητές του ΠΟΕ Ελασσόνας και του Αετού Μακρυχωρίου έδωσαν το σύνθημα πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Αγκαλιασμένοι στον πάγκο οι δύο αντίπαλοι, ο Ζήσης Ζιάγκας κι ο Κώστας Κατσάρας.

Ι.Μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass