ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2019 19:09
*ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Μπαργιώτας και Ξανθός τσεκάρουν τη λίστα των γαλάζιων διοικητών, να μάθουν πώς να διοικούν κι αυτοί, πώς να διαλέγουν από το καλάθι των αρίστων.  Ζ. *ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Μπαργιώτας και Ξανθός τσεκάρουν τη λίστα των γαλάζιων διοικητών, να μάθουν πώς να διοικούν κι αυτοί, πώς να διαλέγουν από το καλάθι των αρίστων. Ζ.

Ανθρώπινα

*ΠΙΟ όμορφα λειτουργεί η ελληνική κοινωνία απ’ ό,τι άλλες που θεωρούνται πιο προχωρημένες, πιο ανθρώπινα. Όσο οι πωλήτριες θα βγαίνουν το πρωί να σκουπίσουν τα φύλλα έξω απ’ τα μαγαζιά, κελαηδώντας ταυτόχρονα στο τηλέφωνο.

Όσο η ψυχανάλυση θα γίνεται άνετα με τη διπλανή, «Καλέ, έβλεπα χθες ένα επίμονο όνειρο, σε συνέχειες. Ξυπνούσα κι όταν προσπαθούσα να ξανακοιμηθώ, το όνειρο ξαναρχόταν από κει που είχε σταματήσει. Λες και είχα πατήσει το pause...» (Αλλού χρειάζεται «Ντιβάνι» για να τα πεις αυτά και πενήντα δολάρια την ώρα τουλάχιστον).

Ζ.

 

Όλοι Λάρισα;

*ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά ενώ την ερχόμενη Κυριακή επισκέπτεται τη Λάρισα ο Δημ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ. Για τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε επίσκεψη και μάλιστα διήμερη του Αλ. Τσίπρα. Λογικά, σύντομα θα πρέπει να εμφανιστεί στην πόλη και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Να συμπληρωθεί το παζλ των μετεκλογικών επισκέψεων.

Ζ.

 

Μεγάλα Κρασιά

*«ΕΝΙΩΣΑ ιδιαίτερη χαρά ως Λαρισαίος διαβάζοντας στην ‘’Καθημερινή’’ για την εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Μεγ. Βρετανία» για τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά», που περιλαμβάνει 140 σπάνιες ετικέτες, ελληνικές και ξένες», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας με το ψευδώνυμο Νέστορας. Το δημοσίευμα αναφέρει κάποια ξένα και προσθέτει: «Δίπλα τους πολλά ελληνικά και πραγματικά μεγάλα κόκκινα κρασιά. Όπως το Κτήμα Κατσαρού 1991, που έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες βρίσκεται ακόμα σε εξαιρετική φόρμα και αποδεικνύει τις δυνατότητες παλαίωσης που έχουν οι ερυθροί οίνοι μας». Και στη συνέχεια: «Ο χαρακτηρισμός «μεγάλο» για ένα κρασί και δη κόκκινο είναι υψίστη τιμή και πολύ δύσκολα αποδίδεται...». Κι ο Λαρισαίος καταλήγει: Είναι μια σημαντική αναγνώριση, τιμητική για τον Δημ. Κατσαρό, προβάλλει όμως και ολόκληρη την περιοχή μας.

Ζ.

 

Τσεκ λαδιών

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μεσήλικες έλεγαν τα δικά τους χθες στον τριγωνοπλατειακό καφέ.

- Είπα να ξεκινήσω γυμναστήριο κι ανέβασα σαράντα πυρετό. Αυτοάμυνα του οργανισμού.

***

*- ΠΟΤΕ δεν κατάλαβα γιατί στα γκισέ των τραπεζών κρατούν το στυλό δεμένο στη βάση του. Λες κι οι κλέφτες είμαστε εμείς...

***

*- ΠΑΩ να βάλω βενζίνη και με ρωτάει ο νεαρός αν θέλω να μου ελέγξει τα λάδια. Από πού το είδε ρε σεις ότι χάνω, θα τρελαθώ.

Ζ.

 

Μεγάλα καράβια

*ΠΟΙΑ κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει σοβαρά τελικά; Η τωρινή σίγουρα όχι, χειρίστηκε το ζήτημα ακόμη χειρότερα από κάθε προηγούμενη. Συνυπολογιζομένων και των νωπών προεκλογικών της υποσχέσεων. Η επισήμανση του Λαρισαίου προκαλεί θλίψη: Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έλεγε, είναι μάλλον η μεγαλύτερη οικονομική δομή στη Θεσσαλία και σε κύκλο εργασιών, πριν την κρίση ο προϋπολογισμός του κόντευε 120 εκατομμύρια ευρώ, τεράστιος τζίρος, αλλά και από άποψη προσωπικού καθώς απασχολεί κοντά 2.000 άτομα. Με νέες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο. Αναλόγως πολύ μεγάλη «επιχείρηση» είναι και το παλιό νοσοκομείο της Λάρισας.

Ποιος λοιπόν μπορεί να διοικήσει με επιτυχία τόσο μεγάλα καράβια; Προφανώς όχι άσχετοι με το αντικείμενο. Όχι άνθρωποι με βασικό προσόν τη διασύνδεση με κομματικούς παράγοντες και τυπικό τα κομματικά τους ένσημα. Δεν γίνεται να πάει καλά η πορεία των νοσοκομείων, με τίποτα...

***

*ΔΥΟ είναι τα κοινά σημεία των περισσοτέρων νέων διοικητών. Αλλά και των περισσοτέρων εξ όσων διαμαρτύρονται γιατί έμειναν στην απ’ έξω: Η απειρία στη διοίκηση μονάδων υγείας και η αφοσίωση στο κόμμα. (Όσοι εμφανίζουν εμπειρία είναι γιατί τους είχαν διορίσει και στην προηγούμενη γαλάζια κυβέρνηση. Περίμεναν πέντε χρονάκια και τσουπ...)

***

*ΚΑΙ μια απορία από Λαρισαίο που δεν δείχνει και τόσο δεξιός.

-Καλά, όλοι οι νεοφιλελεύθεροι νογάν να πιαστούν απ’ το Δημόσιο; Ποιος θα μείνει βρε να δουλέψει στον περιλάλητο ιδιωτικό τομέα;

Ζ.

 

Με συνέπεια

*ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Τώρα, κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία. Ναι, ο Νίκος Δένδιας της κυβέρνησης της ΝΔ. Πλήρως και με συνέπεια. Η συγκεκριμένη Συμφωνία, αυτή του Κοτζιά και του Tσίπρα. Άλλωστε πέρασαν παραπάνω από 100 μέρες απ’ τις εκλογές, ποιος θυμάται...

Ζ.

 

Ρωτώντας

*ΠΡΙΝ πάρει φωτιά το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπόθεση της ανάθεσης του λούνα παρκ, Πάρκο των Ευχών είναι αυτό, κάνεις μια ευχή κι όλα γίνονται, στην αρχή λοιπόν της συνεδρίασης ο Απ. Καλογιάννης ενημέρωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΚΕΔΕ που διεξάγονται σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα. Κι ότι στο ψηφοδέλτιό του θα μετέχει κι ο Γ. Σούλτης.

Με τη Ρ. Καραλαριώτου να του εύχεται καλή επιτυχία ανακοινώνοντας ότι και αυτή θα είναι υποψήφια στο Εποπτικό. Ενώ ο Κ. Βαϊούλης αξιοποίησε αργότερα τη διαδικασία των ερωτήσεων για να ευχηθεί κι εκείνος σε Καλογιάννη, Καραλαριώτου και Νταή, τον οποίο μπέρδεψε με τον Σούλτη. (Κι η ερώτηση; Δεν υπήρξε ερώτηση.)

***

*ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ η διαδικασία των ερωτήσεων έχει οδηγήσει σε μπέρδεμα.

Να, ο Χρ. Τερζούδης σε ερώτησή του συνεχάρη το προσωπικό του Κυνοκομείου για την άμεση παρέμβασή τους όταν του επιτέθηκαν αδέσποτα στη Γιάννουλη. Άλλοι της αντιπολίτευσης μίλησαν πάλι για παρατημένα κλαδιά και λακκούβες, ανταγωνιζόμενοι ευθέως το Γραφείο του Πολίτη.

***

*ΚΑΤΟΠΙΝ η Λένα Ξυνοπούλου ζήτησε να μάθει πότε η Υπηρεσία Πρασίνου θα παρέμβει στην πλατεία Ζιώτα στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτής της μικρής πλατειάς, που βρίσκεται πίσω από τον ομώνυμο ναό, άλλη είναι η βασική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, η πλατεία Χασιώτη. Κάποιοι ρώτησαν πού είναι αυτή η πλατεία, ένας μάλιστα αμφισβήτησε την ύπαρξή της. Ε πώς, απάντησε η ερωτώσα, «κάθε μέρα βλέπω την πινακίδα, έτσι τη λένε».

-Μα πού είναι αυτή πλατεία βρε παιδιά;

- Εκεί που έχει το σπίτι της η Ξυνοπούλου, απάντησε ο Αντ. Πράπας, όστις τα πανθ’ ορά.

***

*Ο Ν. Γαμβρούλας ανακοίνωσε στο σώμα, στην αρχή της συνεδρίασης, τον θάνατο του επί δεκαετίες αυτοδιοικητικού Απόστολου Μποτικόπουλου. Ο νεότερος τους έβαλε τα γυαλιά, μόλις είχε επιστρέψει από την κηδεία, στο χωριό του Αγίου Γεωργίου.

Ζ.

 

Συμβούλιο Νέων

*Η ΜΗ συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις εργασίες Προσομοίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας, στο 1ο συνέδριό που έγινε στη Λάρισα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη σύμβουλο της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Δεσπ. Αράπκουλε να αναπτύσσει τη σχετική επερώτηση.

Στην κ. Αράπκουλε απάντησε η πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων κ. Καραγγέλη, η οποία υποστήριξε ότι «στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν υπάρχουν Τμήματα Πολιτικών Επιστημών ή Νομικής ή άλλα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για αυτό δεν προσεκλήθη».

Γ.Ρ.

 

Διαολογισμός

*ΕΙΧΑΝ έμπνευση οι Λαρισαίοι μαθητές.

- Στον στρατό είχα κάνει και τρεις μήνες μπογιατζής. Αν γίνει πόλεμος την έβαψε ο εχθρός.

***

*-ΕΧΕΙΣ ηρεμήσει τελευταία.

- Είναι που κάνω διαολογισμό...

- Διαλογισμό θες να πεις...

- Όχι, καλά το είπα. Τους στέλνω όλους στο διάολο.

***

*- ΜΕ σταμάτησε ο τροχονόμος σήμερα «το δίπλωμά σας παρακαλώ». Τι να του πω κι αυτουνού. «Χθες μου το πήρατε βρε παιδιά, πόσα νομίζετε ότι έχω;’»

Ζ.

 

Δεν ευδοκίμησε

*ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν οι εκλογές στην Κεντρική Ένωση των δημάρχων, με τον Τρικαλινό Δημ. Παπαστεργίου να διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες να κερδίσει την προεδρία μέσω του συνδυασμού της ΝΔ, που έτσι κι αλλιώς θα κατακτήσει την πλειοψηφία στη διοίκηση.

Ενδιαφέρον όμως και για τη Λάρισα, η οποία θα βρίσκεται ούτως ή άλλως στη νέα διοίκηση καθώς ο Απ. Καλογιάννης είναι επικεφαλής συνδυασμού στον οποίο συμμετέχουν και άλλοι δήμαρχοι από διάφορες περιοχές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πασοκογενείς.

Το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει δικό του συνδυασμό, που μάλλον θα καταλάβει τη δεύτερη θέση. Η προσπάθεια για ενιαίο σχήμα, τύπου Συμπαράταξης, δεν ευδοκίμησε τελικά. Ο Παύλος Γερουλάνος ωστόσο δεν κατεβαίνει ούτε και κάποιος Θεσσαλός πασοκτζής. Της κεντροαριστεράς θεωρείται κι ένας ακόμη συνδυασμός που κατέρχεται ξανά στην ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδη. Κι όλοι θα βρουν τον ρόλο τους. (Άγνωστο αν ο Απ. Καλογιάννης θα έχει στον συνδυασμό του, τον σύντροφο πλέον ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αδερφέεε-Γ. Ακριβούλη. Για το Εποπτικό φυσικά, όπως πάντα).

Ζ.

 

Μέθοδος Μαγγελάνου

*«ΟΤΑΝ βγαίνει η αράχνη». Το τελευταίο αστυνομικό μυθιστόρημα της Φρεντ Βαργκάς, κι αυτό ιδιοφυές, με τη διαβολική φαντασία της να συμπλέκεται με τη βαθιά επιστημονική της γνώση. Όπου, μεταξύ πολλών άλλων, η έρευνα του απρόβλεπτου επιθεωρητή Ανταμσμπέργκ παρομοιάζεται με την προσπάθεια του Μαγγελάνου. Από τον τρόπο που ο θρυλικός θαλασσοπόρος επιχειρούσε να ανακαλύψει το πέρασμα στον 52ο Παράλληλο, αυτό που κατόπιν πήρε το όνομά του, ο πορθμός του Μαγγελάνου, εκεί στην Παταγωνία και τη Γη του Πυρός.

Στόχος του ο Περίπλους της Γης και τρόπος η δοκιμή σε κάθε κόλπο που έβρισκαν, διαπιστώνοντας αδιέξοδο, πίσω και ξανά δοκιμή στον επόμενο κόλπο μέχρι να βρεθεί η λύση.

***

*ΟΠΩΣ πάντα, ο Ανταμσμπέργκ έχει τα θεματάκια του: Και τι ώρα ξεκινά το τρένο από δω; Στις έξι και επτά λεπτά. Εσείς καταλαβαίνετε γιατί τα τρένα πάνε κι έρχονται πάντα την τάδε ώρα και τέσσερα λεπτά ή και επτά ή και δεκαοχτώ ή και τριάντα δύο λεπτά; Και όχι απλά στις δέκα, στις δέκα και τέταρτο ή στις δέκα και μισή; Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν την καταλαβαίνω αυτή την ιστορία. Και το χειρότερο είναι πως όντως φτάνουν ακριβώς την τάδε ώρα και επτά ή και δεκαοχτώ ή και τριάντα δύο λεπτά.

***

*ΚΑΙ η συγγραφέας πάντα βρίσκει την ευκαιρία για ελληνικές παρεκβάσεις. «Πες μου πώς λέγεται αυτή η μέθοδος που παιδεύεις τον άλλο κάνοντάς του συνέχεια ερωτήσεις για να τον κάνεις να ξεράσει αυτά που δεν ξέρει αλλά τα ξέρει;».

«Μαιευτική».

«Και ποιος το εφηύρε αυτό το κόλπο;».

«Ο Σωκράτης».

Ζ.

 

Ο σκύλος

*ΕΝΑΣ διαρρήκτης έχει μπει να κλέψει σε σπίτι ευκατάστατων Λαρισαίων. Παρακολουθεί, καταλαβαίνει πότε θα λείπουν και εκείνο το βράδυ εισβάλλει εξοπλισμένος με όλα τα σύνεργα. Εξουδετερώνει τον συναγερμό και εκεί που σουφρώνει πράγματα ακούει μια φωνή.

- Ο Ιησούς σε βλέπει και θα σε τιμωρήσει.

Ξαφνιασμένος κοιτάει να δει από πού έρχεται η φωνή αλλά μη βλέποντας τίποτα συνεχίζει τη δουλειά του, σκεπτόμενος ότι θα παράκουσε. Οπότε σε λίγο ξανακούει τη φωνή.

- Ο Ιησούς σε βλέπει και θα σε τιμωρήσει.

***

*ΑΝΗΣΥΧΟΣ πια κοιτάζει να βρει από πού έρχεται η φωνή. Βλέπει ένα παπαγαλάκι.

- Εσύ μιλάς μωρέ; Και με τρόμαξες...

- Ναι, εγώ.

- Μπα και πώς σε λένε;

- Όμηρο.

- Όμηρο; Μα καλά είναι αυτό όνομα για παπαγάλο;

- Γιατί είναι το Ιησούς όνομα για ντόπερμαν;

Ζ.

 

-------------------------------------

OI STRATHGOI THS 1HS STRATIAS2 

*ΟΙ στρατηγοί: της 1ης Στρατιάς και των «στρατηγικών» επιχειρήσεων.

Ζ.

 

 

-------------------------------------

 

 IDEES YPARXOYN GIA THN ANTIMETVPISH3

*ΙΔΕΕΣ υπάρχουν για την αντιμετώπιση του αντικαπνιστικού, καθώς μπαίνει ο χειμώνας. Και ιδέες εισαγωγής, από Ελβετία επί παραδείγματι. Οι φλοκάτες της γιαγιάς μπορεί να βρουν ξανά ρόλο, βελέντζες και κιλίμια στα καφέ της Λάρισας.

Ζ.

 
 

-------------------------------------

 
ME MEZEDAKIA KAI POTA KAI GLYKA4 

*ΜΕ μεζεδάκια και ποτά και γλυκά φυσικά γιόρτασε στα γραφεία του συλλόγου ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Στέλιος Τσούτσας. Παρέα με συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων, είχαν και θέμα -την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου μεθαύριο Σάββατο στην πλατεία.

Ζ.

 

 

-------------------------------------

 

 APESTALMENOS THS DHMOTIKHS ARXHS5

*ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ της δημοτικής αρχής στο αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass