ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 19:00
*ΜΙΑ ζωή στη Λάρισα, για τη Λάρισα, Κ. Τσιάνος και Ν. Κατσαρός, νέστορες αμφότεροι στον τομέα τους αλλά πάντα ενεργοί.  Ζ. *ΜΙΑ ζωή στη Λάρισα, για τη Λάρισα, Κ. Τσιάνος και Ν. Κατσαρός, νέστορες αμφότεροι στον τομέα τους αλλά πάντα ενεργοί. Ζ.

Σιγανή

*ΑΥΤΗ μάλιστα... Αυτή ήταν βροχή. Σιγανή αλλά με διάρκεια, με τις ώρες, ολημερίς να βρέχει αλλά και τη νύχτα που είχε ξεκινήσει. Σάρκωσε για τα καλά στη γη.

Έπρεπε να έρθει το Πυροβολικό για να φέρει τον χειμώνα. Και το Ναυτικό αύριο να τον καθιερώσει. Γλυκός αλλά χειμώνας. Κάτι θα ήξεραν κι οι αγρότες ότι αυτές τις μέρες δεν θα ήταν για δουλειά και είπαν να ξεκινήσουν την προθέρμανση.

***

*ΩΡΑΙΑ είναι η σιγανή βροχή, αρέσει σε όλους. Εκτός από μερικές.

-Καλέ χαλάν οι μπούκλες, παραπονέθηκε η Λαρισαία. Αλλά πού να τα σκεφτείτε αυτά οι άντρες...

Ζ.

 

Νικολοβάρβαρα

*ΤΟ επίκαιρο και απολύτως γλαφυρό θύμισε η Α. Μ. Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη, μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε και στον μύλο, τι Άγιονικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος. (Και καλώς να κοπιάσει.)

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ βέβαια κι άλλες παροιμίες για το τρέχον τριήμερο.

-Αη Βαρβάρα βαρβαρώνει (δυναμώνει το κρύο), Αη Σάββας σαβανώνει (πασπάλα) κι Αη Νικόλας παραχώνει (στο χιόνι).

- Απ’ τα Νικολοβάρβαρα αρχίζει κι ο χειμώνας.

- Η Αγιά Βαρβάρα γέννησε κι ο Άη-Σάββας το εδέχθη κι ο Άη-Νικόλας έτρεξε να πάει να το βαφτίσει. (Το χιόνι).

- Νικολίτσι, Βαρβαρίτσι, Σάββα τ’ ήθελες στη μέση;

Ζ.

 

Στις επάλξεις

*ΟΠΟΤΕ χθες μέσα στη βροχή, βγήκε το συνεργείο του Δήμου στην πλατεία, με τα κίτρινα αδιάβροχα και τη μάνικα να πλύνουν.

-Μα είναι με τα καλά τους; Αφού πλένει ο ουρανός...

-Χα... Πλένει αλλά δεν ξεπλένει. Απλώς φουσκώνει τις κουτσουλιές απ΄ τα καλιακούδια. Κι ύστερα μυρίζουν περισσότερο, κοπριά γίνονται.

Ζ.

 

Παρατράγουδα

*ΕΙΧΕ ξεκαρδιστεί ο Λαρισαίος Σ.Κ.

- Μέχρι τώρα, ανάμεσα στους διορισμένους της ΝΔ, ο διοικητής της ΕΥΠ, πρώην σεκιουριτάς, που έχει πτυχίο Μουσικής, είναι ο πιο μορφωμένος απ΄ όλους και στο κόμμα τον φωνάζουν ‘’ο επιστήμονας’’.

Ζ.

 

Ετοιμάζω ταξίδι

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ σε σφιχτές εποχές, οικονομικού χειμώνα.

- Καλό μου αυτοκίνητο σου πλήρωσα τα τέλη, κάνε υπομονή για κείνο το service, μην είμαστε και πλεονέκτες...

***

*- ΕΤΟΙΜΑΖΩ πενθήμερο ταξίδι για Ελβετία τα Χριστούγεννα. Μου λείπουν μόνο τα λεφτά και τα εισιτήρια. Σκούφο και γάντια έχω.

***

*- ΑΦΕΝΤΙΚΟ, δώρο φέτος;

- Α, πάρε μου ό, τι θες.

Ζ.

 

Όχι Δημόσιο

*ΝΑ κι ένας κλάδος που δεν θέλει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Απεταξάμην οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ. Και πού θα βρουν υποψηφίους για τις 56 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων που προκηρύσσει η επιχείρηση; Είδηση που συντάραξε τις οικογένειες της Λάρισας, ανέργων τε και εργαζομένων.

Το διάβαζαν λοιπόν στην εφημερίδα χθες και δεν το πίστευαν οι Λαρισαίοι. Που πήγε το σωματείο στον αρμόδιο υπουργό, μαζί κι η Ομοσπονδία εννοείται πανελλήνιο το θέμα, ζητώντας να αρθεί η λάθος ερμηνεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με τη μισθοδοσία τους. Να μη θεωρούνται στη ΔΕΥΑΛ δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι που το ίδιο είναι, να πληρώνονται με την κλαδική τους σύμβαση επιθυμούν. (Προφανώς καλύτερη θα είναι).

Ζ.

 

Χριστουγεννιάτικα

*ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ τα Τρίκαλα με τον Μύλο των Ξωτικών. Ακολούθησε η Λάρισα με το Πάρκο των Ευχών. Τώρα και η Καρδίτσα με το Μαγεμένο Δάσος. Κι ο Βόλος, τίποτε ο Βόλος; Ε πώς έχει τον Μπέο, παραμύθι...                            Ζ.

Τα απαγορευμένα

*Η Λαρισαία Ε.Π. δημοσίευσε τη λίστα με τα απαγορευμένα, να ξέρει ο καθείς πού πορεύεται.

Το τσιγάρο - Γ. Κότσιρας.

Δώσε μου το τσιγάρο σου - Γ. Πλούταρχος.

Τσιγάρο ατέλειωτο-Σ. Μάλαμας.

Πάφα πούφα το τσιγάρο – Ημισκούμπρια.

Σαν τσιγάρο - Κ. Γαρμπή.

Μ’ έκαψες (σαν τσιγάρο άφιλτρο) - Ν. Μαρκόπουλος.

Τσιγάρο - Γ. Πάριος.

Πρωινό τσιγάρο – Αρλέτα.

Άναψε το τσιγάρο - Κ. Γκρέυ.

Τα τσιγάρα - Ο. Περίδης.

Τελευταίο τσιγάρο - Β. Καρράς.

Κάνω ένα τσιγάρο και φεύγω - του ιδίου.

Τσιγάρο που τελειώνει-πάλι του ιδίου.

Σαν το τσιγάρο - Σ. Βολάνης.

Τσιγάρο λαϊκό - Ε. Αρβανιτάκη.

Το τελευταίο τσιγάρο - Α. Βίσση.

Στο πρωινό τσιγάρο - Π. Τερζής. (Επιτρέπεται το «Μην ανάψεις το τσιγάρο» - Σ. Αρβανίτη.)

Ζ.

 

Ποια μπάλα...

*Μ΄ ΑΥΤΑ και με τούτα, έφτασε να γράψει χθες ο νηφάλιος Αλέξης Σπυρόπουλος: Στο ξέφραγο οικοπεδάκι των ΄70s προτού αυτό προλάβει να γίνει πολυκατοικία πέντε ορόφων, στο παιγνίδι των αγοριών μετά το σχολείο, τους κανόνες de facto τους έβαζε όποιος έφερνε απ’ το σπίτι του την μπάλα. Την καλή. Τη δερμάτινη. Την ποδοσφαιρική. Στους δέκα της παρέας, ζήτημα ο ένας να είχε τέτοια μπάλα. Αυτός ο ένας εννοούσε, ότι δικαιωματικά τα πάντα ήταν δικά του. Εκατό-μηδέν.

Άμα κάτι δεν του άρεσε, αμέσως εκβίαζε ότι παίρνει την μπάλα και φεύγει. Κατάφερνε έτσι, κανα-δυο χατίρια. Ενίοτε, όταν ο εκβιασμός δεν έπιανε, όντως έπαιρνε την μπάλα του και έφευγε. Συνεχίζαμε οι υπόλοιποι, με τις εφεδρικές μπάλες. Τις πλαστικές. Το δόγμα, προφανές. ‘Η κερδίζω ή διαλύω το παιγνίδι. Συνήθως, ήταν ο κακομαθημένος μπούλης της γειτονιάς. Όπως και τώρα. (Τα αγόρια με το ποδόσφαιρο, ως γνωστόν δεν μεγαλώνουν ποτέ...).

Ζ.

 

Λογοπαίζοντας

*ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ λόγου Λαρισαίων μαθητών.

- Χαθήκαμε...

- Εσύ χαμένα τα είχες κι από πριν.

***

*- ΤΟ σπίτι μας έχει αυτόνομη θέρμανση. Ο καθένας φοράει το δικό του μπουφάν.

***

*- ΑΛΗΘΕΙΑ δουλεύεις για την τηλεόραση;

- Εεε, αλήθεια, ναι. Άλλες δύο δόσεις και την έχω ξοφλήσει.

Ζ.

 

Τίνος έργο;

*ΚΑΙ εγένετο Κολυμβητήριο... Πανηγυρισμοί στην Ελασσόνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε λέει την απόφαση εγκρίνοντας ολόκληρο το ποσό του προϋπολογισμού της μελέτης, κοντά 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτοι που πανηγυρίζουν ο πρώην δήμαρχος Ν. Ευαγγέλου και οι συν αυτώ. Δικό μας έργο λένε και λογικό. Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας είχε δρομολογηθεί και προετοιμαστεί η υπόθεση του Κολυμβητηρίου. Άλλωστε οι καινούργιοι λίγους μήνες έχουν, πότε να προλάβαιναν.

Απολύτως λογική διεκδίκηση. Κι επόμενοι θ ΄αφήσουν κάτι άλλο στους μεθεπόμενους κ.ο.κ. Έτσι λειτουργεί το σύστημα, η συνέχεια που λένε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει.

***

*ΜΕ την ανάδειξη του θέματος όμως οι νεοδημοκράτες της πρώην δημοτικής αρχής Ελασσόνας αφήνουν ξεκρέμαστο τον υπουργό τους. Ο οποίος θα διεκδικεί ως επιτυχία του και αυτό αλλά και διάφορα άλλα έργα, που λογικά είχαν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους στην κυβέρνηση. Άλλωστε πότε να προλάβαινε ως καινούργιος, μέσα σε λίγους μήνες.

Ζ.

 

Πολιτικός τουρισμός

*ΜΕΤΑ τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ιατρικό και άλλους ανάλογους τρόπους ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης, ο Λαρισαίος εντόπισε και τον πολιτικό τουρισμό. Την αφορμή είχε δώσει φίλος του την περασμένη βδομάδα. «Μα έχω εγώ να δώσω τρία κατοστάρικα να πάω στην Αθήνα επειδή έτσι αποφάσισε η Φώφη; Δεν μου περισσεύουν...» (Κι έτσι ένας Λαρισαίος σύνεδρος λιγότερος, που είχαν λείψει πολλοί δηλαδή από την αστραπιαία διοργάνωση.)

***

*ΠΗΓΑΝ ωστόσο αρκετοί επαρχιώτες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Κι ακόμα περισσότεροι νεοδημοκράτες στο αντίστοιχο του κόμματός τους που ακολούθησε. Εκεί πήγαν και άσχετα στελέχη, δεν ήταν το συνέδριο που προσείλκυε, αλλά η επαφή με την εξουσία. Κι έτσι έγινε τζίρος και για τα μέσα μεταφοράς, τα ξενοδοχεία, την εστίαση, τη διασκέδαση, κι ό,τι άλλο συνδέεται με τον τουρισμό στην πρωτεύουσα. Και μάλιστα σε εποχή εκτός σεζόν.

Ζ.

 

Ανταπέδωσε

*«ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ μου Νίκο, πήρα την απόφαση έπειτα από δύο χρόνια να χωρίσουμε. Δεν νομίζω ότι μπορώ να αντέξω άλλους έξι μήνες, μέχρι να απολυθείς απ΄ τον Στρατό. Σε παρακαλώ θέλω να μου στείλεις πίσω όποιες φωτογραφίες μου έχεις». Κλάμα ο Λαρισαίος φαντάρος, πάει να σκάσει εκεί στο στρατόπεδο. Σκέφτεται όμως λιγάκι, ένας φίλος του δηλαδή, παλιοσειρά τον συμβουλεύει. Πάει στον θάλαμό του όπου είναι καμιά πενηνταριά φαντάροι και τους ζητάει να του δώσουν ό,τι γυναικείες φωτογραφίες έχουν μαζί τους. Τις βάζει σ΄ ένα μεγάλο φάκελο, και κατόπιν γράφει κι ένα γραμματάκι.

«Αγαπητή Μαρία,

συγγνώμη αλλά επειδή δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ακριβώς είσαι, σε παρακαλώ, διάλεξε τη δικιά σου φωτογραφία και στείλε μου πίσω τις υπόλοιπες».

Ζ.

-----------------

 AN ERUEI KAI H EJ YCOYS2 5 12 2019

*ΑΝ έρθει και η εξ ύψους βοήθεια, καλοδεχούμενη για δήμαρχο και περιφερειάρχη.

Ζ.

 

 

-----------------

 

HTAN TO 2014 OTAN3 5 12 2019

* ΗΤΑΝ το 2014, όταν για πρώτη φορά η Νέα Λεύκη, αποφάσισε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα τοποθετώντας χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία.

Τότε, στην εκδήλωση φωταγώγησής του, άναψε το δέντρο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Αχιλλέας Χατζούλης, μαζί με την πρόεδρο της Νέας Λεύκης Φρίντα Μαυρίκη.

Φέτος, ο ίδιος, ως αντιδήμαρχος Δ.Ε. Νίκαιας - Κραννώνα, βρέθηκε και πάλι να στηρίξει τη μεγάλη γιορτή, στη Νέα Λεύκη σταθερός στις επιλογές του, να στηρίζει τον θεσμό.

 

 

-----------------

 

EFTASE O KAIROS4 5 12 2019

 

*ΕΦΤΑΣΕ ο καιρός. Κι ο άλλος δείχνει πολύ πρόθυμος.

Ζ.

 

-----------------

 

MIA BDOMADA TVRA MPROSTA 5 5 12 2019

 

*ΜΙΑ βδομάδα τώρα μπροστά στο εν καιρώ στολίδι του Πολιτισμού. Κανένας δεν θα πρέπει να το βλέπει στις δημοτικές υπηρεσίες. Ούτε κάποιος από τους αμέτρητους διερχόμενους δημοτικούς παράγοντες.

Ζ.

 

 

-----------------

 

OXI DEN EINAI APO PARALIA6 5 12 2019

* ΟΧΙ δεν είναι από παράλια, αλλά από διασταύρωση της περιφερειακής Αθηνών- Τρικάλων με τον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο «Πισίνα». Με την πρώτη βροχή, σχηματίζεται η λιμνούλα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε νηπιαγωγείο, αλλά και επιχειρήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass