ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2019 19:17
*ΣΟΥΣΑΜΙ άνοιξε… Εμπνευσμένο event στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Χατζημαρκάκη. Το ‘’Μενταγιόν’’ της έκρυβε πολλά. Η μηχανή του χρόνου επί σκηνής εμφάνισε αίφνης των εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, τον δικό μας Αλέξη Καλέση, τον ταλαντούχο Γυμνασιάρχη.  Ζ. *ΣΟΥΣΑΜΙ άνοιξε… Εμπνευσμένο event στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Χατζημαρκάκη. Το ‘’Μενταγιόν’’ της έκρυβε πολλά. Η μηχανή του χρόνου επί σκηνής εμφάνισε αίφνης των εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, τον δικό μας Αλέξη Καλέση, τον ταλαντούχο Γυμνασιάρχη. Ζ.

Ήλιος που τρεκλίζει

* Η μέρα είχε τα χάλια της. Έριχνε καρεκλοπόδαρα. Μια από αυτές τις κακοκαιρίες που δίνουν την εντύπωση ότι παίρνουν εκδίκηση για τις καλές ημέρες προκειμένου να εξισορροπήσουν τις στατιστικές.

***

*ΚΑΠΩΣ έτσι κύλησε η εβδομάδα στη Λάρισα. Αναλόγως αναμένεται να κινηθεί κι επόμενη.

Ο καιρός ήταν αναποφάσιστος. Αν και κάποια στιγμή τα απειλητικά σύννεφα βροχής αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα, απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο κι άφησαν να φανεί η γύμνια ενός σαστισμένου ήλιου που δεν φαινόταν να ξέρει τι να κάνει με τις δέσμες των ακτίνων του.

***

*Ο ήλιος που τρεκλίζει, λίγο αβέβαιος. Ταιριάζει ο καιρός των ημερών με τις περιγραφές του εξαιρετικού Άρνε Νταλ στο ‘’Τυχαίο Θύμα’’. Εκεί βέβαια πρόκειται για τον λειψό ήλιο της Στοκχόλμης ακόμη και το καλοκαίρι, τις ελάχιστες περιζήτητες λιακάδες στη Σουηδία. (Αστυνομικό μυθιστόρημα κατά τα άλλα, με υπέροχες καιρικές περιγραφές.)

***

*ΠΑΝΤΟΥ όμως τα ίδια επιθυμούν οι άνθρωποι.

«Τι είναι αυτό που θέλεις;» ρωτάει εκείνη.

Αυτός χαμογελάει.

«Θέλω να κάθομαι σε μια βεράντα και να διαβάζω. Να κάνει ζέστη και να πέφτει μια απαλή βροχή. Η βροχή να κροταλίζει στη σκεπή της βεράντας και όταν σηκώνω τα μάτια από το βιβλίο να σηκώνεται αχνός από της βροχής τις στάλες».

Ζ.

Από νωρίς

*Ο Λαρισαίος θύμιζε στους φίλους του τι συνέβαινε μόλις δυο-τρεις δεκαετίες πριν, όταν ακόμη παχιές αγελάδες έβοσκαν στο λιβάδι.

- Εμείς όχι, οι ευκατάστατοι όμως πήγαιναν για Χριστούγεννα στη Βιέννη, που ήταν όπως έλεγαν εντυπωσιακά στολισμένη, ολόφωτη, με εκατομμύρια λαμπιόνια. Ατμόσφαιρα για κείνη την εβδομάδα ουσιαστικά μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς...

Κι έλεγε που τώρα ήρθε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και στις δικές μας πόλεις και τον χαίρεται όλος ο κόσμος.

- Μόνο που βρε σεις, ξεκινάει τόσο καιρό πριν... Τόσο, που άμα γεννούσε τότε η Παναγία τον Χριστούλη, όταν φτάνουν τελικά τα Χριστούγεννα θα είχε σαραντίσει...

-Μα δεν έχεις καταλάβει ότι είμαστε ψόφιοι για γιορτή και πανηγύρι, για ατμόσφαιρα; Κι όχι μόνο εμείς, παντού οι άνθρωποι θέλουν κλίμα εορταστικό. Να δεις που σε μερικά χρόνια θα φτάσουμε να στολίζουμε τη Λάρισα για τα Χριστούγεννα απ’ το Παζάρι. Μη σου πω απ’ τον Δεκαπενταύγουστο...

Ζ.

Με μέσον

*Ο,ΤΙ έβλεπε έκανε ο Λαρισαίος πιτσιρικάς.

-Άγιε Νικόλα, πες στην Αγία Άννα να πει στον Άι Βασίλη να μου φέρει το PS4 που ζήτησα.

-Καλά βρε αγόρι μου, γιατί τόσους αγίους;

-Μέσον έβαλα κι εγώ μπαμπά...

Ζ.

Χρεώσεις

*ΤΟ θέμα άνοιξε κι οι Λαρισαίοι, θυμωμένοι, ανταλλάσσουν πληροφορίες.

- Στην Αγγλία 10 GB ίντερνετ, απεριόριστα λεπτά ομιλίας και sms, κόστος κάτι λιγότερο από 20 ευρώ τον μήνα.

- Εγώ 20 GB με 25 ευρώ τον μήνα στη Γερμανία.

-Βρε μήπως μας προστατεύουν οι εταιρείες κινητής; Άμα δώσουν περισσότερα δωρεάν θα αποβλακωθούμε εντελώς...

Ζ.

Τηλεμαχίες

*ΕΝ τω μεταξύ, στο Λονδίνο έγινε το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο ισχυρούς. Έχουν εκλογές την Πέμπτη στη Μ. Βρετανία. Οπότε διεξήχθη η τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Και η οποία έληξε χωρίς ξεκάθαρο νικητή, όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση που ακολούθησε. (Στην Ελλάδα πότε με το καλό; Πότε θα πάψουν οι παράλληλοι μονόλογοι;)

Ζ.

Ον και μη ον

*«ΣΥΝΕΔΡΙΟ το αποκάλεσαν, με αυτόν τον τίτλο θα καταγραφεί στην κομματική μικροϊστορία, αλλά τίποτε το συνεδριακό δεν διέθετε. Μια σκηνοθετημένη γιορτή ήταν η συγκέντρωση των νεοδημοκρατών». Ο Π. Μ. γράφει για το 13ο συνέδριο της Ν.Δ. Η οποία λέει ούτε με την πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στο όνομα και το πράγμα πρωτοτύπησε.

Καθώς το εύγε για την καινοτομία το δικαιούται το πρόσφατο «έκτακτο» του ΠΑΣΟΚ, όπου επιτέλους αποστομώθηκε ο Πλάτων και η εμμονή του για απόλυτη διάκριση του όντος από το μη ον. (Συμπέρασμα; Τα δύο κόμματα κατόρθωσαν να κάνουν συνέδριο αλλά να μη συνεδριάσουν.)

Ζ.

Πήρε τη μασέλα

*ΚΙ όμως, ο πολύ γνωστός Λαρισαίος οδοντίατρος τη γονάτισε εν μέση οδώ και της έβγαλε απ’ το στόμα τη μασέλα που της είχε φτιάξει, αλλά εκείνη δεν του την είχε πληρώσει. Δεν πρόκειται για αστικό μύθο, συνέβη στ’ αλήθεια το 1966, έγινε και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα, με όλα τα στοιχεία, ονόματα κλπ, δεν υπήρχαν τότε απαγορεύσεις για προσωπικά δεδομένα.

***

*ΙΔΟΥ το δημοσίευμα που ανέσυρε φυσικά ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. : Η Δικαιοσύνη δεν ενέκρινε την αγρίαν και πρωτόγονον μέθοδο πού εφήρμοσεν οδοντίατρος της πόλεως, να είσπράξη κάποιο χρέος από πτωχήν πελάτιδά του, της όποίας «τήν τιμήν προσέβαλλε έργω» και ανέλαβεν ή ίδια ή δικαιοσύνη νά πληρώση τον λογαριασμόν.

Δυόμισυ μήνες φυλακή μετά ψυχικής όδύνης επεβλήθη προχθές, υπό του Μονομελούς Αύτοφώρου εις τόν όδοντίατρον Μπ. Β., ο οποίος, εντός του αρτοποιείου ΓκορτσΙλα τής πόλεώς μας, και παρουσία μαρτύρων, επετέθη κατά τής 'Ελ. Ά., τήν οποίαν αφού έπιασε από τόν λαιμόν, τήν έγονάτισεν έντός του καταστήματος, τήν εθεσεν έντός των σκελών του και μεταχειρισθείς βίαν, προσεπάθησε νά της εξαγάγη τήν «γέφυραν» άπό τήν όδοντοστοιχίαν. Εις τάς φωνάς της παθούσης προσέτρεξεν ό καταστηματάρχης, όστις και τελικώς διά της επεμβάσεώς του, απέσπασεν αυτήν από τόν μαινόμενον και εκτός εαυτού ιατρόν, ο oποίος καί ωδηγήθη πάραυτα εις τό εδώλειον από τά προσδραμόντα έν τω μεταξύ αστυνομικά όργανα.

***

*ΣΥΜΦΩΝΩΣ πρός τάς σχετικάς καταθέσεις, αφορμήν διά τήν θλιβεράν αυτήν υπόθεσιν απετέλεσε τό γεγονός ότι ό οδοντίατρος δεν είχεν αποπληρωθή διά τήν κατασκευήν τής «γεφύρας» της παθούσης διατεινομένης ότι αφενός ή κατασκευή δέν ήτο καλή άφ' έτέρου ότι δέν είχεν αυτή αποπερατωθή.

Τό Δικαστήριον, κατεδίκασε τόν όδοντίατρον είς φυλάκισιν 2 μηνών, εξαγοραζομένην, διότι προσέβαλεν δι’ έργου τήν τιμήν της παθούσης χειροδικήσας βαναύσως κατ’ αυτής. Ενώπιον του Δικαστηρίου κατετέθη ότι ό όδοντίατρος απέσπασε τελικώς έκ του στόματος της παθούσης μηνυτρίας του, τήν οδοντοστοιχίαν τήν οποία εκείνη έν τη προσπαθεία τής αμύνης της, απέρριψεν.

Ζ.

Κέρατα γιορτινά

*ΣΤΟ κλίμα των ημερών η συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Μικρός πιστεύεις στον Άγιο Βασίλη. Έφηβος στον Άγιο Βαλεντίνο. Μεγάλος στον Άγιο Μαυρίκιο. Και πολύ μεγάλος στον Άγιο Πέτρο.

***

*- ΤΟ κακό δεν είναι ότι φόρεσα κέρατα Ρούντολφ το ελαφάκι. Το κακό είναι ότι μου πήγαιναν.

***

*- ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ να παίξω χαρτιά με αυτούς που κερδίζουν στην αγάπη.

Ζ.

Ποιες διαγραφές...

*ΣΤΗΝ αρχή η κόντρα είχε λαρισοτρικαλινό χαρακτήρα. Απέναντι στον επί σειρά ετών πρόεδρο Αιμίλιο Νταγιάννη, που συμφώνησε στη συγκρότηση ευρύτατου συνδυασμού για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο, βρέθηκε ο εκ Τρικάλων Στ. Τραγάνης, αποφασισμένος να τραγανίσει κάθε προοπτική συνεργασίας, μοναχά ΠΑΣΟΚ και ξερό ψωμί. Άλλο που ο ίδιος είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με τον Ν. Τσιλιμίγκα και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. (Που κι εκεί βέβαια είχαν γίνει τα μύρια όσα στο ψηφοδέλτιο Τρικάλων...)

***

*ΤΟ ρεύμα όμως υπέρ των συνεργασιών ήταν πανελλαδικό στις τάξεις των πράσινων συνδικαλιστών. Ορισμένοι όμως κρατούσαν γερά τη σφραγίδα της παράταξης υπεραμυνόμενοι της καθαρότητάς της. Οι οποίοι και ζήτησαν από την πρόεδρο Φώφη τη διαγραφή συντρόφων τους από το κόμμα για λόγους συνδικαλιστικούς. Ολίγον σόλοικο πολιτικά, διαφωνούμε στη συνδικαλιστική τακτική θα σε διώξω απ’ το κόμμα. Επιχειρήθηκε όμως. Κι ύστερα, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ανακοίνωσαν τις διαγραφές ως γεγονός κι ας μην είχαν γίνει ποτέ. Πέντε σε όλη τη χώρα, επιλεκτικά σε περιοχές και στοχευμένα σε πρόσωπα. Μόνο μία στη Θεσσαλία κι ας είναι τόσοι άλλοι που έχουν συνταχθεί με το σχέδιο Νταγιάννη.

***

*«ΠΟΙΕΣ διαγραφές βρε παιδιά... Είμαστε τώρα και για διαγραφές; Περισσεύουμε;» Αντέδρασε ο παλιός γραμματέας της Νομαρχιακής Γιώργος Χατζής, που ως οικονομολόγος επιστρατεύτηκε, τώρα πίσω-πίσω, να ασχοληθεί με το Επιμελητήριο και είναι υποψήφιος με την ΠΑΣΚ. Χωρίς να αντιμάχεται τους συντρόφους του στο κόμμα που προσεγγίζουν αλλιώς τα συνδικαλιστικά. (Τέτοια του κάνουν και δεν τον αφήνουν να κόψει το τσιγάρο.)

Ζ.

Καπνίζει

*-ΝAI; Το 1142 εκεί;

-Μάλιστα.

-Ελάτε γρήγορα. Καπνίζει η πεθερά μου.

-Της έβαλες φωτιά βρε μπαγάσα;

- Όχι. Ως συνήθως απ’ το κακό της.

Ζ.

Οι μισοί έξω

*ΣΦΙΓΓΟΥΝ σιγά-σιγά τα κρύα, τώρα είναι που θα κριθεί η εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Προς το παρόν με τον μαλακό καιρό, απλώς χαλάει το άραγμα για τους θεριακλήδες. Να βλέπεις στα μικρά ουζερί της Λάρισας, περισσότεροι οι ψιλοόρθιοι έξω από τους καθιστούς μέσα. Βγάζουν έξω και τα ποτήρια τους, γίνεται τσίπουρο χωρίς τσιγάρο; Δεν γίνεται όμως να κουβαλήσουν και τα πιάτα με τα μεζεδάκια.

Έχουν πρόβλημα όμως και οι μέσα, οι άκαπνοι. Συχνά δυσκολεύονται να παραγγείλουν, λέει. Δεν βρίσκουν τον μαγαζάτορα, καπνίζει κι εκείνος έξω.

***

*- Η απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί να επιβληθεί, σχολίαζε ο απαισιόδοξος Λαρισαίος. Το παρκάρισμα των ΙΧ τα βράδια στο Φρούριο αποκλείεται.

- Μη λες... Είναι και τα κολονάκια που θα λειτουργήσουν.

- Ναι; Τα είδες; Τα έβαλαν, είχαν πει θα λειτουργήσει το σύστημα τον Οκτώβριο, μετά το ανέβαλαν για το Νέο Έτος, γιατί έπρεπε να προηγηθεί ενημέρωση του κόσμου. Άκουσες τίποτε;

- Βρε μήπως το μετάνιωσαν;

Ζ.

Της φαιδράς πορτοκαλέας

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι σχολίαζαν με στυλ τα τρέχοντα και τα γενικότερα στη χώρα φαιδράς πορτοκαλέας.

- Οραματιστής είναι κάποιος που κοιτάζει μια αγελάδα σ’ ένα σταροχώραφο και βλέπει μακαρόνια με κιμά.

***

- ΚΑΙ ποια είναι ακριβώς τα προσόντα σας;

-Τρεις γλώσσες, πανεπιστήμιο, δύο μεταπτυχιακά...

-Παπάκι για τις παραγγελίες έχετε;

***

*- ΤΟ 57% των Ελλήνων οδηγών μιλάει, λέει, στο κινητό ενώ είναι στο τιμόνι. Το υπόλοιπο 43% έχει και καφέ ανάμεσα στα πόδια.

Ζ.

Ομαλοποιείται;

*ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι το καυγαδάκι ήταν οικογενειακού τύπου. Κατά τα φαινόμενα επιστρέφουν τα παιδιά που είχαν αποχωρήσει από το ‘’Θεσσαλικό’’. Ή κατ’ άλλους που τα είχαν αποχωρήσει. Ενδεχομένως και να τους φέρνουν πίσω ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία, πώς να γίνει αντικατάσταση ηθοποιού λίγο πριν την πρεμιέρα της ‘’Στέλλας με τα κόκκινα γάντια’’ του Ι. Καμπανέλλη. Ενώ υπάρχουν και οι προγραμματισμένες παραστάσεις με τον ‘’Υπάλληλο’’ του Μ. Χουρμούζη, οι οποίες θα έπρεπε να ματαιωθούν.

***

*ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ανάμεσα στη σκηνοθέτιδα Κυριακή Σπανού, διευθύντρια του ‘’Θεσσαλικού’’ και την επίσης σκηνοθέτιδα Σταματία Καγκελάρη και τον ηθοποιό Δημήτρη Μαμιό, οδήγησαν το ζευγάρι των νέων παιδιών σε αποχώρηση. Το χώμα κόντεψε να βαφτεί κόκκινο. Με το που ανέλαβε πρόεδρος ο Ν. Καλτσάς βρέθηκε σε εμπλοκή που δεν έχει προκύψει ποτέ τόσο έντονα στο ΔΗΠΕΘΕ. Τελικά μάλλον επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Ζ.

 

Τι τους έλειπε

*ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ μεσάνυχτα και δύο Λαρισαίοι μιλούν μεγαλόφωνα, έχουν σταθεί έξω από κάποιο σπίτι σε μια γειτονιά. Οι φωνές τους όμως ενοχλούν, βγαίνει ο άλλος στο παράθυρο και τους λέει να πάνε πιο μακριά γιατί δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί και το πρωί πρέπει να ξυπνήσει νωρίς για να πάει στη δουλειά του.

-Μάλιστα κύριε, έχετε δίκιο...

Ο άνθρωπος κλείνει το παράθυρο αλλά αυτοί ξεχνιούνται εκεί και συνεχίζουν να μιλάνε δυνατά. Μάλλον πιωμένοι. Το παράθυρο ξανανοίγει σε λίγο κι αυτή τη φορά ο άλλος φωνάζει αγριεμένος ότι θα καλέσει την αστυνομία.

-Μάλιστα κύριε, έχετε απόλυτο δίκιο...

-Και πού θα το βρω;

***

*ΠΑΕΙ να κλείσει το παράθυρο αλλά τον σταματάει ο ένας από τους φασαριόζους.

-Έχετε δίκαιο κύριε αλλά να, έχουμε μια σοβαρή διαφωνία με τον φίλο μου από εδώ, στην οποία, ίσως εσείς θα μπορούσατε να πείτε τη γνώμη σας ώστε να λήξει το θέμα και να πάμε όλοι για ύπνο....

-Τι είδους διαφωνία είναι αυτή; Ήταν και περίεργος ο άλλος, είχε ξαγρυπνήσει κιόλας.

-Να, εγώ ισχυρίζομαι ότι αν σε έναν άνδρα του προτείνουμε ένα ποσό ενός εκατομμυρίου μπορεί να δεχτεί να πάει η γυναίκα του μαζί μας, ενώ ο φίλος μου λέει ότι αυτό είναι αδύνατο. Εσείς τί λέτε; Θα μας δίνατε επί παραδείγματι τη δικιά σας για να πάρετε ένα εκατομμύριο; Επί παραδείγματι, λέμε τώρα και συγγνώμη...

Στέκεται εκείνος στο παράθυρο σκεφτικός, ξύνει το κεφάλι του και ρωτάει για να βεβαιωθεί.

- Ένα εκατομμύριο είπατε; Ναι, βέβαια, για ένα εκατομμύριο βρε παιδιά θα το σκεφτόμουν σοβαρά. Προκαταβολικά εννοείται, μετρητά.

Πανηγυρίζει από κάτω ο δικαιωμένος.

- Τ’ άκουσες που στο ‘λεγα ρε βλάκα και δεν με πίστευες; Διάθεση υπάρχει. Λεφτά δεν υπάρχουν.

Ζ.

-----------------

OPOY O KOOYTS2 7 12 2019

*ΟΠΟΥ ο κόουτς Μιχ. Αναστασίου ετοιμάζεται να ρίξει στο γήπεδο τον δυνατό του παίχτη Απ. Καλογιάννη και του εξηγεί το σύστημα που θα παίξουν.

Ζ.

-----------------

 

MPOREI NA FERNEI 7 12 2019

*ΜΠΟΡΕΙ να φέρνει ο Π. Κρίκης τη γραμμή του κόμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος Δ. Δεληγιάννης όμως αδύνατον να την αφομοιώσει.

Ζ.

 

-----------------

 

GIANNOYLH NIKAIA3 7 12 2019

*ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ-Νίκαια σημειώσατε 2. Οι δύο, Κομήτσας-Μπλιάτσος, πλαισιώνουν την αντιδήμαρχο Απρίλη κι ας είναι Δεκέμβρης. Όλοι τους της υπαίθρου, πράσινοι επίσης ως ΠΑΣΟΚ.

Ζ.

 

-----------------

 

TO KK THS GALAZIAS4 7 12 2019

*ΤΟ ΚΚ της γαλάζιας δημοτικής παράταξης. Λόγω επωνύμων φυσικά, Καλαμπαλίκης-Κυριτσάκας, δεν τίθεται εν αμφιβόλω η κομματική τους ακεραιότητα και η ιδεολογική τους σκληρότητα.

Ζ.

 

-----------------

 

O PROAYLEIOS XVROS TOY5 7 12 2019

Ο προαύλειος χώρος του 1ου Λυκείου Λάρισας. Τα παιδιά μεγάλωσαν, αλλά μυαλό δεν έβαλαν...

Δ.Χ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass