ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2019 19:05
Υψηλά τα στάνταρς του Apprime, υψηλότατες κι οι νότες του Υψηλά τα στάνταρς του Apprime, υψηλότατες κι οι νότες του

Στην πίεση

ΑΣ το πάρουμε απόφαση, σ’ αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να χαλαρώσει κανείς ποτέ. Όλος ο δυτικός κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει ανέμελα Χριστούγεννα κι εμείς «τσιτώσαμε» πάλι με τον Ερντογάν.

Όποιο κανάλι κι αν ανοίξεις, όποιο ραδιόφωνο ή εφημερίδα, παντού Ερντογάν. Έφτασε ο κόσμος να τους βλέπει και να αλλάζει κανάλι. Βαρέθηκε πια...

Πάνω που είπε ότι τελειώνει κάπως με την οικονομική κρίση, του προέκυψε μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά. Τι σταυρό κουβαλάμε...

 

Διαφορά

ΣΤΗΝ άλλη πλευρά πάντως, οι τουρκικές εφημερίδες δεν πολυασχολούνται... Τα θέματα που «έπαιζαν» χτες στα πρωτοσέλιδά τους, τα οποία επισκεφτήκαμε διαδικτυακά, ήταν μάλλον άσχετα και τα περισσότερα εσωτερικής κατανάλωσης. Η Τουρκία δεν συζητά και πολύ τα εξωτερικά της θέματα.

Τα αποφασίζει ο Ερντογάν και οι περί αυτού, κάνουν τη δουλειά τους και ο κόσμος είναι μάλλον στην άγνοια.

Εδώ, πρέπει πρώτα να γίνει ο κακός χαμός στην κοινή γνώμη. Να βγαίνουν δημοσιογράφοι άσχετοι και να μιλούν, να βγαίνει κάθε πικραμένος απόστρατος που αναζητά ρόλο και να λέει το μακρύ και το κοντό του στα κανάλια όπου καλείται ως «ειδικός».

Κι από κοντά, «διεθνολόγοι» «τουρκολόγοι», πολιτικοί σχετικοί ή άσχετοι, πρέσβεις επί τιμή (ή και χωρίς... τιμή) και γενικώς πάσης φύσεως μπουρδολόγοι, σε ένα ανεπανάληπτο τουρλομπούκι που κραδαίνει την τουρκική απειλή. Κι αφού γίνουν όλα αυτά, να βγαίνει η εκάστοτε Κυβέρνηση και να συνιστά ... «ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Αμ’ έτσι εύκολο είναι;

 

Ντόρος

Η ΛΑΡΙΣΑ προετοιμάζεται πάντως για τα Χριστούγεννα... Το «Πάρκο των Ευχών» γοητεύει και φέτος, ο στολισμός της πόλης όμορφος, αν και ...υπήρξαν και καλύτερες χρονιές. Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε επικοινωνιακά τον ...Μπέο.

Μαιτρ της ... νύχτας ο Αχιλλέας έκανε τον Βόλο και φέτος ...φανταιζί. Παντού μπλε φωτισμός και αεροκουρτίνες. Κάπως έτσι έκανε ντόρο και πέτυχε να ασχολούνται μαζί του πολλά ΜΜΕ της Αθήνας. Εξυπνάδα του; Ασφαλώς.

Ο χριστουγεννιάτικος τουρισμός είναι πολύ καλή περίπτωση, ειδικά για πόλεις που ζουν από την τουριστική βιομηχανία. Και ήδη η κίνηση στον Βόλο – βάσει των κρατήσεων – εμφανίζεται και φέτος εντυπωσιακά αυξημένη.

 

Η άλλη πλευρά της πόλης

ΤΟ κακό για πόλεις σαν τη Λάρισα είναι ότι δεν στολίζει πια – όπως άλλοτε- κι ο κόσμος.

Το έθιμο της φωταγώγησης των σπιτιών – που τα χρόνια πριν την κρίση είχε λάβει διαστάσεις ... «επιδημίας» (με την καλή έννοια)- έχει κάπως ατονήσει.

Έτσι, λίγες μέρες πριν τις γιορτές, πολλές γειτονιές της πόλης παραμένουν μέσα στο συνηθισμένο τους σκοτάδι του ελλιπούς δημοτικού φωτισμού.

Παράλληλα, πολλά σπίτια στις γειτονιές –ειδικά μονοκατοικίες - είναι κλειστά, αφού οι ηλικιωμένοι ένοικοί τους είτε έφυγαν από τη ζωή, είτε μετακόμισαν, ενώ τα παιδιά τους έχουν βρει αλλού σπίτι – ή μετακόμισαν στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα της ζωής, η μοναξιά, η αποξένωση, η εγκατάλειψη φαίνονται πολύ πιο έντονα τις μέρες των γιορτών.

 

Εθνική Τράπεζα

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως τράπεζες και τραπεζίτες δεν ήταν ποτέ αρεστές στον κόσμο. Αλλά χειρότερη εικόνα απ’ ό,τι έχουν σήμερα τα «ευαγή» αυτά ιδρύματα δεν είχαν ποτέ. Για να μειώσουν προσωπικό, κλείνουν ταμεία και ο κόσμος ταλαιπωρείται απίστευτα.

Αλλά αυτό που συμβαίνει στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στη Λάρισα, είναι, κυριολεκτικά, από ...άλλο «γαλαξία». Παρασκευή πρωί, προχθές, εκατό άνθρωποι -κυρίως ηλικιωμένοι- έπρεπε να εξυπηρετηθούν από... ενάμιση ταμείο όλο κι όλο (το μισό εξυπηρετούσε –αποκλειστικά Επιχειρήσεις).

Πας δηλαδή πρωί και φεύγεις μεσημέρι!

Είναι δυνατόν η μεγαλύτερη τράπεζα της Λάρισας με ενάμιση όλο κι όλο ταμείο; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι να δουν το χάλι και να παρέμβουν; Έλεος πια... Ούτε καν το όνομα της τράπεζας δεν προστατεύουν...

 

Σχόλια

ΚΑΠΩΣ έτσι, ο κόσμος κάθεται στην ουρά και κάνει σχόλια του τύπου:

- Αϊ, καλά... Σε κάνα χρόνο – δύο θα ’ρθουν και δω οι τράπεζες των Κινέζων και τότε θα μας παρακαλάνε...

(Γεγονός! Ελέχθη! )

 

Σοβιέτ

ΠΡΑΓΜΑΤΙ... Μήπως δεν το έπαιζαν κάποτε «βαριά πεπόνια» στον ΟΤΕ; Οι παλιότεροι θυμούμαστε ασφαλώς ότι για να βάλεις τηλέφωνο κάποτε περίμενες χρόνια.

Και μετά, μπήκαν στον χώρο κι άλλες εταιρείες. Και στον ΟΤΕ τρέχουν.

Το ίδιο σήμερα με τη ΔΕΗ. Μόλις μπήκαν κι άλλοι παίχτες στο παιχνίδι, κατάλαβαν οι μέχρι τότε «βολεμένοι» πως την χάνουν την... «Αλεξάνδρεια». Αποτέλεσμα είναι ότι ήδη η ΔΕΗ τηλεφωνεί πια στα σπίτια και κυνηγά πελάτες για φυσικό αέριο, φθηνότερες χρεώσεις, κλπ. κλπ

Και κάπως έτσι κυρίες κύριοι και αγαπημένα μας παιδιά το παραμυθάκι με τα ...σοβιέτ του δημοσίου και των ΔΕΚΟ έλαβε τέλος...

 

Παρενέργειες

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσματος έχει ήδη τις... παρενέργειές της και διαμορφώνει νέες πραγματικότητες. Ιδού δύο διάλογοι που ακούσαμε μεταξύ φιλενάδων στη Λάρισα:

- Να βρεθούμε για ένα ποτάκι;

- Ναι, αλλά καλύτερα σπίτι μου. Στο μπαράκι δεν μπορείς να καπνίσεις...

(Συμπέρασμα: Χαμένο το μπαράκι).

* * *

ΔΕΥΤΕΡΟΣ διάλογος με τις φιλενάδες:

- Πάμε για ποτάκι;

- Ναι, αλλά θα κάτσουμε μέσα...

- Κι εγώ πού θα καπνίσω;

- Ε, τότε άστο καλύτερα. Δεν θα ξεπαγιάσω εγώ επειδή εσύ θέλεις να καπνίσεις.

(Οι παρέες αρχίζουν και έχουν προβλήματα...).

 

Ανοιχτά χωριά

ΕΧΕΙ και τα ...καλά της η κλιματική αλλαγή.

Λίγο που οι θερμοκρασίες βαστάνε ακόμη, λίγο που δεν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, λίγο που οι δρόμοι βελτιώθηκαν και να που τα βλαχοχώρια του Ν. Γρεβενών παραμένουν ανοιχτά.

Στην Αβδέλλα λ.χ. για πρώτη φορά φέτος έγινε χριστουγεννιάτικος στολισμός, με γιρλάντες, φωταψία και φάτνη, ενώ δεν έμειναν πίσω κι άλλα βλαχοχώρια που στα ... παλιά καλά χρόνια τέτοια εποχή «θάβονταν» κάτω από το χιόνι.

Κάπως έτσι το Σαββατοκύριακο που πέρασε εκατοντάδες βλάχοι Λαρισαίοι... πήραν τα βουνά, ακόμη και με ναυλωμένα λεωφορεία!

Μπράβο! Κουράγιο να ’χουν να συνεχίσουν και να δώσουν ζωή στα έρημα χωριά τους...

 

Για τον Δήμο

ΠΡΟΣ τον Δήμο Λαρισαίων ενταύθα.

Προφανώς είστε ενήμεροι του κυκλοφοριακού κομφούζιου που προκαλείται στη γωνία Αγίας Μαρίνης και Νικηταρά, στο μικρό κομμάτι που είναι διπλής κυκλοφορίας.

Σαν να μην φτάνει η στενότητα του δρόμου, επιτρέπεται και το παρκάρισμα!

Μήπως ήλθε η ώρα να το απαγορεύσετε τοποθετώντας κορίνες; Θα γλιτώσετε πολύ κόσμο που εγκλωβίζεται κάθε μέρα.

 

------------------

TRAINAKI 9 12 2019

Άλλος για Πάρκο των Ευχών

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass