ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2019 19:07
ΖΥΜΩΣΕΙΣ στον Τύρναβο... Ποδοσφαιρικές αλλά και του τσίπουρου, αφού η μάζωξη έγινε σε καζαναριό. Στο σπίτι του Νίκου Χαλκιά, ο οποίος κάλεσε ανθρώπους του ποδοσφαίρου όπως τον παλαίμαχο της ΑΕΛ Τάκη Παραφέστα, τον πρώην γενικό αρχηγό της ΑΕ Τυρνάβου Αλέκο Μπότη και τον τότε διοικητικό της Γιάννη Κακαρόντζα, από τη Δόξα Βλαχογιαννίου τον εορτάζοντα προπονητή Νίκο Φακίτσα και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Βρασίδα Κοντοθανάση.  Επίσης στην παρέα ήταν και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Νίκος Τσικούρας, ο ποδοσφαιριστής Στέλιος Πατσιωτός και ο τερματοφύλακας Θάνος Χαλκιάς, ο οποίος έκλεψε την... παράσταση, με το χιούμορ του και τις πολλές ατάκες του. Η βραδιά υπέροχη, ο οικοδεσπότης πήρε άριστα και για το τσίπουρο και για τη φιλοξενία. ΖΥΜΩΣΕΙΣ στον Τύρναβο... Ποδοσφαιρικές αλλά και του τσίπουρου, αφού η μάζωξη έγινε σε καζαναριό. Στο σπίτι του Νίκου Χαλκιά, ο οποίος κάλεσε ανθρώπους του ποδοσφαίρου όπως τον παλαίμαχο της ΑΕΛ Τάκη Παραφέστα, τον πρώην γενικό αρχηγό της ΑΕ Τυρνάβου Αλέκο Μπότη και τον τότε διοικητικό της Γιάννη Κακαρόντζα, από τη Δόξα Βλαχογιαννίου τον εορτάζοντα προπονητή Νίκο Φακίτσα και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Βρασίδα Κοντοθανάση. Επίσης στην παρέα ήταν και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Νίκος Τσικούρας, ο ποδοσφαιριστής Στέλιος Πατσιωτός και ο τερματοφύλακας Θάνος Χαλκιάς, ο οποίος έκλεψε την... παράσταση, με το χιούμορ του και τις πολλές ατάκες του. Η βραδιά υπέροχη, ο οικοδεσπότης πήρε άριστα και για το τσίπουρο και για τη φιλοξενία.

Διδώ

*ΚΙ αφού τα οικονομικά δεν αφήνουν τον Λαρισαίο να πάει για Χριστούγεννα στο Λονδίνο, ήρθε το Λονδίνο στη Λάρισα. Με ομίχλη ξημέρωσε χθες η πόλη, ομίχλη που σηκώθηκε για λίγο το μεσημέρι και επανήλθε δριμύτερη το απογευματάκι. Τοπίο στην ομίχλη η πόλη, προσδίδοντας έτσι και την απαραίτητη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

***

*ΑΛΛΑ από σήμερα ενσκήπτει η Διδώ, ακραίο καιρικό φαινόμενο μέσα στον Δεκέμβρη! Πςςς, σχολίαζε ο Λαρισαίος, πρωτοφανή πράγματα να κάνει κρύο τον χειμώνα. Δεν είχε ξυπνήσει καλά φαίνεται γιατί μετά σχολίαζε και το όνομα: Ακούς εκεί Διδώ, μα ποιος τα σκέφτεται τα ονόματα; Χάθηκε το Δήμητρα, το Δάφνη, το Δανάη, έστω το Δαλιδά...

***

*ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ήταν η Διδώ. Κληρονόμησε από τον πατέρα της, τον βασιλιά της Τύρου, τον Μάττα ή Μύττο, το βασίλειο και κυβέρνησε με τον σύζυγό της Σιχαίο, ώσπου -φευ- ο αδερφός της σκότωσε τον σύζυγό της και κατέλαβε την εξουσία αναγκάζοντάς τη σε φυγή. Μετά από περιπλάνηση κατέληξε στην Αφρική, ιδρύοντας την Καρχηδόνα, μετά γνώρισε τον Αινεία στον δρόμο του από την Τροία προς τη Ρώμη (που δεν υπήρχε ακόμη, αυτός την ίδρυσε δηλαδή), τον ερωτεύτηκε, του δόθηκε, την παράτησε, τον καταράστηκε κι αυτοκτόνησε η καημένη... Αυτή ήταν συντόμως η ιστορία της ονοματοδότριας στα καιρικά φαινόμενα που θα μας επισκεφθούν αυτές τις μέρες.

ΘΑ.

 

Μόνιμα (1)

ΜΙΑ ανακοίνωση αναμένει σήμερα η Λάρισα από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, που περιοδεύει στη Θεσσαλία. Τα Φάρσαλα περιμένουν αγωνιωδώς τη μόνιμη βάση του Κέντρου στην περιοχή για την οποία συζητούν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες Βασίλης Κοντοζαμάνης και Χρήστος Κέλλας με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη να έχει αναλάβει τη «βρόμικη» δουλειά της εξεύρεσης χώρου αλλά και προσωπικού για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Στους διαδρόμους της ΥΠΕ λέγεται ότι ο διοικητής τα έχει καταφέρει και στα δύο επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ να έχει τη δυνατότητα να προβεί στις πολυπόθητες ανακοινώσεις. Το αν θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα αφορά τον ίδιο και την απογευματινή του επίσκεψη στα Φάρσαλα.

Δ.Κ.

 

Μόνιμα (2)

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ στη Βουλή και ψηφίζεται η αλλαγή στη διαδικασία των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας στον Λαρισαίο βουλευτή την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι προσλήψεις με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, όπως σημείωνε και σε σχετικό της δημοσίευμα η «Ε», θα γίνονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που σημαίνει πρόσληψη γιατρών σε 4-5 μήνες μετά την προκήρυξη των θέσεων.

Βάσει προβλέψεων της ρύθμισης φυσικά, γιατί η πράξη από τη θεωρία πολλές φορές απέχει αρκετά...

Δ.Κ.

 

Εγκληματικότητα

ΕΙΝΑΙ αλήθεια; Ανυπεράσπιστοι ηλικιωμένοι πέφτουν θύματα ή δολοφονούνται από άνανδρους κλέφτες και ληστές; Σήμερα επί ΝΔ; Υπάρχουν σήμερα αδίστακτοι που παρασέρνουν και τραυματίζουν θανάσιμα ηλικιωμένες γυναίκες; Χάνονται ανθρώπινες ζωές για μια καδένα, μια χρυσή αλυσίδα επί ΝΔ; Για λίγα ευρώ;

Επί ΣΥΡΙΖΑ να το καταλάβουμε, αλλά και σήμερα επί ΝΔ; Επί ΝΔ έχουμε εγκληματικότητα; Κανείς δεν δικαιούται να κάνει μικροπολιτική με ανθρώπινες ζωές, κανείς δεν δικαιούται να αστειευθεί με τέτοια θέματα. Η ΝΔ που τα προηγούμενα χρόνια έκανε αντιπολίτευση με λαϊκισμό, θα υποστεί σήμερα την κριτική. Το πρόβλημα γεννιέται από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και αυτό δεν άλλαξε...             

Β.Κ.

 

Ιατρικά

ΘΡΑΥΣΗ έκανε η προχθεσινή συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνου Γιαννακόπουλου στην «Ε» για την υπόθεση της ιατρικής αμέλειας και των ιατρικών λαθών. Και τι δεν είπε ο πρόεδρος σε μια συνέντευξη που φρόντισε να την επικοινωνήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ομάδες των γιατρών, τροφοδοτώντας συζητήσεις για σειρά θεμάτων που απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν τον ιατρικό κόσμο.

Η άποψη του Λαρισαίου προέδρου για αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης, αλλά και εκείνη που διατυπώθηκε ως επιθυμία των συναδέλφων του ότι οι γιατροί πρέπει να δικάζονται από γιατρούς στις περιπτώσεις των ιατρικών λαθών, κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο ώστε το τηλέφωνο του προέδρου να δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα -με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πάντως τα είπαν κατ’ ιδίαν προχθές το μεσημέρι στη Λάρισα.

Δ.Κ.

 

Αβέρωφ

ΣΤΟ πρόγραμμα Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων για το 2020 αναφέρεται κάτοικος της συνοικίας Αβέρωφ, ο οποίος από μια πρώτη ανάγνωση – σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Ε» - διαπιστώνει πως η συνοικία απουσιάζει. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ωστόσο το έργο που αφορά στο Κονάκι του Αβέρωφ, η χρηματοδότηση του οποίου θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση «Φιλόδημο». Τα υπόλοιπα σε ό,τι αφορά στα έργα στη συνοικία, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεθαύριο Πέμπτη όπου το πρόγραμμα Τεχνικών Έργων θα συζητηθεί αναλυτικά. Αν κατατέθηκαν προτάσεις και δεν εντάχθηκαν ή όχι και γιατί...

Β.Κ.

 

Συγκίνηση για

τον Αμερικάνο Αγιο

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ και θλίψη σκόρπισε και σε πολλούς Λαρισαίους η είδηση ότι εκοιμήθη εν Κυρίω, ο ιδρυτής του Ορθοδόξου μοναχισμού στην Αμερική (Αριζόνα) π. Εφραίμ (Φιλοθεϊτης), ο οποίος ως γνωστόν αποτελούσε στήριγμα των ομογενών και των νέων μας επιστημόνων που μετέβαιναν στην Αμερική για σπουδές και εγκατάσταση, καθώς και των μονίμως διαβιούντων εκεί. Όπως αναφέρουν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν «ήταν ένας ζωντανός Άγιος ο Γέρων Εφραίμ, με πλουσιότατο πνευματικό έργο και ίδρυση νέων μοναστικών αδελφοτήτων (κυρίως γυναικείων) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Αριζόνα δημιούργησε ένα νέο Άγιο Όρος με είκοσι ορθόδοξα μοναστήρια. Συχνή ήταν η επίσκεψη πνευματικών τέκνων και μοναζουσών-μοναχών από την Ελλάδα για πνευματική συνάντηση και εφοδιασμό πνευματικών νουθεσιών και παραινέσεων.

Γ.Ρ.

 

Μέρισμα

ΝΑ και το -δικαιολογημένο- παράπονο γονέα ατόμου με ειδικές ανάγκες και με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 80%. Μπορεί στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος να μπήκε ειδική κατηγορία δικαιούχων και χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς, όμως η απόφαση να μην δοθεί το μέρισμα στα παιδιά άνω των 24 χρόνων προκαλεί σκέψεις και προβληματισμούς για ένα ακατανόητο αποκλεισμό.

Δηλαδή αυτά τα παιδιά τι θα γίνουν, θα τα ρίχνουν πάντα στον Καιάδα έλεγε με παράπονο ο Λαρισαίος γονέας, που το έλεγε στους κυβερνητικούς του φίλους, που αναγνώριζαν το δίκαιο χωρίς να μπορούν και εκείνοι να αλλάξουν την κατάσταση. Ή μήπως μπορούν και δεν θέλουν να αντιδράσουν στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου;

Δ.Κ.

 

Διά ροπάλου

ΜΕ το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθηθούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Άλλη μια φορά για να ακριβολογούμε οι τράπεζες – που ελέγχουν το πολιτικό παιχνίδι όπως φάνηκε με το πείραμα της Ελλάδας – θα βοηθηθούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Το προκλητικό της όλης υπόθεσης με τους δανειολήπτες, αποδεικνύεται με τα στοιχεία που οι ίδιες δημοσιοποιούν και αφορούν στις δεκάδες χιλιάδες των πολιτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον – καταθέτοντας αίτηση – για να ρυθμίσουν το δάνειό τους και μόλις καμιά 20αριά έλαβαν την επιδότηση.

Κάτι συμβαίνει και οι δεκάδες χιλιάδες των αιτήσεων γίνονται μόλις μερικές δεκάδες εγκρίσεων.

Το ξέρουν οι ελληνικές τράπεζες, το ξέρει και η κυβέρνηση. Οι δανειολήπτες απομένει να αντιληφθούν ποιος θα (ξανά)φάει τη ροπαλιά από τον «Ηρακλή». Αλίμονο σε αυτούς που πήραν δάνεια...

Β.Κ.

 

Μεγαλεία

ΣΤΑ Τρίκαλα αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου στο πλαίσιο της διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση.

Οι συγκεντρώσεις ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς – στο πλαίσιο της διεύρυνσης – καταγράφονται τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άβολα, ίσως θα πρέπει να θυμηθούν πως έχουν περάσει και «χειρότερα» τότε με τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ..

Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κάραβελ, έγινε; Πού είναι εκείνες οι συνεδριάσεις της Κ.Ε. που ομοφωνούσε σε ό,τι έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας. Ακόμη και όταν δεν μιλούσε ο πρόεδρος, όλοι συμφωνούσαν με αυτά που... θα έλεγε. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας.

Β.Κ.

 

Προσοχή

τα καιρικά

φαινόμενα

ΔΕΛΤΙΟ έκτακτων καιρικών φαινομένων εξέδωσε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στην επιδείνωση του καιρού, που ήδη βιώνουμε. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις (τοπικά μεγάλο ύψος βροχής), σποραδικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις, στους χώρους παραμονής και αναψυχής και να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας.

Γ.Ρ.

 

Λείπει...

ΤΙ και αν φρόντισε ο Δήμος να τοποθετήσει τζάμι (!) στη φάτνη της Κεντρικής πλατείας για να εμποδίσει όσους διακατέχονται από πονηρές σκέψεις να «κλέψουν» και φέτος το μωρό από τη φάτνη. Ε, λοιπόν μωρό δεν υπάρχει, η Παναγία κρατά μόνο ένα λευκό πανί, γεγονός που έχει κάνει ξανά τον γύρο του διαδικτύου με τις αντίστοιχες αποδεικτικές φωτογραφίες και μύρια όσα σχόλια. Τουλάχιστον δεν θα ξαναγράψουν ότι κλάπηκε το Θείο βρέφος. Κάτι είναι και αυτό...

Δ.Κ.

 

Φωτισμός

ΤΗΝ παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για την κατάσταση του φωτισμού στον οδό 4ου Συντάγματος Πεζικού, στη Νεάπολη ζητά συμπολίτισσα. Είναι ελλιπής ο φωτισμός, είχε και την ομίχλη χθες, «σκοτάδι» μαύρο...

Β.Κ.

 

Και γκουρμέ

*ΤΟ πρωινό φως τον ξύπνησε με την επιθυμία να πιεί παγωμένο χυμό πορτοκάλι. Αν κάτι εκτιμούσε στο σώμα του ο Καρβάλιο ήταν ο σοφός συντονισμός με τις ίδιες του τις ανάγκες. Είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του την άποψη ότι το σώμα του διέθετε μια έμφυτη γνώση για το τι χρειαζόταν και πότε. Όταν τον αιφνιδίαζε μια έντονη λαχτάρα για γλυκό σκεφτόταν « Το σώμα μου χρειάζεται γλυκόζη». Κι όταν τον παραξένευε η παρατεταμένη επιθυμία του για ψάρι σκεφτόταν «Το σώμα μου χρειάζεται φώσφορο». Κι όταν κόλλαγε στις φακές συμπέραινε ότι του είχε πέσει ο σίδηρος. Ποτέ δεν τολμούσε να φτιάξει μια ολόκληρη θεωρία με όλα αυτά, να όμως που τον είχαν βοηθήσει να επιβιώσει επί τριάντα επτά συναπτά έτη χωρίς καμία αρρώστια εκτός από κανένα κρύωμα, το οποίο συνοδευόταν συνήθως από την ανάγκη να καταναλώσει πορτοκάλια και λεμόνια.

***

*ΝΑ που δεκαετίες μετά επανεκδίδονται στα ελληνικά τα βιβλία του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν. Του Μανόλο της Βαρκελώνης, με τον ήρωά του Πέπε Καρβάλιο, τον ιδιωτικό ντετέκτιβ που επιπλέον ήταν και γκουρμέ. Τότε, πολύ πριν γίνει μόδα, μισό αιώνα πριν, γκουρμέ στο φαγητό αλλά και τις γυναίκες και γενικότερα στις γεύσεις της ζωής.

 Στο «Τατουάζ», λοιπόν, αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο στα 1975, ανάμεσα στο κυνήγι των δολοφόνων εκεί μέσα στον υπόκοσμο και την άψογα δομημένη πλοκή, ο σπουδαίος Καταλανός συγγραφέας βάζει τον ήρωά του να δίνει και μίνι διαλέξεις για τις κοινές γαστρονομικές καταβολές της ανθρωπότητας. Όπως υπάρχουν κοινές ρίζες στη γλωσσολογία κι έτσι μπορούμε να κατατάξουμε κάποιες γλώσσες στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, υπάρχουν κοινές ρίζες και στη γαστρονομία, μία από τις οποίες είναι ο συνδυασμός του ψωμιού με την ντομάτα. Είναι πιο εύκολο να το φτιάξεις από την πίτσα. Είναι ακριβώς αυτό, ψωμί με ντομάτα, λίγο αλάτι και λάδι. Και είναι πεντανόστιμο. Δροσίζει και τρέφει.

Μπορεί να μην διαθέτει τις αρετές μιας συνταγής που θα έμπαινε σε βιβλίο μαγειρικής όμως αξίζει την προσμονή της ετυμηγορίας όταν η γλώσσα συνθλίβει την υγρή μείξη ψωμιού και ντομάτας πάνω στον ουρανίσκο, πασχίζοντας να αξιολογήσει πόσο καλό είναι το ψωμί, πόσο φρέσκια η ντομάτα αλλά και την ποιότητα του λαδιού.

Ζ.

 

Κάντι α

*ΣΥΝΕΧΩΣ ανανεούμενο το ελληνολαρισαϊκό λεξικό...

Πατισερί είναι το ζαχαροπλαστείο στα γαλλικά, ενώ στη Λάρισα έτσι ρωτάς αν δουλεύουν χωρίς κενό.

Κάντια είναι εταιρεία με στρώματα, και αυτό που λέει ο γιατρός στη Λάρισα όταν θέλει να δει τις αμυγδαλές του ασθενή του.

ΘΑ.

---------------------

 

 ARKEI NA MH MAS BGOYN GELIA CIU 10 10 2019

Αρκεί να μη μας βγουν ξινά τα γέλια υπουργέ...

 

 ---------------------

H MIKRH SE EKTASH ODOS GRHGOROP CIU 10 10 2019

Η μικρή σε έκταση οδός Γρηγορόπουλου, αλλά μεγάλης σημασίας για την αποσυμφόρηση της οδού Γεωργιάδου και την ομαλή κίνηση των οχημάτων που κατευθύνονται στον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, και όχι μόνο, είναι πλέον πιο ασφαλής.

Ο Δήμος Λαρισαίων ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων, για ανάπλαση της οδού, στην οποία καθημερινά παρατηρείται συνεχής κίνηση οχημάτων και έδωσε τέλος σε μια άναρχη κατάσταση, που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους ατυχημάτων.

 

---------------------

 XIONI CIU 10 12 2019

*ΠΟΥ θα πάει, θα κατέβει και στα καμπίσια λιβάδια.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass