ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2019 19:00
* ΧΕΡΙ-χέρι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Χρήστος Κέλλας με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή στο ενιαίο μέτωπο που έχουν συγκροτήσει για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο η συνεργασία που ανέπτυξαν στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών, αλλά και οι κοινές τους εμφανίσεις και ομιλίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις, που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.  Γ.Ρ. * ΧΕΡΙ-χέρι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Χρήστος Κέλλας με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή στο ενιαίο μέτωπο που έχουν συγκροτήσει για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο η συνεργασία που ανέπτυξαν στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών, αλλά και οι κοινές τους εμφανίσεις και ομιλίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις, που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Γ.Ρ.

«Μακελειό» στον Τύπο

*ΑΠΑΙΤΕΙ πράγματι ικανότητες και θέλει μεγάλη προσπάθεια να έχεις και το καρπούζι και το μαχαίρι… και να μην ξέρεις τι να τα κάνεις!

Για την περίφημη στήριξη του έντυπου Τύπου ο λόγος και τα όσα γλαφυρά διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και ώρες με αφορμή την εξωφρενική –κατά πολλούς- κατανομή διαφόρων ποσών (έως και 200.000 ευρώ), σε μέσα ενημέρωσης, αμελητέας παρουσίας και λαθρόβιας υπόστασης, κυρίως όμως μέσα, χωρίς πίστη στη δημοκρατία και τις αρχές της καθώς και την τήρηση των κανόνων της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε μέτρα στήριξης (όπως υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ε.Ε.), η τωρινή αποφάσισε να τα υλοποιήσει. Αλλά φευ, ανέκρουσε πρύμναν όταν διαπίστωσε ότι κονδύλια κατέληγαν σε …απίθανα μέσα και επιχειρήσεις, χωρίς κριτήρια και παραμέτρους, δίδοντας σαφώς την εντύπωση περί ενίσχυσης ημετέρων.

Κριτήρια, όπως η ιστορία, το μέγεθος του μέσου (αριθμός εργαζομένων, κυκλοφορία), η συμπεριφορά του απέναντι στις φορολογικές, ασφαλιστικές ή εργατικές του υποχρεώσεις κ.ά., ουδόλως ελήφθησαν υπόψη.

Μετά βεβαίως την κατακραυγή, ο αρμόδιος υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες την αναστολή του μέτρου, μέχρι νεωτέρας.

Ελλείψει πολιτικού θάρρους, επελέγη η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες.

Αλλά αυτό στη χώρα μας ουδέποτε αποτελούσε είδηση.

«Ε»

 

Αγωγή

*ΜΙΚΡΗ η κοινωνία της Λάρισας, τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Κρυφή θα έμενε η αγωγή του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νίκου Ντίτορα κατά του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκη; Άρχισε να συζητιέται το θέμα αφού η αγωγή έσκασε κάπως σαν το «καθυστερημένο ραβασάκι» της ταινίας «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια». Καθυστερημένη κατά δύο και κάτι χρόνια. Προσβλήθηκε ο κ. Ντίτορας από επιστολή που έγραψε τότε ο κ. Δοδοντσάκης για τη διαδικασία επιλογής των Συντονιστών και δημοσίευσε στην «Ε», όμως φαίνεται ότι του πήρε αρκετό χρόνο για να αντιδράσει. Στα πηγαδάκια πάντως συζητείται «ότι του το κρατούσε μανιάτικο» και άδραξε την ευκαιρία τώρα που έγινε και κείνος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

***

*ΔΕΝ είναι μόνο όμως η ετεροχρονισμένη απάντηση του κ. Ντίτορα που προκαλεί ερωτηματικά, αλλά και το γεγονός ότι στις 25 Νοεμβρίου κατέθεσε την αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας και στις 23 Γενάρη θα εξεταστεί, δηλαδή μέσα σε 2 μήνες, όταν νομικοί διατείνονται ότι ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τουλάχιστον 8 μήνες. «Δεν εξηγείται, μέσο θα έχει» σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος γελώντας.

Ν.Π.

 

Σκέτη τρέλα

*ΤΗΝ προηγούμενη Τρίτη ένας από τους καλύτερους Έλληνες τραγουδιστές, χθες μία μουσική παράσταση που όμοιά της δεν έχουμε ξαναβιώσει και σήμερα ένα συγκρότημα σκέτη τρέλα (οι… made in Italy Mezzotono). Φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ξεπέρασε τον εαυτό της και το πολιτιστικό εορταστικό καλεντάρι είναι από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Κι ακολουθούν η συναυλία της Συμφωνικής κι άλλα πολλά ακόμη… Πώς να μην είναι περιχαρής ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας όταν συμπολίτες όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τον συγχαίρουν για το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και τα ονόματα που συμμετέχουν.

ΘΑ.

 

Τριβή σκουπιδιών

*Ο ΦοΣΔΑ Λάρισας είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα σκουπίδια των επτά δήμων του νομού, που έχει την ευθύνη λειτουργίας της Χωματερής, ΧΥΤΑ τη λένε τώρα, των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, του συστήματος ανακύκλωσης και εν γένει τις δρομολογούμενες νέες τεχνικές διαχείρισης των απορριμμάτων. Στη διοίκηση του Φορέα μετέχουν εκπρόσωποι και των 7 δήμων με βαρύνουσα πάντα τη θέση του Δήμου Λάρισας, εννοείται λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων, οικονομικών και υπηρεσιακών. Πρόεδρος είχε εκλεγεί συναινετικά ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, καμία κόντρα δεν παρατηρήθηκε ποτέ στο 25μελές συμβούλιο του ΦοΣΔΑ.

***

*ΕΓΙΝΑΝ λοιπόν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές και κερδίζοντας 4 δήμους στον νομό, η ΝΔ μετρά 13 εκπροσώπους στους 25 του ΦοΣΔΑ, λογικά θα διεκδικήσει την προεδρία του. Ωστόσο στις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και μία που ενισχύει τη θέση των κεντρικών, των μεγάλων δήμων παρέχοντάς τους δύο επιπλέον θέσεις στο συμβούλιο. Έτσι η πλευρά Καλογιάννη θα βρίσκεται με 14 μέλη έναντι 13, αν και η ανάδειξη προέδρου σε τέτοιο φορέα δεν μπορεί να έχει στοιχεία αντιπαλότητας, το συναινετικό κλίμα δύσκολα θα διαταραχθεί.

***

*ΕΧΕΙ όμως σημασία ο συσχετισμός με τον οποίο θα πάνε στη συγκρότηση και την εκλογή προέδρου. Ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Έτσι η πλευρά της ΝΔ προσέφυγε στο υπουργείο ζητώντας γνωμάτευση και πρακτικά την ακύρωση του ορισμού των δύο επιπλέον μελών από την πλευρά της Λάρισας. Αν λοιπόν βρεθούν να προηγούνται με 13-12 τότε λογικά θα επιβάλλουν πρόεδρο από την πλευρά τους, ήτοι μάλλον τον δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη, ίσως και εκείνον των Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου.

***

*ΤΟ σενάριο που ακούστηκε, ότι θα δώσουν οι νεοδημοκράτες τη θέση στη Ρ. Καραλαριώτου, δεν φαίνεται να προχωράει. Καθώς θα ήταν άκομψο να είναι δήμαρχος ο Απ. Καλογιάννης που τον επέλεξε ο λαός και τον πολύ κρίσιμο και ιδιαιτέρως σημαντικό από πολλές απόψεις τομέα των απορριμμάτων της πόλης να τον διαχειρίζεται πρόσωπο που έχασε τις εκλογές και που τον αντιπολιτεύεται. Θα ήταν και στρέβλωση καθώς τα προβλήματα και οι συγκρούσεις θα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Ζ.

 

Αναπληρωτές

και μέλη

*ΜΠΟΡΕΙ ο πρώην βουλευτής και γιατρός Κώστας Μπαργιώτας να ορίστηκε τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, όμως η λίστα για τη συγκρότηση των τομέων περιλαμβάνει αρκετά ονόματα Λαρισαίων, που καλούνται να προφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κίνημα.

Έχουμε και λέμε:

Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος εμφανίζεται ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Στέλιος Τσιάκαλος, που τοποθετείται στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του τομέα Αυτοδιοίκησης, όπου θα βρεθεί και ως μέλος της ολομέλειας ο Κώστας Σάββας. Αναπληρώτριες γραμματείς επίσης τοποθετούνται στον τομέα Παιδείας η Ευγενία Μπουρνόβα και Πολιτισμού η Φράντζη Σαμαρίνα, ενώ αναπληρωτής γραμματέας τοποθετείται και ο Βαγγέλης Γιαννούλας στον τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μαζί με τον Κώστα Μπαργιώτα στον τομέα Υγείας θα βρεθούν ο Τυρναβίτης Θανάσης Σάμερ Αμάρι στη γραμματεία και ο Κώστας Λαρίσης στην Ολομέλεια και στη γραμματεία του τομέα Οικονομικών ο Γιάννης Μαλάκος. Στην Ολομέλεια του τομέα Αθλητισμού τοποθετείται ο γυμναστής Βασίλης Γκουράβας και στη γραμματεία του τομέα Υγείας η φιλόλογος Φανή Αγορίτσα.

Στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Ντίνος Μπλιάτσος με τον Αστέριο Νάνο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη γραμματεία και ο Χρήστος Παναγούλης στην Ολομέλεια και στη γραμματεία Δημοσίων Υποδομών οι Λεωνίδας Αλατάς και Πέτρος Ηλιάδης. Στον τομέα Προστασίας του Πολίτη θα βρεθεί και ο γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας Μιχάλης Τολίκας, ενώ στις γραμματείες των τομέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Συνδικαλιστικού (ιδιωτικού τομέα) η υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες εκλογές Βασιλική Τσίτα και ο συνδικαλιστής Κυριάκος Κουρούτσαλης αντίστοιχα.

Δ.Κ.

 

Διαβεβαίωση

*ΣΤΟ πρόγραμμα «Φιλόδημος» αναφέρθηκε χθες από τα Τρίκαλα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος για να διαβεβαιώσει για πολλοστή φορά πως «θα ξεκινήσει από την αρχή του έτους ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Ενδεχομένως η κυβέρνηση να μην είχε εκτιμήσει σωστά τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η απόφασή της να καταργήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος», οι πιστώσεις του οποίου – μαζί με το ΕΣΠΑ – ζωντάνεψαν τα προγράμματα των δήμων που εισέπρατταν πόρους για έργα χωρίς πολιτικά ή άλλα κριτήρια.

Ο κ. Λιβάνιος δεσμεύθηκε επίσης ότι «το σίγουρο είναι πως δεν θα χαθεί κανένα έργο. Θα προχωρήσουν όσα έργα έχουν ενταχθεί. Και θα δούμε ποιες προσκλήσεις θα ανοίξουν για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν οι δήμοι να αξιοποιήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για το νέο πρόγραμμα ενώ οι δήμαρχοι, με αφορμή και την υπόθεση των ΚΑΠ, είναι καχύποπτοι. Μένει να αποδειχθεί, το νέο έτος φθάνει…

Β.Κ.

 

Δίκη

*ΓΙΑ τον ερχόμενο Μάρτιο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες δίκη του πρώην προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Το πρώην στέλεχος του ΟΑΕΔ Λάρισας με μία ογκωδέστατη δικογραφία παραπέμπεται για απάτη με οικονομικά μεγέθη που «ζαλίζουν» και τα οποία θα απασχολήσουν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, όταν έρθει η ώρα.

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα νωρίτερα και για άλλους που παραπέμπονται μαζί με τον βασικό κατηγορούμενο, ευθύνονται ή δεν ευθύνονται. Διάσταση για την οποία μόνο το Δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί, οπότε θα υποστούν τη βάσανο της αναμονής.

Β.Κ.

 

Και εμείς

*ΣΥΜΦΩΝΑ με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα σουπερμάρκετ, είναι φέτος μειωμένες κατά 1% σε σχέση με το 2018.

Όπερ θα φάμε με χρυσά κουτάλια με τόση φτήνια. Μάλιστα για να μην πέσουμε με τα… μούτρα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τέτοια μείωση των τιμών μπορούμε να γεμίσουμε το ψυγείο με γαλοπούλες και λουκάνικα, να… ψήσουμε και το Πάσχα δηλαδή.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία, αλλά δεν μας λένε κιόλας σε ποια μάρκετ βρήκανε φθηνότερα προϊόντα σε σύγκριση με πέρυσι να πάμε και εμείς για αγορές; Εννοείται πως δεν αναφερόμαστε στις προσφορές.

Α, με την ευκαιρία να μας πούνε πόσο μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τώρα που ανέκαμψε η οικονομία και βγήκαμε από τα μνημόνια.

Β.Κ.

 

Εξάποντο

*ΔΕΝ ήταν απλώς μια ήττα αυτή από τον Ατρόμητο, οι Περιστεριώτες δεν κέρδισαν το τρίποντο στο ματς με την ΑΕΛ αλλά εξάποντο. Καθότι έχουν τον ίδιο στόχο με τους βυσσινί, να πλασαριστούν στην εξάδα των πλέι οφ για την Ευρώπη. Όπως ακριβώς και ο ΟΦΗ πήρε την ίδια αγωνιστική εξάποντο κερδίζοντας στην έδρα του τον Άρη.

Ζ.

 

Οδηγοί

*ΤΗΝ κακή κατάσταση του οδοστρώματος, της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης σημειώνουν οδηγοί. Τονίζοντας ότι το τμήμα της παλαιάς εθνικής μεταξύ του «Τσάλμα» και του «Γιαννακόπουλου» και στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα, συγκεντρώνει νερά.

Ειδικά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων η ποσότητα των βρόχινων υδάτων καθιστά επικίνδυνη την οδήγηση τις νυκτερινές μάλιστα ώρες λόγω και της μειωμένης ορατότητας.

Θέλει προσοχή από τους οδηγούς και στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την κατάσταση του δρόμου για να διεξάγεται η κυκλοφορία με ασφάλεια.

Β.Κ.

 

Άλλος ρυθμός

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές στον δικό τους τον χαβά.

- Κολλημένοι με το κινητό λέει, οχτώ στους δέκα Έλληνες. Έλα Παναγία μου. Κι οι άλλοι δύο τι κάνουν.

***

*- ΘΑ σε ρωτήσω κάτι και θα μου απαντήσεις ειλικρινά.

- Ok.

- Είσαι ηλίθιος;

- Ειλικρινά.

***

*- ΡΕ μάνα; Πού είναι οι στόχοι που είχα βάλει για το 2019;

- Τους έβαλα στην αποθήκη. Μαζί με του ‘18, του ‘17, του ‘16...

- Μπράβο ρε μάνα… Δεν θέλω να χάσω τους στόχους μου.

Ζ.

 

--------------

TA IDIA PANTELAKI MOY TA IDIA PANTELH MOY KAUHHMERINO TO FAINOMENO

*ΤΑ ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Καθημερινό το φαινόμενο οδηγοί ΙΧ ή επαγγελματικών φορτηγών να σταθμεύουν το όχημά τους όπου βρουν, αδιαφορώντας αν μπλοκάρουν την κυκλοφορία. Δευτέρα χθες στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου επί της Γούναρη, οδηγός πάρκαρε το φορτηγό στον δρόμο προκειμένου να παραδώσει σε παρακείμενο σούπερ μάρκετ, μιας και λόγω λαϊκής δεν μπορούσε να μπει. Έλα όμως που το αστικό της γραμμής Νο 4 φράκαρε και δεν μπορούσε να περάσει. Μάταια κόρναρε, μποτιλιάρισμα σε χρόνο dt μέχρι τη Νικηταρά. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο οδηγός και όταν εκνευρισμένος οδηγός ΙΧ του ζήτησε τον λόγο, του απάντησε «Δεν έγινε και κάτι. Δεν είναι λόγος να φωνάζεις. Δουλειά είχα». Το πήρε, το πάρκαρε παρακάτω και ούτε γάτα ούτε ζημιά για εκείνον. Τι τραβάνε και αυτοί οι οδηγοί των αστικών δεν λέγεται. Δεν φτάνει το άγχος τους που πρέπει να περάσουν μέσα από στενά με άναρχα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτά. Μία από τα ίδια δυστυχώς.

Ν.Π.

 

--------------

ODOS DHMHTRAS STO YCOS THS YMBOLHS THS ME THN ODO NIKHS

*ΟΔΟΣ Δήμητρας, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Νίκης. Βλάστηση και ψηλά δέντρα, ακλάδευτα, μερικά σάπια, ορθώνονται επικίνδυνα, πάνω από τα κεφάλια ανύποπτων περαστικών. «Ειδοποιήσαμε τον Δήμο αλλά μας αγνόησαν», το παράπονο-διαμαρτυρία περιοίκου, που κατέφυγε -πού αλλού- στην εφημερίδα…

 

--------------

LEGETAI OTI PROKEITAI GIA STOIXHMA THS YHRESIAS PRASINOY GIA TA POSOA XRONIA

*ΛΕΓΕΤΑΙ ότι πρόκειται για στοίχημα της υπηρεσίας Πρασίνου. Για το πόσα χρόνια θ’ αντέξει γερτός ο μεγάλος πεύκος στον Μικρό Προφήτη. Δεν τον κλαδεύουν, να τον αλαφρώσουν, από την επικίνδυνη πλευρά και περιμένουν. Θ’ αντέξει και τον φετινό χειμώνα; (Μόνο μην πετύχει κανέναν από κάτω πέφτοντας).

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass