ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ.. ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2019 19:00
*ΕΥΧΕΣ από έναν από τους παλιότερους αναγνώστες της δέχθηκε η «Ε». Ο κ. Θωμάς Τσιαμπαλής, 97 χρονών, όσα και τα χρόνια της «Ελευθερίας», βρέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας για να ευχηθεί να συνεχίσει για πολλές δεκαετίες ακόμη να κρατά συντροφιά στους αναγνώστες της. Γεννήθηκε κι αυτός τον Δεκέμβρη του ‘22, όπως και η καθημερινή «Ε». Παλιός αστυνομικός, από το 1950 που ήρθε στη Λάρισα από την Καλαμάτα που υπηρετούσε, δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να διαβάσει την «Ελευθερία». Τιμή για όλους μας... *ΕΥΧΕΣ από έναν από τους παλιότερους αναγνώστες της δέχθηκε η «Ε». Ο κ. Θωμάς Τσιαμπαλής, 97 χρονών, όσα και τα χρόνια της «Ελευθερίας», βρέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας για να ευχηθεί να συνεχίσει για πολλές δεκαετίες ακόμη να κρατά συντροφιά στους αναγνώστες της. Γεννήθηκε κι αυτός τον Δεκέμβρη του ‘22, όπως και η καθημερινή «Ε». Παλιός αστυνομικός, από το 1950 που ήρθε στη Λάρισα από την Καλαμάτα που υπηρετούσε, δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να διαβάσει την «Ελευθερία». Τιμή για όλους μας...

Κατάλευκος

*ΞΑΝΟΙΞΕ ο καιρός, χιόνια όμως στα ψηλά. Κι η Λάρισα αγναντεύει τον ηλιόλουστο, κατάλευκο, τον πάντα αγέρωχο Όλυμπο. Όμορφη εικόνα και σε κάποια μέρη δεν χρειάζεται να βγεις καν από την πόλη, αρκεί να σηκώσεις λίγο το κεφάλι. Από τα πιο γνωστά βουνά παγκοσμίως, πόσο τυχεροί οι Λαρισαίοι που μπορούν καθημερινά να τον αντικρίζουν στον ορίζοντα... (Κι ο Κίσσαβος δεξιά με την κατσούλα του).

Ζ.

 

Φέτος το 2ο

*Η ποιότητα της περυσινής πρωτοβουλίας και η αρτιότητα της διοργάνωσης, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, έδειξαν ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία που ήρθε για να μείνει. Βγαίνοντας ο Ιανουάριος, μπαίνοντας ο Φεβρουάριος, η Λάρισα θα υποδεχτεί το 2ο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. Που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ελευθερία». Ξανά κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, επιστήμονες, υπηρεσιακά στελέχη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταφθάνουν για να προτείνουν και να ανταλλάξουν απόψεις. Η εφημερίδα φέρνει σε επαφή την εξουσία με την τοπική κοινωνία.

Ζ.

 

Κοντεύουν

*- ΤI γίνεται με την Τουρκία;

Είχε αρχίσει να ανησυχεί ο Λαρισαίος, παρότι στον κόσμο του.

-Λέω μήπως πρέπει ν’ αρχίσουμε να στοκάρουμε μελομακάρονα...

***

*Ο άλλος ήταν πιο εμπνευσμένος, με γούστα τρελά.

-Είσαι να κάνουμε ένα χριστουγεννιάτικο ρωμαϊκό όργιο;

-Δηλαδή;

-Εγώ θα είμαι ξαπλωμένος στο ανάκλιντρο κι εσύ θα με ταΐζεις μελομακάρονα.

***

*ΕΝ τω μεταξύ ο φούρναρης έμπλεξε.

-Μελομακάρονα ολικής έχετε;

Ζ.

 

Στην αναμονή

*-ΚΥΡΙΕ Τσάκο, για τσάκω κι εσύ ένα περίμενε...

Αυτό εισέπραξε ο δήμαρχος Καρδίτσας από τη Νίκη Κεραμέως κατά την επίσκεψή της στην πόλη του.

Δεν ήταν μόνο στη Λάρισα το άκομψο, που η υπουργός Παιδείας συνάντησε τους πάντες και ιδίως τους κομματικούς, γέμισε το ίντερνετ με σέλφις, όλους εκτός από τον δήμαρχο της πόλης. Τι δουλειά έχει με τους κομμουνιστάς. Το ίδιο κι ακόμη χειρότερο ατόπημα και στην Καρδίτσα. Όπου ο δήμαρχος είναι μεν δεξιός, είχε σκοπό όμως να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει για την πόλη του και ζήτησε να συναντηθεί με την υπουργό μαζί με το συντονιστικό των τοπικών φορέων. Ακόμα την περιμένουν.

Ζ.

 

Το μαντρόσκυλο

και η πάπια

*Ο Κ. Βαϊούλης είχε διευκρινίσει κατόπιν πως παρενέβη για να υπερασπιστεί τη Ρ. Καραλαριώτου, απέναντι στην τακτική του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πως το «μαντρόσκυλο», όπως αποκάλεσε τον Απ. Παπαπαρίση, μπερδεύτηκε και του επιτέθηκε από λάθος.

***

*Η αναφορά γίνεται, έστω καθυστερημένα, καθώς ο Απ. Παπαπαρίσης αποφάσισε να εξηγήσει τη στάση του. «Η αλήθεια είναι ότι εγώ απευθύνθηκα στον κ. Δεληγιάννη, ο οποίος νομίζει ότι είναι πρόεδρος της Συμπαράταξης. Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπει στην επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τελειώσει και να τη διακόπτει συνεχώς. Και το ίδιο κάνει με όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας. Έτσι κι αλλιώς εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι σπάνια παίρνουμε τον λόγο, ε, ας μην μας βάζουν κι ένα σωρό περιορισμούς. Αν δεν μας θέλει ο πρόεδρος ας βγει να μας το πει. Έτσι έγινε και στο προηγούμενο ΔΣ και «επαναστάτησα». Διαμαρτυρήθηκα. Το κακό ήταν ότι μπήκε στη μέση ο κ. Βαϊούλης και φύγαμε από το θέμα. Έξυπνος ο πρόεδρος, έκανε την πάπια, τον βόλεψε μια χαρά. Ελπίζω μόνον ο κ. Βαϊούλης να μην το έκανε επίτηδες». (Σκυλιά και πάπιες, κάπως έτσι ο πατριωτικός χώρος τα βρήκε πάλι...).

Ζ.

 

Για τα λεφτά

*- ΛΕΩ να ανοίξω καμιά επιχείρηση.

- Λεφτά έχεις;

- Μα θα βρω μέσα. (Τα ζόρια με τα λεφτά εντείνονται στις Γιορτές και στη Λάρισα. )

***

*- ΠΛΗΡΩΣΕΣ τέλη κυκλοφορίας;

- Πλήρωσα.

- Και πού θα κάνεις Χριστούγεννα;

- Στο αυτοκίνητο.

***

*- ΦΗΜΕΣ λένε ότι το ΙΚΑ θα μετονομαστεί σε ΙΚΕΑ, με σλόγκαν “Θεραπεύσου μόνος σου».

Ζ.

 

Το θυμήθηκε

*«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τα καλά του λόγια τον κ. Χαρακόπουλο, ο ίδιος δεν το είπε από σεμνότητα, αλλά έχει γράψει ένα εξαίρετο πεζογράφημα, για το οποίο έγραψα και βιβλιοκριτική στην Καθημερινή». Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος θυμήθηκε τη συλλογή διηγημάτων του Μάξιμου «Εκ νεότητός μου», στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου του βιβλίου «Όπου και να ταξιδέψω», όπου έχει ιδιαίτερη αναφορά στη Λάρισα.

Ζ.

 

Αφιερωμένο

*ΑΣΠΑΖΟΜΑΣΤΕ Γέροντα νοερά το χέρι σου.

Το χέρι που γνώριζε να κρατάει το μυστρί του κτίστη

Και την πέννα του συγγραφέα

Το πινέλο του αγιογράφου

Και το απαλό διορθωτικό των λαθών μας

Ναι και ποιητικός λόγος από το Κονγκό, απ’ την καρδιά της Αφρικής στη μνήμη του, δύο χρόνια μετά την αναχώρησή του προς τας Αιωνίους Μονάς. Στα περιεχόμενα του Ημερολογίου 2020 που εξέδωσε ο εν Λαρίση Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Απόστολος Βαρνάβας» και το οποίο έφερε στα δημοσιογραφικά γραφεία ο ευγενής Αθανάσιος Τέλιος. Και το οποίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ιεραπόστολο μακαριστόν πλέον μητροπολίτη Πενταπόλεως κυρόν Ιγνάτιον Μανδελίδην. Με ενδιαφέροντα στοιχεία από τον βίο του, στιγμιότυπα και διηγήσεις από τη δράση του στην απέραντη Κεντρώα Αφρική, με πολλές φωτογραφίες επίσης, με αποσπάσματα από τον λόγο του. Ένα πλήρες αφιέρωμα σε τόσο μικρό χώρο.

Ζ.

 

Και τρίτος

*ΚΙ όμως ο Χρ. Παληός της ΔΚΜ είναι ο τρίτος Λαρισαίος μηχανικός στα χρονικά που εκλέγεται στην κεντρική Διοικούσα Επιτροπή του τεχνικού Επιμελητηρίου. Είχε προηγηθεί, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα, ο Π. Ηλιάδης της ΠΑΣΚ το 2007.

Στη διάρκεια όμως της θητείας απελθούσας Δ. Ε. μέλος της διετέλεσε ο Θεόδωρος Κακαρδάκος, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός με έδρα τη Λάρισα, επίσης της ΔΚΜ, ο οποίος αναδείχθηκε στο κεντρικό όργανο του ΤΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2018 και συνέχισε μέχρι την περασμένη εβδομάδα που αναδείχθηκε η νέα διοίκηση. (Η Λάρισα δημιουργεί παράδοση).

Ζ.

 

Σκαλοπατάκι

*ΘΑΛΑΣΣΑ κυματώδης έως τρικυμιώδης το οδόστρωμα της οδού Κύπρου, στην Κεντρική πλατεία, εκεί στη στάση των αστικών, στο ύψος των εκδοτηρίων. Προφανώς εκεί που φρενάρουν και ξεκινούν μετά τα βαριά οχήματα η άσφαλτος πρεσάρεται κι ανασηκώνεται. Περνάει ο κόσμος σκοντάφτει και πέφτει. Το μαύρο σκαλοπατάκι μέσα στο μαύρο δεν διακρίνεται. Χρειάζεται να επιληφθεί το δημοτικό συνεργείο.

Ζ.

 

Να ο τσομπάνος

*ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ θέματα στις σχέσεις των Λαρισαίων.

- Κι εκεί που άρχισα χθες να μετράω πρόβατα για να με πάρει ο ύπνος, καλέ, τσουπ εμφανίζεται ένας κούκλος τσομπάνος. Πού να κοιμηθώ...

***

* - ΜΩΡΟ μου θέλω να ανέβουμε τα σκαλιά της εκκλησίας...

- Δεν μπορώ αγάπη μου, λαχανιάζω.

***

*- ΓΙΑΤΡΕ μου πέφτει συνέχεια η πίεση, τι να κάνω;

- Να παντρευτείς.

Ζ.

 

Ψυχή βαθιά...

*ΤΟΝ είχαν διορίσει οι συριζαίοι παρότι καραμπινάτος πασοκτζής, λογικά δεν θα τον κρατήσουν τώρα και οι νεοδημοκράτες.

-Τώρα που ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Βόλο, θέλει άραγε να φύγει από τη Λάρισα με λεφτά;

Ο λόγος, στη συντροφιά των Λαρισαίων, για τον γ. γ. Αποκεντρωμένης που διεκδικεί με αγωγή 100 χιλιαρικάκια από τον Γ. Δοδοντσάκη. Έκπληκτoς ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, που αν μη τι άλλο επιλέχθηκε με αξιοκρατική διαδικασία κι έχει δώσει και θετικά δείγματα κατά τη θητεία του-με διάλογο και δημοκρατικό φρόνημα, με διάθεση να λύνει προβλήματα. (Κι έρχεται τώρα το ντιτοριανό καθεστώς να του πάρει το σπίτι. Αλλιώς πώς θα βρει ο άνθρωπος 100 μετρητά.)

***

*ΠΟΛΥ άσχημες τακτικές αυτές. Τυποκτόνες, άκρως αντιδημοκρατικές. Να μην μπορεί να γράψει κάποιος στην εφημερίδα την άποψή του, να κινδυνεύει να δεχτεί ένα πρωί, ακόμη και μετά από δυόμισι χρόνια, αγωγή με αίτημα αποζημίωσης, ύψους ανάλογα πόσα λείπουν απ’ τον καθένα. Όχι μήνυση, να δικαστεί κάποιος αν έθιξε την τιμή, την υπόληψη άλλου. Να τιμωρηθεί, ναι. Άλλο όμως να ζητά με αγωγή πολλά λεφτά για να παρηγορηθεί ο γ. γ. Αποκεντρωμένης, ο οποίος λέει ένιωσε «θλίψη και στενοχώρια» από το δημοσίευμα Δοδοντσάκη. Αισθήματα που τώρα αναδύθηκαν στην επιφάνεια, ψυχή βαθιά, καθυστέρησαν λιγάκι. (Και φυσικά έχει δίκιο, το δημοσίευμα τον στενοχώρησε όντως, γιατί αναφερόταν στον τρόπο που διορίστηκε. Κατά της τότε κυβέρνησης στρεφόταν.)

***

*ΕΙΧΑΝ γράψει κι άλλοι όμως τα ίδια. Και δημοσιογράφοι. Δεν «κόμισε γλαύκαν...» ο Λαρισαίος φιλόλογος. Μόνο όμως εναντίον εκείνου στράφηκε η ντιτοριανή καθυστερημένη μήνις. Ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, που είχε αποστασιοποιηθεί απ’ το ΠΑΣΟΚ, είχε οριστεί τότε στην επιτροπή του ΑΣΕΠ που έκρινε τους υποψηφίους για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Και ω της συμπτώσεως, στη Λάρισα ορίστηκε ο παλιός του αντινομάρχης, το δεξί του χέρι. Ο υπουργός Παν. Σκουρλέτης είχε τον τελευταίο λόγο πάντως, θα σκεφτόταν διάφορα της διευρύνσεως από τότε, αυτός τον τοποθέτησε κι από τότε λούζεται διάφορα. (Τώρα όμως έχουν λόγο και οι νυν κυβερνητικοί. Που σημειωτέον και αυτοί είχαν πει ότι θα περιορίσουν τους «αποκεντρωμένους», οι οποίοι κλέβουν εξουσία από περιφερειάρχες και δημάρχους).

Ζ.

 

Ημέραι...

*Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερώσει τον τότε υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη, για τα έργα και τις ημέρες του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκ. Ντίτορα. Ο οποίος δημιούργησε θέμα εκεί που δεν υπήρχε, με τις μετακινήσεις υπαλλήλων.

Ωστόσο παρά τον θόρυβο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τελικά να παράσχει στήριξη στον τοπικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Νίκ. Ντίτορα και βουλευτής ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του για να δηλώσουν έτσι στήριξη. Απέναντι στον Συντονιστή ο οποίος υποτίθεται βαλλόταν από τα δημοσιεύματά μας. Ναι το ακούσαμε και αυτό.

Ο κ. Ντίτορας έκανε ένα ακόμη βήμα όπως θα διαβάσατε χθες στην «Ε», καταθέτοντας αγωγή ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ, επειδή συνυποψήφιος έκρινε δημοσίως παρακαλώ, με επιστολή του, τη διαδικασία.

Μετά την αγωγή (σ.σ. ως πρακτική) θα ρωτούσαμε αν ακόμη και σήμερα σκέφτεται κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να τον επισκεφθεί για να δηλώσει συμπαράσταση στον δικαστικό αγώνα, αλλά δεν είναι για αστείο. Η φίμωση της διαφορετικής φωνής δεν είναι αστείο και ας τη συνηθίζουν ως μέσο πίεσης οι κρατικοί λειτουργοί...

Β.Κ.

 

Πολύ σκουπίδι

*ΟΙΚΤΡΗ εικόνα χθες στον σιδηροδρομικό σταθμό. Σκουπίδια παντού και στην κεντρική αίθουσα. Κι ένα λοφάκι κοντά στην τζαμαρία καθώς κάποιος σκέφτηκε να τα σαρώσει προς τα κει. Είχαν απεργία οι καθαρίστριες, ήταν η εξήγηση που δόθηκε σ’ αυτόν που ρώτησε. Και; Δεν μπορεί κάποιος υπάλληλος να πάρει πέντε λεπτά μια σκούπα κι ένα φαράσι για τα χοντρά; Φοβήθηκαν μην τους πουν ότι σπάνε την απεργία των συναδέλφων;

Ζ.

 

Γιατί κάθεται;

*ΚΙ έγινε η Λάρισα πάλι θέμα πανελληνίως, όχι για καλό. Που από την κερκίδα έβριζαν εν χορώ χυδαία τον μεγαλομέτοχο, επί 90 λεπτά, συν τις καθυστερήσεις. Το άκουγαν καθαρά όλοι απ’ την τηλεόραση.

- Καλά, γιατί κάθεται αυτός ο άνθρωπος; παραξενεμένος ο Αθηναίος στο τηλέφωνο. Να τον βρίζουν έτσι, ενώ βάζει λεφτά απ’ την τσέπη του για την ομάδα όπως υποστηρίζει, να μην είναι και Λαρισαίος άρα να πεις ότι έχει καημό, να παίζει και ξύλο σ’ αυτή την ηλικία με νεότερους, τι να τον κρατάει, παράδοξο...

Ζ.

 

Άσχετη;

*ΓΥΡΝΑΕΙ ο μικρός Λαρισαίος μαθητής απ’ το σχολείο νευριασμένος.

- Γιατί έχεις νεύρα; τον ρωτάει η μαμά του.

- Αυτή η δασκάλα μας βρε μαμά... Δεν ξέρει τίποτα, όλο εμάς ρωτάει. Πόσο κάνουν 2 και 2, τι τρώει το κουνέλι, πόσα πόδια έχει ο βάτραχος... Όλο απορίες είναι. Μα όλα εμείς θα της τα μάθουμε; Πώς έγινε δασκάλα δεν έχω καταλάβει.

Ζ.

 

----------

GEMISE H LARISA DHMARXOYS GIA TH SYNELESYH TVN DHMOTION

*ΓΕΜΙΣΕ η Λάρισα δημάρχους για τη συνέλευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, πολλές δεκάδες στη θεσσαλική πρωτεύουσα κι ανάμεσά τους κι οι πιο γνωστοί στη χώρα.

Ζ.

 

----------

APO EPITYXIA SE EPITYXIA H PALIOPEAREA TOY TEE

*ΑΠΟ επιτυχία σε επιτυχία η παλιοπαρέα του ΤΕΕ. Ο Παληός στην κεντρική Διοικούσα, ο Παπαγεωργίου πρόεδρος ξανά στο Τμήμα, με Γερογιάννη και Νάρη στη Διοικούσα. Χρόνια τρέχουν μαζί φέροντας αποτελέσματα.

Ζ.

 

----------

PEUAMENOS EDO KAI XRONIA O METASXHMTISTHS

*«ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ» εδώ και χρόνια ο μετασχηματιστής στην εθνική Λάρισας – Τρικάλων, στην έξοδο της Μάνδρας (σε σημείο απορροής ομβρίων πριν τη γέφυρα). Μήπως ενδιαφέρεται η ΔΕΗ;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass