Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 19:00
*ΟΙ δήμαρχοι ακολουθούν τον πρωθυπουργό κατά βήμα.  Ζ. *ΟΙ δήμαρχοι ακολουθούν τον πρωθυπουργό κατά βήμα. Ζ.

Παρόμοιες

*ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ η ιδέα Λαρισαίου να αλλάξει ο τρόπος ονοματοδοσίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Και αντί μυθολογικών ηρώων να τους δίνονται ονόματα πολιτικών, πρωτίστως πρωθυπουργών. Από εκείνους που προκάλεσαν στη χώρα παρόμοιες καταστροφές με εκείνες των φυσικών φαινομένων. Θα είναι λέει πιο ταιριαστό.

Ζ.

 

Τραγουδιστής

*ΝΕΟΙ καιροί, νέα ήθη. Που τα σφραγίζει η τηλεόραση.

- Ήρθε ένας πιτσιρικάς να πει τα κάλαντα και κάποια στιγμή του έπεσε το τρίγωνο. ‘’Δεν πειράζει, συνέχισε ‘’, του είπα. ‘’Ναι, συμβαίνουν αυτά στα live’’, μου απάντησε ψύχραιμος.

Ζ.

 

Μεγαλοπιανούμενοι

*ΕΙΧΑΝ όρεξη οι Λαρισαίοι.

-Μα ρε παιδιά… Κάθε Χριστούγεννα το ίδιο μεγάλο δίλημμα; Παρίσι ή χωριό…

-Εμείς πάλι, θα πάμε φέτος στο χωριό. Οπότε, αν πάει κανείς Βιέννη, έχω τις γλάστρες απότιστες.

Ζ.

 

Τροχαία 100

*«ΠΛΟΥΣΙΑ δώρα των Λαρισαίων μπροστά στο βάθρο του τροχονόμου», το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1969. Πενήντα χρόνια μετά το έφερε ξανά στην επιφάνεια ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ.

Σήμερα παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Λαρισαίοι δεν θα λησμονήσουν να εκπληρώσουν μίαν ιεράν υποχρέωσίν των προς τους τροχονόμους. Όχι φυσικά γιατί τους το επιβάλλει κανείς αλλά οι ίδιοι αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κάτι στους άνδρας της Τροχαίας που είναι οι «φύλακες άγγελοι» οδηγών και πεζών.

Χωρίς καμιά επισημότητα και αυθόρμητα όπως το θέλει η συνήθεια που έγινε πλέον παράδοσις οι Λαρισαίοι θα εναποθέσουν και σήμερα στο βάθρο του Τροχονόμου το δώρον που είναι και το δείγμα της ευγνωμοσύνης όλων προς αυτούς, που άγρυπνοι στέκουν παρά το πλευρόν μας για να προστατεύσουν την ζωήν μας.

Είναι μια παλαιά συνήθεια των Άγγλων η προσφορά δώρων στους τροχονόμους κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, μια συνήθεια που με την πάροδο του χρόνου έγινε παράδοσις και επεξετάθη σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. (Παράδοση που ξέφτισε με το πέρασμα των ετών και χάθηκε. Παρότι ο ρόλος της Τροχαίας εντάθηκε).

***

*ΚΑΙ γράφει τότε, πριν μισό αιώνα η εφημερίδα για γεγονότα άλλου μισού αιώνα πιο πριν.

Σκίτσο αθηναϊκής εφημερίδας του 1919 παριστάνει ένα ιερέα ντυμένο με τα ιερά άμφια και κρατούντα τα άγια σκεύη της Θείας Μεταλήψεως, να μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων τους πεζούς, οι οποίοι επρόκειτο να διαβούν την οδόν Πανεπιστημίου από το ένα πεζοδρόμιον στο άλλο.

Ήταν τα πρώτα χρόνια που το αυτοκίνητον έκαμε την εμφάνισίν του στην Ελλάδα. Το 1901 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο. Το 1914 όλα κι όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στην χώραν μας έφθαναν μόλις τα 228. Τότε κυκλοφορούσαν ακόμη τα αμάξια με τους αμαξηλάτας.

Το 1919 συστήθηκε για πρώτη φορά και η υπηρεσία Τροχαίας. (Ένας αιώνας λειτουργίας και προσφοράς).

Ζ.

 

Αιχμηρή

*ΓΙΑ όσους αναρωτιούνται, κυρίως τους άσπονδους εσωκομματικούς της φίλους, η Αθηνά Σιαφαρίκα εξακολουθεί να βρίσκεται στο Μαξίμου, ως σύμβουλος του Γ. Γεραπετρίτη, υπουργού Επικρατείας και alter ego του πρωθυπουργού. Άμισθη σύμβουλος η τριαντάχρονη Τυρναβίτισσα δικηγόρος, προσφέρει στο κυβερνητικό έργο. Η δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα, λέει, σε πολυεθνικό όμιλο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

***

*Η Αθηνά Σιαφαρίκα τα είχε πάει περίφημα παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στις βουλευτικές εκλογές. Πρακτικά βγήκε πρώτη σε σταυρούς, μετά τους βουλευτές και τον παλιό δήμαρχο. Πολύ σημαντική υποθήκη για τις μεθεπόμενες εκλογές, τις κανονικές εκλογές όπως λέει η ίδια, αυτές που θα ακολουθήσουν μετά από εκείνες που θα κάψουν την απλή αναλογική. Ρεαλίστρια, αντιλαμβάνεται ότι στις ακριβώς επόμενες, στις πρόωρες που μπορεί να γίνουν και πολύ σύντομα, όπου θέλει να μετάσχει βέβαια, με τη λίστα και χωρίς το μπόνους του εκλογικού νόμου. Σ΄ εκείνες που θα ακολουθήσουν όμως… (Να και η είδηση επομένως για τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου.)

***

*«ΚΑΤΗΛΘΑ στις εκλογές ως νέα και αυτοδημιούργητη, διεκδικώντας ανανέωση, αξιοκρατία και πολιτική αλλαγή. Για τη Λάρισα και ιδίως τους νέους της. Και παραμένω παρούσα. Βέβαια, η αξία και η ειλικρίνεια των πολιτικών συνθημάτων φαίνεται μετά τις εκλογές. Πιστή στον πολιτικό μου λόγο επιθυμώ να παραμείνω αυτοδημιούργητη και όχι βολεμένη». Παραμένει αιχμηρή στις δηλώσεις της, ανυποχώρητη και με σαφή υπονοούμενα. «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, συχνά το ξεχνάμε αυτό εδώ στη Λάρισα. Κι όποιος δουλεύει πραγματικά, δεν έχει χρόνο ούτε για μασλάτια, ούτε για σουλάτσο και παραπολιτική. Όποιος δουλεύει, μιλάει με τα έργα του, οι υπόλοιποι απλά σχολιάζουν». (Θα την ξαναπιάσουν πάλι στο στόμα τους απ΄ τα βουλευτικά γραφεία).

Ζ.

 

Κι έτσι κι αλλιώς

*- ΜΑ τι λέει…

Ο Λαρισαίος διάβαζε την ντιτοριανή επιστολή στην εφημερίδα και κουνούσε το κεφάλι. Που ο Αποκεντρωμένης αφού έγραψε μακροσκελώς τα δικά του, τα είπε καλά-καλά, μετά συμπλήρωσε κιόλας ότι ποτέ δεν χρησιμοποιεί «τον Τύπο ως πεδίο ανάδειξης προσωπικών παραπόνων ή επίλυσης προσωπικών διαφορών». Και αποκαλύπτοντας το αγαπημένο του σπορ, συμπληρώνει πως επιλέγει «για τη διευθέτηση διαφορών με πολίτες ή τον Τύπο νόμιμες δικαστικές οδούς…»

- Ωχ, ωχ… Έρχονται κι άλλες αγωγές;

- Μα πόσα έχει σκοπό να βγάλει; Δεν του φτάνουν τα 100 χιλιάρικα που γυρεύει από τον Δοδοντσάκη;

Ζ.

 

Κρέμες

*ΚΕΦΑΤΟΙ και λόγω διακοπών Λαρισαίοι φοιτητές.

- Κάτι τους έχει πιάσει τους γονείς μου και θέλουν να βρω οπωσδήποτε δουλειά. Γιατί, μια χαρά δεν τους τρώω τα λεφτά τους;

***

*- ΓΙΑΤΙ υπάρχουν τόσες κρέμες για κάθε σημείο του σώματος; Δηλαδή αν βάλω κρέμα χεριών στα πόδια τι θα γίνει, θα μπερδευτούν και θ΄ αρχίσουν να βαράνε παλαμάκια;

***

*- ΜΗΠΩΣ έχεις μερικά φασόλια;

- Τι τα θες;

- Να μου χαλάσεις έναν γίγαντα.

Ζ.

 

Παραιτήθηκε

* «ΓΙΑ προσωπικούς λόγους», όπως είπε, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Τυρνάβου Αλέξανδρος Τσάτσος. Για το μικρό χρονικό διάστημα που υπηρέτησε στον Δήμο Τυρνάβου ο κ. Τσάτσος έδωσε πολύ θετικές εντυπώσεις. Την παραίτηση έκανε δεκτή ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκουρας ο οποίος και ενημέρωσε επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο, στην προχθεσινή του συνεδρίαση για την εξέλιξη αυτή.

Κ.Τσ.

 

Στο Λονδίνο

*«Ο κόσμος ζει ως τα εβδομήντα του, νομίζω… Κι επειδή η εβδομάδα έχει εφτά μέρες, μπορούμε να αντιστοιχήσουμε μια μέρα σε κάθε μια δεκαετία…»

«Σωστά».

 «Οπότε, τώρα που είμαστε στα πενήντα πέντε μας, ξέρεις σε ποια μέρα της εβδομάδας βρισκόμαστε. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου».

Η Τζένιφερ τον κοίταξε τρομαγμένη.

«Απόγευμα Σαββάτου; Γαμώτο, Μπέντζαμιν».

«Στην ουσία, μας απομένει μόνο η Κυριακή».

«Και οι Κυριακές είναι χάλια. Μισώ τις Κυριακές. Καταρχάς, δεν έχει τίποτα καλό στην τηλεόραση. Τώρα με στενοχώρησες πολύ».

 «Το ξέρω. Συγγνώμη. Οι περισσότεροι όμως ζουν ως τα ογδόντα πια, υποθέτω. Αυτό μας έμεινε να περιμένουμε. "Τα χρόνια του νοσοκομείου", όπως άκουσα κάποιον να τα αποκαλεί».

***

*ΚΑΝΕΙ λογοτεχνία και στη «Μέση Αγγλία», ο Τζόναθαν Κόου, ο οποίος στο τελευταίο του μυθιστόρημα, είκοσι έτη μετά, ξαναπιάνει το νήμα της σπουδαίας «Λέσχης των Τιποτένιων». Μεσήλικες πια οι ήρωές του, άλλοι πετυχημένοι, κάποιοι ζορισμένοι, γάμοι διαλύονται, υπερήλικες γονείς πεθαίνουν, νέα παιδιά επαναστατούν.

Ένα μυθιστόρημα για το Brexit, τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας της εγγλέζικης κοινωνίας που οδήγησε σ΄ αυτό. Εντελώς φρέσκο, απολύτως σύγχρονο, μυθιστορηματικοί ήρωες κινούνται στο πραγματικό πλαίσιο της εποχής δίπλα στους γνωστούς ηγέτες, τους Ντέηβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν κ.ά. Πολιτικό μυθιστόρημα εννοείται, μαθαίνεις πολλά για την Αγγλία.

***

*ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ κι αλλού, όχι μονάχα εν Ελλάδι. Βάζει λοιπόν ο Τζόναθαν Κόου την πιτσιρίκα να εξανίσταται, σχεδόν προ δεκαετίας καθώς εξελίσσεται το στόρι του. «Αυτό που θέλουμε είναι να δείξουμε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούν να τριγυρνάνε στους δρόμους κοροϊδεύοντας τα νέα παιδιά και να τη σκαπουλάρουν. Οπότε θα κάνουμε όλη την περιοχή σμπαράλια και θα τους αναγκάσουμε να καταλάβουν ότι, την επόμενη φορά που θα κάνουν τέτοια χοντράδα, αυτό θα γίνει. Δεν μας νοιάζουν και καθόλου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012. Αν αυτοί είναι η αιτία για όλα, θα τους διαλύσουμε και αυτούς. Δεν έχεις δικαίωμα να τριγυρνάς φοβερίζοντας έτσι τους νέους. Περπατάω στον δρόμο, βλέπω τι γίνεται, όλοι οι μπάτσοι τούς λένε ότι έχουν πάνω τους ναρκωτικά ή ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Θα σε ψάξουμε. Αν δεν σε ψάξουμε τώρα, θα σε πάμε στο τμήμα και θα σε τσιτσιδώσουμε. Μας ξεφτιλίζουν. Οπότε αυτό είναι το αποτέλεσμα και χαίρομαι που έγινε ό, τι έγινε. Δεν χαίρομαι για τον νεαρό που σκοτώθηκε. Αλλά αυτοί πρέπει να πάρουν εκείνο που τους αξίζει, γιατί παίζουν μαζί μας».

Ζ.

 

Κόμμα/Κυβέρνηση

*ΑΛΛΟ η κυβέρνηση κι άλλο το κόμμα. Το λένε όλοι, άλλο που δεν το τηρούν όταν παραλαμβάνουν την κουτάλα.

Άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα κι ακόμη πιο άλλο ο Δήμος. Εκεί τα πράγματα μπλέκουν περίεργα.

***

*ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι στη Λάρισα τουλάχιστον, το πρόγραμμα των υπουργών που την επισκέπτονται καταρτίζεται με ενεργό συμμετοχή της ΝΟΔΕ. Αλλά σάμπως οι συριζαίοι υπουργοί δεν περνούσαν υποχρεωτικά και από τα γραφεία της νομαρχιακής του κόμματός τους;

***

*ΜΕ Φαρσαλινό πρόεδρο της ΝΟΔΕ, που ασχολήθηκε κιόλας με τον τόπο του καθώς είχε προσπαθήσει να γίνει δήμαρχος, είναι φυσιολογικό να επωφελούνται τα Φάρσαλα. Να μπαίνουν σφήνα στο πρόγραμμα των Αθηναίων επισκεπτών. Μέχρι εκεί καλά.

Η κατάσταση μπερδεύεται όμως όταν ο Χρ. Καπετάνος υπομιμνήσκει εντόνως το «κατόπιν ενεργειών μου», συνοδεύοντας αυτοπροσώπως στα Φάρσαλα τον εκάστοτε επισκέπτη κυβερνητικό παράγοντα. Κι ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου περνάει σε δεύτερο πλάνο. Ο ίδιος, λόγω ιδιοσυγκρασίας κιόλας, δεν δείχνει να τραβάει ζόρι, συνεργάτες του όμως στραβομουτσουνιάζουν. «Ήρθε πάλι η πεθερά», ακούστηκε να λέει κάποιος την τελευταία φορά.

Ζ.

 

Στατιστικολόγοι

*ΟΛΟ και πιο συνεδριακή πόλη η Λάρισα. Η οποία τον ερχόμενο Μάιο θα φιλοξενήσει και το Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής. Με οικοδεσπότη το Τμήμα Διοίκησης, του πρώην ΤΕΙ και νυν Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκατοντάδες σύνεδροι από όλη τη χώρα θα συρρεύσουν στην πόλη, η οποία στατιστικά αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ελκυστική.

Ζ.

 

Τα τριήμερα

*ΗΔΗ οι προνοητικοί αναζητούν τις αργίες και τα τριήμερα της νέας χρονιάς. Σίγουρα αρνητικό που τα επόμενα Χριστούγεννα, αυτά του 2020 που είναι και δίσεκτο, πέφτουν Παρασκευή κι άρα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου χάνεται η αργία της δεύτερης ημέρας.

Ωστόσο η χρονιά ξεκινά καλά, καθώς τα Φώτα πέφτουν Δευτέρα δημιουργώντας τριήμερο αργίας. Η Καθαρά Δευτέρα πάντα Δευτέρα φυσικά, στις 2 Μαρτίου και το Πάσχα 19 Απριλίου, ενώ στις 8 Ιουνίου η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος οπότε μάλλον θα έχει μπάνια. Η 25η Μαρτίου πέφτει Τετάρτη, την ίδια μέρα πάντα και η 28η Οκτωβρίου.

Η Πρωτομαγιά θα είναι Παρασκευή, μια χαρά, όμως ο Δεκαπενταύγουστος ακυρώνεται καθότι το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα θα δείχνει Σάββατο.

Ζ.

 

Σημάδι

*ΠΗΓΑ την περασμένη εβδομάδα στο ΙΚΑ να καταθέσω τα ένσημά μου για τη συνταξιοδότηση, διηγείται ο Λαρισαίος Κ. Ζ.

Αφού τα μέτρησε η υπάλληλος και τα βρήκε υπεραρκετά, μου ζήτησε την ταυτότητα για να δει αν έχω το όριο ηλικίας. Την είχα ξεχάσει όμως στο σπίτι. Δεν πειράζει μου λέει, για ξεκούμπωσε λίγο το πουκάμισό σου. Παραξενεύτηκα αλλά το ξεκούμπωσα, εκείνη είδε ότι έχω άσπρες τρίχες στο στήθος, κατάλαβε ότι έχω το κατάλληλο όριο ηλικίας και μου ενέκρινε τη σύνταξη.

Τα είπα βρε σεις όλα αυτά στη γυναίκα μου, τι μου λέει. «Πώς δεν το σκέφτηκες καλέ; Αν ξεκούμπωνες και το παντελόνι θα σου έδινε και επίδομα αναπηρίας».

Ζ.

 

-----------

O K AGORASTOS KYRIOLEKTIKA MESA APO TA ERGA

*Ο Κ. Αγοραστός κυριολεκτικά μέσα από τα έργα.

Ζ.

 

 

-----------

ENAN XALARO EORTASTIKO KAFE STHN KENTRIKH PLATEIA TON FARSALON

* ΕΝΑΝ χαλαρό εορταστικό καφέ στην Κεντρική πλατεία των Φαρσάλων είχαν την ευκαιρία να πιουν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος με τον δήμαρχο Φαρσάλων και προσωπικό του φίλο Μάκη Εσκίογλου. Παρόντες ήταν πολλά στελέχη της ΝΔ και δημοτικοί σύμβουλοι. Σίγουρα βγήκαν και ειδήσεις, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν προσεχώς...

 

 

-----------

PARAMENEI STAR H FANH XALKIA OI PANTES UELOYN NA BRISKONTAI DIPLA THS

*ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ σταρ η Φανή Χαλκιά, οι πάντες θέλουν να βρίσκονται δίπλα της. Ακόμη κι ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ.

Ζ.

 

 

-----------

TOYS MOTOSIKLETISTES THS ASTYNOMIAS TOYS EIDE STHN PLATEIA KAI O KYR MHTSOTAKHS

*ΤΟΥΣ μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας τους είδε στην πλατεία και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οπότε, αφού έγιναν διάσημοι, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και οι τοπικοί γαλάζιοι παράγοντες.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass