Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2019 19:00
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ δάσκαλοι, όλοι δάσκαλοι, στη χειμωνιάτικη λιακάδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών.  Ζ. *ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ δάσκαλοι, όλοι δάσκαλοι, στη χειμωνιάτικη λιακάδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ζ.

Αγορές

* ΜΕ τους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ συνέφαγε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος ερωτηθείς για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 ανέφερε ότι, αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα το εξετάσουμε σοβαρά ως χώρα να αγοράσουμε. «Είναι τα πιο έτοιμα και τα πιο σύγχρονα της αγοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επί υπουργίας Παν. Καμμένου είχε αποφασισθεί η αναβάθμιση των F-16, πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Με τους Αμερικανούς – όπως φάνηκε από την έκθεση της Λάρισας - συζητάμε και για την αγορά μη επανδρωμένων.

Όπως και με τους Ισραηλινούς, ενώ με τους Γάλλους συζητάμε και για φρεγάτες (σ.σ. όπως και επί ΣΥΡΙΖΑ). Χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αγοράς F-35.

Μόνο για μισθούς και συντάξεις δεν έχουν χρήματα οι κυβερνήσεις (διαχρονικά), για τα εξοπλιστικά ρέει το χρήμα από τα μπατζάκια των φορολογούμενων που θα πληρώσουν τα νέα εξοπλιστικά...

Β.Κ.

 

Προσοχή

* «ΚΑΠΟΙΟΣ αποστέλλει επιστολές ανώνυμα, παραπλανητικά και μάλιστα παραποιώντας την ταυτότητά του, επικαλούμενος ότι αντιπροσωπεύει τους «φορείς συνοικίας Αγίου Γεωργίου», γεγονός που είναι ψευδές και δεν ισχύει» ενημερώνουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Άγιος Γεώργιος» της συνοικίας Αγίου Γεωργίου.

Εφιστά την προσοχή όλων των κατοίκων και μη της συνοικίας, να μην ανταποκριθούν σε καμία τέτοια πρόσκληση και σημειώνουν ότι ο «άγνωστος Χ» ενδεχομένως να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, χρησιμοποιώντας τα αγαθά αισθήματα πολιτών, για προσφορές τις γιορτινές ημέρες.

 

ΣΥΡΙΖΑ;

* ΚΑΛΑ στ’ αλήθεια έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας λόγω κακοκαιρίας; Ενώ υπήρχε πρόβλεψη, ενώ είχε εκδοθεί απαγορευτικό έκλεισε η εθνική στις Αφίδνες; Να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το γλεντούσαν τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης.

Τώρα απλά φταίει η «Ζηνοβία». Ούτε καν οι επαγγελματίες οδηγοί που ξεκινάνε στον χιονιά, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και πουθενά στον δρόμο δεν ελέγχονται, παρά μόνο όταν «διπλώσουν» τα φορτηγά.

Κάποτε η ΝΔ έκανε αντιπολίτευση με τα καιρικά φαινόμενα. Τότε δεν ήταν έντονα, έφταιγε το ανύπαρκτο κράτος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής εννοείται πως άνοιξαν οι ουρανοί...

Β.Κ.

 

Θεσμός

* «Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιτρέπει ούτε χρησμούς ούτε πασαρέλα ονομάτων» τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη καθώς «επιμένει να ευτελίζει το κύρος του θεσμού».

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και η ΝΔ «αγχώνονται» για τον θεσμό που άλλωστε δεν έχει και τόσες αρμοδιότητες ή τουλάχιστον, καθοριστικές. Η μεν ΝΔ θέλει να εστιάσει στο πρόσωπο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως στη ΝΔ έχουν πρόβλημα με το, «με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν» που μπορεί να εξελιχθεί σε «εμφύλιο».

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ζητώντας από τη ΝΔ «να εξηγήσει πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Βρήκαμε αντικείμενο ουσιαστικής αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεχειμωνιάσουμε...

Β.Κ.

 

Οικονομικά

* ΤΟ Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε συστημένο φάκελο μέσω των ΕΛΤΑ, σε γυναίκα που απεβίωσε πριν οκτώ χρόνια!

Για να τον παραλάβουν οι συγγενείς θα πρέπει να προσκομίσουν ένα σωρό έγγραφα, που να αποδεικνύουν τόσο τον θάνατό της, όσο και τη συγγένειά τους.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αμφιβολίες στον κάθε πολίτη, για τη σωστή δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ προκαλεί και φόβο το ότι ψάχνουν ακόμη και τους πεθαμένους!

 

Διορισμοί

* ΜΕ 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών θα ενισχυθεί η Παιδεία έως το 2021, ενώ από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 5.250 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας.

Κατόπιν σχετικής απόφασης της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, αναρτήθηκε η πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση.

Η υποβολή δικαιολογητικών και για τις δύο προκηρύξεις θα ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου, ενώ εκείνο που αλλάζει είναι η προθεσμία ολοκλήρωσης (Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και Τετάρτη 4 Μαρτίου αντίστοιχα).

Β.Κ.

 

Ταλαιπωρήθηκαν

* ΧΩΡΙΣ νερό άφησε την πόλη των Φαρσάλων βλάβη στον κεντρικό αγωγό του δικτύου της ΔΕΥΑΦ, από αργά το βράδυ της Κυριακής έως χθες λίγο πριν το μεσημέρι.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν να ταλαιπωρηθούν αρκετοί πολίτες αλλά και τα συνεργεία τα οποία εργάζονταν σε χαμηλές θερμοκρασίες για την αποκατάστασή της.

Γ.Γ.

 

Σ’ ένα χρόνο

μέσα

*ΚΑΤΙ σαν «τας θύρας, τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν...» του ιερέα, ο Μάρκος Βαμβακάρης προέτρεπε «μάγκες, τις πόρτες», πριν ξεκινήσει τραγούδια σαν κι αυτό. Αυτό με τους πρωθυπουργούς, που «όλοι τους θα πεθάνουν.»

Ο Λαρισαίος ερασιτέχνης ερευνητής επισημαίνει κάτι εξόχως ενδιαφέρον.

Ότι το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1936. Σίγουρα πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, που δεν θα το επέτρεπε.

Πόθεν η έμπνευση;

Στις 13 Απριλίου πεθαίνει ο τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Δεμερτζής από ανακοπή καρδιάς. Εν τω μεταξύ την 1η Φεβρουαρίου του 1936, είχε πεθάνει επίσης από καρδιά ο Γεώργιος Κονδύλης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1935. Και στις 18 Μαρτίου ήρθε ο θάνατος του Ελευθερίου Βενιζέλου.

***

*ΤΟ θανατικό όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μετά το τραγούδι, στις 17 Μαΐου του 1936 πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης από ανακοπή καρδιάς, πρωθυπουργός κατά περιόδους από το 1932 έως το 1935. Ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου, πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρωθυπουργός το 1897 αλλά και τις περιόδους 1915 – 1917 και 1926 – 1928.

Και στις 17 Νοεμβρίου πεθαίνει, κι αυτός από ανακοπή καρδιάς, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος είχε διατελέσει για πολύ λίγο πρωθυπουργός το 1932.

Έξι θάνατοι πρώην πρωθυπουργών μέσα σε δέκα μήνες. Και καμία θεωρία συνωμοσίας; Μόνο ένα τραγούδι. «Όσοι γενούν πρωθυπουργοί όλοι τους θα πεθάνουν, τους κυνηγάει ο λαός για τα καλά που κάνουν».

Ζ.

 

Με βραχιολάκια

*ΜΙΑ διαφορετική πτυχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ήρθε τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες, πολλοί πελάτες τους βγαίνουν έξω για τσιγάρο, αλλά δεν επιστρέφουν ποτέ για να πληρώσουν. Και σύμφωνα με το Κουλούρι βρέθηκε λύση.

Ο προβληματισμός των ιδιοκτητών είναι έντονος, με τις λύσεις που έχουν προταθεί να είναι πολλές.

Έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας, Οικονομίας και Προστασίας του Πολίτη, η λύση που προκρίθηκε τελικά, ήταν να υιοθετηθούν τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια που φοράνε οι κρατούμενοι όταν παίρνουν άδεια από τις φυλακές.

Έτσι, οι καπνιστές πελάτες, κάθε φορά που λένε ότι βγαίνουν να καπνίσουν, θα φοράνε το βραχιολάκι, χάρη στο οποίο θα μπορούν οι υπεύθυνοι του καταστήματος να τους εντοπίσουν.

Ζ.

 

Επίκαιρο

* ΕΝΑ ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα ...ζωής έστειλε με τις ευχές του για τις ημέρες των εορτών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Επέλεξε τη θεματική ενότητα της αιμοδοσίας γνωρίζοντας άριστα τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα τις ημέρες των εορτών, περίοδο που αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση ενώ μειώνεται η προσφορά.

Και με τις ευχές του υπουργού λοιπόν να μην ξεχνάμε ότι διαθέτοντας 10 μόλις λεπτά μπορούμε να σώσουμε μια ζωή...

Δ.Κ.

 

Ανησυχίες

* ΑΝΗΣΥΧΕΣ τις τελευταίες ημέρες οικογένειες Σύριων που ζουν σε διαμερίσματα της Λάρισας από τις ειδοποιήσεις ότι το πρόγραμμα διαμονής τους τελείωσε και μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα.

Το τέλος του χρόνου έφθασε, επίσημη απόφαση τι θα απογίνει με τη στέγαση των προσφύγων δεν υπάρχει και τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Προφανώς δεν θα «πετάξουν» τις οικογένειες των προσφύγων στον δρόμο, αλλά η εκκρεμότητα παραμένει και μαζί με αυτή οι ανησυχίες για τους χειρισμούς του προβλήματος.

Δ.Κ.

 

Ανοιχτό

* ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ μετά από δυόμισι χρόνια η συνεργασία της Βάσως Μόσιαλου με τον Δήμο Λαρισαίων. Ιδιαίτερα κολακευτικά τα σχόλια του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη για την προσφορά της στην προώθηση του έργου της δημοτικής αρχής.

Μια αποστροφή πάντως της δήλωσης του δημάρχου, εκτιμούν έμπειροι αναλυτές της πολιτικής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας στο μέλλον.

«Είμαι βέβαιος ότι με την πολιτική της συγκρότηση και τη συλλογική της αντίληψη, θα είναι σε θέση εάν και όποτε κληθεί στον Δήμο Λαρισαίων να βοηθήσει και πάλι» είπε ο δήμαρχος και προφανώς ούτε τυχαία το είπε ούτε για λόγους αβροφροσύνης, όπως καμιά φορά λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δ.Κ.

 

Γιορτινά

* ΜΕ τρεις μητροπολίτες, τέσσερις βουλευτές, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πλήθος κόσμου ο Τύρναβος γιόρτασε χθες τον πολιούχο του Άγιο Γεδεών. Αν και Δευτέρα, εργάσιμη ημέρα για τον νομό και την υπόλοιπη χώρα, τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες χθες ήταν κλειστές στον Τύρναβο.

***

*Οικοδεσπότης στο Δημαρχείο Τυρνάβου για πρώτη φορά στη γιορτινή αυτή ημέρα ο δήμαρχος Τυρνάβου Ιωάννης Κόκουρας, τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής αρχής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η κοινή παρουσία των πρώην δημάρχων κ. Δημήτρη Κουγιώνη και Σταύρου Δόβα, οι οποίοι ανέβηκαν τα σκαλιά του Δημαρχείου και έγιναν δεκτοί από τον κ. Κόκουρα με ιδιαίτερη χαρά, όπως βέβαια και της π. δημάρχου Αμπελώνα κ. Αναστασίας Ψύρρα.

*Μάλιστα από κάποιους σχολιάστηκε το γεγονός ότι στον χώρο του δημαρχείου όπου γίνεται η δεξίωση υπάρχουν τα πορτρέτα διά χειρός του γνωστού Τυρναβίτη ζωγράφου Νίκου Κακαδιάρη των πρώην δημάρχων πλην όμως των τελευταίων, δηλαδή των Θανάση Νασίκα, Χρήστου Κιτσίδη, Νίκου Μαλάκου και Παναγιώτη Σαρχώση.

Προτροπή κάποιων προς τον δήμαρχο Ι. Κόκουρα του χρόνου του Αγίου Γεδεών να κοσμούν τον χώρο και τα πορτρέτα των υπολοίπων πρώην δημάρχων.

Κ.Τσ.

 

Εξορμήσεις

* ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ επισκέψεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Τυρνάβου «Η Πόλη που θέλουμε» Σάμερ – Αθανάσιου Αμάρι με τα μέλη της παράταξης στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, στις λαϊκές αγορές του Τυρνάβου και του Αμπελώνα καθώς και στη δομή του «Αριστέα» Αμπελώνα. Άλλωστε ως γιατρός ο Σάμερ πάντα ενδιαφέρεται για τους πολίτες, όχι μόνο τις γιορτές αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Κ.Τσ.

 

----------

 

H PALIA ANTIDHMARXOS LENA JYNOPOYLOY EXEI NA MAUEI

 

*Η παλιά αντιδήμαρχος Λένα Ξυνοπούλου έχει να μάθει πολλά στον νέο στα δημοτικά Ανδρ. Ανδριτσόπουλο.

Ζ.

 

 

----------

 

H IDEA TOY NIKOY SELHNH STH SPHLIA

 

*Η ιδέα του Νίκου Σελήνη στη Σπηλιά. Αφού προχθές δεν είχε έρθει το χιόνι, είπαν να φτιάξουν λαχανάνθρωπο...

Ζ.

 

 

----------

 

STON APOHXO MIAS SYSKECHS

Στον απόηχο μιας σύσκεψης

*Πέντε ναι και ένα όχι, αυτό του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, ο οποίος επέμεινε στη γραμμή «να πιέσουμε να φτιάξει τον δρόμο η κυβέρνηση» κατέγραψε η πρόταση του Κ. Αγοραστού να ζητηθεί από το Υπουργείο Υποδομών να μεταβιβαστούν οι εκκρεμότητες στην Περιφέρεια για να τρέξει πιο γρήγορα το έργο του δρόμου Λάρισα - Φαρσάλων. Είμαστε ακόμη σε επίπεδο μελετών.

***

*Το θετικό από τη χθεσινή σύσκεψη είναι η ανταπόκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών στην πρωτοβουλία Αγοραστού, ενώ αρκετοί εξ αυτών ζήτησαν τέτοιες συσκέψεις για μείζονα ζητήματα του νομού να επαναλαμβάνονται συχνά. Ο Μ. Χαρακόπουλος βέβαια ζήτησε σε επόμενες συσκέψεις να μην υπάρχουν κάμερες, θεωρώντας προφανώς ότι «κάποιες τοποθετήσεις συναδέλφων του είχαν σκοπιμότητα εντυπωσιασμού και δεν ήταν ουσιαστικές».

***

* Ρόλο συντονιστή είχε ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος χρειάστηκε να σηκώσει τον τόνο της φωνής του όταν διαπίστωνε ότι η συζήτηση ξέφευγε από τον κεντρικό στόχο που ήταν η δημιουργία ενιαίου μετώπου.

***

*Αρκετές φορές βγήκαν οι χάρτες για να δοθούν εξηγήσεις για το πού βρίσκεται το πρόβλημα και γιατί δεν προχωρά το πολύπαθο αυτό έργο.

Γ.Ρ.